Vuonna 2020 jo toteutunut toiminta
Tammikuu
29.1.2020 pidetiin maamiesseuran johtokunnan juhlakokous, vuoden 2020 ensimmäinen kokous.
Maamiesseuralle tästä kokouksesta teki juhlakokouksen, historian siipien havina, Tällä päivämäärällä 29.1.1900 pidettiin Taipalsaaren maamiesseuran perustava kokous.
Ennen varsinaista kokousta Eero Juntunen selvitti johtokunnalle 120-vuotisjuhlassa julkaistavan historiateoksen tilanteen. Eeron tyylille kuuluen, saimme hyvin selkeän kuvan tilanteesta. Aineiston keräys, haastattelut, kuten kokonaisuus kaikkiaan on historiatoimituskunnan ”veturin” Eeron näpeissä. Johtokunnalla ei pienintäkään epäilystä, ettei historiateos olisi valmis julkaistavaksi juhlassa 27.9.2020.
Varsinaisessa kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2020 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä maamiesseuran osalla vuoden 2019 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu kevätkokoukselle. Ilahduttavasti johtokunnalle tuotiin hyväksyttäväksi 5 uuden jäsenen liittyminen, yksimielisesti toivotettiin mukaan toimintaan. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2020 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa.
Puheenjohtajana jatkaa Asko Saikko ja varapj. Marko Suutari, sihteerinä Raili Leino. Johtokunnan jäsenet Sari Kantonen, Jarmo Kallio, Arto Kiljunen, Veikko Saira, Teija Arponen, Markku Hulkkonen, Simo Vitikainen.
Varajäsenet: Jarmo Fennander, Olli Pöysti, Marko Kannelniemi, Markku Talka, Matti Kuitto, Nina Lappalainen
Helmikuu
Vanhojen valokuvia tallennettiin Röytyn kotiseutalolla 4.-5.2020 klo 14.00-18.00
Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistä historiakirjaa varten etsitään nyt VALOKUVIA vuodesta 1900 aina tähän päivään saakka.
4..-5.2.2020 pidettiin Röytyn koitiseututalolla vanhojen valkokuvien tallennuspäivä. Tiistaina 4.2. paikalla oli 14 osallistujaa ja keskivikkona 5.2. paikalle saapui 16 osallistujaa kuvien ja vanhoja lehtileikkeiden kera. Historiakirjan kirjoittaja tietokirjailija Pentti Pylkkö tallensi kuvat ja myös kuviin liittyvät tarinat saatiin talteen.
Myös 3 historiahaastattua saatiin nauhalle päivien aikana.
Valokuvia ei tarvinnut jättää historiakirjan tekijälle, vaan jokainen sai ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi.
Molempina kuvien tallennuspäivinä väkeä kävi tasaisesesti . Kuvien skannausta odotellessa oli hyvä nauttia tarjolla olleesta kahvista ja kahvileivistä. Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille paikalle saapuneille ja vanhoja valokuvia tuoneille.
Tuleva historiakirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes 50 vuotisen historian. Valokuvat tulevat olemaan historiakirjassa keskeisellä sijalla.
Kuvia ja historia-aineistoa otetaan edelleen vastaan mielellään. Jos Sinulla on maittujen seurojen toimintaan liittyen tietoja tai valokuvia, olisimme kiitollisia, jos saisimme niitä käyttöömme.
Historiakirja julkaistaan 27.9.2020 Taipalsaaren maamiesseuran 120 v. juhlassa.
Lisätietoja antaa: historiatoimikunnan puh.joht. Eero Juntunen, puh. 0400-372857; eero.juntunen@pp1.inet.fi
Alkuvuoden merkittävin tapatumamme oli laskiaissunnuntaina 23.2.2020 klo 11.00 -15.00 toteuttamamme ” koko perheen laskiaisrieha” Haikkaanlahden metsästysmajalla( Vitsaintie 49, Taipalsaari )
Tämän vuotisen tapahtuman onnistumista pidettiin suorastaan mahdottomana, ainakin joittenkin mielestä, eikä yhtään kummastuta. Luonnonvoima oli kerrassaan päättänyt vaikeuttaa mäen syntymistä perinteiseen kohteeseen. Lunta ei taivaalta siunaantunut, ei sitten millään. Vettä sen sijaan satoi sitäkin vuolaammin, sekä lämpöasteet pehmensivät parkkipellot ajamattomaan kuntoon. Järjestäjiltä ei kuitenkaan usko laskiaislaskuihin mennyt, varsinkin kun Suutarin Marko painavalla toteamuksella lupasi lunta olevan.
Todella Markon lupaukseen voitiin luottaa, vaikka taivaalta yhä vettä tulikin. Lähipelloilta kerätty kaikki mahdollinen lumi, sekä lunta tuotettiin Lappeenrannasta muutama kuorma, minkä Marko tampparilla levitti rinteeseen aivan viime hetkillä. Näin saatiin rinteeseen lasku-urat syntymään ja pulkat alas mäkeä kiitämään. Liikenteen ohjaajat saivat vierailijoiden autot hyvin soviteltua vaihtoehtoisiin parkkialueisiin. Edeltänyt ilma, muuta kuin talvinen, ei kuitenkaan ollut peloitellut ihmisiä liikaa, vai lisäsikö uteliaisuus rinnettä kohtaan? Sunnuntaina vesisade oli loppunut, aurinko hieman pilkisteli taivaalla.
Ohjelmassa oli mäenlaskua turvallisessa laskiaismäessä, hevosajelua,
pikkuponitalutusta lapsille, VPK paloauto paikalla, leikkimielisiä kisailuja sekä arpajaiset palkintoineen.
Buffetista tarjolla makkaraa, lettuja, hernekeittoa, kahvia, teetä ja mehua sekä pullaa.
Laskiaistapahtumamme on myös yhteinen kaikille Taipalsaaren koululaisille. Tapahtuma on
kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus. Tapahtumassa vieraili lähes 400 henkeä.
Tiukat sekunttitaistelut käyneet kilpailijat, onnellisina palkintopulkat kainalossa. Tulokset: 1) Adeliina Friman, aika 12,37 sek. 2) Lauri Puonti 12,51 3) Eetu Ruuska 12,94 4) Lili Salovaara 14,20 5) Kristian Friman 14,42 6) Neea Vento 14,43 7) Janette Ahokainen 14,46 8) Leo Hovilehto 15,11 9) Aapo Virtanen 16,27 10) Aaro Repo 16,83 11) Ninni Härkönen 17,02 12) Aleksi Fennander 18,26 13-16) Jenni Vento, Essi Salovaara, Tilda Kontunen, Samuel Amoroso, ei aikaa.
Taipalsaaren VPK:n kalustoa esillä. Arvanmyyntiä ja runsas palkintopöytä. Pikkuponi sai kuljettaa pieniä ratsastajia aivan täysaikaisesti.
Lettupannulla valmistui lettu, jos toinenkin, hillon kera maisteluun.
Lauantaina 7.3.2020 klo 10.00 -14.00 koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä. Myllymäentie 83, Joutseno
Ilmaiset lasketteluliput (4 tuntia) ja kahvi- makkaratarjoilu. Yhteistyötahona MTK Kaakkois-Suomen nuoret tuottajat
Myllymäen ulkoilupäivässä 7.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, lasketellen suksilla, laudalla että pulkalla. Hiihtämään ei tänä vuonna oikein päässyt, kun lunta ei olliut kuin laskettelurinteissä. Rinteet olivat loistavassa kunnossa, oli todella nautinnollista laskea. Sää oli myös erittäin harvinaisen hyvä, ajatellen kuluvaa talvea, vettä ei satanut. Ei satanut mitään ja ihme kyllä aurinko pilkahti hetkittäin. Mikä oli ulkoillessa n. +5 asteen lämmössä. Osallistumalla leikkimielisiin kisailuihin tai muuten viettää koko perheen yhdessäoloa.
Yhteistyökumppanit olivat näyttävästi esillä omine rasteineen, jaken mielenkiintoista tuotetietoutta, vaikka pienien kilpailujen säestämänä.
Alamajalla saatiin nauttia hyvin grillattuja makkaroita. Mehun, kahvin tai teen seuraksi mutusteltiin makoisia munkkeja.
MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.
Kiitos jälleen kerran, MTK Kaakkois- Suomen maaseutunuoret hienosta päivästä. Tapaamisia taas ensi vuonna odotellaan.
Tiistaina 10.3.2020 illalla pidettiin sääntömääräinen kevätkokous ja kokouksen jälkeen kaikille avoin ja mielenkiintoinen professori Jarmo Partasen pitämä esitelmä klo 20.15 alkaen.
Aloitettiin pullakahveilla klo 19.15 , jonka jälkeen ennen kevätkokousta Eero Juntunen selvitti maamiesseura 120-vuotta historiakirjan tämän hetken tilanteen. Kirjan valmistuminen etenee hyvin aikataulussa, Eero keräsikin ennakkotilauksia runsaasti. Puolensataa kuulijaa oli innokkaana odottanut illan pääesityksen alkua, odotus palkittiin erittäin mielenkiintoisella esitelmällä.
Professori Jarmo Partanen LUT – yliopistosta . Esitelmän aiheena ” Olemme suuren äärellä – vedestä ja ilmasta polttoainetta”. Esitelmässään professori Jarmo Partanen kertoi LUT-yliopiston ainutlaatuisesta tutkimustyöstä synteettisten polttoaineiden valmistukseen liittyen. Jo nyt on saatu tekniikka toimivaksi laboratoriomittakaavassa pienessä koelaitoksessa LUT -yliopistolla.
Muutaman vuoden kuluttua tämä mullistava teknologia on tekemässä läpimurron , jolloin vaikkapa sementti-ja kemiantehtaiden jätekaasuista voidaan valmistaa fossiilista öljyä korvaavia polttoaineita autoille ja laivoille ja lentokoneille.
Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittämässä Jarmo Partasta valaisevasta esitelmästä, monelle hyvin vieraasta ja ihmeellisestä aiheesta. Vastapainoksi ”tulevaisuuden professorille” luovutettiin kirja hieman vanhemmasta teknologiasta, Taipalsaaren Vanhat Koneet kirja, valaisee tekniikkaa vuosia-/ vuosikymmeniä taaksepäin.
Sari Taskila kertoi Saimaanharjulla sijaitsevasta Kohtaamispaikka Luodosta. Kohtaamispaikka Luoto on Taipalsaarelaisten yhteinen tila, mihin voi tulla keskustelemaan ja viihtymään. Tilaa voi käyttää esimerkiksi järjestöjen ja yhdistysten tapaamisissa ja tilaisuuksissa. Tilaa on myös vuokrattavissa yksityiseen käyttöön. Kohtaamispaikalla on facebook-sivu, mistä pystyy seuraamaan tulevia tapahtumia.
KESÄKUU 2020
Röytyn kotiseututalon pihaton kevytkatoksen tervaus talkootyönä yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa kesäkuun alkussa 1-2.6.2020 (maanantai-tiistai) klo 09.00 alkaen
Röytyn kotiseututalon pihaton katto tehtiin talkoilla alkukesästä 2019. Homma oli oikea ” talkoohengen” näytös. Kaikkiaan lähes 40 talkoolaista osallistui tähän hommaan ja talkootuntejakin tehtiin peräti 2200 tuntia.
Röytyn pihaton katon osalla viime kesänä päätettiin, että keväällä 2020 koko komea haapalautainen katto vielä viimeistellään tervaamalla se aidolla tervalla. Aitoa kotimaista tervaa tähän hommaan hankittiin jo viime vuoden lopulla; peräti 60 litraa.
Tervaaminen on vähän ilmoista kiinni, mutta nyt näyttää kelit kesäkuun alussa sellaiselta, että , katto päästään tervaamaan. Eli on riittävän lämmintä ja aurinkoista luvassa sään osalta.
Ja hommahan tehdään taas talkootyönä maamiesseuran ja kotiseutuyhidistyksen voimin. Tervaustalkoot kiinnostanevat myös laajemminkin väkeä ,joten paikalle voi tulla Röytyn pihapiiriin seuraamaan tervaustalkoiden sujumista.
TERVANTUOKSUA TALKOISSA
Terva tuoksui tänään Taipalsaaren kirkonkylässä, kun maamiesseuran ja kotiseutuyhdistyksen 12 uutteraa talkoolaista ahersi Röytyn pihanton haapalautakaton kimpussa ja tervasi sitä. Tänään maanantaina 1.6.2020 saatiin kunnantalon puoleinen kattolape tervattua ja toistakin puolta päästiin jo aloittelemaan niin pitkään kuin hautatervaa riitti.
Tervapulaan onneksi löydettiin ratkaisu, kun Taipaleen seurakunnan vinkistä käväisimme illalla Lemillä, jossa parhaillaan tervataan Lemin kirkon paanukattoa. Ja niinpä sieltä saatiin 50 litraa lisää aitoa hautatervaa.
Joten HUOMENNA tiistaina 2.6.2020 klo 09.00 alkaen TAAS TERVATAAN ja saatetaan loppuun pihaton katon tervaus talkooväen voimin.
”Maaseudun perinnettä ja tätä päivää” -tapahtuma Röytyn pihatossa sunnuntaina 28.6.2020 klo 11.00-13.00
TAIPALSAARI-PÄIVÄN peruuntumisen johdosta halusimme kuitenkin tarjota pienemmässä muodossa, tämän tapahtuman.
Katso esite: Maaseudun perinnettä ja tätä päivää Röytyssä 28.6.2020 esite
Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa toi terveiset presidentin virtuaalivierailulta Sarviniemeen. Kunnanjohtajan käyskennellessä väen keskuudessa vapaamuotoisesti rupatellen, sekä evästyksiä tulevaan kuunnellen.
Mari Matikainen Virkistysaluesäätiöstä kertoi Sarviniemeen rakennetuista hienoista laavuista, sekä Virkistysaluesäätiön toiminnasta.
Esillä oli myös pyöräilijöille vasta avattu ” Saimaan saaristoreitti”, myös reittikarttoja jaossa .
Vanhemman sortin traktoreita oli marssinut paikalle oikein hyvä kokoelma. Tietty näiden koneiden, sekä muutaman hienon edellisten vuosikymmenien auton läsnäolo keräsi runsaasti mielipiteiden vaihtajia ympärilleen.
Innalanmäen myyntipiste oli juuri sopivasti täysin ohittamattomassa paikassa, käydessä kohti paistetun letun tuoksua. Enne lettujonoon siirtymistä, ehti hyvin tutustua myyntipöydän runsaaseen tarjontaan. Mukaansa ostaen.
Lettutarjoilu/Kahvit ilmaiseksi 200 ensimmäiselle tapahtumassa vierailevalle, tähän oli varauduttu. Tämä osoittautuikin oikein osuvaksi arvioksi, lettuja ja kahvia riitti kaikille halukkaille. Lettumestari Paulin ranne oli kuin rasvattu, viuhtoessa makoisia lettuja jonottajien iloksi lautaselle. Arvioimme kävijämääräksi jotakuinkin 190 , nojaten muutamaan jäljelle jääneeseen kahvikuppiin ja muihin tarpeisiin.
Lapsille oli myös tarjolla jännitystä lettukestien ohessa. Nimittäin ” ONNENPYÖRÄ ” . Jokainen pyörittäjä sai pienen lahjan ja onnekkaimmille tarjolla oli Etelä-Karjalan suurimmat jäätelöpallot siitä maakunnan kuulusta TSV:n nuorten pitämästä jätskikioskista kirkon vierestä. Valitettavasti jäätelö palkinnon jakaminen jouduttiin lopettamaan, jäätelön loputtua jätskikioskista ennen aikojaan. Helteiset päivät olivat lisänneet tämän kesäisen herkun menekkiä odottamattomalla tavalla, mutta silti onnenpyörän pyörittäjillä oli hauskaa ja mukavaa.
Selvästi ihmiset olivat jo kaivanneet tapahtumia kaikkien rajoitusten keskellä, ilmeet kertoivat sen.
Tapahtuman järjesti : Taipalsaaren maaseutuseurat yhdessä
HEINÄKUU 2020
Kosteikkoklinikka Asko ja Maija Saikon kosteikolla 7.7.2020 klo 17.00-20.00 (os. Suolahdentie 461, 54930 Levänen)
Tapahtumassa kerrottiin asiantuntijoiden toimesta kosteikon hoidosta ja kunnostuksesta Asko ja Maija Saikon kosteikolla.
Taipalsaarella on viime vuosien aikana rakennettu kosteikkoja ehkä enemmän kuin missään muussa kunnassa Suomessa. Pien-Saimaan ympäristössä on jo yli 100 toimivaa kosteikkoa. Kosteikkojen merkitys vesistöjen kunnon kohentajina on saanut arvostusta. Myös kosteikkojen rakentajille on annettu kiitosta tästä työstä.
Kosteikkojen toimivuus kuitenkin edellyttää, että kosteikkojen keräämää humusta poistetaan aika-ajoin. Niinpä tämä teema on haluttu ottaa tämän vuoden ” pellonpiennar”-tapahtuman teemaksi.
Vinkkejä ja opastusta annettiin kosteikkojen hoitoon
- Asko Saikko, kosteikon isäntä ja Taipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja avasi tilaisuuden ja kertoi omia kokemuksiaan kosteikostaan.
- Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoi PISARA+ hankkeesta sekä Pien-Saimaan kunnostuksesta
- Simo Sihvo Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta opasti kosteikkojen hoidosta ja kunnostuksesta.
Loppuilta oli vapaata keskustelua ja seurustelua, vaihdettiin kuulumisia ja kokemuksia.
Kosteikkoklinikka kiinnosti, yli 80 kävijää saapui Asko ja Maija Saikon kosteikolle. Tilaisuudessa kuultiin tärkeää asiaa kosteikoiden hoidosta sekä niiden merkityksestä vesistöjen kunnostuksessa. Samalla nautittiin myös makoisista hilloletuista, kahvista ja grillimakkaroista. Kiitokset Askolle ja Maijalle sekä Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle hyvistä järjestelyistä. Auringonpaistekin osaltaan loi illalle onnistuneet puitteet. ja sopii kaikenikäisille, myös lapsiperheille.
Tilaisuus oli maksuton ja avoin.
Tilaisuuden järjesti: Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat, sekä PISARA+ hanke
ELOKUU 2020
Wanhat masinat konekerhon miehet mukana 8.8.2020 Lappeenrannan Vanhan kaupungin päivässä
Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerhon miehet osallistuivat maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikon johdolla ja 6 vanhan traktorin voimin Lappeenrannan Vanhan kaupungin päivään 8.8.2020 Lappeenrannan linnoituksessa.
Tänä vuonna ei ollut tarkoitus järjestää varsianaista ” vanhojen traktoreiden historia-ajoa” Linnoitukseen, mutta Lappeenrannan kaupungin pyynnöstä ” historia-ajo” kuitenkin totettiin vähän pienemmin voimin. Lemin Rasvanäpit konekerho kantoi päävastuun osanottajien saamiseksi. Ja ihan hyvällä tuloksella, koskapa vähän yli parikymmentä vanhojen traktorien omistajaa toi koneet esille Linnoitukseen.
Vanhan kaupungin juhlassa vanhat traktorit ja niihin liittyvä historia ja asiat kiinnostivat kovasti tapahtumassa vierrailleita. Voisi ehka jopa sanoa, että tämä vanhojen traktoreiden osasto oli tapahtuman mielenkiintoisimmasta päästä. Myös Linnoituksen vasta valittu uusi isäntä Ari Piispanen kävi tervehtimässä ” masinistejä” ja kuulemassa terveisiä konemiehiltä.
MARRASKUU 2020
Sääntömääräinen syyskokous pidettiin torstaina12.11.2020 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla (Kellomäentie 1, Taipalsaari)
Aikaisempien vuosien tapaan myös tänä syksynä pidettiin maamiesseuran ja tuottajien sääntömmääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa. Tuottajat pitivät oma kokouksen klo 17.00 alkaen .
Tuottajien kokouksen jälkeen oli yhteinen ohrapuurotarjoilu klo 18.00 ja sen jälkeen maamiesseuran virallinen syyskokous, jossa käsiteltiin sääntöjen 6 § mukaiset asiat. Kokouksen päätteeksi kuultiin sitten kaikille avoin ja ilmainen esitelmä, jonka piti agronomi, tutkija ja mv. Juuso Joona aiheesta ” Uudistavan viljelyn periaatteet”.
