Tulevaa toimintaa lähikuukausina 2020

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2020

 

Juhlavuosi on alkanut. Tänä vuonna Taipalsaaren maamiesseura täyttää 120 vuotta.
Taipalsaaren maamiesseura perustettiin tammikuun 29 päivänä vuonna 1900 kuntahuoneelle kutsutussa isäntien kokouksessa.

Tässä kokouksessa kokouksen valittu puheenjohtaja, maanviljelijä Heikki Nokala 120 vuotta sitten esitti paikalle saapuneelle kokousväelle kysymyksen: ” Perustetaanko maamiesseura Taipalsaaren kuntaamme?” Puheenjohtajan kysymykseen vastattiin myöntävästi: ”Perustetaan”. Ja näin lausuttiin syntysanat Taipalsaaren maamiesseuran toiminnalle 120 vuotta sitten.

Vuosien varrella maamiesseuran toiminnassa on pyritty aina huomioimaan kullekin ajanjaksolla tyypilliset piirteet sekä jäsenistön kulloisetkin tarpeet. Tämä on mahdollistanut sen, että seuran toiminta on koettu tarpeelliseksi jäsenistön keskuudessa 120 vuoden ajan. Tämän päivän toiminnassamme korostuu yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyyden edistäminen.

Siksi toteutammekin myös alkaneen vuoden monia tapahtumia yhdessä maaseutunaisten, tuottajien, kotiseutuyhdistyksen, kyläyhdistysten ja muiden tahojen kanssa. Yhdessä olemme enemmän.
Alkanut juhlavuosi sisältää paljon erilaisia tapahtumia jäsenistöllemme. Osa niistä on jo aiemmin hyväksi todettuja tapahtumia, joissa väki on viihtynyt ja osa uusia tapahtumia, joiden kautta entistä monipuolisemmin voimme tarjota mukavaa yhdessäoloa jäsenillemme. 

Juhlavuoden kohokohtamme on 27.9.2020, jolloin vietämme Taipalsaaren maamiesseura ry:n 120 – vuotisjuhlaa
Väinölässä. Kannattaa laittaa päivämäärä jo muistiin kalenteriin.

Jäsenmäärämme on ollut vahvassa kasvussa viime vuosina. Mm. viime vuonna jäsenmäärämme kasvoi 28 uudella jäsenellä.
Vuoden 2020 alkaessa jäsenmäärämme on 272 jäsentä

Maamiesseuran toimintasuunnitelma vuodelle 2020 (3)

Taipalsaaren maamiesseura jäsenkirje 1-2020-päivitetty

Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotta historiakirjan teko on käynnissä.

Kirja tuleesisältämään Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes
50 vuotisen historian. Kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö. Parhaillaan
kerätään aineistoa vuosien varrelta. Seurojen toiminnasta ja tapahtumista kertovat vanhat
valokuvat tulevat olemaan historiateoksessa keskeisellä sijalla. SIKSI TOIVOMME JÄSENILTÄMME
NIITÄ KÄYTTÖÖMME HISTORIAKIRJAA VARTEEN.

Jotta kuvien saaminen käyttöön olisi helppoa, pidämme Röytyn kotiseututalolla 4. ja 5. 2. 2020 klo 14.00-18.00 VANHOJEN VALOKUVIEN TALLENNUSPÄIVÄT. Tervetuloa kuvien kera paikalle, jolloin voimme tallentaa vanhat kuvasi ja samalla saada tietoa, mistä ja milloin kuvat on otettu ja ketä mahdollisesti on kuvissa.
Valokuvia ei tarvitse jättää historian tekijöille vaan saat ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi.
Kahvitarjoilu paikalle saapuville ! Lisätietoja antaa Eero Juntunen, puh. 0400-372857,
eero.juntunen@pp1.inet.fi

 

 

TOUKOKUU 2020

”Taipalsaaren koululaisten oman metsän hiilinielu” teeman toteutus huhti-toukokuun vaihteessa

Huhti- toukokuun vaihteessa toteutetaan Taipalsaaren koulujen ja maaseutuseurojen yhteinen metsäprojekti, jonka puitteissa Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan maaseutuseurojen ohjauksessa omat puuntaimet kunnan osoittamalle metsäpalstalle.

 

Tavoitteena on, että myös jatkossa tulevina vuosina aina aloittavat 1 luokkalaiset istuttavat ko. palstalle omat puuntaimet. Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan ” Taipalsaaren koululaisten  oman metsän hiilinielua” sekä havainnoimaan sitä ja myös hyödyntämään sitä osallistavassa oppimisessa.

 

Röytyn kotiseututalon pihaton kevytkatoksen tervaus talkootyönä yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Röytyn kotiseututalon pihaton katto tehtiin talkoilla alkukesästä 2019.  Homma oli oikea ” talkoohengen” näytös.  Kaikkiaan lähes 40 talkoolaista osallistui tähän hommaan ja talkootuntejakin tehtiin peräti 2200 tuntia.

