Ajankohtaista

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2021

 

Vuosi 2021 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Edellisvuosien tapaan korostamme edelleen toiminnassamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Korostamme toiminnassamme yhteistyötä muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien voimme yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

 

 Jo toteutetut tapahtumat on siirretty www-sivuillamme kohtaan

Maamiesseura ” Mennyt toiminta / vuoden 2021 toiminta ” 

Maaseutunaiset ” Mennyt toiminta vuonna 2021-2016 ”

Ohessa  alla on myös vuoden 2021 toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmasta  pääsee näkemään koko vuoden toimintamme tiivistettynä niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla. 

Toimintasuunnitelma:

Jäsenkirjeet:

Maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2021 tapahtumat  kuukausittain. 

 

Tammikuu Johtokunnan kokous/jäsentiedote 1-2021/Sivujen päivitys
Tilinpäätös & vuosikertomus 2020 ja alkuvuoden toiminta valmistelu/ laskiainen.

 

ELOKUU 2021

Taipalsaaren koululaisten oman 450 v  juhlavuoden hiilinielumetsän valmistelut 

Taipalsaaren kunta on osoittanut koululaisten oman 450 v juhlavuoden ”HIILINIELUMETSÄN” paikaksi puolen hehtaarin joutomaapalstan Pappilanniemeen menevän tien varrelta.

 

Kuvassa istustuspalsta ennen raivausta ja raivauksen jälkeen

Tälle palstalle Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan oman puuntaimen ja näin siitä muodostuu Taipalsaaren koululaisten oma 450 v juhlavuoden metsä. Tistai-iltapäivän kuluessa 10.8.2021  Taipalsaaren maamiesseuran ja MTK Taipalsaari ry:n miehet talkoilla raivasivat pusikoituneen joutomaan, jolle taimien istuttaminen tapahtuu ohjatusti tulevan syyskuun alkupuolella opetustoimen kanssa sovittavana ajankohtana. Joutomalle jätettiin jo sillä olevia männyn taimia sekä myös valikoiden lehtipuita. Näin perustettava metsästä tulee sekapuumetsä.  Maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala huolehtivat tarvittavasta koululaisten ohjauksesta ja opastuksesta, istutusvälineistä sekä taimien hankinnasta.

SYYSKUU  2021

 

Taipalsaaren koululaiset istuttavat oman 450 v ”hiilinielumetsän” 16 -17.9.2021

Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden osana Taipalsaaren maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala järjestävät yhdessä kaikille Taipalsaaren koululaisille koululaisten oman 450 v ” HIILINIELUMETSÄN” istuttamisen.

 

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaat saapuvat istuttamaat omat taimensa torstaina 16.9. 2021 ja perjantaina istutusvuorossa on Vehkataipaleen koulun oppilaat sekä ”eräluokka” perjantaina Saimaanharjun yhtenäiskoululta. Saimaanharjun yhtenäiskoulun oppilaille luovutetaan maamiesseuran, tuottajien ja metsänhoitoyhdistyksen antamina omat kuusentaimet istutusohjeineen 20.9. alkavalla viikolla ja näin myös he pääsevät omatoimisesti istuttamaan omat  taimet haluamilleen paikoille.

” Hiilinielumetsä” tulee sijaitsemaan Taipalsaaren kunnan omistamalla puolen hehtaarin joutomaapalstalla Pappilanniemeen menevän tien varrella lähellä kirkonkylää.

Koulujen oppilaat saapuvat porrastetusti opettajien ohjaamina taimia istuttamaan. Maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala huolehtivat tarvittavasta koululaisten ohjauksesta ja opastuksesta, istutusvälineistä sekä taimien hankinnasta. Istutettavasta metsästä tulee sekapuumetsä.

Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan Taipalsaaren koululaisten oman ”hiilinielumetsän” kasvua ja hoitoa.

 

SIENIKURSSI  VEHKATAIPALEELLA   su 19.9.2021  klo 12 alkaen.

Poimimme lähialueelta sieniä, tunnistamme niitä ja keskustelemme niiden käytöstä ravintona.

Ohjaajina sienineuvoja Tuija Turunen ja sienimartta Raija Heikkonen.

Kokoontuminen Vehkataipaleen Metsästysmajalla (os. Kanavakuja 2A) 19.9.2021 klo 12.00

Tapahtuma on jäsenille ilmainen, ulkopuoliset 15€

Ilmoittautumiset Johanna Kahralle p. 044-5852689 mieluiten tekstiviestillä 15.9.21 mennessä.

Mukaan mahtuu 20 ensiksi ilmoittautunutta.

