Tulevaa toimintaa

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2020

 

Tuleva vuosi 2020 pitää sisällään monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Vuoden 2020 tapahtumat ja toiminta kuukausittain

Toiminta suunnitelma_2020

 

Nähdään tulevissa tapahtumissamme !

 

Toimintakertomus 2019

 

Vuonna 2019 jäsenistöllemme on ollut tarjolla monenlaista mukavaa. Toiminnan aloitimme perinteisesti liikunnalla ; tällä kertaa rentotuen ” äänimaljojen ” myötä Väinölässä. Maa- ja kotitalousnaisten  ” Maistuva maaseutu” teema jatkuu edelleen myös vuonna 2019. Teemalla halutaan tuoda esille suomalaisia ruoantuottajia, jatkojalostajia, ruoantekijöitä ja ruokaan liittyviä yrityksiä sekä kannustaa ihmisiä käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja.  Kuluneena  vuonna teemme myös ” maaseuturetken”, johon toivomme paljon lähtijöitä mukaan. Tämä retki tehdään pääasiassa some-maailmassa eli kyytiin on helppo hypätä. Vuoden mittaan kerromme monipuolisesti maaseudustamme ja työstämme siellä. Ollaan yhdessä rohkeesti ylpeitä. Kerrotaan, kuvataan ja jaetaan, mitä kaikkea ylpeyden aihetta meidän maaseudultamme ja maakunnastamme ja omasta Taipalsaaren kunnastamme löytyy. Näistä lisää kuukausikohtaisesti www-sivullamme esiteltynä sekä  vuoden 2019 ensimmäisessä jäsenkirjeessä ja vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa

Osan tapahtumista järjestämme itse, mutta monet tapahtumat järjestämme alueemme maaseutuseurojen kansaa yhteistyössä. Näiden lisäksi toimintasuunnitelmasta näkyy Etelä-Suomen Maa- ja Kotitalous naisten ja ProAgrian retket ja Naisten Valmiusliiton kurssit. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikkia alueellamme asuvat asukaat kuin myös kauempana olevat. Myös Taipalsaarella kesäisin viihtyvät ” kesätaipalsaarelaiset” ovat lämpimästi tervetulleita jäseniksemme ja seurojemme toimintaan. Tiedotamme jäsenillemme vuoden varrella seurojemme ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jäsenkirjeiden kautta sähköpostilla, tekstiviestein,  www-sivujemme ja Facebook kautta sekä tarvittaessa ilmoituksin paikallisissa lehdissä ja ilmoitustauluilla.

 

Tulevaan toimintaamme loppuvuonna 2019

Oheen on koottu kuukausittain loppuvuoden 2019 tulevat tapahtumamme ja toimintamme. Niitä täydennetään ja tarkennetaan tarvittaessa vuoden varrella.

Jota toteutuneet vuoden 2019 tapahtumamme  löydät tämän ” Tulevaa toimintaa” sivun alasivulta ” Tapahtunut toiminta 2016-2019 maaseutunaiset”. Sinne on myös tallennettu vuosien 2016-2018 tapahtumat www-sivuiltamme koottuna.

 

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain. Nähdään tulevissa tapahtumissamme ! **************************************

 

 

TOTEUTUNUT TOIMINTA VUONNA 2018

 

TAMMIKUU 2018

Maaseutunaisten liikunnallinen  ” Loikkaa liikkeelle” kampanja alkoi 28.1.2018 Väinölässä

Taipalsaaren maaseutunaisten vuoden 2018 toiminta alkoi perinteisesti liikunnallisissa merkeissä ! tre-rentoutustaNostalgisen jumppatunnin vetäjänä toimi Raili Leino Väinölässä 28.1.2018 klo 11.00 – 11.45. Vajaa kymmenkunta reipasta voimistelijaa kokoontui Väinölään jumppaamaan iloinen mieli ja pilke silmäkulmassa!  Samalla muisteltiin Raili Leinon johdatuksella ja kertomana, miten koulun voimistelutunnit menikään silloin joskus muinoin.

 

HELMIKUU 2018

 

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla

 

Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla

 

Koko perheen laskiaisrieha laskiaissunnuntaina 11.2.2018 sai niin lapset, lapsiperheet kun vähän vanhemmankin väen liikkeelle. Haikkaanlahden metsästysmajalle tuli laskiaisen viettoon peräti 500-600 henkeä.

WP_20180211_13_06_24_ProEi ihme, että huippupitkässä ja hyvässä laskiaismäessä riitti vilskettä koko päivän. Mäenlaskukilpailuunkin osallistui peräti 49 osanottajaa. Mäenlaskumestaruus ratkaistiin laskun pituuden mukaan. Voittajat laski peräti 100 metrin liut ( Kirsti Juvakka ja Marjo Toikkanen). Kolmas tila meni Ulla Aitto-ojalle 97 metrin laskulla. Poniratsastus oli lasten suosikkiPaitsi huippupitkä laskiaismäki toinen erityisesti lasten suosikki oli ponitalutusratsastus. Koko tapahtuman ajan lapset jonottivat vuoroaan päästä poniratsastukselle. Buffetissa laskiaisväki pääsi nauttimaan perinteistä laskiaishernekeittoa, ruisleipää sekä kahvia, mehua ja laskiaispullaa.  Arvat kävivät myös hyvin kaupan; ehkäpä sen takia, että lähes joka arpa antoi voiton ostajalleen. Tapahtuman vastuulliset järjestäjät olivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset. Myös kunta sekä Taipalsaaren koulut olivat aktiivisesti tapahtuman takana. Laskiaistapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma. Etelä-Saimaa juttu 12.2.2018Tapahtuma sai myös myönteistä julkisuutta maakunnan mediassa; mm. Etelä-Saimaa lehdessä tapahtumasta oli koko sivun juttu. Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille laskiaistapahtumassa käyneille sekä myös yhteistyökumppaneille, jotka olivat tukemassa tapahtuman onnistunutta toteutusta. Vuoden päästä taas uudelleen tavataan laskiaismäessä laskiaissunnuntaina Haikkaanlahden metsästysmajalla.

MAALISKUU 2018

 

Osallistujat viihtyivät  teatteriretkellä 3.3.2018 Kouvolan teatteriin sekä paluumatkalla vierailusta Polven juustolassa

Satumaassa teatterissaVäki viihtyi yhteisellä teatterimatkalla. Lauantaiaamulla 3.3.2018 yhdentoista pintaan starttasi bussi Taipalsaaren kirkolta kohti Kouvolan teatteria. Väkeä oli bussintäydeltä mukana. Kouvona teatterissa esityksenä oli säveltäjä Unto Monosen elämään perustuva ”Satumaa”.  Näytelmä oli oikein viihdyttävä ja sitä todisti myös salintäyteinen yleisömäärä. Monelle mukana olleelle varmaan palautui mieleen 1950-60 luvun ajat ja tuolloinen iltamakulttuuri, Polven juustolassaTeatteri esityksen jälkeen retki suuntautui vielä kohti Polven Juustolaa. Siellä Lasse Rainio kertoi Juustolan historiaa, jonka jälkeen nautittiin Taina Rainion tekemää Juustopaistikeittoa. Se olikin tosi maukasta ja niinpä keittoreseptiä pyydettiinkin monen toimesta omaan käyttöön. Ruokailun jälkeen vielä jälkiruuaksi maisteltiin juustoja ja juotiin kahvia. Kiitos matkassa mukana olleille mukavasta seurasta ja reissusta.

Väki viihtyi ulkoilu- ja laskettelutapahtumassa Myllymäessä Joutsenoasssa sunnuntaina 10.3.2018 klo 10.00-14.00

WP_20180310_11_29_09_ProWP_20180310_11_08_37_Pro Winter fun!! Joutsenon Myllymäessä kävi kova vilske mäessä ja mäen allakin. Meitä Taipalsaaren ” maaseutuseurojen” väkeä perheineen oli tosi paljon paikalla laskettelemassa, ulkoilemassa ja nauttimassa yhdessäolosta. Kuin myös rinteen alla majalla nauttimassa makoisista makkaroista ja kahvista, mehusta ja munkeista. MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan. Saimme nauttia laskettelusta ilmaisen 4 tunnin lipun muodossa ja alamajalla virkistäytyä buffetissa grillimakkaran, kahvin ja mehun ja munkkien myötä. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille, kun saimme olla mukana.  

HUHTIKUU 2018

Pasi Havukaisen kirjailijavierailu 18.4.2018 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnankirjastolla 

Pasi Havukainen ja uutuuskirjaKorpikoski ja kylähullu kansiTaipalsaaren kirjastolle oli saapunut salillinen väkeä kuulemaan, kun Pasi Havukainen esitteli esikoisromaaninsa ”Korpikoski ja kylähullu” kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyviä vaiheita ja kirjan sisältöä.  ”Korpikoski ja kylähullu”  on satiirinen tarina rikospoliisi Korpikoskesta ja kylähullu Sivosesta. Tarinassa liikutaan Taipalsaaren ja Lappeenrannan seudulla. Rikospoliisia työllistävät esimerkiksi liivijengi Hell Susi ja virolainen huijarirakennusmies. Tarinassa riittää monenlaisia käänteitä arkielämästä murhaan saakka. Väki kuulolla kirjailijaillassa 18.4.2018 Pasi Havukainen kertoili, että tähän hänen ensimmäiseen varsinaisen romaanin kirjoittamiseen meni noin puoli vuotta. Kaikki tämä työn ohessa, mikä tarkoittaa kirjoittamista iltaisin ja öisin, kun muu perhe oli jo yöpuulla. Mutta nyt on saatu urakka valmiiksi ja kirja julkaistu. Kirjaa on saatavissa kustantajan Nina Laakson ( NL-tuotanto) kautta samoin kuin verkkokauppa Amazonista.  Romaania ollaan myös kääntämässä englannin kielelle, joten myös kansainvälinen leivitys on tiedossa jatkossa. Pasi kertoili myös, että seuraavakin romaanin kirjoittaminen on käynnistynyt, joten ” Korpikoskelle ja kylähullulle” on tulossa jatkoa jossain vaiheessa. Väki oli tyytyväinen kirjailijailtaan ja tunniksi ajateltu tapahtuma venyi runsaan keskustelun ja kysymysten myötä puolitoistatuntiseksi. Parhaat kiitokset Pasille mielenkiintoisesta kirjaesittelystä.

