Ajankohtaista

 

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2019

 

Tuleva vuosi 2019 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Edellisvuosien tapaan korostamme edelleen toiminnassamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Korostamme toiminnassamme yhteistyötä muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien voimme yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

Maa- ja kotitalousnaisten  ” Maistuva maaseutu” teema jatkuu myös edelleen vuonna 2019. Teemalla halutaan tuoda esille suomalaisia ruoantuottajia, jatkojalostajia, ruoantekijöitä ja ruokaan liittyviä yrityksiä sekä kannustaa ihmisiä käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja.  Alkaneena vuonna teemme myös ” maaseuturetken”, johon toivomme paljon lähtijöitä mukaan. Tämä retki tehdään pääasiassa some-maailmassa eli kyytiin on helppo hypätä. Vuoden mittaan kerromme monipuolisesti maaseudustamme ja työstämme siellä. Ollaan yhdessä rohkeesti ylpeitä. Kerrotaan, kuvataan ja jaetaan, mitä kaikkea ylpeyden aihetta meidän maaseudultamme ja maakunnastamme ja omasta Taipalsaaren kunnastamme löytyy.

Kevätkääryleen teko menossa 13.10.2018

Meidän jäseniksi ovat tervetulleita kaikkia alueellamme asuvat asukaat kuin myös kauempana olevat. Myös Taipalsaarella kesäisin viihtyvät ” kesätaipalsaarelaiset” ovat lämpimästi tervetulleita jäseniksemme ja seurojemme toimintaan.

Ohessa on vuoden 2019 toimintasuunnitelmat, joista ilmenee koko vuoden 2019 osalla tiivistetysti, mitä kaikkea on tarjolla maamiesseuran ja maaseutunaisten toiminnassamme. Kannatta poimia jo tässä vaiheessa sieltä mielenkiintoisimmat tapahtumat ja varata niille aika omasta kalenterista. . Ohessa olevien linkkien kautta voit avata toimintasuunnitelmamme 2019, joista voit jo tutustus alkaneen vuoden toimintaamme.

Tiedotamme jäsenillemme vuoden varrella seurojemme ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jäsenkirjeiden kautta , sähköpostilla, tekstiviestein,  www-sivujemme ja Facebook kautta sekä tarvittaessa ilmoituksin paikallisissa lehdissä ja ilmoitustauluilla.

Jäsenkirjeissämme ajankohtaista tietoa vuodelle 2019

Alla on kerrottu kuukausittain , mitä tapahtumia maamiesseuralla ja maaseutunaisilla on vuonna 2019. Vuoden varrella päivitämme myös ajankohtaiset tapahtumat, joten kannattaa seurata www- sivujemme tapahtumia.

Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiimme !

***********

Tammikuussa pidetiin maamiesseuran johtokunnan ja maaseutunaisten hallituksen vuoden 2019 ensimmäiset kokoukset.

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n ensimmäinen hallituksen kokous oli 3.1.2019 ja maamiesseuralla ensimmäinen johtokunnan kokous pidettiin 24.1.2019. Kokouksissa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2019 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä maamiesseuran osalla vuoden 2018 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu kevätkokoukselle.  Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2019 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa

Johtokunta 2019 - Taipalsaaren mms 24.1.2019 kokous

Kuvassa maamiesseuran johtokunta koolla vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Puheenjohtajana jatkaa Asko Saikko ja varapj. Marko Suutari. Sihteeriksi johtokunta on kutsunut Raili Leinon. Johtokunnan jäsenet vasemmalta oikealle, Sari Kantonen, Marko Suutari, Jarmo Kallio, Arto Kiljunen, Veikko Saira, Teija Arponen-Latto, Raili Leino (sihteeri), Asko Saikko (puheenjohtaja). Kuvasta puuttuvat johtokunnan jäsenet, Markku Hulkkonen, Simo Vitikainen.

SYYSKUU 2019

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 22.9.2019 klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa

 
Jo perinteeksi muodostunut maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä vietettiin sunnuntaina 22.9.2019 klo 10.00 alkaen Taipalsaaren kirkossa.  Maaseutuseurat ( maamiesseura, tuottaja ja maaseutunaiset) koristelivat Taipalsaaren kirkon sadonkorjuuteemaan liittyen sekä avustivat Jumalanpalveluksen toteuttamisessa.

Jumalanpalveluksen päätyttyä kirkkoväelle tarjottiin kirkkokahvien sijasta Taipalsaaren koululaisten ruispellon sadosta tehtyä UUTISPUUROA Röytyn pihatossa.

Ja näin myös maaseutuväen kirkkopyhään osallistuvat pääsivät mukaan koululaisten ” UUTISPUURO-TAPAHTUMAAN”  sekä sen myötä nautittiin UUTISPUUROSTA,  joka oli tehty ” koululaisten oman ruispellon” sadosta.

Lähemmäs 200 syöjää kävi  nauttimassa uutispuuroa ja koko 70 litraa syötiin vajaassa kahdessa tunnissa.  Uutispuuron teosta ja myös ruissämpylöiden leipomisesta saatiin monelle miehelle myös hyödyllistä oppia jatkoa ajatellen. Röytyn pihatossa uuden katon alla, hyvää uutispuuroa nautittiin tukevan lankkupöydän ääressä. Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko toteaa puuron hyvin maistuneen, vaimonsa Maijan kauhoessa viimeisiä kauhallisia.

Jarmo Kallion Porsche traktori toi tuulahduksen vanhojen traktoreiden osastolta. Traktori tuntui sopivan tilaisuuteen varsin mainiosti, rukiin tekoon on tämmöiset voimanpesät osallistuneet aikoinaan olennaisesti. Porschen ympärille kerääntyikin tämän tästä ryhmittymiä muistelemaan ja tutkimaan aikanaan, niin edistyksellistä maatalouskonetta.

ELOKUU 2019

Rukiinpuintitapahtuma koululaisille perjantaina 16.8.2019 klo 11.00 alkaen

 

Taipalsaaren kirkonkylän 4 ja 5 luokkalaiset pääsivät perjantaina 16.8.2019 puolilta päivin ruispellon pientareelle seuraamaan  rukiin puintia Jarmo Koivusen Kauko Vehmasvaaralta vuokraamalla pellolla. Lieko ollut koululaisten ansiota, että aurinko paistoi täydeltä terältä ja niinpä rukiin puintiin päästiin ihan oikeasti. Paitsi nykytekniikalla koululaisille kerrottiin myös rukiin korjuusta entisajan tyylillä.

Taipalsaaren maaseutuseurojen (maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset) ja Taipalsaaren koulujen yhteisenä teemana on ollut tänä vuonna seurata, havainnoida ja antaa käytännönläheistä opetusta taipalsaarelaisen rukiin tiestä pellolta koululaisten ruokapöytään.

Nyt sitten tutustuttiin rukiin puintiin. Seuraavaksi kaikilla kouluilla syyskuussa toteutetaan yhteiset ” ruissämpyläsäpinät”, jolloin nyt korjatusta ruissadosta leivotaan porukalla ruissämpylöitä yhdessä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi. Ja uutispuurotapahtumakin on suunnitteilla syyskuun loppupuolelle toteutettavaksi.

ISO KIITOS meidän järjestäjien puolesta tapahtumaan osallistuneille koululaisille ja opettajille. Olitte tosi aktiivisia ja kiinnostuneita rukiin korjuusta ja niinpä oli mukava olla näyttämässä ja kertomassa, miten ruispellon sato korjataan. Oheiset kuvat kertovat osaltaan mukavasta tunnelmasta.

Vanhojen traktoreiden historia-ajo ajettiin lauantaina 10.8.2019 Lappeenrannan linnoitukseen

 

Mukana olivat tällä kertaa Taipalsaaren Wanhat Masinat ja Lemin Rasvanäpit. Päällekkäisten tapahtumien vuoksi Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta ja Wilkjärven Winssikerho sekä Partalan siivapyöräkerho eivät pääseet osallistumaan.  Tapahtumaan kuitenkin osallistui yli  20 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi Leimiltä sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.

” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 10.8.2019 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla  Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle. Taipalsaaren Wanhat Masinat kokoontuivat aamulla 10.8.2019 klo 08.30 ST 1 huoltoasemalle Taipalsaarella, josta sitten lähdettiin letkassa kohti Lappeenrantaa ja Hankkijaa.  Hankkijalla nautittiin aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen, johon saavutaan  klo 10.30  näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontuu Linnoituksessa Katariinan aukiolle.

Linnoituksessa oli samanaikaisesti  Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla”, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlistaa tätä tapahtumaa ja on kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohde.

Katariinan torilla tavattiin myös uusi edellisiltana valittu isäntä Anu Talka. 

Vanhojen traktoreiden historia-ajolla tuotiin esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä.

Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.

Röytyn uudistuneen pihaton avajaiset sekä kuninkuusravit ja Röytyn pihattopiknik 3.8.2019 klo 13.00 alkaen.

 

Röytyn Pihatto avattiin juhlavasti lauantaina 3.8.2019 klo 13.00. Nauhan leikkaajina toimivat maakuntajohtaja Matti Viialainen, puheenjohtajat Asko Saikko ja Jarmo Koivunen, sivistysjohtaja Vesa Pakarinen sekä Taipalsaaren kippari Raili Leino. Kunniavieraana oli Saaga S.
Maakuntajohtaja Viialainen esitti kiitokset talkoolaisille upeasta talkootyöstä, minkä he olivat tehneet pihaton rakentamisen yhteydessä. Samoin sivistysjohtaja Vesa Pakarinen esitti kunnan puolesta lämpimät kiitokset talkooväelle sekä luovutti pihaton rakentamisesta vastanneille tahoille (maamiesseura & kotiseutuyhdistys) teräslevylle kaiverretun tunnustuslaatan.


Avajaisyleisöä oli saapunut paikalle yli 150 henkeä. Aamupäivän sateinen keli muuttui aurinkoiseksi juuri sopivasti avajaisiin. Liekö se ollut ravikuningatar Saaga S, joka toi mukanaan auringonpaisteen avajaistapahtumaan.
Saaga S olikin avajaisten ehdoton vetonaula ja Saaga S viihtyi varta vasten hänelle rakennetussa aitauksessa peräti pari tuntia, joten varsinkin lapsiperheet pääsivät kuvaamaan Saaga S:ää.
Avajaistapahtuman järjestäjien (maamiesseura, kotiseutuyhdistys ja maaseutunaiset) toimesta avajaisyleisölle tarjoiltiin avajaispuheiden jälkeen ilmaiset kahvit pullien kera.

Kahvinjuonnin yhteydessä päästiin myös nauttimaan Suomen kansallisoopperan solistien Ilkka Hämäläisen ja Nina Aholan upeista lauluesityksistä.

Kahvittelun jälkeen katsottiin sitten joukolla ” Satu suomenhevosesta- Saaga S ” elokuva. Elokuvan sai myös ostaa DVD-versiona itselleen ja tätä mahdollisuutta käytti peräti 26 paikalla ollutta.
Iltapäivä jatkui seurustelun ja pihattopiknikin muodossa.

Väki pääsi myös tutustumaan Röytyn pihaton rakentamisesta vv. 2017-2019 tehtyyn kuvakirjaan, jossa n. 300 valokuvan muodossa oli esitelty Röytyn pihaton rakentamisen eri vaiheet pienten kuvatekstien myötä.

Lämmin kiitos kaikille avajaisiin osallistuneille ja yhteistyötahoille sekä ennen kaikkea niille lukuisille talkoolaisille, jotka olivat pihaton rakentaneet uutteralla talkootyöllä

HEINÄKUU 2019

Heinäkuun alussa otettiin loppukiri Röytyn pihaton katoksen teossa

 

Tiistaina 2.7.2019 ahkeroitiin 14 talkoolaisen voimin pihaton katoksen parissa.  Kattoa syntyi komeista haapalaudoista vauhdilla ja iltapäiväkahveihin mennessä päästiin naulaamaan viimeiset kattolaudat katoksen Saimaanharjun puoleiselle sivulle.  Yhteen viimeistä  pihaton katoon kiinnitetyistä laudoista myös merkittiin ylös kaikkien pihaton katoksen tekoon osallistuneiden nimet.

 

 

Tiistaina myös päästiin purkamaan tellingit sisältä ja ulkoa.

 

Joten nyt alkoi saada käsityksen, miltä katos alkaa näyttämään lopullisessa muodossaan.

 

 

Röytyn pihaton katoksen tekoon talkoilla on osallistunut kaikkiaan 31 henkilöä. Tämän lisäksi maaseutunaisten puolelta talkoolaisten maukkaasta muonituksesta on huolehtinut 11 henkilöä. Talkootunteja lähtien kelopuiden hankinnasta, lautojen sahauksesta, kattolautojen höyläyksestä sekä itse katoksen rakentamista muonituksineen on kertynyt lähes 1800 talkootuntia.

 

Joten kaikille ISO , ISO KIITOS tähän mennessä tehdystä upeasta talkootyöstä.

Talkoita jatkettiin maanantaina 10.7.2019, jolloin viimeisteltiin vielä pihaton katosta ja myös aseteltiin vähän lisää kiviä pihaton seinäkivien joukkoon sekä siivottiin pihaton pihapiiri. Uudistuneen Röytyn pihaton katoksen avajaiset vietetään elokuun ensimmäisen viikonlopun aikana lauantaina 3.8.2019.

Täytyy sanoa, että komeaa jälkeä saatiin aikaan pihaton katoksen osalla.  Sitä jo moni onkin ihaillut pihaton ohi kulkiessaan.  Tiistaina 2.7.2019 iltapäiväkahvin aikaan paikalla piipahti myös maakuntajohtaja Matti Viialainen ohikulkumatkallaan Sarviniemeen.  Kovasti maakuntajohtaja myös kiitteli koko talkooväkeä ja ihmetteli, miten talkooporukkaa oli ollut runsaasti mukana ja miten hienoa työtä talkooväki oli tehnyt Röytyn pihaton katoksen osalla.

 

Talkooväki ansaitseekin arvoisensa kannustuksen ja huomioinnin työn valmistuttua. 

SYYSKUU – 2019

Nasta ”Pihlaja 2019 ” pe-su 20.-22.9.2019 Santahamina

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Lisätietoja : Heli Sahlman ( puh. 0400-257897).

 

Valtakunnallinen ” Ruisleipänäyttely” Taipalsaarella ja ruisteemaan liittyvät tapahtumat Taipalsaaren kouluilla

 

Taipalsaarelle saadaan kuukauden ajaksi valtakunnallinen Sarka-museon toimesta valmisteltu ” Ruisleipänäyttely” . Näyttelyssä on lukuisin havaintotauluin kerrottu suomalaisen ruisleivän historiasta.

Katso oheinen info:Ruisleipänäyttely 2019 info 

Ruisleipä ennen ja nyt

Teemaan liittyen valtakunnallinen ruisleipänäyttely on esillä Taipalsaaren kouluilla ja kunnantalolla syyskuun aikana.

Ruisleipänäyttely on 2.-6.9. välisen ajan Taipalsaaren kunnantalon aulassa ( Kellomäentie 1, 54920 Taipalsaari). Sitten 9.9.-13.9. välisen ajan Taipalsaaren kirkonkylän koululla (Muukkolantie 2, 54920 Taipalsaari ) ja 16.9.-20.9. välisen ajan Saimaanharjun yhtenäiskoululla (Ankeriaantie 2, 54915 Saimaanharju). Lopuksi näyttely on vielä esillä Vehkataipaleen koululla 23.-27.9.2019 (Kanavakuja 7, 54969 Vehkataipale).

Kouluilla toteutetaan yhteistyössä maaseutunaisten ja maamiesseuran ja tuottajien kanssa myös syyskuun aikana ” ruisleipätapahtumia”.

sämpyläsäpinat

 

Kaikilla kolmella Taipalsaaren koululla järjestetään syyskuun aikana ” ruisleipäsäpinät”, joissa koululaiset pääsevät leipomaan omakätisesti ruissämpylöitä sekä saamaan infoa rukiin käytöstä kotimaisena elintarvikkeena. Ruisjauhot saadaan ” koululaisten nimikkoruispellon sadosta” jona on ollut Jarmo Koivusen viljelemä ruispelto kirkonkylän koulun läheisyydessä. Ruispellon puintia kävivät myös kirkonkylän koulun 4 ja 5 luokkalaiset oppilaat katsomassa paikan päällä 16.8.2019. 

Nyt tämän ruispellon sadosta on jauhettu sämpyläjauhoja sekä myös uutispuurojauhoja. Näistä ruisjauhoista koululaiset pääsevät leipomaan sämpylöistä sekä maistelemaan myös uutispuuroa 22.9.2019 Röytyn uutispuurotapahtumassa. 

Katso oheinen tiedote: Taipalsaaren koululaisten uutispuurotapahtuma esite  

 

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisille ruissämpyläsäpinät oli tiistaina 10.9.2019 klo 09.00-13.00 ja tapahtumaan osallistui 1-2 luokan sekä 6 luokan oppilaat; yhteensä 59 oppilasta ja opettajat. Tapahtumassa oli tekemisen meininki, kun oppilaat leipoivat peräti lähes 300 ruissämpylää.  Oppia saatiin niin ruistaikinan teosta kuin itse leipomisestakin. Ja mikä tärkeintä; jokainen pääsi leipomaan omat ruissämpylät. 

Ja se paras hetki oli sitten, kun jokainen pääsi maistamaan ja syömään itse leipomansa ruissämpylät. Ja myös ottamaan muutaman sämpylän mukaan kotiin viemiseksi.  Moni oppilaista totesikin, että näin hyvänmakuista ruissämpylää ei ennen ole saanutkaan; ja kun se vielä oli omakohtaisesti leivottua.

 

Sämpyläsäpinät jatkuvat ja Saimaanharjun yhtenäiskoululla leivotaan ruissämpylöitä keskiviikkona 18.9.2019 klo 09.00-12.00 kahdessa ryhmässä ( 1 ja 2 luokat); yhteensä 45 osallistujaa opettajineen. Vehkataipaleen koululla leipomaan päästään sitten tiistaina 24.9.2019 klo 09.00-13.00 kolmen ryhmän voimin ( 02 ryhmä ja 3/4 ja esiopetusryhmä); yhteensä 45 osallistujaa.

Maaseutuseurojen henkilöiden lisäksi ruissämpyläsäpinöissä ” pääopettajana” toimii ETM Hannele Veteli Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

 

 

 

LOKAKUU 2019

Huom!,  huom!

Miesten ruokakurssi lauantaina 26.10.2019 klo 15.00 -19.00==> SIIRTYY PIDETTÄVÄKSI VUODEN 2020 AIKANA

Lokakuun lopulle suunniteltu miesten ruokakurssi on päätetty siirtää toteutettavaksi vuoden 2020 aikana.

