Ajankohtaista

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2022

 

Vuosi 2022 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.  Koroanapandemian edelleen jatkuminen tuo edelleen haasteita tapahtumien järjestämiselle ainakin nyt alkuvuodesta 2022.

Edellisvuosien tapaan korostamme edelleen toiminnassamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Korostamme toiminnassamme yhteistyötä muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien voimme yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

Toimintasuunnitelmista 2022  pääsee näkemään koko vuoden toimintamme tiivistettynä niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla.  Päivitämme alkaneen vuoden toimintasuunnitelmaamme huomioiden koronapandemian toiminnallamme asettamat rajoitukset.

Toimintasuunnitelmat:

Jäsenkirjeet:

 Jo toteutetut tapahtumat on siirretty www-sivuillamme kohtaan 

  • Maamiesseura ” Mennyt toiminta / vuoden 2022-2016 toiminta ” 
  • Maaseutunaiset ” Mennyt toiminta vuonna 2022-2016 ”

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

JUHLAT LÄHESTYY !!

Taipalsaaren maamiesseuran 122 v juhla pidetään Taipalsaari-päiven yhteydessä 3.7.2022 

Alun alkaen piti juhla  oli suunniteltu pidettäväksi syyskuussa 2020, kun maamiesseuralla tuli 120 vuotta täyteen. Vuoden 2020 alkupuolella alkanut COVID-19 koronapandemia pani kuitenkin kaikki suunnitellut laajemmat tapahtumat jäihin yli kahdeksi vuodeksi.  Taipalsaaren maamiesseuran juhlan ajankohtaa jouduttiin siirtämään kolme kertaa.

 

Mutta periksi emme antaneet. 

Sunnuntaina 3.7.2022 juhlimme Taipalsaaren maamiesseuran 122 vuotista taivalta yhteisessä koko Taipalsaaren maaseudun juhlassa Röytyn kotiseututalolla. 

Juhlapäivän ohjelma koostuu maamiesseuran 122 v juhlaohjelmasta ja maaseudun perinnepävän  ohjelmasta.  Yhteistä juhlaa vietetään Röytyn kotiseututalolla pihapiirissä.

Näin  tuleva juhla on myös  kaikkien taipalsaarelaisten yhteinen maaseudun juhla, johon kaikki ovat tervetulleita.

 

KATSO ohessa  tarkempi  maamiesseuran 122 v juhlan ohjelma aikataulun sekä jäsenille postin välityksellä kesäkuussa lähetettävä erillin kutsu :

Tulevia juhlia odotellessa on hyvää aikaa myös tutustus LEIPÄÄ SAIMAAN RANNOILTA- historiakirjaan !

Taipalsaaren maamiesseura ry:n 120 vuotinen taival on tallennettu ” Leipää Saimaan rannoilta” historiakirjamme kansien väliin. Samoin kuin Taipalsaaren Maaseutunaiset ry:n 50 vuotta historia. Yhteinen historiakirjamme julkaistiin 2.10.2021 Haikkaanlahden vanhalla koululla yli 100 päisen yleisön läsnä ollessa.

Näin tulevia juhlia odotellessamme onkin nyt  mahdollisuus tutustua ja lukea 352 sivua ja 122 valokuvaa sisältävä Leipää Saimaan rannoilta historiakirjamme, joka kertoo Taipalsaaren maamiesseura ry:n ja Taipalsaaren Maaseutunaiset ry:n vaiheista 1900 luvulta lähtien tähän päivään. Se on samalla kuvaus maaseudun suuresta muutoksesta 120 vuoden ajalta niin Taipalsaarella kuin laajemminkin.

Kirja on ostettavissa M-Market Taipalsaaren kaupasta (osoite: Savitaipaleentie 2, 54920 Taipalsaari)Kirjan hinta on 30 euroa. Tilauksia vastaanottaa myös historiakirjatoimikunnan puheenjohtaja Eero Juntunen, puh. 0400-372857 tai s-posti eero.juntunen@pp1.inet.fi  Tarvittaessa kirja voidaan postittaa myös vastaanottajalle (postituskulu 8,90 €/lähetys).

Hei sinä Taipalsaarelainen

 Joka valmistut maa-, metsä-, tai puutarhakoulusta. Maamiesseura haluaa muistaa sinua pienellä stipendillä. Laita vapaamuotoinen hakemus viestinä Taipalsaaren maamiesseuran sähköpostiin: tsmaamiesseura@gmail.com

 

 

KESÄKUU 2022

Kesäkuun viimeisellä viikolla  taas aito hautaterva tuoksuu kirkonkylällä ! Tuolloin taas tervataan Röytyn pihaton katto. 