Röytyn pihaton katon osalla viime kesänä päätettiin, että keväällä 2020 koko komea haapalautainen katto vielä viimeistellään tervaamalla se aidolla tervalla.  Aitoa kotimaista tervaa tähän hommaan hankittiin jo viime vuoden lopulla; peräti 60 litraa. 

Tervaaminen on vähän ilmoista kiinni, mutta alustavasti on ajateltu, että katto päästään tervaamaan huhti-toukokuussa.

Kun ilmat sen sallivat.  Ja hommahan tehdään taas talkootyönä maamiesseuran ja kotiseutuyhidistyksen voimin. Tervaustalkoot kiinnostanevat myös laajemminkin väkeä ja miksei myös Taipalsaaren koululaisille siitä tulee mukava tutustumis- ja oppimiskohde.

 

KESÄKUU 2020

 

Maaseudun perinnepäivä  Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 28.6.2020 klo 11.00-15.00.

13509081_1209566752410725_8906234098608252208_n[1] – Kopio

Maaseudun perinnepäivässä 28.6.2020 saadaan kokea vanhan ajan maaseututunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen.

Väki viihtyi

Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille.

Maaseudun perinnepäivässä voi tutustua vanhan ajan työtapoihin ja käsityötaitohin. Tällä kertaa uutena ohjelmanumerona on tervan polttonäytös . Se sopiikin  tapahtumaan ;   onhan Röytyn pihaton katto tervattu kuukausi pari aikaisemmin.  Röytyn pihapiirissä voi myös tutustua vanhoihin traktorityökoneisiin avomuseossa sekä hevosajoneuvomuseossa päästä näkemään, millaisilla laitteilla ennen vanhaan toimittiin ja liikuttiin.

Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi tullenee tapahtumaan myös perinnepäivän päätteeksi.

Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä.  

Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat sekä  kotiseutuyhdistys ja käsityöläiset, 

 

HEINÄKUU 2020

 

MTK Tapalsaaren kesäteatterimatka heinäkuun puolivälin paikkeilla

MTK Taipalsaari ry järjestää taas jo 6. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuvat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.  Ajankohta täsmentyy kevättalven aikana, kun kesäteattereiden ohjelmatarjonta  kesälle 2020 on selvillä.

Viime kesänä  käytiin Valkealan kesäteatterissa katsomassa Valkealan kesäteatteriin katsomaan Virve Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmän Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä.

Näytelmä tarjosi upeita lauluja ja tulkitsijoita sekä tanssikoreografioita live-bändin säestyksellä. 

Kuten viime kesänä, niin myös tulevana kesänä osallistujille tarjotaan ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu on omakustanteinen.  . Maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta  jo tässä vaiheessa iso kiitos tuottajille etukäteen  tulevasta kesäteatterimatkasta .

 

 

Kosteikkoklinikka Asko ja Maija Saikon kosteikolla 7.7.2020 klo 17.00-20.00 (os. Suolahdentie 461, 54930 Levänen) 

Tapahtumassa kerrotaan  asiantuntijoiden toimesta kosteikon hoidosta ja kunnostuksesta Asko ja Maija Saikon kosteikolla.

Joten tarjolla neuvontaa ja ohjausta kosteikon hoidosta ja huollosta sekä kahvia ja pullaa ja makkaranpaistoa

Tapahtuma sopii koko perheelle. Tapahtuman järjestävät Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat sekä PISARA+ hanke.

 

Taipalsaarella on viime vuosien aikana rakennettu kosteikkoja ehkä enemmän kuin missään muussa kunnassa Suomessa.  Pien-Saimaan ympäristössä on  joyli 100 toimivaa kosteikkoa. Kosteikkojen merkitys vesistöjen kunnon kohentajina on saanut arvostusta. Myös kosteikkojen rakentajille on annettu kiitosta tästä työstä.

Kosteikkojen toimivuus kuitenkin edellyttää, että kosteikkojen keräämää humusta poistetaan aika-ajoin. Niinpä tämä teema on haluttu ottaa tämän vuoden ” pellonpiennar”-tapahtuman teemaksi. 

Tervetuloa joukolla tapahtumaan !

 

ELOKUU 2020

 

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik lauantaina 1.8.2020

Röytyn pihatossa  pidetään lauantaina 1.98.2020 KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Seinäjoella samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Röytyn kotiseututalon katettuun pihattoon tehdään ” ravikatsomo”, jossa väki voi nauttia kuninkuusravien tunnelmasta  ja seutata suoranan ” live” lähetyksenä Seinäjoella ravattavia kuninkuusraveja.

Ja samalla  nauttia omista eväistä  ja juomista hyvässä Piknik-hengessä.  Kannattaa laittaa tästä tapahtumasta  ajanvaraus jo etukäteen  omaan kalenteriin.

