Tulevaa toimintaa lähikuukausina

Tervetuloa tapahtumiimme ja mukaan toimintaamme vuonna 2018

Alla kerrotaan vuoden 2018 tulevista maamiesseuran tapahtumista sekä annetaan ohjeet tarkempien tietojen saamiseksi tapahtumista.  Toiminnassamme korostamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä arjen askareisiin. Toiminnassamme myös korostuu yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Vuoden 2018 teemaksemme sopiikin hyvin ” Tehdään yhdessä – tullaan tutuiksi”. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikkia alueellamme asuvat asukaat ja myös kauempana olevat. Kuin myös ” kesätaipalsaarelaiset”kuva-6-valtuustosalissa-yleisoa-tuleilla-poydilla-ja-seisomassa

Ohessa on koottu yhteenveto vuoden 2018 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä tammikuusta 2018 joulukuuhun 2018. Lisäksi oheen on jo liitetty syyskokouksessa 22.11.2018 hyväksytty vuoden 2019 toimintasuunnitelma. Kannattaa jo tutustua etukäteen.

Näiltä sivuilta löytyy myös historiaa toiminnastamme vuosilta 2017 ja 2016.

Jäsenkirjeet kannattaa myös lukea.

Jäsenkirjeitä lähetetään jäsenille 2-3 kertaa vuodessa. Jäsenkirjeissä kerrotaan vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Vuoden ensimmäinen jäsenkirjeet lähetetään tänä vuonna tammikuun lopulla .

Ohessa liitteenä vuoden 2017 viimeinen jäsenkirje sekä vuoden 2018 toimintasuunnitelma, Niissä on myös kerrottu tapahtumistamme vuoden 2018 osalta:

Jäsenkirjeet maamiesseura:

 

Maamiesseuran jäsenkirje 3 – 2018

 

Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2 – 2018

 

Jäsenkirje 1 – 2018

 

Jäsenkirje 3 – 2017 

 

Taipalsaaren maamiesseura ry:n toimintasuunnitelmat 2018 ja  2019 :

Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma vuonna 2019 kuvin 

 

Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma vuonna 2018 kuvin

 

Taipalsaaren maamiesseuran TOIMINTASUUNNITELMA 2018

 

 

Tapahtumat kuukausittain vuonna 2018

Tulevaan toimintaamme

Oheen on koottu kuukausittain vuoden 2018 tulevat tapahtumamme ja toimintamme. Niitä täydennetään ja tarkennetaan tarvittaessa vuoden varrella.

TAMMIKUU 2018

Tammikuussa pidetettiin maamiesseuran johtokunnan vuoden 2018 ensimmäinen kokous 22.1.2018.

Kokouksessa käsiteltävinä asioina olivat vuoden 2018 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä myös vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu.  Jäsenistön kannattaakin  vielä näin alkuvuodesta välittää kokouksiin vielä toiveita ja esityksiä alkaneen vuoden osalla, jolloin niitä voidaan vielä huomioida vuoden 2018 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa

HELMIKUU 2018

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla

 

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla

Koko perheen laskiaisrieha laskiaissunnuntaina 11.2.2018 sai niin lapset, lapsiperheet kun vähän vanhemmankin väen liikkeelle. Haikkaanlahden metsästysmajalle tuli laskiaisen viettoon peräti 500-600 henkeä.

WP_20180211_13_06_24_ProEi ihme, että huippupitkässä ja hyvässä laskiaismäessä riitti vilskettä koko päivän. Mäenlaskukilpailuunkin osallistui peräti 49 osanottajaa. Mäenlaskumestaruus ratkaistiin laskun pituuden mukaan. Voittajat laski peräti 100 metrin liut ( Kirsti Juvakka ja Marjo Toikkanen). Kolmas tila meni Ulla Aitto-ojalle 97 metrin laskulla.

Poniratsastus oli lasten suosikkiPaitsi huippupitkä laskiaismäki toinen erityisesti lasten suosikki oli ponitalutusratsastus. Koko tapahtuman ajan lapset jonottivat vuoroaan päästä poniratsastukselle.

Buffetissa laskiaisväki pääsi nauttimaan perinteistä laskiaishernekeittoa, ruisleipää sekä kahvia, mehua ja laskiaispullaa.  Arvat kävivät myös hyvin kaupan; ehkäpä sen takia, että lähes joka arpa antoi voiton ostajalleen.

Tapahtuman vastuulliset järjestäjät olivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset. Myös kunta sekä Taipalsaaren koulut olivat aktiivisesti tapahtuman takana. Laskiaistapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Etelä-Saimaa juttu 12.2.2018Tapahtuma sai myös myönteistä julkisuutta maakunnan mediassa; mm. Etelä-Saimaa lehdessä tapahtumasta oli koko sivun juttu.

Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille laskiaistapahtumassa käyneille sekä myös yhteistyökumppaneille, jotka olivat tukemassa tapahtuman onnistunutta toteutusta. Vuoden päästä taas uudelleen tavataan laskiaismäessä laskiaissunnuntaina Haikkaanlahden metsästysmajalla.

 

MAALISKUU 2018

Ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Myllymäessä Joutsenossa sunnuntaina 10.3.2018 klo 10.00-14.00 sai väen liikkeelle ja tapahtumassa oli ennätysmäärä väkeä

 

WP_20180310_12_33_59_ProWP_20180310_11_08_37_Pro

Maaliskuun toisena viikonloppuna lauantaina 10.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, hiihdettiin ja lasketeltiin jo perinteisen talvivirkistyspäivän merkeissä Myllymäessä (os. Myllymäentie 83, Joutseno)MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.

MTK Kaakkois-Suomi tarjosi jäsenilleen sekä myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenille mukavan ohjelman, jossa mm. oli mm. seuraavaa tarjolla:

 • ilmainen hissilippu ( 4h) laskettelurinteeseen
 • alamajalla tarjolla makkaraa, mehua, kahvia, teetä ja munkkeja ilmaiseksi
 • ulkoilua omaan tahtiin, leikkimielisiä kisailuja sekä mukavaa yhdessäoloa koko perheelle

Tapahtumassa oli mukana myös  lukuisa joukko yhteistyökumppaneita mukana.

Tällä kertaa tapahtumassa oli aikaisempaa enemmän väkeä; myös meiltä Taipalsaarelta.. Ja tapahtumassa oli tosi mukava henki ja meininki niin mäessä kuin mäen allakin taukotuvalla ja sen viereisellä kentällä. Winter fun.. sitä se oli sanan parhaimmassa merkityksessä. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille tuottajille hyvin toteutetusta tapahtumasta.

 

Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 22.3.2018 klo klo 19.15 alkaen Taipalsaaren kunnantalollaKokouksen alussa oli KAIKILLE AVOIN MIELENKIITOINEN KOKOUSESITLMÄ ” Taipalsaaren tapahtumat 1918″

 

Sali täynnä – Kopio

Tietokirjailija PENTTI PYLKÖN mielenkiintoinen esitelmä ”TAIPALSAAREN TAPAHTUMAT 1918”  veti Taipalsaaren valtuustosalin täyteen väkeä torstai-iltana 22.3.2018

Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ennen esitelmää.

Esitelmässään ” Taipalsaaren tapahtumat 1918” metsänhoitaja, tietokirjailija PENTTI PYLKKÖ kertoi sisällissodan tapahtumista Taipalsaarella 100 vuotta sitten.

Esitelmä oli erinomainen ja valtuustosalin täyteinen väki kuunteli esitelmää mielenkiinnolla. Pentti Pylkkö valotti 100 vuotta sitten sisällissodan kulkua ja tapahtumia Taipalsaaren kunnan alueellaerinomaisen mielenkiintoisella tavalla.

ESITELMÄ OLI KAIKILLE AVOIN TILAISUUS niinpä paikalla olikin peräti 77 henkeä kuulemassa esitelmää. Pentille iso kiitos meidän kaikkien puolesta.

Asko ja Ilpo kiittävtä Penttiä – Kopio

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien puheenjohtaja Ilpo Kolhonen luovuttivat tietokirjailija Pentti Pylkölle kiitoksena esitelmästä ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan.

MTK Taipalsaaren tuottajien kevätkokous oli ennen esitelmää ja kahveja. Maamiesseuran kevätkokous puolestaan esitelmän jälkeen. Molemmat kokoukset sujuivat sopuisasti ja hyvässä hengessä. kokouksille.  Maamiesseuran kevätkokouksessa vahvistettiin vahvisti vuoden 2017 toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen 2017.

 

 

HUHTIKUU 2018

Pasi Havukaisen kirjailijavierailu 18.4.2018 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnankirjastolla 

 

Pasi Havukainen ja uutuuskirjaKorpikoski ja kylähullu kansiTaipalsaaren kirjastolle oli saapunut salillinen väkeä kuulemaan, kun Pasi Havukainen esitteli esikoisromaaninsa ”Korpikoski ja kylähullu” kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyviä vaiheita ja kirjan sisältöä. 

”Korpikoski ja kylähullu”  on satiirinen tarina rikospoliisi Korpikoskesta ja kylähullu Sivosesta. Tarinassa liikutaan Taipalsaaren ja Lappeenrannan seudulla. Rikospoliisia työllistävät esimerkiksi liivijengi Hell Susi ja virolainen huijarirakennusmies. Tarinassa riittää monenlaisia käänteitä arkielämästä murhaan saakka.

Väki kuulolla kirjailijaillassa 18.4.2018

Pasi Havukainen kertoili, että tähän hänen ensimmäiseen varsinaisen romaanin kirjoittamiseen meni noin puoli vuotta. Kaikki tämä työn ohessa, mikä tarkoittaa kirjoittamista iltaisin ja öisin, kun muu perhe oli jo yöpuulla. Mutta nyt on saatu urakka valmiiksi ja kirja julkaistu. Kirjaa on saatavissa kustantajan Nina Laakson ( NL-tuotanto) kautta samoin kuin verkkokauppa Amazonista.  Romaania ollaan myös kääntämässä englannin kielelle, joten myös kansainvälinen leivitys on tiedossa jatkossa.

Pasi kertoili myös, että seuraavakin romaanin kirjoittaminen on käynnistynyt, joten ” Korpikoskelle ja kylähullulle” on tulossa jatkoa jossain vaiheessa.

Väki oli tyytyväinen kirjailijailtaan ja tunniksi ajateltu tapahtuma venyi runsaan keskustelun ja kysymysten myötä puolitoistatuntiseksi.

Parhaat kiitokset Pasille mielenkiintoisesta kirjaesittelystä.

 TOUKOKUU 2018

Kunnostustöitä talkoilla Röytyn kotiseututalolla

 

WP_20170923_10_30_17_Pro

Toukokuussa valmistellaan lopulliseen muotoon Röytyn pihapiirissä olevan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” konekyltit ja infotaulut sekä mahdollisesti vielä täydennetään konekentän vanhojen traktorityökoneiden valikoimaa talven aikana löydetyillä vanhoilla traktorityökoneilla.

Lisäksi aletaan valmistelemaan toukokuun aikana Röytyn pihaton ” kevytkatoksen” tekoa ja valmisteluja.

 

 

”Taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi ” tapahtuma Taipalsaaren koululaisille 22.5.2018

 

Taipalsaaren koululaisille järjestettiin metsänistutustapahtuma tiistaina 22.5.2018 klo 09.00-14.00 Ampujalan kylällä /Antti ja Lempi Hakulin perikunnan maalla.

Vehkataipaleen koulun 1-3 luokat istuttamassaTämän tapahtuman koululaisille toteuttivat koulujen kanssa yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat, maaseutunaiset ja metsänhoitoyhdistys.

Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset yhteiskuvassaTaipalsaaren kouluista Vehkataipaleen koulusta kaikki oppilaat osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi kirkonkylän koululta 1-2 luokat ( n. 40 oppilasta + opettajat ja ohjaajat) ja Saimaanharjun yhtenäiskoululta 5A luokka (18 oppilasta). Kaikkiaan oppilaita osallistuu n. 120 oppilasta tähän tapahtumaan sekä heidän opettajansa.

Saimaanharjun yhtenäiskoulun 5 luokka yhteiskuvassa- taimesta metsäksi

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan hoiti kaivurilaikutuksen ja tarvittavat männyntaimet sekä istutusputket paikalle.

Tuottajien ja maamiesseuran ja maaseutunaisten toimesta näytetään koululaisille, miten metsän uudistaminen tapahtuu ja miten taimet istutetaan.

Koululaiset myös pääsivät halutessaan jokainen istuttamaan oman männyntaimen järjestäjien opastuksella.  Oppilaille annettiin lisäksi kotiin vietävää männyn pottitaimi sekä aiheeseen liittyviä postikortteja & tarroja.  Järjestäjien puolelta iso kiitos mukana olleille oppilaille ja heidän opettajilleen ja avustajille. Kaikki oppilaat osallistuivat kiitettävällä innolla ja ahkeruudella taimien istuttamiseen.. kysymyksiä tuli paljona ja niihin vastattiin järjestäjien toimesta.

Asko Saikko opettaa istuttamaan taimia kirkonkylän 1-2 luokalle

Tarkoitus oli, että jokainen oppilas pääsee istuttamaan ainakin yhden oman männyntaimen. Intoa oli niin paljon, että oppilaat istuttivat jokainen n. 2-3 taimea ja näin metsää uudistettiin n. 400 istutetun taimen muodossa. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset jopa antoivat nimet omille istuttamilleen taimille. Joten nyt on heillä oma ” nimikkometsä” kasvamassa.

” Taipalsaaren maaseutuseurat” ovat vuosittain toteuttaneet yhteisiä tapahtumia liittyen maaseudun ja maatalouden elinkeinojen esilletuomiseen kiinnostavalla tavalla. Viimeksi näin koululaisten oman perunamaaprojektin muodossa kesällä 2017.

Nyt koululaisille järjestetyllä metsänistutustapahtumalla tarjottiin Taipalsaaren koululaisille mahdollisuus luonnossa oppimiseen ja osallistavaan opetukseen. Teemalla ” taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi”

 

 

KESÄKUU 2018

 

Taipalsaaren kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma  ” Loikkaa liikkeelle” sai väen liikkeelle lauantaina 9.6.2018 klo 10.00-15.00

 

Reittikartta - Taipalsaaren kosteikkopyöräily 9.6.2018Kosteikkopyöräilyn reitillä saatiin nauttia Taipalsaaren kauniista järvi- ja maaseutumaisemista sekä tutustua Taipalsaarella aktiivisesti toteutettuun kosteikkorakentamiseen, jolla tähdätään Pien-Saimaan vesistöjen tilan parantamiseen.

Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Taipalsaaren maamiesseura ry, Taipalsaaren maaseutunaiset ry, Taipalsaaren nuorisoseura ry ja Lappeenrannan Seudun ympäristötoimi.

Nyt jo 3. kerran toteutettava Taipalsaaren kosteikkopyöräily oli kaikille avoin tapahtuma ja siihen olivat tervetulleita osallistumaan niin paikalliset asukkaan kuin myös kesäänsä Taipalsaarella viettävät kesäasukkaat sekä lähikuntien pyöräilijät.  Kosteikkopyöräilyn reitin pituus oli tällä kertaa n. 16 km.

WP_20180609_11_54_28_Pro

Sää suosi ja väki viihtyi kosteikkopyöräilyllä. Osana kosteikkopyöräilyä myös Taipalsaaren suurin kosteikko (Suoniityn kosteikko) ja lintutorni vihittiin käyttöön 50 hengen porukalla. Upea paikka!!.Kannatta käydä !!

Myös muut kosteikkopyöräilyn kohteet olivat kiinnostavia.

WP_20180609_13_17_24_Pro

Kiitos kosteikkojen rakentajille ja esittelijöille. Myös Haikkaanlahden rantamaisemissa ihastuttiin Innalanmäen tilan ”pitkätukkiin” . Nina Lappalainen esittelin karjaa ja kertoi sen kasvattamisesta. Haikkaanlahden laiturille Marko Suutari oli tuonut omistamansa  mobilisaunan, jonka makoisista löylyistä myös nautittiin.

Kosteikkopyöräilyyn osallistuvien kesken arvottiin pieniä palkintoja. Arpajaiset pidettiin paluumatkalla Haikkaanlahden laiturilla pysähdyttäessä, jossa voittajat saivat myös lunastaa saamansa arpavoiton mukaansa. Palkintoja saivat kaikki osallistujat !!

TAIPALSAAREN KOSTEIKKOPYÖRÄILY 9.6.2018 ESITE

 

 

 HEINÄKUU 2018

Maaseudun perinnepäivää vietettiin perinteisesti lähes tuhannen kävijän joukolla Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 1.7.2018 klo 11.00-15.00.

