Vuoden 2017 toiminta

YHTEENVETOA VUODELTA 2017

Vuosi 2017 oli Suomi 100 v. juhlavuosi ja se näkyi monissa tapahtumissamme vahvasti vuonna 2017. Myös maa-ja kotitalousnaisten vuoden 2017 teema ” Maistuva maaseutu”. Tämä teema sopikin yhteisesti ” maaseutuseurojen” toiminnalle menneenä vuonna 2017. Vuonna 2017 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme kasvoi niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla vahvasti vuonna 2017. Maamiesseuran jäsenmäärä kasvoi 46 uudella jäsenellä ja maaseutunaisten osalla 25 uudella jäsenellä.

Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017.

Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä lähetetään jäsenille 3 kertaa vuodessa ja maaseutunaisten osalla yksi vuoden 2017 alussa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2017 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2017 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Myös maaseutunaisten jäsenmaksun oli  15€/jäsen vuonna 2017.

Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2017 toimintasuunnitelmat, joista voi tutustua seurojen koko vuoden 2017 tapahtumiin.

Maamiesseura: Jäsenkirje 3 – 2017

Maamiesseura: Jäsentiedote – loppuvuoden 2017 tapahtumat

Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2-2017

Maamiesseura: Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 1-2017 

Maaseutunaiset: maaseutunaisten-jasenkirje-1-2017

Maamiesseuran toimintasuunnitelma 2017: maamiesseuran-toimintasuunnitelma-2017

Maaseutunaisten toimintasuunnitelma 2017: maaseutunaisten-toiminta-suunnitelma_2017 

ERILLISPROJEKTIT VUONNA 2017

 Röytyn pihapiirin kunnostus ja Röytyn pihaton toteuttaminen

Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressäTavoitteena oli, että talkoolaisista saataisiin koottua porukka, joka kasvukauden aikana pitäisi yllä istutuksia ja pihamaata kunnossa.

Syksyllä 2016 talon edustan kukkapenkkiä kitkettiin kerran ja keväällä 2017 raivattiin Röytyn pihapiirissä olleita haitallisia ” vieraslajikkeita” pois ja niiden tilalle laitetaan kasvamaan ruohikkoa ja muita koristekasveja.

Isona ponnistuksena oli yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa Röytyn vanhan navetan pohjan kunnostus ” taipalsaarelaisten kesäkeitaaksi- Röytyn pihatoksi”

Röytyn kotiseututalon vanhan navetan kivijalka siivottiin ja siihen rakennettiin taipalsaarelaisille ” kesäkeidas”. Paikan nimeksi päätettiin  antaa ” Röytyn pihatto”.

Entisen navetan pohjalle asennettiin huhtikuussa  haapalankuista tukeva lattia ja navetan seinäkivet aseteltiin uudelleen paikoilleen. ” Röytyn pihaton” tukevan pöydän teki Jarmo Koivunen paksuista haapalankuista.

Pihatto oli tarkoitettu kaikkien kuntalaisten yhteiseen käyttöön ” kesäisenä keitaana”, jossa oli mukava nauttia retkieväistä tai pitää pienimuotoisia tapaamisia ” syödään yhdessä” teemalla.

Röytyn pihaton avajaiset pidettiin 9.6.2017 talkoolaisten voimin. Paikalla oli lähes parikymmentä talkoissa ollutta.

Kunnan puolelta Röytyn pihaton pienimuotoinen avajaistapahtuma oli 15.6.2017, jolloin kunnan edustajat kiittivät talkoolaisia tuloksekkaasta työstä sekä kiinnittivät Röytyn pihaton kiviseinään metallisen tunnustuksen, jossa erityisesti huomioitiin Röytyn pihaton eteen eniten työtä ja myös rahallista panostusta käyttänyt Taipalsaaren kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Koivunen.

Laajempi Röytyn pihaton käyttöön otto tapahtui Taipalsaari-päivien yhteydessä 2.7.2017 maaseudun perinnepäivässä, jolloin pihaton tukevan pöydän ääressä tarjoiltiin ja nautittiin 180 vieraalle maukasta paikallista lihasoppaa, joka oli valmistettu paikallisen Innalanmäen Tilan Ylämaan nautakarjan lihasta.