Tämä sen takia, että  jo kesällä 2019  ja nyt viimeksi syyskuussa toteutettiin varsin laajassa mittakaavassa ” syödään yhdessä” tapahtumia. Syyskuussa maaseutuseurojen toimesta ja ohjauksella toteutettiin ” rukiin tie pellolta koululaisten pöytään ” teemalla ruissämpyläsäpinät kaikilla Taipalsaaren kolmella koululla. Näissä tapahtumissa opetettiin maaseutuseurojen toimesta koululaisia leipomaan ruissämpylöitä. Kaikkiaan n. 160 oppilasta osallistui ” sämpyläsäpinöihin” ja ruissämpylöitä valmistettiin pienten leipureiden maisteltavaksi ja myös kotiin viemisiksi n. 1000 sämpylää.

Samaan ruisteemaan liittyen toteutettiin myös  ” uutispuurotapahtuma” Röytyn pihatossa 22.9.2019. Kenttäkeittiöllä valmistettiin ruispuuroa peräti 70 litraa Taipalsaaren koulujen nimikkoruispellon sadosta jauhetuista ruisjauhoista.

     

Lähemmäs 200 syöjää kävi  nauttimassa uutispuuroa ja koko 70 litraa syötiin vajaassa kahdessa tunnissa.  Uutispuuron teosta ja myös ruissämpylöiden leipomisesta saatiin monelle miehelle myös hyödyllistä oppia jatkoa ajatellen.

Marraskuun aikana ruoka ja ruokatarjoilu jäsenille on edelleen esillä kahdessä tapahtumassa.

Marraskuussa on kaikilla maaseutuseuroilla on sääntömääräiset kokoukset samana iltana ( 21.11.2019).

Kokouksien yhteydessä on kaikille avoin ja ilmainen ” ohrapuurotarjoilu” sekä sen jälkeen yhteinen ajankohtainen esitelmä.

 

Marraskuun loppussa 30.11.2019 pidetään ” sikajuhlat” Väinölässä Taipalsaarella.  Kokonainen palvattu sika lisukkeineen on varattu nautittavaksi. Ruokailun ja mukavan  yhdessä olon merkeissä vietetään iltaa. Tapahtuma on maamiesseuran, tuottajien ja maaseutunaisten yhteinen tapahtuma jäsenistölle .  

 

MARRASKUU 2019

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 21.11.2019 Taipalsaaren kunnantalolla 

 

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous pidetään klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen ohrapuurotarjoilun ja esitelmän  n. klo 20.15 alkaen

Ennen esitelmää on tarjolla kaikille ilmainen ohrapuurotarjoilu klo 19.15 alkaen ja varsinainen esitelmä alkaa puurotarjoilun jälkeen n. klo 19.30- 19.40 paikkeilla.

Esitelmän pitää aluepäällikkö Tuomas Kähö Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalasta.

Esitelmän aiheena on ” ”Hyvin hoidetut ja kasvavat metsät Taipalsaaren merkittävä hiilinielu nyt ja tulevaisuudessa”

Esitelmä on ” Taipalsaaren maatalousseurojen” sääntömääräisten kokousten yhteisenä ohjelmanumerona. Esitelmä on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus ja niinpä väkeä toivotaan tulevan runsaasti kuulemaan esitelmää nyt ajankohtaisesta aiheesta.

 

 

Varsinaisissa kokouksissa käsitellään sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat. Vuotta 2020 koskien hyväksytään vuoden 20120 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi valitaan juhtokuntaan/hallitukseen erovuorossa olevien jäsenten tilalle jäsenet vuosille 2020-2022.

 

Maaseutuseurojen yhteinen joulutapahtuma ruoan ja viihteen muodossa Väinölässä lauantaina 30.11.2019 klo 18.00 – 21.00 

 

WP_20171202_18_22_19_Rich

Tapahtuma järjestetään yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa on mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä. 

Illan pääosassa on kokonainen palvattu sika, joka nautitaan asiaan kuuluvine lisukkeineen (salaattia ja perunaa & leipää) illan aikana mukavassa seurassa ja mukavan ohjelman maustamana.

Maaseutuseurat yhdessä (maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjoavat tapahtuman jäsenilleen ilmaiseksi.

Illan  ”sikaruokailun” järjestelyistä ja tarjoilusta vastaa tilaisuudessa ammattitaidolla Pala ja Painike Oy Sami Rounelan johdolla.

Ilmoittautumiset maanantaihin 25.11.2019 mennessä. Ilmoittautumisia vastaanottavat: 

 

 

JOULUKUU 2019

 

Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 10.12.2019 klo 18.00-20.00 

 

Tiistai-illan 10.12.2019 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdattelee taas väkeä jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä.

rhdr
rhdr

Tapahtuma järjestettiin jo 21. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Tilaisuudessa kuullaan järjestäjätahojen tervehdykset sekä joulun teemaan sanomaan liittyen seurakunnan edustajien puheenvuorot.

Lisäksi kuullaan tarinaan joulun periteistä, runonlausuntaa , lasten lauluja kuin myös yhdessä lauletaan joululauluja.

cof
cof

Illan kohokohta on perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu on myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

 

Lapsille joulupukin ja vierailu tapahtuman päätteeksi on illan kohokohta ja Joulupukki saakin paljon toivomuksia lapsilta jouluun liittyen. Tarjolla on myös mehua ja pipareita.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Näin vuonna 2019.

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

**************

YHTEENVETOA VUODELTA 2018

Vuosi 2018 oli toiminnassamme; niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin toiminnassa varsin vilkas.   Maa-ja kotitalousnaisten vuoden 2018 teemana jatkui ” Maistuva maaseutu”. Tämä teema sopi myös yhteisesti ” maaseutuseurojen” toiminnalle vuonna 2018. Vuonna 2018 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme kasvoi niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla vahvasti vuonna 2018. Maamiesseuran jäsenmäärä kasvoi 37 uudella jäsenellä ja maaseutunaisten osalla lähes kahdella kymmenellä uudella jäsenellä.

Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2018 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä tammikuusta 2018 joulukuuhun 2018.

Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä jäsenille 3 kertaa vuodessa ja maaseutunaisten osalla yksi vuoden 2018 alussa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2018 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2018 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Myös maaseutunaisten jäsenmaksun oli  15€/jäsen vuonna 2017.

Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2018 toimintasuunnitelmat, joista voi tutustua seurojen koko vuoden 2018 tapahtumiin

Maaseutunaisten jäsenkirjeet 2018

       Jäsenkirje 1 – 2018 

TOIMINTAMME KUUKAUSITTAIN VUONNA 2018

TAMMIKUU 2018

Tammikuussa pidetätiin maamiesseuran johtokunnan ja maaseutunaisten hallituksen vuoden 2018 ensimmäiset kokoukset.

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n ensimmäinen hallituksen kokous oli 4.1.2018 ja maamiesseuralla ensimmäinen johtokunnan kokous on 22.1.2018.

Kokouksissa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2018 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä myös vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu.  Jäsenistön kannattaakin  vielä näin alkuvuodesta esittää toiveita ja esityksiä alkaneen vuoden osalla, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2018 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa

Maaseutunaisten liikunnallinen  ” Loikkaa liikkeelle” kampanja alkoi 28.1.2018 Väinölässä

Taipalsaaren maaseutunaisten vuoden 2018 toiminta aloitettiin perinteisesti liikunnallisissa merkeissä !

tre-rentoutusta

Nostalgisen jumppatunnin vetäjänä toimi Raili Leino Väinölässä 28.1.2018 klo 11.00 – 11.45.

Tapahtumassa kymmenkunta reipasta reippailijaa voimisteli iloinen mieli ja pilke silmäkulmassa vanhaan malliin.

Samalla muisteltiin, miten koulun voimistelutunnit menikään silloin joskus muinoin.

HELMIKUU 2018

 

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla

 

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla
 

Koko perheen laskiaisrieha laskiaissunnuntaina 11.2.2018 sai niin lapset, lapsiperheet kun vähän vanhemmankin väen liikkeelle. Haikkaanlahden metsästysmajalle tuli laskiaisen viettoon peräti 500-600 henkeä.

WP_20180211_13_06_24_Pro

Ei ihme, että huippupitkässä ja hyvässä laskiaismäessä riitti vilskettä koko päivän. Mäenlaskukilpailuunkin osallistui peräti 49 osanottajaa. Mäenlaskumestaruus ratkaistiin laskun pituuden mukaan. Voittajat laski peräti 100 metrin liut ( Kirsti Juvakka ja Marjo Toikkanen). Kolmas tila meni Ulla Aitto-ojalle 97 metrin laskulla.

Poniratsastus oli lasten suosikki

Paitsi huippupitkä laskiaismäki toinen erityisesti lasten suosikki oli ponitalutusratsastus. Koko tapahtuman ajan lapset jonottivat vuoroaan päästä poniratsastukselle.

Buffetissa laskiaisväki pääsi nauttimaan perinteistä laskiaishernekeittoa, ruisleipää sekä kahvia, mehua ja laskiaispullaa.  Arvat kävivät myös hyvin kaupan; ehkäpä sen takia, että lähes joka arpa antoi voiton ostajalleen.

Tapahtuman vastuulliset järjestäjät olivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset. Myös kunta sekä Taipalsaaren koulut olivat aktiivisesti tapahtuman takana. Laskiaistapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Etelä-Saimaa juttu 12.2.2018

Tapahtuma sai myös myönteistä julkisuutta maakunnan mediassa; mm. Etelä-Saimaa lehdessä tapahtumasta oli koko sivun juttu.

Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille laskiaistapahtumassa käyneille sekä myös yhteistyökumppaneille, jotka olivat tukemassa tapahtuman onnistunutta toteutusta. Vuoden päästä taas uudelleen tavataan laskiaismäessä laskiaissunnuntaina Haikkaanlahden metsästysmajalla.

MAALISKUU 2018

Osallistujat viihtyivät  teatteriretkellä 3.3.2018 Kouvolan teatteriin sekä paluumatkalla vierailusta Polven juustolassa

Satumaassa teatterissa

Väki viihtyi yhteisellä teatterimatkalla.

Lauantaiaamulla 3.3.2018 yhdentoista pintaan starttasi bussi Taipalsaaren kirkolta kohti Kouvolan teatteria. Väkeä oli bussintäydeltä mukana. Kouvona teatterissa esityksenä oli säveltäjä Unto Monosen elämään perustuva ”Satumaa”.  Näytelmä oli oikein viihdyttävä ja sitä todisti myös salintäyteinen yleisömäärä. Monelle mukana olleelle varmaan palautui mieleen 1950-60 luvun ajat ja tuolloinen iltamakulttuuri,

Polven juustolassa

Teatteri esityksen jälkeen retki suuntautui vielä kohti Polven Juustolaa. Siellä Lasse Rainio kertoi Juustolan historiaa, jonka jälkeen nautittiin Taina Rainion tekemää Juustopaistikeittoa.

Se olikin tosi maukasta ja niinpä keittoreseptiä pyydettiinkin monen toimesta omaan käyttöön. Ruokailun jälkeen vielä jälkiruuaksi maisteltiin juustoja ja juotiin kahvia.

Kiitos matkassa mukana olleille mukavasta seurasta ja reissusta.

Ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Myllymäessä Joutsenossa sunnuntaina 10.3.2018 klo 10.00-14.00 sai väenliikkeelle ja tapahtumassa oli ennätysmäärä väkeä

WP_20180310_12_33_59_Pro
WP_20180310_11_08_37_Pro

Maaliskuun toisena viikonloppuna lauantaina 10.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, hiihdettiin ja lasketeltiin jo perinteisen talvivirkistyspäivän merkeissä Myllymäessä (os. Myllymäentie 83, Joutseno)MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.

MTK Kaakkois-Suomi tarjosi jäsenilleen sekä myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenille mukavan ohjelman, jossa mm. oli mm. seuraavaa tarjolla:

ilmainen hissilippu ( 4h) laskettelurinteeseen

alamajalla tarjolla makkaraa, mehua, kahvia, teetä ja munkkeja ilmaiseksi

ulkoilua omaan tahtiin, leikkimielisiä kisailuja sekä mukavaa yhdessäoloa koko perheelle

Tapahtumassa oli mukana myös  lukuisa joukko yhteistyökumppaneita mukana.

Tällä kertaa tapahtumassa oli aikaisempaa enemmän väkeä; myös meiltä Taipalsaarelta.. Ja tapahtumassa oli tosi mukava henki ja meininki niin mäessä kuin mäen allakin taukotuvalla ja sen viereisellä kentällä. Winter fun.. sitä se oli sanan parhaimmassa merkityksessä. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille tuottajille hyvin toteutetusta tapahtumasta.

Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 22.3.2018 klo klo 19.15 alkaen Taipalsaaren kunnantalollaKokouksen alussa oli KAIKILLE AVOIN MIELENKIITOINEN KOKOUSESITLMÄ ” Taipalsaaren tapahtumat 1918″

Sali täynnä – Kopio

Tietokirjailija PENTTI PYLKÖN mielenkiintoinen esitelmä ”TAIPALSAAREN TAPAHTUMAT 1918”  veti Taipalsaaren valtuustosalin täyteen väkeä torstai-iltana 22.3.2018

Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ennen esitelmää.

Esitelmässään ” Taipalsaaren tapahtumat 1918” metsänhoitaja, tietokirjailija PENTTI PYLKKÖ kertoi sisällissodan tapahtumista Taipalsaarella 100 vuotta sitten.

Esitelmä oli erinomainen ja valtuustosalin täyteinen väki kuunteli esitelmää mielenkiinnolla. Pentti Pylkkö valotti 100 vuotta sitten sisällissodan kulkua ja tapahtumia Taipalsaaren kunnan alueellaerinomaisen mielenkiintoisella tavalla.

ESITELMÄ OLI KAIKILLE AVOIN TILAISUUS niinpä paikalla olikin peräti 77 henkeä kuulemassa esitelmää. Pentille iso kiitos meidän kaikkien puolesta.

Asko ja Ilpo kiittävtä Penttiä – Kopio

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien puheenjohtaja Ilpo Kolhonen luovuttivat tietokirjailija Pentti Pylkölle kiitoksena esitelmästä ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan.

MTK Taipalsaaren tuottajien kevätkokous oli ennen esitelmää ja kahveja. Maamiesseuran kevätkokous puolestaan esitelmän jälkeen. Molemmat kokoukset sujuivat sopuisasti ja hyvässä hengessä. kokouksille.  Maamiesseuran kevätkokouksessa vahvistettiin vuoden 2017 toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen 2017.

HUHTIKUU 2018

Pasi Havukaisen kirjailijavierailu 18.4.2018 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnankirjastolla 

Pasi Havukainen ja uutuuskirja
Korpikoski ja kylähullu kansi

Taipalsaaren kirjastolle oli saapunut salillinen väkeä kuulemaan, kun Pasi Havukainen esitteli esikoisromaaninsa ”Korpikoski ja kylähullu” kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyviä vaiheita ja kirjan sisältöä. 

”Korpikoski ja kylähullu”  on satiirinen tarina rikospoliisi Korpikoskesta ja kylähullu Sivosesta. Tarinassa liikutaan Taipalsaaren ja Lappeenrannan seudulla. Rikospoliisia työllistävät esimerkiksi liivijengi Hell Susi ja virolainen huijarirakennusmies. Tarinassa riittää monenlaisia käänteitä arkielämästä murhaan saakka.

Väki kuulolla kirjailijaillassa 18.4.2018

Pasi Havukainen kertoili, että tähän hänen ensimmäiseen varsinaisen romaanin kirjoittamiseen meni noin puoli vuotta. Kaikki tämä työn ohessa, mikä tarkoittaa kirjoittamista iltaisin ja öisin, kun muu perhe oli jo yöpuulla. Mutta nyt on saatu urakka valmiiksi ja kirja julkaistu. Kirjaa on saatavissa kustantajan Nina Laakson ( NL-tuotanto) kautta samoin kuin verkkokauppa Amazonista.  Romaania ollaan myös kääntämässä englannin kielelle, joten myös kansainvälinen leivitys on tiedossa jatkossa.

Pasi kertoili myös, että seuraavakin romaanin kirjoittaminen on käynnistynyt, joten ” Korpikoskelle ja kylähullulle” on tulossa jatkoa jossain vaiheessa.

Väki oli tyytyväinen kirjailijailtaan ja tunniksi ajateltu tapahtuma venyi runsaan keskustelun ja kysymysten myötä puolitoistatuntiseksi.

Parhaat kiitokset Pasille mielenkiintoisesta kirjaesittelystä.

Nasta ”Katarina 2018 ” pe-su 20.-21.4.2018 Dragsvikissä

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää. Tälläkin kertaa Nasta ” Katariina 2018″ harjoitukseen maaseutunaisista osallistuivat Heli Sahlman, Johanna Kahra ja Kirsti Paronen

TOUKOKUU 2018

Tutustumis-/ostosilta HALOSELLA Lappeenrannassa  ke 16.5.2018 klo 19.00 – 21.00

Nina Haimila

Paikalla oli pukeutumisneuvojia ja tilaisuudessa saatuiin myös opastusta huivien sidontaan.

Väkeä oli kiitettävästi paikalla; noin 30 osallistujaa.  Illan aikana normaalihintaisista tuotteista saatiin -20% alennus.

Vaatteita esiteltiin kiinnostavasti muotinäytöksen kera. Niinpä Haloselta löytyikin vaatteita ja jalkineita niin naisille, miehille, nuorille kuin lapsillekin.

Ja varsin moni osallistujista lähtikin tapahtumasta ” pehmeän paketin” kanssa tyytyväisenä kotiin.

Lämmin kiitos järjestäjille ja Halosen väelle mukavasta tapahtumasta.

”Taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi ” tapahtuma Taipalsaaren koululaisille 22.5.2018

Taipalsaaren koululaisille järjestettiin metsänistutustapahtuma tiistaina 22.5.2018 klo 09.00-14.00 Ampujalan kylällä /Antti ja Lempi Hakulin perikunnan maalla.

Vehkataipaleen koulun 1-3 luokat istuttamassa

Tämän tapahtuman koululaisille toteuttivat koulujen kanssa yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat, maaseutunaiset ja metsänhoitoyhdistys.

Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset yhteiskuvassa

Taipalsaaren kouluista Vehkataipaleen koulusta kaikki oppilaat osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi kirkonkylän koululta 1-2 luokat ( n. 40 oppilasta + opettajat ja ohjaajat) ja Saimaanharjun yhtenäiskoululta 5A luokka (18 oppilasta). Kaikkiaan oppilaita osallistuu n. 120 oppilasta tähän tapahtumaan sekä heidän opettajansa.

Saimaanharjun yhtenäiskoulun 5 luokka yhteiskuvassa- taimesta metsäksi

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan hoiti kaivurilaikutuksen ja tarvittavat männyntaimet sekä istutusputket paikalle.

Tuottajien ja maamiesseuran ja maaseutunaisten toimesta näytetään koululaisille, miten metsän uudistaminen tapahtuu ja miten taimet istutetaan.