13509081_1209566752410725_8906234098608252208_n[1] – Kopio

Maaseudun perinnepäivässä 1.7.2018 saatiin kokea vanhan ajan maaseutunäyttelyn tunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen.

Väki viihtyi

Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa sekä myös maisteltavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille.

Katso oheinen tapahtumaesite: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN OHJELMA RÖYTYSSÄ 1.7.2018

PÄÄLAVALLA OHJELMAA                                  

Tapahtuman aluksi maaseutuseurojen tervehdykset toivat Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen ja kunnan tervehdyksen esitti kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen. Päivän juontajina toimivat Taipalsaaren kippari Eero Juntunen ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman.

WP_20180701_11_50_41_Pro

Tapahtuman alussa oli huomionosoitukset ”100 kosteikon Pien-Saimaa”/Pisara hankkeessa kunnostautuneille. Pien-Saimaan alueella on saatu valmiiksi yli 100 kosteikkoa ja suurin osa näistä on tehty Taipalsaaren alueelle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiitti toimijoita. Samoin puheenvuoron käyttivät Raija Aura ja Marjut Sassi ja kosteikkoasiamies Antti Happonen. Keskeisessä roolissa ovat olleet maanomistajat, joiden toimesta ja maalle kosteikkoja on rakennettu. Niinpä tässä tapahtumassa luovutettiinkin kunniakirjat viimeksi kosteikkoja rakentaneille. Myös kosteikkoasiamies Antti Happosen rooli on ollut keskeinen ja niinpä maaseutuseurojen puolesta myös kiitettiin Antti Happosta ja luovutettiin hänelle pieni muistolahja. 

Perinnepäivän ohjelmassa oli myös elävää musiikkia ja laulua. Tästä huolehtivat paikalla olleet ” kipparit” ja myös kutsuvieraana Savitaipaleen Taneli ja Charlotta sekä yllätysvieraan Kuopion virallinen katusoittaja Ulrich Sturm saksofoneineen.

Vanhan ajan keittiö ja patalappunäyttely kuin myös maidon separointinäytös sekä hevosajoneuvo-ja traktorityökonemuseon kokoelmat antoivat mahdollisuuden tutustua maaseudun perinteisiin. Samoin kuin Wanhat Traktorit, joita oli saapunut paikalle lähes parikymmentä. Myös Lemin Rasvanäpit Seppo  Holopaisen ja Markku Pesarin johdolla olivat paikalla ja jauhoivat riihitettyjä ruisjauhoja sekä myös myivät niitä kotiin viemiseksi.

Tarjolla oli myös Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua suussa sulavaa lihasoppaa. Tarjoilusta vastaavat Jänkäsalon WPK:n kulinaristit yhdessä maaseutuseurojen edustajien kanssa. Soppa syödään Röytyn pihaton yhteisessä pöydässä 200 hengen voimin. Oli hyvää ja maistuvaa.

WP_20180701_13_51_38_Pro

Myös lapsille oli omaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt olivat järjestäneet ” kepparikisan”, joka kiinnosti lapsia samoin kuin Tervamäen tallin paikalle tuoma poni. Ehkä suurimman suosion niin lasten kuin varttuneenpienkin osalta sai Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen taikuriesitys ” Tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta”

Uusi kippari

Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi oli myös päivän kohokohtia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen ja vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä julkistivat ja esittelivät uuden kipparin 2-vuotiskaudelle 2018-2019. Uusi kippari oli

Aikaisempien vuosien tapaan perinnepäivässä oli myös mukana yhteistyötahot esittelemässä toimintojaan. Tällä kertaa mukana olivat mm:

 • Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset ja tuottajat, metsänhoitoyhdistys
 • Lemin Ravanäpit / ruisjauhojen jauhatus & tervan myynti
 • Jänkäsalon WPK, … vanha paloauto paikalla, esittelyä & myyntiä (linnunpöntöt, sammutuspeite)
 • Lpr seudun ympäristötoimi / ” 100 kosteikon Pien-Saimaa / Pisara hanke” osasto
 • Käsityöläiset
 • Jässi” hanke: jätevesineuvontapalvelut,
 • Saimaan Kuitu Oy esittelypiste

Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä. Myös Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot pysähtyivät Taipalsaaren kirkonkylällä su 1.7.2018. Vanhoista autoista kiinnostuneille olikin  mielenkiintoista nähtävää maaseudun perinnepäivän ohjelman ohessa.

Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat, kunta sekä Jänkäsalon WPK

 

Kesäteatterimatka keskiviikkoiltana 18.7.2018 Imatran kruununpuiston kesäteatteriin katsomaan hauskaa musiikkikomediaa ” HALUATKO MÖKKILÄISEKSI”

WP_20180718_18_36_46_Pro

MTK Taipalsaari ry järjesti taas jo 4. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.

WP_20180718_18_25_28_Pro

Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui lähes bussillinen väkeä. Kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta kesäteatterimatkasta.

” Haluatko mökkiläiseksi” komediassa aivan tavallinen pariskunta voitti Haluatko mökkiläiseksi –visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta.

Saadakseen mökin omakseen, heidän oli pystyttävä viettämään koko kesä mökillä, ja tietokilpailun tekijät järjestivät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin.

Vauhdikasta menoa riitti koko esityksen ajan ja näytelmällä oli onnellinen loppu. Pariskunta sai kesämökin omakseen.

Erityistä näytöksessä oli myös se, että se vedettiin ammattitaidolla läpi 4 näyttelijän voimin, vaikka roolihahmoja oli näytelmässä kummenkunta jos ei enemmänkin. Ja nähtiinhän näytelmässä myös rooleina arvovieraitakin kuten Sauli ja Paavo.

Vauhdikasta menoa siivittivät tutut kesäiset melodiat

Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 Marko Suutarin maatilalla (Vitsaintie 60, 54920 Taipalsaari) sekä Mikko ja Suoma Suutarin ja Veijo ja Riitta Rikkosen kotipuutarhoissa ajankohtaista tietoa ja nähtävää – mukana 60 osallistujaa

Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 tutustuttiin ” kasvustojen ääressä ” vilja-nurmi- ja palkokasveihin sekä myös vierailtiin kahdessa erittäin hyvin hoidetussa kotipuutarhassa.

Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Pellonpiennarpäivä 25.7.2018 Taipalsaari 

Marko Suutarin ruispellon ääressä

Vilja-, nurmi- ja palkokasvien kasvutilanteeseen tutustuttiin Marko Suutarin maatilalla, jossa kuultiin kasvustojen ääressä asiantuntijoiden ( Samuli Seppänen/Soilfoof Oy ja Eino Heinola/ProAgria ) kertomana ajankohtaiset neuvot ja kommentit kesän kasvutilanteesta. Samalla saatiin myös ajankohtaisia neuvoja tarvittavista viljelytoimista loppukesälle kuin myös kuultiin kierrätysravinteiden käytöstä ja keinoista maan rakenteen parantamiseksi.

Hyvin hoidettuihin kotipuutarhoihin tutustuttiin Markon maatilaa lähellä olevissa Suoma ja Mikko Suutarin kotipuutarhassa

Suutarin puutarhassa

sekä Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa.

Veijo Rikkonen kertoo puutarhasta ja tilasta

Molemmissa kotipuutarhoissa kukkaloisto ja puutarhakasvit olivat rehevimmillään. Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa oli mm. yli 100 eri kukka – ja kasvilajia nähtävillä ja perennojakin yli 50.

Tilaisuuteen osallistuville oli pellonpiennarkierroksi aluksi myös tarjolla ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu. Väkeä osallistui ennätysmäärä tällä kertaa tapahtumaan- peräti 60 osallistujaa. JOTEN teema ja tilaisuus kiinnosti. Mukavaa oli myös huomata, että tapahtumaan osallistui paljon ” kesätaipalsaarelaisia”.

Iso kiitos Marko Suutarille, Suoma ja Mikko Suutarille sekä Riitta ja Veijo Rikkoselle, kun saimme vierailla maatilalla ja kotipuutarhoissa.

Tilaisuuden järjestivät Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajayhdistys yhdessä Soilfood Oy:n ja ProAgrian kanssa

 Tilaisuus oli  kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.  Mukavaa oli huomata, että myös ” kesätaipalsaarelaisia” osallistui runsain joukoin tapahtumaan. Joten maalla oli mukavaa !

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik 28.- 29.7.2018 kokosi Saaga S:n kannattajat Röyttyyn kuninkuusraveihin.

Röytyn kotiseututalon pihapiirissä 28.-29.7.2018 (la – su) pidettiin KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Rovaniemellä samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Rötyn pihattopik esite

Kuningatarkilpailun maili 29.7.2018 menossa

Taipalsaaren ylpeys SAAGA S tavoitteli Rovaniemellä jo 4 perättäistä ravikuningatartitteliä. Joten se oli hyvä syy tulla Röytyn pihattopiknikkiin. Ja samalla aitoon Piknik-henkeen päästiin nauttimaan omista eväistä sekä samalla kannustamaan oman kuntamme ylpeyttä  SAAGA S:ää menestykseen.

Röytyn kotiseututalon pihattoon oli tehty ” ulkoilmaravikatsomo”, jonka toteuttamista tukivat myös Taipalsaaren kunta yhdessä Saimaan Kuitu Oy:n kanssa. Myös Taipalsaaren hevosystäväin seura oli mukana tapahtumassa.

Tapahtuma sai väen liikkeelle ja kahtena päivänä tapahtumaan osallistui tosi paljon väkeä. Lauantaina kuningatarkilpailun 1. osalähtöä saapui seuraamaan noin 100 katsojaa ja Saaga S:n saavuttama 2 sija ensimmäisessä osakilpailussa loi kovat odotukset seuraavalle päivälle sunnuntaille. Niinpä sunnuntaina väkeä saapuikin sitten peräti 150 katsojaa paikalla seuraamaan kuningatarkilpailun 2. osalähtöä.

Kuva 3. Kuningatarkilpailun 29.7.2018 mailin loppusuora menossa-- vakavia ilmeitä

Tunnelma oli ihan ” katossa” , vaikkakin Saaga S ei tällä kertaa sijoittunutkaan toisen ravipäivän osakilpailuissa. Saaga S:lle ja sen omistajalle/valmentajalle Ilkka Pyysalolle sekä ohjastajalle Matti Nisoselle ja muille Saaga S:n taustatahoille annettiin raikuvat aplodit.  Oman kunnan ylpeys Saaga S toi hienot puitteet Rovaniemen kuninkuusravien live-seurannalle Röytyssä.

Ilmakin suosi tapahtumaa ja niinpä myös piknik-henkeen eväät ja juomat maistuivat ravien seuraamisen ohella.

Kannatti tulla mukaan ja  jännittää ja elää kuningatarlähdöt porukalla Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä.

 

 

 ELOKUU 2018

 

Vanhojen traktoreiden historia-ajo lauantaina 11.8.2018 Lappeenrannan linnoitukseen

 

Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa

Mukana olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta, Wilkjärven Winssikerho ja Partalan Siivapyöräkerho.  Tapahtumaan saatiin mukaan 48 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.

Tapahtumasta lisää:Vanhojen traktoreiden historia-ajo Linnoitukseen 11.8.2018 – tiedote

Vanhat traktorit linnoituksessa 11.8.2018

” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 11.8.2018 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla  Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle.

Valmiina lähtöön Hankkijalta 11.8.2018

Hankkijalla nautittiin Taipalsaaren maaseutunaisten keittämät aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Kahvien jälkeen annettiin tarkemmat ajo-ohjeet linnoitukseen sekä myös luovutettiin Hankkijan eläkkeelle siirtyvälle myymäläpäällikkö Kosti Muukkoselle pieni muistolahja konemiesten puolelta.

Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen. Lappeenrannan vanhaan linnoitukseen saavuttiin klo 10.00  näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontui Linnoituksessa Katariinan aukiolle.

Linnoituksessa oli samanaikaisesti  Linnoituksessa oli Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla” sekä valtakunnalliset kotiseutupäivät, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Jarmo Koivunen onnittelee linnoituksen uutta isäntää Sari Lehtistä

Katariinan torilla tavattiin myös Linnoituksen vastavalittu uusi isäntä Sari Lehtinen. Konemiesten puolelta esitettiin Sarille ” konemiesten onnittelut” sekä annettiin Sarille vanhojen traktoreiden yhteiskäynnistyksen muodossa pienimuotoinen ” serenadi” Sarille.

Vanhojen traktoreiden historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä. Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan kesän viimeisellä aukioloviikolla  20.-26.8.2018 kahvilassa oli vilkasta

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeinen aukioloviikko oli varsinainen yleilömenestys. Jokaiselle päivälle riitti vielä väkeä kahvittelemaan ja erityisesti torstain kuntapäivä kahvituksineen sai väen liikkeelle.  Kaikkiaan väkeä kävi kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla vähän yli 400 henkeä.

WP_20180821_13_09_39_Rich

Viimeisen viikon kahvittelun järjestämisestä vastasivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä.

Jokaiselle aukiolopäivälle oli oma teemaohjelma. Tämä ehkäpä sai väen liikkeelle ja näin jokaiselle kävijälle oli mieleistä ohjelmaan kahvittelun lomaan. Tarkemmin viikon teemapäivistä oheisessa esitteessä:Röytyn kahvilan viikolla 34- teemapäivät

Myös päätöspäivänä sunnuntaina kävi vielä 70 kahvittelijaa Röytyssä.

KIITOKSET TE KAIKKI IHANAT IHMISET, jotka vierailitte kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla Röytyssä. Ja yhtä ISO KIITOS niille lukuisille talkoolaisille, jotka leipoivat viimeiselle viikolla maistuvat pullat ja herkut kuin myös olivat tiskin takana palvelemassa asiakkaita.

 

 

SYYSKUU 2018

 

Taipalsaaren koululaiset viihtyivät ”AgrOlympic” -kisailussa lauantaina 8.9.2018 klo 09.00 – 13.00

 

Taipalsaaren koulutoimi järjesti perinteisen koululaisten liikunta-ja urheilukilpailupäivän 8.9.2018. Tähän tapahtumaan oli koulujen puolelta toivottu ” oheisohjelmaa”, jolloin mahdollisimman moni oppilas voisi osallistua urheilun ohella tähän itselle mieleiseen oheisohjelmaan.

Maaseutuseurat on vuosittain pyrkinyt järjestämään Taipalsaaren koulujen kanssa jonkun aktiviteetin, jossa voidaan tuoda mielenkiintoisella tavalla oppilaille esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Tästä hyvän esimerkkinä oli kesällä 2017 toteutettu ” kirkonkylän koulun oma perunamaa-projekti”.

Tällä kertaa toteutettiin ” AgrOlympic-kisailu” koululaisten liikuntapäivän oheisohjelmana, jonka kautta leikin ja mielenkiintoisten kisailujen muodossa tuotiin esille maaseutua ja sen elinkeinoja.

WP_20180908_12_13_41_Rich

Kisailuun osallistui lähes 300 oppilasta. Myös oppilaiden vanhemmat olivat seuraamassa tapahtumaa runsain joukoin. Tapahtuma oli näin samalla ” kodin ja koulun” yhteinen päivä. Myös median edustajat olivat paikalla ja tapahtumasta oli laajahkot jutut niin Etelä-Saimaa lehdessä kuin myös Länsi Saimaan Sanomissa.

Etelä-Saimaa lehden juttu 8.9.2018 verkkolehti- AgrOlympic kisailut

Juttu AgrOlympic-kisailusta LänsiSaimaa sanomat 12.9.2018

Kisailussa oli tehtäväkenttä 1- 6 luokkalaisille ja oma 7- 9 luokkalaisille. Molemmille ryhmille oli tehtäväkentällä 8 erillistä tehtäväpistettä, joilla kisailtiin ja myös opittiin leikin ja tehtävien myötä maaseudun elämästä ja elinkeinoista.

Oppilaat ja opettajat antoivat myös palautetta tapahtumasta:

– pisteet mukavia ja pieniä lapsia innostavia

– jonottamista jossakin kohdassa liikaa, osan mielestä meni sopivasti

– vaivaa oli nähty pisteiden keksimisessä

– talkoolaisia kiiteltiin paljon, selittivät pisteet rennosti

– trippimehut oli mukava yllätys monen mielestä

– koneet ja laiteet oli kysyttyjä ja monen mielestä parhaat

AgrOlympic- kisailu tapahtui Saimaanharjun yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevalla ulkoilualueella ( Saimaanharjun montulla) klo 09.00 – 13.00. Tapahtuman järjestäjinä olivat maamiesseura, tuottajta ja maaseutunaiset. Tapahtuma toteutettiin talkooperiaatteella ja peräti 21 talkoolaista oli järjestelyissä ja tapahtumapisteillä mukana.

