Vuoden 2016 toiminta

VUONNA 2016 TAPAHTUNUTTA TOIMINTAA KESÄ-JOULUKUUN OSALLA

 Koko vuotta 2016 koskien

Seurojemme toiminnan kehittämiseksi anottiin ja saatiin Etelä-Karjalan maataloussäätiöltä pienimuotoisen rahallinen avustus. Saadun avustuksen kautta panostettiin vuonna 2016 toimiin, joilla haettiin mukaan nuorempaa väkeä toimintamme piiriin, lisättiin yhteistyötä Taipalsaarella toimivien muiden seurojen kanssa sekä kehitettiin edelleen viestintää monikanavaisena ja myös tämän päivän ” some-maailman” tarjoamat mahdollisuudet hyödyntäen. Unohtamatta kuitenkaan perinteisiä jäsenviestinnän muotoja.

Yhteistyötahona toiminnan kehittämisessä oli Saimia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden perustama markkinointiosuuskunta Lux. Yhteistyö Lux:n kanssa on kaksivuotinen kattaen vuoden 2016-2017.

Merkittävänä koko vuotta 2016 koskevana toimintana oli Röytyn kotiseututalon pihapiirin koottavan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” valmistelu, jota osaltaan myös tuki maataloussäätiöltä rahallinen avustus.

WP_20160703_15_42_56_ProTavoitteena on ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” avaaminen kesällä 2017 Taipalsaari-päivien yhteydessä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä. Taipalsaaren tuottajayhdistys on yhteistyötahona toteutuksessa sekä myös Taipalsaaren kunta osaltaan on myönteisesti tukemassa tätä yhteistä hanketta.

Hankkeen eteenpäin viemiseksi on muodostettu pienempi työryhmä, johon kuuluvat Jarmo Koivunen, Paavo Turkia, Seppo Koivunen, Markku Hulkkonen ja Eero Juntunen. Taustalla vahvana tukena toteutuksessa on myös Taipalsaaren maamiesseuran yhteydessä toimiva ” Wanhat Masinat” konekerho.

Tästä museoprojektista on enemmän infoa www-sivullamme kohdassa maaseutukeskus / Wanhat masinat konekerho


 Nuorta näkemystä seurojemme toimintaan LUX:n myötä vuonna 2016

Taipalsaaren maanmiesseura ja maaseutunaiset käynnistivät yhteistyön Saimia ammattikorkeakoulun markkinoinnin opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden perustama LUX markkinointiosuuskunta tuli tekemään yhteistyötä seurojen kanssa seuraavat kaksi vuotta.  Markkinointiosuuskunta LUX:n puolelta nimettiin 5 hengen tiimi, jonka kanssa lähdettiin tekemään tiivistä yhteistyötä. Tiimin muodostivat aluksi Titta Heikkinen, Isa Räihä, Elsa Melkko, Laura Kotisalo ja Henna Kuntola. Vuoden varrella Melkon ja Kuntolan tilalle tulivat Emmi Mankinen ja Tuija Yli-Kauppila.

Yhteistyön tavoitteena oli nuorten näkökulman vahvempi mukaan saaminen seurojen toimintaan sekä sen kautta myös jäsenhankinnan kohdentaminen nuorille. Myös jäsenviestinnän ja tapahtumaviestinnän kehittäminen monikanavaisena oli yksi yhteistyön tavoite. Seurojemme tapahtumissa nuoret olivat aktiivisesti mukana niin toimijoina kuin myös toiminnan kehittäjinä.

Huhtikuussa toteutettiin jäsenkysely, joka antoi positiivisen palautteen toiminnasta.

Jäsenkysely toteutettiin LUX markkinointiosuuskunnan opiskelijoiden toimesta. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa jäsentemme mielipiteitä ja tyytyväisyyttä toimintaamme sekä toiveita tulevan toiminnan, jäsenviestinnän ja jäsenhankinnan kehittämiseksi.

Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä sekä kirjekyselynä niille, joilla ei ollut sähköpostia käytössä. Jäsenkysely lähetettiin huhtikuun aikana jäsenistölle. Kyselyyn vastasi 76 jäsentä ja vastaus-% oli yli 30%.

Jäsenkysely 2016

Jäsenkyselyyn vastanneille parhaat kiitokset ! Kyselyn tulokset käytiin läpi 1.6.2016 molempien seurojen yhteisessä johtokuntien /hallituksen kokouksessa.

Jäsenkyselyn tulokset esittelivät Titta Heikkinen ja Emmi Mankinen Lux-markkinointiosuuskunnasta.

Jäsenkyselyn tulokset käytiin myös läpi seurojen syyskokousessa 24.11.2016, jolloin jäsenkyselyn tulokset saatiin laajemmin koko jäsenkunnan tiedoksi.

Kokonaisuudessaan jäsenkunnan palautteet seurojen toiminnasta oli varsin positiivinen. Tästä on hyvä jatkaa myös tulevaisuudessa. Kehittämistarpeitakin jäsenistön palautteen pohjalta löytyi ja pyrimmekin huomioimaan ne tulevassa toiminnassamme.

Ohessa on yhden sivun mittainen tiivistelmä keskeisistä tuloksista ja asioista, joihin tulemme kiinnittämään huomiota tulevassa toiminnassamme.

Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista: Jäsenkysely 2016 tiivistelmä tuloksista

Lisäksi oheisten linkkien kautta on luettavissa laajemmin jäsenkyselyn tulokset kokonaisuudessaan

Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat: Jäsenkyselyn raportti – molemmat seurat

Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maamiesseura-jäsenkyselyn tulokset

Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset: Taipalsaaren maaseutunaiset- jäsenkyselyn tulokset


 JOULUKUU 2016

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa 12.12.2016 virittäydyttiin joulutunnelmaan joukolla

Illan hämärtyessä Reinikkalan tonttumaa tapahtumaan virtasi elävillä tulilla valaistua metsäpolkua myöten niin nuorempaa kuin vanhempaakin väkeä sekä myös lapsiperheitä. Reinikkalan tonttumaa-tapahtuma järjestettiin jo 18. kerran. Kilkkilän ja Olkkolan kyläväen ja seurakunnan lisäksi tänä vuonna tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Laajentunut yhteistyö näkyikin kasvavana kävijämääränä Reinikkalan tonttumaa tapahtumassa. Lähemmäs 100 kävijää tuli paikalle nauttimaan tapahtumasta ja sen tarjoamasta jouluisesta ohjelmasta.

kuva-4-reinikkalan-tonttumaan-tiernapojat-esiintyvat

Raimo Turunen esitti tervetulotoivotukset ja kertoili tapahtuman historiasta. Seurakunnan puolelta puheenvuorot käyttivät rovasti Luntinen ja seurakuntapastori Junell. Taipalsaaren kippari toi terveiset myös tapahtumaan sekä muisteli joulun viettoa omassa lapsuudessaan 60 vuotta sitten. Tapahtumassa kuultiin myös muuta ohjelmaa; mm. laulua lasten esittämänä sekä laulettiin koko porukalla jouluisia lauluja. Illan ehdoton kohokohta oli paikallisten kylän  miesten esittämä ” Tiernapojat” kuvaelma.

Ohjelman lopuksi tarjottiin lämmintä mehua ja pipareita sekä keksejä ja karkkeja kaikille paikalla olleille. Yllätysvieraskin saatiin paikalle. Nimittäin paikalle saapui joulupukkikin illan päätteeksi. Pukin pakeilla kävikin melkoinen kuhina, kun lapset pääsivät jututtamaan

”Joulutulien” ääressä viihdyttiin ja tapahtuma mukavasti viritti osallistujat joulun tunnelmaan.