Koululaiset myös pääsivät halutessaan jokainen istuttamaan oman männyntaimen järjestäjien opastuksella.  Oppilaille annettiin lisäksi kotiin vietävää männyn pottitaimi sekä aiheeseen liittyviä postikortteja & tarroja.  Järjestäjien puolelta iso kiitos mukana olleille oppilaille ja heidän opettajilleen ja avustajille. Kaikki oppilaat osallistuivat kiitettävällä innolla ja ahkeruudella taimien istuttamiseen.. kysymyksiä tuli paljona ja niihin vastattiin järjestäjien toimesta.

Asko Saikko opettaa istuttamaan taimia kirkonkylän 1-2 luokalle

Tarkoitus oli, että jokainen oppilas pääsee istuttamaan ainakin yhden oman männyntaimen. Intoa oli niin paljon, että oppilaat istuttivat jokainen n. 2-3 taimea ja näin metsää uudistettiin n. 400 istutetun taimen muodossa. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset jopa antoivat nimet omille istuttamilleen taimille. Joten nyt on heillä oma ” nimikkometsä” kasvamassa.

” Taipalsaaren maaseutuseurat” ovat vuosittain toteuttaneet yhteisiä tapahtumia liittyen maaseudun ja maatalouden elinkeinojen esilletuomiseen kiinnostavalla tavalla. Viimeksi näin koululaisten oman perunamaaprojektin muodossa kesällä 2017.

Nyt koululaisille järjestetyllä metsänistutustapahtumalla tarjottiin Taipalsaaren koululaisille mahdollisuus luonnossa oppimiseen ja osallistavaan opetukseen. Teemalla ” taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi”

Kunnostustöitä talkoilla Röytyn kotiseututalolla

WP_20170923_10_30_17_Pro

Toukokuussa valmistellaan lopulliseen muotoon Röytyn pihapiirissä olevan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” konekyltit ja infotaulut sekä mahdollisesti vielä täydennetään konekentän vanhojen traktorityökoneiden valikoimaa talven aikana löydetyillä vanhoilla traktorityökoneilla.

Lisäksi aletaan valmistelemaan toukokuun aikana Röytyn pihaton ” kevytkatoksen” tekoa ja valmisteluja.

Vierailu iltaretkenä kirjailija Marjatta Kurenniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 klo 18.00 (os. Kurenniementie 274)

Kirjailija Marjatta Kurenniemen syntymästä on kulunut 100 vuotta.

Toteutetulla vierailulla oli  mahdollisuus tutustua hänen kotipaikkaansa Taipalsaarella. Maaseutunaiset järjestivät iltaretkenä vierailun kirjailija Marjatta Kureniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 klo 18.00.  Retkellä tutustuttiin kirjailijan sukutilaan, jossa kaikki on säilytetty ennallaan sellaisena kuin sukutila oli Marjatta Kurenniemen eläessä. Vierailijoita opastivat tilalla Marjatta Kurenniemen lapset Mikko ja Marja.

Vierailu kiinnosti ja niinpä väkeä oli ennätyksellisesti mukana; peräti 36 osallistujaa. Lämpimät kiitokset Mikolle ja Marjalle esittelystä.

KESÄKUU 2018

Taipalsaaren kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma sai väen liikkeelle 9.6.2018 klo 10.00-15.00

Reittikartta - Taipalsaaren kosteikkopyöräily 9.6.2018

Kosteikkopyöräilyn reitillä saatiin nauttia Taipalsaaren kauniista järvi- ja maaseutumaisemista sekä tutustua Taipalsaarella aktiivisesti toteutettuun kosteikkorakentamiseen, jolla tähdätään Pien-Saimaan vesistöjen tilan parantamiseen.

Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Taipalsaaren maamiesseura ry, Taipalsaaren maaseutunaiset ry, Taipalsaaren nuorisoseura ry ja Lappeenrannan Seudun ympäristötoimi.

Nyt jo 3. kerran toteutettava Taipalsaaren kosteikkopyöräily oli kaikille avoin tapahtuma ja siihen olivat tervetulleita osallistumaan niin paikalliset asukkaan kuin myös kesäänsä Taipalsaarella viettävät kesäasukkaat sekä lähikuntien pyöräilijät.  Kosteikkopyöräilyn reitin pituus oli tällä kertaa n. 16 km.

WP_20180609_11_54_28_Pro

Sää suosi ja väki viihtyi kosteikkopyöräilyllä. Osana kosteikkopyöräilyä myös Taipalsaaren suurin kosteikko (Suoniityn kosteikko) ja lintutorni vihittiin käyttöön 50 hengen porukalla. Upea paikka!!.Kannatta käydä !!

Myös muut kosteikkopyöräilyn kohteet olivat kiinnostavia.

WP_20180609_13_17_24_Pro

Kiitos kosteikkojen rakentajille ja esittelijöille. Myös Haikkaanlahden rantamaisemissa ihastuttiin Innalanmäen tilan ”pitkätukkiin” . Nina Lappalainen esittelin karjaa ja kertoi sen kasvattamisesta. Haikkaanlahden laiturille Marko Suutari oli tuonut omistamansa  mobilisaunan, jonka makoisista löylyistä myös nautittiin.

Kosteikkopyöräilyyn osallistuvien kesken arvottiin pieniä palkintoja. Arpajaiset pidettiin paluumatkalla Haikkaanlahden laiturilla pysähdyttäessä, jossa voittajat saivat myös lunastaa saamansa arpavoiton mukaansa. Palkintoja saivat kaikki osallistujat !!

 HEINÄKUU 2018

 

Maaseudun perinnepäivää vietettiin perinteisesti lähes tuhannen kävijän joukolla Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 1.7.2018 klo 11.00-15.00.

13509081_1209566752410725_8906234098608252208_n[1] – Kopio

Maaseudun perinnepäivässä 1.7.2018 saatiin kokea vanhan ajan maaseutunäyttelyn tunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen.

Väki viihtyi

Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa sekä myös maisteltavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille.

Katso oheinen tapahtumaesite: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN OHJELMA RÖYTYSSÄ 1.7.2018

PÄÄLAVALLA OHJELMAA                                  

Tapahtuman aluksi maaseutuseurojen tervehdykset toivat Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen ja kunnan tervehdyksen esitti kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen. Päivän juontajina toimivat Taipalsaaren kippari Eero Juntunen ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman.

WP_20180701_11_50_41_Pro

Tapahtuman alussa oli huomionosoitukset ”100 kosteikon Pien-Saimaa”/Pisara hankkeessa kunnostautuneille. Pien-Saimaan alueella on saatu valmiiksi yli 100 kosteikkoa ja suurin osa näistä on tehty Taipalsaaren alueelle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiitti toimijoita. Samoin puheenvuoron käyttivät Raija Aura ja Marjut Sassi ja kosteikkoasiamies Antti Happonen. Keskeisessä roolissa ovat olleet maanomistajat, joiden toimesta ja maalle kosteikkoja on rakennettu. Niinpä tässä tapahtumassa luovutettiinkin kunniakirjat viimeksi kosteikkoja rakentaneille. Myös kosteikkoasiamies Antti Happosen rooli on ollut keskeinen ja niinpä maaseutuseurojen puolesta myös kiitettiin Antti Happosta ja luovutettiin hänelle pieni muistolahja. 

Perinnepäivän ohjelmassa oli myös elävää musiikkia ja laulua. Tästä huolehtivat paikalla olleet ” kipparit” ja myös kutsuvieraana Savitaipaleen Taneli ja Charlotta sekä yllätysvieraan Kuopion virallinen katusoittaja Ulrich Sturm saksofoneineen.

Vanhan ajan keittiö ja patalappunäyttely kuin myös maidon separointinäytös sekä hevosajoneuvo-ja traktorityökonemuseon kokoelmat antoivat mahdollisuuden tutustua maaseudun perinteisiin. Samoin kuin Wanhat Traktorit, joita oli saapunut paikalle lähes parikymmentä. Myös Lemin Rasvanäpit Seppo  Holopaisen ja Markku Pesarin johdolla olivat paikalla ja jauhoivat riihitettyjä ruisjauhoja sekä myös myivät niitä kotiin viemiseksi.

Tarjolla oli myös Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua suussa sulavaa lihasoppaa. Tarjoilusta vastaavat Jänkäsalon WPK:n kulinaristit yhdessä maaseutuseurojen edustajien kanssa. Soppa syödään Röytyn pihaton yhteisessä pöydässä 200 hengen voimin. Oli hyvää ja maistuvaa.

WP_20180701_13_51_38_Pro

Myös lapsille oli omaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt olivat järjestäneet ” kepparikisan”, joka kiinnosti lapsia samoin kuin Tervamäen tallin paikalle tuoma poni. Ehkä suurimman suosion niin lasten kuin varttuneenpienkin osalta sai Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen taikuriesitys ” Tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta”

Uusi kippari

Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi oli myös päivän kohokohtia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen ja vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä julkistivat ja esittelivät uuden kipparin 2-vuotiskaudelle 2018-2019. Uusi kippari oli

Aikaisempien vuosien tapaan perinnepäivässä oli myös mukana yhteistyötahot esittelemässä toimintojaan. Tällä kertaa mukana olivat mm:

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset ja tuottajat, metsänhoitoyhdistys

Lemin Ravanäpit / ruisjauhojen jauhatus & tervan myynti

Jänkäsalon WPK, … vanha paloauto paikalla, esittelyä & myyntiä (linnunpöntöt, sammutuspeite)

Lpr seudun ympäristötoimi / ” 100 kosteikon Pien-Saimaa / Pisara hanke” osasto

Käsityöläiset

Jässi” hanke: jätevesineuvontapalvelut,

Saimaan Kuitu Oy esittelypiste

Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä. Myös Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot pysähtyivät Taipalsaaren kirkonkylällä su 1.7.2018. Vanhoista autoista kiinnostuneille olikin  mielenkiintoista nähtävää maaseudun perinnepäivän ohjelman ohessa.

Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat, kunta sekä Jänkäsalon WPK

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00

Rehulan kesätori on mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita. Eri seurat huolehtivat vuorollaan kahvituksen järjestelyistä.

Taipalsaaren maaseutunaisten järjestämänä Rehulan kesätorilla kahviteltiin lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00.

Rehula

Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa tarjolla oli kahvia, leivonnaisia ja myös arpoja on kaupan  hyvine palkontoineen.

Väkeä kesätorilla on aina ollut kiitettävästi ja väki  viihtynyt. Niin myös tällä kertaa. Kahvittelun ohella järjestetyt arpajaiset saivat myös suosiota ja moni poistuikin tyytyväisenä paikalta arpajaispalkinto mukanaan. Arpajaisista saadut tuotot käytetään yhdistyksessä edelleen toiminnan kehittämiseen jäsenistölle.

Kesäteatterimatka keskiviikkoiltana 18.7.2018 Imatran kruununpuiston kesäteatteriin katsomaan hauskaa musiikkikomediaa ” HALUATKO MÖKKILÄISEKSI”

WP_20180718_18_36_46_Pro

MTK Taipalsaari ry järjesti taas jo 4. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.

WP_20180718_18_25_28_Pro

Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui lähes bussillinen väkeä. Kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta kesäteatterimatkasta.

” Haluatko mökkiläiseksi” komediassa aivan tavallinen pariskunta voitti Haluatko mökkiläiseksi –visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta.

Saadakseen mökin omakseen, heidän oli pystyttävä viettämään koko kesä mökillä, ja tietokilpailun tekijät järjestivät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin.

Vauhdikasta menoa riitti koko esityksen ajan ja näytelmällä oli onnellinen loppu. Pariskunta sai kesämökin omakseen.

Erityistä näytöksessä oli myös se, että se vedettiin ammattitaidolla läpi 4 näyttelijän voimin, vaikka roolihahmoja oli näytelmässä kummenkunta jos ei enemmänkin. Ja nähtiinhän näytelmässä myös rooleina arvovieraitakin kuten Sauli ja Paavo.

Vauhdikasta menoa siivittivät tutut kesäiset melodiat

Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 Marko Suutarin maatilalla (Vitsaintie 60, 54920 Taipalsaari) sekä Mikko ja Suoma Suutarin ja Veijo ja Riitta Rikkosen kotipuutarhoissa ajankohtaista tietoa ja nähtävää – mukana 60 osallistujaa

 

Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 tutustuttiin ” kasvustojen ääressä ” vilja-nurmi- ja palkokasveihin sekä myös vierailtiin kahdessa erittäin hyvin hoidetussa kotipuutarhassa.

Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Pellonpiennarpäivä 25.7.2018 Taipalsaari 

Marko Suutarin ruispellon ääressä

 

Vilja-, nurmi- ja palkokasvien kasvutilanteeseen tutustuttiin Marko Suutarin maatilalla, jossa kuultiin kasvustojen ääressä asiantuntijoiden ( Samuli Seppänen/Soilfoof Oy ja Eino Heinola/ProAgria ) kertomana ajankohtaiset neuvot ja kommentit kesän kasvutilanteesta. Samalla saatiin myös ajankohtaisia neuvoja tarvittavista viljelytoimista loppukesälle kuin myös kuultiin kierrätysravinteiden käytöstä ja keinoista maan rakenteen parantamiseksi.

Hyvin hoidettuihin kotipuutarhoihin tutustuttiin Markon maatilaa lähellä olevissa Suoma ja Mikko Suutarin kotipuutarhassa

Suutarin puutarhassa

 

sekä Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa.

Veijo Rikkonen kertoo puutarhasta ja tilasta

 

Molemmissa kotipuutarhoissa kukkaloisto ja puutarhakasvit olivat rehevimmillään. Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa oli mm. yli 100 eri kukka – ja kasvilajia nähtävillä ja perennojakin yli 50.

Tilaisuuteen osallistuville oli pellonpiennarkierroksi aluksi myös tarjolla ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu. Väkeä osallistui ennätysmäärä tällä kertaa tapahtumaan- peräti 60 osallistujaa. JOTEN teema ja tilaisuus kiinnosti. Mukavaa oli myös huomata, että tapahtumaan osallistui paljon ” kesätaipalsaarelaisia”.

Iso kiitos Marko Suutarille, Suoma ja Mikko Suutarille sekä Riitta ja Veijo Rikkoselle, kun saimme vierailla maatilalla ja kotipuutarhoissa.

Tilaisuuden järjestivät Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajayhdistys yhdessä Soilfood Oy:n ja ProAgrian kanssa

Tilaisuus oli  kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.  Mukavaa oli huomata, että myös ” kesätaipalsaarelaisia” osallistui runsain joukoin tapahtumaan. Joten maalla oli mukavaa !

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik 28.- 29.7.2018 kokosi Saaga S:n kannattajat Röyttyyn kuninkuusraveihin.

 

Röytyn kotiseututalon pihapiirissä 28.-29.7.2018 (la – su) pidettiin KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Rovaniemellä samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Rötyn pihattopik esite

Kuningatarkilpailun maili 29.7.2018 menossa

 

Taipalsaaren ylpeys SAAGA S tavoitteli Rovaniemellä jo 4 perättäistä ravikuningatartitteliä. Joten se oli hyvä syy tulla Röytyn pihattopiknikkiin. Ja samalla aitoon Piknik-henkeen päästiin nauttimaan omista eväistä sekä samalla kannustamaan oman kuntamme ylpeyttä  SAAGA S:ää menestykseen.

Röytyn kotiseututalon pihattoon oli tehty ” ulkoilmaravikatsomo”, jonka toteuttamista tukivat myös Taipalsaaren kunta yhdessä Saimaan Kuitu Oy:n kanssa. Myös Taipalsaaren hevosystäväin seura oli mukana tapahtumassa.

Tapahtuma sai väen liikkeelle ja kahtena päivänä tapahtumaan osallistui tosi paljon väkeä. Lauantaina kuningatarkilpailun 1. osalähtöä saapui seuraamaan noin 100 katsojaa ja Saaga S:n saavuttama 2 sija ensimmäisessä osakilpailussa loi kovat odotukset seuraavalle päivälle sunnuntaille. Niinpä sunnuntaina väkeä saapuikin sitten peräti 150 katsojaa paikalla seuraamaan kuningatarkilpailun 2. osalähtöä.

Kuva 3. Kuningatarkilpailun 29.7.2018 mailin loppusuora menossa-- vakavia ilmeitä

Tunnelma oli ihan ” katossa” , vaikkakin Saaga S ei tällä kertaa sijoittunutkaan toisen ravipäivän osakilpailuissa. Saaga S:lle ja sen omistajalle/valmentajalle Ilkka Pyysalolle sekä ohjastajalle Matti Nisoselle ja muille Saaga S:n taustatahoille annettiin raikuvat aplodit.  Oman kunnan ylpeys Saaga S toi hienot puitteet Rovaniemen kuninkuusravien live-seurannalle Röytyssä.

Ilmakin suosi tapahtumaa ja niinpä myös piknik-henkeen eväät ja juomat maistuivat ravien seuraamisen ohella.

Kannatti tulla mukaan ja  jännittää ja elää kuningatarlähdöt porukalla Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä.

 ELOKUU 2018

Vanhojen traktoreiden historia-ajo lauantaina 11.8.2018 Lappeenrannan linnoitukseen

Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa

Mukana olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta, Wilkjärven Winssikerho ja Partalan Siivapyöräkerho.  Tapahtumaan saatiin mukaan 48 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.

Tapahtumasta lisää:Vanhojen traktoreiden historia-ajo Linnoitukseen 11.8.2018 – tiedote

Vanhat traktorit linnoituksessa 11.8.2018

 

” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 11.8.2018 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla  Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle.

Valmiina lähtöön Hankkijalta 11.8.2018

Hankkijalla nautittiin Taipalsaaren maaseutunaisten keittämät aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Kahvien jälkeen annettiin tarkemmat ajo-ohjeet linnoitukseen sekä myös luovutettiin Hankkijan eläkkeelle siirtyvälle myymäläpäällikkö Kosti Muukkoselle pieni muistolahja konemiesten puolelta.

Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen. Lappeenrannan vanhaan linnoitukseen saavuttiin klo 10.00  näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontui Linnoituksessa Katariinan aukiolle.

Linnoituksessa oli samanaikaisesti  Linnoituksessa oli Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla” sekä valtakunnalliset kotiseutupäivät, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Sari Lehtinen- linnoitusen uusi isäntä

Katariinan torilla tavattiin myös Linnoituksen vastavalittu uusi isäntä Sari Lehtinen. Konemiesten puolelta esitettiin Sarille ” konemiesten onnittelut” sekä annettiin Sarille vanhojen traktoreiden yhteiskäynnistyksen muodossa pienimuotoinen ” serenadi” Sarille.

Vanhojen traktoreiden historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä. Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeisellä aukioloviikolla paljon väkeä

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeinen aukioloviikko oli varsinainen yleilömenestys. Jokaiselle päivälle riitti vielä väkeä kahvittelemaan ja erityisesti torstain kuntapäivä kahvituksineen sai väen liikkeelle.  Kaikkiaan väkeä kävi kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla vähän yli 400 henkeä.