 

 Nasta ”Katarina 2018 ” pe-su 20.-21.4.2018 Dragsvikissä

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää. Tällä kertaa maaseutunaisista mukana olivat Heli Sahlman, Johanna Kahra ja Kirsti Paronen.

 

TOUKOKUU 2018

Tutustumis-/ostosilta HALOSELLA Lappeenrannassa  ke 16.5.2018 klo 19.00 – 21.00

Nina Haimila Paikalla oli pukeutumisneuvojia ja tilaisuudessa saatuiin myös opastusta huivien sidontaan. Väkeä oli kiitettävästi paikalla; noin 40 osallistujaa.  Illan aikana normaalihintaisista tuotteista saatiin -20% alennus. Vaatteita esiteltiin kiinnostavasti muotinäytöksen kera. Niinpä Haloselta löytyikin vaatteita ja jalkineita niin naisille, miehille, nuorille kuin lapsillekin. Ja varsin moni osallistujista lähtikin tapahtumasta ” pehmeän paketin” kanssa tyytyväisenä kotiin. Lämmin kiitos järjestäjille ja Halosen väelle mukavasta tapahtumasta

”Taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi ” tapahtuma Taipalsaaren koululaisille 22.5.2018

Taipalsaaren koululaisille järjestettiin metsänistutustapahtuma tiistaina 22.5.2018 klo 09.00-14.00 Ampujalan kylällä /Antti ja Lempi Hakulin perikunnan maalla. Vehkataipaleen koulun 1-3 luokat istuttamassaTämän tapahtuman koululaisille toteuttivat koulujen kanssa yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat, maaseutunaiset ja metsänhoitoyhdistys. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset yhteiskuvassaTaipalsaaren kouluista Vehkataipaleen koulusta kaikki oppilaat osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi kirkonkylän koululta 1-2 luokat ( n. 40 oppilasta + opettajat ja ohjaajat) ja Saimaanharjun yhtenäiskoululta 5A luokka (18 oppilasta). Kaikkiaan oppilaita osallistuu n. 120 oppilasta tähän tapahtumaan sekä heidän opettajansa. Saimaanharjun yhtenäiskoulun 5 luokka yhteiskuvassa- taimesta metsäksi Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan hoiti kaivurilaikutuksen ja tarvittavat männyntaimet sekä istutusputket paikalle. Tuottajien ja maamiesseuran ja maaseutunaisten toimesta näytetään koululaisille, miten metsän uudistaminen tapahtuu ja miten taimet istutetaan. Koululaiset myös pääsivät halutessaan jokainen istuttamaan oman männyntaimen järjestäjien opastuksella.  Oppilaille annettiin lisäksi kotiin vietävää männyn pottitaimi sekä aiheeseen liittyviä postikortteja & tarroja.  Järjestäjien puolelta iso kiitos mukana olleille oppilaille ja heidän opettajilleen ja avustajille. Kaikki oppilaat osallistuivat kiitettävällä innolla ja ahkeruudella taimien istuttamiseen.. kysymyksiä tuli paljona ja niihin vastattiin järjestäjien toimesta. Asko Saikko opettaa istuttamaan taimia kirkonkylän 1-2 luokalle Tarkoitus oli, että jokainen oppilas pääsee istuttamaan ainakin yhden oman männyntaimen. Intoa oli niin paljon, että oppilaat istuttivat jokainen n. 2-3 taimea ja näin metsää uudistettiin n. 400 istutetun taimen muodossa. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset jopa antoivat nimet omille istuttamilleen taimille. Joten nyt on heillä oma ” nimikkometsä” kasvamassa. ” Taipalsaaren maaseutuseurat” ovat vuosittain toteuttaneet yhteisiä tapahtumia liittyen maaseudun ja maatalouden elinkeinojen esilletuomiseen kiinnostavalla tavalla. Viimeksi näin koululaisten oman perunamaaprojektin muodossa kesällä 2017. Nyt koululaisille järjestetyllä metsänistutustapahtumalla tarjottiin Taipalsaaren koululaisille mahdollisuus luonnossa oppimiseen ja osallistavaan opetukseen. Teemalla ” taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi”

Vierailu iltaretkenä kirjailija Marjatta Kurenniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 (Kurenniementie 274)

Kirjailija Marjatta Kurenniemen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Nyt oli mahdollisuus tutustua hänen kotipaikkaansa Taipalsaarella. Maaseutunaiset järjestivät iltaretkenä vierailun kirjailija Marjatta Kureniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 klo 18.00.  Retkellä tutustuttiin kirjailijan sukutilaan, jossa kaikki on säilytetty ennallaan sellaisena kuin sukutila oli Marjatta Kurenniemen eläessä. Vierailijoita opastivat tilalla Marjatta Kurenniemen lapset Mikko ja Marja. Tapahtuma kiinnosti ja niinpä osallistujia tosi paljon mukana; peräti 37 osallistujaa. Lämmin kiitos Mikolle ja Marjalla , kun esittelitte kotipaikkaanne sekä annoitte meille mahdollisuuden siellä vierailuun !!

KESÄKUU 2018

Taipalsaaren kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma  ” Loikkaa liikkeelle” sai väen liikkeelle lauantaina 9.6.2018 klo 10.00-15.00

Reittikartta - Taipalsaaren kosteikkopyöräily 9.6.2018Kosteikkopyöräilyn reitillä saatiin nauttia Taipalsaaren kauniista järvi- ja maaseutumaisemista sekä tutustua Taipalsaarella aktiivisesti toteutettuun kosteikkorakentamiseen, jolla tähdätään Pien-Saimaan vesistöjen tilan parantamiseen. Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Taipalsaaren maamiesseura ry, Taipalsaaren maaseutunaiset ry, Taipalsaaren nuorisoseura ry ja Lappeenrannan Seudun ympäristötoimi. Nyt jo 3. kerran toteutettava Taipalsaaren kosteikkopyöräily oli kaikille avoin tapahtuma ja siihen olivat tervetulleita osallistumaan niin paikalliset asukkaan kuin myös kesäänsä Taipalsaarella viettävät kesäasukkaat sekä lähikuntien pyöräilijät.  Kosteikkopyöräilyn reitin pituus oli tällä kertaa n. 16 km. WP_20180609_11_54_28_Pro Sää suosi ja väki viihtyi kosteikkopyöräilyllä. Osana kosteikkopyöräilyä myös Taipalsaaren suurin kosteikko (Suoniityn kosteikko) ja lintutorni vihittiin käyttöön 50 hengen porukalla. Upea paikka!!.Kannatta käydä !! Myös muut kosteikkopyöräilyn kohteet olivat kiinnostavia. WP_20180609_13_17_24_Pro Kiitos kosteikkojen rakentajille ja esittelijöille. Myös Haikkaanlahden rantamaisemissa ihastuttiin Innalanmäen tilan ”pitkätukkiin” . Nina Lappalainen esittelin karjaa ja kertoi sen kasvattamisesta. Haikkaanlahden laiturille Marko Suutari oli tuonut omistamansa  mobilisaunan, jonka makoisista löylyistä myös nautittiin. Kosteikkopyöräilyyn osallistuvien kesken arvottiin pieniä palkintoja. Arpajaiset pidettiin paluumatkalla Haikkaanlahden laiturilla pysähdyttäessä, jossa voittajat saivat myös lunastaa saamansa arpavoiton mukaansa. Palkintoja saivat kaikki osallistujat !! Katso oheinen esite, jossa tarkemmin kerrottu tapahtumasta: TAIPALSAAREN KOSTEIKKOPYÖRÄILY 9.6.2018 ESITE

 HEINÄKUU 2018

 

Maaseudun perinnepäivää vietettiin perinteisesti lähes tuhannen kävijän joukolla Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 1.7.2018 klo 11.00-15.00.

13509081_1209566752410725_8906234098608252208_n[1] – Kopio Maaseudun perinnepäivässä 1.7.2018 saatiin kokea vanhan ajan maaseutunäyttelyn tunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen. Väki viihtyi Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa sekä myös maisteltavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille. Katso oheinen tapahtumaesite: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN OHJELMA RÖYTYSSÄ 1.7.2018 PÄÄLAVALLA OHJELMAA                                   Tapahtuman aluksi maaseutuseurojen tervehdykset toivat Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen ja kunnan tervehdyksen esitti kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen. Päivän juontajina toimivat Taipalsaaren kippari Eero Juntunen ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman. WP_20180701_11_50_41_Pro Tapahtuman alussa oli huomionosoitukset ”100 kosteikon Pien-Saimaa”/Pisara hankkeessa kunnostautuneille. Pien-Saimaan alueella on saatu valmiiksi yli 100 kosteikkoa ja suurin osa näistä on tehty Taipalsaaren alueelle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiitti toimijoita. Samoin puheenvuoron käyttivät Raija Aura ja Marjut Sassi ja kosteikkoasiamies Antti Happonen. Keskeisessä roolissa ovat olleet maanomistajat, joiden toimesta ja maalle kosteikkoja on rakennettu. Niinpä tässä tapahtumassa luovutettiinkin kunniakirjat viimeksi kosteikkoja rakentaneille. Myös kosteikkoasiamies Antti Happosen rooli on ollut keskeinen ja niinpä maaseutuseurojen puolesta myös kiitettiin Antti Happosta ja luovutettiin hänelle pieni muistolahja.  Perinnepäivän ohjelmassa oli myös elävää musiikkia ja laulua. Tästä huolehtivat paikalla olleet ” kipparit” ja myös kutsuvieraana Savitaipaleen Taneli ja Charlotta sekä yllätysvieraan Kuopion virallinen katusoittaja Ulrich Sturm saksofoneineen. Vanhan ajan keittiö ja patalappunäyttely kuin myös maidon separointinäytös sekä hevosajoneuvo-ja traktorityökonemuseon kokoelmat antoivat mahdollisuuden tutustua maaseudun perinteisiin. Samoin kuin Wanhat Traktorit, joita oli saapunut paikalle lähes parikymmentä. Myös Lemin Rasvanäpit Seppo  Holopaisen ja Markku Pesarin johdolla olivat paikalla ja jauhoivat riihitettyjä ruisjauhoja sekä myös myivät niitä kotiin viemiseksi. Tarjolla oli myös Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua suussa sulavaa lihasoppaa. Tarjoilusta vastaavat Jänkäsalon WPK:n kulinaristit yhdessä maaseutuseurojen edustajien kanssa. Soppa syödään Röytyn pihaton yhteisessä pöydässä 200 hengen voimin. Oli hyvää ja maistuvaa. WP_20180701_13_51_38_Pro Myös lapsille oli omaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt olivat järjestäneet ” kepparikisan”, joka kiinnosti lapsia samoin kuin Tervamäen tallin paikalle tuoma poni. Ehkä suurimman suosion niin lasten kuin varttuneenpienkin osalta sai Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen taikuriesitys ” Tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta” Uusi kippari Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi oli myös päivän kohokohtia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen ja vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä julkistivat ja esittelivät uuden kipparin 2-vuotiskaudelle 2018-2019. Uusi kippari oli Aikaisempien vuosien tapaan perinnepäivässä oli myös mukana yhteistyötahot esittelemässä toimintojaan. Tällä kertaa mukana olivat mm:

 • Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset ja tuottajat, metsänhoitoyhdistys
 • Lemin Ravanäpit / ruisjauhojen jauhatus & tervan myynti
 • Jänkäsalon WPK, … vanha paloauto paikalla, esittelyä & myyntiä (linnunpöntöt, sammutuspeite)
 • Lpr seudun ympäristötoimi / ” 100 kosteikon Pien-Saimaa / Pisara hanke” osasto
 • Käsityöläiset
 • Jässi” hanke: jätevesineuvontapalvelut,
 • Saimaan Kuitu Oy esittelypiste

Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä. Myös Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot pysähtyivät Taipalsaaren kirkonkylällä su 1.7.2018. Vanhoista autoista kiinnostuneille olikin  mielenkiintoista nähtävää maaseudun perinnepäivän ohjelman ohessa. Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat, kunta sekä Jänkäsalon WPK

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00

Rehulan kesätori on mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita. Eri seurat huolehtivat vuorollaan kahvituksen järjestelyistä. Taipalsaaren maaseutunaisten järjestämänä Rehulan kesätorilla kahviteltiin lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00. Rehula Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa tarjolla oli kahvia, leivonnaisia ja myös arpoja on kaupan  hyvine palkontoineen. Väkeä kesätorilla on aina ollut kiitettävästi ja väki  viihtynyt. Niin myös tällä kertaa. Kahvittelun ohella järjestetyt arpajaiset saivat myös suosiota ja moni poistuikin tyytyväisenä paikalta arpajaispalkinto mukanaan. Arpajaisista saadut tuotot käytetään yhdistyksessä edelleen toiminnan kehittämiseen jäsenistölle.

Kesäteatterimatka keskiviikkoiltana 18.7.2018 Imatran kruununpuiston kesäteatteriin katsomaan hauskaa musiikkikomediaa ” HALUATKO MÖKKILÄISEKSI”

WP_20180718_18_36_46_Pro MTK Taipalsaari ry järjesti taas jo 4. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle. WP_20180718_18_25_28_Pro Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui lähes bussillinen väkeä. Kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta kesäteatterimatkasta. ” Haluatko mökkiläiseksi” komediassa aivan tavallinen pariskunta voitti Haluatko mökkiläiseksi –visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta. Saadakseen mökin omakseen, heidän oli pystyttävä viettämään koko kesä mökillä, ja tietokilpailun tekijät järjestivät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin. Vauhdikasta menoa riitti koko esityksen ajan ja näytelmällä oli onnellinen loppu. Pariskunta sai kesämökin omakseen. Erityistä näytöksessä oli myös se, että se vedettiin ammattitaidolla läpi 4 näyttelijän voimin, vaikka roolihahmoja oli näytelmässä kummenkunta jos ei enemmänkin. Ja nähtiinhän näytelmässä myös rooleina arvovieraitakin kuten Sauli ja Paavo. Vauhdikasta menoa siivittivät tutut kesäiset melodiat

 

Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 Marko Suutarin maatilalla (Vitsaintie 60, 54920 Taipalsaari) sekä Mikko ja Suoma Suutarin ja Veijo ja Riitta Rikkosen kotipuutarhoissa ajankohtaista tietoa ja nähtävää – mukana 60 osallistujaa

 
Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 tutustuttiin ” kasvustojen ääressä ” vilja-nurmi- ja palkokasveihin sekä myös vierailtiin kahdessa erittäin hyvin hoidetussa kotipuutarhassa. Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Pellonpiennarpäivä 25.7.2018 Taipalsaari  Marko Suutarin ruispellon ääressä Vilja-, nurmi- ja palkokasvien kasvutilanteeseen tutustuttiin Marko Suutarin maatilalla, jossa kuultiin kasvustojen ääressä asiantuntijoiden ( Samuli Seppänen/Soilfoof Oy ja Eino Heinola/ProAgria ) kertomana ajankohtaiset neuvot ja kommentit kesän kasvutilanteesta. Samalla saatiin myös ajankohtaisia neuvoja tarvittavista viljelytoimista loppukesälle kuin myös kuultiin kierrätysravinteiden käytöstä ja keinoista maan rakenteen parantamiseksi. Hyvin hoidettuihin kotipuutarhoihin tutustuttiin Markon maatilaa lähellä olevissa Suoma ja Mikko Suutarin kotipuutarhassa Suutarin puutarhassa sekä Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa. Veijo Rikkonen kertoo puutarhasta ja tilasta Molemmissa kotipuutarhoissa kukkaloisto ja puutarhakasvit olivat rehevimmillään. Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa oli mm. yli 100 eri kukka – ja kasvilajia nähtävillä ja perennojakin yli 50. Tilaisuuteen osallistuville oli pellonpiennarkierroksi aluksi myös tarjolla ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu. Väkeä osallistui ennätysmäärä tällä kertaa tapahtumaan- peräti 60 osallistujaa. JOTEN teema ja tilaisuus kiinnosti. Mukavaa oli myös huomata, että tapahtumaan osallistui paljon ” kesätaipalsaarelaisia”. Iso kiitos Marko Suutarille, Suoma ja Mikko Suutarille sekä Riitta ja Veijo Rikkoselle, kun saimme vierailla maatilalla ja kotipuutarhoissa. Tilaisuuden järjestivät Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajayhdistys yhdessä Soilfood Oy:n ja ProAgrian kanssa
 Tilaisuus oli  kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.  Mukavaa oli huomata, että myös ” kesätaipalsaarelaisia” osallistui runsain joukoin tapahtumaan. Joten maalla oli mukavaa !
 

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik 28.- 29.7.2018 kokosi Saaga S:n kannattajat Röyttyyn kuninkuusraveihin.

 

Röytyn kotiseututalon pihapiirissä 28.-29.7.2018 (la – su) pidettiin KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Rovaniemellä samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Rötyn pihattopik esite Kuningatarkilpailun maili 29.7.2018 menossa Taipalsaaren ylpeys SAAGA S tavoitteli Rovaniemellä jo 4 perättäistä ravikuningatartitteliä. Joten se oli hyvä syy tulla Röytyn pihattopiknikkiin. Ja samalla aitoon Piknik-henkeen päästiin nauttimaan omista eväistä sekä samalla kannustamaan oman kuntamme ylpeyttä  SAAGA S:ää menestykseen. Röytyn kotiseututalon pihattoon oli tehty ” ulkoilmaravikatsomo”, jonka toteuttamista tukivat myös Taipalsaaren kunta yhdessä Saimaan Kuitu Oy:n kanssa. Myös Taipalsaaren hevosystäväin seura oli mukana tapahtumassa. Tapahtuma sai väen liikkeelle ja kahtena päivänä tapahtumaan osallistui tosi paljon väkeä. Lauantaina kuningatarkilpailun 1. osalähtöä saapui seuraamaan noin 100 katsojaa ja Saaga S:n saavuttama 2 sija ensimmäisessä osakilpailussa loi kovat odotukset seuraavalle päivälle sunnuntaille. Niinpä sunnuntaina väkeä saapuikin sitten peräti 150 katsojaa paikalla seuraamaan kuningatarkilpailun 2. osalähtöä. Kuva 3. Kuningatarkilpailun 29.7.2018 mailin loppusuora menossa-- vakavia ilmeitä Tunnelma oli ihan ” katossa” , vaikkakin Saaga S ei tällä kertaa sijoittunutkaan toisen ravipäivän osakilpailuissa. Saaga S:lle ja sen omistajalle/valmentajalle Ilkka Pyysalolle sekä ohjastajalle Matti Nisoselle ja muille Saaga S:n taustatahoille annettiin raikuvat aplodit.  Oman kunnan ylpeys Saaga S toi hienot puitteet Rovaniemen kuninkuusravien live-seurannalle Röytyssä. Ilmakin suosi tapahtumaa ja niinpä myös piknik-henkeen eväät ja juomat maistuivat ravien seuraamisen ohella. Kannatti tulla mukaan ja  jännittää ja elää kuningatarlähdöt porukalla Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä.

 ELOKUU 2018

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan kesän viimeisellä aukioloviikolla  20.-26.8.2018 kahvilassa oli vilkasta

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeinen aukioloviikko oli varsinainen yleisömenestys. Jokaiselle päivälle riitti vielä väkeä kahvittelemaan ja erityisesti torstain kuntapäivä kahvituksineen sai väen liikkeelle.  Kaikkiaan väkeä kävi kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla vähän yli 400 henkeä.

