Tulevaa toimintaa lähikuukausina

HEINÄKUU 2019

Kesäteatterimatka 24.7.2019 Valkealan kesäteatteriin ”Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä”

 

MTK Taipalsaari ry järjesti jo 5. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.

Tällä kertaa lähdettiin porukalla keskiviikkona 24.7.2019 Valkealan kesäteatteriin katsomaan Virve Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmän Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä. Näytelmä tarjosi upeita lauluja ja tulkitsijoita sekä tanssikoreografioita live-bändin säestyksellä. Näytelmä vie katsojat 50- ja 60-luvun tunnelmiin, suomalaisen iskelmämusiikin kulta-aikaan sen hetken valovoimaisimman laulajattaremme johdattelemana.

Valkealan kesäteatteri

Kuten viime kesänäkin, myös tänä kesänä osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit& kahvileipä. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Bussi lähti Taipalsaaren kirkonkylältä sekä palasi takaisin iltayöstä.

Lämmin kiitos  maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta  ja viihtyisästä kesäteatterimatkasta.

 

 

ELOKUU 2019

 

Röytyn uudistuneen pihaton avajaiset sekä kuninkuusravit ja Röytyn pihattopikik 3.8.2019 klo 13.00 alkaen.

 

Röytyn Pihatto avattiin juhlavasti lauantaina 3.8.2019 klo 13.00. Nauhan leikkaajina toimivat maakuntajohtaja Matti Viialainen, puheenjohtajat Asko Saikko ja Jarmo Koivunen, sivistysjohtaja Vesa Pakarinen sekä Taipalsaaren kippari Raili Leino. Kunniavieraana oli Saaga S.
Maakuntajohtaja Viialainen esitti kiitokset talkoolaisille upeasta talkootyöstä, minkä he olivat tehneet pihaton rakentamisen yhteydessä. Samoin sivistysjohtaja Vesa Pakarinen esitti kunnan puolesta lämpimät kiitokset talkooväelle sekä luovutti pihaton rakentamisesta vastanneille tahoille (maamiesseura & kotiseutuyhdistys) teräslevylle kaiverretun tunnustuslaatan.


Avajaisyleisöä oli saapunut paikalle yli 150 henkeä. Aamupäivän sateinen keli muuttui aurinkoiseksi juuri sopivasti avajaisiin. Liekö se ollut ravikuningatar Saaga S, joka toi mukanaan auringonpaisteen avajaistapahtumaan.
Saaga S olikin avajaisten ehdoton vetonaula ja Saaga S viihtyi varta vasten hänelle rakennetussa aitauksessa peräti pari tuntia, joten varsinkin lapsiperheet pääsivät kuvaamaan Saaga S:ää.
Avajaistapahtuman järjestäjien (maamiesseura, kotiseutuyhdisteys ja maaseutunaiset) toimesta avajaisyleisölle tarjoiltiin avajaispuheiden jälkeen ilmaiset kahvit pullien kera. Kahvinjuonnin yhteydessä päästiin myös nauttimaan Suomen kansallisoopperan solistien Ilkka Hämäläisen ja Nina Aholan upeista lauluesityksistä.


Kahvittelun jälkeen katsottiin sitten joukolla ” Satu suomenhevosesta- Saaga S ” elokuva. Elokuvan sai myös ostaa DVD-versiona itselleen ja tätä mahdollisuutta käytti peräti 26 paikalla ollutta.
Iltapäivä jatkui seurustelun ja pihattopiknikin muodossa. Väki pääsi myös tutustumaan Röytyn pihaton rakentamisesta vv. 2017-2019 tehtyyn kuvakirjaan, jossa n. 300 valokuvan muodossa oli esitelty Röytyn pihaton rakentamisen eri vaiheet pienten kuvatekstien myötä.


Lämmin kiitos kaikille avajaisiin osallistuneille ja yhteistyötahoille sekä ennen kaikkea niille lukuisille talkoolaisille, jotka olivat pihaton rakentaneet uutteralla talkootyöllä

 

 

Vanhojen traktoreiden historia-ajo ajettiin lauantaina 10.8.2019 Lappeenrannan linnoitukseen

 

Mukana olivat tällä kertaa Taipalsaaren Wanhat Masinat ja Lemin Rasvanäpit. Päällekkäisten tapahtumien vuoksi Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta ja Wilkjärven Winssikerho sekä Partalan siivapyöräkerho eivät pääseet osallistumaan.  Tapahtumaan kuitenkin osallistui yli  20 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi Leimiltä sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.

” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 10.8.2019 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla  Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle. Taipalsaaren Wanhat Masinat kokoontuivat aamulla 10.8.2019 klo 08.30 ST 1 huoltoasemalle Taipalsaarella, josta sitten lähdettiin letkassa kohti Lappeenrantaa ja Hankkijaa.  Hankkijalla nautittiin aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen, johon saavutaan  klo 10.30  näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontuu Linnoituksessa Katariinan aukiolle.