Elokuussa 26.8.2017 klo 19.00 kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen ” Röytyn pihattopiknikin” merkeissä nauttimaan kukin mukanaan tuomiaan eväitä. Suomen 100 vuotta itsenäisyyden kunniaksi myös tapahtumaa valaisemaan laitetaan 100 elävää valoa & kynttilää.

Röytyn pihatto- projekti sai myös valtakunnallista tunnustusta.

Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisessa ” Vuoden maisemateko” kilpailussa Rötyn pihatto sai kunniamaininnan.

Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2017 toiminnasta ja tapahtumistakuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä joulukuusta 2017 tammikuuhun 2017.

 JOULUKUU 2017

Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018

 

Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset toivottavat kaikille jäsenilleen läheisineen ja yhteistyökumppaneilleen RAUHAISAA JOULUA JA RIEMUKASTA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018 !!

Hauskaa Joulua ja Riemukasta Uutta Vuotta 2018

Lämmin kiitos kaikille aktiivisesta mukanaolosta lukuisissa tapahtumissamme kuluneen vuoden aikana sekä kiitokset myös lukuisille aktiivisille talkoolaisillemme, jotka ovat olleet myötävaikuttamassa tapahtumiemme onnistumiseen.

Ensi vuonna on taas luvassa paljon mukavaa toimintaa ja yhdessäoloa niin nuorille, lapsiperheille kuin vähän varttuneimmillekin.

Jouluterveisin

Taipalsaaren maamiesseuran johtokunta ja maaseutunaisten hallitus

Reinikkalan tonttumaassa virittäydyttiin 12.12.2017 joulun tunnelmaan

Tiistai-illan 12.12.2017 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli väkeä jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkkilän kylällä.

Polku tonttumaahan

Reinikkalan tonttumaa-joulutapahtuma järjestetään nyt jo 19 kerran. Perinteisesti tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Kilkkilän ja Olkkolan kylän väki yhteistyössä seurakunnan kanssa. Tällä kertaa tämän pitkään jatkuneen jouluperinteen järjestelyihin viimevuotiseen tapaan osallistui myös Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat. Näin tästä pitkään jatkuneesta jouluperinteestä on tullut myös maaseutuväen yhteinen joulutapahtuma Taipalsaarella.  Tapahtumaan osallistui tälläkin kertaa lähes 70 osallistujaa; niin lapsiperheitä, nuoria kuin myös vanhempaakin väkeä.

Reinikkalan tonttumaa – tapahtumassa toteutuvat erinomaisesti jouluun liittyvät perinteet. Luonnon keskellä Reinikkalan metsässä saatiin kuulla joulun perimmäistä sanomaa, päästiin maistelemaan joulupipareita, karkkeja ja lämmintä mehua. Laulettiin yhdessä joululauluja, kuultiin joulumuisteluja ja runojaTiernapojatsekä ennen kaikkea päästiin taas nauttimaan perinteisestä tiernapojat esityksestä.

Illan ehdoton kohokohta olikin paikallisten Kilkkilän miesten toimesta toteutettu perinteinen ” Tiernapojat” joulunäytelmä. Sitä odotettiin ja siitä nautittiin. Tiernapojat esityksessä kuningas Herodeksen roolissa oli Seppo Saira, murjaanien kuninkaan roolissa Arto Kontunen, Knihtin roolissa Yrjö Hämäläinen ja Mänkinä tähteä pyöritteli Veikko Saira. Kullakin pääroolin esittäjällä oli oma laulusoolonsa ja välillä myös laulettiin yhdessä. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottattivat hyvää joulua tonttumaahan kokoontuneelle yleisölle.

Joulupukki ja lapset

Illan ehdottomia suosikkeja oli myös yllätysvieraana saapunut joulupukki. Ainakin lasten mielestä näin. Lapset saivat jututtaa pukkia ja runsas oli se joululahjatoiveiden määrä, minkä pukki sai mukaansa. Pukki oli varautunut tapatumaan ja niinpä hänellä oli jaettavanaan  lapsille niin karkkeja kuin pipareitakin.

Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.