WP_20180821_13_09_39_Rich

Viimeisen viikon kahvittelun järjestämisestä vastasivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä.

Röytyn kahvilan viikolla 34- teemapäivät

Jokaiselle aukiolopäivälle oli oma teemaohjelma. Tämä ehkäpä sai väen liikkeelle ja näin jokaiselle kävijälle oli mieleistä ohjelmaan kahvittelun lomaan. Tarkemmin viikon teemapäivistä oheisessa esitteessä:

Myös päätöspäivänä sunnuntaina kävi vielä 70 kahvittelijaa Röytyssä.

KIITOKSET TE KAIKKI IHANAT IHMISET, jotka vierailitte kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla Röytyssä. Ja yhtä ISO KIITOS niille lukuisille talkoolaisille, jotka leipoivat viimeiselle viikolla maistuvat pullat ja herkut kuin myös olivat tiskin takana palvelemassa asiakkaita.

Lappeenrannan Maaseutunaisten puutarhavierailu tiistaina 28.8.2018 klo 17-19.00 Jokelan Pajun tilalle

Lappeenrannan Maatalousnaiset ry järjestävät puutarhavierailun Jokelan Pajun tilalle (Juvakkalantie 205, Rapattila/Lappeenranta) tiistaina 28.8.2018 klo 17.00 – 19.00.

Yrittäjä Kirsi Uronen kertoo toiminnastaan ja opastaa pajutöissä. Tilavierailun hinta on 20 euroa/henkilö.

Lappeenrannan Maatalousnaiset toivottavat retkelle tervetulleeksi myös naapurikuntien maaseutunaiset.

Sitovat ilmoittautumiset retkelle ti 21.8.2018 mennessä sähköpostilla sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi  

tai puhelimitse 040 – 544 7768.

SYYSKUU 2018

Taipalsaaren koululaiset viihtyivät ”AgrOlympic” -kisailussa lauantaina 8.9.2018

Taipalsaaren koulutoimi järjesti perinteisen koululaisten liikunta-ja urheilukilpailupäivän 8.9.2018. Tähän tapahtumaan oli koulujen puolelta toivottu ” oheisohjelmaa”, jolloin mahdollisimman moni oppilas voisi osallistua urheilun ohella tähän itselle mieleiseen oheisohjelmaan.

Maaseutuseurat on vuosittain pyrkinyt järjestämään Taipalsaaren koulujen kanssa jonkun aktiviteetin, jossa voidaan tuoda mielenkiintoisella tavalla oppilaille esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Tästä hyvän esimerkkinä oli kesällä 2017 toteutettu ” kirkonkylän koulun oma perunamaa-projekti”.

Tällä kertaa toteutettiin ” AgrOlympic-kisailu” koululaisten liikuntapäivän oheisohjelmana, jonka kautta leikin ja mielenkiintoisten kisailujen muodossa tuotiin esille maaseutua ja sen elinkeinoja.

WP_20180908_12_13_41_Rich

Kisailuun osallistui lähes 300 oppilasta. Myös oppilaiden vanhemmat olivat seuraamassa tapahtumaa runsain joukoin. Tapahtuma oli näin samalla ” kodin ja koulun” yhteinen päivä. Myös median edustajat olivat paikalla ja tapahtumasta oli laajahkot jutut niin Etelä-Saimaa lehdessä kuin myös Länsi Saimaan Sanomissa.

Etelä-Saimaa lehden juttu 8.9.2018 verkkolehti- AgrOlympic kisailut

Juttu AgrOlympic-kisailusta LänsiSaimaa sanomat 12.9.2018

 

Kisailussa oli tehtäväkenttä 1- 6 luokkalaisille ja oma 7- 9 luokkalaisille. Molemmille ryhmille oli tehtäväkentällä 8 erillistä tehtäväpistettä, joilla kisailtiin ja myös opittiin leikin ja tehtävien myötä maaseudun elämästä ja elinkeinoista.

Oppilaat ja opettajat antoivat myös palautetta tapahtumasta:

– pisteet mukavia ja pieniä lapsia innostavia

– jonottamista jossakin kohdassa liikaa, osan mielestä meni sopivasti

– vaivaa oli nähty pisteiden keksimisessä

– talkoolaisia kiiteltiin paljon, selittivät pisteet rennosti

– trippimehut oli mukava yllätys monen mielestä

– koneet ja laiteet oli kysyttyjä ja monen mielestä parhaat

AgrOlympic- kisailu tapahtui Saimaanharjun yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevalla ulkoilualueella ( Saimaanharjun montulla) klo 09.00 – 13.00. Tapahtuman järjestäjinä olivat maamiesseura, tuottajta ja maaseutunaiset. Tapahtuma toteutettiin talkooperiaatteella ja peräti 21 talkoolaista oli järjestelyissä ja tapahtumapisteillä mukana.

Kunta arvosti myös AgrOlympic- kisailun järjestäneitä talkoolaisia ja niinpä kunnan toimesta järjestettiin talkoolaisille erillinen kakkukahvitilaisuus vielä ti 25.9.2018 klo 14.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun ruokalassa.

Nasta ”Niksula ” pe-su 7.-9.9.2018 Niinisalo

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.

” Laidunkauden lopettajaiset” pidettiin 21.9.2018 Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 1, Taipalsaari)

Taipalsaaren Wanhat masinat konekerho järjesti vanhojen traktoreiden historia-ajoon 11.8.2018 osallistuneiden paikallisten konekerhojen edustajille (Lemin Rasvanäpit) yhteisen illanvieton.

Illan isännät Jarmo ja Pertti Koivunen Haikkaanlahden vanhalla koululla

Illan kutsujina ja isäntinä toimivat Haikkaanlahden vanhan kansakoulun omistajina ja Taipalsaaren Wanhat masinat konekerhon aktiiveina toimivat Jarmo Koivunen ja Pertti Koivunen.

Tapahtumassa muisteltiin kesän 2018 aikana toteutettuja konemiesten tapaamisia ja tapahtumia sekä suunniteltiin tulevia tapahtumia ja yhteistyömuotoja niissä.

Wanhat masinat ja Lemin Rasvanäpit illanvietto 21.9.2019 Haikkaanlahti

Sauna ja pientä purtavaan kului luonnollisesti ” vanhojen masinistien” iltaohjelmaan myös. Illassa päästiin maistelemaan mm. ” Jannen kiusausta”. Illan ohjelmaa vauhditti myös musiikki ja Taipalsaaren kipparin roolissa Raili Leino.

Elokuussa 2017 vastaavan tapahtuman järjestivät ” Lemin rasvanäpit” konekerho ja nyt toteutettu ” laidunkauden lopettajaiset” oli osaltaan ”vastavierailu” tälle viime vuoden tapahtumalle.

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 23.9.2018 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta.

WP_20170924_10_00_06_Pro

Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen.

WP_20170924_11_11_59_Pro

Kirkonmeiningin jälkeen tarjolla oli keitto- ja kahvitarjoilu seurakuntatalolla ( Savilahdentie 18 A). Kirkkokahvit täytekaakun kera tarjoiltiin Taipalsaaren Maaseutunaisten toimesta.

Markus Leivon lauluesitys 23.9.2018 seurakuntasalilla

Kirkkokahvien jälkeen vietettiin Taipalsaaren Sydänyhdistys ry:n 30-vuotisjuhlaa arvokkaine ohjelmineen. Erityisesti tenori Markus Leivon lauluesitykset sykähdytti. Väkeä paikalla ja juhlassa oli yli 50 henkeä.

Katso ohjelma: Kutsu Taipalsaaren sydänyhdistys 30v juhlaan 23.9.2018

LOKAKUU 2018

 

Opintomatka Moskovaan ” AgroSalon ja Kultainen syksy ” maatalous- ja konenäyttelyihin 9.-12.10.2018

Tällä kertaa meitä näyttelyyn osallistuneita oli 12 henkilöä  ja matka tehtiin junalla Vainikkalasta Moskovaan ja takaisin. Lähtö tapahtui tiistai-iltana 9.10.2018 Vainikkalasta ja yö vietetään Tolstoi-junassa makuuvaunussa. Perillä Moskovassa oltiin 10.10.2018 klo 09.20, jonka jälkeen hoidettiin majoittuminen Cosmos-hotelliin, joka oli Kultainen syksy näyttelyalueen läheisyydessä.

Näyttelymatkalla oli mahdollisuus tutustua kahteen laajaan maatalous-elintarvike-ja konenäyttelyyn saman matkan yhteydessä

Ensi tutustuttiin 10.10.2018 Kultainen syksy (Golden Autumn) maatalous-elintarviketalouden näyttelyyn. Näyttely  on Venäjän tunnetuin vuosittain Venäjällä toteutettava maatalous-elintarviketuotannon erikoisnäyttely. Nyt järjestetty näyttely oli 20- vuotisjuhlanäyttely ja niinpä avaajana oli pääministeri Dmitri Medvedev 10.10.2018. Ja väentungos ja ruuha olikin sen mukainen avajaispäivänä.

Oblastien osastot esillä - Kultainen syksy 2018

Näyttelyssä korostui Venäjän eri alueiden maatalous-ja elintarviketuotannon esittely sekä myös kotieläintalous on vahvasti esillä. Näyttely sisälsi laajat sisähallit, jossa niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin esittelevät tuotteitaan ja laitteitaan osastoillaan.

Valmiina AgroSalon 2018 näyttelyyn

Saman aikaisesti ” Kultainen syksy” näyttelyn ohella Moskovassa järjestettiin myös AgroSalon maatalouskonenäyttely, jossa oli erittäin laajasti esillä maatalouden koneet (työkoneet, traktorit, puimurit ja muut erikoiskoneet).  Niinpä päästiin tutustumaa myös tähän maatalouskonenäyttelyyn 11.10.2018. Näyttelyssä olikin edustettuina paitsi venäläiset konevalmistajat myös lähes kaikki länsimaiset keskeiset konevalmistajat.

Lannoittimen kokoa ihmetellään

AgroSalon onkin Venäjän tärkein maatalouskonenäyttely tänä päivänä. Se järjestetään vain joka toinen vuosi. Näyttely järjestettiin Krokus-näyttelykeskuksessa, joka on n. 70 km etäisyydellä Moskovan keskuksesta. Sinne pääsi kuitenkin mukavasti metrolla keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

AgroSalon konenäyttely oli tosi hyvä ja kiinnostava. Näyttelyssä oltiin koko päivä ja illaksi sitten palattiin palattiin metrolla Moskovan keskustaan. Ennen paluumatkaa ja junalle lähtöä  tutustuttiin vielä Moskovan keskustan nähtävyyksiin.

Iltakävely Punaisella torilla 11.10.2018

Punaisella torilla ja sen viereisessä Gum tavaratalossa riitti ihmeteltävää. Kotimatkalle lähdettiin torstai-iltana yöjunalla klo 23.10  ja yöpyminen tapahtui taas junassa. Perjantaina aamulla saavuttiin klo 09.14 Vainikkalaan.

Opintomatkan vetäjänä toimi maamiesseuran sihteeri Eero Juntunen, joka on jo useamman kerran vieraillut ko. näyttelysissä (mm. vuonna 2016).

Kiitokset kaikille mukana olleille. Matka oli antoisa ja kaikin puolin onnistunut.

Näyttelyissä saatiin varsin hyvä käsitys, millaisilla koneilla maailmalla maataloutta harjoitetaan tänä päivänä.

Miesten ja naisten yhteinen thai-ruokakurssi lauantaina 13.10.2018 klo 12.00 -15.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä (os. Ankeriaantie 10, 54915 Saimaanharju)

Miesten ja naisten yhteisellä Thai-ruokakurssilla perehdyttiin Thai-ruokien valmistukseen ammattilaisten opastuksella Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä.  Kaikkiaan ruokakurssille osallistui 17 henkilöä.

Kevätkääryleen teko menossa 13.10.2018

Pitopalvelu Sam Phi Nongin henkilökunnan opastuksella valmistamme maistuvan thaimaalaisen ateriakokonaisuuden sekä pääsemme myös tutustumaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ja ruoanvalmistuksen saloihin. Kurssin opettajina toimivat Jani ja Sudarat Kettunen.

Heidän johdollaan 17 hengen voimin valmistettiin ensin yhdessä yhdessä kevätkääryleitä.  Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja valmistettiin Tom Yam kanakeittoa, porsasta hapanimeläkastikkeessa ja lohta vihreässä curryssa.

Soppaa tulelle

Jälkiruuaksi valmistettiin makeaa riisiä, mangoa ja kookosmaitokastiketta . Lisäksi keitettiin thaimaalaista jasmiiniriisiä. 

Lopuksi sitten nautittiin tämä yhdessä laitettu Thai ruokakokonaisuus yhteisen pöydän ääressä.

Kaikki Thai-ruokalajit alkupaloista jälkiruokaan ovat maistuvia. Ehkäpä lohisoppa vihreällä curryllä oli se kaikkein  maistuvin kokonaisuus.

Lohisoppaa vihreällä currylla ruokakurssin suosikki

Kiitokset kurssilaisille. Olipa mukava nelituntinen Thai-ruokaa yhdessä kokatessa ja ennenkaikkea sitä yhdessä nauttiessamme.

Sudaratille ja Janille iso kiitos myös. Teidän johdolla ja opastuksella oppi meni perille ja hyvää tuli. Teitä ja Pitopalvelu Sam Phi Nongia voi suositella. . (https://www.thaimaalainenpitopalvelu.fi/   ja https://www.facebook.com/samphinong/ )

Kurssin hinta oli 20 euroa/henkilö sisältäen opastuksen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun

MARRASKUU 2018

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 22.11.2018 Taipalsaaren kunnantalolla veti valtuustosalin täyteen väkeä

WP_20181122_19_30_29_Pro

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän ja kahvi-ja ruokatarjoilun  jälkeen n. klo 21.00 alkaen

Ennen esitelmää oli tarjolla kaikille ilmainen kahvi- ja ohrapuurotarjoilu klo 19.15 alkaen ja varsinainen esitelmä alkoi klo 19.35.

ESITELMÄN piti FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Esitelmän aiheena oli ”Taipalsaaren historiahanke: elämää Saimaan rannoilla esihistoriasta nykypäivään” Hankkeen päätoimittaja on FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro

Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä väkeä tuli ennätyspaljon paikalle; peräti 89 henkeä.

Esitelmässään Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoi historiateoksen rakentumisesta ja teoksen tämän hetkisestä tilanteesta. 

FT Kristiina Korjonen -Kuusipuro puhuu yleisölle

Hän valotti  myös tutkimustyötä, jota kirjaa varten oli tehty. Hankkeessa on myös neljä muuta kirjoittajaa ja hanketta valvoo historiatoimikunta, johon kuuluu Taipalsaaren kunnan ja seurakunnan edustajia.

Ilta tarjisi ainutlaatuisen mahdollisuuden jo ennakkoon kuulla tulevasta Taipalsaaren kunta 450 vuotta paikallishistoriateoksen sisällöstä kuin myös keskustella historiateoksen päätoimittaja Kristiina Korjonen-Kuusipuron kanssa. Esitelmän pohjalta syntyikin varsin vilkas keskustelu.

Taipalsaaren historiateos valmistuu syksyn 2020 lopulla lopulliseen muotoon ja näin sillä juhlistetaan osaltaan Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaa vuonna 2021.

Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen käytti myös puheenvuoron ja antoi tilaisuudessa katsauksen uuden kunnanjohtajan valintatilanteesta.

Asko Saikko luovutti stipendit Antti Kovuselle ja Jarkko Lehtoselle

Esitelmän jälkeen Taipalsaaren maamiesseuran toimesta luovutettiin stipendit maatalous-metsä-ja puutarhakouluista valmistuneille taipalsaarelaisille nuorille. Tällä kertaa stipendin saivat Antti Koivunen ja Jarkko Lehtonen. Molemmat nuoret olivat suorittaneet keväällä 2018 metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon Mikkelin ammattiopistosta.

Maamiesseuran syyskokouksessa käsiteltiin sääntöjen 6§ pykälän mukaiset asiat. Johtokuntaan erovuorossa olevien jäsenet tilalle valittiin uusina jäseninä Arto Kiljunen ja Teija Arponen-Latto. Lisäksi  vahvistettiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

JOULUKUU 2018

 

Pikkujouluristeily Tallinaan joulumarkkinoille 1.-2.12.2018 (lauantai-sunnuntai)

Maaseutuseurojen yhteisenä vuoden lopun tapahtumana oli suunniteltu toteutettavaksi pikkujouluristeily Tallinaan.

Minimitavoite pikkujoulumatkan toteuttamiseen oli 40 henkeä. Valitettavasti emme saaneet määräaikaan ( 27.10.2018) mennessä riittävästi ennakkoilmoittautuneita mukaan, joten tällä kertaa jouduimme perumaan tämän maaseutuseurojen yhteisen pikkujoulumatkan.

Kato tarkempi ohjelma ja matka-aikataulu: Tallinna pikkujoulumatka esite

 

Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 11.12.2018 klo 18.00-20.00 sai väen liikkeelle 

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Tiistai-illan 11.12.2018 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli taas väkeä runsain joukoin jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä.

Tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

rhdr

Tällä kertaa paikalle tulikin ennätysmäärä väkeä. Parituntisen aikana Reinikkalan tonttumassa vieraili toista sataa henkilöä. Lapsiperheiden runsas määrä oli iloinen yllätys järjestäjille

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tarkemmin tapahtumasta oheisessa esitteessä:  REINIKKALAN TONTTUMAA- tapahtuma 11.12.2018

Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Tilaisuuden avasivat Raimo Turunen ja Asko Saikko. Seurakunnan terveiset ja joulun sanomasta kertoivat kirkkoherrat Luntinen ja Koskimäki.

Tuomo Valtonen kertoi vanhoista perinteistä sekä esitteli teemaan liittyen erilaisia soittokelloja, joita oli ennen käytössä. Myös lapset pääsivät kokeilemaan erilaisten kellojen ääniä.

rhdr

 

Tapahtumassa kuultiin myös lasten esittämänä jouluisia lauluja sekä Tapio Niemen jouluisia muisteluja.

cof

 

Illan kohokohta oli perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu oli myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

 

mde

Lapsille joulupukin ja muorin vierailu tapahtuman päätteeksi oli kohokohta ja Joulupukki muoreineen saikin paljon toivomuksia lapsilta jouluun liittyen. Tarjolla oli myös mehua ja pipareita.

Näin vuonna 2018

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.