Kunta arvosti myös AgrOlympic- kisailun järjestäneitä talkoolaisia ja niinpä kunnan toimesta järjestettiin talkoolaisille erillinen kakkukahvitilaisuus vielä ti 25.9.2018 klo 14.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun ruokalassa.

 

” Laidunkauden lopettajaiset” pidettiin 21.9.2018 klo 18.00 alkaen Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 1, Taipalsaari)

 

Taipalsaaren Wanhat masinat konekerho järjesti vanhojen traktoreiden historia-ajoon 11.8.2018 osallistuneiden paikallisten konekerhojen edustajille (Lemin Rasvanäpit) yhteisen illanvieton.

Illan isännät Jarmo ja Pertti Koivunen Haikkaanlahden vanhalla koululla

Illan kutsujana ja isäntänä toimivat Haikkaanlahden vanhan kansakoulun omistajina ja Taipalsaaren Wanhat masinat konekerhon aktiiveina toimivat Jarmo Koivunen ja Pertti Koivunen.

Tapahtumassa muisteltiin kesän 2018 aikana toteutettuja vanhojen konemiesten tapaamisia ja tapahtumia sekä suunniteltiin tulevia tapahtumia ja yhteistyömuotoja niissä.

Wanhat masinat ja Lemin Rasvanäpit illanvietto 21.9.2019 Haikkaanlahti

Sauna ja pientä purtavaan kulu luonnollisesti ” vanhojen masinistien” iltaohjelmaan myös. Tarjolla oli mm. ” Jannen kiusausta”. Ja myös muuta mukavaa ohjelmaa mm. Taipalsaaren kipparin Raili Leinon esittämänä. Myös musiikki kuului illan ohjelmaan.

Kaikkiaan illanviettoon osallistui yli 30 ” masinistia”

Elokuussa 2017 vastaavan tapahtuman järjestivät ” Lemin rasvanäpit” konekerho ja nyt toteutettu ” laidunkauden lopettajaiset” oli osaltaan ”vastavierailu” tälle viime vuoden tapahtumalle.

 

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 23.9.2018 Taipalsaaren kirkossa

 

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta.

WP_20170924_10_00_06_ProMaamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina jumalanpalveluksen toteuttamiseen.

WP_20170924_11_11_59_Pro

Kirkonmeiningin jälkeen tarjolla oli keitto- ja kahvitarjoilu seurakuntatalolla (Savilahdentie 18 A, Taipalsaari)

Kirkkokahvit täytekaakun kera tarjosivat Taipalsaaren maaseutunaisten toimesta.

Markus Leivon lauluesitys 23.9.2018 seurakuntasalilla

Tapahtumassa vietettiin myös Taipalsaaren Sydänyhdistys ry:n 30-vuotisjuhlaa arvokkaine ohjelmineen. Ohjelma oli viihdyttävä ja erityisesti tenori Markus Leivon lauluesitykset sykähdyttivät.

Ohjelma tarkemmin: Kutsu Taipalsaaren sydänyhdistys 30v juhlaan 23.9.2018

 

LOKAKUU 2018

Opintomatka Moskovaan ” AgroSalon ja Kultainen syksy ” maatalous- ja konenäyttelyihin 9.-12.10.2018

 

Tällä kertaa meitä näyttelyyn osallistuneita oli 12 henkilöä  ja matka tehtiin junalla Vainikkalasta Moskovaan ja takaisin. Lähtö tapahtui tiistai-iltana 9.10.2018 Vainikkalasta ja yö vietetään Tolstoi-junassa makuuvaunussa. Perillä Moskovassa oltiin 10.10.2018 klo 09.20, jonka jälkeen hoidettiin majoittuminen Cosmos-hotelliin, joka oli Kultainen syksy näyttelyalueen läheisyydessä.

Näyttelymatkalla oli mahdollisuus tutustua kahteen laajaan maatalous-elintarvike-ja konenäyttelyyn saman matkan yhteydessä

Ensi tutustuttiin 10.10.2018 Kultainen syksy (Golden Autumn) maatalous-elintarviketalouden näyttelyyn. Näyttely  on Venäjän tunnetuin vuosittain Venäjällä toteutettava maatalous-elintarviketuotannon erikoisnäyttely. Nyt järjestetty näyttely oli 20- vuotisjuhlanäyttely ja niinpä avaajana oli pääministeri Dmitri Medvedev 10.10.2018. Ja väentungos ja ruuha olikin sen mukainen avajaispäivänä.

Oblastien osastot esillä - Kultainen syksy 2018

Näyttelyssä korostui Venäjän eri alueiden maatalous-ja elintarviketuotannon esittely sekä myös kotieläintalous on vahvasti esillä. Näyttely sisälsi laajat sisähallit, jossa niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin esittelevät tuotteitaan ja laitteitaan osastoillaan.

Valmiina AgroSalon 2018 näyttelyyn

Saman aikaisesti ” Kultainen syksy” näyttelyn ohella Moskovassa järjestettiin myös AgroSalon maatalouskonenäyttely, jossa oli erittäin laajasti esillä maatalouden koneet (työkoneet, traktorit, puimurit ja muut erikoiskoneet).  Niinpä päästiin tutustumaa myös tähän maatalouskonenäyttelyyn 11.10.2018. Näyttelyssä olikin edustettuina paitsi venäläiset konevalmistajat myös lähes kaikki länsimaiset keskeiset konevalmistajat.

Lannoittimen kokoa ihmetellään

AgroSalon onkin Venäjän tärkein maatalouskonenäyttely tänä päivänä. Se järjestetään vain joka toinen vuosi. Näyttely järjestettiin Krokus-näyttelykeskuksessa, joka on n. 70 km etäisyydellä Moskovan keskuksesta. Sinne pääsi kuitenkin mukavasti metrolla keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

AgroSalon konenäyttely oli tosi hyvä ja kiinnostava. Näyttelyssä oltiin koko päivä ja illaksi sitten palattiin palattiin metrolla Moskovan keskustaan. Ennen paluumatkaa ja junalle lähtöä  tutustuttiin vielä Moskovan keskustan nähtävyyksiin.

Iltakävely Punaisella torilla 11.10.2018

Punaisella torilla ja sen viereisessä Gum tavaratalossa riitti ihmeteltävää. Kotimatkalle lähdettiin torstai-iltana yöjunalla klo 23.10  ja yöpyminen tapahtui taas junassa. Perjantaina aamulla saavuttiin klo 09.14 Vainikkalaan.

Opintomatkan vetäjänä toimi maamiesseuran sihteeri Eero Juntunen, joka on jo useamman kerran vieraillut ko. näyttelysissä (mm. vuonna 2016).

Kiitokset kaikille mukana olleille. Matka oli antoisa ja kaikin puolin onnistunut.

Näyttelyissä saatiin varsin hyvä käsitys, millaisilla koneilla maailmalla maataloutta harjoitetaan tänä päivänä.

 

 

Miesten ja naisten yhteinen thai-ruokakurssi lauantaina 13.10.2018 klo 12.00 -15.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä (os. Ankeriaantie 10, 54915 Saimaanharju)

 

Miesten ja naisten yhteisellä Thai-ruokakurssilla perehdyttiin Thai-ruokien valmistukseen ammattilaisten opastuksella Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä.  Kaikkiaan ruokakurssille osallistui 17 henkilöä.

Kevätkääryleen teko menossa 13.10.2018

Pitopalvelu Sam Phi Nongin henkilökunnan opastuksella valmistamme maistuvan thaimaalaisen ateriakokonaisuuden sekä pääsemme myös tutustumaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ja ruoanvalmistuksen saloihin. Kurssin opettajina toimivat Jani ja Sudarat Kettunen.

Heidän johdollaan 17 hengen voimin valmistettiin ensin yhdessä yhdessä kevätkääryleitä.  Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja valmistettiin Tom Yam kanakeittoa, porsasta hapanimeläkastikkeessa ja lohta vihreässä curryssa.

Soppaa tulelle

Jälkiruuaksi valmistettiin makeaa riisiä, mangoa ja kookosmaitokastiketta . Lisäksi keitettiin thaimaalaista jasmiiniriisiä. 

Lopuksi sitten nautittiin tämä yhdessä laitettu Thai ruokakokonaisuus yhteisen pöydän ääressä.

Kaikki Thai-ruokalajit alkupaloista jälkiruokaan ovat maistuvia. Ehkäpä lohisoppa vihreällä curryllä oli se kaikkein  maistuvin kokonaisuus.

Lohisoppaa vihreällä currylla ruokakurssin suosikki

Kiitokset kurssilaisille. Olipa mukava nelituntinen Thai-ruokaa yhdessä kokatessa ja ennenkaikkea sitä yhdessä nauttiessamme.

Sudaratille ja Janille iso kiitos myös. Teidän johdolla ja opastuksella oppi meni perille ja hyvää tuli. Teitä ja Pitopalvelu Sam Phi Nongia voi suositella. . (https://www.thaimaalainenpitopalvelu.fi/   ja https://www.facebook.com/samphinong/ )

Kurssin hinta oli 20 euroa/henkilö sisältäen opastuksen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun

 

 

MARRASKUU 2018

TAIPALSAAREN MAAMIESSEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KOKOUS JA SITÄ EDELTÄVÄ KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAI-ILTANA 22.11.2018 KOKOSI VALTUUSTOSALIN TÄYTEEN VÄKEÄ Taipalsaaren kunnantalolla 

Saman iltana oli myös ” muiden maaseutuseurojen (maaseutunaiset ja tuottajat) ” viralliset kokoukset. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n ja tuottajien varsinainen kokous on klo 18.00-19.00 alkaen. tämän jälkeen oli yhteisenä tarjolla kaikille avoin ja ilmainen esitelmä sekä ohrapuuro ja kahvit. Kaikille avoin esitelmä alkoi klo 19.35. Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous alkoi klo 21.10 alkaen

Maamiesseuran syyskokouksessa käsiteltiin sääntöjen 6§ pykälän mukaiset asiat. Johtokuntaan erovuorossa olevien jäsenet tilalle valittiin uusina jäseninä Arto Kiljunen ja Teija Arponen-Latto. Lisäksi  vahvistettiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

WP_20181122_19_30_29_Pro

Esitelmää saapui kuuntelemaan ennätysyleisö; peräti peräti 89 henkeä.

ESITELMÄN piti FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Esitelmän aiheena oli ”Taipalsaaren historiahanke: elämää Saimaan rannoilla esihistoriasta nykypäivään” Hankkeen päätoimittaja on FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro

Esitelmässään Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoi historiateoksen rakentumisesta ja teoksen tämän hetkisestä tilanteesta. 

FT Kristiina Korjonen -Kuusipuro puhuu yleisölle

Esitelmässään Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoi historiateoksen rakentumisesta ja teoksen tämän hetkisestä tilanteesta. 

Hän valotti  myös tutkimustyötä, jota kirjaa varten oli tehty. Hankkeessa on myös neljä muuta kirjoittajaa ja hanketta valvoo historiatoimikunta, johon kuuluu Taipalsaaren kunnan ja seurakunnan edustajia.

Ilta tarjoisi nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden jo ennakkoon kuulla tulevasta Taipalsaaren kunta 450 vuotta paikallishistoriateoksen sisällöstä kuin myös keskustella historiateoksen päätoimittaja Kristiina Korjonen-Kuusipuron kanssa. Esitelmän pohjalta syntyikin varsin vilkas keskustelu.

Taipalsaaren historiateos valmistuu syksyn 2020 lopulla lopulliseen muotoon ja näin sillä juhlistetaan osaltaan Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaa vuonna 2021.

Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen käytti myös puheenvuoron ja antoi tilaisuudessa katsauksen uuden kunnanjohtajan valintatilanteesta.

Asko Saikko luovutti stipendit Antti Kovuselle ja Jarkko LehtoselleEsitelmän jälkeen Taipalsaaren maamiesseuran toimesta luovutettiin stipendit maatalous-metsä-ja puutarhakouluista valmistuneille taipalsaarelaisille nuorille. Tällä kertaa stipendin saivat Antti Koivunen ja Jarkko Lehtonen. Molemmat nuoret olivat suorittaneet keväällä 2018 metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon Mikkelin ammattiopistosta.

 

 

 

JOULUKUU 2018

 

Pikkujoulumatka Tallinaan joulumarkkinoille 1.-2.12.2018 (lauantai-sunnuntai)

Maaseutuseurojen yhteisenä vuoden lopun tapahtumana oli suunniteltu toteutettavaksi pikkujouluristeily Tallinaan.

Minimitavoite pikkujoulumatkan toteuttamiseen oli 40 henkeä. Valitettavasti emme saaneet määräaikaan ( 27.10.2018) mennessä riittävästi ennakkoilmoittautuneita mukaan, joten tällä kertaa jouduimme perumaan tämän maaseutuseurojen yhteisen pikkujoulumatkan.

Kato tarkempi ohjelma ja matka-aikataulu: Tallinna pikkujoulumatka esite

 

Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 11.12.2018 klo 18.00-20.00 sai väen liikkeelle 

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Tiistai-illan 11.12.2018 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli taas väkeä runsain joukoin jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä.

Tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

rhdr

Tällä kertaa paikalle tulikin ennätysmäärä väkeä. Parituntisen aikana Reinikkalan tonttumassa vieraili toista sataa henkilöä. Lapsiperheiden runsas määrä oli iloinen yllätys järjestäjille

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tarkemmin tapahtumasta oheisessa esitteessä:  REINIKKALAN TONTTUMAA- tapahtuma 11.12.2018

Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Tilaisuuden avasivat Raimo Turunen ja Asko Saikko. Seurakunnan terveiset ja joulun sanomasta kertoivat kirkkoherrat Luntinen ja Koskimäki.

Tuomo Valtonen kertoi vanhoista perinteistä sekä esitteli teemaan liittyen erilaisia soittokelloja, joita oli ennen käytössä. Myös lapset pääsivät kokeilemaan erilaisten kellojen ääniä.

rhdr

Tapahtumassa kuultiin myös lasten esittämänä jouluisia lauluja sekä Tapio Niemen jouluisia muisteluja.

cof

Illan kohokohta oli perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu oli myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

mde

Lapsille joulupukin ja muorin vierailu tapahtuman päätteeksi oli kohokohta ja Joulupukki muoreineen saikin paljon toivomuksia lapsilta jouluun liittyen. Tarjolla oli myös mehua ja pipareita

Näin vuonna 2018

 

Seuraa www-sivujamme ja fb sivuja

 

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

 

 

*************************************************************************************************’

 

 

TOTEUTUNUT TOIMINTA VUONNA 2017

KESÄN JA SYKSYN  2017 AIKANA TOTEUTETTUJA TAPAHTUMIA

Jäsenkirjeet

Maamiesseuran jäsenille lähetettiin helmikuun alussa vuoden ensimmäinen jäsenkirje postitse, jossa kerrottiin tarkemmin vuoden 2017 tapahtumista. Maamiesseuran jäsenkirjeen mukana  maamiesseuran jäsenille lähetettiin myös vuotuinen jäsenmaksu.

Toinen jäsenkirje lähetettiin sähköpostilla elokuun lopulla ja siinä oli kerrottu loppukesän ja loppuvuoden 2017 tapahtumat. Seuran kolmas jäsenkirje lähetettiin jäsenille 17.11.2017 ja siinä oli kutsu syyskokoukseen sekä informaatio loppuvuoden 2017 sekä tiivistelmä vuoden 2018 tapahtumista.

Jäsenkirjeet maamiesseura:

Vuoden 2017 kolmas jäsenkirje:Jäsenkirje 3 – 2017

Vuodenlopun 2017 tapahtumat: Jäsentiedote – loppuvuoden 2017 tapahtumat

Vuoden 2017 toinen jäsenkirje: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2-2017

Vuoden 2017 ensimmäinen jäsenkirje: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 1-2017

 

Ohessa on maamiesseuran vuoden 2017, josta voi tutustua maamiesseuran loppuvuoden 2017 toimintaan.