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilassa kahvitusviikko elokuun aikana.

Maaseutunaiset yhdessä maamiessuran kanssa hoitaa yhden viikon kahvituksen.  Aiempina vuosina  ( 2018-2019) maaseutunaiset ja maamiesseuran miehet ovat hoitaneen kesäkahvilan kesän viimeisen aukioloviikon.

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan ylläpidosta huolehtivat yhteistyössä noin 10-12 taipalsaaren alueella toimivaa yhdistystä. Tämä on hieno yhteistyön näytös, koska ilman tätä Röytyn kesäkahvilaa ei voitaisi pitää yllä kesäisin.

Tänä vuonna ei vielä tässä vaiheessa ole sovittu , millä viikolla kukin seura ottaa vastuun kesäkahvilan pyörittämisestä. Vuoroista sovitaan maalis-huhtikuun aikana.

 

WP_20180821_13_09_39_Rich 

 

SYYSKUU 2020

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla 27.9.2020 Väinölässä

120 vuotisjuhla on Taipalsaaren  maamiesseuran vuoden kohokohta.  Juhlat alkavat juhlajumalanpalveluksella klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa.  Jumalanpalveluken jälkeen siirrytään perinteikkääseen juhlapaikkaan Väinölään, jossa itse pääjuhla tapahtuu.

Juhalassa tulee olemaan monipuolinen ohjelma .

Yhtenä juhlan kohokohtana tulee olemaan  ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirjan julkistaminen.

Kirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maatalousnaisten lähes 50 vuotisen historian.

Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö.

Juhlassa tulaan myös muistamaan seuran pitkäaikaisia hallintohenkilöitä .

LOKAKUU 2020

Miesten ja naisten kuntosali (ohjattu)

Pidetään Taipalsaaren kirkonkylän koulun yhteydessä olevalla kuntosalilla. Tapahtumaan hankitaan pätevaä ammattiohjaaja kertomaan, miten kuntosali harjoittelu kannattaa aloittaa ja miten harjoittelulla voi vaikuttaa kukin omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tapahtuman tarkempi pitoajankohta selviää kesän kynnyksellä.

Maamiesten ruokakurssi

Tämä jo perinteeksi 2010 -luvulla muodostunut miesten tapahtuma toteutetaan taas lokakuun loppupuolella.  

Ruokakurssilla kokoonnutaan sananmukaisesti  ” äijäporukalla”  ja ruoka-alan ammattilaisen johdolla opettelemaan ja tekemään 4-5 ruokalajin illallinen. Opetukseen ja ruoan yhdessä valmistamiseen varataan noin 4 tuntia aikaa. Ja kun sitten näyttävä ja maistuva illallinen on valmis tarjoiltavaksi , saapuvat kunkin osanottajan kutsumat avec;t yhteiseen illallistilaisuuteen.

Ruokateema tulee olemaan kotimaisen ruoan esiintuominen. Kotimaiset puhtaat ruokaraaka-aineet ovat pääosassa. Luonnon antimia unohtamatta.

Maamiesten ruokakurssille osanottajien määrä on rajattu 20-25 henkeen. 

 

MARRASKUU 2020

Sääntömääräiset kokoukset marraskuun loppupuolella

Aikaisempien vuosien tapaan myös tulevana syksynä pidetään  maamiesseuran , tuottajien ja maaseutunaisten sääntömmääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa.

Toimintatapana on ollut, että tuottajat ja maaseutunaiset pitävät omat kokoukset klo 18,00 alkaen .

Niiden päätyttyä on perinteinen ohrapuurotarjoilu ja sen jälkeen kokousesitelmä. Esitelmän pitäjäksi haetaan kiinnostava esiintyjä. 

 Esitelmätialisuus ja sitä edeltävä puurotarjoilu on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Maamiesseuran varsinainen sääntömääräinen syyskokous pidetään sitten heti esitelmätilaisuuden jälkeen. 

Tämä menettely on koettu varsin hyväksi ja toimivaksi. Väkeä on ollut viime vuosina 70-80 henkeä kuulemassa kokousten yhteydessä pidettyjä esitelmiä.

JOULUKUU 2020

 

Reinikkalan tonttumaa joulutapahtuma 8.12.2020 klo 18.00-20.00  

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Tapahtuma järjestetään jo 22. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren  kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Tapahtumassa on joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle.

Illan kohokohta on perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu on myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.

mde

Lapsille joulupukin vierailu on illan kohokohta. 

Näin vuonna 2020

Loppuvuoden tapahtumat täsmentyvät vielä kesän kynnyksellä. 

Tiedotamme jäsenillemme vuoden varrella seurojemme ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jäsenkirjeiden kautta , sähköpostilla, tekstiviestein,  www-sivujemme ja Facebook kautta sekä tarvittaessa ilmoituksin paikallisissa lehdissä ja ilmoitustauluilla.

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

**************