Ajankohtaista

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2020

Alkanut vuosi 2020 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Edellisvuosien tapaan korostamme edelleen toiminnassamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Korostamme toiminnassamme yhteistyötä muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien voimme yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

Maamiesseuralla alkanut vuosi on juhlavuosi.  Tänä vuonna maamiesseura täyttää 120 vuotta. Taipalsaaren maamiesseuran syntysanat lausuttiin 29.1.1900  Taipalsaaren kunnantuvalle koolle kutsutussa kokouksessa. Tuolloin kokouksen puheenjohtajaksi valittu mv. Heikki A.  Nokala esitti kokoukseen saapeuneille kysymyksen: Perustetaanko maamiesseura Taipalsaarelle?. Ja kokousväeltä saatiin vastaus: Perustetaan.  Ja näin maamiesseuran toiminta pääsi käyntiin 120 vuotta sitten.  Taipalsaaren maamiesseura viettää 120 v. juhlia 27.2020 .  Samalla myös esitellään ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirja. Historiakirja tulee sisältämään  Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maaseutunaisten lähes 50 vuotisen historian. Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö. Maamiesseuran toiminnassa juhalvuosi näkyy alkaneena vuonna monin tavoin eri tapahtumissa huipentuen syyskuussa pidettäviin 120 v. juhliin Väinölässä . Painettuna historiakirja saadaan lukijoille myöhemmin vuoden lopulla. 

Maa- ja kotitalousnaisten vuosien 2020-2022 teemana on ” Maaseudun lumo(a) – kohti kestävämpää kehitystä” . Teemalla halutaan kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja kääntää kehitystä luonnon monimuotoisuutta korjaavaan suuntaan. Suomalainen maaseutu antaa meille ainutlaatuisen elinympäristön, laadukkaita raaka-aineita, vaihtelevaa luontoa maisemineen ja erilaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä. Järjestöpuolella maa-ja kotitalousnaiset toteuttaa vuosina 2020-2021 ” Pieni pala maaseutua” järjestökampanjan. Tähän kampanjaan haastetaan mukaan myös kesäasukkaita kuin myös kuntamme koululaisia.

 Päivitämme alla olevien tapahtumalistaa vuoden varrella.  Jo toteutetut tapahtumat on siirretty www-sivuillamme kohtaan ” Mennyt toiminta / vuosi 2020  ”

Ohessa  alla on myös vuoden 2020 toimintasuunnitelmat sekä jäsenkirjeet. Toimintasuunnitelmist  pääsee näkemään koko vuoden toimintamme tiivistettynä niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla. Jäsenkirjeet puolestaan kertovat lähikuukausien toiminnastamme.

Toimintasuunnitelmat:

Jäsenkirjeet:

Maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2020 tapahtumat  kuukausittain. 

 

 

Nasta Vinka 2020 Tikkakoski 28.-30.8.2020, siirretty.

Siirretty ajankohtaan  27.-29.11.2020.

Naisten valmisliitto vastuullinen toteuttaja. 

Maaseutunaisten edustajia myös Taipalsaarelta mukana tapahtumassa. 

Syyskuu 2020

”Taipalsaaren koululaisten oma metsän hiilinielu” tapahtuma

Tätä tapahtumaa ei ole koronan vuoksi peruttu vaan siirretty toteutettavaksi keväällä 2021 huhti-toukokuun vaihteessa.  Tapahtuma on tuolloin myös osana Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden tapahtumia

Taipalsaaren sivistystoimen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta päätettiin  yhdessä, että tämä jo viime keväälle 2020 suunniteltu Taipalsaaren koulujen ja  Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen koululaistapahtuma toteutetaan ensi keväänä 2021  ja näin se tulee olemaan osana Taipalsaaren kunnan 450 vuotta  juhlavuoden tapahtumia. 

Huhti- toukokuun vaihteessa 2021 toteutetaan Taipalsaaren koulujen ja maaseutuseurojen yhteinen metsäprojekti, jonka puitteissa Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan maaseutuseurojen ohjauksessa omat puuntaimet kunnan osoittamalle metsäpalstalle. Tavoitteena on, että myös jatkossa tulevina vuosina aina aloittavat 1 luokkalaiset istuttavat ko. palstalle omat puuntaimet. Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan ” Taipalsaaren koululaisten  oman metsän hiilinielua” sekä havainnoimaan sitä ja myös hyödyntämään sitä osallistavassa oppimisessa.

 

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla 27.9.2020 Taipalsaaren kirkonkylän koulun liikuntasalissa on SIIRRETTY!

Tapahtuma on jouduttu siirtämään johonkin myöhempään ajankohtaan, todennäköisesti vuoteen 2021.

 Koronaviruspandemian näyttäessä lisääntyneitä tapauksia, olemme joutuneet tekemään tämän päätöksen.