 

Maamiesseuran toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-toimintasuunnitelma-2017

 

TOTEUTETTUJA PROJEKTEJA VUONNA 2017

Röytyn pihapiirin kunnostus ja työkonemuseon valmistelu saatiin valmiiksi Taipalsaari-päiville ja sekä myös Röytyn pihatto avattiin taipalsaarelaisten kesäkeitaaksi

Vanhat Masinat ja talkoolaiset valmistelivat lumien sulettua Röytyn pihapiiriin sijoitettavan vanhojen traktorityökoneiden sijoittamiset kentälle. Tähän kuului Ylämaan Massive Granit Oy:ltä saatujen graniittilaattojen sijoittelu työkoneiden alustoiksi. Samoin tarkempi suunnitelma teko, miten työkoneet ryhmitellään kentälle. Myös infomateriaalin koostaminen ja sijoittaminen kentälle tapahtuu toukokuun kuluessa. Röytyn vanhojen traktoreiden työkonemuseo avattiin 2.7.2017 Taipalsaari-päivien yhteydessä. Sunnuntaina 2.7.2017 oli  Röytyssä ” maaseudun perinnepäivä ja tuolloin myös museo avattiin.

WP_20170425_10_35_39_ProRöytyn  kotiseututalon vanhan navetan pohjan siivous ja kunnostus on ollut myös kevään talkootyön kohteena. Lukuisa määrä talkootunteja tehtiin huhtikuussa ja toukokuuna alussa. Näiden myötä vanhan kivinavetan pohja puhdistettiin kaikesta rojusta ja muustakin sinne kertyneestä tavarasta. Vanhat seinäkivet nosteltiin paikoilleen. Pohja kaivettiin esille, tasattiin, sorastettiin ja salaojitettiin.

 

WP_20170507_10_40_07_Pro

Tämän jälkeen navetan pohjalle rakennettiin vahva haapapuinen lankkulattia. Toukokuun kuluessa Röytyn pihatoksi ristitty ” Taipalsaarelaisten kesäkeidas” sai kattaukseksi vielä mahtavan haapalankkuisen pöydän ja rahit sekä toiseen päähän ”pölkkypöydät”.

 

 

” Röytyn pihaton” tukevan pöydän teki Jarmo Koivunen paksuista haapalankuista.

Ahkerat talkoolaiset pihatossa yhdessäPihatto tulee olemaan kaikkien kuntalaisten yhteisessä käytössä ja ” kesäisenä keitaana”, jossa on mukava nauttia retkieväistä tai pitää pienimuotoisia tapaamisia ” syödään yhdessä” teemalla. Röytyn pihaton avajaiset pidettiin 9.6.2017 talkoolaisten voimin. Paikalla oli lähes parikymmentä talkoissa ollutta.

Kunnan puolelta Röytyn pihaton pienimuotoinen avajaistapahtuma oli 15.6.2017, jolloin kunnan edustajat kiittivät talkoolaisia tuloksekkaasta työstä sekä kiinnittivät Röytyn pihaton kiviseinään metallisen tunnustuksen, jossa erityisesti huomioitiin Röytyn pihaton eteen eniten työtä ja myös rahallista panostusta käyttänyt Taipalsaaren kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Koivunen.

Laajempi Röytyn pihaton käyttöön otto tapahtui Taipalsaari-päivien yhteydessä 2.7.2017 maaseudun perinnepäivässä, jolloin pihaton tukevan pöydän ääressä tarjoiltiin n. 180 vieraalle maukasta paikallista ruokaa. Taipalsaari-päivillä 2.7.2017 lihasoppa syötiin yhdessä tämän yhteisen Röytyn pihaton pöydän ääressä.

Maaseutunaisten tavoitteena on, että kiinnostuneista saadaan koottua talkooporukka, joka kasvukauden aikana kunnostaa pihamaata ja istuttaa uusia kasveja ja pensaita ja Röytyn pihapiiriin. Yhdistyksemme jäsenten lisäksi mukaan on haastettu muitakin taipalsaarelaisia yhdistyksiä ja seuroja. Syksyllä 2016 talon edustan kukkapenkkiä kitkettiin kerran ja keväällä raivattiin ” haittakasveja” pois. Näiden tilalle tullaan istuttamaan uusia koristekasveja sekä ruohikkoa. Toivotaan, että innostus pihapiirin kunnostamiseen säilyy edelleen kevään ja kesän kuluessa.

****************

JO TOTEUTUNUT TOIMINTA VUONNA 2017:

 

HELMIKUU-2017  

Sunnuntaina 26.2.2017 klo 12.00- 15.00 koko perheen laskiaistapahtuma  kokosi Haikkaanlahdellae väkeä mäenlaskuun ja yhdessä oloon.

Tänä vuonna jo neljättä kertaa järjestetty koko perheen laskiaisrieha kokosi laskiaissunnuntaina väkeä ennätysmäärän mäenlaskuun ja talvisiin aktiviteetteihin Haikkaanlahden metsästysmajalle. Arviolta 350- 400 henkeä osallistui tapahtumaan.

 Kuva 1. Mäenlasku oli parasta (kuva Timo Lautala)

Paikalla oli runsaasi lapsiperheitä, koululaisia ja myös varttuneempaa väkeä. Tapahtumasta oli välitetty tietoa Taipalsaaren kouluille ja koululaisten vanhemmilla Wilman kautta ja niinpä laskiaisrieha tarjoisikin monelle koululaiselle vanhempineen mukavan hiihtoloman alkutapahtuman. Taipalsaaren kunnan puolelta tapahtumaan toi myös tervehdyksen sivistysjohtaja Vesa Pakarinen.

Mäenlasku on se juttu tässä tapahtumassa; näin todettiin monella suulla. Tyylistä väliä, kunhan saa kunnon pitkät liut.

Ja näin myös tapahtui. Marko Suutarin johdolla oli tehty superhyvä, pitkä ja turvallinen liukumäki metsästysmajan läheiselle pellolla ja siitäpä oli hyvä laskea. Myös hevosajelu reellä oli monen lapsen suosikkinumero tapahtumassa.

Kuva 2. Hevosajelu reellä oli lasten suosikki (kuva Timo Lautala)Mäenlaskukilpailu oli osana tapahtumaa ja se sai suuren suosion. Haikkaanlahden laskiaisriehan mäenlaskukilpailun voitti Kirsi Hämäläinen, toinen oli Hannu Tikka ja kolmas sija meni Mikko Hämäläiselle.

Paremmuus ratkaistiin sen perusteella, kuka laski pisimmälle. Voittaja liukui peräti 98 metriä ja toiseksi tullut pääsi 92 metriin ja kolmanneksi tullut 90 metriin. Kaikki mäkikilpailuun osallistuneet palkittiin pienillä maistiaisilla ja 13 parasta sai palkinnoksi pulkat.

Laskiais-169

Metsästysmajan pihapiirissä saatiin nauttia buffetin tarjoamista herkuista.

Tarjolla oli perinteistä hernekeittoa ja ruisleipää sekä grillimakkaraa kuin myös kahvia ja teetä pullan kera palan painikkeeksi. Myös arpajaiset saivat suuren suosion runsaine palkintoineen.

WP_20170303_001

LähiTapiolan standilla oli mahdollisuus osallistua 100 euron arvoisen rahastolahjakortin arvontaan.  Arvouksen kohteena oli lyhdyssä olevien tuikkujen määrä.

Parhaiten lyhdyssä olleiden tuikkujen määrän arvasi Saana Rimpisalo Taipalsaarelta ja hän sai palkinnoksi 100 euron arvoisen rahastolahjakortin.  Onnittelut !!

Laskiaistunnelma ylläpiti myös tapahtumassa esiintynyt tangokuningas Jukka Hallikainen, joka

Laskiaisväki oli tyytyväinen tapahtumaan ja niinpä monen kommentit olivatkin: tämä pitää toteuttaa myös ensi vuonna. Tapahtuma kun tarjoaa koko perheelle mukavaa yhdessäoloa. Järjestäjien taholta todettiinkin, että vuoden päästä tavataan laskiaissunnuntaina samoissa merkeissä.

 

MAALISKUU – 2017

 

Koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä 11.3.2017 klo 10.00 -14.00.

 

17191239_1889710721272225_6608663145202934513_n[1]

Joutsenon Myllymäessä aurinko paistoi ja väki viihtyi. Laskettelun riemua, iloisia ilmeitä, mukavaa yhdessä oloa, kisailuja ja buffetistäa herkullista vatsantäytettä grillimakkaran, kahvin, mehun ja munkin kera. Kiitos järjestelyistä Kaakkois-Suomen tuottajaliitoin nuorille tuottajille !!

 

Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 30.3.2017 klo 19.30 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla.

WP_20170330_20_38_52_Pro

 

Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ja sen jälkeen on kokousesitelmä. Kokousesitelmän piti rajavartiomestari Mika Albertsson. Esitelmän aiheena ”Pitkä tie kotiin”.

Esitelmässä Mika Albertsson kertoi ryhmä Taipaleen toiminnasta vs. 1939-44 sotien aikana kaatuneiden ja kadonneiden sotavainajien etsinnästä. Esitelmä oli mielenkiintoinen ja salin valtuustosalin täyteinen yleisö antoikin tunnustusta ja raikuvat aplodit illan pääesiintyjälle. Esitystä täydensi myös Terttu Ravin runoesitykset ennen ja jälkeen luentoa. Hän lausui Yrjö Jylhän ”Kiirastuli” teoksesta Taipaleen tapahtumiin liittyvät runot. Esitelmä herätti vilkkaan keskustelun ja kysymyksiä olisi riittänyt enemmänkin kuin varattu aika antoi periksi.

WP_20170330_20_56_22_ProMaamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien varapuheenjohtaja Ilpo Kolhonen kiittivät illan esiintyjiä ja luovuttivat kiitoksena Mika Albertssonille ja Terttu Raville ” Taipalsaaren vanhat koneet” teokset. Esitelmää oli saapunut kuuntelemaan jäsenistön lisäksi myös laajalti väkeä kauempaakin. Moni totesikin, että esitelmän teema sopi hyvin  myös Suomi 100 vuotta juhlavuoden tapahtumaksi Taipalsaarella. Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus.

Esitelmän jälkeen päästiin pitämään varsinainen kevätkokous. Siinä käsiteltiin sääntöjen 6§ mukaiset asiat. Kokouksen puheenjohtaja Ilpo Kolhonen johdolla kokous vedettiin nopeasti päätökseen ja kotimatkalle päästiin klo 22.00 illan päätteeksi. Kokous vahvisti vuoden 2016 toimintakertomuksen ja vuoden 2016 tilit.

Vuoden 2016 toimintakertomus: Taipalsaaren maamiesseuran toimintakertomus 2016 

Tuottajien kevätkokous oli ollut  klo 18.00 alkaen samassa paikassa. Kahvit ja kokousesitelmä olivat yhteiset molemmille kokouksille

 

HUHTIKUU-2017

 

Opintomatka Tarttoon Maamess – 2017 näyttelyyn 21.-23.4.2017

 

Opintomatkalla tutustuttiin Maamess-2017 näyttelyyn, jossa oli esillä laajasti maa-ja metsätalouden konevalikoimat sekä elintarvike- puutarhatuotanto ja metsätalous. Maamess-2017 näyttelyssä kävi tänä vuonna yli 40.000 kävijää.

WP_20170421_14_38_33_Pro

 

Maamess-2017 näyttely oli mielenkiintoinen näyttely ja matkallemme osallistui maksimimäärä lähtijöitä; yhteensä 28 osallistujaa. Mukana oli väkeä Taipalsaarelta, Lemiltä, Joutsenosta, Savitaipaleelta ja myös Miehikkälästä ja jopa Kotkasta. Miesten ohella myös Taipalsaaren maaseutunaisten edustajia oli mukana matkalla. Monipuolinen osallistujajoukko antoikin mukavan mahdollisuuden matkan kuluessa vaihtaa ajatuksia ja kehitellä uusia ideoita.

WP_20170422_12_54_50_Pro

 

Näyttelyssä päästiin näkemään Virona maatalouden nykykuva ja näyttely tarjosikin monipuolisen kattauksen niin koneiden muodossa kuin myös Viron elintarviketuotannon , puutarhatuotannon kuin myös metsätalouden koneistuksen osalla. Näyttelykentällä ulkona oli katseltavaa samoin kuin 5 sisähallissa.

Näyttelypäivän päätteeksi tutustuminen Eestin lokakuussa 2016 avattuun kansallismuseoon olin myös katsomien arvoinen kohde. Näyttelypäivän päätteeksi yhdessä nautittu illallinen Tarton perinteisessä ” Pussirohu-kelder- ravintolassa” (Ruutikellari) kruunasi näyttelypäivän.

Meno- ja tulomatkalla aika ei myöskään käynyt pitkäksi. Joukosta löytyi ohjelman esittäjiä; mm. laulumiehiä Lemin suunnalta.

 

Salpalinjaan ja Salpalinjamuseoon tutustuttiin 15 retkeläisen voimin lauantaina 8.4. Miehikkälässä.

 

Salpalinja museolla retkeläiset toivotti tervetulleeksi ” luutnantti Rissanen” alias Kari Suoknuutti. Hän kertoi aluksi Salpalinjamuseon toiminnasta ja sen pihapiirissä olevista Salpalinjan rakenteista ja Salpalinjan rakentamisesta.

Ryhmä maastossa salpalinjalla 8.4.2017

 

Reilun tunnin esittelyn jälkeen siirryttiin maastoon ja oppaina oppaina toimivat lappeenrantalaiset salpalinjaoppaat Pekka ja Matti Kivinen, joiden asiantuntevalla opastuksella saatiin aimo annos tietoa Salpalinja rakentamisesta ja Salpalinja sisältämistä rakenteista. Samoin päästiin tutustumaan  maastoon Salpalinjan rakenteisiin ja siinä riittikin ihmeteltävää.

Reitin varrella on useita tutustumiskohteita, joissa oppaamme kertoivat Salpalinjan rakentamisesta ja itse linjasta. Reitin varrella oli  myös laavu, jossa voitiin paistaa makkaraa ja nauttia eväistä. Tutustumisreitin pituus on oli tällä kertaa maastossa noin 3-4 km.

Sää suosi ja retkeläiset viihtyivät.

Maaseutunaiset ja maamiesseura tarjosivat ilmaisen kuljetuksen (bussimatka Taipalsaari-Lpr-Miehikkälä ja takaisin) jäsenilleen.  Opastus ja museon pääsylippu 15€/ osallistuja (ei jäsenet 30€) olivat omakustanteiset.

 

TOUKOKUU


”Koululaisten oma perunamaa”- projektin käynnistys yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa.

Istutuksen iloa nuorimmillaTaipalsaaren Kirkonkylän koululaiset istutti oman perunamaan Röytyn kotiseututalon viereiselle pellolle

160 oppilasta sen teki yhdessä opettajiensa ja ohjaajien voimin. Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin voi seurat tulevana kesänä oman perunamaan kasvua. ISO KIITOS AHKERILLE JA INNOKKAILLE KOULULAISILLE.

Koululaisten perunamaalla on kasvamassa nyt SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Näin koululaisille tarjoutui mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuus nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.

Tämä on myös Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Tapahtuman päätteeksi koululaisille jaettiin myös pieni yllätyslahja mukaan otettavaksi.

Koululaisten perunamaan ” pehtoorina” toimii kesällä Markku Siitonen ja hän huolehtii perunamaan kasvusta ja hoidosta.

Nyt sitten toivotaan kesälle suotuisia säitä ja hyviä olosuhteita perunan kasvulle.

Syksyllä sitten jatketaan perunan noston merkeissä.

Lisää tietoa tapahtumasta oheisessa liitteessä:Taipalsaaren koululaisten oma perunamaa tiedote 29.5.2017

 

 

KESÄKUU-2017    

Kosteikkopyöräily ja  maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma teemalla ” Impi saunoo” sai väen pyörille 10.6.2017

Lautalla JänkäsaloonTaipalsaaren kosteikkopyöräily kiinnosti ja niinpä lähes 40 osallistujaa tuli mukaan tapahtumaan. Pyöräily leppoisassa tunnelmassa kauniita maaseutu-ja järvimaisemia ihaillen tapahtui reitillä Röytty-Rehula–Laukniemi- SuurJänkäsalo reitillä oheisohjelmineen.  Tässä liikuntatapahtumassa mukana olivat myös maaseutunaiset ” Impi saunoo ” teemalla.   Kosteikkopyöräilylle lähdettiin Röytystä klo 10.00 ja myös matkan varrelta liittyi mukaan pyöräilijöitä.

Matti Karhun kosteikko

Reitin varrella tutustuttiin Matti Karhun omistamaan laajaan hyvin rakennettuun kosteikkoon Laukniemen kylällä.

Paikalla oli myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen johtaja Ilkka Räsänen kertomassa kosteikkorakentamisen merkityksestä Taipalsaarella ja niiden myönteisestä vaikutuksesta vesistön säilymiseen puhtaana.