Maaseutuseurojen yhteistä joulutapatumaa ruoan ja viihteen muodossa vietettiin Väinölässä 2.12.2017 klo 18.00 – 21.00 peräti 77 hengen voimin. Kokonainen palvattu sika oli illan pääosassa ja se maistui.

Tapahtuma järjestettiin yhteisenä Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja tuottajien tilaisuutena. Tapahtumassa oli mukavaa ohjelmaa, seurustelua ja ennen kaikkea herkullisen sika-aterian nauttiminen yhdessä.

WP_20171202_18_22_30_Rich

Seurojen puheenjohtajat ( Asko Saikko ja Teija Arponen-Latto) toivottivat väen tervetulleeksi. Illan juontajana toimi ammattitaidolla Raili Leino.

WP_20171202_18_09_19_RichWP_20171202_18_16_27_Rich

Illan ohjelmaryhmän muodostivat Eero Juntunen, Asko Saikko, Esa Lautala, Teija Arponen-Latto, Jarmo Koivunen, Veikko Saira ja Raili Leino.

WP_20171202_19_35_43_Rich

Ohjelmassa kuultiin mm. ” Suomi sataa” laulu viime kesän säähän sopivine sanoituksineen, Juisen ” Sika lyrics- laulukuvaelma” sekä tilaisuuteen kuuluvat joululaulut. Illan päätteeksi tapahtumassa vieraili sitten odotettu vieras; joulupukki.

Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi maaseutuseurat yhdessä ( maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat) tarjosivat tapahtuman jäsenilleen ja jäsenperheille ilmaiseksi.

Illan ruokaherkuista vastasi tilaisuudessa ammattitaidolla Pala jaPainike Oy.

Tapahtuman  myötä päätimme yhteisesti Suomi 100 vuotta juhlavuoden viettämisen maaseutuseurojen yhteisenä tapahtumana.

Tapahtumaan osallistui peräti 77 osallistujaa.

Mukana olleille iso kiitos samoin kuin tapahtumassa ohjelmaa esittäneille. Mukavat ja maukkaat muistot jäi tästäkin yhteisestä tapahtumasta.

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 23.11.2017 Taipalsaaren kunnantalolla KOKOSI TAAS VÄKEÄ RUNSAASTI PAIKALLE

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän jälkeen klo 21.15 alkaen

Ennen maamiesseuran varsinaisen syyskokouksen asioita klo 19.15 alkaen on osallistujille tarjolla ilmaiseksi ruoka-ja kahvitarjoilu. Ruokana oli perinteinen Taipalsaaren pottuvelli, Ruokailun ja kahvin jälkeen on  huomionosoitukset ja kaikille avoin yhteinen kokousesitelmä.

Ennen kokousesitelmää Taipalsaaren maamiesseuran ja tuottajien toimesta toteutettu vuoden 2017 ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja Ilkka Pyysalon sekä ohjastaja Matti Nisosen huomiointi vaikutti osaltaan myönteisesti runsaaseen osallistujamäärään. Kokousväelle näytettiin valkokankaalla kuningatarlähdön mailin juoksu, jossa Saaga S tuli kolmanneksi ja 3000 metrin juoksu, jonka Saaga S voitti ja joka siivitti osaltaan Saaga S:n kuningatartittelin 2017 voittamiseen. (https://www.youtube.com/watch?v=eyNxa7_EMow) Filmin jälkeen Ilkka Pyysalo ja Matti Nisonen kertoivat lyhyesti kokousväelle voittojuoksun myötä kokemistaan tunnelmista.

WP_20171123_19_31_32_RichTaipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Kari Turkia onnittelivat seurojen ja kokousväen puolesta Saaga S:n omistaja /valmentaja Ilkka ja Minna Pyysaloa sekä ohjastaja Matti Nisosta Saaga S:n saavuttamasta ravikuningatar 2017 tittelistä sekä luovuttivat heille taipalsaarelaisen taideseppä Antti Niemisen messingistä muotoilemat Saaga S 2017 reliefit kukkien kera. Myös Ilkka Pyysalon vanhemmat Esko ja Asta Pyysalo kukitettiin huomionosoituksen yhteydessä.