Linnoituksessa oli samanaikaisesti  Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla”, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlistaa tätä tapahtumaa ja on kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohde.

nor_vivi

Katariinan torilla tavattiin myös uusi edellisiltana valittu isäntä Anu Talka. 

Vanhojen traktoreiden historia-ajolla tuotiin esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä.

 

 

Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.

 

Rukiinpuintitapahtuma koululaisille perjantaina 16.8.2019 klo 11.00 alkaen

Taipalsaaren kirkonkylän 4 ja 5 luokkalaiset pääsivät perjantaina 16.8.2019 puolilta päivin ruispellon pientareelle seuraamaan  rukiin puintia Jarmo Koivusen Kauko Vehmasvaaralta vuokraamalla pellolla. Lieko ollut koululaisten ansiota, että aurinko paistoi täydeltä terältä ja niinpä rukiin puintiin päästiin ihan oikeasti. Paitsi nykytekniikalla koululaisille kerrottiin myös rukiin korjuusta entisajan tyylillä.

Taipalsaaren maaseutuseurojen (maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset) ja Taipalsaaren koulujen yhteisenä teemana on ollut tänä vuonna seurata, havainnoida ja antaa käytännönläheistä opetusta taipalsaarelaisen rukiin tiestä pellolta koululaisten ruokapöytään.

Nyt sitten tutustuttiin rukiin puintiin. Seuraavaksi kaikilla kouluilla syyskuussa toteutetaan yhteiset ” ruissämpyläsäpinät”, jolloin nyt korjatusta ruissadosta leivotaan porukalla ruissämpylöitä yhdessä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi. Ja uutispuurotapahtumakin on suunnitteilla syyskuun loppupuolelle toteutettavaksi.

 

Tutustumisretki Kotkaniemen puutarhaan ja Salpalinjaan Luumäellä 10.8.2019

Retkellä päästään tutustumaan maa- ja kotitalousnaisten Etelä-Karjalan alueen vuoden maisemateko 2017 palkittuun kohteeseen Kotkaniemeen 10.8.2019.

P.E. Svinhufvudien kotitila Kotkaniemi

Kotkaniemi on presidentti P.E. Svinhufvudin kotitila, jonka toimiin nyt museona. Sen ylläpidosta huolehtii tänä päivänä Kotkaniemi-säätiö. P.E. Svinhufvudin kotitila on kunnostettu nyt museokäyttöön viimeisen päälle ja ennen kaikkea tilan yhteydessä oleva puutarha on aivan upea nähtävyys.

Retkellä päästään myös tutustumaan ohjatusti Salpalinjaan ja sen rakentamiseen liittyvään historiaan.

Lisätietoa tulossa. Tiedustelut Jenni Kunnaala sähköposti: jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi tai puh. 040 5288610.

Tapahtuman ajankohta: 10.08.2019 10:00 alkaen. Lähiosoite: Itsenäisyydentie 799 A,  54530 Luumäki

 

SYYSKUU – 2019

Nasta ”Pihlaja 2019 ” pe-su 20.-22.9.2019 Santahamina

 

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Lisätietoja : Heli Sahlman ( puh. 0400-257897).

 

Valtakunnallinen ” Ruisleipänäyttely” Taipalsaarella ja ruisteemaan liittyvät tapahtumat Taipalsaaren kouluilla

 

Taipalsaarelle saadaan kuukauden ajaksi valtakunnallinen Sarka-museon toimesta valmisteltu ” Ruisleipänäyttely” . Näyttelyssä on lukuisin havaintotauluin kerrottu suomalaisen ruisleivän historiasta.

Katso oheinen info:Ruisleipänäyttely 2019 info 

Ruisleipä ennen ja nyt
koululaiset leipoo
näkkileipää-ja-hapankorppuja-
sämpyläsäpinat

Teemaan liittyen näyttely on esillä Taipalsaaren kouluilla ja kunnantalolla syyskuun aikana.

Ruisleipänäyttely on 2.-6.9. välisen ajan Taipalsaaren kunnantalon aulassa ( Kellomäentie 1, 54920 Taipalsaari). Sitten 9.9.-13.9. välisen ajan Taipalsaaren kirkonkylän koululla (Muukkolantie 2, 54920 Taipalsaari ) ja 16.9.-20.9. välisen ajan Saimaanharjun yhtenäiskoululla (Ankeriaantie 2, 54915 Saimaanharju). Lopuksi näyttely on vielä esillä Vehkataipaleen koululla 23.-27.9.2019 (Kanavakuja 7, 54969 Vehkataipale).

Kouluilla toteutetaan yhteistyössä maaseutunaisten ja maamiesseuran ja tuottajien kanssa ” ruisleipätapahtumia”.