 

Impi saunoivat 10.6.2017

Reitin päätepisteessä osallistuttiin ” Avoimet kylät” tapahtumaan Jänkäsalossa lossirannassa, jossa Jänkäsalon kyläyhdistys oli järjestänyt mukavaa yhdessäoloa lossirannassa.

Ja mikä mukavinta, mukana ollut Marko Suutarin ” mobiilisauna” tarjosi makoisat löylyt ” Impi saunoo” teemalla naisväelle ja myös meille miehillekin.

Kiitos mukana pyöräilleille sekä Jänkäsalon vieraanvaraisille kyläläisille mukavasta tapahtumasta.

HEINÄKUU-2017       

Taipalsaari-päivät tapahtumat pe-su 30.6 – 2.7.2017

Minimaaseutunäyttely- ja perinnepäivä Röytyssä sunnuntaina 2.7.2017.

Tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa!     Yli 1000 kävijää maaseudun perinnepäivässä.

Maaseudun perinnepäivässä kohtasi historia ja tämän päivän maaseudun elinkeinot

JF-itsesitojan kimpussaVanhojen traktorityökoneiden avomuseon avaus oli perinnepäivän kohokohta klo 12.00. Avauspuheen piti Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen.

Avomuseossa on koottu Taipalsaaren alueelta koottuja harvinaisia vanhoja traktorityökoneita lähtien 1940 luvulta alkanen. Talkooväen voimin näitä museoon tulevia vanhoja traktorityökoneita on valmisteltu ja kaikkiaan niitä saatiin museokentälle avajaisiin 34 erilaista työkonetta.WP_20160703_12_39_39_Pro
Maaseudun perinnepäivän muu ohjelma sisälsi teemaan liittyen erilaisia perinnetyönäytöksiä, vanhoja koneita mutta myös tämän päivän maaseudun ja sen toimijoiden esittelyä. Myös paikallisten tuottajien tuotteita & lähiruokaa olivpaikan päällä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi.

Maistuva maaseutu on sanamukaisesti tapahtumassa tarjolla. Tarjolla oli paikallisen Innalanmäen tilan Ylämaan karjan lihasta valmistettua maukasta lihakeittoa. Valmistamisesta ja tarjoilusta vastasivat Jänkäsalon WPK:n edustajat yhdessä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien kanssa. Syödään yhdessä & maistuva maaseutu” – teemalla paikallinen ruokatarjonta oli vahvasti esillä.

Myös lukuisa määrä yhteistyötahoja tuli mukaan perinnepäivän toteuttamiseen. Saimaan ympäriajon museoajoneuvojen pysähdyspaikka oli myös tapahtuman yhteydessä. Siispä perinnepäivä tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle!

Myös lapsille ja lapsiperheille oli paljon mukavaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt järjestivät ” kepparikisat” klo 13.-14.00 kolmessa luokassa. Myös muina aikoina radan sai ratsastaa keppareilla läpi.

Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen esitti klo 13:45 ” tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta”

Myös vesistöasiat ” Pisarahankkeen” myötä olivat esillä. Samoin myös Taipalsaarella toteutettu laajamittainen ” kosteikkorakentaminen”, jolla vaikutetaan merkittävästi vesistöjen puhtaana pysymiseen niin Pien-Saimaalla kuin laajemminkin.

Paljon oli nähtävää ja koettavaa koko perheelle!

Perinnepäivän ohjelma tarkemmin oheisessa esitteessä: Maaseudun perinnepäivä 2.7.2017 Röytyssä ohjelma

 

Opintomatka Västänkvarn peltopäivään 6.7.2017 Inkooseen

 

Västankvarn peltopäivä

Yhteiselle opintomatkalle Västänkvarn peltopäivään Inkooseen osallistui n. 50 osallistujaa Etelä-Karjalasta

Opintomatkan järjestäjinä olivat Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat yhteistyössä Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseuran kanssa. Västänkvarn peltopäivä oli kesän huippukohta maatalouden ammattilaisille; niin perinteisen tavan kuin luomutuotantoa harjoittaville maatilayrityksille.

Opintomatkasta ja peltopäivästä ohessa tarkemmin:Västänkvarn peltopäivä 6.7.2017 esite 

Peltopäivässä tutustuttiin asiantuntijoiden opastuksella tai omatoimisesti peltopäivän monipuoliseen ohjelmatarjontaan

Peltopäivän koekentälle oli tehty valmiiksi tutustumista helpottava kenttäkierros. Kierroksella sai tutustua asioihin asiantuntijoiden opastuksella ruuduilla näkyviin asioihin tai kiertää kierrosta omatoimisesti. Avuksesi oli kyltitetty kierrokset ja lisätty sinne video-opasteita, joita voit käyttää mobiililaitteilla.

Tapahtumassa pääsi tutustumaan mm.

 • laajoihin lajikekokeisiin, vertailtavissa ensimmäistä kertaa Suomen tärkeimmät viljalajikkeet
 • viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeisiin, kasvinsuojelu-, peittaus- ja siemenmääräkokeita
 • erikoiskasveihin mm. kumina, öljypellava, tattari, rehumaissi ja soija
 • luomutietoa mm. lajikkeista
 • kerääjä- ja saneerauskasveihin
 • IPM-kasvinsuojeluun
 • kasvinsuojeluruiskun suutinten valintaan ja suojakaistoihin
 • laajaan konekenttään ja työnäytöksiin
 • monipuolisiin asiantuntijapalveluihin mm. maan rakenteen ja vesitalouden vaikutukseen satoon
 • pienryhmätoimintaan

Kannatti lähteä mukaan – opintomatkan hinta oli vain 10 euroa/osallistuja

Taipalsaarelta matkalle osallistui 6 osallistujaa.

Taipalsaaren tuottajien kesäteatterimatka ke 19.7.2017 Mäntyharjun kesäteatteriin katsomaan ” Eloa ja kuvaa” musiikkinäytelmää oli menestys.

 

Eloa ja kuvaaKesäteatterimatkan pääjärjestäjä oli Taipalsaaren tuottajayhdistys.

Teatterimatkan ajankohta  oli KESKIVIIKKO 19.7.2017. Tuottajat ovat kutsuneet myös maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheenjäsenineen mukaan matkalle. Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui maksimimäärä osallistujia eli 45 henkeä.

Musiikkiteatterikappale oli oikein viihdyttävä ja väki tykkäisi siitä kovasti.

Taipalsaaren porukka myös arvosti kovin sitä, että musiikkinäytelmän päätähti Maria Tyster tuli näytelmän lopuksi tervehtimään porukkaamme ja juttelemaan kuulumisia.

Kiitos MTK Taipalsaari ry:lle hyvistä matkajärjestelyistä.


ELOKUU 2017

 

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo 26.8.2017 Lappeenrannan linnoitukseen- Taipalsaaren Wanhat masinat johdolla

 

Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa

Lähtöön valmiina HankkijallaMukana tapahtumassa olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen avotraktorikerho Savitaipaleelta, Vilkjärven Vinssikerho ja Partalan siivapyöräkerho.

Vanhat traktorit saapuvat aamulla 26.8.2017 Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle ja sieltä sitten Linnoitukseen, johon saavuttiin klo 10.30  näyttävänä vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo sisääntuloparaatina 70 traktorin voimin.

Taipalsaaren Wanhat Masinat saapuu linnoitukseenMaaseutu ja kaupunki kohtasivat Suomi 100 vanhojen traktorien historia-ajossa Linnoituksessa – Kopio

Konekerhot olivat myös kukin varautuneet jakamaan tuliaisia tapahtumassa vieraileville. Kullakin kerholla oli 100 kappaletta tuliaisia jaettavaksi.  Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerho jakoi Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihasta valmistettuja maukkaita Suomi 100 vuotta lihapullia.

Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihapullat- Suomi 100 vuotta

Linnoituksessa oli samanaikaisesti Kehruuhuoneen järjestämän sadonkorjuujuhla klo 10.00 – 14.00, jota vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historiakoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä.

Tapahtumapäivästä 26.8.2017 oli 100 päivää Suomen 100- vuotta itsenäisyyspäivään 6.12.2017.

Tapahtumalla kunnioitettiin Suomen 100 vuotta itsenäisyysjuhlavuotta.

SUOMI100logo

 

 

 

Röytyn pihattopiknik 26.8.2017 klo 19.00 kokosi 40 hengen joukon  nauttimaan omia eväitä ja viihtymään yhdessä 100 kynttilän tunnelmassa

 

 Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressä

”Röytyn pihattopiknikille” yhteisen pöydän ääreen kokoontui 40 hengen joukko piknik syömisen merkeissä. Ja samalla mukavaan oleskeluun ja tunnelmaan haitarimusiikin sekä 100 elävän kynttilän valaisemana.

Röytyn pihattopiknik li kaikille avoin tapahtuma. Kuten piknik yleensä, niin myös Röytyn pihattopiknik toteutettiin periaatteella, että jokainen tuo omat eväät ja juomat mukanaan. Järjestäjien puolelta Röytyn pihattoon tuotiin grilli, jossa voi grillata omia eväitään. Myös lettujen tekijä oli paikalla, jolloin myös niistä päästiin nauttimaan. Mutta omat eväät ja juomat oli se tärkein juttu ja syönti yhteisen pöydän ääressä.

Letut maistuivat – Kopio

Tunnelmaa ja 100 päivää sataan teemaan liittyen toivomme tapahtumaan osallistuvien ottavan myös mukaan kynttilän, kynttilälyhdyn tai vastaan elävän tulen. Tavoitteemme on sytyttää 100 elävää tulta luomaan tunnelmaan tapahtumaan.

Nuori pelimanni Eelis Vuorela soittelil pihattopikinikissä

Röytyn pihattopiknikkiin tunnelmaa mainiolla tavalla toi elävän haitarimusiikin muodossa nuori harmonikkamestari Eelis Vuorela.

Tapahtuman ” veturina” toimi Taipalsaaren kotiseutuyhdistys, joka oli kutsunut yhteistyötahonaan maamiesseuran ja maaseutunaisten väen perheineen ja tuttuineen mukaan Röytyn pihattopiknik-tapahtumaan yhteisen pöydän ääreen.


 

Maakuntaretki Luumäelle Salpalinjan Lusikkovuorelle ja Ukko Pekan Kotkaniemeen Suomi 100 juhlavuoden hengessä sunnuntaina 27.8.2017

Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maakuntaretken ja sille osallistui kaikkiaan 44 osallistujaa Etelä-Karjalan alueelta. Mukana oli myös 3 Salpalinjan opasta..

Retken hinta oli 15 euroa / henkilö sisältäen yhteiskyydin, ruokailun ja kahvin.

Tapahtuma alkoi messulla Luumäen kirkossa, jonka jälkeen nautittiin Luumäen maaseutunaisten valmistama yhteinen lounas seurakuntakeskuksessa. Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan Lusikkovuoren luolaan sekä Salpalinjaan oppaiden johdolla. Tämän jälkeen oli ohjelmassa lopuksi vierailu Kotkaniemeen, jota esitteli Hilkka Suo-Anttila ja lääninrovasti Heikki Svinhufvud.

Kiitokset Luumäen maatalousnaisille, Etelä-Karjalan maataloussäätiölle ja Luumäen kunnalle järjestelyistä ja taloudellisesta tuesta matkajärjestelyjä koskien. Naiset olivat kutsuneet myös maamiesseuran väkeä mukaan.

 

SYYSKUU 2017

Matka Riikaan – pohjoisen Pariisiin!  31.08.2017 – 02.09.2017

 

Lähde mukaan ProAgria Etelä-Suomen ja maa- ja kotitalousnaisten matkalle Riikaan

Vielä muutama paikka vapaana – toimi nopeasti !

Riika - kuva

Matkaohjelma:  Riika 2017

Torstai 31.8. Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 8:00. Matka alkaa Finnairin lennolla klo 9:30. Perille saavutaan klo 10:40 paikallista aikaa. Majoittuminen Konventa Seta hotelliin. Aikaa tutustua esimerkiksi Riian keskustoriin

Perjantai 1.9. Lähtö klo 10 kohti Ozsolniekin kylää. Tutustuminen suomalaisen oppaan johdolla maatilaan, missä on vuodenmaidon ja juuston tuotantoa. Iltapäivällä on vierailu Baltezersin  arboretumissa, missä on 8 000 m2:n alueella noin 600 kasvilajia: havupuita, koristepensaita, pensasmustikoita ja erilaisia rhododendroneita. Täällä myös myydään kasveja.

Lauantai 2.9. Nopeimmat ehtivät aamulla tehdä kierroksen puistoihin, jotka sijaitsevat vanhan ja uuden kaupungin välisellä vyöhykkeellä. Huoneiden luovutus klo 12 ja lähtö lentokentälle klo 15:45. Finnairin lento saapuu Helsinkiin klo 19:00.

Matkan hinta jäsenille: 394 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 446 €/hlö 1 hengen huoneessa. Hinta ei-jäsenille: 404 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 456 €/hlö 1 huoneessa.uoneessa.

Sitovat ilmoittautumiset 10.7.2017 mennessä: Outi Ahponen, outi.ahponen@fmt.fi tai puh. 0207 757 713.

Vielä on muutama paikka vapaana, joten pikailmoittautumisella vielä ennättää mukaan.

 

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadonkorjuu toteutettiin ke-to 13.-14.9.2017  opettajien ja 130 oppilaan voimin ja maaseutu-seurojen ohjaamana.

 

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten omalla perunamaalla Röytyssä peruna kasvoi tosi hyvin kuluneen kesän aikana. Peruna istutettiin 29.5.2017 ja istutukseen osallistu Taipalsaaren kirkonkylän koulun 130 oppilasta yhdessä opettajiensa ja ohjaajien kanssa.

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten oma perunamaa 1.8.2017

Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin kesän aikana on voitiin seurata oman perunamaan kasvua.

Koululaisten perunamaalla oli kasvamassa SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Koululaisten oman perunamaa-projektin taustatahoina ovat toimineet Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset.

Perunamaan ” pehtoorina” oli kesällä ollut Markku Siitonen, joka huolenti kesällä tarvittavista viljelytoimista.

 

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadon korjuu tapahtui maamiesseuran ja maaseutunaisten ohjauksessa keskiviikkona 13.9.2017 ja torstaina 14.9.2017.

 

1 luokka valmiina peruannostoon – Kopio

Keskiviikkona perunan nostoon saapuivat ykkös – nelos- ja kuutosluokkalaiset ja torstaina olivat nostovuorossa kakkos,- kolmos – ja viidesluokkalaiset sekä pienryhmäläiset ja eskariluokka. Veloxia, AnneBelleä ja Siikliä nousi säkkitolkulla ja perunoita riitti myös jokaiselle oppilaalle kotiin viemisiksi. Kaikkiaan reilun aarin alalta perunaan korjattiin n. 500 kiloa, joten sato oli varsin hyvä.

Iso kiitos ahkerille ja innokkaille nostajille sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle..

Velox nousee 4 luokan voimin – KopioVelox nousee 4 luokan voimin – KopioWP_20170914_10_20_25_Pro

 

Yhteinen tapahtumamme kiinnosti myös tiedotusvälineitä ja tapahtumasta tehtiin juttua torstaina 14.9.2017 Yle:n valtakunnan verkkoon suoraan lähetykseen sekä myös illalla klo 17.00 ja klo 18.00 jälkeen olleisiin TV ykkösen valtakunnan uutislähetyksiin sekä paikallisiin TV:n Kaakkois-Suomen uutisiin.

Kiitokset vielä oppilaille ja koulun opettajille & toimihenkilöille mukavasta yhteisestä perunaprojektista.

Eikä tämä jää tähän jäänyt..

 

Lauantaina 23.9.2017 klo 09.00-12.00 pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän koulun koululaisten perunapidot oman sadon perunasta Röytyn kotiseututalolla Röytyn pihaton pöydän ääressä

 

Aurinko antoi hyvän mausteen Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaiden omille perunapidoille Röytyssä lauantaina 23.9.2017. Oppilaiden oman perunamaan sadosta TSV:n pojat teki maistuvan perunakeiton, jota nautittiin n. 200 hengen voimin ( oppilaat, opettajat ja vanhemmat) Röytyn pihaton tukevan pöydän ääressä. Kyllä maistui. Tapahtumassa myös esiteltiin maaseutuseurojen toimesta Röytyn museot ja kestikievarin toimintaa oppilaille ja vanhemmillen.Oli hyvä päätös koululaisten oma perunamaa projektille. Kiitos oppilaille, opettajille tästä yhteistyöstä maaseutuseurojen kanssa.

Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.
Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.

**********

Nyt toteutettu perunaprojekti oli Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Ja toteuttaa Suomi 100 vuotta teemaa ” syödään yhdessä”.

Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset ovat pyrkineet vuosittain toteuttamaan Taipalsaaren koulujen kanssa vastaavia tapahtumia. Näin toimien koululaisille halutaan tarjota mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuuteen nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.

 

Maaseutuväen kirkkopyhä 24.9.2017 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen kirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn haasteellista sadonkorjuuta.

WP_20170917_15_01_56_Pro – Kopio

Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän totutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkkopyhässä saarnan piti rovasti Teuvo Luntinen, liturgina toimi kirkkoherra Risto Koskimäki ja kanttorina Aure Niiva. Kolehti kerättiin Taipalsaaren seurakunnan diakoniatyölle.

Kirkonmeiningin jälkeen tarjottiin yhteiset kirkkokahvit seurakuntatalolla maaseutunaisten toimesta ja lisäksi kirkkokahvien yhteydessä kuultiin terveystieteen maisteri ja fysioterapeutti Tiina Ihalaisen mielenkiintoinen esitelmä aiheesta ” Unen merkitys terveydelle”. Kiitokset maaseutunaisille hyvin hoidetusta kirkkokahvituksesta ja makoisista kahvileivistä. Väkeä kirkkopyhään ja kahvitukseen osallistui noin 50 henkeä.

 

LOKAKUU 2017

 

Retki KoneAgria – näyttelyyn 12.10.2017

 

Elina-hanke, Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseurat yhdessä MTK-Lappeen kanssa järjestivät matkan Tampereelle KoneAgria – näyttelyyn to. 12.10.2017. Matkan hinta oli 25 € + alv 24 %, mikä sisältäen matkan, kahvit ja sisäänpääsyn. Etelä-Karjalan OP tarjosi liput ja sämpyläkahvit.

 Retkelle olivat myös tervetulleita Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten väki.

 

 Matkalla osallistui täysi bussilastillinen väkeä. Parhaat kiitokset Eino Heinolalle matkan onnistuneesta järjestelyistä.

 

Miesten grillikurssilla tehtiin maistuvat grilliherkut  la 21.10.2017 klo 15.00 alkaen Vehkataipaleen metsästysseuran metsästysmajalla

 

Tällä kertaa kokoonnuttiin kokkaamaan ja opettelemaan grilliherkkujen valmistusta miesporukalla. HERKKUJA GRILLISTÄ – Maamiesten ruokakurssi oli lauantaina 21.10.2017 klo 15.00-19.00 Vehkataipaleen metsästysyhdistyksen majalla, Kanavakuja 2 A, 54960 Vehkataipale

WP_20171021_17_27_27_Rich

Valmistimme grilliruokina eri raaka-aineista monenmoista herkkuja kurssin myötä ja sen jälkeen sitten nautimme valmistamamme grilliherkut yhdessä kurssilaisten kanssa.

WP_20171021_16_26_07_Rich

 Ruokakurssilla erinomaisina ohjaajina ja kouluttajina toimivat ” Jänkäsalon kulinaristit” Kari Korhonen ja Kari Halmetoja.

IMG_20171021_184442

Raaka-aineet olivat maakunnan tuottajien tuottamia; mm. lihatuotteet tulivat Innalanmäen tilalta sekä Suutarin Maatilalta Taipalsaarelta.

Kurssin hinta oli 25 euroa osanottajalta sisältäen grillikurssille varattavat varusteet, kotimaiset raaka-aineet, 3 tunnin koulutuksen & grilliherkkujen valmistuksen yhdessä sekä kurssin päätteeksi nautitun illallisen.  Perinteiseen tapaan kurssi kiinnosti ja mukana oli kaikkiaan 17 osallistujaa.

 

Onnistumme yhdessä risteily 25.- 26.10.2017

 

Tervetuloa ProAgria Etelä-Suomen järjestämälle 22 tunnin m/s Europa –risteilylle!

Risteilylle ovat tervetulleita maamiesseurojen ja maaseutunaisten jäsenet koko ympäri Suomea sekä ProAgrian suorajäsenet.

tallink-silja_europa

Onnistumme yhdessä risteily tarjoaa sekä mukavaa yhdessäoloa kuin myös viihdettä ja ammattiasiaa sitä haluaville. Hintaan sisältyy bussikuljetukset satamaan ja takaisin, risteily valitussa hyttiluokassa, kokoustilassa kahvibuffet, buffet-illallinen klo 20:30, meriaamiainen sekä matkan aikana ammattiohjelma ja messut kokoustiloissa.

Lisätietoja toiminnanjohtaja /järjestöpäällikkö Karita Alen, puh. 0400-461708

tai sähköpostilla: karita.alen@maajakotitalousnaiset.fi

Sitovat ilmoittautumiset 31.8.2017 mennessä (mahdolliset erikoisruokavaliot) sekä lisätietoja sähköpostitse eve.lilja@fmt.fi tai puhelimitse 0207 757 714.

Tutustu ohjelmaan ja matkaan tarkemmin: Onnistumme yhdessä risteilyohjelma 25. -26.10.2017

 

MARRASKUU 2017

Havuseppeletalkoissa 2.11. ja 16.11.2017 valmistui taipalsaarelaisten yhteisenä talkooponnistuksena kaikkiaan 226 havuseppelettä itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sankarivainajien haudoille laskettavaksi. vanhalle koululle

Mahtavaa talkoohenkeä havuseppeletalkoissa Taipalsaarella!.

NÖYRÄ JA ISO KIITOS KAIKILLE TALKOISSA MUKANA OLLEILLE

Torstaina 16.11.2017 illalla yli 50 uutteraa talkoolaista kokoontui kirkonkylän vanhlle koululle ja talkootyön tuloksena syntyi 94 havuseppelettä sanakarivainajien haudoille laskettavaksi.

seppeletalkoot 2

Lisäksi Vehkataipaleen Martat ilmoitivat saman iltana tehneen 15 havuseppelttä. Kaikkiaan 2 talkooillan tuloksen on nyt 226 havuseppelettä valmiina. Tästä määrästä myös Taipalsaaren koululaiset teki luokkiensa seppeleet; yht. 31 kpl.

Seppeleet varastossaTaipalsaaren sankarihaudat

Seppeleet on nyt varastoitu Röytyn vanhan navetan suojiin.

Havuseppeleiden lasku tullaan tekemään arvokkaasti sankarihautausmaalle sankarivainaijien risteille 6.12.2017 heti jumalanapalveluksen päätyttyä, jolloin tämä arvokas tapahtuma on kaikkien nähtävissä. Havuseppeleiden laskemisen tulevat tekemään Taipalsaaren partiolaiset ja Taipalsaaren reserviläiset.

Lisätietoja antavat

Taipalsaaren maaseutunaiset / sihteeri Heli Sahlman, puh. 0400-257897

Taipalsaaren maamiesseura / sihteeri Eero Juntunen, puh. 0400-372857

Taipalsaaren käsityöläiset / Hannan Kuivanen, puh. 050 – 5418553

Taipalsaaren koulut / rehtori Nina Pakarinen, puh. 040 – 6734037

 

Taipalsaaren maamiesseura ry:n SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYKOKOS pidettiin TORSTAINA 23.11.2017 Taipalsaaren kunnantalolla. Kokoukseen liittyvää kaikille avointa lääninrovasti Heikki Svinhufvudin esitelmää ” Suomi 100 vuotta – isoisäni Ukko Pekan tarina” tuli kuuntelemaan valtuustosalin täydeltä  väkeä ( 82 kuulijaa) 

 

Taipalsaaren tuottajayhdistyksen ja maaseutunaisten ja maamiesseuran sääntömääräiset kokoukset pidettiin samana iltana 23.11.2017 Taipalsaaren kunnantalolla. Tuottajayhdistyksen ja maaseutunaisten kokoukset olivat klo 18.00 – 19.15 välillä ja maamiesseuran syyskokous yhteisten kokousesitelmän, huomionosoitusten ja kokouskahvien ja perunavellin jälkeen. Puuron ja kokouskahvit tarjosi kokousväelle MTK Taipalsaaren tuottajayhdistys.

Ennen kokousesitelmää Taipalsaaren maamiesseuran ja tuottajien toimesta toteutettu vuoden 2017 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon sekä ohjastaja Matti Nisosen huomiointi vaikutti osaltaan myönteisesti runsaaseen osallistujamäärään. Kokousväelle näytettiin valkokankaalla kuningatarlähdön mailin juoksu, jossa Saaga S tuli kolmanneksi ja 3000 metrin juoksu, jonka Saaga S voitti ja joka siivitti osaltaan Saaga S:n kuningatartittelin 2017 voittamiseen. (https://www.youtube.com/watch?v=eyNxa7_EMow) Filmin jälkeen Ilkka Pyysalo ja Matti Nisonen kertoivat lyhyesti kokousväelle voittojuoksun myötä kokemistaan tunnelmista.

WP_20171123_19_31_32_RichTaipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Kari Turkia onnittelivat seurojen ja kokousväen puolesta Saaga S:n omistaja /valmentaja Ilkka ja Minna Pyysaloa sekä ohjastaja Matti Nisosta Saaga S:n saavuttamasta ravikuningatar 2017 tittelistä sekä luovuttivat heille taipalsaarelaisen taideseppä Antti Niemisen messingistä muotoilemat Saaga S 2017 reliefit kukkien kera. Myös Ilkka Pyysalon vanhemmat Esko ja Asta Pyysalo kukitettiin huomionosoituksen yhteydessä.

Illan kokousesitelmän pitäjäksi oli saatu lääninrovasti Heikki Svinhufvud. Kokousesitelmän aihe oli ” Suomi 100 vuotta – isoisäni Ukko Pekan tarina ”. Heikki Svinhufvudin kokousesitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä se saikin runsaan määrän väkeä paikalle.

Isoisän laukku ja puhujaTaipalsaaren kunnantalolla oli 82 osallistujaa kuulemassa esitelmää sekä seuraamassa Saaga S omistajatahoille toteutettua huomionosoitusta. Esitelmässään lääninrovasti Heikki Svinhufvudin kertoi mielenkiintoisella tavallaan isoisänsä tarinaa aina hänen lapsuudestaan alkaen. Esitelmän pitäjä oli myös pukeutunut esitelmässä kuvatun Ukko Pekan mukaiseen rooliasuun ja hänellä oli aito matkalaukku mukana, joka oli ollut UkkoPekalla aikoinaan. Esitelmälle varattu aika (n. 40 min) kului nopeasti ja tarinaa ja paikalla olleiden kysymyksiä olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa. Kokonaisuudessaan esitelmää seuraamaan saapunut kokousväki oli varsin tyytyväistä kuulemaansa.

Kiitoksen illan puhujalle

Esitelmän tiivistelmä ohessa liitteenä: Esitelmä 23.11.2017 – Suomi 100 vuotta -Ukko Pekan tarina

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman kiittivät lääninrovasti Heikki Svinhufvudia mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesti Suomi 100 vuotta teemaan liittyvästä esitelmästä. Esitelmän pitäjälle luovutettiin kotiin viemiseksi kukat ja myös kotilukemiseksi taipalsaarelaista paikallishistoriaa ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan muodossa.

Taipalsaaren maamiesseuran varsinainen syyskokous pääsi alkamaan klo 21.14 ja kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 6§ määräämät asiat. Kokouksen puheenjohtajana toimi Ilpo Kolhonen. Maamiesseuran puheenjohtajaksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle (vv.2018-20) valittiin yksimielisesti uudelleen nykyinen puheenjohtaja Asko Saikko. Johtokunnan erovuoroisista jäsenistä uudelleen valittiin vv. 2018-20 Jarmo Kallio ja Sari Kantonen. Seuran pitkäaikainen johtokunnan jäsen ( 28 vuotta) Seppo Koivunen jäi omasta pyynnöstään pois johtokunnasta ja näin hänen tilalleen valittiin uutena jäsenenä Veikko Saira.

WP_20171123_21_47_32_Rich

Maamiesseuran puolesta puheenjohtaja Asko Saikko kiitti Seppo Koivusta pitkäaikaisesta työstä seuran johtokunnassa. Tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta johtokunnassa Seppo Koivuselle luovutettiin ProAgria keskusten liiton myöntämä ” Koti peltojen keskellä” mitali.

WP_20171123_21_52_55_Rich

Toisena huomionosoituksena oli uuden kunniajäsenen kutsuminen. Yhdistyksen aikaisempi pitkäaikainen puheenjohtaja Jarmo Koivunen pyydettiin Taipalsaaren maamiesseura ry:n uudeksi kunniajäseneksi. Jarmo Koivunen toimi yhdistyksen puheenjohtajana 21 vuotta eli vv.

JOULUKUU 2017

Maaseutuseurojen yhteistä joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa vietettiin Väinölässä 2.12.2017 klo 18.00 – 21.00 peräti 77 hengen voimin. Kokonainen palvattu sika oli illan pääosassa ja se maistui.

Tapahtuma järjestettiin yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa oli mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä.

WP_20171202_18_22_30_Rich

Seurojen puheenjohtajat ( Asko Saikko ja Teija Arponen-Latto) toivottivat väen tervetulleeksi. Illan juontajana toimi ammattitaidolla Raili Leino.

WP_20171202_18_09_19_RichWP_20171202_18_16_27_Rich

Illan ohjelmaryhmän muodostivat Eero Juntunen, Asko Saikko, Esa Lautala, Teija Arponen-Latto, Jarmo Koivunen, Veikko Saira ja Raili Leino.

WP_20171202_19_35_43_Rich

Ohjelmassa kuultiin mm. ” Suomi sataa” laulu viime kesän säähän sopivine sanoituksineen, Juisen ” Sika lyrics- laulukuvaelma” sekä tilaisuuteen kuuluvat joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa vieraili sitten odotettu vieras; joulupukki.

Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjosivat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi.

Illan ruokaherkuista vastasi tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy.

Tapahtuman  myötä päätimme yhteisesti Suomi 100 vuotta juhlavuoden viettämisen maaseutuseurojen yhteisenä tapahtumana.

Tapahtumaan osallistui peräti 77 osallistujaa.

Mukana olleille iso kiitos samoin kuin tapahtumassa ohjelmaa esittäneille. Mukavat ja maukkaat muistot jäi tästäkin yhteisestä tapahtumasta.

 

Reinikkalan tonttumaassa virittäydyttiin 12.12.2017 joulun tunnelmaan

Tiistai-illan 12.12.2017 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli väkeä jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkkilän kylällä.

Polku tonttumaahan

Reinikkalan tonttumaa-joulutapahtuma järjestetään nyt jo 19 kerran. Perinteisesti tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Kilkkilän ja Olkkolan kylän väki yhteistyössä seurakunnan kanssa. Tällä kertaa tämän pitkään jatkuneen jouluperinteen järjestelyihin viimevuotiseen tapaan osallistui myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Näin tästä pitkään jatkuneesta jouluperinteestä on tullut myös maaseutuväen yhteinen joulutapahtuma Taipalsaarella.  Tapahtumaan osallistui tälläkin kertaa lähes 70 osallistujaa; niin lapsiperheitä, nuoria kuin myös vanhempaakin väkeä.

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa toteutuvat erinomaisesti jouluun liittyvät perinteet. Luonnon keskellä Reinikkalan metsässä saatiin kuulla joulun perimmäistä sanomaa, päästiin maistelemaan joulupipareita, karkkeja ja lämmintä mehua. Laulettiin yhdessä joululauluja, kuultiin joulumuisteluja ja runojaTiernapojatsekä ennen kaikkea päästiin taas nauttimaan perinteisestä tiernapojat esityksestä.

Illan ehdoton kohokohta olikin paikallisten Kilkkilän miesten toimesta toteutettu perinteinen ” Tiernapojat” joulunäytelmä. Sitä odotettiin ja siitä nautittiin. Tiernapojat esityksessä kuningas Herodeksen roolissa oli Seppo Saira, murjaanien kuninkaan roolissa Arto Kontunen, Knihtin roolissa Yrjö Hämäläinen ja Mänkinä tähteä pyöritteli Veikko Saira. Kullakin pääroolin esittäjällä oli oma laulusoolonsa ja välillä myös laulettiin yhdessä. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottattivat hyvää joulua tonttumaahan kokoontuneelle yleisölle.

Joulupukki ja lapset

Illan ehdottomia suosikkeja oli myös yllätysvieraana saapunut joulupukki. Ainakin lasten mielestä näin. Lapset saivat jututtaa pukkia ja runsas oli se joululahjatoiveiden määrä, minkä pukki sai mukaansa. Pukki oli varautunut tapatumaan ja niinpä hänellä oli jaettavanaan  lapsille niin karkkeja kuin pipareitakin.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

 

Rauhaisaa Joulua 2017 ja Onnellista Uutta Vuotta 2018

 

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset toivottavat kaikille jäsenilleen läheisineen ja yhteistyökumppaneilleen RAUHAISAA JOULUA JA RIEMUKASTA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018 !!