WP_20180821_13_09_39_Rich Viimeisen viikon kahvittelun järjestämisestä vastasivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä. Jokaiselle aukiolopäivälle oli oma teemaohjelma. Tämä ehkäpä sai väen liikkeelle ja näin jokaiselle kävijälle oli mieleistä ohjelmaan kahvittelun lomaan. WP_20180826_12_39_18_Rich Myös päätöspäivänä sunnuntaina kävi vielä 70 kahvittelijaa Röytyssä. KIITOKSET TE KAIKKI IHANAT IHMISET, jotka vierailitte kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla Röytyssä. Ja yhtä ISO KIITOS niille lukuisille talkoolaisille, jotka leipoivat viimeiselle viikolla maistuvat pullat ja herkut kuin myös olivat tiskin takana palvelemassa asiakkaita.

Lappeenrannan Maaseutunaisten puutarhavierailu tiistaina 28.8.2018 klo 17-19.00 Jokelan Pajun tilalle

Lappeenrannan Maatalousnaiset ry järjestävät puutarhavierailun Jokelan Pajun tilalle (Juvakkalantie 205, Rapattila/Lappeenranta) tiistaina 28.8.2018 klo 17.00 – 19.00. Yrittäjä Kirsi Uronen kertoo toiminnastaan ja opastaa pajutöissä. Tilavierailun hinta on 20 euroa/henkilö. Lappeenrannan Maatalousnaiset toivottavat retkelle tervetulleeksi myös naapurikuntien maaseutunaiset. Sitovat ilmoittautumiset retkelle ti 21.8.2018 mennessä sähköpostilla sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi   tai puhelimitse 040 – 544 7768.

SYYSKUU 2018

Taipalsaaren koululaisten ”AgrOlympic” -kisailu lauantaina 8.9.2018

Taipalsaaren koulutoimi järjesti perinteisen koululaisten liikunta-ja urheilukilpailupäivän 8.9.2018. Tähän tapahtumaan oli koulujen puolelta toivottu ” oheisohjelmaa”, jolloin mahdollisimman moni oppilas voisi osallistua urheilun ohella tähän itselle mieleiseen oheisohjelmaan. Maaseutuseurat on vuosittain pyrkinyt järjestämään Taipalsaaren koulujen kanssa jonkun aktiviteetin, jossa voidaan tuoda mielenkiintoisella tavalla oppilaille esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Tästä hyvän esimerkkinä oli kesällä 2017 toteutettu ” kirkonkylän koulun oma perunamaa-projekti”. Tällä kertaa toteutettiin ” AgrOlympic-kisailu” koululaisten liikuntapäivän oheisohjelmana, jonka kautta leikin ja mielenkiintoisten kisailujen muodossa tuotiin esille maaseutua ja sen elinkeinoja. WP_20180908_12_13_41_Rich Kisailuun osallistui lähes 300 oppilasta. Myös oppilaiden vanhemmat olivat seuraamassa tapahtumaa runsain joukoin. Tapahtuma oli näin samalla ” kodin ja koulun” yhteinen päivä. Myös median edustajat olivat paikalla. Tapahtumasta oli laajahkot jutut niin Etelä-Saimaa lehdessä :Etelä-Saimaa lehden juttu 8.9.2018 verkkolehti- AgrOlympic kisailut kuin myös Länsi-Saimaan Sanomat ( alla) Juttu AgrOlympic-kisailusta LänsiSaimaa sanomat 12.9.2018 Kisailussa oli tehtäväkenttä 1- 6 luokkalaisille ja oma 7- 9 luokkalaisille. Molemmille ryhmille oli tehtäväkentällä 8 erillistä tehtäväpistettä, joilla kisailtiin ja myös opittiin leikin ja tehtävien myötä maaseudun elämästä ja elinkeinoista. Oppilaat ja opettajat antoivat myös palautetta tapahtumasta: – pisteet mukavia ja pieniä lapsia innostavia – jonottamista jossakin kohdassa liikaa, osan mielestä meni sopivasti – vaivaa oli nähty pisteiden keksimisessä – talkoolaisia kiiteltiin paljon, selittivät pisteet rennosti – trippimehut oli mukava yllätys monen mielestä – koneet ja laiteet oli kysyttyjä ja monen mielestä parhaat AgrOlympic- kisailu tapahtui Saimaanharjun yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevalla ulkoilualueella ( Saimaanharjun montulla) klo 09.00 – 13.00. Tapahtuman järjestäjinä olivat maamiesseura, tuottajta ja maaseutunaiset. Tapahtuma toteutettiin talkooperiaatteella ja peräti 21 talkoolaista oli järjestelyissä ja tapahtumapisteillä mukana. Kunta arvosti myös AgrOlympic- kisailun järjestäneitä talkoolaisia ja niinpä kunnan toimesta järjestettiin talkoolaisille erillinen kakkukahvitilaisuus vielä ti 25.9.2018 klo 14.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun ruokalassa.

 Nasta ”Niksula ” pe-su 7.-9.9.2018 Niinisalo

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.

 

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 23.9.2018 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta. WP_20170924_10_00_06_ProMaamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina jumalanpalveluksen toteuttamiseen. WP_20170924_11_11_59_Pro Kirkonmeiningin jälkeen oli tarjolla keitto- ja kahvitarjoilu seurakuntatalolla (Savilahdentie 18 A). Kahvi- ja täytekakkutarjoilusta vastasivat Taipalsaaren maaseutunaiset.  Samalla myös vietettiin Taipalsaaren Sydänyhdistys ry:n 30-vuotisjuhlaa arvokkaine ohjelmineen.  Tenori Markus Leivon lauluesitykset sykähdytti erityisesti juhlaväkeä. Markus Leivon lauluesitys 23.9.2018 seurakuntasalilla Katso ohjelma: Kutsu Taipalsaaren sydänyhdistys 30v juhlaan 23.9.2018

LOKAKUU 2018

 

Miesten ja naisten yhteinen thai-ruokakurssi lauantaina 13.10.2018 klo 12.00 -15.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä (os. Ankeriaantie 10, 54915 Saimaanharju)

Miesten ja naisten yhteisellä Thai-ruokakurssilla perehdyttiin Thai-ruokien valmistukseen ammattilaisten opastuksella Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä.  Kaikkiaan ruokakurssille osallistui 17 henkilöä. Kevätkääryleen teko menossa 13.10.2018 Pitopalvelu Sam Phi Nongin henkilökunnan opastuksella valmistamme maistuvan thaimaalaisen ateriakokonaisuuden sekä pääsemme myös tutustumaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ja ruoanvalmistuksen saloihin. Kurssin opettajina toimivat Jani ja Sudarat Kettunen. Heidän johdollaan 17 hengen voimin valmistettiin ensin yhdessä yhdessä kevätkääryleitä.  Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja valmistettiin Tom Yam kanakeittoa, porsasta hapanimeläkastikkeessa ja lohta vihreässä curryssa. Soppaa tulelle Jälkiruuaksi valmistettiin makeaa riisiä, mangoa ja kookosmaitokastiketta . Lisäksi keitettiin thaimaalaista jasmiiniriisiä.  Lopuksi sitten nautittiin tämä yhdessä laitettu Thai ruokakokonaisuus yhteisen pöydän ääressä. Kaikki Thai-ruokalajit alkupaloista jälkiruokaan ovat maistuvia. Ehkäpä lohisoppa vihreällä curryllä oli se kaikkein  maistuvin kokonaisuus. Lohisoppaa vihreällä currylla ruokakurssin suosikki Kiitokset kurssilaisille. Olipa mukava nelituntinen Thai-ruokaa yhdessä kokatessa ja ennenkaikkea sitä yhdessä nauttiessamme. Sudaratille ja Janille iso kiitos myös. Teidän johdolla ja opastuksella oppi meni perille ja hyvää tuli. Teitä ja Pitopalvelu Sam Phi Nongia voi suositella. . (https://www.thaimaalainenpitopalvelu.fi/   ja https://www.facebook.com/samphinong/ ) Kurssin hinta oli 20 euroa/henkilö sisältäen opastuksen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun

MARRASKUU 2018

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KOKOUS JA KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 22.11.2018 Taipalsaaren kunnantalolla VETI VALTUUSTOSALIN TÄYTEEN KUULIJOITA

WP_20181122_19_30_29_Pro Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen. Kokouksen jälkeen oli  klo 19.15 alkaen kaikille osallistujille tarjolla ilmaiseksi jouluriisipuuro-ja kahvitarjoilu.  Varsinaisessa kokouksessa vahvistettiin myös vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio ( Toimintasuunnitelma-2019 Maaseutunaiset ry ) Ruokailun ja kahvin jälkeen oli kaikille avoin yhteinen kokousesitelmä. Kokousesitelmä oli  myös yhteinen tuottajien , maaseutunaisten ja maamiesseuran kokousväelle. KOKOUSESITELMÄN piti FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Esitelmän aiheena oli Taipalsaaren kunnan 450 historiahanke ja tähän liittyvä valmisteilla oleva paikallishistoriateos. Hankkeen päätoimittaja on FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Hankkeessa on myös neljä muuta kirjoittajaa ja hanketta valvoo historiatoimikunta, johon kuuluu Taipalsaaren kunnan ja seurakunnan edustajia. FT Kristiina Korjonen -Kuusipuro puhuu yleisölle Nyt oli ainutlaatuinen mahdollisuus jo ennakkoon kuulla tulevasta Taipalsaaren kunta 450 vuotta paikallishistoriateoksen sisällöstä ja sekä myös antaa vielä palautetta historiateoksen päätoimittaja Kristiina Korjonen-Kuusipurolle. Esitelmä olikin tosi kiinnostava ja niinpä palautekeskustelussa tulikin runsaasti puheenvuoroja. Historiateos on nyt loppusuoralla ja se valmistuu vuoden 2020 lopulla juhlistamaan Taipalsaaren 450 juhlavuotta vuonna 2021.  ISO KIITOS Kristiiina Korjonen – Kuusipurolle esitelmästä !!