MARRASKUU 2016

Sääntömääräiset syyskokoukset 24.11.2016 kokosi ennätysyleisön Taipalsaaren kunnantalolle

 Taipalsaaren maamiesseuran sääntömääräinen syyskokous ja maaseutunaisten sääntömääräinen vuosikokous pidettiin samana iltana samassa paikassa tänä syksynä. Myös tuottajien kokous oli samassa yhteydessä. Kokoukset pidettiin Taipalsaaren kunnantalolla, Kellomäentie 1, Taipalsaari.

kuva-2-asko-saikko-ja-ilpo-kolhonen-kiittaa-marja-mannista

Paikalla oli ennätysyleistä; noin 150 henkeä.

Tuottajien ja maaseutunaisten kokoukset olivat  klo 18.30 ja maamiesseuran syyskokous puolestaan alkoi yhteisen kahvi-ja puurotarjoilun ja kokousesitelmän jälkeen. Klo 19.30 oli yhteinen kaikille avoin kokousesitelmä ja huomionosoitukset, jonka jälkeen oli yhteinen kahvi-ja puurotarjoilu. Maaseutuseurojen jäsenkyselyn tulokset esiteltiin kahvi-ja puurotarjoilun jälkeen maamiesseuran ja maaseutunaisten kokousedustajille jäsenkyselyn toteuttaneiden Saimaa AMK:n markkinointiosuuskunta Lux:n edustajien toimesta ja sen jälkeen päästiin pitämään maamiesseuran syyskokousta

Katso tiivistelmä kokouksista oheisen linkin kautta:tiivistelma-kokouksista-24-11-2016

Tällä kertaa onkin varsin mielenkiintoinen esitelmän pitäjä ja aihe.

YLE:n pitkäaikainen ulkomaan (Moskova) toimittaja Marja Manninen kertoili näkemyksiään Venäjästä ja mihin suuntaan ollaan menossa. Esitelmän aiheena on ” Venäjä tänään”.

Marja Mannisen esitys antoi yleisölle syvällisen ja realistisen katsauksen nykyisestä ja tulevasta Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta sekä taustatekijöistä, mitkä tähän on vaikuttaneet. Esitys huomioitiin kokousyleisön raikuvilla aplodeilla. Järjestävien seurojen puolesta Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittivät Marja Mannista hyvästä esityksestä ja luovuttivat hänelle pienet muistolahjat.

Kokousesitelmän jälkeen oli vielä vuoden 2016 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon ja ohjastaja Matti Nisosen huomiointi maamiesseuran ja tuottajien puolelta. Huomionosoituksena luovutettiin Ilkka Pyysalolle ja Matti Nisoselle taideseppä Antti Niemisen tekemät Saaga S messinkivalokset.

Taipalsaaren mms:n toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-ts-2017-syyskokouksen-24-11-2016-hyvaksyma


LOKAKUU 2016

 Maakunnallinen JÄSENYHTEISÖPALAVERI lauantaina 29.10.2016 klo 10.00-13.00

Maakunnallinen jäsenyhteisöpalaveri pidettiin Lappeenrannassa Viljelystalolla ( Pormestarinkatu 6). Tilaisuuden järjestäjinä ja kutsujina olivat Etelä-Karjalan maataloussäätiö, ProAgria ja Maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus. Tilaisuuteen osallistui 7 jäsenyhdistyksen edustajat Etelä-Karjalan alueen maamiesseuroista ja maaseutunaisten yhdistyksistä.

Jäsenyhteisöpalaverin tavoitteena oli jäsenyhteisöjen yhteistyön kehittäminen ja lisääminen vuonna 2017. Tilaisuudessa myös kuultiin, miten maataloussäätiö ja ProAgria sekä maa-ja kotitalousnaisten piirikeskus tukee jäsenyhteisöjen toimintaa vuonna 2017.

Yhtenä teemana palaverissa on mm. jäsenviestinnän kehittäminen hyödyntäen SOME:n tarjoamat mahdollisuudet. Tilaisuudessa esiteltiin osallistujille, miten Taipalsaaren maaseutunaiset ja maamiesseura ovat toteuttaneet omat www-sivut ja miten Facebook:ia hyödynnetään. Tämä kiinnosti muita seuroja ja niinpä jatkossa selvitetäänkin, miten ja millä kustannuksilla myös muut Etelä-Karjalan alueen jäsenyhdistykset voisivat tulla saman www.maaseutuseurat.fi sivuille mukaan omalla osiollaan. Näin saataisiin jäsenistölle samojen www-sivujen alle laajempi tarjonta ajankohtaisista tapahtumista koko Etelä-Karjalan alueelta.