Virallisessa syyskokouksessa vahvistettiin vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021.
Erovuorossa olleet johtokunnan jäsenet ( Sari Kantonen, Veikko Saira ja Jarmo Kallio) valittiin edelleen vuosiksi 2021-2023 sekä nykyinen puheenjohtaja Asko Saikko edelleen puheenjohtajaksi seuraavalle 3-vuotiskaudelle ( vv. 2021.2023)
Kaikkiaan kokouksessa oli 20 osallistujaa, joka näin korona-aikaan oli ihan sopiva määrä ajatellen kokouspaikkaa ja turvaetäisyyksiä.
Agronomi, tutkija ja mv. Juuso Joonan esitelmä oli erittäin mielenkiintoinen ja se kesti keskusteluineen peräti tunnin. Aihe kiinnosti ja varmaan sai monet miettimään, miten viljelijät tosiaan voivat olla ” ilmasto-ongelman ratkaisijoita” tulevaiuudessa ja samalla ” uudistavalla viljelyllä” myös parantaa omaa tilansa kannattavuutta.
Katso Juuso Joonan esitelmä : Uudistava viljely_12_11_2020 Juuso Joona esitelmä
***************************
Toteutunut toimintaa vuonna 2019
Tuleva vuosi 2019 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.
Edellisvuosien tapaan korostamme edelleen toiminnassamme asioita, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antavat virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Korostamme toiminnassamme yhteistyötä muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien voimme yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.
Meidän jäseniksi ovat tervetulleita kaikkia alueellamme asuvat asukaat kuin myös kauempana olevat. Myös Taipalsaarella kesäisin viihtyvät ” kesätaipalsaarelaiset” ovat lämpimästi tervetulleita jäseniksemme ja seurojemme toimintaan.
Ohessa on vuoden 2019 toimintasuunnitelma, joista ilmenee koko vuoden 2019 osalla tiivistetysti, mitä kaikkea on tarjolla maamiesseuran toiminnassamme. Kannatta poimia jo tässä vaiheessa sieltä mielenkiintoisimmat tapahtumat ja varata niille aika omasta kalenterista. . Ohessa olevien linkkien kautta voit avata toimintasuunnitelmamme 2019, joista voit jo tutustus alkaneen vuoden toimintaamme.
- Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma vuonna 2019 kuvin
- Taipalsaaren mms toimintasuunnitelma vuonna 2019
Tiedotamme jäsenillemme vuoden varrella seurojemme ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jäsenkirjeiden kautta , sähköpostilla, tekstiviestein, www-sivujemme ja Facebook kautta sekä tarvittaessa ilmoituksin paikallisissa lehdissä ja ilmoitustauluilla.
Jäsenkirjeissämme ajankohtaista tietoa vuodelle 2019
- Maamiesseuran jäsenkirje 4 – 2019
- Maamiesseuran jäsenkirje 3 – 2019
- Taipalsaaren maamiesseura – jäsenkirje 2-2019
- Taipalsaaren maamieseuran jäsenkirje 1-2019
Alla on kerrottu kuukausittain , mitä tapahtumia maamiesseuralla on jo ollut vuonna 2019. Vuoden varrella päivitämme myös ajankohtaiset tapahtumat, joten kannattaa seurata www- sivujemme tapahtumia.
Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiimme !
Ohessa on koottu jo olleet tapahtumat tammikuusta 2019 alkaen kuukausittain
TAMMIKUU 2019
Tammikuussa pidetiin maamiesseuran johtokunnan vuoden 2019 ensimmäisen kokous.
Maamiesseuralla ensimmäinen johtokunnan kokous pidettiin 24.1.2019. Kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2019 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä maamiesseuran osalla vuoden 2018 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu kevätkokoukselle. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2019 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa
Kuvassa maamiesseuran johtokunta koolla vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Puheenjohtajana jatkaa Asko Saikko ja varapj. Marko Suutari. Sihteeriksi johtokunta on kutsunut Raili Leinon. Johtokunnan jäsenet vasemmalta oikealle, Sari Kantonen, Marko Suutari, Jarmo Kallio, Arto Kiljunen, Veikko Saira, Teija Arponen-Latto, Raili Leino (sihteeri), Asko Saikko (puheenjohtaja). Kuvasta puuttuvat johtokunnan jäsenet, Markku Hulkkonen, Simo Vitikainen.
HELMIKUU 2019
Teatterimatka Lemille lauantaina 2. 2.2019 katsomaan MYRSKY- näytelmää tarjosi mukavan teatterielämyksen.
Lauantaina 2.2.2019 Taipalsaaren maaseutuseurojen (maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset) yhteiselle teatteriretkelle Lemille katsomaan Lemin Nuorisoseuran näyttelijöiden esittämää Shakespearen MYRSKY osallistui peräti 40 osallistujaa.
Teatterimatkalle lähteneille jäsenille tarjottiin ilmaiseksi edestakainen bussimatka (Taipalsaari-Lemi) sekä näytelmän väliajalla pullakahvit. Lippu oli omakustanteinen ( 15 euroa/hlö). Väki viihtyi teatterimatkalla.
Ihailla pitää Lemin nuorisoseuran näyttelijöitä, jotka olivat ottanee tällä kertaa haasteekseen esittää Shakespearen kirjoittaman Myrsky näytelmä. Kaikin puolin onnistunut ja nautinnollinen esitys.
MAALISKUU 2019
Laskiaisriehassa laskiaissunnuntaina 3.3.2019 viihdyttiin suurella joukolla Haikkaanlahden metsästysmajalla
Ohjelmassa mäenlaskua mahtavan pitkästä ja turvallisesta laskiaismäestä. Mäenlaskukilpailuun osallistuville oli tehty oma erillinen kilpamäki, mihin oli merkitty laskettava rata. Aikaisemmasta poiketen ei ollut ainoastaan suoraan laskettava pituuskilpailu, vaan piti kestää merkityllä radalla. Kuvassa innokkaita kilpailijoita jonottamassa vuoroaan.
Mikäs on jonottaessa, kun aurinko paistaa täydellä terällä, ei tuuli haittaa ja lämmin on ilma, sekä tunnelma. Tästä iloisesta tapahtumasta oli nauttimassa kaikkiaan 650-700 henkilöä.
Ensimmäinen kilpalaskija on puheenjohtajamme Asko Saikon lähettämänä syöksynyt vauhdikkaaseen laskuun. Vaativan laskukisan hymyilevä voittaja Leevi Kosonen palkintopulkan ja -pokaalin seurassa. Kaikkiaan kilpailuradan lasketteli 53 kilpailijaa. 10 parasta: 1) Leevi Kosonen 70,5 metriä, 2) Elisa Vihtonen 70 m, 3) Olivia Koskiranta 69,5 m, 4) Emmi Amoroso 68 m, 5) Aaro Kirsi 66 m, 6) Janne Hulkkonen 66 m, 7) Sara Heikkinen 65,5 m 8) Malla Vihtonen 65 m, 9) Ilari Niiva 65 m, 10) Elmo Hievanen 65 m, Kaikki kymmenen ensimmäistä kilpailijaa palkittiin.
Kaiken kilpailun keskellä laskemisen riemu oli tärkeintä.
Hevoset ja ponit olivat hyvin kiinnostavia kaiken muun runsaan toiminnan ohessa. Urhea ratsastaja on lähdössä lenkille.
Muonitusosastot valmistautumassa laskijaisriehaajia palvelemaan. Kahvia, teetä, mehua, pullaa ym. herkullista tarjottavaa meni runsaasti. ”Soppatykistä” riitti maittavaa hernerokkaa kaikille halukkaille, vaikka varatusta n.100:sta litrasta ei tähettä jäänytkään. Makkaran paistopisteitä oli kahdessa paikassa. Toinen tässä rokkaosaston vieressä, toinen laskijaismäen yläosassa. Makkaranpaistajilla ajoittain hyvinkin kiireisiä hetkiä, niin piti ollakkin. Tärkein kaikessa, makkara ei kesken loppunut.
Nuori perhe iloitsee arpajaisten päävoitosta, risteilylahjakortista. Kaikkiaan iloiset ilmeet kertoivat hyvistä palkinnoista ja arpaonnesta.
Laskiaisrieha on myös Taipalsaaren koululaisten yhteinen laskiaistapahtuma laskiaislomaviikon päätteeksi. Tapahtuman vastuulliset järjestävät olivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset. Lisäksi mukana oli hyvä joukko yhteistyökumppaneita esittelemässä toimintaansa.
ENSI VUONNA TAAS TAVATAAN NÄISSÄ ILOISISSA MERKEISSÄ!
Ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Myllymäessä Joutsenossa lauantaina 9.3.2019 klo 10.00-14.00
Maaliskuun toisena viikonloppuna lauantaina 9.3.2019 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, hiihdettiin ja lasketeltiin jo perinteisen talvivirkistyspäivän merkeissä Myllymäessä (os. Myllymäentie 83, Joutseno)MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret on tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he ovat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.
MTK Kaakkois-Suomi tarjoaa jäsenilleen sekä myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenille mukavan ohjelman, jossa mm. oli mm. seuraavaa tarjolla:
- ilmainen hissilippu ( 4h) laskettelurinteeseen
- alamajalla tarjolla makkaraa, mehua, kahvia, teetä ja munkkeja ilmaiseksi
- ulkoilua omaan tahtiin, leikkimielisiä kisailuja sekä mukavaa yhdessäoloa koko perheelle
- tapahtumassa mukana myös lukuisa joukko yhteistyökumppaneita
Tällä kertaa tapahtuman väkimäärää varmaankin hieman rajoitti, aamulla ollut lumisateinen ja tuulinen keli. Silti tapahtumassa oli tosi mukava henki ja meininki niin mäessä kuin mäen allakin taukotuvalla ja sen viereisellä kentällä. Winter fun.. sitä se oli sanan parhaimmassa merkityksessä. Sää selkeni iltapäivän puolella ja väkeä alkoi olla ihan runsaasti. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille tuottajille mahdollisuudesta osallistua tähän hyvin järjestettyyn ulkoilu- ja laskettelutapahtumaan !
Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 28.3.2019 klo 19.15 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla.
Taipalsaaren maamiesseura ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstai-iltana 28.3.2019 Taipalsaaren kunnantalolla. Ennen kokousta oli n. klo 19.15 alkaen KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN KAHVITARJOILU SEKÄ kunnanjohtaja KARI KUURAMAAN ESITELMÄ. Kiinnostuneita oli salissa runsaasti, 56 kuulijaa.
Esitelmässään kunnanjohtaja Kari Kuuramaa antoi ajankohtaiskatsauksen sekä oman näkemyksen, miten Taipalsaarella toimivat lukuisat seurat ja yhdistykset voivat olla kunnan voimavarana ja yhteisöllisyyden lisääjänä nyt ja tulevaisuudessa.
Kuvassa kunnanjohtaja Kari Kuuramaa tutustumassa Taipalsaaren maamiesseura ry:n alkaneen vuoden toimintaan 24.1.2019 . Esittelijänä maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko.
Kahvien ja esitelmän jälkeen oli varsinainen maamiesseuran kevätkokous n. klo 19.40 alkaen, jossa käsiteltiin sääntöjen 6§ mukaiset asiat. Eli hyväksytiin vuoden 2018 toimintakertomus ja tilinpäätös. Kevätkokoukseen osallistui 26 henkilöä, kokouksen puheenjohtajana toimi Matti Kuitto.
Vuoden 2018 toimintakertomus on nähtävissä oheisen linkin kautta:TAIPALSAAREN MMS TOIMINTAKERTOUMUS VUODELTA 2018
Lisäksi kokousväelle kerrotiin lyhyesti, mitä toimintaa ja tapahtumia maamiesseuralla on tulossa kevään ja kesän 2019 kuluessa.
HUHTIKUU 2019
Katiskantekokurssi keskiviikkona 24.4.2019 klo 16.00-20.00
Katiskantekokurssi pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän vanhalla koululla (Muukkolantie 12, 54920 Taipalsaari).
Katiskalangan kääntäjiä oli runsaasti paikalla tekemässä norppa turvallisia Saimaa- katiskoja. Luonnonsuojeluyhdistyksen opastajien hyvillä neuvoilla syntyi useita norpille turvallisia pyydyksiä.
Kalaa katiskat pyytävät kyllä erittäin hyvin, mistä monella onkin jo hyviä kokemuksia.
Jos osallistuja teki katiskan itselleen, kurssihinta oli 25 euroa/ katiska.
Osanottaja voi myös tehdä talkoilla katiskan norpansuojeluun Saimaan luonnonsuojeluyhdistykselle.
Opintomatka Tarttoon MAAMESS-2019 maa-metsätalous-ja puutarhanäyttelyyn pe-su 26.-28.4.2019
Maamess-2019 näyttely oli matkan pääkohde. Näyttely on vuosi-vuodelta lisännyt suosiotaan ja tänä vuonna näyttelyyn odotettiin yli 40tuhatta kävijää.
Opintomatka tehtiin yhdessä Lemin rasvanäpit konekerhon kanssa.
Maamess-2019 näyttely on matkan pääkohde. Näyttely on vuosi-vuodelta lisännyt suosiotaan ja tänä vuonna näyttelyyn odotetaan yli. 40.000 vierasta. Maamess-2019 on kaikkien Viron maaseutuelämästä kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Maamess-2019 tarjoaa maatalousnäyttelyn, puutarhanäyttelyn, metsätalousnäyttelyn sekä elintarvikemessut- kaikki samalla kertaa. Huhtikuun lopulla matkalaiset pääsivät kokemaan myös keväisen Tarton tunnelman ja vanhan yliopistokaupungin elämän sykkeen. Varsinkin lauantaina meitä helli ajoittain, jopa kuumalta tuntuva sää. Näyttelyssä meidän ryhmämme sai nauttia runsaasta näkemästään aurinkoisen heloittavassa tunnelmassa. Ainakin lauantaisen kokemamme perusteella kokonais kävijätavoitteen järjestäjät saavuttivat.
Toinen mielenkiintoinen ohjelmanumero Tartossa oli hotelli Dorpatin markkinointijohtajan Reet Kalamees:in johdatuksella ” Tarton elämää ennen vanhaan ” kiertoajelu. Kiertoajelulla saattaa toisinaan olla hieman nuutunutta porukkaa, kaiken matkailuannin nauttineena. Reet Kalamees:in reippaassa johdatuksessa pysyi ryhmämme hyvin terävänä, omaksuen tarkkaan kaiken kuulemansa ja näkemänsä.
Iloiset matkaajat ovat taas kerran vastanneet Eeron tietovisan kysymyksiin. Kahta onnellista voittajaa Eero on juuri palkitsemassa. Kaikkiaan kaksi hyvin opettavaista tietovisaa piti saada hyväksytysti suoritettua, ettei vaan jää kävelemään ja miettimään oikeita vastauksia. No, ei tietenkään jätetä! Eero oli laatinut kinkkisiä kysymyksiä aiheena mm. viron kieli, maamiesseura, maatalousnaiset ja tietenkin Tarton maatalousnäyttely MAAMESS, ym yleistietoa vaativia kysymyksiä. Nämä tietovisat olivat hyvää viihdykettä, ei tullut porukasta nuokkuvan nuutunutta sakkia. Viron kielen otimme tanakasti haltuun, ainakin hetken siltä tuntui. Kaiken tämän tohinan keskellä ehdittiin auton ikkunasta ohimennen bongata, haikarat, valtavat peltohanhien muuttoparvet, ym. Paluumatkalla bongasimme hirven, vähän liiankin läheltä. Ei tosin ollut mitää todellista hätää, sillä tarkkaavainen kuljettajamme Marko oli tilanteen tasalla. Nii tosiaan, paluumatkalla tietovisan pitovuoroa käytti hyväkseen puheenjohtajamme Asko. Kysymykset olivat tietenkin visaisia, jopa niin visaisia, että yhden vastauksen tulkinnasta oli syntyä protesti, hylättiin.
TOUKOKUU 2019
Röytyn kotiseututalon pihaton kevytkatoksen teko touko-kesäkuun kuluessa
Röytyn kotiseututalon pihapiirissä olevan vanhan navetan pohja raivattiin talkoilla siistiksi ja sen jälkeen pohjalle tehtiin tukeva lankkulattia. Talkooporukan muodostivat maamieseuran ja kotiseutuyhdistyksen miehet ja naiset. Kaikkiaan talkootyötä tehtiin yli 200 tuntia. Paikka nimettiin ” Röytyn pihatoksi ” , joka on kaikkien kuntalaisten käytössä. Jarmo Koivusen toimesta tehtiin pihattoon mahtavan pyypöytä ( paino 1500 kg), joten pihatossa voidaan nauttia eväitä ja viettää aikaa mukavasti tämän yhteisen pöydän ääressä kesällä. Ja näin on tapahtunutkin. Pihatossa on pidetty elokuun pihattopiknikkiä, syöty Taipalsaari-päivien yhteydessä 200 hengen voimin paikallisista raaka-aineista valmistettua makoisaa lihasoppaa sekä myös seurattu ” kuninkuusraveja” kesällä 2018 livenä ravikatsomon myötä.
Jotta Röytyn pihaton käyttö olisi jatkossa vieläkin mukavampaa ja myös huonommalla säällä mahdollista Taipalsaaren kotiseutuyhdistyksen ja maamiesseuran voimin on päätetty rakentaa touko-kesäkuun 2019 aikana pihattoon haapapuinen kevytkatos perinteitä noudattaen. Kevättalvella hankitaan tarvittava puumateriaali ja varsinaisesti rakentaminen alkaa talkoilla toukokuussa. Talkooväkeä siis tarvitaan tässä yhteisessä ponnistuksessa.
Tavoitteena on kevytkatoksen valmiiksi saaminen Taipalsaari-päiville mennessä ( 30.6.2019) . Kaikki halukkaat ovat tervetulleita talkoisiin tähän yhteiseen ponnistukseen. Asia oli esillä myös maamiesseuran kevätkokouksessa 28.4.2019. Kokouksessa kyseltiin jo vapaaehtoisia tuleviin talkoisiin.
Asia kiinnosti ja myös kunnanjohtaja suhtautui myönteisesti tähän kaikkia kuntalaisia palvelevaan tapahtumaan.
Hän lupautui myös itse mukaan talkoisiin vapaa-ajan puitteissa. Kunnanjohtaja Kuuramaan ohella myös 21 muuta paikalla olevaa ilmoittautui jo tässä vaiheessa mukaan talkooporukkaan.
Hankkeen vetäjänä toimii maamiesseuramme kunniajäsen ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Koivunen (puh. 0500-550245). Niin kotiseutuyhdistyksen kuin maamiesseuran puolelta toivomme, että talkooväkeä saadaan ja näin mahdollistetaan Röytyn pihaton kevytkatoksen valmistuminen Taipalsaari-päiville. Tavoitteena on, että kevytkato on valmis 30.6.2019 mennessä, jolloin Röytyssä vietetään ” maaseudun perinnepäivää”.Taipalsaarelaisen ruisleivän tie pellolta pöytään – teemaan liittyvä yhteistapahtuma Taipalsaaren koulujen kanssa
Taipalsaarelaisen ruisleivän tie pellolta pöytään – teemaan liittyvä yhteistapahtuma Taipalsaaren koulujen kanssa
Taipalsaaren koululaisilla on ” nimikkoruispelto”, joka sijaitsee Jauhialassa. Maamiesseuran puolelta ruispellon hoidosta vastaa Marko Suutari. Hän on kylvänyt rukiin syksyllä 2018 ja parhaillaan ruisoras talvehtii 60 cm hangen alla.
Keväällä 2019 toukokuun lopulla päästään koululaisten kanssa näkemään, miten talvehtiminen on onnistunut sekä kuulemaan, mitä viljelytoimenpiteitä tullaan tekemään ruispellon osalla kesällä 2019. Jo kevättalvella osa koululaisista voi käsitellä aihetta osana osallistavaa oppimista.
Tavoitteena on, että elokuun lopulla sitten päästään yhdessä seuraamaan ruispellon sadon korjuuta ja käsittelyä.