JOULUKUU 2018

 

Pikkujoulumatka Tallinaan joulumarkkinoille 1.-2.12.2018 (lauantai-sunnuntai)

Maaseutuseurojen yhteisenä vuoden lopun tapahtumana oli suunniteltu toteutettavaksi pikkujouluristeily Tallinaan. Minimitavoite pikkujoulumatkan toteuttamiseen oli 40 henkeä. Valitettavasti emme saaneet määräaikaan ( 27.10.2018) mennessä riittävästi ennakkoilmoittautuneita mukaan, joten tällä kertaa jouduimme perumaan tämän maaseutuseurojen yhteisen pikkujoulumatkan. Kato tarkempi ohjelma ja matka-aikataulu: Tallinna pikkujoulumatka esite

 Reinikkalan tonttumaa- tapahtuma 11.12.2018 klo 18.00 – 20.00 sai väen liikkeelle

Tiistai-illan 11.12.2018 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli taas runsaan joukon väkeä jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkkilän kylällä. Polku tonttumaahan Reinikkalan tonttumaa-joulutapahtuma järjestettiin nyt jo 20 kerran. Perinteisesti tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Kilkkilän ja Olkkolan kylän väki yhteistyössä seurakunnan kanssa. Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat osallistuivat nyt 3. vuosi perättäin myös tämän tapahtuman järjestelyihin.  Näin tästä pitkään jatkuneesta jouluperinteestä on tullut myös maaseutuväen yhteinen joulutapahtuma Taipalsaarella. rhdr

.

Tällä kertaa väkeä saapuikin tapahtumaan yli sata henkeä; niin lapsiperheitä, aikuisia kuin vanhempiakin. Reinikkalan tonttumaa- tapahtuman avaussanat esittivät Raimo Turunen ja Asko Saikko. Seurakunnan terveiset ja joulun sanomasta puhuivat kirkkoherrat Luntinen, Kurkaa ja Koskimäki. Tapahtumassa kuultiin myös lasten esittämänä joululauluja sekä myös koko porukalla niitä laulettiin.

rhdr

rhdr

Mielenkiintoisena esityksenä oli Tuomo Valtosen esitys, jossa hän kertoi erilaisista soittokelloista , joita ennen vanhaan oli käytössä. Myös lapset pääsivät niitä kokeilemaan ja soittamaan. Tapio Niemi muisteli ja kertoili myös väelle entisajan perinteistä. Illan ehdoton kohokohta olikin paikallisten Kilkkilän miesten toimesta toteutettava perinteinen ” Tiernapojat” joulunäytelmä. mde Lasten suosikki illan ohjelmassa oli paikalle ennättänyt joulupukki muorinsa kanssa. Lapset pääsivät kertomaan pukille toiveistaan ja pukki ja muori jututtivat lapsia siinä samalla. Myös  mehua ja pipareista oli kaikille tarjolla nautittavaksi.

Näin vuonna 2018

Täydennämme vuoden varrella  www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain. Nähdään tulevissa tapahtumissamme ! *********************************************************************** YHTEENVETOA VUODELTA 2017 ********************’*********************************************************************

TAMMI– JOULUKUUN 2017 AIKANA TOTEUTETUT TAPAHTUMAT

TAMMIKUU-2017    

Maaseutunaisten vuoden 2017 liikunnallinen aloitus 21.1.2017 klo 14 Väinölässä

TRE terapiaan tutustuttiin joukolla lauantaina 21.1. klo 14 Väinölässä. Osallistujat-TRE liikunta 21.1.2017 VäinöläTrauma Releasing Exercises eli TRE on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutukset ilmenevät nopeasti. TRE-harjoitus käynnistää luonnollisen palautusmekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Ohjaajana oli Satu Pusa. Järjestäjänä maaseutunaiset.  Tapahtuma kiinnosti ja paikalle saapui yli 20 osallistujaa. Mukava liikunnallinen käynnistys vuodelle 2017.

 

HELMIKUU-2017

 

Kirjailija Marja Björkin vierailu torstaina 2.2. klo 18-19.30 Lappeenrannan kirjastossa.

Marja Björk on julkaisut vuosina 2008-2016 kuusi kirjaa, joista uusinta ”Lainaa vain” käsitellään laajimmin tapaamisessa. Kirjailija on kertonut seuraavan olevan kirjoilleen yhteistä: Luon henkilöhahmoja, joiden elämäntyyli ja arvot, teot ja ratkaisut saavat lukijan vastahankaan, ihmisiä, jotka iljettävät lukijaa ja elävät ihmisten mielestä väärin. Tarvitsen vastenmielisiä tyyppejä, jotka lukija lopussa hyväksyy ja joita hän ymmärtää ja ehkä jopa rakastaa. Marja Björk, kuva_Ville_Juurikkala[1]Torstaina 2.2. klo 18-19.30 kirjailija Marja Björk kertoi työstään ja kirjoistaan Lappeenrannan pääkirjaston Tarinasalissa. Hän kertoi tuotannostaan ja uusimmasta teoksestaan Lainaa vain, joka ilmestyi syksyllä 2016 ja kertoo ylivelkaantuneen perheen tarinan. Björk kirjoittaa näennäisen kepeästi syvää ja monikerroksista tarinaa. Hän tarttuu henkilöidensä kipupisteisiin tarkasti ja valppaasti, tuo esille oleellisia ajan ilmiöitä ja saa lukijan rakastamaan henkilöitä, joiden valintoja vastustaa. Marja Björk on kirjoittanut mm. transsukupuolisen lapsen tarinan Poika, joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana ja on käännetty hollanniksi ja tanskaksi. Hän on käsitellyt tabuaiheita myös teoksessaan Mustalaisäidin kehtolaulu. Haastattelijana toimi Heli Sahlman. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Taipalsaaren maaseutunaisten kanssa Tapahtuma oli osa Naisvoimaa – viikkoa ja maaseutunaiset järjestivät sen kirjaston kanssa yhteistyössä. Kuva/Ville Juurikkala

 

Sunnuntaina 26.2.2017 klo 12.00- 15.00 koko perheen laskiaistapahtumasssa viihdyttiin Haikkaanlahdella.

Tapahtuman vetonaulana oli mahtava laskiaismäki sekä viihdyttäjänä tangokuningas Jukka Hallikainen sekä muuta mukavaa ohjelmaa ja buffet

wp_20160207_13_37_40_proTapahtumasta lyhyt kuvaus oheisen linkin kautta:Laskiaisrieha Hikkaanlahdella 26.2.2017

Tarjolla oli mukavaa laskiaisohjelmaa, yhdessä oloa ja huikean pitkä ja turvallinen laskiaismäki, jossa niin pienet kuin vähän isommatkin saavat kokoa laskiaismäen riemua.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus !

Katso ohjelma: Laskiaistapahtuman 26.2.2017 ilmoitus

???? Vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen oli mukana tapahtumassa ja hän juonsi ja lauloi ja laulatti laskiaisväkeä tapahtuman aikana. Ohjelmassa oli myös lapsille hevosajelua, leikkimielisiä kisailuja ja muuta mukavaa ohjelmaa.  Myös arpajaiset ja hyvät palkinnot ! Omat liukurit ja pulkat olivat ahkerassa käytössä mäenlaskussa ! Buffetissa oli myös tarjolla sopivaa evästä; maistuvaa hernekeittoa, grillimakkaraa, mehua,kahvia, pullaa jne. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat maamiesseura ja maaseutunaiset. Tapahtumaan olivat tervetulleita niin jäsenet perheineen kuin myös kaikki muutkin. Myös yhteistyötahomme olivat mukana ja tavattavissa tapahtumassa.

MAALISKUU-2017     

Koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä 11.3.2017 klo 10 -14.00

17191239_1889710721272225_6608663145202934513_n[1]Joutsenon Myllymäessä aurinko paistoi ja väki viihtyi.

Laskettelun riemua, iloisia ilmeitä, mukavaa yhdessä oloa, kisailuja ja buffetistäa herkullista vatsantäytettä grillimakkaran, kahvin, mehun ja munkin kera. Kiitos järjestelyistä Kaakkois-Suomen tuottajaliitoin nuorille tuottajille !!

 

Tutustuminen raakaravintoon lauantaina 25.3.2017

”Kakkuja ja namuja elävän raakaravinnon keinoin”-kurssi pidettiin Saimaanharjun koulun kotitalousluokassa. 17458213_1896710677238896_4886782588156797272_n[1]

Paikalla oli 11 innokasta oppijaa. Ensin Irma kertoi meille raakaravinnosta yleensä ja sitten hän teki meille suklaavaahtoa maistiaisiksi. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään ja sitten yleiskoneet alkoivat tekemään työtään. Jokainen ryhmä valmisti 2 eri tuotetta ja niinpä lopuksi kahvin tai teen kera pääsimme nauttimaan marjapiirakkaa, pähkinäsydämiä, key lime piirakkaa, hedelmänamuja, vadelma-mustikka-suklaakakkua ja makoisia patukoita. Kiitokset Irmalle ja ahkerille oppilaille

HUHTIKUU-2017

Tutustuminen Salpalinjaan lauantaina 8.4. Miehikkälässä.