Järjestöpäivä 29.10.2016 Lpr-maistuva maaseutu 2017 teemallaVuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja niinpä jäsenyhteisöpalaverissa kuultiin Sanna Lento-Kempin esittämänä, mitä kaikkea on suunniteltu toteutettavaksi vuonna 2017. Yhteisenä teemana tulee olemaan ” Maistuva maaseutu”, jonka alla toteutetaan lukuisia tapahtumia; mm. kotimaiseen lähiruokaan perustuen.

Palaverissa osallistujat myös lyhyesti toivat esille, mitä kukin on suunnitellut tulevalle vuodelle. Päätettiin, että muodostetaan yhteinen foorumi, jolla voidaan vaihtaa toimintasuunnitelmat keskenään ja näin saada hyviä ideoita toisilta.

Tilaisuuden lopuksi kuultiin, miten Etelä-Karjalan maataloussäätiö voi tukea rahallisesti paikallisyhdistysten toimintaa ja tapahtumien toteuttamista. Tästä kerto Antero Parkkonen, joka toimii Etelä-Karjalan maataloussäätiön asiamiehenä. Jäsenyhteisöjen kannattaa olla aktiivisia asiassa ja uusia avustushakemuksia odotetaan säätiön puolelta vuodelle 2017.


”Pohjolan villiruokaa luonnosta”- MIESTEN RUOKAKURSSI tarjosi unohtumattoman illan mukana olleille Haikkaanlahden koululla lauantaina 22.10.2016.

Jo perinteeksi muodostunut ” miesten ruokakurssi” pidettiin Haikkaanlahden entisellä koululla. Kurssin teemana oli tällä kertaa ” Pohjolan villiruokaa luonnosta”. Kurssille mukaan tuli maksimimäärä osallistujia. Ruoan laitto on yhdessä mukavaa; näin todettiin tälläkin kertaa ruokakurssille osallistuneiden 19 osanottajan kesken.

Kurssilla opeteltiin laittamaan kotitalousopettaja Sari Paajasen johdolla kalasta ja riistasta ja muista luonnonantimista 6 ruokalajin illallinen. Illan menu sisälsi  alkupalat &soseisen omenaisen punajuurikeiton, riistaa ja kalaa pääruokina sekä päätteeksi jälkiruokahyydykkeen.  Riistana oli villisorsaa ja hirveä; kalapuolella puolestaan loistekirjolohta ja Lavikanlahdelta pyydettyä kuhaa. Illan kruunasi jälkiruokana herkullinen ”ketunleipäpannapannakotta” hyydyke.

Kurssin aluWP_20161022_16_11_13_Rich_LIksi kurssin kouluttaja Sari Paajanen Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaisista ohjeisti kurssilaiset sekä antoi kirjalliset ohjeet ja reseptit illan juhla-aterian valmistukseen.

Sitten jakaannuttiin pienempiin ryhmiin ja jokainen sai oman vastuualueen 6 ruokalajin juhla-aterian valmistamiseen 40 hengelle.

Kaikille löytyi sopivaa tekemistä mukaan lukien myös juhlatilana toimineen luokkahuoneen koristelu yhteiseksi ruokailutilaksi. Kolmen ja puolen tunnin kuluessa kaikki saatiin valmiiksi ja kaikki onnistuivat oman vastuualueensa ateriaosion laitossaan erinomaisesti.

Kurssimaksuun sisältyi mahdollisuus pyytää seuralainen nauttimaan kurssilaisten tekemästä ateriakokonaisuudesta. Tämä mahdollisuus käytettiinkin lähes täysimääräisesti hyväksi ja juhlaillallisella oli osanottajia kaikkiaan 37 henkeä.

