Tulevaa toimintaa

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme ja toimintaamme vuonna 2020

 

Maa- ja kotitalousnaisten vuosien 2020-2022 teemana on ” Maaseudun lumo(a) – kohti kestävämpää kehitystä” . Teemalla halutaan kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja kääntää kehitystä luonnon monimuotoisuutta korjaavaan suuntaan. Suomalainen maaseutu antaa meille ainutlaatuisen elinympäristön, laadukkaita raaka-aineita, vaihtelevaa luontoa maisemineen ja erilaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä. Järjestöpuolella maa-ja kotitalousnaiset toteuttaa vuosina 2020-2021 ” Pieni pala maaseutua” järjestökampanjan. Tähän kampanjaan haastetaan mukaan myös kesäasukkaita kuin myös kuntamme koululaisia.

 Päivitämme alla olevien tapahtumalistaa vuoden varrella.  Jo toteutetut tapahtumat on siirretty www-sivuillamme kohtaan ” Mennyt toiminta / vuosi 2020  ”

Ohessa  alla on myös vuoden 2020 toimintasuunnitelma sekä vuoden ensimmäinen jäsenkirje. Toimintasuunnitelmasta pääsee näkemään koko vuoden toimintamme tiivistettynä  maaseutunaisten osalla. Jäsenkirje puolestaan kertoo lähikuukausien toiminnastamme.

Toimintasuunnitelmat:

Jäsenkirjeet:

Maaseutunaisten vuoden 2020 tapahtumat  kuukausittain. 

 

 

HUHTIKUU 2020

Teatterivierailumatka 18.-19.4.2020  Tampereen Teatteriin katsomaan ” Notre Damen kellonsoittaja” musikaalia On jouduttu PERUMAAN.

Kaikille matkaan ilmoittautuneille on lähetetty viesti peruutuksesta, sekä matkan maksaneille ohjeet toimimiseen maksujen palauttamiseksi. Valitettavasti tämä korona pandemia sotkee kaikkea toimintaa ja hyvin poikkeuksellisia toimia joudutaan tekemään. Näin tämä voitetaan, saadaan tominnat rullaamaan normaalilla vauhdilla, tsemppiä kaikille!

Teatterimatkan Tampereelle la-su 18- 19.4.2020  tehdään yhdessä MTK Taipalsaaren tuottajien ja maaseutunaisten kanssa. Matkan pääkohteena on teatterivierailu Tampereen Teatteriin katsomaan ” Notre Damen kellonsoittaja” musikaalia.

Matkalla myös muita mielenkiitoisia tutustumiskohteita kuten vierailu Rönvikin viinitilalla.

Matkan hinta tulee olemaan luokkaa 150-160 €/hlö sisältäen teatteriliput ja majoituksen 2 hlö huoneessa. Bussikuljetuksen tarjoamme ilmaiseksi.  Ruokailut ja kahvit omakustanteisia.

Ilmoittautumiset 28.2.2020 mennessä: Asko Saikkolle, puh. 040-5075842; Heli Sahlmanille puh. 0400-257897 ; Markku Hulkkoselle puh.0400-911598 ja Sari Kantoselle, puh. 050-3058382 .

Nasta Savotar 2020 Vekarajärvi

Tapahtuman järjestää Naisten valmiusliitto

Ilmoittautuminen 5.-6.2.2020

Toukokuu 2020

”Taipalsaaren koululaisten oman metsän hiilinielu” teeman toteutus huhti-toukokuun vaihteessa

Huhti- toukokuun vaihteessa toteutetaan Taipalsaaren koulujen ja maaseutuseurojen yhteinen metsäprojekti, jonka puitteissa Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan maaseutuseurojen ohjauksessa omat puuntaimet kunnan osoittamalle metsäpalstalle.

 

Tavoitteena on, että myös jatkossa tulevina vuosina aina aloittavat 1 luokkalaiset istuttavat ko. palstalle omat puuntaimet. Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan ” Taipalsaaren koululaisten  oman metsän hiilinielua” sekä havainnoimaan sitä ja myös hyödyntämään sitä osallistavassa oppimisessa.

 

Kesäkuu 2020

Impinpäivän ulkoilu Sarviniemessä  11.6.2020

Impinpäivän liikunta ja ulkoilutapahtuma on maaseutunaisten toimintaan perinteisesti kuuluva tapahtuma alkukesästä.