Tavoitteena on järjestää syyskuun aikana kouluilla ” ruisleipäsäpinöitä”, joissa koululaiset pääsevät leipomaan omakätisesti ruisleipiä sekä saamaan infoa rukiin käytöstä kotimaisena elintarvikkeena. Ruis on korjattu Marko Suutarin Jauhialassa kasvattamasta  ” koululaisten ruispellosta” , jonka sadon korjuun on tapahtunut elokuussa.

 

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 22.9.2019 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitetaan kesän ja syksyn sadonkorjuuta.

Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttavat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen.

Taipalsaaren kirkko
WP_20170924_11_12_04_Pro

Kirkonmeiningin jälkeen on kahvitarjoilu seurakuntatalolla ( Savilahdentie 18 A). Kirkkokahvit täytekaakun kera tarjoataan Taipalsaaren Maaseutunaisten toimesta.

 

LOKAKUU 2019

Miesten ruokakurssi lauantaina 26.10.2019 klo 15.00 -19.00

 

Kurssin teemana on kotimaiset juurekset ja riista.

Miesten ruokakurssilla perehdytään riistaruoan valmistukseen hyödyntäen kotimaisia juureksia riistaruokien lisukkeina.

Ruoka-alan osaajan johdolla aluksi saadaan oppia riistaruokien valmistuksesta, joka jälkeen jakaannutaan pienryhmiin ja aletaan sovelta saatuja oppeja eli valmistaa maukkaita riistaruokia hyödyntäen kotimaisia juureksia riistan täydentäjänä.

WP_20171021_16_48_59_Rich

Kurssin myötä valmistetaan 4-6 ruokalajin herkullinen illallinen alku-pää-jälkiruokineen.

Kun kaikki on valmista noin klo 18.00 saapuvat kurssilaisten kutsumat avec:t nauttimaan kurssilaisten valmistamaa herkullista riistaillallista.

Hyvän ruoan ja seurustelun merkeissä vietetään sitten iltaa  yhdessä. Kurssin hinta tulee olemaan omakustannushintaisena noin 45-50 euroa/kurssilainen. Hintaan sisältyy 3 tunnin koulutus sekä kurssilla valmistettu herkullinen riistaillallinen kahdelle hengelle. 

Kurssipaikka selvitetään kesän kuluessa samoin kuin kurssin ohjaaja.

 

MARRASKUU 2019

 

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 21.11.2019 Taipalsaaren kunnantalolla 

 

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous pidetään klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän ja kahvi-ja ruokatarjoilun  jälkeen n. klo 20.15 alkaen

Ennen esitelmää oli tarjolla kaikille ilmainen kahvi- ja ohrapuurotarjoilu klo 19.15 alkaen ja varsinainen esitelmä alkoi klo 19.35.

Kokousesitelmän pitäjäksi haetaan mielenkiintoinen kiinnostava esitelmän teema ja pitäjä.  

Esitelmä on kaikille avoin tilaisuus ja niinpä väkeä toivotaan tulevan runsaasti kuulemaan esitelmää. Viime syksynä paikalla oli peräti  89 henkeä.

Varsinaisissa kokouksissa käsitellään sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat. Vuotta 2020 koskien hyväksytään vuoden 20120 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi valitaan juhtokuntaan/hallitukseen erovuorossa olevien jäsenten tilalle jäsenet vuosille 2020-2022.

 

Maaseutuseurojen yhteinen joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa Väinölässä 30.11.2010 klo 18.00 – 21.00 

 

Tapahtuma järjestetään yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa on mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä.

Illan pääosassa on kokonainen palvattu sika, joka nautitaan illan aikana mukavassa seurassa ja mukavan omatekoisen ohjelman maustamana.

WP_20171202_18_22_19_Rich

Tilaisuuteen kuuluvat myös yhteislauluna joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa on sitten odotettu vieras; joulupukki.

Illan ruokaherkuista vastaa tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy Sami Rounelan johdolla.

Vuoden 2019 päätökseksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjoavat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi.

 

JOULUKUU 2019

Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 10.12.2019 klo 18.00-20.00 

 

Tiistai-illan 10.12.2019 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdattelee taas väkeä jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä.

rhdr
rhdr

Tapahtuma järjestettiin jo 21. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Tilaisuudessa kuullaan järjestäjätahojen tervehdykset sekä joulun teemaan sanomaan liittyen seurakunnan edustajien puheenvuorot.

Lisäksi kuullaan tarinaan joulun periteistä, runonlausuntaa , lasten lauluja kuin myös yhdessä lauletaan joululauluja.

cof
cof

Illan kohokohta on perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu on myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

Lapsille joulupukin ja vierailu tapahtuman päätteeksi on illan kohokohta ja Joulupukki saakin paljon toivomuksia lapsilta jouluun liittyen. Tarjolla on myös mehua ja pipareita.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Näin vuonna 2019.

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

**************Y

 

No comments.