Salpalinja museolla retkeläiset toivotti tervetulleeksi ” luutnantti Rissanen” alias Kari Suoknuutti. Hän kertoi aluksi Salpalinjamuseon toiminnasta ja sen pihapiirissä olevista Salpalinjan rakenteista ja Salpalinjan rakentamisesta. Ryhmä maastossa salpalinjalla 8.4.2017Reilun tunnin esittelyn jälkeen siirryttiin maastoon ja oppaina oppaina toimivat lappeenrantalaiset salpalinjaoppaat Pekka ja Matti Kivinen, joiden asiantuntevalla opastuksella saatiin aimo annos tietoa Salpalinja rakentamisesta ja Salpalinja sisältämistä rakenteista. Samoin päästiin tutustumaan  maastoon Salpalinjan rakenteisiin ja siinä riittikin ihmeteltävää. Kaikkiaan retkelle osallistui 15 osallistujaa. Reitin varrella on useita tutustumiskohteita, joissa oppaamme kertoivat Salpalinjan rakentamisesta ja itse linjasta. Reitin varrella oli  myös laavu, jossa voitiin paistaa makkaraa ja nauttia eväistä. Tutustumisreitin pituus on oli tällä kertaa maastossa noin 3-4 km. Sää suosi ja retkeläiset viihtyivät. Maaseutunaiset ja maamiesseura tarjosivat ilmaisen kuljetuksen (bussimatka Taipalsaari-Lpr-Miehikkälä ja takaisin) jäsenilleen.  Opastus ja museon pääsylippu 15€/ osallistuja (ei jäsenet 30€) olivat omakustanteiset.

 

Opintomatka Tarttoon Maamess – 2017 näyttelyyn 21.-23.4.2017

Opintomatkalla tutustuttiin Maamess-2017 näyttelyyn, jossa oli esillä laajasti maa-ja metsätalouden konevalikoimat sekä elintarvike- puutarhatuotanto ja metsätalous. Maamess-2017 näyttelyssä kävi tänä vuonna yli 40.000 kävijää. WP_20170421_14_38_33_ProMaamess-2017 näyttely oli mielenkiintoinen näyttely ja matkallemme osallistui maksimimäärä lähtijöitä; yhteensä 28 osallistujaa. Mukana oli väkeä Taipalsaarelta, Lemiltä, Joutsenosta, Savitaipaleelta ja myös Miehikkälästä ja jopa Kotkasta. Miesten ohella myös Taipalsaaren maaseutunaisten edustajia oli mukana matkalla. Monipuolinen osallistujajoukko antoikin mukavan mahdollisuuden matkan kuluessa vaihtaa ajatuksia ja kehitellä uusia ideoita. WP_20170422_12_54_50_ProNäyttelyssä päästiin näkemään Virona maatalouden nykykuva ja näyttely tarjosikin monipuolisen kattauksen niin koneiden muodossa kuin myös Viron elintarviketuotannon , puutarhatuotannon kuin myös metsätalouden koneistuksen osalla. Näyttelykentällä ulkona oli katseltavaa samoin kuin 5 sisähallissa. Näyttelypäivän päätteeksi tutustuminen Eestin lokakuussa 2016 avattuun kansallismuseoon olin myös katsomien arvoinen kohde. Näyttelypäivän päätteeksi yhdessä nautittu illallinen Tarton perinteisessä ” Pussirohu-kelder- ravintolassa” (Ruutikellari) kruunasi näyttelypäivän. Meno- ja tulomatkalla aika ei myöskään käynyt pitkäksi. Joukosta löytyi ohjelman esittäjiä; mm. laulumiehiä Lemin suunnalta

TOUKOKUU-2017  

Nasta ”Leijona” pe-su 5-7.5. Hattulassa (Parolannummen panssariprikaati)

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Yhdistyksestämme Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija, Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.

Röytyn pihapiirin kunnostus

Tavoitteena on, että kiinnostuneista saataisiin koottua talkooporukka, joka kasvukauden aikana pitäisi istutuksia ja pihamaata kunnossa. Yhdistyksemme jäsenten lisäksi mukaan on haastettu marttoja. Syksyllä 2016 talon edustan kukkapenkkiä kitkettiin kerran, mutta työ jäi kesken. Toivotaan, että innostus olisi keväällä syksyistä suurempaa.

”Koululaisten oma perunamaa”- projekti käynnistyi yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa.

Maanantaina 29.5.2017 yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa toteutettiin Röytyn kotiseututalon viereen ” koululaisten oma perunamaa”.

Istutuksen iloa nuorimmillaTaipalsaaren kirkonkylän koulun tarjoutui mahdollisuus tutustua pienehkön oman perunamaan toteutukseen. Oppilaat osallistuivat tähän tapahtumaan klo 09.00 alkaen luokittain. Puolen tunnin välein luokat saapuivat paikalle. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui n. 160 oppilasta opettajineen.  Näin koululaisille tarjoutui mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuus nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa. Tämä on myös Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Koululaiset istuttivat omalle perunamaalle kolmea suosittua ruokaperunalajiketta: Siikliä, AnneBellaa ja Veloxia. Järjestäjien puolelta Markku Siitonen toimi ” perunamaan pehtoorina” ja hän myös huolehtii kesän aikana perunamaan hoidosta. Tapahtuman päätteeksi koululaisille jaettiin myös pieni yllätyslahja mukaan otettavaksi. Koululaisten perunamaa sijaitsee Röytyn kotiseututalon pihan viereiselle mv. Juha Ahokaisen omistamalle pellolle. Perunasatoa on tulossaHeinäkuun lopulla näyttI perunamaalla tosi hyvältä. Kasvusto oli varsin rehevä ja peruna kukkii. Joten satoa päästiin korjaamaan koulujen alettua. 1.8.2017  siistittiin koululaisten perunamaan reunat rikkaruohoista ja samalla vilkaistiin , millä mallilla perunamukuloiden kasvu on. Ja hyvältähän se näytti, kuten kuvata voi päätellä. Lisää tietoa tapahtumassa oheisessa tiedotteessa: Taipalsaaren koululaisten oma perunamaa tiedote 29.5.2017

 

 KESÄKUU-2017    

Kosteikkopyöräily 10.6.2017 ja samalla maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma

Pyöräily ja ” Impi saunoo” tapahtuma toteutettiin Röytty-Rehula–Jänkäsalo reitillä oheisohjelmineen yhdessä Taipalsaaren nuorisoseuran kanssa. Reitin kokonaispituus edestakaisin on n. 24 km.

SONY DSC

Reitin varrella leppoisan pyöräilyn yhteydessä tutustuttiin myös ” avoimet kylät” tapahtumaan Jänkäsalossa. Jänkäsalon kyläyhdistys kyläpäällikkö Tuomo Hyyryläisen johdolla oli järjestänyt mukavaa yhdessäoloa ja ohjelmaa lossirannassa Jänkäsalossa. Ja mukana oli myös ” mobiilisauna”, jossapa nähtiin impien saunovan ja nauttivan makoisista löylyistä pyöräilyn lomassa! Reitin varrelle oli mahdollisuus tutustua Matti Karhun omistamaan valmiiseen ja hyvin toimivaan kosteikkoon Laukniemen kylässä.  Lappeenrannan seudun ympäristötoimen johtaja Ilkka Räsänen kertoi kosteikkorakentamisesta Taipalsaarella ja niiden merkityksestä ja vaikutuksesta vesistön suojelussa ja maiseman hoidossa Impi saunoivat 10.6.2017 Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma. Tapahtuman järjestäjinä olivat Taipalsaaren maaseutunaiset, maamiesseura ja nuorisoseura. Tapahtumaan osallistui n. 40 henkilöä. Kiitos kaikille mukana pyöräilleille ja myös Jänkäsalon kylän vieraanvaraiselle väelle. Taipalsaaren kosteikkopyöräily-tapahtumasta tarkemmin oheisessa esitteessä: Taipalsaaren kosteikkopyöräily 10.6.2017 esite

 

HEINÄKUU-2017       

Taipalsaari-päivät tapahtumat pe-su 30.6 – 2.7.2017

 

Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avajaiset ja minimaaseutunäyttely- ja perinnepäivä Röytyssä sunnuntaina 2.7.2017.

Tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa!     Maaseudun perinnepäivässä kohtasi historia ja tämän päivän maaseudun elinkeinot

Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avaus oli perinnepäivän kohokohta. WP_20170702_12_05_02_RichAvomuseossa saatiin Taipalsaaren alueelta koottuja harvinaisia vanhoja traktorityökoneita lähtien 1940 luvulta alkanen. Maaseudun perinnepäivään ja työkonemuseon avajaisiin sekä ” syödään yhdessä tapahtumaan” Röytyn pihatossa osallistui noin 1000 osallistujaa 2.7.2017 perinnepäivässä. WP_20160703_12_39_39_Pro Maaseudun perinnepäivän muu ohjelma sisälsi teemaan liittyen erilaisia perinnetyönäytöksiä, vanhoja koneita mutta myös tämän päivän maaseudun ja sen toimijoiden esittelyä. Myös SA Int osasto saatiin mukaan kuin myös paikallisten tuottajilta lähiruokaa paikan päällä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi. Maistuva maaseutu oli sanamukaisesti tapahtumassa tarjolla. Myös lukuisa määrä yhteistyötahoja tuli mukaan perinnepäivän toteuttamiseen. Saimaan ympäriajon museoajoneuvojen pysähdyspaikka oli myös tapahtuman yhteydessä. Siispä perinnepäivä tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle! Syödään yhdessä & maistuva maaseutu” – teemalla paikallinen ruokatarjonta myös vahvasti esillä. Tarkemmin perinnepäivän tapahtumista oheisesta esitteestä: Maaseudun perinnepäivä 2.7.2017 Röytyssä ohjelma Paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle!

Opintomatka Västänkvarn peltopäivään 6.7.2017 Inkooseen kokosi lähes 40 osallistujaa

Västankvarn peltopäivä

 

Opintomatkan järjestäjinä olivat Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat yhteistyössä Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseuran kanssa. Västänkvarn peltopäivä oli kesän huippukohta maatalouden ammattilaisille; niin perinteisen tavan kuin luomutuotantoa harjoittaville maatilayrityksille.  Opintomatkasta ja peltopäivästä ohessa tarkemmin:Västänkvarn peltopäivä 6.7.2017 esite 

Peltopäivässä tutustuttiin asiantuntijoiden opastuksella tai omatoimisesti peltopäivän monipuoliseen ohjelmatarjontaan

Peltopäivän koekentälle oli tehty valmiiksi tutustumista helpottava kenttäkierros. Kierroksella sai tutustua asioihin asiantuntijoiden opastuksella ruuduilla näkyviin asioihin tai kiertää kierrosta omatoimisesti. Avuksesi oli kyltitetty kierrokset ja lisätty sinne video-opasteita, joita voit käyttää mobiililaitteillasi. Koeruuduilla pääsi tutustumaan mm.