120 vuotisjuhla on Taipalsaaren  maamiesseuran vuoden kohokohta.  Juhlat alkavat juhlajumalanpalveluksella klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa.  Juhlajumalanpalveluksessa mukana piispa Seppo Häkkinen. Jumalanpalveluksen jälkeen siirrytään kirkonkylän koulun liikuntasaliin, jossa itse pääjuhla tapahtuu.

Juhalassa tulee olemaan monipuolinen ohjelma .

Yhtenä juhlan kohokohtana tulee olemaan  ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirjan esittely.

Kirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maatalousnaisten lähes 50 vuotisen historian.

Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö.

Juhlassa tulaan myös muistamaan seuran pitkäaikaisia hallintohenkilöitä .

 

Lokakuu 2020

Kirjailijailta 

Tilaisuuden pitopaikka ja tarkepi pitoaika sekä  myös illan kirjailijavieras selvitetään kesän kuluessa. Järjestelyistä vastaavana henkilönä toimii maaseutunaisten puheenjohtaja Teija Arponen

Miesten ja naisten kuntosali (ohjattu)

Pidetään Taipalsaaren kirkonkylän koulun yhteydessä olevalla kuntosalilla. Tapahtumaan hankitaan pätevaä ammattiohjaaja kertomaan, miten kuntosali harjoittelu kannattaa aloittaa ja miten harjoittelulla voi vaikuttaa kukin omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tapahtuman tarkempi pitoajankohta selviää kesän kynnyksellä.

 

Miesten ruokakurssin”  la 24.10.2020 klo 15.00 – 18.00 Haikkaanlahden  vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 1).

 

Tämä jo perinteeksi 2010 -luvulla muodostunut miesten tapahtuma toteutetaan taas lokakuun loppupuolella.  

Ruokakurssin teemana tulee olemaan Taipalsaaren perinneruoat kalan ja lihan merkeissä.

Miesten ruokakurssin ohjaajaksi tulee alan ammattilainen ja hänen johdollaan valmistetaan herkullinen 4-5 ruokalajin illallinen, joka sitten yhdessä nautitaan Haikkaanlahden vanhan koulun historiallisissa tiloissa.

Ja  sopivasti myös mukavalla illallisohjelmalla höystettynä. 

Kurssin hinta on 25 euroa / osallistuja sisältäen 3 tunnin ohjauksen juhla-aterian valmistuksessa sekä sen jälkeen ruokakurssilla yhteisesti valmistetun maukkaan juhla-aterian nauttimisen.

Ilmoittautumiset seuran puheenjohtaja Asko Saikolle 15.10.2020 mennessä ( puh. 040-507 5842 tai sähköpostilla:   a-m@rantatupa.net )

 Ruokakurssin osanottajien määrä on rajattu ja sille otetaan 20 ensin ilmoittautunutta.

 

Marraskuu 2020

 

Maamiesseuran syyskokous 12.11.2020 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla (Kellomäentie 1)

Aikaisempien vuosien tapaan  pidetään  maamiesseuran ja tuottajien sääntömääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa.

 

Tuottajat pitätävät oman kokouksen ensin klo 17.00 alkaen ja sen jälkeen on  yhteinen  ja kaikille avoin kokousesitelmä klo 18.00 alkaen . Kokousesitelmän jälkeen on puurotarjoilu  klo 18.45  ja sen jälkeen maamiesseuran virallinen syyskokous n. klo 19.15 alkaen. 

Esitelmän pitää agronomi maanviljelijä tutkija Juuso Joona aiheenaan-” ”Uudistavan  hiiliviljelyn käytännön periaatteet.  Esitelmässään Juuso Joona kertoo, miten viljelijät voivat olla tulevaisuudessa ilmaston muutoksen ratkaisijoita sekä samalla parantaa viljelynsä tuottavuutta ja kannattavuutta. 

Esitelmä on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus  samoin kuin sen jälkeen tarjottava perinteinen ohrapuuro. 

Tervetuloa joukolla  kuulemaan esitelmää nyt varsin ajankohtaisesta aiheesta. 

 

 

Joulukuu 2020

Itsenäisyyspäivän kahvitys

Maaseutunaiset ovat hoitaneet Taipalsaaren itsenäisyyspäiväjuhlan kahvituksen joka toinen vuosi

Tänä  vuonna on taas maaseutunaiset vuorossa hoitaa tämä arvokas tilaisuus seurakuntakeskuksessa.

Itsenäisyyspäivän juhlassa tarjoillaan  tälläkin kertaan itsenäisyyspäivän kahvit kaakkujen kera noin 70-80 hengelle.

Reinikkalan tonttumaa joulutapahtuma 8.12.2020 klo 18.00-20.00  

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Tapahtuma järjestetään jo 22. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tapahtumassa on joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle.

Illan kohokohta on perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu on myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

Lapsille joulupukin vierailu on illan kohokohta. 

Näin vuonna 2020

Loppuvuoden tapahtumat täsmentyvät vielä kesän kynnyksellä. 

Tervetuloa joukolla yhteisiin tapahtummiie !

**************