Illan pimetessä puoli seitsemän aikaan elävät tulet Haikkaanlahden koulun pihalla toivottivat kutsuvieraat tervetulleeksi miesten valmistamalle juhlaillalliselle.

Kurssille osallistuneet miehet hoitivat ruokien tarjoilun sekä lämpimien pääruokien organisoinnin juhlapöydästä noudettaviksi. Kaikki meni mallikkaasti ja kaikkien ruokalajien osalla kokkeina toimineet kurssialaiset onnistuivat tekemään suussa sulavat herkut. Makutuomareina toimineet kurssialaisten seuralaiset tämän ” yhdestä suusta” positiivisen palauteen muodossa totesivat niin ruokailun yhteydessä kuin sen päätyttyäkin.

Ja että ilta olisi ollut unohtuWP_20161022_18_59_46_Rich_LImaton, yllättäen illallisen aikana myös oli myös spontaaneja pienimuotoisia ohjelmaesityksiä. Kuultiin Haikkaanlahden kansakoulun osalta tarinoita ja palautettiin vanhoja koulumuistoja mieliin leikkimielisen tietokilpailuin muodossa.

Tehtiinpä yhteinen runokin osallistuneiden voimin, joka esitettiin illan kuluessa.

Runo ohessa: Yhteinen ruokaruno-maamiesten ruokakurssilla 22.10.2016 Haikkaanlahden koululla

Oli myös yhteislaulua sekä huippuna soololauluesitys yhden ruokakurssilaisen puolison toimesta. Tämä hänen esittämänsä laulu ” unohtumaton ilta” summasi koko illan onnistuneen tunnelman sananmukaisesti.

Vuoden päästä taas tavataan miesten ruokakurssin merkeissä; näin päätettiin onnistuneen illan päätteeksi.


SYYSKUU-2016

Perinteiset ” Maaseutumarkkinat” Lappeenrannan torilla 11.9.2016 klo 10.00-15.00

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset osallistuivat tapahtuman valmisteluun sekä olivat omalla osastollaan mukana tapahtumassa.

Teemana oli ” Juuret maalla” ja tapahtumassa myös myytiin perinteistä Taipalsaarelaista ” leivän juurta”, jonka valmistaja oli Suoma Suutari Haikkaanlahdelta.  Leivän juuri sai melkoisen suosion ja niinpä se meni kuin kuumille kiville ja loppuikin jo ennen markkinoiden sulkeutumista. Kiitokset Suomalle mainiosta ” leivänjuuresta”. Nyt on juuret maalla ja kaupungissakin sananmukaisesti käytössä.

Maaseutumarkkinoilla maamiesseura ja maaseutunaiset oli ProAgrian & maa-ja kotitalousnaisten neuvontateltan yhteydessä ja oheisen kyltin kautta tunnistettavissa.

maaseutuseurat_banderolli

Esillä oli myös maamiesseuran ja tuottajien yhteinen projekti ” Taipalsaaren vanhojen traktorityökoneiden avomuseoprojekti 2017″ esittely.

Tähän liittyen tapahtumassa oli esillä teemaan liittyen koneita ja esittelyaineistoa. Esillä oli mm. taipalsaarelaisen huippuharvinainen saksalainen RITSCHLER traktori 1950-luvulta vanhoine työkoneineen.  Myös tämän päivän maataloudesta ja lähiruoan tuotannosta kerrottiin Taipalsaaren maaseutuseurojen osastolla. Innalanmäen tila esitteli ” Ylämaan karjaa” ja lihatuotteiden suoramyyntiä samoin kuin Marko Suutari myös oman tilansa lihatuotteiden suoramyyntiä.

Perinteisesti maaseutumarkkinoilla kävi lähemmäs 10.000 kävijää ostamassa lähiruokaa Etelä-Karjalasta sekä muuta paikallistuotantoa.

Kiitokset ”maaseutuseurat osastolla” käyneille lukuisille markkinavieraille!