 • laajoihin lajikekokeisiin, vertailtavissa ensimmäistä kertaa Suomen tärkeimmät viljalajikkeet
 • viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeisiin, kasvinsuojelu-, peittaus- ja siemenmääräkokeita
 • erikoiskasveihin mm. kumina, öljypellava, tattari, rehumaissi ja soija
 • luomutietoa mm. lajikkeista
 • kerääjä- ja saneerauskasveihin
 • IPM-kasvinsuojeluun
 • kasvinsuojeluruiskun suutinten valintaan ja suojakaistoihin
 • laajaan konekenttään ja työnäytöksiin
 • monipuolisiin asiantuntijapalveluihin mm. maan rakenteen ja vesitalouden vaikutukseen satoon
 • pienryhmätoimintaan

Kannatti lähetä mukaan – opintomatkan hinta vain 10 euroa/osallistuja

 

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.

RehulaKahvittelun myötä oli mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita Perinteiseen tapaan taas mentiin 8.7.2017 kahvittamaan Rehulan kesätorilla kävijöitä, kuten jo monena vuonna aiemminkin. Niin nytkin kuten useana vuonna aiemminkin , järjestettiin arpajaiset kahvituksen oheen. Näistä ponnisteluista olemme saaneet tarpeellisia varoja yhdistyksellemme. Taipalsaaren tuottajien kesäteatterimatka  ke 19.7.2017 Mäntyharjun kesäteatteriin katsomana ” Eloa ja kuvaa” musiikkinäytelmää. Eloa ja kuvaaKesäteatterimatkan pääjärjestäjä oli Taipalsaaren tuottajayhdistys. Teatterimatkan oli keskiviikkona 19.3.2017. Bussi lähti Taipalsaaren kirkonkylältä n. klo 17:00. Tuottajat olivat  kutsuneet myös maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheenjäsenineen mukaan matkalle. Osallistujille tarjottiin  ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui maksimimäärä osallistujia eli 45 henkeä. Musiikkiteatteriesityksen jälkeen illan pääesiintyjä Maria Tyster tuli jututtamaan ja juttelemaan taipalsaarelaisten kanssa. Tämä kruunasi matkan. Iso kiitos MTK Taipalsaari ry:lle hyvistä matkajärjestelyistä.

ELOKUU -2017

 

Röytyn pihattopiknik 26.8.2017 klo 19.00 kokosi 40 hengen joukon  nauttimaan omia eväitä ja viihtymään yhdessä 100 kynttilän tunnelmassa

 Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressä

”Röytyn pihattopiknikille” yhteisen pöydän ääreen kokoontui 40 hengen joukko piknik syömisen merkeissä. Ja samalla mukavaan oleskeluun ja tunnelmaan haitarimusiikin sekä 100 elävän kynttilän valaisemana. Röytyn pihattopiknik li kaikille avoin tapahtuma. Kuten piknik yleensä, niin myös Röytyn pihattopiknik toteutettiin periaatteella, että jokainen tuo omat eväät ja juomat mukanaan. Järjestäjien puolelta Röytyn pihattoon tuotiin grilli, jossa voi grillata omia eväitään. Myös lettujen tekijä oli paikalla, jolloin myös niistä päästiin nauttimaan. Mutta omat eväät ja juomat oli se tärkein juttu ja syönti yhteisen pöydän ääressä. Letut maistuivat – Kopio Tunnelmaa ja 100 päivää sataan teemaan liittyen toivomme tapahtumaan osallistuvien ottavan myös mukaan kynttilän, kynttilälyhdyn tai vastaan elävän tulen. Tavoitteemme on sytyttää 100 elävää tulta luomaan tunnelmaan tapahtumaan. Nuori pelimanni Eelis Vuorela soittelil pihattopikinikissä Röytyn pihattopiknikkiin tunnelmaa mainiolla tavalla toi elävän haitarimusiikin muodossa nuori harmonikkamestari Eelis Vuorela. Tapahtuman ” veturina” toimi Taipalsaaren kotiseutuyhdistys, joka oli kutsunut yhteistyötahonaan maamiesseuran ja maaseutunaisten väen perheineen ja tuttuineen mukaan Röytyn pihattopiknik-tapahtumaan yhteisen pöydän ääreen.


 

Maakuntaretki Luumäelle Salpalinjan Lusikkovuorelle ja Ukko Pekan Kotkaniemeen Suomi 100 juhlavuoden hengessä sunnuntaina 27.8.2017

Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maakuntaretken ja sille osallistui kaikkiaan 44 osallistujaa Etelä-Karjalan alueelta. Mukana oli myös 3 Salpalinjan opasta.. Retken hinta oli 15 euroa / henkilö sisältäen yhteiskyydin, ruokailun ja kahvin. Tapahtuma alkoi messulla Luumäen kirkossa, jonka jälkeen nautittiin Luumäen maaseutunaisten valmistama yhteinen lounas seurakuntakeskuksessa. Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan Lusikkovuoren luolaan sekä Salpalinjaan oppaiden johdolla. Tämän jälkeen oli ohjelmassa lopuksi vierailu Kotkaniemeen, jota esitteli Hilkka Suo-Anttila ja lääninrovasti Heikki Svinhufvud. Kiitokset Luumäen maatalousnaisille, Etelä-Karjalan maataloussäätiölle ja Luumäen kunnalle järjestelyistä ja taloudellisesta tuesta matkajärjestelyjä koskien. Matkan järjestäjänä ProAgria yhteistyössä ympäristön maaseutunaisten kanssa. Tutustuminen ” Ukko-Pekan” itsenäisyyden alun tapahtumiin Luumäen kirkonmäellä. Vierailu myös Salpalinjalle Lusikkovuoren luolaan tutustuen. Naiset ovat kutsuneet myös maamiesseuran väkeä mukaan. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

SYYSKUU 2017

Matka Riikaan – pohjoisen Pariisiin!  31.08.2017 – 02.09.2017

Lähde mukaan ProAgria Etelä-Suomen ja maa- ja kotitalousnaisten matkalle Riikaan Vielä muutama paikka vapaana – toimi nopeasti ! Riika - kuva Matkaohjelma:  Riika 2017 Torstai 31.8. Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 8:00. Matka alkaa Finnairin lennolla klo 9:30. Perille saavutaan klo 10:40 paikallista aikaa. Majoittuminen Konventa Seta hotelliin. Aikaa tutustua esimerkiksi Riian keskustoriin Perjantai 1.9. Lähtö klo 10 kohti Ozsolniekin kylää. Tutustuminen suomalaisen oppaan johdolla maatilaan, missä on vuodenmaidon ja juuston tuotantoa. Iltapäivällä on vierailu Baltezersin  arboretumissa, missä on 8 000 m2:n alueella noin 600 kasvilajia: havupuita, koristepensaita, pensasmustikoita ja erilaisia rhododendroneita. Täällä myös myydään kasveja. Lauantai 2.9. Nopeimmat ehtivät aamulla tehdä kierroksen puistoihin, jotka sijaitsevat vanhan ja uuden kaupungin välisellä vyöhykkeellä. Huoneiden luovutus klo 12 ja lähtö lentokentälle klo 15:45. Finnairin lento saapuu Helsinkiin klo 19:00. Matkan hinta jäsenille: 394 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 446 €/hlö 1 hengen huoneessa. Hinta ei-jäsenille: 404 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 456 €/hlö 1 huoneessa.uoneessa. Sitovat ilmoittautumiset 10.7.2017 mennessä: Outi Ahponen, outi.ahponen@fmt.fi tai puh. 0207 757 713. Vielä on muutama paikka vapaana, joten pikailmoittautumisella vielä ennättää mukaan

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadonkorjuu tapahtui ke-to 13.-14.9.2017 opettajien ja 130 oppilaan voimin ja maaseutuseurojen ohjaamana

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten omalla perunamaalla Röytyssä peruna kasvoi tosi hyvin kuluneen kesän aikana. Peruna istutettiin 29.5.2017 ja istutukseen osallistu Taipalsaaren kirkonkylän koulun 130 oppilasta yhdessä opettajiensa ja ohjaajien kanssa. Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten oma perunamaa 1.8.2017 Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin kesän aikana on voitu seurata oman perunamaan kasvua. Koululaisten perunamaalla oli kasvamassa SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Koululaisten oman perunamaa-projektin taustatahoina ovat toimineet Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset. Perunamaan ” pehtoorina” oli kesällä ollut Markku Siitonen, joka on huolehti kesällä tarvittavista viljelytoimista. Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadon korjuu tapahtui maamiesseuran ja maaseutunaisten ohjauksessa keskiviikkona 13.9.2017 ja torstaina 14.9.2017. Keskiviikkona perunan nostoon saapuivat ykkös – nelos- ja kuutosluokkalaiset ja torstaina olivat nostovuorossa kakkos,- kolmos – ja viidesluokkalaiset sekä pienryhmäläiset ja eskariluokka. Veloxia, AnneBelleä ja Siikliä nousi säkkitolkulla ja perunoita riitti myös jokaiselle oppilaalle kotiin viemisiksi. Kaikkiaan reilun aarin alalta perunaan korjattiin n. 500 kiloa, joten sato oli varsin hyvä. Iso kiitos ahkerille ja innokkaille nostajille sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle.. WP_20170914_10_20_25_Pro Yhteinen tapahtumamme kiinnosti myös tiedotusvälineitä ja tapahtumasta tehtiin juttua torstaina 14.9.2017 Yle:n valtakunnan verkkoon suoraan lähetykseen sekä myös illalla klo 17.00 ja klo 18.00 jälkeen olleisiin TV ykkösen valtakunnan uutislähetyksiin sekä paikallisiin TV:n Kaakkois-Suomen uutisiin. Kiitokset vielä oppilaille ja koulun opettajille & toimihenkilöille mukavasta yhteisestä perunaprojektista. Velox nousee 4 luokan voimin – Kopio Eikä tämä vielä tähän jäänyt.. Eikä tämä jäänyt tähän

Lauantaina 23.9.2017 klo 09.00-12.00 pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän koulun koululaisten perunapidot oman sadon perunasta Röytyn kotiseututalolla Röytyn pihaton pöydän ääressä

Aurinko antoi hyvän mausteen Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaiden omille perunapidoille Röytyssä lauantaina 23.9.2017. Oppilaiden oman perunamaan sadosta TSV:n pojat teki maistuvan perunakeiton, jota nautittiin n. 200 hengen voimin ( oppilaat, opettajat ja vanhemmat) Röytyn pihaton tukevan pöydän ääressä. Kyllä maistui. Tapahtumassa myös esiteltiin maaseutuseurojen toimesta Röytyn museot ja kestikievarin toimintaa oppilaille ja vanhemmillen.Oli hyvä päätös koululaisten oma perunamaa projektille. Kiitos oppilaille, opettajille tästä yhteistyöstä maaseutuseurojen kanssa.
Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.
Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.