 

***********************************************************************

YHTEENVETOA VUODELTA 2017

Vuosi 2017 oli Suomi 100 v. juhlavuosi ja se näkyi monissa tapahtumissamme vahvasti vuonna 2017. Myös maa-ja kotitalousnaisten vuoden 2017 teema ” Maistuva maaseutu”. Tämä teema sopikin yhteisesti ” maaseutuseurojen” toiminnalle menneenä vuonna 2017. Vuonna 2017 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme kasvoi niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla vahvasti vuonna 2017. Maamiesseuran jäsenmäärä kasvoi 46 uudella jäsenellä ja maaseutunaisten osalla 25 uudella jäsenellä.

Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017.

Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä lähetetään jäsenille 3 kertaa vuodessa ja maaseutunaisten osalla yksi vuoden 2017 alussa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2017 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2017 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Myös maaseutunaisten jäsenmaksun oli  15€/jäsen vuonna 2017.

Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2017 toimintasuunnitelmat, joista voi tutustua seurojen koko vuoden 2017 tapahtumiin.

Maamiesseura: Jäsenkirje 3 – 2017

Maamiesseura: Jäsentiedote – loppuvuoden 2017 tapahtumat

Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2-2017

Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 1-2017 

Maaseutunaiset: maaseutunaisten-jasenkirje-1-2017

Maamiesseuran toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-toimintasuunnitelma-2017

Maaseutunaisten toimintasuunnitelma 2017: maaseutunaisten-toiminta-suunnitelma_2017 

ERILLISPROJEKTIT VUONNA 2017

 Röytyn pihapiirin kunnostus ja Röytyn pihaton toteuttaminen

Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressä

Tavoitteena oli, että talkoolaisista saataisiin koottua porukka, joka kasvukauden aikana pitäisi yllä istutuksia ja pihamaata kunnossa.

Syksyllä 2016 talon edustan kukkapenkkiä kitkettiin kerran ja keväällä 2017 raivattiin Röytyn pihapiirissä olleita haitallisia ” vieraslajikkeita” pois ja niiden tilalle laitetaan kasvamaan ruohikkoa ja muita koristekasveja.

Isona ponnistuksena oli yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa Röytyn vanhan navetan pohjan kunnostus ” taipalsaarelaisten kesäkeitaaksi- Röytyn pihatoksi”

Röytyn kotiseututalon vanhan navetan kivijalka siivottiin ja siihen rakennettiin taipalsaarelaisille ” kesäkeidas”. Paikan nimeksi päätettiin  antaa ” Röytyn pihatto”.

Entisen navetan pohjalle asennettiin huhtikuussa  haapalankuista tukeva lattia ja navetan seinäkivet aseteltiin uudelleen paikoilleen. ” Röytyn pihaton” tukevan pöydän teki Jarmo Koivunen paksuista haapalankuista.

Pihatto oli tarkoitettu kaikkien kuntalaisten yhteiseen käyttöön ” kesäisenä keitaana”, jossa oli mukava nauttia retkieväistä tai pitää pienimuotoisia tapaamisia ” syödään yhdessä” teemalla.

Röytyn pihaton avajaiset pidettiin 9.6.2017 talkoolaisten voimin. Paikalla oli lähes parikymmentä talkoissa ollutta.

Kunnan puolelta Röytyn pihaton pienimuotoinen avajaistapahtuma oli 15.6.2017, jolloin kunnan edustajat kiittivät talkoolaisia tuloksekkaasta työstä sekä kiinnittivät Röytyn pihaton kiviseinään metallisen tunnustuksen, jossa erityisesti huomioitiin Röytyn pihaton eteen eniten työtä ja myös rahallista panostusta käyttänyt Taipalsaaren kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Koivunen.

Laajempi Röytyn pihaton käyttöön otto tapahtui Taipalsaari-päivien yhteydessä 2.7.2017 maaseudun perinnepäivässä, jolloin pihaton tukevan pöydän ääressä tarjoiltiin ja nautittiin 180 vieraalle maukasta paikallista lihasoppaa, joka oli valmistettu paikallisen Innalanmäen Tilan Ylämaan nautakarjan lihasta.

Elokuussa 26.8.2017 klo 19.00 kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen ” Röytyn pihattopiknikin” merkeissä nauttimaan kukin mukanaan tuomiaan eväitä. Suomen 100 vuotta itsenäisyyden kunniaksi myös tapahtumaa valaisemaan laitetaan 100 elävää valoa & kynttilää.

Röytyn pihatto- projekti sai myös valtakunnallista tunnustusta.

Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisessa ” Vuoden maisemateko” kilpailussa Rötyn pihatto sai kunniamaininnan.

Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnasta ja tapahtumistakuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017.

 JOULUKUU 2017

Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018

 

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset toivottavat kaikille jäsenilleen läheisineen ja yhteistyökumppaneilleen RAUHAISAA JOULUA JA RIEMUKASTA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018 !!

Hauskaa Joulua ja Riemukasta Uutta Vuotta 2018

Lämmin kiitos kaikille aktiivisesta mukanaolosta lukuisissa tapahtumissamme kuluneen vuoden aikana sekä kiitokset myös lukuisille aktiivisille talkoolaisillemme, jotka ovat olleet myötävaikuttamassa tapahtumiemme onnistumiseen.

Ensi vuonna on taas luvassa paljon mukavaa toimintaa ja yhdessäoloa niin nuorille, lapsiperheille kuin vähän varttuneimmillekin.

Jouluterveisin

Taipalsaaren maamiesseuran johtokunta ja maaseutunaisten hallitus

Reinikkalan tonttumaassa virittäydyttiin 12.12.2017 joulun tunnelmaan

Tiistai-illan 12.12.2017 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli väkeä jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkkilän kylällä.

Polku tonttumaahan

Reinikkalan tonttumaa-joulutapahtuma järjestetään nyt jo 19 kerran. Perinteisesti tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Kilkkilän ja Olkkolan kylän väki yhteistyössä seurakunnan kanssa. Tällä kertaa tämän pitkään jatkuneen jouluperinteen järjestelyihin viimevuotiseen tapaan osallistui myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Näin tästä pitkään jatkuneesta jouluperinteestä on tullut myös maaseutuväen yhteinen joulutapahtuma Taipalsaarella.  Tapahtumaan osallistui tälläkin kertaa lähes 70 osallistujaa; niin lapsiperheitä, nuoria kuin myös vanhempaakin väkeä.

Tiernapojat

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa toteutuvat erinomaisesti jouluun liittyvät perinteet. Luonnon keskellä Reinikkalan metsässä saatiin kuulla joulun perimmäistä sanomaa, päästiin maistelemaan joulupipareita, karkkeja ja lämmintä mehua. Laulettiin yhdessä joululauluja, kuultiin joulumuisteluja ja runojasekä ennen kaikkea päästiin taas nauttimaan perinteisestä tiernapojat esityksestä.

Illan ehdoton kohokohta olikin paikallisten Kilkkilän miesten toimesta toteutettu perinteinen ” Tiernapojat” joulunäytelmä. Sitä odotettiin ja siitä nautittiin. Tiernapojat esityksessä kuningas Herodeksen roolissa oli Seppo Saira, murjaanien kuninkaan roolissa Arto Kontunen, Knihtin roolissa Yrjö Hämäläinen ja Mänkinä tähteä pyöritteli Veikko Saira. Kullakin pääroolin esittäjällä oli oma laulusoolonsa ja välillä myös laulettiin yhdessä. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottattivat hyvää joulua tonttumaahan kokoontuneelle yleisölle.

Joulupukki ja lapset

Illan ehdottomia suosikkeja oli myös yllätysvieraana saapunut joulupukki. Ainakin lasten mielestä näin. Lapset saivat jututtaa pukkia ja runsas oli se joululahjatoiveiden määrä, minkä pukki sai mukaansa. Pukki oli varautunut tapatumaan ja niinpä hänellä oli jaettavanaan  lapsille niin karkkeja kuin pipareitakin.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Maaseutuseurojen yhteistä joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa vietettiin Väinölässä 2.12.2017 klo 18.00 – 21.00 peräti 77 hengen voimin. Kokonainen palvattu sika oli illan pääosassa ja se maistui.

Tapahtuma järjestettiin yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa oli mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä.

WP_20171202_18_22_30_Rich

Seurojen puheenjohtajat ( Asko Saikko ja Teija Arponen-Latto) toivottivat väen tervetulleeksi. Illan juontajana toimi ammattitaidolla Raili Leino.

WP_20171202_18_09_19_Rich
WP_20171202_18_16_27_Rich

Illan ohjelmaryhmän muodostivat Eero Juntunen, Asko Saikko, Esa Lautala, Teija Arponen-Latto, Jarmo Koivunen, Veikko Saira ja Raili Leino.

WP_20171202_19_35_43_Rich

Ohjelmassa kuultiin mm. ” Suomi sataa” laulu viime kesän säähän sopivine sanoituksineen, Juisen ” Sika lyrics- laulukuvaelma” sekä tilaisuuteen kuuluvat joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa vieraili sitten odotettu vieras; joulupukki.

Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjosivat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi.

Illan ruokaherkuista vastasi tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy.

Tapahtuman  myötä päätimme yhteisesti Suomi 100 vuotta juhlavuoden viettämisen maaseutuseurojen yhteisenä tapahtumana.

Tapahtumaan osallistui peräti 77 osallistujaa.

Mukana olleille iso kiitos samoin kuin tapahtumassa ohjelmaa esittäneille. Mukavat ja maukkaat muistot jäi tästäkin yhteisestä tapahtumasta.

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 23.11.2017 Taipalsaaren kunnantalolla KOKOSI TAAS VÄKEÄ RUNSAASTI PAIKALLE

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän jälkeen klo 21.15 alkaen

Ennen maamiesseuran varsinaisen syyskokouksen asioita klo 19.15 alkaen on osallistujille tarjolla ilmaiseksi ruoka-ja kahvitarjoilu. Ruokana oli perinteinen Taipalsaaren pottuvelli, Ruokailun ja kahvin jälkeen on  huomionosoitukset ja kaikille avoin yhteinen kokousesitelmä.

Ennen kokousesitelmää Taipalsaaren maamiesseuran ja tuottajien toimesta toteutettu vuoden 2017 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon sekä ohjastaja Matti Nisosen huomiointi vaikutti osaltaan myönteisesti runsaaseen osallistujamäärään. Kokousväelle näytettiin valkokankaalla kuningatarlähdön mailin juoksu, jossa Saaga S tuli kolmanneksi ja 3000 metrin juoksu, jonka Saaga S voitti ja joka siivitti osaltaan Saaga S:n kuningatartittelin 2017 voittamiseen. (https://www.youtube.com/watch?v=eyNxa7_EMow) Filmin jälkeen Ilkka Pyysalo ja Matti Nisonen kertoivat lyhyesti kokousväelle voittojuoksun myötä kokemistaan tunnelmista.

WP_20171123_19_31_32_Rich

Taipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Kari Turkia onnittelivat seurojen ja kokousväen puolesta Saaga S:n omistaja /valmentaja Ilkka ja Minna Pyysaloa sekä ohjastaja Matti Nisosta Saaga S:n saavuttamasta ravikuningatar 2017 tittelistä sekä luovuttivat heille taipalsaarelaisen taideseppä Antti Niemisen messingistä muotoilemat Saaga S 2017 reliefit kukkien kera. Myös Ilkka Pyysalon vanhemmat Esko ja Asta Pyysalo kukitettiin huomionosoituksen yhteydessä.

Illan kokousesitelmän pitäjäksi oli saatu lääninrovasti Heikki Svinhufvud. Kokousesitelmän aihe oli ” Suomi 100 vuotta – isoisäni Ukko Pekan tarina ”. Heikki Svinhufvudin kokousesitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä se saikin runsaan määrän väkeä paikalle.

Isoisän laukku ja puhuja

Taipalsaaren kunnantalolla oli 82 osallistujaa kuulemassa esitelmää sekä seuraamassa Saaga S omistajatahoille toteutettua huomionosoitusta. Esitelmässään lääninrovasti Heikki Svinhufvudin kertoi mielenkiintoisella tavallaan isoisänsä tarinaa aina hänen lapsuudestaan alkaen. Esitelmän pitäjä oli myös pukeutunut esitelmässä kuvatun Ukko Pekan mukaiseen rooliasuun ja hänellä oli aito matkalaukku mukana, joka oli ollut UkkoPekalla aikoinaan. Esitelmälle varattu aika (n. 40 min) kului nopeasti ja tarinaa ja paikalla olleiden kysymyksiä olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa. Kokonaisuudessaan esitelmää seuraamaan saapunut kokousväki oli varsin tyytyväistä kuulemaansa.

Kiitoksen illan puhujalle

Esitelmän tiivistelmä ohessa liitteenä: Esitelmä 23.11.2017 – Suomi 100 vuotta -Ukko Pekan tarina

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman kiittivät lääninrovasti Heikki Svinhufvudia mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesti Suomi 100 vuotta teemaan liittyvästä esitelmästä. Esitelmän pitäjälle luovutettiin kotiin viemiseksi kukat ja myös kotilukemiseksi taipalsaarelaista paikallishistoriaa ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan muodossa.

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset asiat. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2018-2020 valittiin Teija Arponen-Latto.

Maamiesseuran syyskokouksessa johtokuntaan uutena jäsenenä pitkäaikaisen johtokunnanjäsenen Seppo Koivusen tilalle valittiin vv. 2018-20 Veikko Saira. Seppo Koivuselle luovutettiin 28 vuotta kestäneen johtokunnan jäsenyydestä kiitoksena ProAgria keskusten liiton myöntämä ” Koti Peltojen Keskellä” mitali.

Syyskokous kutsui myös uuden kunniajäsenen seuralle. Yhdistyksen kunniajäseneksi kutsuttiin seuran aikaisempi pitkäaikainen puheenjohtaja Jarmo Koivunen. Hän oli toiminut yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana vv. 1993-2014 ( 21 vuotta).

Havuseppeletalkoissa 2.11. ja 16.11.2017 valmistui taipalsaarelaisten yhteisenä talkooponnistuksena kaikkiaan 226 havuseppelettä itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sankarivainajien haudoille laskettavaksi. vanhalle koululle

Mahtavaa talkoohenkeä havuseppeletalkoissa Taipalsaarella!.

NÖYRÄ JA ISO KIITOS KAIKILLE TALKOISSA MUKANA OLLEILLE

Torstaina 16.11.2017 illalla yli 50 uutteraa talkoolaista kokoontui kirkonkylän vanhlle koululle ja talkootyön tuloksena syntyi 94 havuseppelettä sanakarivainajien haudoille laskettavaksi.

seppeletalkoot 2

Lisäksi Vehkataipaleen Martat ilmoitivat saman iltana tehneen 15 havuseppelttä. Kaikkiaan 2 talkooillan tuloksen on nyt 226 havuseppelettä valmiina. Tästä määrästä myös Taipalsaaren koululaiset teki luokkiensa seppeleet; yht. 31 kpl.

Seppeleet varastossa
Taipalsaaren sankarihaudat

Seppeleet on nyt varastoitu Röytyn vanhan navetan suojiin. Havuseppeleiden lasku tullaan tekemään arvokkaasti sankarihautausmaalle sankarivainaijien risteille 6.12.2017 heti jumalanapalveluksen päätyttyä, jolloin tämä arvokas tapahtuma on kaikkien nähtävissä. Havuseppeleiden laskemisen tulevat tekemään Taipalsaaren partiolaiset ja Taipalsaaren reserviläiset.

LOKAKUU 2017

Onnistumme yhdessä risteily 25.- 26.10.2017

ProAgria Etelä-Suomi toteutti  22 tunnin m/s Europa –risteilyn jäsenilleen!

Risteilylle olivat tervetulleita maamiesseurojen ja maaseutunaisten jäsenet koko ympäri Suomea sekä ProAgrian suorajäsenet.

tallink-silja_europa

Onnistumme yhdessä risteily tarjosi sekä mukavaa yhdessäoloa kuin myös viihdettä ja ammattiasiaa sitä haluaville. Hintaan sisältyi bussikuljetukset satamaan ja takaisin, risteily valitussa hyttiluokassa, kokoustilassa kahvibuffet, buffet-illallinen klo 20:30, meriaamiainen sekä matkan aikana ammattiohjelma ja messut kokoustiloissa.

Tapahtuma ohjelmasta tarkemmin oheisessa liitteessä: Onnistumme yhdessä risteilyohjelma 25. -26.10.2017

Miesten grillikurssilla tehtiin maistuvat grilliherkut  la 21.10.2017 klo 15.00 alkaen Vehkataipaleen metsästysseuran metsästysmajalla

Tällä kertaa kokoonnuttiin kokkaamaan ja opettelemaan grilliherkkujen valmistusta miesporukalla. HERKKUJA GRILLISTÄ – Maamiesten ruokakurssi oli lauantaina 21.10.2017 klo 15.00-19.00 Vehkataipaleen metsästysyhdistyksen majalla, Kanavakuja 2 A, 54960 Vehkataipale

Valmistimme grilliruokina eri raaka-aineista monenmoista herkkuja kurssin myötä ja sen jälkeen sitten nautimme valmistamamme grilliherkut yhdessä kurssilaisten kanssa.

WP_20171021_16_26_07_Rich

 Ruokakurssilla erinomaisina ohjaajina ja kouluttajina toimivat ” Jänkäsalon kulinaristit” Kari Korhonen ja Kari Halmetoja.

IMG_20171021_184442

 

Raaka-aineet olivat maakunnan tuottajien tuottamia; mm. lihatuotteet tulivat Innalanmäen tilalta sekä Suutarin Maatilalta Taipalsaarelta.

Kurssin hinta oli 25 euroa osanottajalta sisältäen grillikurssille varattavat varusteet, kotimaiset raaka-aineet, 3 tunnin koulutuksen & grilliherkkujen valmistuksen yhdessä sekä kurssin päätteeksi nautitun illallisen.  Perinteiseen tapaan kurssi kiinnosti ja mukana oli kaikkiaan 17 osallistujaa.

Retki KoneAgria – näyttelyyn 12.10.2017

Elina-hanke, Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseurat yhdessä MTK-Lappeen kanssa järjestivät matkan Tampereelle KoneAgria – näyttelyyn to. 12.10.2017. Matkan hinta oli 25 € + alv 24 %, mikä sisältää matkan, kahvit ja sisäänpääsyn. Etelä-Karjalan OP tarjosi liput ja sämpyläkahvit.

 Retkelle olivat myös tervetulleita Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten väki. 

Retkelle KoneAgria näyttelyyn osallistui täysi bussilastillinen väkeä. Kiitos Eino Heinolalle matkan hyvästä järjestelystä.

 

SYYSKUU – 2017

Maaseutuväen kirkkopyhä 24.9.2017 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen kirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta.

WP_20170917_15_01_56_Pro – Kopio

Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän totutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkkopyhässä saarnan piti rovasti Teuvo Luntinen, liturgina toimi kirkkoherra Risto Koskimäki ja kanttorina Aure Niiva. Kolehti kerättiin Taipalsaaren seurakunnan diakoniatyölle.