Tällä kertää mennääkin sitten porukalla Taipalsaaren Sarviniemeen, joka on aivan upea ulkoilupaikka.  Ja paikka missä voi viihtyä tulistelemalla, kahvittelemalla ja pientä purtavaa nuotiolla tekemällä

Saatikin kun Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on sitä viime vuoden aikana laittanut kuntoon kunnostamalla nuotiopaikkoja ja myös rakentamalla infotauluja, joista saa tietoa  Sarviniemestä ja sitä ympäräivästä luonnosta.  Saimaan norppiakaan unohtamatta.

Maaseudun perinnepäivä  Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 28.6.2020 klo 11.00-15.00.

13509081_1209566752410725_8906234098608252208_n[1] – Kopio

Maaseudun perinnepäivässä 28.6.2020 saadaan kokea vanhan ajan maaseututunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen.

Väki viihtyi

Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille.

Maaseudun perinnepäivässä voi tutustua vanhan ajan työtapoihin ja käsityötaitohin. Tällä kertaa uutena ohjelmanumerona on tervan polttonäytös . Se sopiikin  tapahtumaan ;   onhan Röytyn pihaton katto tervattu kuukausi pari aikaisemmin.  Röytyn pihapiirissä voi myös tutustua vanhoihin traktorityökoneisiin avomuseossa sekä hevosajoneuvomuseossa päästä näkemään, millaisilla laitteilla ennen vanhaan toimittiin ja liikuttiin.

Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi tullenee tapahtumaan myös perinnepäivän päätteeksi.

Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä.  

Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat sekä  kotiseutuyhdistys ja käsityöläiset, 

Heinäkuu 2020

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 4.7.2020 klo 10.00 – 12.00

Rehulan kesätori on mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita. Eri seurat huolehtivat vuorollaan kahvituksen järjestelyistä.

Taipalsaaren maaseutunaisten järjestämänä Rehulan kesätorilla kahviteltiin lauantaina 4.7.2020 klo 10.00 – 12.00.

Rehula

Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa tarjolla on kahvia, leivonnaisia ja  ehkäpä myös arpoja  hyvine palkontoineen. Väkeä kesätorilla on aina ollut kiitettävästi ja väki on viihtynyt. Näin  varmaan myös tulevana kesänä.

 

MTK Taipalsaaren kesäteatterimatka 23.7.2020 Parikkalaan  

MTK Taipalsaari ry järjestää taas jo 6. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuvat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.  

 

Parikkalan katetulla areenalla Simpelejärven opiston teatteriryhmä Parikanpäreet esittää hulvattoman vauhdikkaan musiikkikomedian Latotanssit. 

Esityksen tapahtumat ajoittuvat 1970-luvun alkupuolelle.

Kuten viime kesänä, niin myös tulevana kesänä osallistujille tarjotaan ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu on omakustanteinen.  . Maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta  jo tässä vaiheessa iso kiitos tuottajille etukäteen  tulevasta kesäteatterimatkasta .

Tarkempia tietoja tulee lähempänä ajankohtaa.

 

 

 

Lettukestit Röytyn pihatossa heinäkuun aikana

Maatalousnaiset ovat päättäneet järjestää kunnon lettukestit Röytyn pihatossa.  Tarkempi aika täsmentyy keväämmällä.  Lettukestit laitetaan alkamaan klo 17.00 illalla, Näin myös heinäkuussa työssä käyvät voivat niihin osallistua.

 

Lettukestit on juuri sitä toimintaa, mitä Röytyn katetussa pihatossa voidaan nyt helposti toteuttaa.

Sadesääkään ei haittaa, kun päällä on tervantuoksuinen tiivis haapalautakatto.

 

Elokuu 2020

Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik lauantaina 1.8.2020

 

Röytyn pihatossa  pidetään lauantaina 1.98.2020 KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan  Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Seinäjoella samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.

Röytyn kotiseututalon katettuun pihattoon tehdään ” ravikatsomo”, jossa väki voi nauttia kuninkuusravien tunnelmasta  ja seutata suoranan ” live” lähetyksenä Seinäjoella ravattavia kuninkuusraveja.

Ja samalla  nauttia omista eväistä  ja juomista hyvässä Piknik-hengessä.  Kannattaa laittaa tästä tapahtumasta  ajanvaraus jo etukäteen  omaan kalenteriin.

 

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilassa kahvitusviikko elokuun aikana.

Maaseutunaiset yhdessä maamiessuran kanssa hoitaa yhden viikon kahvituksen.  Aiempina vuosina  ( 2018-2019) maaseutunaiset ja maamiesseuran miehet ovat hoitaneen kesäkahvilan kesän viimeisen aukioloviikon.

Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan ylläpidosta huolehtivat yhteistyössä noin 10-12 taipalsaaren alueella toimivaa yhdistystä. Tämä on hieno yhteistyön näytös, koska ilman tätä Röytyn kesäkahvilaa ei voitaisi pitää yllä kesäisin.

Tänä vuonna ei vielä tässä vaiheessa ole sovittu , millä viikolla kukin seura ottaa vastuun kesäkahvilan pyörittämisestä. Vuoroista sovitaan maalis-huhtikuun aikana.

 

WP_20180821_13_09_39_Rich 

Nasta Vinka 2020 Tikkakoski 28.-30.8.2020

Naisten valmisliitto vastuullinen toteuttaja. 

Maaseutunaisten edustajia myös Taipalsaarelta mukana tapahtumassa. 

Syyskuu 2020

Maaseutunaisten järjestämänä sienikurssi syyskuussa

Sienikurssin  järjestelystä vastuullisena henkilönä maaseutunaisten puolella Airi Kauppinen.

Sienikurssin ajankohta määräytyy säiden ja sienten esiintymisen myötä syyskuussa.

 

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla 27.9.2020 Väinölässä

120 vuotisjuhla on Taipalsaaren  maamiesseuran vuoden kohokohta.  Juhlat alkavat juhlajumalanpalveluksella klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa.  Jumalanpalveluken jälkeen siirrytään perinteikkääseen juhlapaikkaan Väinölään, jossa itse pääjuhla tapahtuu.

Juhalassa tulee olemaan monipuolinen ohjelma .

Yhtenä juhlan kohokohtana tulee olemaan  ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirjan julkistaminen.

Kirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maatalousnaisten lähes 50 vuotisen historian.

Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö.

Juhlassa tulaan myös muistamaan seuran pitkäaikaisia hallintohenkilöitä .

Lokakuu 2020

Kirjailijailta 

Tilaisuuden pitopaikka ja tarkepi pitoaika sekä  myös illan kirjailijavieras selvitetään kesän kuluessa. Järjestelyistä vastaavana henkilönä toimii maaseutunaisten puheenjohtaja Teija Arponen

Miesten ja naisten kuntosali (ohjattu)

Pidetään Taipalsaaren kirkonkylän koulun yhteydessä olevalla kuntosalilla. Tapahtumaan hankitaan pätevaä ammattiohjaaja kertomaan, miten kuntosali harjoittelu kannattaa aloittaa ja miten harjoittelulla voi vaikuttaa kukin omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tapahtuman tarkempi pitoajankohta selviää kesän kynnyksellä.

Marraskuu 2020

 

Sääntömääräiset kokoukset marraskuun loppupuolella

Aikaisempien vuosien tapaan myös tulevana syksynä pidetään  maaseutunaisten , maamiesseuran  ja , tuottajien sääntömmääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa.

Toimintatapana on ollut, että tuottajat ja maaseutunaiset pitävät omat kokoukset klo 18,00 alkaen .

Niiden päätyttyä on perinteinen ohrapuurotarjoilu ja sen jälkeen kokousesitelmä. Esitelmän pitäjäksi haetaan kiinnostava esiintyjä. 

 Esitelmätialisuus ja sitä edeltävä puurotarjoilu on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Maamiesseuran varsinainen sääntömääräinen syyskokous pidetään sitten heti esitelmätilaisuuden jälkeen. 

Tämä menettely on koettu varsin hyväksi ja toimivaksi. Väkeä on ollut viime vuosina 70-80 henkeä kuulemassa kokousten yhteydessä pidettyjä esitelmiä.

Joulukuu 2020

Itsenäisyyspäivän kahvitys 6.12.2020

Maaseutunaiset ovat hoitaneet Taipalsaaren itsenäisyyspäiväjuhlan kahvituksen joka toinen vuosi

Tänä  vuonna on taas maaseutunaiset vuorossa hoitaa tämä arvokas tilaisuus seurakuntakeskuksessa.

Itsenäisyyspäivän juhlassa tarjoillaan  tälläkin kertaan itsenäisyyspäivän kahvit kaakkujen kera noin 70-80 hengelle.

 

Pihaton pikkujoulu joulukuussa

Joulukuun aikana kokoonnutaan  pikkujoulutunnelmisssa jouluvaloilla koristeltuun Röytyn pihattoon. Joulutunnelmaa luo jouluinen musiikki ja glögi piparien kanssa. Varmaan myös teemaan sopiviaa ohjelmaakin on luvassa.

Tapahtuman sisältö ja tapahtuman ajankohta täsmentyy alkusyksystä.

 

Nähdään tulevissa tapahtumissamme  vuonna 2020 !

 

****************************************************************************************************