Tulevaa toimintaa lähikuukausina 2020

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2020

 

Juhlavuosi on alkanut. Tänä vuonna Taipalsaaren maamiesseura täyttää 120 vuotta.
Taipalsaaren maamiesseura perustettiin tammikuun 29 päivänä vuonna 1900 kuntahuoneelle kutsutussa isäntien kokouksessa.

Tässä kokouksessa kokouksen valittu puheenjohtaja, maanviljelijä Heikki Nokala 120 vuotta sitten esitti paikalle saapuneelle kokousväelle kysymyksen: ” Perustetaanko maamiesseura Taipalsaaren kuntaamme?” Puheenjohtajan kysymykseen vastattiin myöntävästi: ”Perustetaan”. Ja näin lausuttiin syntysanat Taipalsaaren maamiesseuran toiminnalle 120 vuotta sitten.

Vuosien varrella maamiesseuran toiminnassa on pyritty aina huomioimaan kullekin ajanjaksolla tyypilliset piirteet sekä jäsenistön kulloisetkin tarpeet. Tämä on mahdollistanut sen, että seuran toiminta on koettu tarpeelliseksi jäsenistön keskuudessa 120 vuoden ajan. Tämän päivän toiminnassamme korostuu yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyyden edistäminen.

Siksi toteutammekin myös alkaneen vuoden monia tapahtumia yhdessä maaseutunaisten, tuottajien, kotiseutuyhdistyksen, kyläyhdistysten ja muiden tahojen kanssa. Yhdessä olemme enemmän.
Alkanut juhlavuosi sisältää paljon erilaisia tapahtumia jäsenistöllemme. Osa niistä on jo aiemmin hyväksi todettuja tapahtumia, joissa väki on viihtynyt ja osa uusia tapahtumia, joiden kautta entistä monipuolisemmin voimme tarjota mukavaa yhdessäoloa jäsenillemme. 

Juhlavuoden kohokohtamme on 27.9.2020, jolloin vietämme Taipalsaaren maamiesseura ry:n 120 – vuotisjuhlaa Taipalsaaren kirkonkylän koulun liikuntasalissa.  Kannattaa laittaa päivämäärä jo muistiin kalenteriin.

Jäsenmäärämme on ollut vahvassa kasvussa viime vuosina. Mm. viime vuonna jäsenmäärämme kasvoi 28 uudella jäsenellä.
Vuoden 2020 alkaessa jäsenmäärämme on 272 jäsentä

Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotta historiakirjan teko on käynnissä.

Kirja tuleesisältämään Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes
50 vuotisen historian. Kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö. Parhaillaan
kerätään aineistoa vuosien varrelta. Seurojen toiminnasta ja tapahtumista kertovat vanhat
valokuvat tulevat olemaan historiateoksessa keskeisellä sijalla. SIKSI TOIVOMME JÄSENILTÄMME
NIITÄ KÄYTTÖÖMME HISTORIAKIRJAA VARTEEN.

Jotta kuvien saaminen käyttöön olisi helppoa, pidämme Röytyn kotiseututalolla 4. ja 5. 2. 2020 klo 14.00-18.00 VANHOJEN VALOKUVIEN TALLENNUSPÄIVÄT. Tervetuloa kuvien kera paikalle, jolloin voimme tallentaa vanhat kuvasi ja samalla saada tietoa, mistä ja milloin kuvat on otettu ja ketä mahdollisesti on kuvissa.
Valokuvia ei tarvitse jättää historian tekijöille vaan saat ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi.
Kahvitarjoilu paikalle saapuville ! Lisätietoja antaa Eero Juntunen, puh. 0400-372857,
eero.juntunen@pp1.inet.fi

 

ELOKUU 2020

 

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik lauantaina 1.8.2020– tapahtuma on näillä näkymin peruuntumassa koronatilanteesta johtuen??

Röytyn pihatossa  pidetään lauantaina 1.8.2020 KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Seinäjoella samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Röytyn kotiseututalon katettuun pihattoon tehdään ” ravikatsomo”, jossa väki voi nauttia kuninkuusravien tunnelmasta  ja seutata suoranan ” live” lähetyksenä Seinäjoella ravattavia kuninkuusraveja.

Ja samalla  nauttia omista eväistä  ja juomista hyvässä Piknik-hengessä.  Kannattaa laittaa tästä tapahtumasta  ajanvaraus jo etukäteen  omaan kalenteriin.

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilassa kahvitusviikko elokuun lopulla peruttu.

Kahvitusviikkoon ei tänä vuonna osallistuta!

.

Maaseutunaiset yhdessä maamiessuran kanssa hoitaa yhden viikon kahvituksen.  Aiempina vuosina  ( 2018-2019) maaseutunaiset ja maamiesseuran miehet ovat hoitaneen kesäkahvilan kesän viimeisen aukioloviikon.

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan ylläpidosta huolehtivat yhteistyössä noin 10-12 taipalsaaren alueella toimivaa yhdistystä. Tämä on hieno yhteistyön näytös, koska ilman tätä Röytyn kesäkahvilaa ei voitaisi pitää yllä kesäisin.

Tänä vuonna ei vielä tässä vaiheessa ole sovittu , millä viikolla kukin seura ottaa vastuun kesäkahvilan pyörittämisestä. Vuoroista sovitaan maalis-huhtikuun aikana.