Kirkonmeiningin jälkeen tarjottiin yhteiset kirkkokahvit seurakuntatalolla maaseutunaisten toimesta ja lisäksi kirkkokahvien yhteydessä kuultiin  terveystieteen maisteri ja fysioterapeutti Tiina Ihalaisen mielenkiintoinen esitelmä aiheesta ” Unen merkitys terveydelle”. Kirkkopyhään ja sen päälle kirkkokahveille saapui noin 50 henkeä. Kiitokset maaseutunaisille hyvin toteutetusta kahvituksesta ja maittavista kahvileivistä.

Lauantaina 23.9.2017 klo 09.00-12.00 pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän koulun koululaisten perunapidot oman sadon perunasta Röytyn kotiseututalolla Röytyn pihaton pöydän ääressä

Aurinko antoi hyvän mausteen Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaiden omille perunapidoille Röytyssä lauantaina 23.9.2017. Oppilaiden oman perunamaan sadosta TSV:n pojat teki maistuvan perunakeiton, jota nautittiin n. 200 hengen voimin ( oppilaat, opettajat ja vanhemmat) Röytyn pihaton tukevan pöydän ääressä. Kyllä maistui. Tapahtumassa myös esiteltiin maaseutuseurojen toimesta Röytyn museot ja kestikievarin toimintaa oppilaille ja vanhemmillen.Oli hyvä päätös koululaisten oma perunamaa projektille. Kiitos oppilaille, opettajille tästä yhteistyöstä maaseutuseurojen kanssa.

Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.
Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.

Nyt toteutettu perunaprojekti oli Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Ja toteuttaa Suomi 100 vuotta teemaa ” syödään yhdessä”.

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadonkorjuu toteutettiin ke-to 13.-14.9.2017 klo 09.00 – 13.00 opettajien ja 130 oppilaan voimin ja maaseutuseurojen ohjaamana.

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten omalla perunamaalla Röytyssä peruna kasvoi tosi hyvin kuluneen kesän aikana.  Peruna istutettiin 29.5.2017 ja istutukseen osallistu Taipalsaaren kirkonkylän koulun 130 oppilasta yhdessä opettajiensa ja ohjaajien kanssa.

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten oma perunamaa 1.8.2017

Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin kesän aikana on voitu seurata oman perunamaan kasvua.

Koululaisten perunamaalla oli ollut kasvamassa SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Koululaisten oman perunamaa-projektin taustatahoina ovat toimineet Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset.

Perunamaan ” pehtoorina” on kesällä ollut Markku Siitonen, joka on huolehtinut kesällä tarvittavista viljelytoimista.

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadon korjuu tapahtui maamiesseuran ja maaseutunaisten ohjauksessa keskiviikkona 13.9.2017 ja torstaina 14.9.2017.

Keskiviikkona perunan nostoon saapuivat ykkös – nelos- ja kuutosluokkalaiset ja torstaina olivat nostovuorossa kakkos,- kolmos – ja viidesluokkalaiset sekä pienryhmäläiset ja eskariluokka. Veloxia, AnneBelleä ja Siikliä nousi säkkitolkulla ja perunoita riitti myös jokaiselle oppilaalle kotiin viemisiksi. Kaikkiaan reilun aarin alalta perunaan korjattiin n. 500 kiloa, joten sato oli varsin hyvä.

Iso kiitos ahkerille ja innokkaille nostajille sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle..

WP_20170914_10_20_25_Pro

Yhteinen tapahtumamme kiinnosti myös tiedotusvälineitä ja tapahtumasta tehtiin juttua torstaina 14.9.2017 Yle:n valtakunnan verkkoon suoraan lähetykseen sekä myös illalla klo 17.00 ja klo 18.00 jälkeen olleisiin TV ykkösen valtakunnan uutislähetyksiin sekä paikallisiin TV:n Kaakkois-Suomen uutisiin.

Kiitokset vielä oppilaille ja koulun opettajille & toimihenkilöille mukavasta yhteisestä perunaprojektista.

Velox nousee 4 luokan voimin – Kopio

 

Matka Riikaan – pohjoisen Pariisiin!  31.08.2017 – 02.09.2017

ProAgria Etelä-Suomi ja maa- ja kotitalousnaisten keskus toimi vastuullisena matkan toteuttajina  Riikaan

Matkalla osallistui myös paikallisten jäsenyhteisöjen kuten maamiesseuran ja maaseutunaisten jäseniä !

Riika - kuva

Matkaohjelma:  Riika 2017

Torstai 31.8. Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 8:00. Matka alkaa Finnairin lennolla klo 9:30. Perille saavutaan klo 10:40 paikallista aikaa. Majoittuminen Konventa Seta hotelliin. Aikaa tutustua esimerkiksi Riian keskustoriin

Perjantai 1.9. Lähtö klo 10 kohti Ozsolniekin kylää. Tutustuminen suomalaisen oppaan johdolla maatilaan, missä on vuodenmaidon ja juuston tuotantoa. Iltapäivällä on vierailu Baltezersin  arboretumissa, missä on 8 000 m2:n alueella noin 600 kasvilajia: havupuita, koristepensaita, pensasmustikoita ja erilaisia rhododendroneita. Täällä myös myydään kasveja.

Lauantai 2.9. Nopeimmat ehtivät aamulla tehdä kierroksen puistoihin, jotka sijaitsevat vanhan ja uuden kaupungin välisellä vyöhykkeellä. Huoneiden luovutus klo 12 ja lähtö lentokentälle klo 15:45. Finnairin lento saapuu Helsinkiin klo 19:00.

Matkan hinta oli  jäsenille: 394 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 446 €/hlö 1 hengen huoneessa. Hinta ei-jäsenille: 404 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 456 €/hlö 1 huoneessa.uoneessa.

ELOKUU 2017

Maakuntaretki Luumäelle Salpalinjan Lusikkovuorelle ja Ukko Pekan Kotkaniemeen Suomi 100 juhlavuoden hengessä sunnuntaina 27.8.2017

Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maakuntaretken ja sille osallistui kaikkiaan 44 osallistujaa Etelä-Karjalan alueelta. Mukana oli myös 3 Salpalinjan opasta..

Retken hinta oli 15 euroa / henkilö sisältäen yhteiskyydin, ruokailun ja kahvin.

Tapahtuma alkoi messulla Luumäen kirkossa, jonka jälkeen nautittiin Luumäen maaseutunaisten valmistama yhteinen lounas seurakuntakeskuksessa. Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan Lusikkovuoren luolaan sekä Salpalinjaan oppaiden johdolla. Tämän jälkeen oli ohjelmassa lopuksi vierailu Kotkaniemeen, jota esitteli Hilkka Suo-Anttila ja lääninrovasti Heikki Svinhufvud.

Kiitokset Luumäen maatalousnaisille, Etelä-Karjalan maataloussäätiölle ja Luumäen kunnalle järjestelyistä ja taloudellisesta tuesta matkajärjestelyjä koskien.

Matkan järjestäjänä ProAgria yhteistyössä ympäristön maaseutunaisten kanssa. Tutustuminen ” Ukko-Pekan” itsenäisyyden alun tapahtumiin Luumäen kirkonmäellä. Vierailu myös Salpalinjalle Lusikkovuoren luolaan tutustuen. Naiset ovat kutsuneet myös maamiesseuran väkeä mukaan. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Röytyn pihattopiknik 26.8.2017 klo 19.00 kokosi 40 hengen joukon  nauttimaan omia eväitä ja viihtymään yhdessä 100 kynttilän tunnelmassa

 
Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressä

”Röytyn pihattopiknikille” yhteisen pöydän ääreen kokoontui 40 hengen joukko piknik syömisen merkeissä. Ja samalla mukavaan oleskeluun ja tunnelmaan haitarimusiikin sekä 100 elävän kynttilän valaisemana.

Röytyn pihattopiknik li kaikille avoin tapahtuma. Kuten piknik yleensä, niin myös Röytyn pihattopiknik toteutettiin periaatteella, että jokainen tuo omat eväät ja juomat mukanaan. Järjestäjien puolelta Röytyn pihattoon tuotiin grilli, jossa voi grillata omia eväitään. Myös lettujen tekijä oli paikalla, jolloin myös niistä päästiin nauttimaan. Mutta omat eväät ja juomat oli se tärkein juttu ja syönti yhteisen pöydän ääressä.

Letut maistuivat – Kopio

Tunnelmaa ja 100 päivää sataan teemaan liittyen toivomme tapahtumaan osallistuvien ottavan myös mukaan kynttilän, kynttilälyhdyn tai vastaan elävän tulen. Tavoitteemme on sytyttää 100 elävää tulta luomaan tunnelmaan tapahtumaan.

Nuori pelimanni Eelis Vuorela soittelil pihattopikinikissä

Röytyn pihattopiknikkiin tunnelmaa mainiolla tavalla toi elävän haitarimusiikin muodossa nuori harmonikkamestari Eelis Vuorela.

Tapahtuman ” veturina” toimi Taipalsaaren kotiseutuyhdistys, joka oli kutsunut yhteistyötahonaan maamiesseuran ja maaseutunaisten väen perheineen ja tuttuineen mukaan Röytyn pihattopiknik-tapahtumaan yhteisen pöydän ääreen.

 

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo 26.8.2017

Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa

Lähtöön valmiina Hankkijalla

Mukana tapahtumassa olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen avotraktorikerho Savitaipaleelta, Vilkjärven Vinssikerho ja Partalan siivapyöräkerho.

Vanhat traktorit saapuvat aamulla 26.8.2017 Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle ja sieltä sitten Linnoitukseen, johon saavuttiin klo 10.30  näyttävänä vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo sisääntuloparaatina 70 traktorin voimin.

Taipalsaaren Wanhat Masinat saapuu linnoitukseen
Maaseutu ja kaupunki kohtasivat Suomi 100 vanhojen traktorien historia-ajossa Linnoituksessa – Kopio

Konekerhot olivat myös kukin varautuneet jakamaan tuliaisia tapahtumassa vieraileville. Kullakin kerholla oli 100 kappaletta tuliaisia jaettavaksi.  Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerho jakoi Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihasta valmistettuja maukkaita Suomi 100 vuotta lihapullia.

Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihapullat- Suomi 100 vuotta

Linnoituksessa oli samanaikaisesti Kehruuhuoneen järjestämän sadonkorjuujuhla klo 10.00 – 14.00, jota vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historiakoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä.

Tapahtumapäivästä 26.8.2017 oli 100 päivää Suomen 100- vuotta itsenäisyyspäivään 6.12.2017.

Tapahtumalla kunnioitettiin Suomen 100 vuotta itsenäisyysjuhlavuotta.

SUOMI100logo

 

HEINÄKUU-2017

Taipalsaaren tuottajien kesäteatterimatka 19.7.2017 Mäntyharjun kesäteatteriin katsomana ” Eloa ja kuvaa” musiikkinäytelmää oli menestys

Eloa ja kuvaa

Kesäteatterimatkan pääjärjestäjä oli Taipalsaaren tuottajayhdistys.

Teatterimatkan ajankohta  oli KESKIVIIKKO 19.7.2017. Tuottajat ovat kutsuneet myös maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheenjäsenineen mukaan matkalle. Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui maksimimäärä osallistujia eli 45 henkeä.

Musiikkiteatterikappale oli oikein viihdyttävä ja väki tykkäisi siitä kovasti.

Taipalsaaren porukka myös arvosti kovin sitä, että musiikkinäytelmän päätähti Maria Tyster tuli näytelmän lopuksi tervehtimään porukkaamme ja juttelemaan kuulumisia.

Kiitos MTK Taipalsaari ry:lle hyvistä matkajärjestelyistä.

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.2017

Rehula

Rehulan kesätori oli  mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita

Heinäkuussa alussa toteutettu Rehulan kesätorilla kahvitus noudatteli aiempia perinteitä. Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa kahvit, leivonnaiset ja myös arvat menivät kuin ” kuumille kiville”. Väkeä kesätorilla oli kiitettävästi ja väki viihtyi.

Kahvittelun ohella järjestetyt arpajaiset saivat myös suosiota ja moni poistuikin tyytyväisenä paikalta arpajaispalkinto mukanaan. Arpajaisista saadut tuotot käytetään yhdistyksessä edelleen toiminnan kehittämiseen jäsenistölle.

Opintomatka Västänkvarn peltopäivään 6.7.2017 Inkooseen

Västankvarn peltopäivä

 Yhteiselle opintomatkalle Västänkvarn peltopäivään Inkooseen osallistui lähes 40 osallistujaa

Opintomatkan järjestäjinä olivat Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat yhteistyössä Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseuran kanssa. Västänkvarn peltopäivä oli kesän huippukohta maatalouden ammattilaisille; niin perinteisen tavan kuin luomutuotantoa harjoittaville maatilayrityksille.  Taipalsaarelta matkalle osallistui 5 osallistujaa. Opintomatkasta ja peltopäivästä ohessa tarkemmin:Västänkvarn peltopäivä 6.7.2017 esite 

Peltopäivässä sai tutustua asiantuntijoiden opastuksella tai omatoimisesti peltopäivän monipuoliseen ohjelmatarjontaan

Peltopäivän koekentälle oli tehty valmiiksi tutustumista helpottava kenttäkierros. Kierroksella sai tutustua asioihin asiantuntijoiden opastuksella ruuduilla näkyviin asioihin tai kiertää kierrosta omatoimisesti. Avuksesi oli kyltitetty kierrokset ja lisätty sinne video-opasteita, joita voi käyttää mobiililaitteilla.

Havaintokentillä pääsi tutustumaan mm.

laajoihin lajikekokeisiin, vertailtavissa ensimmäistä kertaa Suomen tärkeimmät viljalajikkeet

viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeisiin, kasvinsuojelu-, peittaus- ja siemenmääräkokeita

erikoiskasveihin mm. kumina, öljypellava, tattari, rehumaissi ja soija

luomutietoa mm. lajikkeista

kerääjä- ja saneerauskasveihin

IPM-kasvinsuojeluun

kasvinsuojeluruiskun suutinten valintaan ja suojakaistoihin

laajaan konekenttään ja työnäytöksiin

monipuolisiin asiantuntijapalveluihin mm. maan rakenteen ja vesitalouden vaikutukseen satoon

pienryhmätoimintaan

Kannatti lähteä mukaan – opintomatkan hinta oli vain 10 euroa/osallistuja


HEINÄKUU-2017 VAIHDE       

Taipalsaari-päivät tapahtumat pe-su 30.6 – 2.7.2017


Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avajaiset ja minimaaseutunäyttely- ja perinnepäivä Röytyssä sunnuntaina 2.7.2017 klo 11.00-15.00.

Tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa! Maaseudun perinnepäivässä kohtasi historia ja tämän päivän maaseudun elinkeinot.

Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avaus oli perinnepäivän kohokohta.

WP_20160703_12_39_39_Pro

Avomuseon on koottu  Taipalsaaren alueelta harvinaisia vanhoja traktorityökoneita lähtien 1940 luvulta alkanen. Talkooväen voimin näitä museoon tulevia vanhoja traktorityökoneita koottu  yhteensä 34 kpl museokentälle. Museon virallisen avauksen suoritti Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen.

Maaseudun perinnepäivän muu ohjelma sisälsi teemaan liittyen erilaisia perinnetyönäytöksiä, vanhoja koneita mutta myös tämän päivän maaseudun ja sen toimijoiden esittelyä. Maistuva maaseutu osastolta sai ostaa paikallisten tuottajien lähiruokaa (mm. Innalanmäen Tilan ja Suutarin maatilan lihatuotteita) paikan päällä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi.

Syödään yhdessä” tapahtumassa Jänkasaloin WPK:n väki yhdessä  Taipalsaaren maaseutuseurojen väen kanssa valmisti ja tarjoili tapahtumassa kävijöille paikallista Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua maukasta lihasoppaa nautittavaksi uuden avatun Röytyn pihaton yhteisen pöydän ääressä. Maistuva maaseutu oli sanamukaisesti tapahtumassa tarjolla.

Myös lukuisa määrä yhteistyötahoja oli mukana perinnepäivän toteuttamisessa.

Lapsille oli myös omaa ohjelmaa; mm. kepparikisa kolmessa luokassa sekä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä ollut kotieläinhaka lapinlehmineen.

Tohtor-Taikuri Ilkka Vertanen esitti myös tyylikästä taikuutta Jänkasalosta päivän aikana. Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän tapahtumassa vierailevia. Myös Saimaan ympäriajon museoajoneuvojen pysähdyspaikka oli tapahtuman yhteydessä. Siispä perinnepäivä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle!

Myös vesistöasiat ” Pisarahankkeen” myötä oli esillä ja myös Taipalsaarella toteutettu laajamittainen ” kosteikkorakentaminen”, jolla vaikutetaan merkittävästi vesistöjen puhtaana pysymiseen niin Pien-Saimaalla kuin laajemminkin.

Tapahtuma tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle! Päivän aikana laskettiin Röytyssä vierailleen noin 1000 henkeä.  Katso päivän tarkempi ohjelma:Maaseudun perinnepäivän 2.7.2017 Röytyssä ohjelma


KESÄKUU-2017    

Kosteikkopyöräily ja  maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma teemalla ” Impi saunoo” sai väen pyörille 10.6.2017

Tapahtuma toteutettiin Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja nuorisoseuran yhteistyönä-

Lautalla Jänkäsaloon

Taipalsaaren kosteikkopyöräily kiinnosti ja niinpä lähes 40 osallistujaa tuli mukaan tapahtumaan. Pyöräily leppoisassa tunnelmassa kauniita maaseutu-ja järvimaisemia ihaillen tapahtui reitillä Röytty-Rehula–Laukniemi- SuurJänkäsalo reitillä oheisohjelmineen.  Tässä liikuntatapahtumassa mukana olivat myös maaseutunaiset ” Impi saunoo ” teemalla.   Kosteikkopyöräilylle lähdettiin Röytystä klo 10.00 ja myös matkan varrelta liittyi mukaan pyöräilijöitä.

Matti Karhun kosteikko

Reitin varrella tutustuttiin Matti Karhun omistamaan laajaan hyvin rakennettuun kosteikkoon Laukniemen kylällä.

Paikalla oli myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen johtaja Ilkka Räsänen kertomassa kosteikkorakentamisen merkityksestä Taipalsaarella ja niiden myönteisestä vaikutuksesta vesistön säilymiseen puhtaana.

Impi saunoivat 10.6.2017

Reitin päätepisteessä osallistuttiin ” Avoimet kylät” tapahtumaan Jänkäsalossa lossirannassa, jossa Jänkäsalon kyläyhdistys oli järjestänyt mukavaa yhdessäoloa lossirannassa.

Ja mikä mukavinta, mukana ollut Marko Suutarin ” mobiilisauna” tarjosi makoisat löylyt ” Impi saunoo” teemalla naisväelle ja myös meille miehillekin.

Kiitos mukana pyöräilleille sekä Jänkäsalon vieraanvaraisille kyläläisille mukavasta tapahtumasta.

