Tulevaa toimintaa 2022

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2022

 

Maa- ja kotitalousnaisten vuosien 2020-2022 teemana on ” Maaseudun lumo(a) – kohti kestävämpää kehitystä” . Teemalla halutaan kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja kääntää kehitystä luonnon monimuotoisuutta korjaavaan suuntaan. Suomalainen maaseutu antaa meille ainutlaatuisen elinympäristön, laadukkaita raaka-aineita, vaihtelevaa luontoa maisemineen ja erilaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä. Järjestöpuolella maa-ja kotitalousnaiset toteuttaa vuosina 2020-2021 ” Pieni pala maaseutua” järjestökampanjan. Tähän kampanjaan haastetaan mukaan myös kesäasukkaita kuin myös kuntamme koululaisia.

 Päivitämme alla olevien tapahtumalistaa vuoden varrella.  Jo toteutetut tapahtumat on siirretty www-sivuillamme kohtaan ” Mennyt toiminta 2022-2016  ”

Hyvää tammikuista talvipäivää!                       

Vuosi 2020 alkoi melko keväisenä ja vähälumisena. Maaliskuussa kuitenkin kaikki tuntui kääntyvän  päälaelleen, kun COVID-19 koronapandemia ryöpsähti valloilleen. Siirryimme aikaan, joka asetti  rajoituksia tapahtumiin, kokoontumisiin, matkusteluihin ja muihin käytännön asioihin. Tuli etätyöt, maskikehoitukset ja desinfioinnit. Näistä kaikista selvittiin ja onneksi kesällä hiukan helpotti. Kunnes syksyllä oltiin samassa tilanteessa, nyt jo hiukan kokeneempina ottamaan vastaan nuo  käytännön rajoitteet. 

Vuosi yhdistyksen toiminnan kannalta jäi yhtä lailla laihaksi. Ei voitu järjestää jo suunniteltuja  tapahtumia eikä suunnitella uusia. Tapahtumia peruttiin ja siirrettiin.  

Kuitenkin ennen tätä kaikkea ehdimme aloittaa vuotemme liikunnan riemulla, käydä  naapurimaassa ja herkutella viinin ja juustojen kanssa. Vaikka talvi oli vähänluminen, onnistui  Laskiasrieha Haikkaanlahdella ja ulkoilupäivä Myllymäessä. Vaikka mm. teatterit, lettukestit sekä  kuninkuusravit ym. jäivät viruksen takia järjestämättä, oli kuitenkin toimintaa sen suhteen, miten  niitä pystyttiin rajoitusten puitteissa järjestämään.  

Vaikka monta mukavaa tapahtumaa ja suunnitelmaa jäi toteutumatta, ne siirrettäköön nyt  alkaneelle vuodelle, joka toivottavasti on edellistä parempi, terveempi ja turvallisempi. 

Vuodelta 2021 ei yhdistys peri jäseniltään jäsenmaksua, sillä vuoden 2020 aikana ei yhdistys  pystynyt tarjoamaan jäsenilleen juurikaan toimintaa. Toivotaan vuoden 2022 olevan aktiivisempi  tämän suhteen. 

Taipalsaaren Maaseutunaisten hallituksessa jatkavat tänä vuonna Heli Sahlman (siht.), Aija  Hongisto, Ritva Rantala, Airi Kauppinen, Tuula Kairulahti ja Johanna Kahra (varapuheenjohtaja), sekä puheenjohtajana allekirjoittanut. Varajäseninä Miira Eero-Hovi, Kirsti Paronen ja Ritva  Rikkonen. 

Tiedoituksemme tapahtuu edelleen jäsenkirjein, sähköpostein sekä tekstiviestein. Meidät löytää  myös facebookista sekä maaseutuseurojen yhteiseltä nettisivustolta  

(http://www..maaseutuseurat.fi

Meidät tavoittaa myös sähköpostiosoitteesta tsmaaseutunaiset@gmail.com Otathan rohkeasti  yhteyttä! 

Upea 100 hengen astiasto on vuokrattavissa Heliltä (040 025 7897) ja kasvikuivurit löytyvät  Peltoista (Maija Saikko 040 576 2632) ja Rehulasta (Teija Arponen 040 747 8487) 

Omasta ja hallituksen puolesta toivon Sinulle ja perheellesi iloa, valoa ja terveyttä vuoteen 2022 ! 

Teija Arponen 

Taipalsaaren Maaseutunaisten pj.

Maaseutunaisten vuoden 2022 tulevat tapahtumat  kuukausittain. 

Toiminta suunnitelma_2021 (2)

__________________________________________________________________________________________________________________

Leipää Saimaan rannoilta- historiakirjan julkistaminen oli Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla lauantaina 2.10.2021 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan laajuus on 352 sivua sisältäen myös 122 valokuvaa eri vuosikymmeniltä. Historiakirjassa on neljää osaa. Ensimmäisen osa, pääkirjoittajana Pentti Pylkkö, kertoo maamiesseuran ja maaseudun tapahtumista 120 vuoden ajalta (1900-2020). Toisessa osassa kerrotaan maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistyössä toteuttamista tapahtumista, kuten karjapäivistä ja Röytyn perinnepäivistä. Kirjan kolmas osa kertoo vuodesta 1972 maamiesseuran yhteydessä toimineiden maatalousnaisten ja vuonna 2006 omaksi yhdistykseksi rekisteröityneiden maaseutunaisten historiasta. Tämän osan on kirjoittanut Marja-Liisa Juntunen. Neljännessä osassa Pentti Pylkkö muistelee ” Elämää 1940-luvun maalaistalossa”.

Pöytäkirjojen ja erilaisten arkistoihin tallennettujen kirjallisten dokumenttien kautta saatua tietoa on täydennetty lukuisisilla ihmisten haastatteluilla ja heidän kertomuksilla.  Kaikkiaan historiakirjaa varten on haastateltu 55 eri henkilöä. Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on myös elävä osa Taipalsaaren kunnan lähihistoriaa kunnan viettäessä tänä vuonna 450 v juhlavuottaan.

Historiakirjan julkistamisen jälkeen kirjan hankintahinta on ollut jäsenille 30 euroa ja ei-jäsenille 35 euroa. Mutta näin joulun merkeissä Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan hinta on nyt 14.12.2021 alkaen kaikille sama eli 30 euroa/kirja.

4.10.2021 lähtien kirjaa on voinut ostaa ja ennakkotilaajien kirjat ( 25€ ) on noutaa M-Market Taipalsaaren kaupasta (osoite: Savitaipaleentie 2, 54920 Taipalsaari).  Tilauksia vastaanottaa myös  historiatoimikunnan puheenjohtaja Eero Juntunen. Voit jättää tilauksen Eero Juntuselle sähköpostilla: eero.juntunen@pp1.inet.fi  tai puhelimitse, puh. 0400-372857. Mikäli haluat, että kirjatilauspostitetaan vastaanottajalle, postituskulu on 8,90 euroa /kirjalähetys.

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

HELMIKUU  2022

Haikkaanlahden laskiaistapahtuma su 27.2.2022 klo 10.00 -15.00.

Yhteistyötahona Taipalsaaren
Maaseutunaiset ry, Taipalsaaren kunta/koulut ja kaupalliset yhteistyötahot

 

 

 

 

MAALISKUU  2022

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________