Taipalsaaren maamiesseuralla ja maaseutunaisilla on vuosittain ollut joku paikalliseen maa- ja metsätalouteen liittyvä teema, jonka puitteissa seurat ovat tehneet yhteistyötä Taipalsaaren koulujen kanssa. Tällä kertaa vuodelle 2019 teemaksi on valittu ” ”taipalsaarelaisen rukiin tie pellolta pöytään” teema. Tämän teeman puitteissa koululaiset pääsevät näkemään ja kokemaan, miten paikallisesti viljellään ruista sekä korjataan sato. Ja myös syksyllä itse kokemaan, miten tästä rukiista tehdään maistuvaa leipää ja muuta maistuvaa. Ruisteema on myös esillä koulujen opinto-ohjelmassa. Syyskuussa saadaan Taipalsaaren kouluille valtakunnallinen ” Ruisleipä”-näyttely” kuukaudeksi käyttöön. Näyttely kiertää kouluilla ja muuallakin (mm.kunnantalolla).
KESÄKUU 2019
Taipalsaaren kosteikkopyöräily & Impin iltatanssit lauantaina 8.6.2019
Taipalsaaren kosteikkopyöräily toteutetaan tällä kerta vähän uudella tavalla tänä kesänä. Pyöräilemään lähdetään lauantai-iltapäivän merkeissä ja kohteena on Haikkaanlahden rantamaisemat ja Jarmo Koivusen siellä sijaitseva valmis kosteikko.
Pyöräilyn merkeissä matkaan voi lähteä Röytyn kotiseututalolta klo. 17.30. Oman aikataulun mukaan mistä vain. Mutta aikaisemmasta poiketen nyt viihdytään perillä vähän kauemmin ja iltaa vietetään Jannen kosteikon vierellä sijaitsevalla tunnelmallisella vanhalla ladolla Impin päivän iltamien merkeissä. Maaseutunaisten perinteinen ” Impin päivän liikunta” tapahtuma toteutetaan näin pyöräillen sekä perinteisten iltamien ja tanssien muodossa.
Paikalle voi tulla toki muutoinkin kuin pyöräillen. Iltatanssit aloitetaan klo, 18.00 jatkuen viimeisiin säveliin. Iloisen yhdessäolon täytteeksi on buffet, kahvia, pullaa, makkaraa. Arpajaiset hienoine palkintoineen, sekä musiikkia iltatanssien vauhdittajana.
Lisätietoja: Asko Saikko Taipalsaaren maamiesseura ry puh. 040 5075842 Teija Arponen-Latto Taipalsaaren maaseutunaiset ry puh. 040 7478487
TERVETULOA VIIHTYMÄÄN: TAIPALSAAREN MAASEUTUSEURAT
KESÄKUU 2019
Maaseudun perinnepäivä sunnuntaina 30.6.2019 klo 11.00 – 15.00 Röytyn kotiseututalolla
Jo perinteeksi Taipalsaarella muodostuneet Taipalsaari-päivät vietetään pe-su 28.-30.6.2019 Taipalsaarella. Päivät sisältää monenlaista ohjelmaa niin nuorille kuin varttuneemmillekin ja ennen kaikkea myös Taipalsaarella kesää viettäville lukuisille kesäasukkaille.
Taipalsaari-päivien päätapahtuma on sunnuntaina vietettävä ” Maaseudun perinnepäivä” Röytyn kotiseututalolla.
HEINÄKUU 2019
Pellonpiennarpäivä pidettiin maanantaina 8.7.2019 Maitotila Suutarin pellolla
Asiantuntijat, BSAG (Baltic Sea Action Group) Sanna Söderlund ja Eija Hagelberg sekä hiiliviljelijä Antti Lähde kertoivat Carbón Action-hiiliviljelyhankkeesta.
Tavoitteena luoda maaperälle mahdollismman hyvät olosuhteet sitoa hiiltä.
Tähän päästään esim. nurminviljelyllä ,sekä luomalla pieneliöstölle hyvät olosuhteet toimia.
Käytiin koelohkolla tutustumassa eri kasveihin.
Paikalla oli n.20 henkilöä.
Kesäteatterimatka 24.7.2019 Valkealan kesäteatteriin ”Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä”
MTK Taipalsaari ry järjesti jo 5. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.
Tällä kertaa lähdettiin porukalla keskiviikkona 24.7.2019 Valkealan kesäteatteriin katsomaan Virve Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmän Muistojen bulevardi – säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä. Näytelmä tarjosi upeita lauluja ja tulkitsijoita sekä tanssikoreografioita live-bändin säestyksellä. Näytelmä vie katsojat 50- ja 60-luvun tunnelmiin, suomalaisen iskelmämusiikin kulta-aikaan sen hetken valovoimaisimman laulajattaremme johdattelemana.
Kuten viime kesänäkin, myös tänä kesänä osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit& kahvileipä. Pääsylippu oli omakustanteinen. Bussi lähti Taipalsaaren kirkonkylältä sekä palasi takaisin iltayöstä.
Lämmin kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta ja viihtyisästä kesäteatterimatkasta.
ELOKUU 2019
Röytyn uudistuneen pihaton avajaiset sekä kuninkuusravit ja Röytyn pihattopikik 3.8.2019 klo 13.00 alkaen.
Röytyn Pihatto avattiin juhlavasti lauantaina 3.8.2019 klo 13.00. Nauhan leikkaajina toimivat maakuntajohtaja Matti Viialainen, puheenjohtajat Asko Saikko ja Jarmo Koivunen, sivistysjohtaja Vesa Pakarinen sekä Taipalsaaren kippari Raili Leino. Kunniavieraana oli Saaga S.
Maakuntajohtaja Viialainen esitti kiitokset talkoolaisille upeasta talkootyöstä, minkä he olivat tehneet pihaton rakentamisen yhteydessä. Samoin sivistysjohtaja Vesa Pakarinen esitti kunnan puolesta lämpimät kiitokset talkooväelle sekä luovutti pihaton rakentamisesta vastanneille tahoille (maamiesseura & kotiseutuyhdistys) teräslevylle kaiverretun tunnustuslaatan.
Avajaisyleisöä oli saapunut paikalle yli 150 henkeä. Aamupäivän sateinen keli muuttui aurinkoiseksi juuri sopivasti avajaisiin. Liekö se ollut ravikuningatar Saaga S, joka toi mukanaan auringonpaisteen avajaistapahtumaan.
Saaga S olikin avajaisten ehdoton vetonaula ja Saaga S viihtyi varta vasten hänelle rakennetussa aitauksessa peräti pari tuntia, joten varsinkin lapsiperheet pääsivät kuvaamaan Saaga S:ää.
Avajaistapahtuman järjestäjien (maamiesseura, kotiseutuyhdisteys ja maaseutunaiset) toimesta avajaisyleisölle tarjoiltiin avajaispuheiden jälkeen ilmaiset kahvit pullien kera. Kahvinjuonnin yhteydessä päästiin myös nauttimaan Suomen kansallisoopperan solistien Ilkka Hämäläisen ja Nina Aholan upeista lauluesityksistä.
Kahvittelun jälkeen katsottiin sitten joukolla ” Satu suomenhevosesta- Saaga S ” elokuva. Elokuvan sai myös ostaa DVD-versiona itselleen ja tätä mahdollisuutta käytti peräti 26 paikalla ollutta.
Iltapäivä jatkui seurustelun ja pihattopiknikin muodossa. Väki pääsi myös tutustumaan Röytyn pihaton rakentamisesta vv. 2017-2019 tehtyyn kuvakirjaan, jossa n. 300 valokuvan muodossa oli esitelty Röytyn pihaton rakentamisen eri vaiheet pienten kuvatekstien myötä.
Lämmin kiitos kaikille avajaisiin osallistuneille ja yhteistyötahoille sekä ennen kaikkea niille lukuisille talkoolaisille, jotka olivat pihaton rakentaneet uutteralla talkootyöllä
Vanhojen traktoreiden historia-ajo ajettiin lauantaina 10.8.2019 Lappeenrannan linnoitukseen
Mukana olivat tällä kertaa Taipalsaaren Wanhat Masinat ja Lemin Rasvanäpit. Päällekkäisten tapahtumien vuoksi Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta ja Wilkjärven Winssikerho sekä Partalan siivapyöräkerho eivät pääseet osallistumaan. Tapahtumaan kuitenkin osallistui yli 20 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi Leimiltä sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.
” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 10.8.2019 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle. Taipalsaaren Wanhat Masinat kokoontuivat aamulla 10.8.2019 klo 08.30 ST 1 huoltoasemalle Taipalsaarella, josta sitten lähdettiin letkassa kohti Lappeenrantaa ja Hankkijaa. Hankkijalla nautittiin aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen, johon saavutaan klo 10.30 näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontuu Linnoituksessa Katariinan aukiolle.
Linnoituksessa oli samanaikaisesti Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla”, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlistaa tätä tapahtumaa ja on kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohde.
Katariinan torilla tavattiin myös uusi edellisiltana valittu isäntä Anu Talka.
Vanhojen traktoreiden historia-ajolla tuotiin esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä.
Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.
Rukiinpuintitapahtuma koululaisille perjantaina 16.8.2019 klo 11.00 alkaen
Taipalsaaren kirkonkylän 4 ja 5 luokkalaiset pääsivät perjantaina 16.8.2019 puolilta päivin ruispellon pientareelle seuraamaan rukiin puintia Jarmo Koivusen Kauko Vehmasvaaralta vuokraamalla pellolla. Lieko ollut koululaisten ansiota, että aurinko paistoi täydeltä terältä ja niinpä rukiin puintiin päästiin ihan oikeasti. Paitsi nykytekniikalla koululaisille kerrottiin myös rukiin korjuusta entisajan tyylillä.
Taipalsaaren maaseutuseurojen (maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset) ja Taipalsaaren koulujen yhteisenä teemana on ollut tänä vuonna seurata, havainnoida ja antaa käytännönläheistä opetusta taipalsaarelaisen rukiin tiestä pellolta koululaisten ruokapöytään.
Nyt sitten tutustuttiin rukiin puintiin. Seuraavaksi kaikilla kouluilla syyskuussa toteutetaan yhteiset ” ruissämpyläsäpinät”, jolloin nyt korjatusta ruissadosta leivotaan porukalla ruissämpylöitä yhdessä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi. Ja uutispuurotapahtumakin on suunnitteilla syyskuun loppupuolelle toteutettavaksi.
SYYSKUU – 2019
Rukiinpuintitapahtuma koululaisille perjantaina 16.8.2019 klo 11.00 alkaen
Taipalsaaren kirkonkylän 4 ja 5 luokkalaiset pääsivät perjantaina 16.8.2019 puolilta päivin ruispellon pientareelle seuraamaan rukiin puintia Jarmo Koivusen Kauko Vehmasvaaralta vuokraamalla pellolla. Lieko ollut koululaisten ansiota, että aurinko paistoi täydeltä terältä ja niinpä rukiin puintiin päästiin ihan oikeasti. Paitsi nykytekniikalla koululaisille kerrottiin myös rukiin korjuusta entisajan tyylillä.
Taipalsaaren maaseutuseurojen (maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset) ja Taipalsaaren koulujen yhteisenä teemana on ollut tänä vuonna seurata, havainnoida ja antaa käytännönläheistä opetusta taipalsaarelaisen rukiin tiestä pellolta koululaisten ruokapöytään.
Nyt sitten tutustuttiin rukiin puintiin. Seuraavaksi kaikilla kouluilla syyskuussa toteutetaan yhteiset ” ruissämpyläsäpinät”, jolloin nyt korjatusta ruissadosta leivotaan porukalla ruissämpylöitä yhdessä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi. Ja uutispuurotapahtumakin on suunnitteilla syyskuun loppupuolelle toteutettavaksi.
ISO KIITOS meidän järjestäjien puolesta tapahtumaan osallistuneille koululaisille ja opettajille. Olitte tosi aktiivisia ja kiinnostuneita rukiin korjuusta ja niinpä oli mukava olla näyttämässä ja kertomassa, miten ruispellon sato korjataan. Oheiset kuvat kertovat osaltaan mukavasta tunnelmasta.
Valtakunnallinen ” Ruisleipänäyttely” Taipalsaarella ja ruisteemaan liittyvät tapahtumat Taipalsaaren kouluilla
Taipalsaarelle saadaan kuukauden ajaksi valtakunnallinen Sarka-museon toimesta valmisteltu ” Ruisleipänäyttely” . Näyttelyssä on lukuisin havaintotauluin kerrottu suomalaisen ruisleivän historiasta.
Katso oheinen info: Ruisleipänäyttely 2019 info
Teemaan liittyen valtakunnallinen ruisleipänäyttely on esillä Taipalsaaren kouluilla ja kunnantalolla syyskuun aikana.
Ruisleipänäyttely on 2.-6.9. välisen ajan Taipalsaaren kunnantalon aulassa ( Kellomäentie 1, 54920 Taipalsaari). Sitten 9.9.-13.9. välisen ajan Taipalsaaren kirkonkylän koululla (Muukkolantie 2, 54920 Taipalsaari ) ja 16.9.-20.9. välisen ajan Saimaanharjun yhtenäiskoululla (Ankeriaantie 2, 54915 Saimaanharju). Lopuksi näyttely on vielä esillä Vehkataipaleen koululla 23.-27.9.2019 (Kanavakuja 7, 54969 Vehkataipale).
Kouluilla toteutetaan yhteistyössä maaseutunaisten ja maamiesseuran ja tuottajien kanssa myös syyskuun aikana ” ruissämpyläsäpinöitä”.
Kaikilla kolmella Taipalsaaren koululla järjestetään ” ruissämpyläsäpinät”, joissa koululaiset pääsevät leipomaan omakätisesti ruissämpylöitä sekä saamaan infoa rukiin käytöstä kotimaisena elintarvikkeena. Ruisjauhot saadaan ” koululaisten nimikkoruispellon sadosta” jona on ollut Jarmo Koivusen viljelemä ruispelto kirkonkylän koulun läheisyydessä. Ruispellon puintia kävivät myös kirkonkylän koulun 4 ja 5 luokkalaiset oppilaat katsomassa paikan päällä 16.8.2019.
Tämän ruispellon sadosta on jauhettu sämpyläjauhoja sekä myös uutispuurojauhoja. Näistä ruisjauhoista koululaiset pääsevät leipomaan sämpylöitä sekä maistelemaan myös uutispuuroa 22.9.2019 Röytyn uutispuurotapahtumassa.
Katso oheinen tiedote: Taipalsaaren koululaisten uutispuurotapahtuma esite
Taipalsaaren kirkonkylän koululaisille ruissämpyläsäpinät oli tiistaina 10.9.2019 klo 09.00-13.00 ja tapahtumaan osallistui 1-2 luokan sekä 6 luokan oppilaat; yhteensä 59 oppilasta ja opettajat. Tapahtumassa oli tekemisen meininki, kun oppilaat leipoivat peräti lähes 300 ruissämpylää. Oppia saatiin niin ruistaikinan teosta kuin itse leipomisestakin. Ja mikä tärkeintä; jokainen pääsi leipomaan omat ruissämpylät.
Ja se paras hetki oli sitten, kun jokainen pääsi maistamaan ja syömään itse leipomansa ruissämpylät. Ja myös ottamaan muutaman sämpylän mukaan kotiin viemiseksi. Moni oppilaista totesikin, että näin hyvänmakuista ruissämpylää ei ennen ole saanutkaan; ja kun se vielä oli omakohtaisesti leivottua.
Sämpyläsäpinät jatkuvat ja Saimaanharjun yhtenäiskoululla leivotaan ruissämpylöitä keskiviikkona 18.9.2019 klo 09.00-12.00 kahdessa ryhmässä ( 1 ja 2 luokat); yhteensä 45 osallistujaa opettajineen. Vehkataipaleen koululla leipomaan päästään sitten tiistaina 24.9.2019 klo 09.00-13.00 kolmen ryhmän voimin ( 02 ryhmä ja 3/4 ja esiopetusryhmä); yhteensä 45 osallistujaa.
Maaseutuseurojen henkilöiden lisäksi ruissämpyläsäpinöissä ” pääopettajana” toimii ETM Hannele Veteli Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Uutispuurotapahtuma Röytyssä sunnuntaina 22.9.2019 klo 11.00 alkaen
Sunnuntaina 22.9.2019 on maaseutuseurojen toimesta Taipalsaaren koululaisten ”RUISPUUROTYKKI” kuumana Röytyn pihatossa KLO 11.00 ALKAEN.
Tuolloin tarjotaan ” Taipalsaaren koululaisten oman ruispellon” sadosta jauhetuista rukiista valmistettua UUTISPUUROA kaikille tapahtumaan saapuville. Koululaisille sunnuntai on vapaapäivä, mutta maaseutuseurojen opastuksella koululaisilla on mahdollisuus osallistua UUTISPUURON tekoon ja jakeluun ja ennen kaikkea itse uutispuurosta nauttimiseen.
Ja toivon mukaan myös koululaisten vanhemmat tulevat maistelemaan koululaisten oman ruispellon sadosta valmistettua maukasta uutispuuroa.
Tapahtuma on KAIKILLE AVOIN ja ilmainen tapahtuma. Uutispuuroa nautitaan Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä. Tapahtumassa mahdolliset vapaaehtoisesti annetut puuromaksut lahjoitetaan lyhentämättömän Taipalsaaren kouluille käytettäväksi oppilaskuntien päättämiin kohteisiin.
Joten UUTISPUUROTAPAHTUMALLA myös aidosti halutaan näin tukea koulujen harrastustoimintaa oppilaiden päättämällä tavalla.
TOIVOMME, ETTÄ KOULULAISTEN UUTISPUUROTAPAHTUMA SAA VÄEN LIIKKELLE JA TULEMAAN RÖYTTYYN UUTISPUUROLLE SANKOIN JOUKOIN SUNNUNTAINA 22.9.2019 KLO 11.00 ALKAEN. UUTISPUUROA ON VARAUDUTTU KEITTÄMÄÄN 70 LITRAA.
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 22.9.2019 Taipalsaaren kirkossa
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitetaan kesän ja syksyn sadonkorjuuta.
Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä auttavat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina jumalanpalveluksen toteuttamiseen.
Jumalanpalveluksen päätyttyä kirkkoväelle on tarjolla kirkkokahvien sijasta Taipalsaaren koululaisten ruispellon sadosta tehtyä UUTISPUUROA Röytyn pihatossa.
Ja näin myös maaseutuväen kirkkopyhään osallistuvat pääsevät mukaan koululaisten ” UUTISPUUROTAPAHTUMAAN” .
Sekä sen myötä nauttimaan UUTISPUUROSTA, joka on tehty ” koululaisten oman ruispellon” sadosta.
LOKAKUU 2019
Huom !, huom !
Miesten ruokakurssi lauantaina 26.10.2019 klo 15.00 -19.00==> SIIRTYY PIDETTÄVÄKSI VUODEN 2020 AIKANA
Lokakuun lopulle suunniteltu miesten ruokakurssi on päätetty siirtää toteutettavaksi vuoden 2020 aikana.
Tämä sen takia, että jo kesällä 2019 ja nyt viimeksi syyskuussa toteutettiin varsin laajassa mittakaavassa ” syödään yhdessä” tapahtumia. Syyskuussa maaseutuseurojen toimesta ja ohjauksella toteutettiin ” rukiin tie pellolta koululaisten pöytään ” teemalla ruissämpyläsäpinät kaikilla Taipalsaaren kolmella koululla. Näissä tapahtumissa opetettiin maaseutuseurojen toimesta koululaisia leipomaan ruissämpylöitä. Kaikkiaan n. 160 oppilasta osallistui ” sämpyläsäpinöihin” ja ruissämpylöitä valmistettiin pienten leipureiden maisteltavaksi ja myös kotiin viemisiksi n. 1000 sämpylää.
Samaan ruisteemaan liittyen toteutettiin myös ” uutispuurotapahtuma” Röytyn pihatossa 22.9.2019. Kenttäkeittiöllä valmistettiin ruispuuroa peräti 70 litraa Taipalsaaren koulujen nimikkoruispellon sadosta jauhetuista ruisjauhoista.