ELOKUU-2016

Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen ” Viihdytään yhdessä SA IN tapahtuma” 6.8.2016

Tapahtuma kokosi runsaan joukkueellisen innokkaita lauantaina 6.8.2016 klo 13.00-16.00 mukavaan yhdessä oloon ja kisailuihin puolustusvoimain Taipalsaaren harjoitusalueen majoitus- ja huoltoalueelle (Rantatie 156, Taipalsaari)

Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajayhdistys ja kotiseutuyhdistys järjestivät yhteisen koko perheen ” Viihdytään yhdessä SA INT” tapahtumailtapäivän armeijan harjoitusalueella Taipalsaarella. Tapahtumassa oli isäntänä mukana oli maasotakoulu majuri Seppo Naapila.Ilmakivääriammuntaa

Tapahtuman ohjelma koostui mukavasta yhdessäolosta SA INT hengessä sisältäen erilaisia kisailuja, mukavaa yhdessä oloa, liikuntaa, toimintaesittelyjä sekä ohjelmaa myös lapsille.  Maasotakoulun puolelta terveiset toi majuri Seppo Naapila, joka  kertoi harjoitus- ja ampuma-alueen ajankohtaisista asioista. Myös maasotakoulun kalustoesittely oli osana ohjelmaa.

Tapahtuman alussa oli ” sotilaskotikahvit” ja tapahtuman aikana oli myös mahdollisuus saada pientä purtavaa grillistä ja nuotiolta.

Tapahtuma oli ilmainen osallistujille!

Tapahtumassa kokeiltiin käden tarkkuutta mm. ilma-aseammunnassa, freesbeessä, tikan- ja kraanatin heitossa. Visaisia tehtäviä puolestaan ratkottiin majuri Seppo Naapilan laatimalla SA INT tehtäradalla sekä myös maaseutuseurojen tehtävärasteilla.  Osallistujat osallistuivat innolla eri kisailuihin. Merkille pantavaa oli, että naisten taidot oli korkealla tasolla. Kun palkintojen jaon aika koitti, enemmistön runsaista palkinnoista pokkasivat naisosallistujat.  Iso kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille sekä myös tapahtumaa tukeneille yhteistyötahoille ja palkintojen lahjoittajille.


KESÄKUU-2016

Lauantaina 11.6. 2016 polkaistiin Taipalsaaren ensimmäinen ” kosteikkopyöräily”

Pyöräilyyn osallistui lähemmäs 40 osallistujaa.

Reitti suuntautui lähtien Röytyn kotiseututalolta  Haikkaanlahden suuntaan ja jatkuen Leväsen maisemiin.

Leppoisana tapahtumana pyöräilyn muodossa tutustuttiin  Jarmo Koivusen omistamaan kosteikkoon sekä Marko Suutarin Torton kosteikkoon Haikkaanlahdella sekä niiden yhteyteen järjestettyyn ohjelmaan sekä vierailtiin myös Leväsen kylätoimikunnan ” kyläpäivässä”, jossa oli myös mahdollisuus virkistäytymiseen ja paikalle siirretyn ”mobiilisaunan ” löylyissä.  Kosteikkopyöräilyyn  OSALLISTUVIEN KESKEN arvottiin myös pieniä palkintoja ja kaikki saivat jotain kotiin vietävää. Tapahtuma oli osallistujille ilmainen.

WP_20160611_10_37_22_ProLähtö ” kosteikkopyöräilyyn” tapahtui 11.6.2016 klo 10.00 paikkeilla Röytyn kotiseututalon pihapiiristä. Kosteikkopyöräilyn lähettäjänä toimi kunnanjohtaja Jari Willman.

Oheinen ryhmäkuva on kosteikkopyöräilijöistä Jarmo Koivusen kosteikolta.  Sää suosi pyöräilijöitä ja moni totesikin, että tämä otetaan uusisi ensi kesänä.

Samaan tapahtumaan oli myös yhdistetty maaseutunaisten perinteinen Impin päivän liikuntatapahtuma. 

No comments.