Riittävä määrä aitoa hautatervaa on jo varattuna tätä varten.  Pihaton upean haapalautakaton tervaus on eräänlainen perinne, joka nyt jo tehdään kolmannen kerran pihaton valmistumisen jälkeen.

Tällä varmistetaan, että katto pysyy kynnossa myös tulevina vuosina.  Pihaton katon tervausajankohta on juhannuksen jälkeisellä viikollasa ja  tarkempi ajankohta viestitään ”tervaustalkoista” somen kautta (www.maaseutuseurat.fi  ja  www.facebook.com/maaseutuseurat).

 

 

 

Näyttelymatka Farmari-maatalousnäyttelyyn Mikkeliin torstaina 30.6.2022.

 

MTK Taipalsaari ry ja Taipalsaaren maamiesseura ry järjestävät yhteiskuljetuksen linja-autolla Farmari-maatalousnäyttelyyn Mikkeliin näyttelyn torstaina 30.6.2022.  Taipalsaaren maamiesseura ry tarjoaa jäsenilleen kyydin ilmaiseksi. Tarvittaessa kyytiin lähtijöitä otetaan mukaan myös Lappeenrannasta ja Savitaipaleelta. Tällöin ajetaan Taipalsaarelta Lappeenrannan kautta Savitaipaleelle, josta jatketaan Mikkeliin.

Ilmoittautumisen yhteydessä muista ilmoittaa kyytiintulopaikkasi.

Farmari- näyttelymatkan 30.6.2022 aikataulu

Klo             

08.30          Lähtö Taipalsaaren kirkolta kirkon parkkipaikalta

08.50          Lappeenranta Matkakeskus

09.30          Savitaipaleen Helmi

10.00          Mikkeli – Farmari näyttely avautuu

15.00          Lähtöpaluumatkalle

 Ilmoittautumiset keskitetysti Nina Lappalaiselle, puh. 040 – 770 9705 tai sähköpostilla: nina@innalanmaki.fi

Ilmoittautumiset viimeistään 9.6.2022 mennessä

Liput näyttelyyn: Liput näyttelyyn kukin osallistuja maksaa itse. Ilmoita Ilmoittautumisen yhteydessä otatko ryhmälipun. HUOM ! Jotta ryhmälippu toteutuu, tulee minimissään 10 linja-autoon mukaan tulevan ottaa ryhmälippu.

Lippujen hinnat: Ryhmäliput 20 € /hlö ( edellyttää minimissään 10 henkeä). Itse ostettuna 20 €/lippu + toimitusmaksu alk. 2,5 €/lippu ennakkoon ostettuna Lippu.fi:tä. Itse ostettuna 24 € /lippu näyttelyn portilta ostettuna. Lasten liput (7-15 v): 11 €/lippu + toimitusmaksu alk.1,5€/lippu ennakkoon ostettuna Lippu.fi:stä. Alle 7 vuotiaat lapset ilmaiseksi

Lisätietoa Farmari 2022 maatalousnäyttelystä:

 

HEINÄKUU 2022

Kaiken kansan maaseudun juhla sunnuntaina 3.7.2022 Röytyn kotiseututalolla

 

 

Taipalsaaren yhteinen  kaiken kansan maaseutujuhla koostuu Taipalsaaren maamiesseuran 122 v juhlaohjelmasta sekä  maaseudun perinnepäivän ohjelmasta.  Tähän yhteisee Taipalsaaren maaseudun juhlaan ovat lämpimästi tervetulleita niin seuran jäsenet perheineen kuin kaikki muukin väki. Juhla on samaan aikaan vietettävien Taipalsaari-päivien kohokohta.  

Maamiesseuran juhlaohjelma alkaa klo 10.00  juhlajumalanpalveluksella Taipalsaaren kirkossa, jonka jälkeen suoritetaan   kunniakäynti ja seppeleenlasku sankarihaudoille.  

Tämän jälkeen siirrytään Röytyn kotiseututalolle, jossa ohjelman jatkuu yhteisellä juhla-aterialla.  Juhlaruokana on perinteinen ruispuuro hillolla  ja sen tarjoilu alkaa  Röytyn pihaton kentällä klo 11.30. 

Juhlassa tulee olemaan mielenkiintoinen ja kesäisen rento ohjelma muusiikin ja erilaisten esiintymisten muodossa.  Joten monipuolista ohjelmaa on tarjolla klo 11.15- 15.00 välillä niin lapsiperheille kun varttuneemmillekin.