TOUKOKUU-2017

Nasta ”Leijona” pe-su 5-7.5. Hattulassa (Parolannummen panssariprikaati) (Täynnä)

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Yhdistyksestämme Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija, Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.


”Koululaisten oma perunamaa”- projektin käynnistys yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa.

Istutuksen iloa nuorimmilla

Taipalsaaren Kirkonkylän koululaiset istutti oman perunamaan Röytyn kotiseututalon viereiselle pellolle

160 oppilasta sen teki yhdessä opettajiensa ja ohjaajien voimin. Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin voi seurat tulevana kesänä oman perunamaan kasvua. ISO KIITOS AHKERILLE JA INNOKKAILLE KOULULAISILLE.

Koululaisten perunamaalla on kasvamassa nyt SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Näin koululaisille tarjoutui mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuus nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.

Tämä on myös Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Tapahtuman päätteeksi koululaisille jaettiin myös pieni yllätyslahja mukaan otettavaksi.

Koululaisten perunamaan ” pehtoorina” toimii kesällä Markku Siitonen ja hän huolehtii perunamaan kasvusta ja hoidosta.

Nyt sitten toivotaan kesälle suotuisia säitä ja hyviä olosuhteita perunan kasvulle.

Syksyllä sitten jatketaan perunan noston merkeissä.

Lisää tietoa tapahtumasta oheisessa liitteessä:Taipalsaaren koululaisten oma perunamaa tiedote 29.5.2017

 


HUHTIKUU -2017

Opintomatka Tarttoon Maamess – 2017 näyttelyyn 21.-23.4.2017

Opintomatkalla tutustuttiin Maamess-2017 näyttelyyn, jossa oli esillä laajasti maa-ja metsätalouden konevalikoimat sekä elintarvike- puutarhatuotanto ja metsätalous. Maamess-2017 näyttelyssä kävi tänä vuonna yli 40.000 kävijää.

WP_20170421_14_38_33_Pro

Maamess-2017 näyttely oli mielenkiintoinen näyttely ja matkallemme osallistui maksimimäärä lähtijöitä; yhteensä 28 osallistujaa. Mukana oli väkeä Taipalsaarelta, Lemiltä, Joutsenosta, Savitaipaleelta ja myös Miehikkälästä ja jopa Kotkasta. Miesten ohella myös Taipalsaaren maaseutunaisten edustajia oli mukana matkalla. Monipuolinen osallistujajoukko antoikin mukavan mahdollisuuden matkan kuluessa vaihtaa ajatuksia ja kehitellä uusia ideoita.

WP_20170422_12_54_50_Pro

Näyttelyssä päästiin näkemään Virona maatalouden nykykuva ja näyttely tarjosikin monipuolisen kattauksen niin koneiden muodossa kuin myös Viron elintarviketuotannon , puutarhatuotannon kuin myös metsätalouden koneistuksen osalla. Näyttelykentällä ulkona oli katseltavaa samoin kuin 5 sisähallissa.

Näyttelypäivän päätteeksi tutustuminen Eestin lokakuussa 2016 avattuun kansallismuseoon olin myös katsomien arvoinen kohde. Näyttelypäivän päätteeksi yhdessä nautittu illallinen Tarton perinteisessä ” Pussirohu-kelder- ravintolassa” (Ruutikellari) kruunasi näyttelypäivän.

Meno- ja tulomatkalla aika ei myöskään käynyt pitkäksi. Joukosta löytyi ohjelman esittäjiä; mm. laulumiehiä Lemin suunnalta.

Salpalinjaan ja Salpalinjamuseoon tutustuttiin 15 retkeläisen voimin lauantaina 8.4. Miehikkälässä.

Salpalinja museolla retkeläiset toivotti tervetulleeksi ” luutnantti Rissanen” alias Kari Suoknuutti. Hän kertoi aluksi Salpalinjamuseon toiminnasta ja sen pihapiirissä olevista Salpalinjan rakenteista ja Salpalinjan rakentamisesta.

Ryhmä maastossa salpalinjalla 8.4.2017

Reilun tunnin esittelyn jälkeen siirryttiin maastoon ja oppaina oppaina toimivat lappeenrantalaiset salpalinjaoppaat Pekka ja Matti Kivinen, joiden asiantuntevalla opastuksella saatiin aimo annos tietoa Salpalinja rakentamisesta ja Salpalinja sisältämistä rakenteista. Samoin päästiin tutustumaan  maastoon Salpalinjan rakenteisiin ja siinä riittikin ihmeteltävää.

Reitin varrella on useita tutustumiskohteita, joissa oppaamme kertoivat Salpalinjan rakentamisesta ja itse linjasta.

Reitin varrella oli  myös laavu, jossa voitiin paistaa makkaraa ja nauttia eväistä. Tutustumisreitin pituus on oli tällä kertaa maastossa noin 3-4 km.

Sää suosi ja retkeläiset viihtyivät.

Maaseutunaiset ja maamiesseura tarjosivat ilmaisen kuljetuksen (bussimatka Taipalsaari-Lpr-Miehikkälä ja takaisin) jäsenilleen.

Opastus ja museon pääsylippu 15€/ osallistuja (ei jäsenet 30€) olivat omakustanteiset.

 MAALISKUU -2017

 Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 30.3.2017 klo 19.30 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla.

WP_20170330_20_38_52_Pro

Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ja sen jälkeen on kokousesitelmä. Kokousesitelmän piti rajavartiomestari Mika Albertsson. Esitelmän aiheena ”Pitkä tie kotiin”.

Esitelmässä Mika Albertsson kertoi ryhmä Taipaleen toiminnasta vs. 1939-44 sotien aikana kaatuneiden ja kadonneiden sotavainajien etsinnästä. Esitelmä oli mielenkiintoinen ja salin valtuustosalin täyteinen yleisö antoikin tunnustusta ja raikuvat aplodit illan pääesiintyjälle. Esitystä täydensi myös Terttu Ravin runoesitykset ennen ja jälkeen luentoa. Hän lausui Yrjö Jylhän ”Kiirastuli” teoksesta Taipaleen tapahtumiin liittyvät runot. Esitelmä herätti vilkkaan keskustelun ja kysymyksiä olisi riittänyt enemmänkin kuin varattu aika antoi periksi.

WP_20170330_20_56_22_Pro

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien varapuheenjohtaja Ilpo Kolhonen kiittivät illan esiintyjiä ja luovuttivat kiitoksena Mika Albertssonille ja Terttu Raville ” Taipalsaaren vanhat koneet” teokset. Esitelmää oli saapunut kuuntelemaan jäsenistön lisäksi myös laajalti väkeä kauempaakin. Moni totesikin, että esitelmän teema sopi hyvin  myös Suomi 100 vuotta juhlavuoden tapahtumaksi Taipalsaarella. Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus.

Esitelmän jälkeen päästiin pitämään varsinainen kevätkokous. Siinä käsiteltiin sääntöjen 6§ mukaiset asiat. Kokouksen puheenjohtaja Ilpo Kolhonen johdolla kokous vedettiin nopeasti päätökseen ja kotimatkalle päästiin klo 22.00 illan päätteeksi.

Tuottajien kevätkokous oli ollut  klo 18.00 alkaen samassa paikassa. Kahvit ja kokousesitelmä olivat yhteiset molemmille kokouksille.

 Tutustuminen raakaravintoon lauantaina 25.3.2017

17458213_1896710677238896_4886782588156797272_n[1]

”Kakkuja ja namuja elävän raakaravinnon keinoin”-kurssi pidettiin Saimaanharjun koulun kotitalousluokassa.

Paikalla oli 11 innokasta oppijaa. Ensin Irma kertoi meille raakaravinnosta yleensä ja sitten hän teki meille suklaavaahtoa maistiaisiksi. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään ja sitten yleiskoneet alkoivat tekemään työtään.

Jokainen ryhmä valmisti 2 eri tuotetta ja niinpä lopuksi kahvin tai teen kera pääsimme nauttimaan marjapiirakkaa, pähkinäsydämiä, key lime piirakkaa, hedelmänamuja, vadelma-mustikka-suklaakakkua ja makoisia patukoita. Kiitokset Irmalle ja ahkerille oppilaille

Koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä 11.3.2017 klo 10.00 -14.00.

17191239_1889710721272225_6608663145202934513_n[1]

Joutsenon Myllymäessä aurinko paistoi ja väki viihtyi. Laskettelun riemua, iloisia ilmeitä, mukavaa yhdessä oloa, kisailuja ja buffetistäa herkullista vatsantäytettä grillimakkaran, kahvin, mehun ja munkin kera. Kiitos järjestelyistä Kaakkois-Suomen tuottajaliitoin nuorille tuottajille !!

HELMIKUU-2017  

Sunnuntaina 26.2.2017 klo 12.00- 15.00 koko perheen laskiaistapahtuma  kokosi Haikkaanlahdellae väkeä mäenlaskuun ja yhdessä oloon.

Tänä vuonna jo neljättä kertaa järjestetty koko perheen laskiaisrieha kokosi laskiaissunnuntaina väkeä ennätysmäärän mäenlaskuun ja talvisiin aktiviteetteihin Haikkaanlahden metsästysmajalle. Arviolta 350- 400 henkeä osallistui tapahtumaan.

Kuva 1. Mäenlasku oli parasta (kuva Timo Lautala)

Paikalla oli runsaasi lapsiperheitä, koululaisia ja myös varttuneempaa väkeä. Tapahtumasta oli välitetty tietoa Taipalsaaren kouluille ja koululaisten vanhemmilla Wilman kautta ja niinpä laskiaisrieha tarjoisikin monelle koululaiselle vanhempineen mukavan hiihtoloman alkutapahtuman. Taipalsaaren kunnan puolelta tapahtumaan toi myös tervehdyksen sivistysjohtaja Vesa Pakarinen.

Mäenlasku on se juttu tässä tapahtumassa; näin todettiin monella suulla. Tyylistä väliä, kunhan saa kunnon pitkät liut.

Ja näin myös tapahtui. Marko Suutarin johdolla oli tehty superhyvä, pitkä ja turvallinen liukumäki metsästysmajan läheiselle pellolla ja siitäpä oli hyvä laskea. Myös hevosajelu reellä oli monen lapsen suosikkinumero tapahtumassa.

Kuva 2. Hevosajelu reellä oli lasten suosikki (kuva Timo Lautala)

Mäenlaskukilpailu oli osana tapahtumaa ja se sai suuren suosion. Haikkaanlahden laskiaisriehan mäenlaskukilpailun voitti Kirsi Hämäläinen, toinen oli Hannu Tikka ja kolmas sija meni Mikko Hämäläiselle.

Paremmuus ratkaistiin sen perusteella, kuka laski pisimmälle. Voittaja liukui peräti 98 metriä ja toiseksi tullut pääsi 92 metriin ja kolmanneksi tullut 90 metriin. Kaikki mäkikilpailuun osallistuneet palkittiin pienillä maistiaisilla ja 13 parasta sai palkinnoksi pulkat.

Laskiais-169

Metsästysmajan pihapiirissä saatiin nauttia buffetin tarjoamista herkuista.

Tarjolla oli perinteistä hernekeittoa ja ruisleipää sekä grillimakkaraa kuin myös kahvia ja teetä pullan kera palan painikkeeksi. Myös arpajaiset saivat suuren suosion runsaine palkintoineen.

WP_20170303_001

LähiTapiolan standilla oli mahdollisuus osallistua 100 euron arvoisen rahastolahjakortin arvontaan.  Arvouksen kohteena oli lyhdyssä olevien tuikkujen määrä.

Parhaiten lyhdyssä olleiden tuikkujen määrän arvasi Saana Rimpisalo Taipalsaarelta ja hän sai palkinnoksi 100 euron arvoisen rahastolahjakortin.  Onnittelut !!

 Laskiaistunnelma ylläpiti myös tapahtumassa esiintynyt tangokuningas Jukka Hallikainen, joka

Laskiaisväki oli tyytyväinen tapahtumaan ja niinpä monen kommentit olivatkin: tämä pitää toteuttaa myös ensi vuonna. Tapahtuma kun tarjoaa koko perheelle mukavaa yhdessäoloa. Järjestäjien taholta todettiinkin, että vuoden päästä tavataan laskiaissunnuntaina samoissa merkeissä.

Kirjailija Marja Björkin vierailu torstaina 2.2. klo 18-19.30 Lappeenrannan kirjastossa.

Marja Björk, kuva_Ville_Juurikkala[1]

Marja Björk on julkaisut vuosina 2008-2016 kuusi kirjaa, joista uusinta ”Lainaa vain” käsitellään laajimmin tapaamisessa. Kirjailija on kertonut seuraavan olevan kirjoilleen yhteistä: Luon henkilöhahmoja, joiden elämäntyyli ja arvot, teot ja ratkaisut saavat lukijan vastahankaan, ihmisiä, jotka iljettävät lukijaa ja elävät ihmisten mielestä väärin. Tarvitsen vastenmielisiä tyyppejä, jotka lukija lopussa hyväksyy ja joita hän ymmärtää ja ehkä jopa rakastaa.

Torstaina 2.2. klo 18-19.30 kirjailija Marja Björk kertoi työstään ja kirjoistaan Lappeenrannan pääkirjaston Tarinasalissa. Hän kertoi tuotannostaan ja uusimmasta teoksestaan Lainaa vain, joka ilmestyi syksyllä 2016 ja kertoo ylivelkaantuneen perheen tarinan. Björk kirjoittaa näennäisen kepeästi syvää ja monikerroksista tarinaa. Hän tarttui henkilöidensä kipupisteisiin tarkasti ja valppaasti, tui esille oleellisia ajan ilmiöitä ja sai lukijan rakastamaan henkilöitä, joiden valintoja vastustaa. Marja Björk on kirjoittanut mm. transsukupuolisen lapsen tarinan Poika, joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana ja on käännetty hollanniksi ja tanskaksi. Hän on käsitellyt tabuaiheita myös teoksessaan Mustalaisäidin kehtolaulu.

Kuva/Ville Juurikkala

Haastattelijana toimi Heli Sahlman. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Taipalsaaren maaseutunaisten kanssa. Tapahtuma oli osa Naisvoimaa – viikkoa ja maaseutunaiset järjestivät sen kirjaston kanssa yhteistyössä.

TAMMIKUU-2017    

Maaseutunaisten vuoden 2017 liikunnallinen aloitus 21.1.2017 klo 14 Väinölässä

Osallistujat-TRE liikunta 21.1.2017 Väinölä

Tapahtumassa tutustuttiin TRE terapiaan – tapahtuma kokosi parikymmentä innokasta osallistujaa mukavaan tapahtumaan.

Trauma Releasing Exercises eli TRE on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutukset ilmenevät nopeasti. TRE-harjoitus käynnistää luonnollisen palautusmekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Ohjaajana toimi Satu Pusa. Järjestäjänä maaseutunaiset.

****************************************************************************************************************************************************

****************************************************************************************************************************************************

VUOSI 2016:

VUONNA 2016 TAPAHTUNUTTA TOIMINTAA KESÄ-JOULUKUUN OSALLA

 Koko vuotta 2016 koskien

Seurojemme toiminnan kehittämiseksi anottiin ja saatiin Etelä-Karjalan maataloussäätiöltä pienimuotoisen rahallinen avustus. Saadun avustuksen kautta panostettiin vuonna 2016 toimiin, joilla haettiin mukaan nuorempaa väkeä toimintamme piiriin, lisättiin yhteistyötä Taipalsaarella toimivien muiden seurojen kanssa sekä kehitettiin edelleen viestintää monikanavaisena ja myös tämän päivän ” some-maailman” tarjoamat mahdollisuudet hyödyntäen. Unohtamatta kuitenkaan perinteisiä jäsenviestinnän muotoja.

Yhteistyötahona toiminnan kehittämisessä oli Saimia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden perustama markkinointiosuuskunta Lux. Yhteistyö Lux:n kanssa on kaksivuotinen kattaen vuoden 2016-2017.

Merkittävänä koko vuotta 2016 koskevana toimintana oli Röytyn kotiseututalon pihapiirin koottavan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” valmistelu, jota osaltaan myös tuki maataloussäätiöltä rahallinen avustus.

WP_20160703_15_42_56_Pro

Tavoitteena on ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” avaaminen kesällä 2017 Taipalsaari-päivien yhteydessä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä. Taipalsaaren tuottajayhdistys on yhteistyötahona toteutuksessa sekä myös Taipalsaaren kunta osaltaan on myönteisesti tukemassa tätä yhteistä hanketta.

Hankkeen eteenpäin viemiseksi on muodostettu pienempi työryhmä, johon kuuluvat Jarmo Koivunen, Paavo Turkia, Seppo Koivunen, Markku Hulkkonen ja Eero Juntunen. Taustalla vahvana tukena toteutuksessa on myös Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimiva ” Wanhat Masinat” konekerho.

Tästä museoprojektista on enemmän infoa www-sivullamme kohdassa maaseutukeskus / Wanhat masinat konekerho


 Nuorta näkemystä seurojemme toimintaan LUX:n myötä vuonna 2016

Taipalsaaren maanmiesseura ja maaseutunaiset käynnistivät yhteistyön Saimia ammattikorkeakoulun markkinoinnin opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden perustama LUX markkinointiosuuskunta tuli tekemään yhteistyötä seurojen kanssa seuraavat kaksi vuotta.  Markkinointiosuuskunta LUX:n puolelta nimettiin 5 hengen tiimi, jonka kanssa lähdettiin tekemään tiivistä yhteistyötä. Tiimin muodostivat aluksi Titta Heikkinen, Isa Räihä, Elsa Melkko, Laura Kotisalo ja Henna Kuntola. Vuoden varrella Melkon ja Kuntolan tilalle tulivat Emmi Mankinen ja Tuija Yli-Kauppila.

Yhteistyön tavoitteena oli nuorten näkökulman vahvempi mukaan saaminen seurojen toimintaan sekä sen kautta myös jäsenhankinnan kohdentaminen nuorille. Myös jäsenviestinnän ja tapahtumaviestinnän kehittäminen monikanavaisena oli yksi yhteistyön tavoite. Seurojemme tapahtumissa nuoret olivat aktiivisesti mukana niin toimijoina kuin myös toiminnan kehittäjinä.

Huhtikuussa toteutettiin jäsenkysely, joka antoi positiivisen palautteen toiminnasta.

Jäsenkysely toteutettiin LUX markkinointiosuuskunnan opiskelijoiden toimesta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa jäsentemme mielipiteitä ja tyytyväisyyttä toimintaamme sekä toiveita tulevan toiminnan, jäsenviestinnän ja jäsenhankinnan kehittämiseksi.

Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä sekä kirjekyselynä niille, joilla ei ollut sähköpostia käytössä. Jäsenkysely lähetettiin huhtikuun aikana jäsenistölle. Kyselyyn vastasi 76 jäsentä ja vastaus-% oli yli 30%.