Illan kokousesitelmän pitäjäksi oli saatu lääninrovasti Heikki Svinhufvud. Kokousesitelmän aihe oli ” Suomi 100 vuotta – isoisäni Ukko Pekan tarina ”. Heikki Svinhufvudin kokousesitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä se saikin runsaan määrän väkeä paikalle.

Isoisän laukku ja puhujaTaipalsaaren kunnantalolla oli 82 osallistujaa kuulemassa esitelmää sekä seuraamassa Saaga S omistajatahoille toteutettua huomionosoitusta. Esitelmässään lääninrovasti Heikki Svinhufvudin kertoi mielenkiintoisella tavallaan isoisänsä tarinaa aina hänen lapsuudestaan alkaen. Esitelmän pitäjä oli myös pukeutunut esitelmässä kuvatun Ukko Pekan mukaiseen rooliasuun ja hänellä oli aito matkalaukku mukana, joka oli ollut UkkoPekalla aikoinaan. Esitelmälle varattu aika (n. 40 min) kului nopeasti ja tarinaa ja paikalla olleiden kysymyksiä olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa. Kokonaisuudessaan esitelmää seuraamaan saapunut kokousväki oli varsin tyytyväistä kuulemaansa.

Kiitoksen illan puhujalle

Esitelmän tiivistelmä ohessa liitteenä: Esitelmä 23.11.2017 – Suomi 100 vuotta -Ukko Pekan tarina

Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman kiittivät lääninrovasti Heikki Svinhufvudia mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesti Suomi 100 vuotta teemaan liittyvästä esitelmästä. Esitelmän pitäjälle luovutettiin kotiin viemiseksi kukat ja myös kotilukemiseksi taipalsaarelaista paikallishistoriaa ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan muodossa.

Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset asiat. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2018-2020 valittiin Teija Arponen-Latto.

Maamiesseuran syyskokouksessa johtokuntaan uutena jäsenenä pitkäaikaisen johtokunnanjäsenen Seppo Koivusen tilalle valittiin vv. 2018-20 Veikko Saira. Seppo Koivuselle luovutettiin 28 vuotta kestäneen johtokunnan jäsenyydestä kiitoksena ProAgria keskusten liiton myöntämä ” Koti Peltojen Keskellä” mitali.

Syyskokous kutsui myös uuden kunniajäsenen seuralle. Yhdistyksen kunniajäseneksi kutsuttiin seuran aikaisempi pitkäaikainen puheenjohtaja Jarmo Koivunen. Hän oli toiminut yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana vv. 1993-2014 ( 21 vuotta).

Havuseppeletalkoissa 2.11. ja 16.11.2017 valmistui taipalsaarelaisten yhteisenä talkooponnistuksena kaikkiaan 226 havuseppelettä itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sankarivainajien haudoille laskettavaksi. vanhalle koululle

Mahtavaa talkoohenkeä havuseppeletalkoissa Taipalsaarella!.

NÖYRÄ JA ISO KIITOS KAIKILLE TALKOISSA MUKANA OLLEILLE

Torstaina 16.11.2017 illalla yli 50 uutteraa talkoolaista kokoontui kirkonkylän vanhlle koululle ja talkootyön tuloksena syntyi 94 havuseppelettä sanakarivainajien haudoille laskettavaksi.

seppeletalkoot 2

Lisäksi Vehkataipaleen Martat ilmoitivat saman iltana tehneen 15 havuseppelttä. Kaikkiaan 2 talkooillan tuloksen on nyt 226 havuseppelettä valmiina. Tästä määrästä myös Taipalsaaren koululaiset teki luokkiensa seppeleet; yht. 31 kpl.

Seppeleet varastossaTaipalsaaren sankarihaudat

Seppeleet on nyt varastoitu Röytyn vanhan navetan suojiin. Havuseppeleiden lasku tullaan tekemään arvokkaasti sankarihautausmaalle sankarivainaijien risteille 6.12.2017 heti jumalanapalveluksen päätyttyä, jolloin tämä arvokas tapahtuma on kaikkien nähtävissä. Havuseppeleiden laskemisen tulevat tekemään Taipalsaaren partiolaiset ja Taipalsaaren reserviläiset.