Lähemmäs 200 syöjää kävi nauttimassa uutispuuroa ja koko 70 litraa syötiin vajaassa kahdessa tunnissa. Uutispuuron teosta ja myös ruissämpylöiden leipomisesta saatiin monelle miehelle myös hyödyllistä oppia jatkoa ajatellen.
Marraskuun aikana ruoka ja ruokatarjoilu jäsenille on edelleen esillä kahdessä tapahtumassa.
Marraskuussa on kaikilla maaseutuseuroilla on sääntömääräiset kokoukset samana iltana ( 21.11.2019).
Kokouksien yhteydessä on kaikille avoin ja ilmainen ” ohrapuurotarjoilu” sekä sen jälkeen yhteinen ajankohtainen esitelmä.
Marraskuun loppussa 30.11.2019 pidetään ” sikajuhlat” Väinölässä Taipalsaarella. Kokonainen palvattu sika lisukkeineen on varattu nautittavaksi. Ruokailun ja mukavan yhdessä olon merkeissä vietetään iltaa. Tapahtuma on maamiesseuran, tuottajien ja maaseutunaisten yhteinen tapahtuma jäsenistölle .
YHTEENVETOA VUODELTA 2018
Vuosi 2018 oli maamiesseuran toiminnassa varsin vilkas. Vuonna 2018 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme kasvoi vahvasti vuonna 2018. Maamiesseuran jäsenmäärä kasvoi 37 uudella jäsenellä. Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2018 toiminnastamme. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä tammikuusta 2018 joulukuuhun 2018. Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä jäsenille 3 kertaa vuodessa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2018 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2018 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran vuoden 2018 toimintasuunnitelma, josta voi tutustua maamiesseuran koko vuodelle 2018 toimintasuunnitelmaan kirjattuihin tapahtumiin
- Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma vuonna 2018 kuvin
- Taipalsaaren maamiesseuran TOIMINTASUUNNITELMA 2018
- Maamiesseuran jäsenkirje 1 – 2018
- Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2 – 2018
- Maamiesseuran jäsenkirje 3 – 2018
TOIMINTAMME KUUKAUSITTAIN VUONNA 2018
TAMMIKUU 2018
Tammikuussa pidetätiin maamiesseuran johtokunnan vuoden 2018 ensimmäinen kokous. Kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2018 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä myös vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu. Jäsenistön kannattaakin vielä alkuvuodesta toivottiin myös esityksiä alkaneen vuoden osalla, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2018 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa
HELMIKUU 2018
Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla
MAALISKUU 2018
Osallistujat viihtyivät teatteriretkellä 3.3.2018 Kouvolan teatteriin sekä paluumatkalla vierailusta Polven juustolassa
Väki viihtyi yhteisellä teatterimatkalla. Lauantaiaamulla 3.3.2018 yhdentoista pintaan starttasi bussi Taipalsaaren kirkolta kohti Kouvolan teatteria. Väkeä oli bussintäydeltä mukana. Kouvona teatterissa esityksenä oli säveltäjä Unto Monosen elämään perustuva ”Satumaa”. Näytelmä oli oikein viihdyttävä ja sitä todisti myös salintäyteinen yleisömäärä. Monelle mukana olleelle varmaan palautui mieleen 1950-60 luvun ajat ja tuolloinen iltamakulttuuri, Teatteri esityksen jälkeen retki suuntautui vielä kohti Polven Juustolaa. Siellä Lasse Rainio kertoi Juustolan historiaa, jonka jälkeen nautittiin Taina Rainion tekemää Juustopaistikeittoa. Se olikin tosi maukasta ja niinpä keittoreseptiä pyydettiinkin monen toimesta omaan käyttöön. Ruokailun jälkeen vielä jälkiruuaksi maisteltiin juustoja ja juotiin kahvia. Kiitos matkassa mukana olleille mukavasta seurasta ja reissusta.
Ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Myllymäessä Joutsenossa sunnuntaina 10.3.2018 klo 10.00-14.00 sai väenliikkeelle ja tapahtumassa oli ennätysmäärä väkeä
Maaliskuun toisena viikonloppuna lauantaina 10.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, hiihdettiin ja lasketeltiin jo perinteisen talvivirkistyspäivän merkeissä Myllymäessä (os. Myllymäentie 83, Joutseno)MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan. MTK Kaakkois-Suomi tarjosi jäsenilleen sekä myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenille mukavan ohjelman, jossa mm. oli mm. seuraavaa tarjolla: ilmainen hissilippu ( 4h) laskettelurinteeseen alamajalla tarjolla makkaraa, mehua, kahvia, teetä ja munkkeja ilmaiseksi ulkoilua omaan tahtiin, leikkimielisiä kisailuja sekä mukavaa yhdessäoloa koko perheelle Tapahtumassa oli mukana myös lukuisa joukko yhteistyökumppaneita mukana. Tällä kertaa tapahtumassa oli aikaisempaa enemmän väkeä; myös meiltä Taipalsaarelta.. Ja tapahtumassa oli tosi mukava henki ja meininki niin mäessä kuin mäen allakin taukotuvalla ja sen viereisellä kentällä. Winter fun.. sitä se oli sanan parhaimmassa merkityksessä. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille tuottajille hyvin toteutetusta tapahtumasta.
Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 22.3.2018 klo klo 19.15 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla. Kokouksen alussa oli KAIKILLE AVOIN MIELENKIITOINEN KOKOUSESITLMÄ ” Taipalsaaren tapahtumat 1918″
Tietokirjailija PENTTI PYLKÖN mielenkiintoinen esitelmä ”TAIPALSAAREN TAPAHTUMAT 1918” veti Taipalsaaren valtuustosalin täyteen väkeä torstai-iltana 22.3.2018 Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ennen esitelmää. Esitelmässään ” Taipalsaaren tapahtumat 1918” metsänhoitaja, tietokirjailija PENTTI PYLKKÖ kertoi sisällissodan tapahtumista Taipalsaarella 100 vuotta sitten. Esitelmä oli erinomainen ja valtuustosalin täyteinen väki kuunteli esitelmää mielenkiinnolla. Pentti Pylkkö valotti 100 vuotta sitten sisällissodan kulkua ja tapahtumia Taipalsaaren kunnan alueellaerinomaisen mielenkiintoisella tavalla. ESITELMÄ OLI KAIKILLE AVOIN TILAISUUS niinpä paikalla olikin peräti 77 henkeä kuulemassa esitelmää. Pentille iso kiitos meidän kaikkien puolesta. Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien puheenjohtaja Ilpo Kolhonen luovuttivat tietokirjailija Pentti Pylkölle kiitoksena esitelmästä ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan. MTK Taipalsaaren tuottajien kevätkokous oli ennen esitelmää ja kahveja. Maamiesseuran kevätkokous puolestaan esitelmän jälkeen. Molemmat kokoukset sujuivat sopuisasti ja hyvässä hengessä. kokouksille. Maamiesseuran kevätkokouksessa vahvistettiin vuoden 2017 toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen 2017.
HUHTIKUU 2018
Pasi Havukaisen kirjailijavierailu 18.4.2018 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnankirjastolla
Taipalsaaren kirjastolle oli saapunut salillinen väkeä kuulemaan, kun Pasi Havukainen esitteli esikoisromaaninsa ”Korpikoski ja kylähullu” kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyviä vaiheita ja kirjan sisältöä. ”Korpikoski ja kylähullu” on satiirinen tarina rikospoliisi Korpikoskesta ja kylähullu Sivosesta. Tarinassa liikutaan Taipalsaaren ja Lappeenrannan seudulla. Rikospoliisia työllistävät esimerkiksi liivijengi Hell Susi ja virolainen huijarirakennusmies. Tarinassa riittää monenlaisia käänteitä arkielämästä murhaan saakka. Pasi Havukainen kertoili, että tähän hänen ensimmäiseen varsinaisen romaanin kirjoittamiseen meni noin puoli vuotta. Kaikki tämä työn ohessa, mikä tarkoittaa kirjoittamista iltaisin ja öisin, kun muu perhe oli jo yöpuulla. Mutta nyt on saatu urakka valmiiksi ja kirja julkaistu. Kirjaa on saatavissa kustantajan Nina Laakson ( NL-tuotanto) kautta samoin kuin verkkokauppa Amazonista. Romaania ollaan myös kääntämässä englannin kielelle, joten myös kansainvälinen leivitys on tiedossa jatkossa. Pasi kertoili myös, että seuraavakin romaanin kirjoittaminen on käynnistynyt, joten ” Korpikoskelle ja kylähullulle” on tulossa jatkoa jossain vaiheessa. Väki oli tyytyväinen kirjailijailtaan ja tunniksi ajateltu tapahtuma venyi runsaan keskustelun ja kysymysten myötä puolitoistatuntiseksi. Parhaat kiitokset Pasille mielenkiintoisesta kirjaesittelystä.
TOUKOKUU 2018
”Taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi ” tapahtuma Taipalsaaren koululaisille 22.5.2018
Taipalsaaren koululaisille järjestettiin metsänistutustapahtuma tiistaina 22.5.2018 klo 09.00-14.00 Ampujalan kylällä /Antti ja Lempi Hakulin perikunnan maalla. Tämän tapahtuman koululaisille toteuttivat koulujen kanssa yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat, maaseutunaiset ja metsänhoitoyhdistys. Taipalsaaren kouluista Vehkataipaleen koulusta kaikki oppilaat osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi kirkonkylän koululta 1-2 luokat ( n. 40 oppilasta + opettajat ja ohjaajat) ja Saimaanharjun yhtenäiskoululta 5A luokka (18 oppilasta). Kaikkiaan oppilaita osallistuu n. 120 oppilasta tähän tapahtumaan sekä heidän opettajansa. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan hoiti kaivurilaikutuksen ja tarvittavat männyntaimet sekä istutusputket paikalle. Tuottajien ja maamiesseuran ja maaseutunaisten toimesta näytetään koululaisille, miten metsän uudistaminen tapahtuu ja miten taimet istutetaan. Koululaiset myös pääsivät halutessaan jokainen istuttamaan oman männyntaimen järjestäjien opastuksella. Oppilaille annettiin lisäksi kotiin vietävää männyn pottitaimi sekä aiheeseen liittyviä postikortteja & tarroja. Järjestäjien puolelta iso kiitos mukana olleille oppilaille ja heidän opettajilleen ja avustajille. Kaikki oppilaat osallistuivat kiitettävällä innolla ja ahkeruudella taimien istuttamiseen.. kysymyksiä tuli paljona ja niihin vastattiin järjestäjien toimesta. Tarkoitus oli, että jokainen oppilas pääsee istuttamaan ainakin yhden oman männyntaimen. Intoa oli niin paljon, että oppilaat istuttivat jokainen n. 2-3 taimea ja näin metsää uudistettiin n. 400 istutetun taimen muodossa. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset jopa antoivat nimet omille istuttamilleen taimille. Joten nyt on heillä oma ” nimikkometsä” kasvamassa. ” Taipalsaaren maaseutuseurat” ovat vuosittain toteuttaneet yhteisiä tapahtumia liittyen maaseudun ja maatalouden elinkeinojen esilletuomiseen kiinnostavalla tavalla. Viimeksi näin koululaisten oman perunamaaprojektin muodossa kesällä 2017. Nyt koululaisille järjestetyllä metsänistutustapahtumalla tarjottiin Taipalsaaren koululaisille mahdollisuus luonnossa oppimiseen ja osallistavaan opetukseen. Teemalla ” taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi”
Kunnostustöitä talkoilla Röytyn kotiseututalolla
Toukokuussa valmistellaan lopulliseen muotoon Röytyn pihapiirissä olevan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” konekyltit ja infotaulut sekä mahdollisesti vielä täydennetään konekentän vanhojen traktorityökoneiden valikoimaa talven aikana löydetyillä vanhoilla traktorityökoneilla. Lisäksi aletaan valmistelemaan toukokuun aikana Röytyn pihaton ” kevytkatoksen” tekoa ja valmisteluja.
KESÄKUU 2018
Taipalsaaren kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma sai väen liikkeelle 9.6.2018 klo 10.00-15.00
Kosteikkopyöräilyn reitillä saatiin nauttia Taipalsaaren kauniista järvi- ja maaseutumaisemista sekä tutustua Taipalsaarella aktiivisesti toteutettuun kosteikkorakentamiseen, jolla tähdätään Pien-Saimaan vesistöjen tilan parantamiseen. Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Taipalsaaren maamiesseura ry, Taipalsaaren maaseutunaiset ry, Taipalsaaren nuorisoseura ry ja Lappeenrannan Seudun ympäristötoimi. Nyt jo 3. kerran toteutettava Taipalsaaren kosteikkopyöräily oli kaikille avoin tapahtuma ja siihen olivat tervetulleita osallistumaan niin paikalliset asukkaan kuin myös kesäänsä Taipalsaarella viettävät kesäasukkaat sekä lähikuntien pyöräilijät. Kosteikkopyöräilyn reitin pituus oli tällä kertaa n. 16 km. Sää suosi ja väki viihtyi kosteikkopyöräilyllä. Osana kosteikkopyöräilyä myös Taipalsaaren suurin kosteikko (Suoniityn kosteikko) ja lintutorni vihittiin käyttöön 50 hengen porukalla. Upea paikka!!.Kannatta käydä !! Myös muut kosteikkopyöräilyn kohteet olivat kiinnostavia. Kiitos kosteikkojen rakentajille ja esittelijöille. Myös Haikkaanlahden rantamaisemissa ihastuttiin Innalanmäen tilan ”pitkätukkiin” . Nina Lappalainen esittelin karjaa ja kertoi sen kasvattamisesta. Haikkaanlahden laiturille Marko Suutari oli tuonut omistamansa mobilisaunan, jonka makoisista löylyistä myös nautittiin. Kosteikkopyöräilyyn osallistuvien kesken arvottiin pieniä palkintoja. Arpajaiset pidettiin paluumatkalla Haikkaanlahden laiturilla pysähdyttäessä, jossa voittajat saivat myös lunastaa saamansa arpavoiton mukaansa. Palkintoja saivat kaikki osallistujat !!
HEINÄKUU 2018
Maaseudun perinnepäivää vietettiin perinteisesti lähes tuhannen kävijän joukolla Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 1.7.2018 klo 11.00-15.00.
Maaseudun perinnepäivässä 1.7.2018 saatiin kokea vanhan ajan maaseutunäyttelyn tunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen. Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa sekä myös maisteltavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille. Katso oheinen tapahtumaesite: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN OHJELMA RÖYTYSSÄ 1.7.2018 PÄÄLAVALLA OHJELMAA Tapahtuman aluksi maaseutuseurojen tervehdykset toivat Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen ja kunnan tervehdyksen esitti kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen. Päivän juontajina toimivat Taipalsaaren kippari Eero Juntunen ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman. Tapahtuman alussa oli huomionosoitukset ”100 kosteikon Pien-Saimaa”/Pisara hankkeessa kunnostautuneille. Pien-Saimaan alueella on saatu valmiiksi yli 100 kosteikkoa ja suurin osa näistä on tehty Taipalsaaren alueelle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiitti toimijoita. Samoin puheenvuoron käyttivät Raija Aura ja Marjut Sassi ja kosteikkoasiamies Antti Happonen. Keskeisessä roolissa ovat olleet maanomistajat, joiden toimesta ja maalle kosteikkoja on rakennettu. Niinpä tässä tapahtumassa luovutettiinkin kunniakirjat viimeksi kosteikkoja rakentaneille. Myös kosteikkoasiamies Antti Happosen rooli on ollut keskeinen ja niinpä maaseutuseurojen puolesta myös kiitettiin Antti Happosta ja luovutettiin hänelle pieni muistolahja. Perinnepäivän ohjelmassa oli myös elävää musiikkia ja laulua. Tästä huolehtivat paikalla olleet ” kipparit” ja myös kutsuvieraana Savitaipaleen Taneli ja Charlotta sekä yllätysvieraan Kuopion virallinen katusoittaja Ulrich Sturm saksofoneineen. Vanhan ajan keittiö ja patalappunäyttely kuin myös maidon separointinäytös sekä hevosajoneuvo-ja traktorityökonemuseon kokoelmat antoivat mahdollisuuden tutustua maaseudun perinteisiin. Samoin kuin Wanhat Traktorit, joita oli saapunut paikalle lähes parikymmentä. Myös Lemin Rasvanäpit Seppo Holopaisen ja Markku Pesarin johdolla olivat paikalla ja jauhoivat riihitettyjä ruisjauhoja sekä myös myivät niitä kotiin viemiseksi. Tarjolla oli myös Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua suussa sulavaa lihasoppaa. Tarjoilusta vastaavat Jänkäsalon WPK:n kulinaristit yhdessä maaseutuseurojen edustajien kanssa. Soppa syödään Röytyn pihaton yhteisessä pöydässä 200 hengen voimin. Oli hyvää ja maistuvaa. Myös lapsille oli omaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt olivat järjestäneet ” kepparikisan”, joka kiinnosti lapsia samoin kuin Tervamäen tallin paikalle tuoma poni. Ehkä suurimman suosion niin lasten kuin varttuneenpienkin osalta sai Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen taikuriesitys ” Tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta” Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi oli myös päivän kohokohtia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen ja vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä julkistivat ja esittelivät uuden kipparin 2-vuotiskaudelle 2018-2019. Uusi kippari oli Aikaisempien vuosien tapaan perinnepäivässä oli myös mukana yhteistyötahot esittelemässä toimintojaan. Tällä kertaa mukana olivat mm: Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset ja tuottajat, metsänhoitoyhdistys Lemin Ravanäpit / ruisjauhojen jauhatus & tervan myynti Jänkäsalon WPK, … vanha paloauto paikalla, esittelyä & myyntiä (linnunpöntöt, sammutuspeite) Lpr seudun ympäristötoimi / ” 100 kosteikon Pien-Saimaa / Pisara hanke” osasto Käsityöläiset Jässi” hanke: jätevesineuvontapalvelut, Saimaan Kuitu Oy esittelypiste Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä. Myös Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot pysähtyivät Taipalsaaren kirkonkylällä su 1.7.2018. Vanhoista autoista kiinnostuneille olikin mielenkiintoista nähtävää maaseudun perinnepäivän ohjelman ohessa. Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat, kunta sekä Jänkäsalon WPK
Kesäteatterimatka keskiviikkoiltana 18.7.2018 Imatran kruununpuiston kesäteatteriin katsomaan hauskaa musiikkikomediaa ” HALUATKO MÖKKILÄISEKSI”
MTK Taipalsaari ry järjesti taas jo 4. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle. Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen. Kesäteatterimatkalle osallistui lähes bussillinen väkeä. Kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta kesäteatterimatkasta. ” Haluatko mökkiläiseksi” komediassa aivan tavallinen pariskunta voitti Haluatko mökkiläiseksi –visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta. Saadakseen mökin omakseen, heidän oli pystyttävä viettämään koko kesä mökillä, ja tietokilpailun tekijät järjestivät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin. Vauhdikasta menoa riitti koko esityksen ajan ja näytelmällä oli onnellinen loppu. Pariskunta sai kesämökin omakseen. Erityistä näytöksessä oli myös se, että se vedettiin ammattitaidolla läpi 4 näyttelijän voimin, vaikka roolihahmoja oli näytelmässä kummenkunta jos ei enemmänkin. Ja nähtiinhän näytelmässä myös rooleina arvovieraitakin kuten Sauli ja Paavo. Vauhdikasta menoa siivittivät tutut kesäiset melodiat
Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 Marko Suutarin maatilalla (Vitsaintie 60, 54920 Taipalsaari) sekä Mikko ja Suoma Suutarin ja Veijo ja Riitta Rikkosen kotipuutarhoissa ajankohtaista tietoa ja nähtävää – mukana 60 osallistujaa
Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik 28.- 29.7.2018 kokosi Saaga S:n kannattajat Röyttyyn kuninkuusraveihin.
Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Rötyn pihattopik esite Taipalsaaren ylpeys SAAGA S tavoitteli Rovaniemellä jo 4 perättäistä ravikuningatartitteliä. Joten se oli hyvä syy tulla Röytyn pihattopiknikkiin. Ja samalla aitoon Piknik-henkeen päästiin nauttimaan omista eväistä sekä samalla kannustamaan oman kuntamme ylpeyttä SAAGA S:ää menestykseen. Röytyn kotiseututalon pihattoon oli tehty ” ulkoilmaravikatsomo”, jonka toteuttamista tukivat myös Taipalsaaren kunta yhdessä Saimaan Kuitu Oy:n kanssa. Myös Taipalsaaren hevosystäväin seura oli mukana tapahtumassa. Tapahtuma sai väen liikkeelle ja kahtena päivänä tapahtumaan osallistui tosi paljon väkeä. Lauantaina kuningatarkilpailun 1. osalähtöä saapui seuraamaan noin 100 katsojaa ja Saaga S:n saavuttama 2 sija ensimmäisessä osakilpailussa loi kovat odotukset seuraavalle päivälle sunnuntaille. Niinpä sunnuntaina väkeä saapuikin sitten peräti 150 katsojaa paikalla seuraamaan kuningatarkilpailun 2. osalähtöä. Tunnelma oli ihan ” katossa” , vaikkakin Saaga S ei tällä kertaa sijoittunutkaan toisen ravipäivän osakilpailuissa. Saaga S:lle ja sen omistajalle/valmentajalle Ilkka Pyysalolle sekä ohjastajalle Matti Nisoselle ja muille Saaga S:n taustatahoille annettiin raikuvat aplodit. Oman kunnan ylpeys Saaga S toi hienot puitteet Rovaniemen kuninkuusravien live-seurannalle Röytyssä. Ilmakin suosi tapahtumaa ja niinpä myös piknik-henkeen eväät ja juomat maistuivat ravien seuraamisen ohella. Kannatti tulla mukaan ja jännittää ja elää kuningatarlähdöt porukalla Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä.
ELOKUU 2018
Vanhojen traktoreiden historia-ajo lauantaina 11.8.2018 Lappeenrannan linnoitukseen
Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa Mukana olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta, Wilkjärven Winssikerho ja Partalan Siivapyöräkerho. Tapahtumaan saatiin mukaan 48 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan. Tapahtumasta lisää:Vanhojen traktoreiden historia-ajo Linnoitukseen 11.8.2018 – tiedote ” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 11.8.2018 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle. Hankkijalla nautittiin Taipalsaaren maaseutunaisten keittämät aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Kahvien jälkeen annettiin tarkemmat ajo-ohjeet linnoitukseen sekä myös luovutettiin Hankkijan eläkkeelle siirtyvälle myymäläpäällikkö Kosti Muukkoselle pieni muistolahja konemiesten puolelta. Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen. Lappeenrannan vanhaan linnoitukseen saavuttiin klo 10.00 näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontui Linnoituksessa Katariinan aukiolle. Linnoituksessa oli samanaikaisesti Linnoituksessa oli Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla” sekä valtakunnalliset kotiseutupäivät, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen. Katariinan torilla tavattiin myös Linnoituksen vastavalittu uusi isäntä Sari Lehtinen. Konemiesten puolelta esitettiin Sarille ” konemiesten onnittelut” sekä annettiin Sarille vanhojen traktoreiden yhteiskäynnistyksen muodossa pienimuotoinen ” serenadi” Sarille. Vanhojen traktoreiden historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä. Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.
Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeisellä aukioloviikolla paljon väkeä
Viimeisen viikon kahvittelun järjestämisestä vastasivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä. Jokaiselle aukiolopäivälle oli oma teemaohjelma. Tämä ehkäpä sai väen liikkeelle ja näin jokaiselle kävijälle oli mieleistä ohjelmaan kahvittelun lomaan. Tarkemmin viikon teemapäivistä oheisessa esitteessä: Myös päätöspäivänä sunnuntaina kävi vielä 70 kahvittelijaa Röytyssä. KIITOKSET TE KAIKKI IHANAT IHMISET, jotka vierailitte kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla Röytyssä. Ja yhtä ISO KIITOS niille lukuisille talkoolaisille, jotka leipoivat viimeiselle viikolla maistuvat pullat ja herkut kuin myös olivat tiskin takana palvelemassa asiakkaita.
SYYSKUU 2018
Taipalsaaren koululaiset viihtyivät ”AgrOlympic” -kisailussa lauantaina 8.9.2018
Taipalsaaren koulutoimi järjesti perinteisen koululaisten liikunta-ja urheilukilpailupäivän 8.9.2018. Tähän tapahtumaan oli koulujen puolelta toivottu ” oheisohjelmaa”, jolloin mahdollisimman moni oppilas voisi osallistua urheilun ohella tähän itselle mieleiseen oheisohjelmaan. Maaseutuseurat on vuosittain pyrkinyt järjestämään Taipalsaaren koulujen kanssa jonkun aktiviteetin, jossa voidaan tuoda mielenkiintoisella tavalla oppilaille esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Tästä hyvän esimerkkinä oli kesällä 2017 toteutettu ” kirkonkylän koulun oma perunamaa-projekti”. Tällä kertaa toteutettiin ” AgrOlympic-kisailu” koululaisten liikuntapäivän oheisohjelmana, jonka kautta leikin ja mielenkiintoisten kisailujen muodossa tuotiin esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Kisailuun osallistui lähes 300 oppilasta. Myös oppilaiden vanhemmat olivat seuraamassa tapahtumaa runsain joukoin. Tapahtuma oli näin samalla ” kodin ja koulun” yhteinen päivä. Myös median edustajat olivat paikalla ja tapahtumasta oli laajahkot jutut niin Etelä-Saimaa lehdessä kuin myös Länsi Saimaan Sanomissa. Etelä-Saimaa lehden juttu 8.9.2018 verkkolehti- AgrOlympic kisailut Kisailussa oli tehtäväkenttä 1- 6 luokkalaisille ja oma 7- 9 luokkalaisille. Molemmille ryhmille oli tehtäväkentällä 8 erillistä tehtäväpistettä, joilla kisailtiin ja myös opittiin leikin ja tehtävien myötä maaseudun elämästä ja elinkeinoista. Oppilaat ja opettajat antoivat myös palautetta tapahtumasta: – pisteet mukavia ja pieniä lapsia innostavia – jonottamista jossakin kohdassa liikaa, osan mielestä meni sopivasti – vaivaa oli nähty pisteiden keksimisessä – talkoolaisia kiiteltiin paljon, selittivät pisteet rennosti – trippimehut oli mukava yllätys monen mielestä – koneet ja laiteet oli kysyttyjä ja monen mielestä parhaat AgrOlympic- kisailu tapahtui Saimaanharjun yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevalla ulkoilualueella ( Saimaanharjun montulla) klo 09.00 – 13.00. Tapahtuman järjestäjinä olivat maamiesseura, tuottajta ja maaseutunaiset. Tapahtuma toteutettiin talkooperiaatteella ja peräti 21 talkoolaista oli järjestelyissä ja tapahtumapisteillä mukana. Kunta arvosti myös AgrOlympic- kisailun järjestäneitä talkoolaisia ja niinpä kunnan toimesta järjestettiin talkoolaisille erillinen kakkukahvitilaisuus vielä ti 25.9.2018 klo 14.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun ruokalassa.
Nasta ”Niksula ” pe-su 7.-9.9.2018 Niinisalo
Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.
” Laidunkauden lopettajaiset” pidettiin 21.9.2018 Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 1, Taipalsaari)
Taipalsaaren Wanhat masinat konekerho järjesti vanhojen traktoreiden historia-ajoon 11.8.2018 osallistuneiden paikallisten konekerhojen edustajille (Lemin Rasvanäpit) yhteisen illanvieton. Illan kutsujina ja isäntinä toimivat Haikkaanlahden vanhan kansakoulun omistajina ja Taipalsaaren Wanhat masinat konekerhon aktiiveina toimivat Jarmo Koivunen ja Pertti Koivunen. Tapahtumassa muisteltiin kesän 2018 aikana toteutettuja konemiesten tapaamisia ja tapahtumia sekä suunniteltiin tulevia tapahtumia ja yhteistyömuotoja niissä. Sauna ja pientä purtavaan kului luonnollisesti ” vanhojen masinistien” iltaohjelmaan myös. Illassa päästiin maistelemaan mm. ” Jannen kiusausta”. Illan ohjelmaa vauhditti myös musiikki ja Taipalsaaren kipparin roolissa Raili Leino. Elokuussa 2017 vastaavan tapahtuman järjestivät ” Lemin rasvanäpit” konekerho ja nyt toteutettu ” laidunkauden lopettajaiset” oli osaltaan ”vastavierailu” tälle viime vuoden tapahtumalle.
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 23.9.2018 Taipalsaaren kirkossa
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta. Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkonmeiningin jälkeen tarjolla oli keitto- ja kahvitarjoilu seurakuntatalolla ( Savilahdentie 18 A). Kirkkokahvit täytekaakun kera tarjoiltiin Taipalsaaren Maaseutunaisten toimesta. Kirkkokahvien jälkeen vietettiin Taipalsaaren Sydänyhdistys ry:n 30-vuotisjuhlaa arvokkaine ohjelmineen. Erityisesti tenori Markus Leivon lauluesitykset sykähdytti. Väkeä paikalla ja juhlassa oli yli 50 henkeä. Katso ohjelma: Kutsu Taipalsaaren sydänyhdistys 30v juhlaan 23.9.2018
LOKAKUU 2018
Opintomatka Moskovaan ” AgroSalon ja Kultainen syksy ” maatalous- ja konenäyttelyihin 9.-12.10.2018
Tällä kertaa meitä näyttelyyn osallistuneita oli 12 henkilöä ja matka tehtiin junalla Vainikkalasta Moskovaan ja takaisin. Lähtö tapahtui tiistai-iltana 9.10.2018 Vainikkalasta ja yö vietetään Tolstoi-junassa makuuvaunussa. Perillä Moskovassa oltiin 10.10.2018 klo 09.20, jonka jälkeen hoidettiin majoittuminen Cosmos-hotelliin, joka oli Kultainen syksy näyttelyalueen läheisyydessä. Näyttelymatkalla oli mahdollisuus tutustua kahteen laajaan maatalous-elintarvike-ja konenäyttelyyn saman matkan yhteydessä Ensi tutustuttiin 10.10.2018 Kultainen syksy (Golden Autumn) maatalous-elintarviketalouden näyttelyyn. Näyttely on Venäjän tunnetuin vuosittain Venäjällä toteutettava maatalous-elintarviketuotannon erikoisnäyttely. Nyt järjestetty näyttely oli 20- vuotisjuhlanäyttely ja niinpä avaajana oli pääministeri Dmitri Medvedev 10.10.2018. Ja väentungos ja ruuha olikin sen mukainen avajaispäivänä. Näyttelyssä korostui Venäjän eri alueiden maatalous-ja elintarviketuotannon esittely sekä myös kotieläintalous on vahvasti esillä. Näyttely sisälsi laajat sisähallit, jossa niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin esittelevät tuotteitaan ja laitteitaan osastoillaan. Saman aikaisesti ” Kultainen syksy” näyttelyn ohella Moskovassa järjestettiin myös AgroSalon maatalouskonenäyttely, jossa oli erittäin laajasti esillä maatalouden koneet (työkoneet, traktorit, puimurit ja muut erikoiskoneet). Niinpä päästiin tutustumaa myös tähän maatalouskonenäyttelyyn 11.10.2018. Näyttelyssä olikin edustettuina paitsi venäläiset konevalmistajat myös lähes kaikki länsimaiset keskeiset konevalmistajat. AgroSalon onkin Venäjän tärkein maatalouskonenäyttely tänä päivänä. Se järjestetään vain joka toinen vuosi. Näyttely järjestettiin Krokus-näyttelykeskuksessa, joka on n. 70 km etäisyydellä Moskovan keskuksesta. Sinne pääsi kuitenkin mukavasti metrolla keskustasta reilussa puolessa tunnissa. AgroSalon konenäyttely oli tosi hyvä ja kiinnostava. Näyttelyssä oltiin koko päivä ja illaksi sitten palattiin palattiin metrolla Moskovan keskustaan. Ennen paluumatkaa ja junalle lähtöä tutustuttiin vielä Moskovan keskustan nähtävyyksiin. Punaisella torilla ja sen viereisessä Gum tavaratalossa riitti ihmeteltävää. Kotimatkalle lähdettiin torstai-iltana yöjunalla klo 23.10 ja yöpyminen tapahtui taas junassa. Perjantaina aamulla saavuttiin klo 09.14 Vainikkalaan. Opintomatkan vetäjänä toimi maamiesseuran sihteeri Eero Juntunen, joka on jo useamman kerran vieraillut ko. näyttelysissä (mm. vuonna 2016). Kiitokset kaikille mukana olleille. Matka oli antoisa ja kaikin puolin onnistunut. Näyttelyissä saatiin varsin hyvä käsitys, millaisilla koneilla maailmalla maataloutta harjoitetaan tänä päivänä.
Miesten ja naisten yhteinen thai-ruokakurssi lauantaina 13.10.2018 klo 12.00 -15.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä (os. Ankeriaantie 10, 54915 Saimaanharju)
Miesten ja naisten yhteisellä Thai-ruokakurssilla perehdyttiin Thai-ruokien valmistukseen ammattilaisten opastuksella Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä. Kaikkiaan ruokakurssille osallistui 17 henkilöä. Pitopalvelu Sam Phi Nongin henkilökunnan opastuksella valmistamme maistuvan thaimaalaisen ateriakokonaisuuden sekä pääsemme myös tutustumaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ja ruoanvalmistuksen saloihin. Kurssin opettajina toimivat Jani ja Sudarat Kettunen. Heidän johdollaan 17 hengen voimin valmistettiin ensin yhdessä yhdessä kevätkääryleitä. Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja valmistettiin Tom Yam kanakeittoa, porsasta hapanimeläkastikkeessa ja lohta vihreässä curryssa. Jälkiruuaksi valmistettiin makeaa riisiä, mangoa ja kookosmaitokastiketta . Lisäksi keitettiin thaimaalaista jasmiiniriisiä. Lopuksi sitten nautittiin tämä yhdessä laitettu Thai ruokakokonaisuus yhteisen pöydän ääressä. Kaikki Thai-ruokalajit alkupaloista jälkiruokaan ovat maistuvia. Ehkäpä lohisoppa vihreällä curryllä oli se kaikkein maistuvin kokonaisuus. Kiitokset kurssilaisille. Olipa mukava nelituntinen Thai-ruokaa yhdessä kokatessa ja ennenkaikkea sitä yhdessä nauttiessamme. Sudaratille ja Janille iso kiitos myös. Teidän johdolla ja opastuksella oppi meni perille ja hyvää tuli. Teitä ja Pitopalvelu Sam Phi Nongia voi suositella. . (https://www.thaimaalainenpitopalvelu.fi/ ja https://www.facebook.com/samphinong/ ) Kurssin hinta oli 20 euroa/henkilö sisältäen opastuksen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun
MARRASKUU 2018
SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 22.11.2018 Taipalsaaren kunnantalolla veti valtuustosalin täyteen väkeä
Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän ja kahvi-ja ruokatarjoilun jälkeen n. klo 21.00 alkaen
Ennen esitelmää oli tarjolla kaikille ilmainen kahvi- ja ohrapuurotarjoilu klo 19.15 alkaen ja varsinainen esitelmä alkoi klo 19.35. ESITELMÄN piti FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Esitelmän aiheena oli ”Taipalsaaren historiahanke: elämää Saimaan rannoilla esihistoriasta nykypäivään” Hankkeen päätoimittaja on FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä väkeä tuli ennätyspaljon paikalle; peräti 89 henkeä. Esitelmässään Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoi historiateoksen rakentumisesta ja teoksen tämän hetkisestä tilanteesta. Hän valotti myös tutkimustyötä, jota kirjaa varten oli tehty. Hankkeessa on myös neljä muuta kirjoittajaa ja hanketta valvoo historiatoimikunta, johon kuuluu Taipalsaaren kunnan ja seurakunnan edustajia. Ilta tarjisi ainutlaatuisen mahdollisuuden jo ennakkoon kuulla tulevasta Taipalsaaren kunta 450 vuotta paikallishistoriateoksen sisällöstä kuin myös keskustella historiateoksen päätoimittaja Kristiina Korjonen-Kuusipuron kanssa. Esitelmän pohjalta syntyikin varsin vilkas keskustelu. Taipalsaaren historiateos valmistuu syksyn 2020 lopulla lopulliseen muotoon ja näin sillä juhlistetaan osaltaan Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaa vuonna 2021. Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen käytti myös puheenvuoron ja antoi tilaisuudessa katsauksen uuden kunnanjohtajan valintatilanteesta. Esitelmän jälkeen Taipalsaaren maamiesseuran toimesta luovutettiin stipendit maatalous-metsä-ja puutarhakouluista valmistuneille taipalsaarelaisille nuorille. Tällä kertaa stipendin saivat Antti Koivunen ja Jarkko Lehtonen. Molemmat nuoret olivat suorittaneet keväällä 2018 metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon Mikkelin ammattiopistosta. Maamiesseuran syyskokouksessa käsiteltiin sääntöjen 6§ pykälän mukaiset asiat. Johtokuntaan erovuorossa olevien jäsenet tilalle valittiin uusina jäseninä Arto Kiljunen ja Teija Arponen-Latto. Lisäksi vahvistettiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio.
JOULUKUU 2018
Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 11.12.2018 klo 18.00-20.00 sai väen liikkeelle
Tiistai-illan 11.12.2018 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli taas väkeä runsain joukoin jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä. Tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.
Näin vuonna 2018
Täydennämme vuoden varrella www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.
YHTEENVETOA VUODELTA 2017
Vuosi 2017 oli Suomi 100 v. juhlavuosi ja se näkyi monissa tapahtumissamme vahvasti vuonna 2017. Vuonna 2017 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme vuonna 2017. 46 uudella jäsenellä. Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017. Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä jäsenille 3 kertaa vuodessa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2017 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2017 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran vuoden 2017 toimintasuunnitelma, josta voi tutustua seuran vuoden 2017 toimintasuunnitelmaan kirjattuihin asiohin: Maamiesseura: Jäsenkirje 3 – 2017 Maamiesseura: Jäsentiedote – loppuvuoden 2017 tapahtumat Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2-2017 Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 1-2017 Maamiesseuran toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-toimintasuunnitelma-2017
ERILLISPROJEKTIT VUONNA 2017
Röytyn pihapiirin kunnostus ja Röytyn pihaton toteuttaminen
Tavoitteena oli, että talkoolaisista saataisiin koottua porukka, joka kasvukauden aikana pitäisi yllä istutuksia ja pihamaata kunnossa. Syksyllä 2016 talon edustan kukkapenkkiä kitkettiin kerran ja keväällä 2017 raivattiin Röytyn pihapiirissä olleita haitallisia ” vieraslajikkeita” pois ja niiden tilalle laitetaan kasvamaan ruohikkoa ja muita koristekasveja. Isona ponnistuksena oli yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa Röytyn vanhan navetan pohjan kunnostus ” taipalsaarelaisten kesäkeitaaksi- Röytyn pihatoksi” Röytyn kotiseututalon vanhan navetan kivijalka siivottiin ja siihen rakennettiin taipalsaarelaisille ” kesäkeidas”. Paikan nimeksi päätettiin antaa ” Röytyn pihatto”. Entisen navetan pohjalle asennettiin huhtikuussa haapalankuista tukeva lattia ja navetan seinäkivet aseteltiin uudelleen paikoilleen. ” Röytyn pihaton” tukevan pöydän teki Jarmo Koivunen paksuista haapalankuista. Pihatto oli tarkoitettu kaikkien kuntalaisten yhteiseen käyttöön ” kesäisenä keitaana”, jossa oli mukava nauttia retkieväistä tai pitää pienimuotoisia tapaamisia ” syödään yhdessä” teemalla. Röytyn pihaton avajaiset pidettiin 9.6.2017 talkoolaisten voimin. Paikalla oli lähes parikymmentä talkoissa ollutta. Kunnan puolelta Röytyn pihaton pienimuotoinen avajaistapahtuma oli 15.6.2017, jolloin kunnan edustajat kiittivät talkoolaisia tuloksekkaasta työstä sekä kiinnittivät Röytyn pihaton kiviseinään metallisen tunnustuksen, jossa erityisesti huomioitiin Röytyn pihaton eteen eniten työtä ja myös rahallista panostusta käyttänyt Taipalsaaren kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Koivunen. Laajempi Röytyn pihaton käyttöön otto tapahtui Taipalsaari-päivien yhteydessä 2.7.2017 maaseudun perinnepäivässä, jolloin pihaton tukevan pöydän ääressä tarjoiltiin ja nautittiin 180 vieraalle maukasta paikallista lihasoppaa, joka oli valmistettu paikallisen Innalanmäen Tilan Ylämaan nautakarjan lihasta. Elokuussa 26.8.2017 klo 19.00 kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen ” Röytyn pihattopiknikin” merkeissä nauttimaan kukin mukanaan tuomiaan eväitä. Suomen 100 vuotta itsenäisyyden kunniaksi myös tapahtumaa valaisemaan laitetaan 100 elävää valoa & kynttilää. Röytyn pihatto- projekti sai myös valtakunnallista tunnustusta. Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisessa ” Vuoden maisemateko” kilpailussa Rötyn pihatto sai kunniamaininnan.
Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnasta ja tapahtumistakuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017.
JOULUKUU 2017
Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018
Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset toivottavat kaikille jäsenilleen läheisineen ja yhteistyökumppaneilleen RAUHAISAA JOULUA JA RIEMUKASTA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018 !! Lämmin kiitos kaikille aktiivisesta mukanaolosta lukuisissa tapahtumissamme kuluneen vuoden aikana sekä kiitokset myös lukuisille aktiivisille talkoolaisillemme, jotka ovat olleet myötävaikuttamassa tapahtumiemme onnistumiseen. Ensi vuonna on taas luvassa paljon mukavaa toimintaa ja yhdessäoloa niin nuorille, lapsiperheille kuin vähän varttuneimmillekin. Jouluterveisin Taipalsaaren maamiesseuran johtokunta ja maaseutunaisten hallitus
Reinikkalan tonttumaassa virittäydyttiin 12.12.2017 joulun tunnelmaan
Tiistai-illan 12.12.2017 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli väkeä jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkkilän kylällä. Reinikkalan tonttumaa-joulutapahtuma järjestetään nyt jo 19 kerran. Perinteisesti tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Kilkkilän ja Olkkolan kylän väki yhteistyössä seurakunnan kanssa. Tällä kertaa tämän pitkään jatkuneen jouluperinteen järjestelyihin viimevuotiseen tapaan osallistui myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Näin tästä pitkään jatkuneesta jouluperinteestä on tullut myös maaseutuväen yhteinen joulutapahtuma Taipalsaarella. Tapahtumaan osallistui tälläkin kertaa lähes 70 osallistujaa; niin lapsiperheitä, nuoria kuin myös vanhempaakin väkeä. Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa toteutuvat erinomaisesti jouluun liittyvät perinteet. Luonnon keskellä Reinikkalan metsässä saatiin kuulla joulun perimmäistä sanomaa, päästiin maistelemaan joulupipareita, karkkeja ja lämmintä mehua. Laulettiin yhdessä joululauluja, kuultiin joulumuisteluja ja runojasekä ennen kaikkea päästiin taas nauttimaan perinteisestä tiernapojat esityksestä. Illan ehdoton kohokohta olikin paikallisten Kilkkilän miesten toimesta toteutettu perinteinen ” Tiernapojat” joulunäytelmä. Sitä odotettiin ja siitä nautittiin. Tiernapojat esityksessä kuningas Herodeksen roolissa oli Seppo Saira, murjaanien kuninkaan roolissa Arto Kontunen, Knihtin roolissa Yrjö Hämäläinen ja Mänkinä tähteä pyöritteli Veikko Saira. Kullakin pääroolin esittäjällä oli oma laulusoolonsa ja välillä myös laulettiin yhdessä. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottattivat hyvää joulua tonttumaahan kokoontuneelle yleisölle. Illan ehdottomia suosikkeja oli myös yllätysvieraana saapunut joulupukki. Ainakin lasten mielestä näin. Lapset saivat jututtaa pukkia ja runsas oli se joululahjatoiveiden määrä, minkä pukki sai mukaansa. Pukki oli varautunut tapatumaan ja niinpä hänellä oli jaettavanaan lapsille niin karkkeja kuin pipareitakin. Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.
Maaseutuseurojen yhteistä joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa vietettiin Väinölässä 2.12.2017 klo 18.00 – 21.00 peräti 77 hengen voimin. Kokonainen palvattu sika oli illan pääosassa ja se maistui.
Tapahtuma järjestettiin yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa oli mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä. Seurojen puheenjohtajat ( Asko Saikko ja Teija Arponen-Latto) toivottivat väen tervetulleeksi. Illan juontajana toimi ammattitaidolla Raili Leino. Illan ohjelmaryhmän muodostivat Eero Juntunen, Asko Saikko, Esa Lautala, Teija Arponen-Latto, Jarmo Koivunen, Veikko Saira ja Raili Leino. Ohjelmassa kuultiin mm. ” Suomi sataa” laulu viime kesän säähän sopivine sanoituksineen, Juisen ” Sika lyrics- laulukuvaelma” sekä tilaisuuteen kuuluvat joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa vieraili sitten odotettu vieras; joulupukki. Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjosivat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi. Illan ruokaherkuista vastasi tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy. Tapahtuman myötä päätimme yhteisesti Suomi 100 vuotta juhlavuoden viettämisen maaseutuseurojen yhteisenä tapahtumana. Tapahtumaan osallistui peräti 77 osallistujaa. Mukana olleille iso kiitos samoin kuin tapahtumassa ohjelmaa esittäneille. Mukavat ja maukkaat muistot jäi tästäkin yhteisestä tapahtumasta.
SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 23.11.2017 Taipalsaaren kunnantalolla KOKOSI TAAS VÄKEÄ RUNSAASTI PAIKALLE
Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän jälkeen klo 21.15 alkaen
Ennen maamiesseuran varsinaisen syyskokouksen asioita klo 19.15 alkaen on osallistujille tarjolla ilmaiseksi ruoka-ja kahvitarjoilu. Ruokana oli perinteinen Taipalsaaren pottuvelli, Ruokailun ja kahvin jälkeen on huomionosoitukset ja kaikille avoin yhteinen kokousesitelmä. Ennen kokousesitelmää Taipalsaaren maamiesseuran ja tuottajien toimesta toteutettu vuoden 2017 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon sekä ohjastaja Matti Nisosen huomiointi vaikutti osaltaan myönteisesti runsaaseen osallistujamäärään. Kokousväelle näytettiin valkokankaalla kuningatarlähdön mailin juoksu, jossa Saaga S tuli kolmanneksi ja 3000 metrin juoksu, jonka Saaga S voitti ja joka siivitti osaltaan Saaga S:n kuningatartittelin 2017 voittamiseen. (https://www.youtube.com/watch?v=eyNxa7_EMow) Filmin jälkeen Ilkka Pyysalo ja Matti Nisonen kertoivat lyhyesti kokousväelle voittojuoksun myötä kokemistaan tunnelmista. Taipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Kari Turkia onnittelivat seurojen ja kokousväen puolesta Saaga S:n omistaja /valmentaja Ilkka ja Minna Pyysaloa sekä ohjastaja Matti Nisosta Saaga S:n saavuttamasta ravikuningatar 2017 tittelistä sekä luovuttivat heille taipalsaarelaisen taideseppä Antti Niemisen messingistä muotoilemat Saaga S 2017 reliefit kukkien kera. Myös Ilkka Pyysalon vanhemmat Esko ja Asta Pyysalo kukitettiin huomionosoituksen yhteydessä. Illan kokousesitelmän pitäjäksi oli saatu lääninrovasti Heikki Svinhufvud. Kokousesitelmän aihe oli ” Suomi 100 vuotta – isoisäni Ukko Pekan tarina ”. Heikki Svinhufvudin kokousesitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä se saikin runsaan määrän väkeä paikalle. Taipalsaaren kunnantalolla oli 82 osallistujaa kuulemassa esitelmää sekä seuraamassa Saaga S omistajatahoille toteutettua huomionosoitusta. Esitelmässään lääninrovasti Heikki Svinhufvudin kertoi mielenkiintoisella tavallaan isoisänsä tarinaa aina hänen lapsuudestaan alkaen. Esitelmän pitäjä oli myös pukeutunut esitelmässä kuvatun Ukko Pekan mukaiseen rooliasuun ja hänellä oli aito matkalaukku mukana, joka oli ollut UkkoPekalla aikoinaan. Esitelmälle varattu aika (n. 40 min) kului nopeasti ja tarinaa ja paikalla olleiden kysymyksiä olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa. Kokonaisuudessaan esitelmää seuraamaan saapunut kokousväki oli varsin tyytyväistä kuulemaansa. Esitelmän tiivistelmä ohessa liitteenä: Esitelmä 23.11.2017 – Suomi 100 vuotta -Ukko Pekan tarina Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman kiittivät lääninrovasti Heikki Svinhufvudia mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesti Suomi 100 vuotta teemaan liittyvästä esitelmästä. Esitelmän pitäjälle luovutettiin kotiin viemiseksi kukat ja myös kotilukemiseksi taipalsaarelaista paikallishistoriaa ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan muodossa. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset asiat. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2018-2020 valittiin Teija Arponen-Latto. Maamiesseuran syyskokouksessa johtokuntaan uutena jäsenenä pitkäaikaisen johtokunnanjäsenen Seppo Koivusen tilalle valittiin vv. 2018-20 Veikko Saira. Seppo Koivuselle luovutettiin 28 vuotta kestäneen johtokunnan jäsenyydestä kiitoksena ProAgria keskusten liiton myöntämä ” Koti Peltojen Keskellä” mitali. Syyskokous kutsui myös uuden kunniajäsenen seuralle. Yhdistyksen kunniajäseneksi kutsuttiin seuran aikaisempi pitkäaikainen puheenjohtaja Jarmo Koivunen. Hän oli toiminut yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana vv. 1993-2014 ( 21 vuotta).
Havuseppeletalkoissa 2.11. ja 16.11.2017 valmistui taipalsaarelaisten yhteisenä talkooponnistuksena kaikkiaan 226 havuseppelettä itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sankarivainajien haudoille laskettavaksi. vanhalle koululle
Mahtavaa talkoohenkeä havuseppeletalkoissa Taipalsaarella!. NÖYRÄ JA ISO KIITOS KAIKILLE TALKOISSA MUKANA OLLEILLE Torstaina 16.11.2017 illalla yli 50 uutteraa talkoolaista kokoontui kirkonkylän vanhlle koululle ja talkootyön tuloksena syntyi 94 havuseppelettä sanakarivainajien haudoille laskettavaksi. Lisäksi Vehkataipaleen Martat ilmoitivat saman iltana tehneen 15 havuseppelttä. Kaikkiaan 2 talkooillan tuloksen on nyt 226 havuseppelettä valmiina. Tästä määrästä myös Taipalsaaren koululaiset teki luokkiensa seppeleet; yht. 31 kpl. Seppeleet on nyt varastoitu Röytyn vanhan navetan suojiin. Havuseppeleiden lasku tullaan tekemään arvokkaasti sankarihautausmaalle sankarivainaijien risteille 6.12.2017 heti jumalanapalveluksen päätyttyä, jolloin tämä arvokas tapahtuma on kaikkien nähtävissä. Havuseppeleiden laskemisen tulevat tekemään Taipalsaaren partiolaiset ja Taipalsaaren reserviläiset.
LOKAKUU 2017
Onnistumme yhdessä risteily 25.- 26.10.2017
ProAgria Etelä-Suomi toteutti 22 tunnin m/s Europa –risteilyn jäsenilleen! Risteilylle olivat tervetulleita maamiesseurojen ja maaseutunaisten jäsenet koko ympäri Suomea sekä ProAgrian suorajäsenet. Onnistumme yhdessä risteily tarjosi sekä mukavaa yhdessäoloa kuin myös viihdettä ja ammattiasiaa sitä haluaville. Hintaan sisältyi bussikuljetukset satamaan ja takaisin, risteily valitussa hyttiluokassa, kokoustilassa kahvibuffet, buffet-illallinen klo 20:30, meriaamiainen sekä matkan aikana ammattiohjelma ja messut kokoustiloissa. Tapahtuma ohjelmasta tarkemmin oheisessa liitteessä: Onnistumme yhdessä risteilyohjelma 25. -26.10.2017
Miesten grillikurssilla tehtiin maistuvat grilliherkut la 21.10.2017 klo 15.00 alkaen Vehkataipaleen metsästysseuran metsästysmajalla
Tällä kertaa kokoonnuttiin kokkaamaan ja opettelemaan grilliherkkujen valmistusta miesporukalla. HERKKUJA GRILLISTÄ – Maamiesten ruokakurssi oli lauantaina 21.10.2017 klo 15.00-19.00 Vehkataipaleen metsästysyhdistyksen majalla, Kanavakuja 2 A, 54960 Vehkataipale Valmistimme grilliruokina eri raaka-aineista monenmoista herkkuja kurssin myötä ja sen jälkeen sitten nautimme valmistamamme grilliherkut yhdessä kurssilaisten kanssa.
Retki KoneAgria – näyttelyyn 12.10.2017
Elina-hanke, Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseurat yhdessä MTK-Lappeen kanssa järjestivät matkan Tampereelle KoneAgria – näyttelyyn to. 12.10.2017. Matkan hinta oli 25 € + alv 24 %, mikä sisältää matkan, kahvit ja sisäänpääsyn. Etelä-Karjalan OP tarjosi liput ja sämpyläkahvit. Retkelle olivat myös tervetulleita Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten väki.
Retkelle KoneAgria näyttelyyn osallistui täysi bussilastillinen väkeä. Kiitos Eino Heinolalle matkan hyvästä järjestelystä.
SYYSKUU – 2017
Maaseutuväen kirkkopyhä 24.9.2017 Taipalsaaren kirkossa
Maaseutuväen kirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta. Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän totutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkkopyhässä saarnan piti rovasti Teuvo Luntinen, liturgina toimi kirkkoherra Risto Koskimäki ja kanttorina Aure Niiva. Kolehti kerättiin Taipalsaaren seurakunnan diakoniatyölle. Kirkonmeiningin jälkeen tarjottiin yhteiset kirkkokahvit seurakuntatalolla maaseutunaisten toimesta ja lisäksi kirkkokahvien yhteydessä kuultiin terveystieteen maisteri ja fysioterapeutti Tiina Ihalaisen mielenkiintoinen esitelmä aiheesta ” Unen merkitys terveydelle”. Kirkkopyhään ja sen päälle kirkkokahveille saapui noin 50 henkeä. Kiitokset maaseutunaisille hyvin toteutetusta kahvituksesta ja maittavista kahvileivistä.
Lauantaina 23.9.2017 klo 09.00-12.00 pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän koulun koululaisten perunapidot oman sadon perunasta Röytyn kotiseututalolla Röytyn pihaton pöydän ääressä
Nyt toteutettu perunaprojekti oli Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Ja toteuttaa Suomi 100 vuotta teemaa ” syödään yhdessä”.
Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadonkorjuu toteutettiin ke-to 13.-14.9.2017 klo 09.00 – 13.00 opettajien ja 130 oppilaan voimin ja maaseutuseurojen ohjaamana.
Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten omalla perunamaalla Röytyssä peruna kasvoi tosi hyvin kuluneen kesän aikana. Peruna istutettiin 29.5.2017 ja istutukseen osallistu Taipalsaaren kirkonkylän koulun 130 oppilasta yhdessä opettajiensa ja ohjaajien kanssa. Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin kesän aikana on voitu seurata oman perunamaan kasvua. Koululaisten perunamaalla oli ollut kasvamassa SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA. Koululaisten oman perunamaa-projektin taustatahoina ovat toimineet Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset. Perunamaan ” pehtoorina” on kesällä ollut Markku Siitonen, joka on huolehtinut kesällä tarvittavista viljelytoimista. Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadon korjuu tapahtui maamiesseuran ja maaseutunaisten ohjauksessa keskiviikkona 13.9.2017 ja torstaina 14.9.2017. Keskiviikkona perunan nostoon saapuivat ykkös – nelos- ja kuutosluokkalaiset ja torstaina olivat nostovuorossa kakkos,- kolmos – ja viidesluokkalaiset sekä pienryhmäläiset ja eskariluokka. Veloxia, AnneBelleä ja Siikliä nousi säkkitolkulla ja perunoita riitti myös jokaiselle oppilaalle kotiin viemisiksi. Kaikkiaan reilun aarin alalta perunaan korjattiin n. 500 kiloa, joten sato oli varsin hyvä. Iso kiitos ahkerille ja innokkaille nostajille sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle.. Yhteinen tapahtumamme kiinnosti myös tiedotusvälineitä ja tapahtumasta tehtiin juttua torstaina 14.9.2017 Yle:n valtakunnan verkkoon suoraan lähetykseen sekä myös illalla klo 17.00 ja klo 18.00 jälkeen olleisiin TV ykkösen valtakunnan uutislähetyksiin sekä paikallisiin TV:n Kaakkois-Suomen uutisiin. Kiitokset vielä oppilaille ja koulun opettajille & toimihenkilöille mukavasta yhteisestä perunaprojektista.
ELOKUU 2017
Röytyn pihattopiknik 26.8.2017 klo 19.00 kokosi 40 hengen joukon nauttimaan omia eväitä ja viihtymään yhdessä 100 kynttilän tunnelmassa
”Röytyn pihattopiknikille” yhteisen pöydän ääreen kokoontui 40 hengen joukko piknik syömisen merkeissä. Ja samalla mukavaan oleskeluun ja tunnelmaan haitarimusiikin sekä 100 elävän kynttilän valaisemana. Röytyn pihattopiknik li kaikille avoin tapahtuma. Kuten piknik yleensä, niin myös Röytyn pihattopiknik toteutettiin periaatteella, että jokainen tuo omat eväät ja juomat mukanaan. Järjestäjien puolelta Röytyn pihattoon tuotiin grilli, jossa voi grillata omia eväitään. Myös lettujen tekijä oli paikalla, jolloin myös niistä päästiin nauttimaan. Mutta omat eväät ja juomat oli se tärkein juttu ja syönti yhteisen pöydän ääressä. Tunnelmaa ja 100 päivää sataan teemaan liittyen toivomme tapahtumaan osallistuvien ottavan myös mukaan kynttilän, kynttilälyhdyn tai vastaan elävän tulen. Tavoitteemme on sytyttää 100 elävää tulta luomaan tunnelmaan tapahtumaan. Röytyn pihattopiknikkiin tunnelmaa mainiolla tavalla toi elävän haitarimusiikin muodossa nuori harmonikkamestari Eelis Vuorela. Tapahtuman ” veturina” toimi Taipalsaaren kotiseutuyhdistys, joka oli kutsunut yhteistyötahonaan maamiesseuran ja maaseutunaisten väen perheineen ja tuttuineen mukaan Röytyn pihattopiknik-tapahtumaan yhteisen pöydän ääreen.
Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo 26.8.2017
Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa
Mukana tapahtumassa olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen avotraktorikerho Savitaipaleelta, Vilkjärven Vinssikerho ja Partalan siivapyöräkerho.
Vanhat traktorit saapuvat aamulla 26.8.2017 Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle ja sieltä sitten Linnoitukseen, johon saavuttiin klo 10.30 näyttävänä vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo sisääntuloparaatina 70 traktorin voimin. Konekerhot olivat myös kukin varautuneet jakamaan tuliaisia tapahtumassa vieraileville. Kullakin kerholla oli 100 kappaletta tuliaisia jaettavaksi. Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerho jakoi Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihasta valmistettuja maukkaita Suomi 100 vuotta lihapullia. Linnoituksessa oli samanaikaisesti Kehruuhuoneen järjestämän sadonkorjuujuhla klo 10.00 – 14.00, jota vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historiakoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen. Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Tapahtumapäivästä 26.8.2017 oli 100 päivää Suomen 100- vuotta itsenäisyyspäivään 6.12.2017. Tapahtumalla kunnioitettiin Suomen 100 vuotta itsenäisyysjuhlavuotta.