Tervetuloa Tsmaaseutunaiset/Heli

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla sunnuntaina 26.9.2021 siirtyy pidettäväksi myöhemmin

 

Alun alkaen meidän piti pitää juhla jo syyskuussa 2020, kun maamiesseuralla tuli 120 vuotta täyteen. Mutta vuoden 2020 alkupuolella alkanut COVID-19 koronapandemia pani kaikki suunnitellut laajemmat tapahtumat jäihin yli kahdeksi vuodeksi. Vielä alkuvuodesta 2021 ja myöhemmin keväälläkin oletimme, että voisimme pitää merkkivuosijuhlamme nyt syyskuussa 26.9.2021.

 

Mutta kuinka kävikään; koronapandemiaa ei ole saatu vieläkään hillittyä riittävästi, jotta rohkenisimme järjestää tämän väkimäärältään noin 200 hengelle suunnittelemaamme juhlan sunnuntaina 26.9.2021. Vaikka koronaan liittyviä rajoituksia onkin nyt lievennetty, emme halua ottaa riskiä, että joku juhlissamme sairastuisi tähän.   

 

 MUTTA PERIKSI EMME ANNA. TULEMME PITÄMÄÄN TAIPALSAAREN MAAMIESSEURAN 120 V JUHLAN HETI, KUN KORONAPANDEMIAN OSALLA OLLAAN TILANTEESSA, ETTÄ JUHLAMME JÄRJESTÄMINEN ON KAIKILLE TURVALLISTA. ELI JUHLIMME YHDESSÄ JOKO TÄMÄN VUODEN LOPULLA TAI ENSI VUODEN ALUSSA. Juhlamme uudesta ajankohdasta tiedotamme kaikille jäsenille hyvissä ajoin.  Tässä juhlassa juhlimme myös kahden vuoden työn tuloksenä valmistunutta historiateostammme ” Leipää Saimaan rannoilta” , joka saadaan painosta syyskuun lopulla. 

Historiakirjamme ” Leipää Saimaan rannoilta”  julkistaminen tapahtuu kuitenkin jo lokakuun alussa 2.10.2021 ja ennakkotilaajat saavat näin tilaamansa historiakirjamme heti tuoreeltaan.

Katso ennakkotilaajan ohje: Leipää Saimaan rannoilta- esittely ja ennakkotilausohjeet 10.9

 

LOKAKUU  2021

 

Leipää Saimaan rannoilta- historiakirjan julkistaminen Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 10) lauantaina 2.10.2021 klo 11.30 – 12.00

 

Historiakirjan julkistaminen toteutetaan pienimuotoisena 2.10.2021 klo 11.30 alkaen Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla ennen traktorin taitoajonäytöstä & kilpailuja Historiakirjassa on kerrottu näistä taitoajokilpailuista, joten Taipalsaaren maamiesseuran historia muuttuu eläväksi elämäksi taitoajojen myötä.

Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on kertomus Taipalsaaren maamiesseura ry ja Taipalsaaren Maaseutunaiset ry:n vaiheista 1900 luvulta lähtien tähän päivään. Se on samalla kuvaus maaseudun suuresta muutoksesta 120 vuoden ajalta niin Taipalsaarella kuin laajemminkin. Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan kirjoittajat ovat Pentti Pylkkö, Eero Juntunen ja Marja-Liisa Juntunen.

 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan laajuus on 352 sivua sisältäen myös 122 valokuvaa eri vuosikymmeniltä. Historiakirjassa on neljää osaa. Ensimmäisen osa, pääkirjoittajana Pentti Pylkkö, kertoo maamiesseuran ja maaseudun tapahtumista 120 vuoden ajalta (1900-2020). Toisessa osassa kerrotaan maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistyössä toteuttamista tapahtumista, kuten karjapäivistä ja Röytyn perinnepäivistä. Kirjan kolmas osa kertoo vuodesta 1972 maamiesseuran yhteydessä toimineiden maatalousnaisten ja vuonna 2006 omaksi yhdistykseksi rekisteröityneiden maaseutunaisten historiasta. Tämän osan on kirjoittanut Marja-Liisa Juntunen. Neljännessä osassa Pentti Pylkkö muistelee ” Elämää 1940-luvun maalaistalossa”.

Pöytäkirjojen ja erilaisten arkistoihin tallennettujen kirjallisten dokumenttien kautta saatua tietoa on täydennetty lukuisisilla ihmisten haastatteluilla ja heidän kertomuksilla.  Kaikkiaan historiakirjaa varten on haastateltu 55 eri henkilöä. Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on myös elävä osa Taipalsaaren kunnan lähihistoriaa kunnan viettäessä tänä vuonna 450 v juhlavuottaan.