LOKAKUU 2017

Onnistumme yhdessä risteily 25.- 26.10.2017

ProAgria Etelä-Suomi toteutti  22 tunnin m/s Europa –risteilyn jäsenilleen!

Risteilylle olivat tervetulleita maamiesseurojen ja maaseutunaisten jäsenet koko ympäri Suomea sekä ProAgrian suorajäsenet.

tallink-silja_europa

Onnistumme yhdessä risteily tarjosi sekä mukavaa yhdessäoloa kuin myös viihdettä ja ammattiasiaa sitä haluaville. Hintaan sisältyi bussikuljetukset satamaan ja takaisin, risteily valitussa hyttiluokassa, kokoustilassa kahvibuffet, buffet-illallinen klo 20:30, meriaamiainen sekä matkan aikana ammattiohjelma ja messut kokoustiloissa.

Tapahtuma ohjelmasta tarkemmin oheisessa liitteessä: Onnistumme yhdessä risteilyohjelma 25. -26.10.2017

Miesten grillikurssilla tehtiin maistuvat grilliherkut  la 21.10.2017 klo 15.00 alkaen Vehkataipaleen metsästysseuran metsästysmajalla

Tällä kertaa kokoonnuttiin kokkaamaan ja opettelemaan grilliherkkujen valmistusta miesporukalla. HERKKUJA GRILLISTÄ – Maamiesten ruokakurssi oli lauantaina 21.10.2017 klo 15.00-19.00 Vehkataipaleen metsästysyhdistyksen majalla, Kanavakuja 2 A, 54960 Vehkataipale

Valmistimme grilliruokina eri raaka-aineista monenmoista herkkuja kurssin myötä ja sen jälkeen sitten nautimme valmistamamme grilliherkut yhdessä kurssilaisten kanssa.

WP_20171021_16_26_07_Rich

 Ruokakurssilla erinomaisina ohjaajina ja kouluttajina toimivat ” Jänkäsalon kulinaristit” Kari Korhonen ja Kari Halmetoja.

IMG_20171021_184442

Raaka-aineet olivat maakunnan tuottajien tuottamia; mm. lihatuotteet tulivat Innalanmäen tilalta sekä Suutarin Maatilalta Taipalsaarelta.

Kurssin hinta oli 25 euroa osanottajalta sisältäen grillikurssille varattavat varusteet, kotimaiset raaka-aineet, 3 tunnin koulutuksen & grilliherkkujen valmistuksen yhdessä sekä kurssin päätteeksi nautitun illallisen.  Perinteiseen tapaan kurssi kiinnosti ja mukana oli kaikkiaan 17 osallistujaa.

Retki KoneAgria – näyttelyyn 12.10.2017

 

Elina-hanke, Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseurat yhdessä MTK-Lappeen kanssa järjestivät matkan Tampereelle KoneAgria – näyttelyyn to. 12.10.2017. Matkan hinta oli 25 € + alv 24 %, mikä sisältää matkan, kahvit ja sisäänpääsyn. Etelä-Karjalan OP tarjosi liput ja sämpyläkahvit.

 Retkelle olivat myös tervetulleita Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten väki. 

Retkelle KoneAgria näyttelyyn osallistui täysi bussilastillinen väkeä. Kiitos Eino Heinolalle matkan hyvästä järjestelystä.

 

SYYSKUU – 2017

Maaseutuväen kirkkopyhä 24.9.2017 Taipalsaaren kirkossa

Maaseutuväen kirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta.

WP_20170917_15_01_56_Pro – Kopio

Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän totutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen. Kirkkopyhässä saarnan piti rovasti Teuvo Luntinen, liturgina toimi kirkkoherra Risto Koskimäki ja kanttorina Aure Niiva. Kolehti kerättiin Taipalsaaren seurakunnan diakoniatyölle.

Kirkonmeiningin jälkeen tarjottiin yhteiset kirkkokahvit seurakuntatalolla maaseutunaisten toimesta ja lisäksi kirkkokahvien yhteydessä kuultiin  terveystieteen maisteri ja fysioterapeutti Tiina Ihalaisen mielenkiintoinen esitelmä aiheesta ” Unen merkitys terveydelle”. Kirkkopyhään ja sen päälle kirkkokahveille saapui noin 50 henkeä. Kiitokset maaseutunaisille hyvin toteutetusta kahvituksesta ja maittavista kahvileivistä.