Jäsenkysely 2016

Jäsenkyselyyn vastanneille parhaat kiitokset ! Kyselyn tulokset käytiin läpi 1.6.2016 molempien seurojen yhteisessä johtokuntien /hallituksen kokouksessa.

Jäsenkyselyn tulokset esittelivät Titta Heikkinen ja Emmi Mankinen Lux-markkinointiosuuskunnasta.

Jäsenkyselyn tulokset käytiin myös läpi seurojen syyskokousessa 24.11.2016, jolloin jäsenkyselyn tulokset saatiin laajemmin koko jäsenkunnan tiedoksi.

Kokonaisuudessaan jäsenkunnan palautteet seurojen toiminnasta oli varsin positiivinen. Tästä on hyvä jatkaa myös tulevaisuudessa. Kehittämistarpeitakin jäsenistön palautteen pohjalta löytyi ja pyrimmekin huomioimaan ne tulevassa toiminnassamme.

Ohessa on yhden sivun mittainen tiivistelmä keskeisistä tuloksista ja asioista, joihin tulemme kiinnittämään huomiota tulevassa toiminnassamme.

Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista: Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista

Lisäksi oheisten linkkien kautta on luettavissa laajemmin jäsenkyselyn tulokset kokonaisuudessaan

Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat: Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat

Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset

Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset


 JOULUKUU 2016

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa 12.12.2016 virittäydyttiin joulutunnelmaan joukolla

Illan hämärtyessä Reinikkalan tonttumaa tapahtumaan virtasi elävillä tulilla valaistua metsäpolkua myöten niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä sekä myös lapsiperheitä. Reinikkalan tonttumaa-tapahtuma järjestettiin jo 18. kerran. Kilkkilän ja Olkkolan kyläväen ja seurakunnan lisäksi tänä vuonna tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Laajentunut yhteistyö näkyikin kasvavana kävijämääränä Reinikkalan tonttumaa tapahtumassa. Lähemmäs 100 kävijää tuli paikalle nauttimaan tapahtumasta ja sen tarjoamasta jouluisesta ohjelmasta.

kuva-4-reinikkalan-tonttumaan-tiernapojat-esiintyvat

Raimo Turunen esitti tervetulotoivotukset ja kertoili tapahtuman historiasta. Seurakunnan puolelta puheenvuorot käyttivät rovasti Luntinen ja seurakuntapastori Junell. Taipalsaaren kippari toi terveiset myös tapahtumaan sekä muisteli joulun viettoa omassa lapsuudessaan 60 vuotta sitten. Tapahtumassa kuultiin myös muuta ohjelmaa; mm. laulua lasten esittämänä sekä laulettiin koko porukalla jouluisia lauluja. Illan ehdoton kohokohta oli paikallisten kylän  miesten esittämä ” Tiernapojat” kuvaelma.

Ohjelman lopuksi tarjottiin lämmintä mehua ja pipareita sekä keksejä ja karkkeja kaikille paikalla olleille. Yllätysvieraskin saatiin paikalle. Nimittäin paikalle saapui joulupukkikin illan päätteeksi. Pukin pakeilla kävikin melkoinen kuhina, kun lapset pääsivät jututtamaan

”Joulutulien” ääressä viihdyttiin ja tapahtuma mukavasti viritti osallistujat joulun tunnelmaan.

MARRASKUU 2016

Sääntömääräiset syyskokoukset 24.11.2016 kokosi ennätysyleisön Taipalsaaren kunnantalolle

 Taipalsaaren maamiesseuran sääntömääräinen syyskokous ja maaseutunaisten sääntömääräinen vuosikokous pidettiin samana iltana samassa paikassa tänä syksynä. Myös tuottajien kokous oli samassa yhteydessä. Kokoukset pidettiin Taipalsaaren kunnantalolla, Kellomäentie 1, Taipalsaari.

kuva-2-asko-saikko-ja-ilpo-kolhonen-kiittaa-marja-mannista

Paikalla oli ennätysyleistä; noin 150 henkeä.

Tuottajien ja maaseutunaisten kokoukset olivat  klo 18.30 ja maamiesseuran syyskokous puolestaan alkoi yhteisen kahvi-ja puurotarjoilun ja kokousesitelmän jälkeen. Klo 19.30 oli yhteinen kaikille avoin kokousesitelmä ja huomionosoitukset, jonka jälkeen oli yhteinen kahvi-ja puurotarjoilu. Maaseutuseurojen jäsenkyselyn tulokset esiteltiin kahvi-ja puurotarjoilun jälkeen maamiesseuran ja maaseutunaisten kokousedustajille jäsenkyselyn toteuttaneiden Saimaa AMK:n markkinointiosuuskunta Lux:n edustajien toimesta ja sen jälkeen päästiin pitämään maamiesseuran syyskokousta

Katso tiivistelmä kokouksista oheisen linkin kautta:tiivistelma-kokouksista-24-11-2016

Tällä kertaa onkin varsin mielenkiintoinen esitelmän pitäjä ja aihe.

YLE:n pitkäaikainen ulkomaan (Moskova) toimittaja Marja Manninen kertoili näkemyksiään Venäjästä ja mihin suuntaan ollaan menossa. Esitelmän aiheena on ” Venäjä tänään”.

Marja Mannisen esitys antoi yleisölle syvällisen ja realistisen katsauksen nykyisestä ja tulevasta Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta sekä taustatekijöistä, mitkä tähän on vaikuttaneet. Esitys huomioitiin kokousyleisön raikuvilla aplodeilla. Järjestävien seurojen puolesta Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittivät Marja Mannista hyvästä esityksestä ja luovuttivat hänelle pienet muistolahjat.

Kokousesitelmän jälkeen oli vielä vuoden 2016 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon ja ohjastaja Matti Nisosen huomiointi maamiesseuran ja tuottajien puolelta. Huomionosoituksena luovutettiin Ilkka Pyysalolle ja Matti Nisoselle taideseppä Antti Niemisen tekemät Saaga S messinkivalokset.

Taipalsaaren mms:n toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-ts-2017-syyskokouksen-24-11-2016-hyvaksyma


LOKAKUU 2016

 Maakunnallinen JÄSENYHTEISÖPALAVERI lauantaina 29.10.2016 klo 10.00-13.00

Maakunnallinen jäsenyhteisöpalaveri pidettiin Lappeenrannassa Viljelystalolla ( Pormestarinkatu 6). Tilaisuuden järjestäjinä ja kutsujina olivat Etelä-Karjalan maataloussäätiö, ProAgria ja Maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus. Tilaisuuteen osallistui 7 jäsenyhdistyksen edustajat Etelä-Karjalan alueen maamiesseuroista ja maaseutunaisten yhdistyksistä.

Jäsenyhteisöpalaverin tavoitteena oli jäsenyhteisöjen yhteistyön kehittäminen ja lisääminen vuonna 2017. Tilaisuudessa myös kuultiin, miten maataloussäätiö ja ProAgria sekä maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus tukee jäsenyhteisöjen toimintaa vuonna 2017.

Yhtenä teemana palaverissa on mm. jäsenviestinnän kehittäminen hyödyntäen SOME:n tarjoamat mahdollisuudet. Tilaisuudessa esiteltiin osallistujille, miten Taipalsaaren maaseutunaiset ja maamiesseura ovat toteuttaneet omat www-sivut ja miten Facebook:ia hyödynnetään. Tämä kiinnosti muita seuroja ja niinpä jatkossa selvitetäänkin, miten ja millä kustannuksilla myös muut Etelä-Karjalan alueen jäsenyhdistykset voisivat tulla saman www.maaseutuseurat.fi sivuille mukaan omalla osiollaan. Näin saataisiin jäsenistölle samojen www-sivujen alle laajempi tarjonta ajankohtaisista tapahtumista koko Etelä-Karjalan alueelta.

Järjestöpäivä 29.10.2016 Lpr-maistuva maaseutu 2017 teemalla

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja niinpä jäsenyhteisöpalaverissa kuultiin Sanna Lento-Kempin esittämänä, mitä kaikkea on suunniteltu toteutettavaksi vuonna 2017. Yhteisenä teemana tulee olemaan ” Maistuva maaseutu”, jonka alla toteutetaan lukuisia tapahtumia; mm. kotimaiseen lähiruokaan perustuen.

Palaverissa osallistujat myös lyhyesti toivat esille, mitä kukin on suunnitellut tulevalle vuodelle. Päätettiin, että muodostetaan yhteinen foorumi, jolla voidaan vaihtaa toimintasuunnitelmat keskenään ja näin saada hyviä ideoita toisilta.

Tilaisuuden lopuksi kuultiin, miten Etelä-Karjalan maataloussäätiö voi tukea rahallisesti paikallisyhdistysten toimintaa ja tapahtumien toteuttamista. Tästä kerto Antero Parkkonen, joka toimii Etelä-Karjalan maataloussäätiön asiamiehenä. Jäsenyhteisöjen kannattaa olla aktiivisia asiassa ja uusia avustushakemuksia odotetaan säätiön puolelta vuodelle 2017.


”Pohjolan villiruokaa luonnosta”- MIESTEN RUOKAKURSSI tarjosi unohtumattoman illan mukana olleille Haikkaanlahden koululla lauantaina 22.10.2016.

Jo perinteeksi muodostunut ” miesten ruokakurssi” pidettiin Haikkaanlahden entisellä koululla. Kurssin teemana oli tällä kertaa ” Pohjolan villiruokaa luonnosta”. Kurssille mukaan tuli maksimimäärä osallistujia. Ruoan laitto on yhdessä mukavaa; näin todettiin tälläkin kertaa ruokakurssille osallistuneiden 19 osanottajan kesken.

Kurssilla opeteltiin laittamaan kotitalousopettaja Sari Paajasen johdolla kalasta ja riistasta ja muista luonnonantimista 6 ruokalajin illallinen. Illan menu sisälsi  alkupalat &soseisen omenaisen punajuurikeiton, riistaa ja kalaa pääruokina sekä päätteeksi jälkiruokahyydykkeen.  Riistana oli villisorsaa ja hirveä; kalapuolella puolestaan loistekirjolohta ja Lavikanlahdelta pyydettyä kuhaa. Illan kruunasi jälkiruokana herkullinen ”ketunleipäpannapannakotta” hyydyke.

WP_20161022_16_11_13_Rich_LI

Kurssin aluksi kurssin kouluttaja Sari Paajanen Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaisista ohjeisti kurssilaiset sekä antoi kirjalliset ohjeet ja reseptit illan juhla-aterian valmistukseen.

Sitten jakaannuttiin pienempiin ryhmiin ja jokainen sai oman vastuualueen 6 ruokalajin juhla-aterian valmistamiseen 40 hengelle.

Kaikille löytyi sopivaa tekemistä mukaan lukien myös juhlatilana toimineen luokkahuoneen koristelu yhteiseksi ruokailutilaksi. Kolmen ja puolen tunnin kuluessa kaikki saatiin valmiiksi ja kaikki onnistuivat oman vastuualueensa ateriaosion laitossaan erinomaisesti.

Kurssimaksuun sisältyi mahdollisuus pyytää seuralainen nauttimaan kurssilaisten tekemästä ateriakokonaisuudesta. Tämä mahdollisuus käytettiinkin lähes täysimääräisesti hyväksi ja juhlaillallisella oli osanottajia kaikkiaan 37 henkeä.

Illan pimetessä puoli seitsemän aikaan elävät tulet Haikkaanlahden koulun pihalla toivottivat kutsuvieraat tervetulleeksi miesten valmistamalle juhlaillalliselle.

Kurssille osallistuneet miehet hoitivat ruokien tarjoilun sekä lämpimien pääruokien organisoinnin juhlapöydästä noudettaviksi. Kaikki meni mallikkaasti ja kaikkien ruokalajien osalla kokkeina toimineet kurssialaiset onnistuivat tekemään suussa sulavat herkut. Makutuomareina toimineet kurssialaisten seuralaiset tämän ” yhdestä suusta” positiivisen palauteen muodossa totesivat niin ruokailun yhteydessä kuin sen päätyttyäkin.

WP_20161022_18_59_46_Rich_LI

Ja että ilta olisi ollut unohtumaton, yllättäen illallisen aikana myös oli myös spontaaneja pienimuotoisia ohjelmaesityksiä. Kuultiin Haikkaanlahden kansakoulun osalta tarinoita ja palautettiin vanhoja koulumuistoja mieliin leikkimielisen tietokilpailuin muodossa.

Tehtiinpä yhteinen runokin osallistuneiden voimin, joka esitettiin illan kuluessa.

Runo ohessa: Yhteinen ruokaruno-maamiesten ruokakurssilla 22.10.2016 Haikkaanlahden koululla

Oli myös yhteislaulua sekä huippuna soololauluesitys yhden ruokakurssilaisen puolison toimesta. Tämä hänen esittämänsä laulu ” unohtumaton ilta” summasi koko illan onnistuneen tunnelman sananmukaisesti.

Vuoden päästä taas tavataan miesten ruokakurssin merkeissä; näin päätettiin onnistuneen illan päätteeksi.


SYYSKUU-2016

Perinteiset ” Maaseutumarkkinat” Lappeenrannan torilla 11.9.2016 klo 10.00-15.00

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset osallistuivat tapahtuman valmisteluun sekä olivat omalla osastollaan mukana tapahtumassa.

Teemana oli ” Juuret maalla” ja tapahtumassa myös myytiin perinteistä Taipalsaarelaista ” leivän juurta”, jonka valmistaja oli Suoma Suutari Haikkaanlahdelta.  Leivän juuri sai melkoisen suosion ja niinpä se meni kuin kuumille kiville ja loppuikin jo ennen markkinoiden sulkeutumista. Kiitokset Suomalle mainiosta ” leivänjuuresta”. Nyt on juuret maalla ja kaupungissakin sananmukaisesti käytössä.

Maaseutumarkkinoilla maamiesseura ja maaseutunaiset oli ProAgrian & maa-ja kotitalousnaisten neuvontateltan yhteydessä ja oheisen kyltin kautta tunnistettavissa.

maaseutuseurat_banderolli

Esillä oli myös maamiesseuran ja tuottajien yhteinen projekti ” Taipalsaaren vanhojen traktorityökoneiden avomuseoprojekti 2017″ esittely.

Tähän liittyen tapahtumassa oli esillä teemaan liittyen koneita ja esittelyaineistoa. Esillä oli mm. taipalsaarelaisen huippuharvinainen saksalainen RITSCHLER traktori 1950-luvulta vanhoine työkoneineen.  Myös tämän päivän maataloudesta ja lähiruoan tuotannosta kerrottiin Taipalsaaren maaseutuseurojen osastolla. Innalanmäen tila esitteli ” Ylämaan karjaa” ja lihatuotteiden suoramyyntiä samoin kuin Marko Suutari myös oman tilansa lihatuotteiden suoramyyntiä.

Perinteisesti maaseutumarkkinoilla kävi lähemmäs 10.000 kävijää ostamassa lähiruokaa Etelä-Karjalasta sekä muuta paikallistuotantoa.

Kiitokset ”maaseutuseurat osastolla” käyneille lukuisille markkinavieraille!


ELOKUU-2016

Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen ” Viihdytään yhdessä SA IN tapahtuma” 6.8.2016

Tapahtuma kokosi runsaan joukkueellisen innokkaita lauantaina 6.8.2016 klo 13.00-16.00 mukavaan yhdessä oloon ja kisailuihin puolustusvoimain Taipalsaaren harjoitusalueen majoitus- ja huoltoalueelle (Rantatie 156, Taipalsaari)

Ilmakivääriammuntaa

Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajayhdistys ja kotiseutuyhdistys järjestivät yhteisen koko perheen ” Viihdytään yhdessä SA INT” tapahtumailtapäivän armeijan harjoitusalueella Taipalsaarella. Tapahtumassa oli isäntänä mukana oli maasotakoulu majuri Seppo Naapila.

Tapahtuman ohjelma koostui mukavasta yhdessäolosta SA INT hengessä sisältäen erilaisia kisailuja, mukavaa yhdessä oloa, liikuntaa, toimintaesittelyjä sekä ohjelmaa myös lapsille.  Maasotakoulun puolelta terveiset toi majuri Seppo Naapila, joka  kertoi harjoitus- ja ampuma-alueen ajankohtaisista asioista. Myös maasotakoulun kalustoesittely oli osana ohjelmaa.

Tapahtuman alussa oli ” sotilaskotikahvit” ja tapahtuman aikana oli myös mahdollisuus saada pientä purtavaa grillistä ja nuotiolta.

Tapahtuma oli ilmainen osallistujille!

Tapahtumassa kokeiltiin käden tarkkuutta mm. ilma-aseammunnassa, freesbeessä, tikan- ja kraanatin heitossa. Visaisia tehtäviä puolestaan ratkottiin majuri Seppo Naapilan laatimalla SA INT tehtäradalla sekä myös maaseutuseurojen tehtävärasteilla.  Osallistujat osallistuivat innolla eri kisailuihin. Merkille pantavaa oli, että naisten taidot oli korkealla tasolla. Kun palkintojen jaon aika koitti, enemmistön runsaista palkinnoista pokkasivat naisosallistujat.  Iso kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille sekä myös tapahtumaa tukeneille yhteistyötahoille ja palkintojen lahjoittajille.


KESÄKUU-2016

Lauantaina 11.6. 2016 polkaistiin Taipalsaaren ensimmäinen ” kosteikkopyöräily”

Pyöräilyyn osallistui lähemmäs 40 osallistujaa.

Reitti suuntautui lähtien Röytyn kotiseututalolta  Haikkaanlahden suuntaan ja jatkuen Leväsen maisemiin.

Leppoisana tapahtumana pyöräilyn muodossa tutustuttiin  Jarmo Koivusen omistamaan kosteikkoon sekä Marko Suutarin Torton kosteikkoon Haikkaanlahdella sekä niiden yhteyteen järjestettyyn ohjelmaan sekä vierailtiin myös Leväsen kylätoimikunnan ” kyläpäivässä”, jossa oli myös mahdollisuus virkistäytymiseen ja paikalle siirretyn ”mobiilisaunan ” löylyissä.  Kosteikkopyöräilyyn  OSALLISTUVIEN KESKEN arvottiin myös pieniä palkintoja ja kaikki saivat jotain kotiin vietävää. Tapahtuma oli osallistujille ilmainen.

WP_20160611_10_37_22_Pro

Lähtö ” kosteikkopyöräilyyn” tapahtui 11.6.2016 klo 10.00 paikkeilla Röytyn kotiseututalon pihapiiristä. Kosteikkopyöräilyn lähettäjänä toimi kunnanjohtaja Jari Willman.

Oheinen ryhmäkuva on kosteikkopyöräilijöistä Jarmo Koivusen kosteikolta.  Sää suosi pyöräilijöitä ja moni totesikin, että tämä otetaan uusisi ensi kesänä.

Samaan tapahtumaan oli myös yhdistetty maaseutunaisten perinteinen Impin päivän liikuntatapahtuma.