 

WP_20180821_13_09_39_Rich 

 

SYYSKUU 2020

 

”Taipalsaaren koululaisten oma metsän hiilinielu” tapahtuma

Tätä tapahtumaa ei ole koronan vuoksi peruttu vaan siirretty toteutettavaksi keväällä 2021 huhti-toukokuun vaihteessa.  Tapahtuma on tuolloin myös osana Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden tapahtumia

Taipalsaaren sivistystoimen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta päätettiin  yhdessä, että tämä jo viime keväälle 2020 suunniteltu Taipalsaaren koulujen ja  Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen koululaistapahtuma toteutetaan ensi keväänä 2021  ja näin se tulee olemaan osana Taipalsaaren kunnan 450 vuotta  juhlavuoden tapahtumia. 

Huhti- toukokuun vaihteessa 2021 toteutetaan Taipalsaaren koulujen ja maaseutuseurojen yhteinen metsäprojekti, jonka puitteissa Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan maaseutuseurojen ohjauksessa omat puuntaimet kunnan osoittamalle metsäpalstalle.

Tavoitteena on, että myös jatkossa tulevina vuosina aina aloittavat 1 luokkalaiset istuttavat ko. palstalle omat puuntaimet. Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan ” Taipalsaaren koululaisten  oman metsän hiilinielua” sekä havainnoimaan sitä ja myös hyödyntämään sitä osallistavassa oppimisessa.

 

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla 27.9.2020 Taipalsaaren kirkonkylän koulun liikuntasalissa. 

120 vuotisjuhla on Taipalsaaren  maamiesseuran vuoden kohokohta.  Juhlat alkavat juhlajumalanpalveluksella klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa.  Juhlajumalanpalveluksessa mukana piispa Seppo Häkkinen. Jumalanpalveluksen jälkeen siirrytään kirkonkylän koulun liikuntasaliin, jossa itse pääjuhla tapahtuu.

Juhalassa tulee olemaan monipuolinen ohjelma .

Yhtenä juhlan kohokohtana tulee olemaan  ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirjan sisällön esittely.

Kirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maatalousnaisten lähes 50 vuotisen historian.

Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö.  Painettuna kirja tulee ilmestymään vähän myöhemmin koppuvuodesta tai vuoden 2021 alussa, jollon sen julkistamisella myös juhlistetaan Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuotta.

Juhlassa tulaan myös muistamaan seuran pitkäaikaisia hallintohenkilöitä .

LOKAKUU 2020

Miesten ja naisten kuntosali (ohjattu)

Pidetään Taipalsaaren kirkonkylän koulun yhteydessä olevalla kuntosalilla. Tapahtumaan hankitaan pätevaä ammattiohjaaja kertomaan, miten kuntosali harjoittelu kannattaa aloittaa ja miten harjoittelulla voi vaikuttaa kukin omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tapahtuman tarkempi pitoajankohta selviää kesän kynnyksellä.

 

” Miesten ruokakurssi”  la 24.10.2020 klo 15.00 – 18.00 Haikkaanlahden  vanhalla kansakoululla.

 

Tämä jo perinteeksi 2010 -luvulla muodostunut miesten tapahtuma toteutetaan taas lokakuun loppupuolella.  

Ruokakurssin teemana tulee olemaan Taipalsaaren perinneruoat kalan ja lihan merkeissä.

Miesten ruokakurssin ohjaajaksi tulee alan ammattilainen ja hänen johdollaan valmistetaan herkullinen 4-5 ruokalajin illallinen, joka sitten yhdessä nautitaan Haikkaanlahden vanhan koulun historiallisissa tiloissa.

Ja  opivasti myös mukavalla illallisohjelmalla höystettynä. Tästä kerromme lisää loppukesästä, kun lähetämme jäsenillemme seuraavan jäsenkirjeen.

Miesten ruokakurssille otetaan  osanottajien määrä on rajattu   20-25 henkeen.

 

MARRASKUU 2020

Sääntömääräiset kokoukset marraskuun loppupuolella

Aikaisempien vuosien tapaan myös tulevana syksynä pidetään  maamiesseuran , tuottajien ja maaseutunaisten sääntömmääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa.

Toimintatapana on ollut, että tuottajat ja maaseutunaiset pitävät omat kokoukset klo 18,00 alkaen .

Niiden päätyttyä on perinteinen ohrapuurotarjoilu ja sen jälkeen kokousesitelmä. Esitelmän pitäjäksi haetaan kiinnostava esiintyjä. 

 Esitelmätialisuus ja sitä edeltävä puurotarjoilu on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Maamiesseuran varsinainen sääntömääräinen syyskokous pidetään sitten heti esitelmätilaisuuden jälkeen. 

Tämä menettely on koettu varsin hyväksi ja toimivaksi. Väkeä on ollut viime vuosina 70-80 henkeä kuulemassa kokousten yhteydessä pidettyjä esitelmiä.

JOULUKUU 2020

 

Reinikkalan tonttumaa joulutapahtuma 8.12.2020 klo 18.00-20.00  

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Tapahtuma järjestetään jo 22. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tapahtumassa on joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle.

Illan kohokohta on perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu on myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

Lapsille joulupukin vierailu on illan kohokohta. 

Näin vuonna 2020

Loppuvuoden tapahtumat täsmentyvät vielä kesän kynnyksellä. 

Tiedotamme jäsenillemme vuoden varrella seurojemme ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jäsenkirjeiden kautta , sähköpostilla, tekstiviestein,  www-sivujemme ja Facebook kautta sekä tarvittaessa ilmoituksin paikallisissa lehdissä ja ilmoitustauluilla.

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

**************