Lauantaina 23.9.2017 klo 09.00-12.00 pidettiin Taipalsaaren kirkonkylän koulun koululaisten perunapidot oman sadon perunasta Röytyn kotiseututalolla Röytyn pihaton pöydän ääressä

Aurinko antoi hyvän mausteen Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaiden omille perunapidoille Röytyssä lauantaina 23.9.2017. Oppilaiden oman perunamaan sadosta TSV:n pojat teki maistuvan perunakeiton, jota nautittiin n. 200 hengen voimin ( oppilaat, opettajat ja vanhemmat) Röytyn pihaton tukevan pöydän ääressä. Kyllä maistui. Tapahtumassa myös esiteltiin maaseutuseurojen toimesta Röytyn museot ja kestikievarin toimintaa oppilaille ja vanhemmillen.Oli hyvä päätös koululaisten oma perunamaa projektille. Kiitos oppilaille, opettajille tästä yhteistyöstä maaseutuseurojen kanssa.

Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.
Henkilön Taipalsaaren maaseutuseurat kuva.

Nyt toteutettu perunaprojekti oli Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Ja toteuttaa Suomi 100 vuotta teemaa ” syödään yhdessä”.

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadonkorjuu toteutettiin ke-to 13.-14.9.2017 klo 09.00 – 13.00 opettajien ja 130 oppilaan voimin ja maaseutuseurojen ohjaamana.

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten omalla perunamaalla Röytyssä peruna kasvoi tosi hyvin kuluneen kesän aikana.  Peruna istutettiin 29.5.2017 ja istutukseen osallistu Taipalsaaren kirkonkylän koulun 130 oppilasta yhdessä opettajiensa ja ohjaajien kanssa.

Taipalsaaren kirkonkylän koululaisten oma perunamaa 1.8.2017

Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin kesän aikana on voitu seurata oman perunamaan kasvua.

Koululaisten perunamaalla oli ollut kasvamassa SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Koululaisten oman perunamaa-projektin taustatahoina ovat toimineet Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat ja maaseutunaiset.

Perunamaan ” pehtoorina” on kesällä ollut Markku Siitonen, joka on huolehtinut kesällä tarvittavista viljelytoimista.

Taipalsaaren kirkonkylän koulun oman perunamaan sadon korjuu tapahtui maamiesseuran ja maaseutunaisten ohjauksessa keskiviikkona 13.9.2017 ja torstaina 14.9.2017.

Keskiviikkona perunan nostoon saapuivat ykkös – nelos- ja kuutosluokkalaiset ja torstaina olivat nostovuorossa kakkos,- kolmos – ja viidesluokkalaiset sekä pienryhmäläiset ja eskariluokka. Veloxia, AnneBelleä ja Siikliä nousi säkkitolkulla ja perunoita riitti myös jokaiselle oppilaalle kotiin viemisiksi. Kaikkiaan reilun aarin alalta perunaan korjattiin n. 500 kiloa, joten sato oli varsin hyvä.

Iso kiitos ahkerille ja innokkaille nostajille sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle..

WP_20170914_10_20_25_Pro

Yhteinen tapahtumamme kiinnosti myös tiedotusvälineitä ja tapahtumasta tehtiin juttua torstaina 14.9.2017 Yle:n valtakunnan verkkoon suoraan lähetykseen sekä myös illalla klo 17.00 ja klo 18.00 jälkeen olleisiin TV ykkösen valtakunnan uutislähetyksiin sekä paikallisiin TV:n Kaakkois-Suomen uutisiin.

Kiitokset vielä oppilaille ja koulun opettajille & toimihenkilöille mukavasta yhteisestä perunaprojektista.

Velox nousee 4 luokan voimin – Kopio

 

Matka Riikaan – pohjoisen Pariisiin!  31.08.2017 – 02.09.2017

ProAgria Etelä-Suomi ja maa- ja kotitalousnaisten keskus toimi vastuullisena matkan toteuttajina  Riikaan

Matkalla osallistui myös paikallisten jäsenyhteisöjen kuten maamiesseuran ja maaseutunaisten jäseniä !