HEINÄKUU-2017
Taipalsaaren tuottajien kesäteatterimatka 19.7.2017 Mäntyharjun kesäteatteriin katsomana ” Eloa ja kuvaa” musiikkinäytelmää oli menestys
Kesäteatterimatkan pääjärjestäjä oli Taipalsaaren tuottajayhdistys. Teatterimatkan ajankohta oli KESKIVIIKKO 19.7.2017. Tuottajat ovat kutsuneet myös maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheenjäsenineen mukaan matkalle. Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen. Kesäteatterimatkalle osallistui maksimimäärä osallistujia eli 45 henkeä. Musiikkiteatterikappale oli oikein viihdyttävä ja väki tykkäisi siitä kovasti. Taipalsaaren porukka myös arvosti kovin sitä, että musiikkinäytelmän päätähti Maria Tyster tuli näytelmän lopuksi tervehtimään porukkaamme ja juttelemaan kuulumisia. Kiitos MTK Taipalsaari ry:lle hyvistä matkajärjestelyistä.
Opintomatka Västänkvarn peltopäivään 6.7.2017 Inkooseen
Yhteiselle opintomatkalle Västänkvarn peltopäivään Inkooseen osallistui lähes 40 osallistujaa
Opintomatkan järjestäjinä olivat Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat yhteistyössä Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseuran kanssa. Västänkvarn peltopäivä oli kesän huippukohta maatalouden ammattilaisille; niin perinteisen tavan kuin luomutuotantoa harjoittaville maatilayrityksille. Taipalsaarelta matkalle osallistui 5 osallistujaa. Opintomatkasta ja peltopäivästä ohessa tarkemmin:Västänkvarn peltopäivä 6.7.2017 esite
Peltopäivässä sai tutustua asiantuntijoiden opastuksella tai omatoimisesti peltopäivän monipuoliseen ohjelmatarjontaan
Peltopäivän koekentälle oli tehty valmiiksi tutustumista helpottava kenttäkierros. Kierroksella sai tutustua asioihin asiantuntijoiden opastuksella ruuduilla näkyviin asioihin tai kiertää kierrosta omatoimisesti. Avuksesi oli kyltitetty kierrokset ja lisätty sinne video-opasteita, joita voi käyttää mobiililaitteilla. Havaintokentillä pääsi tutustumaan mm. laajoihin lajikekokeisiin, vertailtavissa ensimmäistä kertaa Suomen tärkeimmät viljalajikkeet viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeisiin, kasvinsuojelu-, peittaus- ja siemenmääräkokeita erikoiskasveihin mm. kumina, öljypellava, tattari, rehumaissi ja soija luomutietoa mm. lajikkeista kerääjä- ja saneerauskasveihin IPM-kasvinsuojeluun kasvinsuojeluruiskun suutinten valintaan ja suojakaistoihin laajaan konekenttään ja työnäytöksiin monipuolisiin asiantuntijapalveluihin mm. maan rakenteen ja vesitalouden vaikutukseen satoon pienryhmätoimintaan Kannatti lähteä mukaan – opintomatkan hinta oli vain 10 euroa/osallistuja
HEINÄKUU-2017 VAIHDE
Taipalsaari-päivät tapahtumat pe-su 30.6 – 2.7.2017
Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avajaiset ja minimaaseutunäyttely- ja perinnepäivä Röytyssä sunnuntaina 2.7.2017 klo 11.00-15.00.
Tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa! Maaseudun perinnepäivässä kohtasi historia ja tämän päivän maaseudun elinkeinot. Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avaus oli perinnepäivän kohokohta.
Avomuseon on koottu Taipalsaaren alueelta harvinaisia vanhoja traktorityökoneita lähtien 1940 luvulta alkanen. Talkooväen voimin näitä museoon tulevia vanhoja traktorityökoneita koottu yhteensä 34 kpl museokentälle. Museon virallisen avauksen suoritti Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen.
Maaseudun perinnepäivän muu ohjelma sisälsi teemaan liittyen erilaisia perinnetyönäytöksiä, vanhoja koneita mutta myös tämän päivän maaseudun ja sen toimijoiden esittelyä. Maistuva maaseutu osastolta sai ostaa paikallisten tuottajien lähiruokaa (mm. Innalanmäen Tilan ja Suutarin maatilan lihatuotteita) paikan päällä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi.
” Syödään yhdessä” tapahtumassa Jänkasaloin WPK:n väki yhdessä Taipalsaaren maaseutuseurojen väen kanssa valmisti ja tarjoili tapahtumassa kävijöille paikallista Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua maukasta lihasoppaa nautittavaksi uuden avatun Röytyn pihaton yhteisen pöydän ääressä. Maistuva maaseutu oli sanamukaisesti tapahtumassa tarjolla.
Myös lukuisa määrä yhteistyötahoja oli mukana perinnepäivän toteuttamisessa.
Lapsille oli myös omaa ohjelmaa; mm. kepparikisa kolmessa luokassa sekä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä ollut kotieläinhaka lapinlehmineen.
Tohtor-Taikuri Ilkka Vertanen esitti myös tyylikästä taikuutta Jänkasalosta päivän aikana. Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän tapahtumassa vierailevia. Myös Saimaan ympäriajon museoajoneuvojen pysähdyspaikka oli tapahtuman yhteydessä. Siispä perinnepäivä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle!
Myös vesistöasiat ” Pisarahankkeen” myötä oli esillä ja myös Taipalsaarella toteutettu laajamittainen ” kosteikkorakentaminen”, jolla vaikutetaan merkittävästi vesistöjen puhtaana pysymiseen niin Pien-Saimaalla kuin laajemminkin. Tapahtuma tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle! Päivän aikana laskettiin Röytyssä vierailleen noin 1000 henkeä. Katso päivän tarkempi ohjelma:Maaseudun perinnepäivän 2.7.2017 Röytyssä ohjelma
KESÄKUU-2017
Kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma teemalla ” Impi saunoo” sai väen pyörille 10.6.2017
Tapahtuma toteutettiin Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja nuorisoseuran yhteistyönä- Taipalsaaren kosteikkopyöräily kiinnosti ja niinpä lähes 40 osallistujaa tuli mukaan tapahtumaan. Pyöräily leppoisassa tunnelmassa kauniita maaseutu-ja järvimaisemia ihaillen tapahtui reitillä Röytty-Rehula–Laukniemi- SuurJänkäsalo reitillä oheisohjelmineen. Tässä liikuntatapahtumassa mukana olivat myös maaseutunaiset ” Impi saunoo ” teemalla. Kosteikkopyöräilylle lähdettiin Röytystä klo 10.00 ja myös matkan varrelta liittyi mukaan pyöräilijöitä. Reitin varrella tutustuttiin Matti Karhun omistamaan laajaan hyvin rakennettuun kosteikkoon Laukniemen kylällä. Paikalla oli myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen johtaja Ilkka Räsänen kertomassa kosteikkorakentamisen merkityksestä Taipalsaarella ja niiden myönteisestä vaikutuksesta vesistön säilymiseen puhtaana.
Reitin päätepisteessä osallistuttiin ” Avoimet kylät” tapahtumaan Jänkäsalossa lossirannassa, jossa Jänkäsalon kyläyhdistys oli järjestänyt mukavaa yhdessäoloa lossirannassa.
Ja mikä mukavinta, mukana ollut Marko Suutarin ” mobiilisauna” tarjosi makoisat löylyt ” Impi saunoo” teemalla naisväelle ja myös meille miehillekin.
Kiitos mukana pyöräilleille sekä Jänkäsalon vieraanvaraisille kyläläisille mukavasta tapahtumasta.
”Koululaisten oma perunamaa”- projektin käynnistys yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa.
Taipalsaaren Kirkonkylän koululaiset istutti oman perunamaan Röytyn kotiseututalon viereiselle pellolle
160 oppilasta sen teki yhdessä opettajiensa ja ohjaajien voimin. Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin voi seurat tulevana kesänä oman perunamaan kasvua. ISO KIITOS AHKERILLE JA INNOKKAILLE KOULULAISILLE. Koululaisten perunamaalla on kasvamassa nyt SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA. Näin koululaisille tarjoutui mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuus nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa. Tämä on myös Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Tapahtuman päätteeksi koululaisille jaettiin myös pieni yllätyslahja mukaan otettavaksi. Koululaisten perunamaan ” pehtoorina” toimii kesällä Markku Siitonen ja hän huolehtii perunamaan kasvusta ja hoidosta. Nyt sitten toivotaan kesälle suotuisia säitä ja hyviä olosuhteita perunan kasvulle. Syksyllä sitten jatketaan perunan noston merkeissä. Lisää tietoa tapahtumasta oheisessa liitteessä:Taipalsaaren koululaisten oma perunamaa tiedote 29.5.2017
HUHTIKUU -2017
Opintomatka Tarttoon Maamess – 2017 näyttelyyn 21.-23.4.2017
Opintomatkalla tutustuttiin Maamess-2017 näyttelyyn, jossa oli esillä laajasti maa-ja metsätalouden konevalikoimat sekä elintarvike- puutarhatuotanto ja metsätalous. Maamess-2017 näyttelyssä kävi tänä vuonna yli 40.000 kävijää. Maamess-2017 näyttely oli mielenkiintoinen näyttely ja matkallemme osallistui maksimimäärä lähtijöitä; yhteensä 28 osallistujaa. Mukana oli väkeä Taipalsaarelta, Lemiltä, Joutsenosta, Savitaipaleelta ja myös Miehikkälästä ja jopa Kotkasta. Miesten ohella myös Taipalsaaren maaseutunaisten edustajia oli mukana matkalla. Monipuolinen osallistujajoukko antoikin mukavan mahdollisuuden matkan kuluessa vaihtaa ajatuksia ja kehitellä uusia ideoita. Näyttelyssä päästiin näkemään Virona maatalouden nykykuva ja näyttely tarjosikin monipuolisen kattauksen niin koneiden muodossa kuin myös Viron elintarviketuotannon , puutarhatuotannon kuin myös metsätalouden koneistuksen osalla. Näyttelykentällä ulkona oli katseltavaa samoin kuin 5 sisähallissa. Näyttelypäivän päätteeksi tutustuminen Eestin lokakuussa 2016 avattuun kansallismuseoon olin myös katsomien arvoinen kohde. Näyttelypäivän päätteeksi yhdessä nautittu illallinen Tarton perinteisessä ” Pussirohu-kelder- ravintolassa” (Ruutikellari) kruunasi näyttelypäivän. Meno- ja tulomatkalla aika ei myöskään käynyt pitkäksi. Joukosta löytyi ohjelman esittäjiä; mm. laulumiehiä Lemin suunnalta.
Salpalinjaan ja Salpalinjamuseoon tutustuttiin 15 retkeläisen voimin lauantaina 8.4. Miehikkälässä.
Salpalinja museolla retkeläiset toivotti tervetulleeksi ” luutnantti Rissanen” alias Kari Suoknuutti. Hän kertoi aluksi Salpalinjamuseon toiminnasta ja sen pihapiirissä olevista Salpalinjan rakenteista ja Salpalinjan rakentamisesta. Reilun tunnin esittelyn jälkeen siirryttiin maastoon ja oppaina oppaina toimivat lappeenrantalaiset salpalinjaoppaat Pekka ja Matti Kivinen, joiden asiantuntevalla opastuksella saatiin aimo annos tietoa Salpalinja rakentamisesta ja Salpalinja sisältämistä rakenteista. Samoin päästiin tutustumaan maastoon Salpalinjan rakenteisiin ja siinä riittikin ihmeteltävää. Reitin varrella on useita tutustumiskohteita, joissa oppaamme kertoivat Salpalinjan rakentamisesta ja itse linjasta. Reitin varrella oli myös laavu, jossa voitiin paistaa makkaraa ja nauttia eväistä. Tutustumisreitin pituus on oli tällä kertaa maastossa noin 3-4 km. Sää suosi ja retkeläiset viihtyivät. Maaseutunaiset ja maamiesseura tarjosivat ilmaisen kuljetuksen (bussimatka Taipalsaari-Lpr-Miehikkälä ja takaisin) jäsenilleen. Opastus ja museon pääsylippu 15€/ osallistuja (ei jäsenet 30€) olivat omakustanteiset.
MAALISKUU -2017
Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 30.3.2017 klo 19.30 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla.
Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ja sen jälkeen on kokousesitelmä. Kokousesitelmän piti rajavartiomestari Mika Albertsson. Esitelmän aiheena ”Pitkä tie kotiin”. Esitelmässä Mika Albertsson kertoi ryhmä Taipaleen toiminnasta vs. 1939-44 sotien aikana kaatuneiden ja kadonneiden sotavainajien etsinnästä. Esitelmä oli mielenkiintoinen ja salin valtuustosalin täyteinen yleisö antoikin tunnustusta ja raikuvat aplodit illan pääesiintyjälle. Esitystä täydensi myös Terttu Ravin runoesitykset ennen ja jälkeen luentoa. Hän lausui Yrjö Jylhän ”Kiirastuli” teoksesta Taipaleen tapahtumiin liittyvät runot. Esitelmä herätti vilkkaan keskustelun ja kysymyksiä olisi riittänyt enemmänkin kuin varattu aika antoi periksi. Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien varapuheenjohtaja Ilpo Kolhonen kiittivät illan esiintyjiä ja luovuttivat kiitoksena Mika Albertssonille ja Terttu Raville ” Taipalsaaren vanhat koneet” teokset. Esitelmää oli saapunut kuuntelemaan jäsenistön lisäksi myös laajalti väkeä kauempaakin. Moni totesikin, että esitelmän teema sopi hyvin myös Suomi 100 vuotta juhlavuoden tapahtumaksi Taipalsaarella. Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus. Esitelmän jälkeen päästiin pitämään varsinainen kevätkokous. Siinä käsiteltiin sääntöjen 6§ mukaiset asiat. Kokouksen puheenjohtaja Ilpo Kolhonen johdolla kokous vedettiin nopeasti päätökseen ja kotimatkalle päästiin klo 22.00 illan päätteeksi.
Tuottajien kevätkokous oli ollut klo 18.00 alkaen samassa paikassa. Kahvit ja kokousesitelmä olivat yhteiset molemmille kokouksille.
Koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä 11.3.2017 klo 10.00 -14.00.
Joutsenon Myllymäessä aurinko paistoi ja väki viihtyi. Laskettelun riemua, iloisia ilmeitä, mukavaa yhdessä oloa, kisailuja ja buffetistäa herkullista vatsantäytettä grillimakkaran, kahvin, mehun ja munkin kera. Kiitos järjestelyistä Kaakkois-Suomen tuottajaliitoin nuorille tuottajille !!
HELMIKUU-2017
Sunnuntaina 26.2.2017 klo 12.00- 15.00 koko perheen laskiaistapahtuma kokosi Haikkaanlahdellae väkeä mäenlaskuun ja yhdessä oloon.
Tänä vuonna jo neljättä kertaa järjestetty koko perheen laskiaisrieha kokosi laskiaissunnuntaina väkeä ennätysmäärän mäenlaskuun ja talvisiin aktiviteetteihin Haikkaanlahden metsästysmajalle. Arviolta 350- 400 henkeä osallistui tapahtumaan. Paikalla oli runsaasi lapsiperheitä, koululaisia ja myös varttuneempaa väkeä. Tapahtumasta oli välitetty tietoa Taipalsaaren kouluille ja koululaisten vanhemmilla Wilman kautta ja niinpä laskiaisrieha tarjoisikin monelle koululaiselle vanhempineen mukavan hiihtoloman alkutapahtuman. Taipalsaaren kunnan puolelta tapahtumaan toi myös tervehdyksen sivistysjohtaja Vesa Pakarinen. Mäenlasku on se juttu tässä tapahtumassa; näin todettiin monella suulla. Tyylistä väliä, kunhan saa kunnon pitkät liut. Ja näin myös tapahtui. Marko Suutarin johdolla oli tehty superhyvä, pitkä ja turvallinen liukumäki metsästysmajan läheiselle pellolla ja siitäpä oli hyvä laskea. Myös hevosajelu reellä oli monen lapsen suosikkinumero tapahtumassa. Mäenlaskukilpailu oli osana tapahtumaa ja se sai suuren suosion. Haikkaanlahden laskiaisriehan mäenlaskukilpailun voitti Kirsi Hämäläinen, toinen oli Hannu Tikka ja kolmas sija meni Mikko Hämäläiselle. Paremmuus ratkaistiin sen perusteella, kuka laski pisimmälle. Voittaja liukui peräti 98 metriä ja toiseksi tullut pääsi 92 metriin ja kolmanneksi tullut 90 metriin. Kaikki mäkikilpailuun osallistuneet palkittiin pienillä maistiaisilla ja 13 parasta sai palkinnoksi pulkat. Metsästysmajan pihapiirissä saatiin nauttia buffetin tarjoamista herkuista. Tarjolla oli perinteistä hernekeittoa ja ruisleipää sekä grillimakkaraa kuin myös kahvia ja teetä pullan kera palan painikkeeksi. Myös arpajaiset saivat suuren suosion runsaine palkintoineen.
LähiTapiolan standilla oli mahdollisuus osallistua 100 euron arvoisen rahastolahjakortin arvontaan. Arvouksen kohteena oli lyhdyssä olevien tuikkujen määrä.
Parhaiten lyhdyssä olleiden tuikkujen määrän arvasi Saana Rimpisalo Taipalsaarelta ja hän sai palkinnoksi 100 euron arvoisen rahastolahjakortin. Onnittelut !!
Laskiaistunnelma ylläpiti myös tapahtumassa esiintynyt tangokuningas Jukka Hallikainen, joka Laskiaisväki oli tyytyväinen tapahtumaan ja niinpä monen kommentit olivatkin: tämä pitää toteuttaa myös ensi vuonna. Tapahtuma kun tarjoaa koko perheelle mukavaa yhdessäoloa. Järjestäjien taholta todettiinkin, että vuoden päästä tavataan laskiaissunnuntaina samoissa merkeissä.
TAMMIKUU 2017
Tammikuussa pidetätiin maamiesseuran johtokunnan vuoden 2017 ensimmäinen kokous. Kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2017 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä myös vuoden 2016 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu. Jäsenistön kannattaakin vielä alkuvuodesta toivottiin myös esityksiä alkaneen vuoden osalla, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2017 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa
VUONNA 2016 TAPAHTUNUTTA TOIMINTAA KESÄ-JOULUKUUN OSALLA
Koko vuotta 2016 koskien
Maamiesseuran ja maaseutunaisten toiminnan kehittämiseksi anottiin ja saatiin Etelä-Karjalan maataloussäätiöltä pienimuotoisen rahallinen avustus. Saadun avustuksen kautta panostettiin vuonna 2016 toimiin, joilla haettiin mukaan nuorempaa väkeä toimintamme piiriin, lisättiin yhteistyötä Taipalsaarella toimivien muiden seurojen kanssa sekä kehitettiin edelleen viestintää monikanavaisena ja myös tämän päivän ” some-maailman” tarjoamat mahdollisuudet hyödyntäen. Unohtamatta kuitenkaan perinteisiä jäsenviestinnän muotoja. Yhteistyötahona toiminnan kehittämisessä oli Saimia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden perustama markkinointiosuuskunta Lux. Yhteistyö Lux:n kanssa on kaksivuotinen kattaen vuoden 2016-2017. Merkittävänä koko vuotta 2016 koskevana toimintana oli Röytyn kotiseututalon pihapiirin koottavan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” valmistelu, jota osaltaan myös tuki maataloussäätiöltä rahallinen avustus. Tavoitteena on ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” avaaminen kesällä 2017 Taipalsaari-päivien yhteydessä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä. Taipalsaaren tuottajayhdistys on yhteistyötahona toteutuksessa sekä myös Taipalsaaren kunta osaltaan on myönteisesti tukemassa tätä yhteistä hanketta. Hankkeen eteenpäin viemiseksi on muodostettu pienempi työryhmä, johon kuuluvat Jarmo Koivunen, Paavo Turkia, Seppo Koivunen, Markku Hulkkonen ja Eero Juntunen. Taustalla vahvana tukena toteutuksessa on myös Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimiva ” Wanhat Masinat” konekerho. Tästä museoprojektista on enemmän infoa www-sivullamme kohdassa maaseutukeskus / Wanhat masinat konekerho
Nuorta näkemystä seurojemme toimintaan LUX:n myötä vuonna 2016
Taipalsaaren maanmiesseura ja maaseutunaiset käynnistivät yhteistyön Saimia ammattikorkeakoulun markkinoinnin opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden perustama LUX markkinointiosuuskunta tuli tekemään yhteistyötä seurojen kanssa seuraavat kaksi vuotta. Markkinointiosuuskunta LUX:n puolelta nimettiin 5 hengen tiimi, jonka kanssa lähdettiin tekemään tiivistä yhteistyötä. Tiimin muodostivat aluksi Titta Heikkinen, Isa Räihä, Elsa Melkko, Laura Kotisalo ja Henna Kuntola. Vuoden varrella Melkon ja Kuntolan tilalle tulivat Emmi Mankinen ja Tuija Yli-Kauppila. Yhteistyön tavoitteena oli nuorten näkökulman vahvempi mukaan saaminen seurojen toimintaan sekä sen kautta myös jäsenhankinnan kohdentaminen nuorille. Myös jäsenviestinnän ja tapahtumaviestinnän kehittäminen monikanavaisena oli yksi yhteistyön tavoite. Seurojemme tapahtumissa nuoret olivat aktiivisesti mukana niin toimijoina kuin myös toiminnan kehittäjinä. Huhtikuussa toteutettiin jäsenkysely, joka antoi positiivisen palautteen toiminnasta. Jäsenkysely toteutettiin LUX markkinointiosuuskunnan opiskelijoiden toimesta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa jäsentemme mielipiteitä ja tyytyväisyyttä toimintaamme sekä toiveita tulevan toiminnan, jäsenviestinnän ja jäsenhankinnan kehittämiseksi. Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä sekä kirjekyselynä niille, joilla ei ollut sähköpostia käytössä. Jäsenkysely lähetettiin huhtikuun aikana jäsenistölle. Kyselyyn vastasi 76 jäsentä ja vastaus-% oli yli 30%.