Hauskaa Joulua ja Riemukasta Uutta Vuotta 2018

Lämmin kiitos kaikille aktiivisesta mukanaolosta lukuisissa tapahtumissamme kuluneen vuoden aikana sekä kiitokset myös lukuisille aktiivisille talkoolaisillemme, jotka ovat olleet myötävaikuttamassa tapahtumiemme onnistumiseen.

Ensi vuonna on taas luvassa paljon mukavaa toimintaa ja yhdessäoloa niin nuorille, lapsiperheille kuin vähän varttuneimmillekin.

Jouluterveisin

Taipalsaaren maamiesseuran johtokunta ja maaseutunaisten hallitus

 

 

 ***************************************************************************************************************

MAAMIESSEURAN TOIMINTAA VUODELTA 2016


Koko vuotta 2016 koskien

Seurojemme toiminnan edelleen kehittämiseksi teimme joulukuussa 2015 Etelä-Karjalan maataloussäätiölle pienimuotoisen avustushakemuksen, joka myös hyväksyttiin säätiön toimesta. Saatavan avustuksen kautta panostettiin vuonna 2016 toimiin, joilla haettiin mukaan nuorempaa väkeä toimintamme piiriin sekä lisättiin yhteistyötä Taipalsaarella toimivien muiden seurojen kanssa kuin myös kehitettiin viestintää monikanavaisena ja myös tämän päivän ” some-maailman” tarjoamat mahdollisuudet hyödyntäen.  Unohtamatta  perinteisiäkään jäsenviestinnän muotoja.

Merkittävänä koko vuotta 2016 koskevana toimintana oli  Röytyn kotiseututalon pihapiirin koottavan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” teko.

Reija, Paavo, Jarmo ja SEppo 24.11.2015 RöyttyKyseessä on puolentoista vuoden projekti ja tavoitteena on ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” avaaminen kesällä 2017 Taipalsaari-päivien yhteydessä. Taipalsaaren tuottajayhdistys on yhteistyötahona toteutuksessa sekä myös Taipalsaaren kunta osaltaan on myönteisesti tukemassa tätä yhteistä hanketta. Hankkeen eteenpäin viemiseksi muodostettiin pienempi työryhmä, johon kuuluivat Jarmo Koivunen, Paavo Turkia, Seppo Koivunen, Markku Hulkkonen ja Eero Juntunen. Taustalla vahvana tukena toteutuksessa on myös Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimiva ” Wanhat Masinat” konekerho.

Keväällä toteutettiin Taipalsaarella kyläkunnittain vanhojen vv. 1930 – 1960 käytössä olleiden traktorityökoneiden kartoitus. Tavoitteena oli saada alustava luettelo näistä työkoneista alkukesään mennessä.

WP_20160601_10_37_02_RichKaikilta kyliltä tunnistettiin henkilö(t), joilla oli tietämystä näistä koneista ja jotka omalta kylältään selvittävät tilanteen. Tämän pohjalta saatiin alustavat lista vanhoista traktorityökoneista. Näistä tullaan sitten valitsemaan ja tarkemman selvittelyn pohjalta työkonemuseoon soveltuvien työkoneiden valinta.

Vanhojen traktorityökoneiden museoon tulevat työkoneet valitaan lopullisesti syksyn 2016- talven 2017 kuluessa. Samoin vanhoihin työkoneisiin liittyvä historiatieto koneista ja niiden käytöstä omistajilla kootaan myös osaksi työkonemuseon kokonaisuutta. Työkoneisiin liittyvän historia- ja käyttäjätiedon hankintaan ja esille tuomiseen voivat halutessaan osallistua myös nuoret – Taipalsaaren yläasteen oppilaat , jolloin se voi olla osana heidän opiskeluunsa liittyvää kotiseutuhistoriaan tutustumista.

kentän tekijät 5Työkonemuseon kenttä valmisteltiin alustavasti talkoilla toukokuussa ja 1.6.2016  kenttä sai vielä katteekseen kevytsepelin, jolloin se saatiin lopulliseen muotoonsa. Taipalsaaren ” kosteikkopyöräily” toteutettiin lauantaina 11.6.2016 ja tapahtuman lähtöpaikkana oli Röytyn pihapiirissä oleva ” vanhojen työkoneiden avomuseokenttä”.

Samoin kenttää hyödynnettiin Taipalsaari-päivien yhteydessä 3.7.2016 pidetyssä ” maaseututapahtumassa” Syksyn 2016 kuluessa käytiin tiloilla ja kuvattiin esiin tulleita vanhoja traktorityökoneita sekä kerättiin niistä jo alustavat tiedot. Marraskuussa osa museoon tulevista vanhoista traktorityökoneista siirrettiin jo ” välivarastoon”, jossa niitä voidaan vähän kunnostaa alkutalven 2017 aikana. Wanhat masinat konekerho on ottanut tämän urakan hoitaakseen. Valmista pitäisi olla 2.7.2017, jolloin museon avajaiset pidetään osana Taipalsaari-päivien ohjelmaa.


 

Nuorta näkemystä seurojemme toimintaan LUX:n myötä

Taipalsaaren maanmiesseura ja maaseutunaiset käynnistivät yhteistyön Saimia ammattikorkeakoulun markkinoinnin opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden perustama LUX markkinointiosuuskunta tulee tekemään yhteistyötä seurojemme kanssa seuraavat kaksi vuotta.  Markkinointiosuuskunta LUX:n puolelta on nimetty 5 hengen tiimi, jonka kanssa tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä. Tiimin muodostavat tällä  hetkellä Titta Heikkinen, Isa Räihä, Laura Kotisalo, Emmi Mankinen ja Tuija Yli-Kauppila.

Yhteistyön tavoitteena nuorten näkökulman vahvempi mukaan saaminen seurojen toimintaan sekä sen kautta myös jäsenhankinnan kohdentaminen nuorille. Myös jäsenviestinnän ja tapahtumaviestinnän kehittäminen monikanavaisena on yksi yhteistyömme tavoite. Seurojemme tapahtumissa nuoret ovat olleet aktiivisesti mukana niin toimijoina kuin myös toiminnan kehittäjinä.

Huhtikuussa totettu jäsenkysely antoi positiivisen palautteen toiminnastamme.

Jäsenkysely 2016Jäsenkysely toteutettiin LUX markkinointiosuuskunnan opiskelijoiden toimesta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa jäsentemme mielipiteitä ja tyytyväisyyttä toimintaamme sekä toiveita tulevan toiminnan, jäsenviestinnän ja jäsenhankinnan kehittämiseksi.

Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä sekä kirjekyselynä niille, joilla ei ollut sähköpostia käytössä. Jäsenkysely lähetettiin huhtikuun aikana jäsenistölle. Kyselyyn vastasi 76 jäsentä ja vastaus-% oli yli 30%.

Parhaat kiitokset  jäsenkyselyymme vastanneita.  Kyselyn tulokset käytiin läpi 1.6.2016 molempien seurojen yhteisessä johtokuntien /hallituksen kokouksessa sekä esiteltiin laajemmin jäsenistölle 24.11.2016 seuran syyskokouksessa.

Luxilaiset Titta Heikkinen ja Emmi Mankinen esittelee jäsentutkimuksen tulokset 6.6.2016Kokonaisuudessaan jäsenkunnan palautteet maamiesseuran toiminnasta olivat varsin positiiviset. Tästä on hyvä jatkaa myös tulevaisuudessa. Kehittämistarpeitakin jäsenistön palautteen pohjalta löytyi ja pyrimmekin huomioimaan ne tulevassa toiminnassamme.

Ohessa on yhden sivun mittainen tiivistelmä keskeisistä tuloksista ja asioista, joihin tulemme kiinnittämään huomiota tulevassa toiminnassamme. Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista

Lisäksi oheisten linkkien kautta on luettavissa laajemmin jäsenkyselyn tulokset kokonaisuudessaan Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat   ja seurakohtaiset tulokset Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset

TOTEUTETUT TAPAHTUMAT KESÄ-JOULUKUUSSA 2016

KESÄKUU-2016

Lauantaina 11.6. 2016 polkaistiin Taipalsaaren ensimmäinen ” kosteikkopyöräily”, johon osallistui lähemmäs 40 osallistujaa. SONY DSC

Reitti suuntautui lähtien Röytyn kotiseututalolta  Haikkaanlahden suuntaan ja jatkuen Leväsen maisemiin.

Leppoisana tapahtumana pyöräilyn muodossa tutustuttiin  Jarmo Koivusen omistamaan kosteikkoon sekä Marko Suutarin Torton kosteikkoon Haikkaanlahdella sekä niiden yhteyteen järjestettyyn ohjelmaan sekä vierailtiin myös Leväsen kylätoimikunnan ” kyläpäivässä”, jossa oli myös mahdollisuus virkistäytymiseen ja paikalle siirretyn ”mobiilisaunan ” löylyissä.  Kosteikkopyöräilyyn  OSALLISTUVIEN KESKEN arvottiin myös pieniä palkintoja ja kaikki saivat jotain kotiin Taipalsaaren kosteikkopyöräilyn reittivietävää. Tapahtuma oli osallistujille ilmainen.

Lähtö ” kosteikkopyöräilyyn” tapahtuu 11.6.2016 klo 10.00 paikkeilla Röytyn kotiseututalon pihapiiristä. Kosteikkopyöräilyn lähettäjänä tulee toimimaan kunnanjohtaja Jari Willman. Oheinen ryhmäkuva on kosteikkopyöräilijöistä Jarmo Koivusen kosteikolta.  Sää suosi pyöräilijöitä ja moni totesikin, että tämä otetaan uusisi ensi kesänä.

WP_20160611_10_37_22_Pro

Samaan tapahtumaan on myös yhdistetty maaseutunaisten perinteinen Impin päivän iikuntatapahtuma. 

 

HEINÄKUU -2016

Maaseudun perinnepäivä 3.7.2016 kiinnosti – lähemmäs 500 kävijää maaseudun perinnepäivässä Röytyn kotiseututalolla.

 Päivässä WP_20160703_11_52_46_Prototeutunut ohjelma:   Maaseutupäivän 3. 7. 2016 ohjelma ja aikataulu

Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien toteuttamassa ” Maaseudun perinnepäivässä” Röytyn kotiseututalolla oli väkeä runsaasti. Tapahtuma oli osa tämän vuoden Taipalsaari-päivien ohjelmaa ja toimiva sellainen. Väki viihtyi tapahtumassa ja katseltavaa ja koettavaa oli niin vanhemmille kuin myös lapsiperheille. Tapahtumassa oli esillä niin historiaa vanhojen koneiden ja työmenetelmien muodossa kun tämän päivän elävää maaseutua ja sen toimijoita sekä eläimiä. Tapahtumassa oli nähtävillä eläimistä myös Innalanmäen ”Ylämaan nautarodun karjaa” edustajan ”Arwen” vasikka, joka kiinnosti erityisesti lapsia ja lapsiperheitä.WP_20160703_15_42_56_Pro

 

Ja myös muiden toimijoiden esittelyjä oli mukana kuin myös perinteiset käsityötaidot oli esillä Liisa Siitosen ja Mirja Iivosen toimesta. Suutarimestari Ari Tylli esitteli suutarin perinteistä käsityöammattiataitoa ja hänen Oskari poikansa puolestaan viihdytti väkeä harmonikkamusiikilla.

Uutena yhteistyötahona tapahtumasNuoret-SAsa oli Maasotakoulu, joka esitteli toimintaa soveltuvin osin. Laser-ammunta rynnäkkökiväärillä ja pistoolilla kiinnosti kovasti ja myös nuoret pääsivät kokeilemaan silmän ja käden tarkkuutta.

Uusia yhteistyötahoja tapahtumassa olivat myös Mooser Putro muistosäätiön toiminnan esittely ja Jässi jätevesihankkeen esittely.  Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot myös pysähtyivät tapahtuman aikana kirkonkylällä ja näin täydensivät päivän ohjelmaa.

WP_20160703_11_47_38_ProEsillä oli myös Röytyn pihapiiriin valmisteilla olevaa vanhojen työkoneiden avomuseo ja sen myötä pienimuotoinen konenäyttely. Myös ruokatarjontaa oli esillä ja maa-ja kotitalousnaisten edustaja Sari Paajanen  esitteli ja maistatti ” Superruokaa Pohjolasta” teemalla paikallista ruokatarjontaa luonnosta ja pelloilta.

 


Pellonpiennarpäivässä 5.7.2016  Harri Kontusen tilalla Leväsessä saatiin ajankohtaista tietoa nurmen- ja viljanviljelyyn sekä tutustuttiin kolmeen hyvin rakennettuun ja toimivaan kosteikkoon.

P1050829Harri Kontusen tilalle oli yhteistyössä Berner Oy:n kanssa perustettu laidunnurmelle koelohko, jossa pellonpiennarpäivään osallistuville oli nähtävillä rikkakasvien torjunnan merkitys laadukkaan ja hyvän nurmisadon tuottamisessa.

Pellonpiennarpäivässä olivat myös mukana alan huippuosaajat ProAgria Etelä-Suomesta. Mukana kasvintuotannon huippuasiantuntija Eino Heinola kertoi viljanviljelyn onnistuneesta toteuttamisesta sekä nurmentuotannon huippuasiantuntija Asko Laapas puolestaan kertoi nurmentuotannon onnistuneesta toteuttamisesta.

 

Berner Oy:stä mukana oli asiantuntijana asiakkuuspäällikkö Kyösti Skippari, joka kertoi Berner Oy:n tarjoamista tuotteista ja palveluista tuloksekkaan viljan- ja nurmentuotannon toteuttamiseksi.

WP_20160705_15_04_58_ProKosteikkoasiamies Antti Happonen puolestaan kertoi Harri Kontisen tilalla rakennetusta 3 hyvin toimivasta kosteikosta, jotka olivat paisti toiminnaltaan tehokkaita myös silmälle kauniita ja luontoa rikastuttavia.  Tilaisuuteen osallistui 22 henkilö. Pieni sadekaan ei haitannut tapahtumaa vaan asiantuntijoiden kertomaa kiinnostuneina niin tilan konehallilla annetussa tietoiskussa kuin myös havaintolohkoilla pellonpientareella.

Pellonpiennartilaisuudessa oli mahdollisuus keskustella ja kysellä mukana olevilta asiantuntijoilta viljan- ja nurmenviljelyyn ja kosteikkorakentamiseen liittyvistä asioista sekä ” pellon-pientareella” nähdä ja kuulla hyvistä käytännöistä niihin liittyen.

Tilan isäntä Harri Kontunen kertoili myös tilaisuudessa tilan historiasta ja toiminnasta ansiokkaasti. Lämpimät kiitokset isäntäväelle tapahtuman toteutuksesta tilalla.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat ja maaseutunaiset sekä ProAgria Etelä-Suomi ja Berner Oy.  Pellonpiennarpäivään osallistujille Berner Oy tarjosi ” pellonpiennarkahvit ja pullat”. Tilaisuus on ilmainen osallistujille.


Kesäteatterimatka 13.7.2016 Aholan kesäteatteriin Joutsenoon kokosi bussillisen väkeä mukaan

Taipalsaaren tuottajayhdistys järjesti jäsenilleen kesäteatteriretken Joutsenoon Aholan kesäteatteriin 13.7.2016 katsomaan mukaansatempaavan hauskaa ”LENIN jäillä” farssia.  

Aholan kesäteatteri 13.7.2016Tuottajayhdistys kutsui myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten yhdistysten jäsenet perheenjäsenineen mukaan tälle yhteiselle kesäteatterimatkalle.

Tuottajayhdistys järjesti ja maksoi bussikuljetuksen (Ahokainen) Taipalsaarelta kesäteatterille ja takaisin sekä tarjosi mukana oleville ilmaiset kahvit näytelmän väliajalla. Teatterilippu oli omakustanteinen ja se maksoi 15 €/hlö. Alle 12 vuotiaat pääsivät ilmaiseksi. Mukana matkalla oli lähes 30 osallistujaa ja myös maamiesseuran ja maaseutunaisten väkeä osallistui kiitettävästi mukaan.  Saadun palautteen pohjalta kesäteatterimatka oli onnistunut ja LENIN jäillä oli ollut oikein hauska ja viihdyttävä kesäteatteriesitys.  Kesäteatteria parhaimmillaan !!!