********** Nyt toteutettu perunaprojekti oli Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Ja toteuttaa Suomi 100 vuotta teemaa ” syödään yhdessä”.

 

Maaseutuväen kirkkopyhä 24.9.2017 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen kirkkopyhällä kunnioittaan kesän ja syksyn sadonkorjuun päättymistä. WP_20170917_15_01_56_Pro – Kopio Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttavat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän totutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkkopyhässä saarnan pitää rovasti Teuvo Luntinen, liturgina toimii kirkkoherra Risto Koskimäki ja kanttorina Aure Niiva. Kolehti kerätään Taipalsaaren seurakunnan diakoniatyölle. Kirkonmeiningin jälkeen tarjotaan yhteiset kirkkokahvit seurakuntatalolla maaseutunaisten toimesta ja lisäksi kirkkokahvien yhteydessä kuullaan terveystieteen maisteri ja fysioterapeutti Tiina Ihalaisen esitelmä aiheesta ” Unen merkitys terveydelle”. Tervetuloa joukolla yhteiseen sadonkorjuusunnuntain kirkkopyhään

LOKAKUU 2017

Onnistumme yhdessä risteily 25.- 26.10.2017

Tervetuloa ProAgria Etelä-Suomen järjestämälle 22 tunnin m/s Europa –risteilylle! Risteilylle ovat tervetulleita maamiesseurojen ja maaseutunaisten jäsenet koko ympäri Suomea sekä ProAgrian suorajäsenet. tallink-silja_europa Onnistumme yhdessä risteily tarjoaa sekä mukavaa yhdessäoloa kuin myös viihdettä ja ammattiasiaa sitä haluaville. Hintaan sisältyy bussikuljetukset satamaan ja takaisin, risteily valitussa hyttiluokassa, kokoustilassa kahvibuffet, buffet-illallinen klo 20:30, meriaamiainen sekä matkan aikana ammattiohjelma ja messut kokoustiloissa. Lisätietoja toiminnanjohtaja /järjestöpäällikkö Karita Alen, puh. 0400-461708 tai sähköpostilla: karita.alen@maajakotitalousnaiset.fi Sitovat ilmoittautumiset 31.8.2017 mennessä (mahdolliset erikoisruokavaliot) sekä lisätietoja sähköpostitse eve.lilja@fmt.fi tai puhelimitse 0207 757 714. Tutustu ohjelmaan ja matkaan tarkemmin: Onnistumme yhdessä risteilyohjelma 25. -26.10.2017

 

MARRASKUU 2017

Havuseppeletalkoissa 2.11. ja 16.11.2017 valmistui taipalsaarelaisten yhteisenä talkooponnistuksena kaikkiaan 226 havuseppelettä itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sankarivainajien haudoille laskettavaksi. vanhalle koululle

Mahtavaa talkoohenkeä havuseppeletalkoissa Taipalsaarella!. NÖYRÄ JA ISO KIITOS KAIKILLE TALKOISSA MUKANA OLLEILLE Torstaina 16.11.2017 illalla yli 50 uutteraa talkoolaista kokoontui kirkonkylän vanhlle koululle ja talkootyön tuloksena syntyi 94 havuseppelettä sanakarivainajien haudoille laskettavaksi. seppeletalkoot 2 Lisäksi Vehkataipaleen Martat ilmoitivat saman iltana tehneen 15 havuseppelttä. Kaikkiaan 2 talkooillan tuloksen on nyt 226 havuseppelettä valmiina. Tästä määrästä myös Taipalsaaren koululaiset teki luokkiensa seppeleet; yht. 31 kpl. Seppeleet varastossaTaipalsaaren sankarihaudat Seppeleet on varastoitiin Röytyn vanhan navetan suojiin. Havuseppeleiden lasku tehtiin arvokkaasti sankarihautausmaalle sankarivainaijien risteille 6.12.2017 heti jumalanapalveluksen päätyttyä, jolloin tämä arvokas tapahtuma oli kaikkien nähtävissä. Havuseppeleiden laskemisen toteuttivat lähiomaiset ja Taipalsaaren partiolaiset ja Taipalsaaren reserviläiset.

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 23.11.2017 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla

Sääntömääräisessä vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kaudelle 2018-2020 Teija Arponen-Latto. Nykyinen puheenjohtaja Johanna Kahra jatkaa edelleen myös johtokunnan jäsenenä.

Samana iltana oli myös tuottajien ja maamiesseuran kokous kunnantalolla.

Maaseutunaisten kokouksen päätteeksi ja ennen maamiesseuran kokouksen alkua klo 19.15 oli  huomionosoitus ravikuningatar 2017 Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalolle ja ohjastaja Matti Nisoselle sekä illan mielenkiintoinen kokousesitelmä  yhteisenä molemmille kokouksille. Näiden jälkeen tarjottiin osallistujille tuottajien tarjoamana perinteinen pottuvelli ja kokouskahvit.

Isoisän laukku ja puhuja Kokousesitelmä oli mielenkiintoinen ja liittyi ” Suomi 100 vuotta teemaan”. Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus. Kokousesitelmän piti lääninrovasti Heikki Svinhufvud aiheenaan ” Suomi 100 vuotta – isoisäni UKKO PEKAN TARINA”. Esitelmässään lääninrovasti Heikki Svinhufvud kertoi, mikä merkitys Suomen itsenäisyydelle oli hänen isoisänsä presidentti Per Edvin Svinhufvudilla toiminnalla itsenäisyytemme alkuvuosina. Heikki Svinhufvud kertoi myös viimeiset terveiset ”Ukko Pekan” kodin Kotkaniemen kartanon korjauksen osalta ja sen avaamisesta yleisölle.  Esitelmä kiinnosti kuulijoita ja heitä oli peräti 82 osallistujaan paikalla Taipalsaaren valtuustosalissa. Kiitoksen illan puhujalle Taipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman kiittivät lääninrovasti Heikki Svinhufvudia mielenkiintoisesta esitelmästä ja luovuttivat hänelle pienenä muistolahjana  paikallista taipalsaarelaista historiaa ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan muodossa.

JOULUKUU 2017

 

Maaseutuseurojen yhteistä joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa vietettiin Väinölässä 2.12.2017 klo 18.00 – 21.00 peräti 77 hengen voimin. Kokonainen palvattu sika oli illan pääosassa ja se maistui.

Tapahtuma järjestettiin yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa oli mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä. WP_20171202_18_22_30_Rich Seurojen puheenjohtajat ( Asko Saikko ja Teija Arponen-Latto) toivottivat väen tervetulleeksi. Illan juontajana toimi ammattitaidolla Raili Leino. WP_20171202_18_09_19_RichWP_20171202_18_16_27_Rich Illan ohjelmaryhmän muodostivat Eero Juntunen, Asko Saikko, Esa Lautala, Teija Arponen-Latto, Jarmo Koivunen, Veikko Saira ja Raili Leino. WP_20171202_19_35_43_Rich Ohjelmassa kuultiin mm. ” Suomi sataa” laulu viime kesän säähän sopivine sanoituksineen, Juisen ” Sika lyrics- laulukuvaelma” sekä tilaisuuteen kuuluvat joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa vieraili sitten odotettu vieras; joulupukki. Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjosivat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi. Illan ruokaherkuista vastaa tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy. Tapahtuma  myötä päätimme yhteisesti Suomi 100 vuotta juhlavuoden viettämisen maaseutuseurojen yhteisenä tapahtumana. Tapahtumaan osallistui peräti 77 osallistujaa. Mukana olleille iso kiitos samoin kuin tapahtumassa ohjelmaan esittäneille. Mukavat ja maukkaat muistot jäi tästäkin yhteisestä tapahtumasta.

Reinikkalan tonttumaassa virittäydyttiin 12.12.2017 joulun tunnelmaan

 

kuva-3-elavilla-tulilla-valaistu-polku-reinikkalan-tonttumaahan Tapahtuman pitopaikka oli Reinikkalan kylällä. Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus. Tien varrelta johti tunnelmallinen joulupolku aidoilla tulilla valaistuna tapahtumapaikalle, tonttumetsään, jossa tonttumaan tulet luoivat jouluista tunnelmaa. Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Mm, Kilkkilan miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma ja muuta mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Joulupukki ja lapset Tapahtumaan osallistui n. 70 henkilöä. Erityisesti lapsiperheitä oli paljon mukana. Joulupukkikin tuli yllätysvieraana paikalle lasten riemuksi.

RAUHAISAA JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018

 Hauskaa Joulua ja Riemukasta Uutta Vuotta 2018