Riika - kuva

Matkaohjelma:  Riika 2017

Torstai 31.8. Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 8:00. Matka alkaa Finnairin lennolla klo 9:30. Perille saavutaan klo 10:40 paikallista aikaa. Majoittuminen Konventa Seta hotelliin. Aikaa tutustua esimerkiksi Riian keskustoriin

Perjantai 1.9. Lähtö klo 10 kohti Ozsolniekin kylää. Tutustuminen suomalaisen oppaan johdolla maatilaan, missä on vuodenmaidon ja juuston tuotantoa. Iltapäivällä on vierailu Baltezersin  arboretumissa, missä on 8 000 m2:n alueella noin 600 kasvilajia: havupuita, koristepensaita, pensasmustikoita ja erilaisia rhododendroneita. Täällä myös myydään kasveja.

Lauantai 2.9. Nopeimmat ehtivät aamulla tehdä kierroksen puistoihin, jotka sijaitsevat vanhan ja uuden kaupungin välisellä vyöhykkeellä. Huoneiden luovutus klo 12 ja lähtö lentokentälle klo 15:45. Finnairin lento saapuu Helsinkiin klo 19:00.

Matkan hinta oli  jäsenille: 394 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 446 €/hlö 1 hengen huoneessa. Hinta ei-jäsenille: 404 €/hlö 2 hengen huoneessa ja 456 €/hlö 1 huoneessa.uoneessa.

ELOKUU 2017

Maakuntaretki Luumäelle Salpalinjan Lusikkovuorelle ja Ukko Pekan Kotkaniemeen Suomi 100 juhlavuoden hengessä sunnuntaina 27.8.2017

Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät maakuntaretken ja sille osallistui kaikkiaan 44 osallistujaa Etelä-Karjalan alueelta. Mukana oli myös 3 Salpalinjan opasta..

Retken hinta oli 15 euroa / henkilö sisältäen yhteiskyydin, ruokailun ja kahvin.

Tapahtuma alkoi messulla Luumäen kirkossa, jonka jälkeen nautittiin Luumäen maaseutunaisten valmistama yhteinen lounas seurakuntakeskuksessa. Sen jälkeen lähdettiin tutustumaan Lusikkovuoren luolaan sekä Salpalinjaan oppaiden johdolla. Tämän jälkeen oli ohjelmassa lopuksi vierailu Kotkaniemeen, jota esitteli Hilkka Suo-Anttila ja lääninrovasti Heikki Svinhufvud.

Kiitokset Luumäen maatalousnaisille, Etelä-Karjalan maataloussäätiölle ja Luumäen kunnalle järjestelyistä ja taloudellisesta tuesta matkajärjestelyjä koskien.

Matkan järjestäjänä ProAgria yhteistyössä ympäristön maaseutunaisten kanssa. Tutustuminen ” Ukko-Pekan” itsenäisyyden alun tapahtumiin Luumäen kirkonmäellä. Vierailu myös Salpalinjalle Lusikkovuoren luolaan tutustuen. Naiset ovat kutsuneet myös maamiesseuran väkeä mukaan. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Röytyn pihattopiknik 26.8.2017 klo 19.00 kokosi 40 hengen joukon  nauttimaan omia eväitä ja viihtymään yhdessä 100 kynttilän tunnelmassa

 Väkeä piknikillä Röytyn pihaton pöydän ääressä

”Röytyn pihattopiknikille” yhteisen pöydän ääreen kokoontui 40 hengen joukko piknik syömisen merkeissä. Ja samalla mukavaan oleskeluun ja tunnelmaan haitarimusiikin sekä 100 elävän kynttilän valaisemana.

Röytyn pihattopiknik li kaikille avoin tapahtuma. Kuten piknik yleensä, niin myös Röytyn pihattopiknik toteutettiin periaatteella, että jokainen tuo omat eväät ja juomat mukanaan. Järjestäjien puolelta Röytyn pihattoon tuotiin grilli, jossa voi grillata omia eväitään. Myös lettujen tekijä oli paikalla, jolloin myös niistä päästiin nauttimaan. Mutta omat eväät ja juomat oli se tärkein juttu ja syönti yhteisen pöydän ääressä.