ELOKUU -2016

Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen ” Viihdytään yhdessä SA IN tapahtuma 6.8.2016″ .

Tapahtuma kokosi runsaan joukkueellisen innokkaita lauantaina 6.8.2016 iltapäivällä mukavaan yhdessä oloon ja kisailuihin puolustusvoimain Taipalsaaren harjoitusalueen majoitus- ja huoltoalueelle (Rantatie 156, Taipalsaari)

WP_20160714_13_12_20_ProTaipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajayhdistys ja kotiseutuyhdistys järjestivät yhteisen koko perheen ” Viihdytään yhdessä SA INT” tapahtumailtapäivän armeijan harjoitusalueella Taipalsaarella. Tapahtumassa oli isäntänä mukana oli maasotakoulu majuri Seppo Naapila.

Tapahtuman ohjelma koostui mukavasta yhdessäolosta SA INT hengessä sisältäen erilaisia kisailuja, mukavaa yhdessä oloa, liikuntaa, toimintaesittelyjä sekä ohjelmaa myös lapsille.  Maasotakoulun puolelta tapahtumaan osallistuu majuri Seppo Naapila, joka toi tilaisuuteen maasotakoulun terveiset sekä kertoo harjoitus- ja ampuma-alueen ajankohtaisista asioista. Myös maasotakoulun kalustoesittely oli osana ohjelmaa.

Tapahtuman alussa on ” Seppo Naapilasotilaskotikahvit” ja tapahtuman aikana oli myös mahdollisuus saada pientä purtavaa grillistä ja nuotiolta.

Tapahtuma oli ilmainen osallistujille!

Tapahtumassa kokeiltiin käden tarkkuutta mm. ilma-aseammunnassa, freesbeessä, tikan- ja kraanatin heitossa. Visaisia tehtäviä puolestaan ratkottiin majuri Seppo Naapilan laatimalla SA INT tehtäradalla sekä myös maaseutuseurojen tehtävärasteilla.  Osallistujat osallistuivat innolla eri kisailuihin. Merkille pantavaa oli, että naisten taidot oli korkealla tasolla. Kun palkintojen jaon aika koitti, enemmistö runsaista palkinnoista pokkasivat naisosallistujat.  Iso kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille sekä myös tapahtumaa tukeneille yhteistyötahoille ja palkintojen lahjoittajille.

 

SYYSKUU -2016

Perinteiset ” Maaseutumarkkinat” Lappeenrannan torilla 11.9.2016 klo 10.00-15.00

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset osallistivat tapahtuman valmisteluun sekä ovat omalla osastollaan mukana tapahtumassa.

maaseutuseurat_banderolliTeemana on ” Juuret maalla” ja tapahtumassa myös myytiin perinteistä Taipalsaarelaista ” leivän  juurta”, jonka valmistaja oli Suoma Suutari Haikkaanlahdelta.  Leivän juuri sai melkoisen suosion ja niinpä se meni kuin kuumille kiville ja loppuikin jo ennen markkinoiden sulkeutumista. Kiitokset Suomalle mainiosta ” leivänjuuresta”. Nyt on juuret maalla ja kaupungissakin sananmukaisesti käytössä.

Maaseutumarkkinoilla maamiesseura ja maaseutunaiset oli ProAgrian&maa-ja kotitalousnaisten neuvontateltan yhteydessä ja oheisen kyltin kautta tunnistettavissa.

WP_20150607_11_57_09_ProEsillä oli myös maamiesseuran ja tuottajien yhteinen projekti ” Taipalsaaren vanhojen traktorityökoneiden avomuseoprojekti 2017″ esittely.

Tähän liittyen tapahtumassa oli esillä teemaan liittyen koneita ja esittelyaineistoa. Esillä oli mm. taipalsaarelaisen huippuharvinainen saksalainen RITSCHLER traktori 1950-luvulta vanhoine työkoneineen.  Myös tämän päivän maataloudesta ja lähiruoan tuotannosta kerrottiin Taipalsaaren maaseutuseurojen osastolla. Innalanmäen tila esitteli ” Ylämaan karjaa” ja lihatuotteiden suoramyyntiä samoin kuin Marko Suutari myös oman tilansa lihatuotteiden suoramyyntiä.

Perinteisesti maaseutumarkkinoilla kävi lähemmäs 10.000 kävijää ostamassa lähiruokaa Etelä-Karjalasta sekä muuta paikallistuotantoa.

Kiitoksia ”maaseutuseurat osastolla” käyneille lukuisille markkinavieraille !


LOKAKUU -2016

”Pohjolan villiruokaa luonnosta”- MIESTEN RUOKAKURSSI tarjosi unohtumattoman illan mukana olleille Haikkaanlahden koululla lauantaina 22.10.2016.

Jo perinteeksi muodostunut ” miesten ruokakurssi” pidettiin Haikkaanlahden entisellä koululla. Kurssin teemana oli tällä kertaa ” Pohjolan villiruokaa luonnosta”. Kurssille mukaan tuli maksimimäärä osallistujia. Ruoan laitto on yhdessä mukavaa; näin todettiin tälläkin kertaa ruokakurssille osallistuneiden 19 osanottajan kesken.

Kuva 2. Ruokakurssin ohjeet Sari PaajaseltaKurssilla opeteltiin laittamaan kotitalousopettaja Sari Paajasen johdolla kalasta ja riistasta ja muista luonnonantimista 6 ruokalajin illallinen. Illan menu sisälsi  alkupalat &soseisen omenaisen punajuurikeiton, riistaa ja kalaa pääruokina sekä päätteeksi jälkiruokahyydykkeen.  Riistana oli villisorsaa ja hirveä; kalapuolella puolestaan loistekirjolohta ja Lavikanlahdelta pyydettyä kuhaa. Illan kruunasi jälkiruokana herkullinen ”ketunleipäpannapannakotta” hyydyke.

Kurssin aluksi kurssin kouluttaja Sari Paajanen Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaisista ohjeisti kurssilaiset sekä antoi kirjalliset ohjeet ja reseptit illan juhla-aterian valmistukseen.

 

Kuva 10 Pohjolan villiruokaa luonnosta menuWP_20161022_16_11_13_Rich_LIKuva 4, Kuharullia tekemässä Ossi Illukka ja Markku HupliWP_20161022_17_05_06_RichWP_20161022_16_22_19_Rich_LI

Sitten jakaannuttiin pienempiin ryhmiin ja jokainen sai oman vastuualueen 6 ruokalajin juhla-aterian valmistamiseen 40 hengelle.  Kaikille löytyi sopivaa tekemistä mukaan lukien myös juhlatilana toimineen luokkahuoneen koristelu yhteiseksi ruokailutilaksi. Kolmen ja puolen tunnin kuluessa kaikki saatiin valmiiksi ja kaikki onnistuivat oman vastuualueensa ateriaosion laitossaan erinomaisesti.

Kurssimaksuun sisältyi mahdollisuus pyytää seuralainen nauttimaan kurssilaisten tekemästä ateriakokonaisuudesta. Tämä mahdollisuus käytettiinkin lähes täysimääräisesti hyväksi ja juhlaillallisella oli osanottajia kaikkiaan 37 henkeä.

WP_20161022_18_44_27_Rich_LIWP_20161022_18_59_46_Rich_LIWP_20161022_19_20_08_Pro_LI

Illan pimetessä puoli seitsemän aikaan elävät tulet Haikkaanlahden koulun pihalla toivottivat kutsuvieraat tervetulleeksi miesten valmistamalle juhlaillalliselle.

Kurssille osallistuneet miehet hoitivat ruokien tarjoilun sekä lämpimien pääruokien organisoinnin juhlapöydästä noudettaviksi. Kaikki meni mallikkaasti ja kaikkien ruokalajien osalla kokkeina toimineet kurssialaiset onnistuivat tekemään suussa sulavat herkut. Makutuomareina toimineet kurssialaisten seuralaiset tämän ” yhdestä suusta” positiivisen palauteen muodossa totesivat niin ruokailun yhteydessä kuin sen päätyttyäkin.

P1060759Ja että ilta olisi ollut unohtumaton, yllättäen illallisen aikana myös oli myös spontaaneja pienimuotoisia ohjelmaesityksiä. Kuultiin Haikkaanlahden kansakoulun osalta tarinoita ja palautettiin vanhoja koulumuistoja mieliin leikkimielisen tietokilpailuin muodossa.

Tehtiinpä yhteinen runokin osallistuneiden voimin, joka esitettiin illan kuluessa. Runo ohessa: Yhteinen ruokaruno-maamiesten ruokakurssilla 22.10.2016 Haikkaanlahden koululla

Oli myös yhteislaulua sekä huippuna soololauluesitys yhden ruokakurssilaisen puolison toimesta. Tämä hänen esittämänsä laulu ” unohtumaton ilta” summasi koko illan onnistuneen tunnelman sananmukaisesti.

Vuoden päästä taas tavataan miesten ruokakurssin merkeissä; näin päätettiin onnistuneen illan päätteeksi.


Maakunnallinen JÄSENYHTEISÖPALAVERI lauantaina 29.10.2016 klo 10.00-13.00

Maakunnallinen jäsenyhteisöpalaveri pidettiin Lappeenrannassa Viljelystalolla ( Pormestarinkatu 6). Tilaisuuden järjestäjinä ja kutsujina olivat Etelä-Karjalan maataloussäätiö, ProAgria ja Maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus. Tilaisuuteen osallistui 7 jäsenyhdistyksen edustajat Etelä-Karjalan alueen maamiesseuroista ja maaseutunaisten yhdistyksistä.

Järjestöpäivä 29.10.2016 Lpr-maistuva maaseutu 2017 teemallaJäsenyhteisöpalaverin tavoitteena oli jäsenyhteisöjen yhteistyön kehittäminen ja lisääminen vuonna 2017. Tilaisuudessa myös kuultiin, miten maataloussäätiö ja ProAgria sekä maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus tukee jäsenyhteisöjen toimintaa vuonna 2017.

Yhtenä teemana palaverissa on mm. jäsenviestinnän kehittäminen hyödyntäen SOME:n tarjoamat mahdollisuudet. Tilaisuudessa esiteltiin osallistujille, miten Taipalsaaren maaseutunaiset ja maamiesseura ovat toteuttaneet omat www-sivut ja miten Facebook:ia hyödynnetään. Tämä kiinnosti muita seuroja ja niinpä jatkossa selvitetäänkin, miten ja millä kustannuksilla myös muut Etelä-Karjalan alueen jäsenyhdistykset voisivat tulla saman www.maaseutuseurat.fi sivuille mukaan omalla osiollaan. Näin saataisiin jäsenistölle samojen www-sivujen alle laajempi tarjonta ajankohtaisista tapahtumista koko Etelä-Karjalan alueelta.

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja niinpä jäsenyhteisöpalaverissa kuultiin Sanna Lento-Kempin esittämänä, mitä kaikkea on suunniteltu toteutettavaksi vuonna 2017. Yhteisenä teemana tulee olemaan ” Maistuva maaseutu”, jonka alla toteutetaan lukuisia tapahtumia; mm. kotimaiseen lähiruokaan perustuen. Palaverissa osallistujat myös lyhyesti toivat esille, mitä kukin on suunnitellut tulevalle vuodelle. Päätettiin, että muodostetaan yhteinen foorumi, jolla voidaan vaihtaa toimintasuunnitelmat keskenään ja näin saada hyviä ideoita toisilta.

Tilaisuuden lopuksi kuultiin, miten Etelä-Karjalan maataloussäätiö voi tukea rahallisesti paikallisyhdistysten toimintaa ja tapahtumien toteuttamista. Tästä kerto Antero Parkkonen, joka toimii Etelä-Karjalan maataloussäätiön asiamiehenä. Jäsenyhteisöjen kannattaa olla aktiivisia asiassa ja uusia avustushakemuksia odotetaan säätiön puolelta vuodelle 2017.


MARRASKUU-2016

 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 24.11.2016

Kokous kokosi ENNÄTYSYLEISÖN TAIPALSAAREN KUNNAN VALTUUSTOSALIIN – Paikalla oli noin 150 osallistujaa

Taipalsaaren maamiesseuran sääntömääräinen syyskokous ja maaseutunaisten sääntömääräinen vuosikokous pidettiin samana iltana samassa paikassa tänä syksynä. Myös tuottajien kokous oli samassa yhteydessä. Kokoukset pidettiin Taipalsaaren kunnantalolla, Kellomäentie 1, Taipalsaari.

Tuottajien ja maaseutunaisten kokoukset olivat  klo 18.30 ja maamiesseuran syyskokous puolestaan alkoi yhteisen kahvi-ja puurotarjoilun ja kokousesitelmän jälkeen. Klo 19.30 oli yhteinen kaikille avoin kokousesitelmä ja huomionosoitukset, jonka jälkeen oli yhteinen kahvi-ja puurotarjoilu. Maaseutuseurojen jäsenkyselyn tulokset esiteltiin kahvi-ja puurotarjoilun jälkeen maamiesseuran ja maaseutunaisten kokousedustajille jäsenkyselyn toteuttaneiden Saimaa AMK:n markkinointiosuuskunta Lux:n edustajien toimesta ja sen jälkeen päästiin pitämään maamiesseuran syyskokousta

Katso tiivistelmä kokouksista oheisen linkin kautta:tiivistelma-kokouksista-24-11-2016

kuva-2-asko-saikko-ja-ilpo-kolhonen-kiittaa-marja-mannistaTällä kertaa onkin varsin mielenkiintoinen esitelmän pitäjä ja aihe.

YLE:n pitkäaikainen ulkomaan (Moskova) toimittaja Marja Manninen kertoili näkemyksiään Venäjästä ja mihin suuntaan ollaan menossa. Esitelmän aiheena on ” Venäjä tänään”.

Marja Mannisen esitys antoi yleisölle syvällisen ja realistisen katsauksen nykyisestä ja tulevasta Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta sekä taustatekijöistä, mitkä tähän on vaikuttaneet. Esitys huomioitiin kokousyleisön raikuvilla aplodeilla. Järjestävien seurojen puolesta Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittivät Marja Mannista hyvästä esityksestä ja luovuttivat hänelle pienet muistolahjat.

kuva-3-asko-saikko-ja-ilpo-kolhonen-onnittelee-matti-nisosta-ja-ilkka-pyysaloaKokousesitelmän jälkeen oli vielä vuoden 2016 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon ja ohjastaja Matti Nisosen huomiointi maamiesseuran ja tuottajien puolelta. Huomionosoituksena luovutettiin Ilkka Pyysalolle ja Matti Nisoselle taideseppä Antti Niemisen tekemät Saaga S messinkivalokset.

Taipalsaaren mms:n toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-toimintasuunnitelma-2017

 


JOULUKUU -2016 

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa 12.12.2016 virittäydyttiin joulutunnelmaan joukolla

Illan hämärtyessä Reinikkalan tonttumaa tapahtumaan virtasi elävillä tulilla valaistua metsäpolkua myöten niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä sekä myös lapsiperheitä. Reinikkalan tonttumaa-tapahtuma järjestettiin jo 18. kerran. Kilkkilän ja Olkkolan kyläväen ja seurakunnan lisäksi tänä vuonna tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Laajentunut yhteistyö näkyikin kasvavana kävijämääränä Reinikkalan tonttumaa tapahtumassa. Lähemmäs 100 kävijää tuli paikalle nauttimaan tapahtumasta ja sen tarjoamasta jouluisesta ohjelmasta.

kuva-3-elavilla-tulilla-valaistu-polku-reinikkalan-tonttumaahanRaimo Turunen esitti tervetulotoivotukset ja kertoili tapahtuman historiasta. Seurakunnan puolelta puheenvuorot käyttivät rovasti Luntinen ja seurakuntapastori Junell. Taipalsaaren kippari toi terveiset myös tapahtumaan sekä muisteli joulun viettoa omassa lapsuudessaan 60 vuotta sitten. Tapahtumassa kuultiin myös muuta ohjelmaa; mm. laulua lasten esittämänä sekä laulettiin koko porukalla jouluisia lauluja. Illan ehdoton kohokohta oli paikallisten kylän  miesten esittämä ” Tiernapojat” kuvaelma.

Ohjelman lopuksi tarjottiin lämmintä mehua ja pipareita sekä keksejä ja karkkeja kaikille paikalla olleille. Yllätysvieraskin saatiin paikalle. Nimittäin paikalle saapui joulupukkikin illan päätteeksi. Pukin pakeilla kävikin melkoinen kuhina, kun lapset pääsivät jututtamaan

”Joulutulien” ääressä viihdyttiin ja tapahtuma mukavasti viritti osallistujat joulun tunnelmaan.

 

No comments.