Taipalsaaren maamiesseuran 122 v juhlan päätteeksi nautitaan kahvitarjoilusta Röytyn pihatossa klo 14.35 alkaen.

Päivän ohjelman kruunaa  Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen klo 15.00

Juhlan  tarkempi ohjelman avautuu oheisesta linkistä Taipalsaaren maamiesseuran 122 v juhlaohjelma 3.7.2022-päivitetty 3.6.2022

Maaseudun perinnepäivän ja  maamiesseuran 122 v juhlan yhteinen ohjelmatarjonta avautuu oheisesta linkistä

MAASEUTUPÄIVÄN OHJELMA 3.7.2022 RÖYTYSSÄ

 

Kesäteatterimatka  20.7.2022 Ristiinan kesäteatteriin nauttimaan ”MAAILMAN PIHAMAAT” näytelmän vauhdikkaasta menosta ja tutuista melodioista

 

MTK Taipalsaari ry. järjestää kesäteatteriretken. He kutsuvat mukaan myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle yhteiselle kesäteatteriretkelle

Paikkoja on varattu yhteiselle kesäteatteriretkelle 50 paikkaa.

Matkalle osallistujille tarjotaan ilmainen kuljetus sekä väliaikakahvit.

 

Pääsylippu oli omakustanteinen (17 € ). Kannattaa varata sopiva käteinen rahasumma lipunsaannin jouduttamiseksi.

 

ILMOITTAUTUMISET maanantaihin 11.7.2022 mennessä

MTK Taipalsaari ry:n puheenjohtaja Nina Lappalaiselle, puh. 040 770 9705 tai sähköpostilla nina@innalanmaki.fi

Linja-auto lähtee  kesäteatterimatkalle Taipalsaaren kirkolta  20.7.2022  klo 17.15.

 Maailman pihamaat kesäteatteriesitys kertoo Siiristä, joka palaa vuosien jälkeen kotikyläänsä lapsuuden ystävänsä Anna-Leenan häihin. Muistot lapsuudesta, kotikylä, sen pellot ja metsät pysäyttävät Siirin miettimään elämää. Olivatko nuoren naisen unelmat olleet tavoittelemisen arvoisia vai olisiko onni sittenkin täällä? Maailman pihamaat on teos, joka marssittaa lavalle 19 mitä herkintä ja herkullisinta roolihahmoa iloineen ja suruineen.

Maailman pihamaat on sanan mukaisesti elämän makuinen tarina!

Lisää tietoa Maailman pihamaat-kesäteatteriesitys teatterin esittelyteksti

 

Pellonpiennarpäivä 26.7.2022 klo 16.00  teemana rikkakananhirssin torjunta

 

 Pellonpiennarpäivä pidetään Rötyn pihatossa sekä sen viereisellä Juha Ahokaisen omistamalla pellolla (os. Leikonrannantie 1, 54920 Taipalsaari)

Rikkakananhirssi – tulevaisuuden uusi uhka viljelylle ?

Lisätietoa rikkakananhirssistä  Rikkakananhirssi ja sen torjunta

 

Pellonpiennarpäivässä asiantuntijat kertovat rikkakanahirssin esiintymisestä Etelä-Karjalan alueella ja sen yleistymisen aiheuttamista ongelmista viljelylle. Pellonpiennarpäivässä saadaan myös ohjeita rikkakananhirssin torjuntaan niin ammattiviljelmille kuin myös kotipuutarhojen osalle.

Pellonpiennarpäivässä ovat mukana   kasvintuotannon asiantuntija Anne Tolonen sekä agronomi Samuli Seppänen  ProAgria Etelä-Suomesta sekä asiantuntijat kaupallisista yhteistyötahoista.

Pellonpiennartilaisuudessa on mahdollisuus keskustella ja kysellä mukana olevilta asiantuntijoilta rikkakananhirssiin liittyvistä asioista sekä ” pellonpientareella” nähdä ja kuulla hyvistä käytännöistä rikkakanahirssin torjunnasta.

Pellonpiennarpäivään osallistujille on myös tarjolla ” pellonpiennarkahvit ”.  Tilaisuus on ilmainen osallistujille. Tarjoilujen järjestämiseksi ennakkoilmoittautumiset 22.7.2022 mennessä Asko Saikolle, puh. 040-507 5842 tai s-postilla:  a-m@rantatupa.net

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Taipalsaaren maamiesseura ry ja ProAgria Etelä-Suomi ry/Elina II hanke. Tervetuloa joukolla yhteiseen pellonpiennarpäivään !