Jäsenkyselyyn vastanneille parhaat kiitokset ! Kyselyn tulokset käytiin läpi 1.6.2016 molempien seurojen yhteisessä johtokuntien /hallituksen kokouksessa. Jäsenkyselyn tulokset esittelivät Titta Heikkinen ja Emmi Mankinen Lux-markkinointiosuuskunnasta. Jäsenkyselyn tulokset käytiin myös läpi seurojen syyskokousessa 24.11.2016, jolloin jäsenkyselyn tulokset saatiin laajemmin koko jäsenkunnan tiedoksi. Kokonaisuudessaan jäsenkunnan palautteet seurojen toiminnasta oli varsin positiivinen. Tästä on hyvä jatkaa myös tulevaisuudessa. Kehittämistarpeitakin jäsenistön palautteen pohjalta löytyi ja pyrimmekin huomioimaan ne tulevassa toiminnassamme. Ohessa on yhden sivun mittainen tiivistelmä keskeisistä tuloksista ja asioista, joihin tulemme kiinnittämään huomiota tulevassa toiminnassamme. Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista: Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista Lisäksi oheisten linkkien kautta on luettavissa laajemmin jäsenkyselyn tulokset kokonaisuudessaan Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat: Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset
Ohessa on koottu tapahtumat joulukuu 2016 – kesäkuuu 2016 ajalta
JOULUKUU 2016
Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa 12.12.2016 virittäydyttiin joulutunnelmaan joukolla
Illan hämärtyessä Reinikkalan tonttumaa tapahtumaan virtasi elävillä tulilla valaistua metsäpolkua myöten niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä sekä myös lapsiperheitä. Reinikkalan tonttumaa-tapahtuma järjestettiin jo 18. kerran. Kilkkilän ja Olkkolan kyläväen ja seurakunnan lisäksi tänä vuonna tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Laajentunut yhteistyö näkyikin kasvavana kävijämääränä Reinikkalan tonttumaa tapahtumassa. Lähemmäs 100 kävijää tuli paikalle nauttimaan tapahtumasta ja sen tarjoamasta jouluisesta ohjelmasta. Raimo Turunen esitti tervetulotoivotukset ja kertoili tapahtuman historiasta. Seurakunnan puolelta puheenvuorot käyttivät rovasti Luntinen ja seurakuntapastori Junell. Taipalsaaren kippari toi terveiset myös tapahtumaan sekä muisteli joulun viettoa omassa lapsuudessaan 60 vuotta sitten. Tapahtumassa kuultiin myös muuta ohjelmaa; mm. laulua lasten esittämänä sekä laulettiin koko porukalla jouluisia lauluja. Illan ehdoton kohokohta oli paikallisten kylän miesten esittämä ” Tiernapojat” kuvaelma. Ohjelman lopuksi tarjottiin lämmintä mehua ja pipareita sekä keksejä ja karkkeja kaikille paikalla olleille. Yllätysvieraskin saatiin paikalle. Nimittäin paikalle saapui joulupukkikin illan päätteeksi. Pukin pakeilla kävikin melkoinen kuhina, kun lapset pääsivät jututtamaan ”Joulutulien” ääressä viihdyttiin ja tapahtuma mukavasti viritti osallistujat joulun tunnelmaan.
MARRASKUU 2016
Sääntömääräiset syyskokoukset 24.11.2016 kokosi ennätysyleisön Taipalsaaren kunnantalolle
Taipalsaaren maamiesseuran sääntömääräinen syyskokous ja maaseutunaisten sääntömääräinen vuosikokous pidettiin samana iltana samassa paikassa tänä syksynä. Myös tuottajien kokous oli samassa yhteydessä. Kokoukset pidettiin Taipalsaaren kunnantalolla, Kellomäentie 1, Taipalsaari. Paikalla oli ennätysyleistä; noin 150 henkeä. Tuottajien ja maaseutunaisten kokoukset olivat klo 18.30 ja maamiesseuran syyskokous puolestaan alkoi yhteisen kahvi-ja puurotarjoilun ja kokousesitelmän jälkeen. Klo 19.30 oli yhteinen kaikille avoin kokousesitelmä ja huomionosoitukset, jonka jälkeen oli yhteinen kahvi-ja puurotarjoilu. Maaseutuseurojen jäsenkyselyn tulokset esiteltiin kahvi-ja puurotarjoilun jälkeen maamiesseuran ja maaseutunaisten kokousedustajille jäsenkyselyn toteuttaneiden Saimaa AMK:n markkinointiosuuskunta Lux:n edustajien toimesta ja sen jälkeen päästiin pitämään maamiesseuran syyskokousta Katso tiivistelmä kokouksista oheisen linkin kautta:tiivistelma-kokouksista-24-11-2016 Tällä kertaa onkin varsin mielenkiintoinen esitelmän pitäjä ja aihe. YLE:n pitkäaikainen ulkomaan (Moskova) toimittaja Marja Manninen kertoili näkemyksiään Venäjästä ja mihin suuntaan ollaan menossa. Esitelmän aiheena on ” Venäjä tänään”. Marja Mannisen esitys antoi yleisölle syvällisen ja realistisen katsauksen nykyisestä ja tulevasta Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta sekä taustatekijöistä, mitkä tähän on vaikuttaneet. Esitys huomioitiin kokousyleisön raikuvilla aplodeilla. Järjestävien seurojen puolesta Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittivät Marja Mannista hyvästä esityksestä ja luovuttivat hänelle pienet muistolahjat. Kokousesitelmän jälkeen oli vielä vuoden 2016 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon ja ohjastaja Matti Nisosen huomiointi maamiesseuran ja tuottajien puolelta. Huomionosoituksena luovutettiin Ilkka Pyysalolle ja Matti Nisoselle taideseppä Antti Niemisen tekemät Saaga S messinkivalokset. Taipalsaaren mms:n toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-ts-2017-syyskokouksen-24-11-2016-hyvaksyma
LOKAKUU 2016
Maakunnallinen JÄSENYHTEISÖPALAVERI lauantaina 29.10.2016 klo 10.00-13.00
Maakunnallinen jäsenyhteisöpalaveri pidettiin Lappeenrannassa Viljelystalolla ( Pormestarinkatu 6). Tilaisuuden järjestäjinä ja kutsujina olivat Etelä-Karjalan maataloussäätiö, ProAgria ja Maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus. Tilaisuuteen osallistui 7 jäsenyhdistyksen edustajat Etelä-Karjalan alueen maamiesseuroista ja maaseutunaisten yhdistyksistä. Jäsenyhteisöpalaverin tavoitteena oli jäsenyhteisöjen yhteistyön kehittäminen ja lisääminen vuonna 2017. Tilaisuudessa myös kuultiin, miten maataloussäätiö ja ProAgria sekä maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus tukee jäsenyhteisöjen toimintaa vuonna 2017. Yhtenä teemana palaverissa on mm. jäsenviestinnän kehittäminen hyödyntäen SOME:n tarjoamat mahdollisuudet. Tilaisuudessa esiteltiin osallistujille, miten Taipalsaaren maaseutunaiset ja maamiesseura ovat toteuttaneet omat www-sivut ja miten Facebook:ia hyödynnetään. Tämä kiinnosti muita seuroja ja niinpä jatkossa selvitetäänkin, miten ja millä kustannuksilla myös muut Etelä-Karjalan alueen jäsenyhdistykset voisivat tulla saman www.maaseutuseurat.fi sivuille mukaan omalla osiollaan. Näin saataisiin jäsenistölle samojen www-sivujen alle laajempi tarjonta ajankohtaisista tapahtumista koko Etelä-Karjalan alueelta. Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja niinpä jäsenyhteisöpalaverissa kuultiin Sanna Lento-Kempin esittämänä, mitä kaikkea on suunniteltu toteutettavaksi vuonna 2017. Yhteisenä teemana tulee olemaan ” Maistuva maaseutu”, jonka alla toteutetaan lukuisia tapahtumia; mm. kotimaiseen lähiruokaan perustuen. Palaverissa osallistujat myös lyhyesti toivat esille, mitä kukin on suunnitellut tulevalle vuodelle. Päätettiin, että muodostetaan yhteinen foorumi, jolla voidaan vaihtaa toimintasuunnitelmat keskenään ja näin saada hyviä ideoita toisilta. Tilaisuuden lopuksi kuultiin, miten Etelä-Karjalan maataloussäätiö voi tukea rahallisesti paikallisyhdistysten toimintaa ja tapahtumien toteuttamista. Tästä kerto Antero Parkkonen, joka toimii Etelä-Karjalan maataloussäätiön asiamiehenä. Jäsenyhteisöjen kannattaa olla aktiivisia asiassa ja uusia avustushakemuksia odotetaan säätiön puolelta vuodelle 2017.
”Pohjolan villiruokaa luonnosta”- MIESTEN RUOKAKURSSI tarjosi unohtumattoman illan mukana olleille Haikkaanlahden koululla lauantaina 22.10.2016.
Jo perinteeksi muodostunut ” miesten ruokakurssi” pidettiin Haikkaanlahden entisellä koululla. Kurssin teemana oli tällä kertaa ” Pohjolan villiruokaa luonnosta”. Kurssille mukaan tuli maksimimäärä osallistujia. Ruoan laitto on yhdessä mukavaa; näin todettiin tälläkin kertaa ruokakurssille osallistuneiden 19 osanottajan kesken. Kurssilla opeteltiin laittamaan kotitalousopettaja Sari Paajasen johdolla kalasta ja riistasta ja muista luonnonantimista 6 ruokalajin illallinen. Illan menu sisälsi alkupalat &soseisen omenaisen punajuurikeiton, riistaa ja kalaa pääruokina sekä päätteeksi jälkiruokahyydykkeen. Riistana oli villisorsaa ja hirveä; kalapuolella puolestaan loistekirjolohta ja Lavikanlahdelta pyydettyä kuhaa. Illan kruunasi jälkiruokana herkullinen ”ketunleipäpannapannakotta” hyydyke. Kurssin aluksi kurssin kouluttaja Sari Paajanen Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaisista ohjeisti kurssilaiset sekä antoi kirjalliset ohjeet ja reseptit illan juhla-aterian valmistukseen. Sitten jakaannuttiin pienempiin ryhmiin ja jokainen sai oman vastuualueen 6 ruokalajin juhla-aterian valmistamiseen 40 hengelle. Kaikille löytyi sopivaa tekemistä mukaan lukien myös juhlatilana toimineen luokkahuoneen koristelu yhteiseksi ruokailutilaksi. Kolmen ja puolen tunnin kuluessa kaikki saatiin valmiiksi ja kaikki onnistuivat oman vastuualueensa ateriaosion laitossaan erinomaisesti. Kurssimaksuun sisältyi mahdollisuus pyytää seuralainen nauttimaan kurssilaisten tekemästä ateriakokonaisuudesta. Tämä mahdollisuus käytettiinkin lähes täysimääräisesti hyväksi ja juhlaillallisella oli osanottajia kaikkiaan 37 henkeä. Illan pimetessä puoli seitsemän aikaan elävät tulet Haikkaanlahden koulun pihalla toivottivat kutsuvieraat tervetulleeksi miesten valmistamalle juhlaillalliselle. Kurssille osallistuneet miehet hoitivat ruokien tarjoilun sekä lämpimien pääruokien organisoinnin juhlapöydästä noudettaviksi. Kaikki meni mallikkaasti ja kaikkien ruokalajien osalla kokkeina toimineet kurssialaiset onnistuivat tekemään suussa sulavat herkut. Makutuomareina toimineet kurssialaisten seuralaiset tämän ” yhdestä suusta” positiivisen palauteen muodossa totesivat niin ruokailun yhteydessä kuin sen päätyttyäkin. Ja että ilta olisi ollut unohtumaton, yllättäen illallisen aikana myös oli myös spontaaneja pienimuotoisia ohjelmaesityksiä. Kuultiin Haikkaanlahden kansakoulun osalta tarinoita ja palautettiin vanhoja koulumuistoja mieliin leikkimielisen tietokilpailuin muodossa. Tehtiinpä yhteinen runokin osallistuneiden voimin, joka esitettiin illan kuluessa. Runo ohessa: Yhteinen ruokaruno-maamiesten ruokakurssilla 22.10.2016 Haikkaanlahden koululla Oli myös yhteislaulua sekä huippuna soololauluesitys yhden ruokakurssilaisen puolison toimesta. Tämä hänen esittämänsä laulu ” unohtumaton ilta” summasi koko illan onnistuneen tunnelman sananmukaisesti. Vuoden päästä taas tavataan miesten ruokakurssin merkeissä; näin päätettiin onnistuneen illan päätteeksi.
SYYSKUU-2016
Perinteiset ” Maaseutumarkkinat” Lappeenrannan torilla 11.9.2016 klo 10.00-15.00
Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset osallistuivat tapahtuman valmisteluun sekä olivat omalla osastollaan mukana tapahtumassa. Teemana oli ” Juuret maalla” ja tapahtumassa myös myytiin perinteistä Taipalsaarelaista ” leivän juurta”, jonka valmistaja oli Suoma Suutari Haikkaanlahdelta. Leivän juuri sai melkoisen suosion ja niinpä se meni kuin kuumille kiville ja loppuikin jo ennen markkinoiden sulkeutumista. Kiitokset Suomalle mainiosta ” leivänjuuresta”. Nyt on juuret maalla ja kaupungissakin sananmukaisesti käytössä. Maaseutumarkkinoilla maamiesseura ja maaseutunaiset oli ProAgrian & maa-ja kotitalousnaisten neuvontateltan yhteydessä ja oheisen kyltin kautta tunnistettavissa. Esillä oli myös maamiesseuran ja tuottajien yhteinen projekti ” Taipalsaaren vanhojen traktorityökoneiden avomuseoprojekti 2017″ esittely. Tähän liittyen tapahtumassa oli esillä teemaan liittyen koneita ja esittelyaineistoa. Esillä oli mm. taipalsaarelaisen huippuharvinainen saksalainen RITSCHLER traktori 1950-luvulta vanhoine työkoneineen. Myös tämän päivän maataloudesta ja lähiruoan tuotannosta kerrottiin Taipalsaaren maaseutuseurojen osastolla. Innalanmäen tila esitteli ” Ylämaan karjaa” ja lihatuotteiden suoramyyntiä samoin kuin Marko Suutari myös oman tilansa lihatuotteiden suoramyyntiä. Perinteisesti maaseutumarkkinoilla kävi lähemmäs 10.000 kävijää ostamassa lähiruokaa Etelä-Karjalasta sekä muuta paikallistuotantoa. Kiitokset ”maaseutuseurat osastolla” käyneille lukuisille markkinavieraille!
ELOKUU-2016
Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen ” Viihdytään yhdessä SA IN tapahtuma” 6.8.2016
Tapahtuma kokosi runsaan joukkueellisen innokkaita lauantaina 6.8.2016 klo 13.00-16.00 mukavaan yhdessä oloon ja kisailuihin puolustusvoimain Taipalsaaren harjoitusalueen majoitus- ja huoltoalueelle (Rantatie 156, Taipalsaari) Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajayhdistys ja kotiseutuyhdistys järjestivät yhteisen koko perheen ” Viihdytään yhdessä SA INT” tapahtumailtapäivän armeijan harjoitusalueella Taipalsaarella. Tapahtumassa oli isäntänä mukana oli maasotakoulu majuri Seppo Naapila. Tapahtuman ohjelma koostui mukavasta yhdessäolosta SA INT hengessä sisältäen erilaisia kisailuja, mukavaa yhdessä oloa, liikuntaa, toimintaesittelyjä sekä ohjelmaa myös lapsille. Maasotakoulun puolelta terveiset toi majuri Seppo Naapila, joka kertoi harjoitus- ja ampuma-alueen ajankohtaisista asioista. Myös maasotakoulun kalustoesittely oli osana ohjelmaa. Tapahtuman alussa oli ” sotilaskotikahvit” ja tapahtuman aikana oli myös mahdollisuus saada pientä purtavaa grillistä ja nuotiolta. Tapahtuma oli ilmainen osallistujille! Tapahtumassa kokeiltiin käden tarkkuutta mm. ilma-aseammunnassa, freesbeessä, tikan- ja kraanatin heitossa. Visaisia tehtäviä puolestaan ratkottiin majuri Seppo Naapilan laatimalla SA INT tehtäradalla sekä myös maaseutuseurojen tehtävärasteilla. Osallistujat osallistuivat innolla eri kisailuihin. Merkille pantavaa oli, että naisten taidot oli korkealla tasolla. Kun palkintojen jaon aika koitti, enemmistön runsaista palkinnoista pokkasivat naisosallistujat. Iso kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille sekä myös tapahtumaa tukeneille yhteistyötahoille ja palkintojen lahjoittajille.
KESÄKUU-2016
Lauantaina 11.6. 2016 polkaistiin Taipalsaaren ensimmäinen ” kosteikkopyöräily”
Pyöräilyyn osallistui lähemmäs 40 osallistujaa. Reitti suuntautui lähtien Röytyn kotiseututalolta Haikkaanlahden suuntaan ja jatkuen Leväsen maisemiin. Leppoisana tapahtumana pyöräilyn muodossa tutustuttiin Jarmo Koivusen omistamaan kosteikkoon sekä Marko Suutarin Torton kosteikkoon Haikkaanlahdella sekä niiden yhteyteen järjestettyyn ohjelmaan sekä vierailtiin myös Leväsen kylätoimikunnan ” kyläpäivässä”, jossa oli myös mahdollisuus virkistäytymiseen ja paikalle siirretyn ”mobiilisaunan ” löylyissä. Kosteikkopyöräilyyn OSALLISTUVIEN KESKEN arvottiin myös pieniä palkintoja ja kaikki saivat jotain kotiin vietävää. Tapahtuma oli osallistujille ilmainen. Lähtö ” kosteikkopyöräilyyn” tapahtui 11.6.2016 klo 10.00 paikkeilla Röytyn kotiseututalon pihapiiristä. Kosteikkopyöräilyn lähettäjänä toimi kunnanjohtaja Jari Willman. Oheinen ryhmäkuva on kosteikkopyöräilijöistä Jarmo Koivusen kosteikolta. Sää suosi pyöräilijöitä ja moni totesikin, että tämä otetaan uusisi ensi kesänä. Samaan tapahtumaan oli myös yhdistetty maaseutunaisten perinteinen Impin päivän liikuntatapahtuma.