Julkistamisen jälkeen kirjaa saa paikan päältä vielä ennakkotilaushintaan. Muu saatavuus kerrotaan alla.

Leipää Saimaan rannoilta- historiakirjaa saa nyt vielä edulliseen ennakkotilaajan hintaan. Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan ennakkohinta on 25 euroa 2.10.2021 saakka.  Tämän jälkeen 3.10.2021 lähtien myyntihinta on jäsenille 30 euroa ja ei-jäsenille 35 euroa.  Ennakkotilauksia vastaanottaa keskitetysti historiatoimikunnan puheenjohtaja Eero Juntunen. Voit jättää ennakkotilauksen Eero Juntuselle sähköpostilla: eero.juntunen@pp1.inet.fi  tai puhelimitse, puh. 0400-372857

3.10.2021 lähtien kirjaa voi ostaa ja ennakkotilaajien kirjat on saatavissa M-Market Taipalsaaren kaupasta (osoite: Savitaipaleentie 2, 54920 Taipalsaari)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjasta ennakkotilauksen jättäneet voivat noutaa tilaamansa kirjan tästä noutopisteestä sekä myös suorittaa maksun (25 euroa/kirja) noudon yhteydessä M-Market Taipalsaaren kassalle joko käteisenä rahana tai kortilla maksaen.  Tarvittaessa kirjan toimituksesta voi sopia Eero Juntusen kanssa.

M-Market Taipalsaaren kassalla on nimilista ennakkotilauksen jättäneistä, johon kaupan kassahenkilö merkitsee ylös ne henkilöt, jotka käyvät noutamassa ja maksamassa ennakkoon tilaamansa historiakirjan. 

Traktorin taitoajokilpailut Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 10)  2.10.2021 klo 12.00 alkaen.

Traktorin taitoajokilpailuilla on pitkä historia Taipalsaaren maamiesseuran toiminnassa. Niitä on järjestetty maamiesseuran toimesta vuodesta 1965 alkaen lähes vuosittain aina 1990 luvulle saakka. Haikkaanlahden koulun kenttä on ollut useimmiten näiden taitoajokilpailujen tapahtumapaikkana. Yhteistyötahona kilpailujen järjestelyissä on ollut myös Taipalsaaren 4 H yhdistys. Viimeiset taitoajokilpailut järjestettiin vuonna 1998, jossa osallistujia oli myös naapurikunnista.

Kilpailussa on ollut sekä taitoajoa että kirjallisia tehtäviä. Kuvaus vuodelta 1977: ”Koe alkoi kenttään piirrettyyn vajaan ajolla, jossa piti kääntyä. Tämän jälkeen seurasi pujottelu eteenpäin ja peruutuspujottelu. Sitten seurasi peruutus lankulle, tarkoituksena saada pyörät osumaan lankun selkään. Ajon jälkeen seurasi kirjallinen koe, jossa oli konetuntemusta, työsuojelua ja yleistietoutta koskevia kysymyksiä.”

Vanhoja muistoja palautetaan mieliin, kun Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla pidetään lauantaina 2.10.2021 klo 12.00 alkaen historiallinen traktorin taitoajonäytös & kilpailu. Ajot järjestetään vahoilla traktoreilla ja samaan malliin kuin ne toteutettiin 1960 -70 luvulla. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

 

 

Tapahtumaan on myös kutsuttu vuodesta 1965 alkaen toteutetuissa kilpailuissa sijoittuneita henkilöitä mukaan. Näin he pääsevät muistelemaan sekä kertomaan kokemuksiaan kilpailuista vuosikymmenten takaa, mutta myös halutessaan osallistumaan itse taitoajokisaankin. Lapsille on järjestetty oma polkutraktoritaitoajorata, jossa he pääsevät näyttämään taitojaan.  Tapahtuma on osa Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden ohjelmatarjontaa.

MARRASKUU  2021


Marraskuu Miesten ruokakurssi

 

Miesten ruokakurssin teema ja pitopaikka täsmentyy kesän  kuluessa. 


Sääntömääräinen syyskokous

Sääntömääräisen syyskokouksen ajankohta ja pitopaikka täsementyy myöhemmin .

Sääntömääräinen kokous pidettävä sääntöjen mukaan ennen marraskuun loppua. Syyskokous pidetään samana iltana ja samassa paikassa kuin MTK Taipalsaaren tuottajien vierallinen kokous. 

 

 Iltaan sisältyy yhteinen  kaikille avoin ja ilmainen ajankohtainen esitelmä. Samoin kaikille paikalle tuleville ilmainen perinteinen ohrapuurotarjoilu.

 

JOULUKUU  2021


Joulukuu Reinikkala / jäsenistön yhteinen illanvietto