Letut maistuivat – Kopio

Tunnelmaa ja 100 päivää sataan teemaan liittyen toivomme tapahtumaan osallistuvien ottavan myös mukaan kynttilän, kynttilälyhdyn tai vastaan elävän tulen. Tavoitteemme on sytyttää 100 elävää tulta luomaan tunnelmaan tapahtumaan.

Nuori pelimanni Eelis Vuorela soittelil pihattopikinikissä

Röytyn pihattopiknikkiin tunnelmaa mainiolla tavalla toi elävän haitarimusiikin muodossa nuori harmonikkamestari Eelis Vuorela.

Tapahtuman ” veturina” toimi Taipalsaaren kotiseutuyhdistys, joka oli kutsunut yhteistyötahonaan maamiesseuran ja maaseutunaisten väen perheineen ja tuttuineen mukaan Röytyn pihattopiknik-tapahtumaan yhteisen pöydän ääreen.

 

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo 26.8.2017

Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa

Lähtöön valmiina HankkijallaMukana tapahtumassa olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen avotraktorikerho Savitaipaleelta, Vilkjärven Vinssikerho ja Partalan siivapyöräkerho.

Vanhat traktorit saapuvat aamulla 26.8.2017 Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle ja sieltä sitten Linnoitukseen, johon saavuttiin klo 10.30  näyttävänä vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajo sisääntuloparaatina 70 traktorin voimin.

Taipalsaaren Wanhat Masinat saapuu linnoitukseenMaaseutu ja kaupunki kohtasivat Suomi 100 vanhojen traktorien historia-ajossa Linnoituksessa – Kopio

Konekerhot olivat myös kukin varautuneet jakamaan tuliaisia tapahtumassa vieraileville. Kullakin kerholla oli 100 kappaletta tuliaisia jaettavaksi.  Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerho jakoi Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihasta valmistettuja maukkaita Suomi 100 vuotta lihapullia.

Innalanmäen Tilan ylämaankarjan lihapullat- Suomi 100 vuotta

Linnoituksessa oli samanaikaisesti Kehruuhuoneen järjestämän sadonkorjuujuhla klo 10.00 – 14.00, jota vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historiakoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Vanhojen traktoreiden Suomi 100 vuotta historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä.

Tapahtumapäivästä 26.8.2017 oli 100 päivää Suomen 100- vuotta itsenäisyyspäivään 6.12.2017.

Tapahtumalla kunnioitettiin Suomen 100 vuotta itsenäisyysjuhlavuotta.

SUOMI100logo

 

HEINÄKUU-2017

Taipalsaaren tuottajien kesäteatterimatka 19.7.2017 Mäntyharjun kesäteatteriin katsomana ” Eloa ja kuvaa” musiikkinäytelmää oli menestys

Eloa ja kuvaaKesäteatterimatkan pääjärjestäjä oli Taipalsaaren tuottajayhdistys.

Teatterimatkan ajankohta  oli KESKIVIIKKO 19.7.2017. Tuottajat ovat kutsuneet myös maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheenjäsenineen mukaan matkalle. Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen.  Kesäteatterimatkalle osallistui maksimimäärä osallistujia eli 45 henkeä.

Musiikkiteatterikappale oli oikein viihdyttävä ja väki tykkäisi siitä kovasti.

Taipalsaaren porukka myös arvosti kovin sitä, että musiikkinäytelmän päätähti Maria Tyster tuli näytelmän lopuksi tervehtimään porukkaamme ja juttelemaan kuulumisia.

Kiitos MTK Taipalsaari ry:lle hyvistä matkajärjestelyistä.

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.2017

RehulaRehulan kesätori oli  mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita

Heinäkuussa alussa toteutettu Rehulan kesätorilla kahvitus noudatteli aiempia perinteitä. Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa kahvit, leivonnaiset ja myös arvat menivät kuin ” kuumille kiville”. Väkeä kesätorilla oli kiitettävästi ja väki viihtyi.

Kahvittelun ohella järjestetyt arpajaiset saivat myös suosiota ja moni poistuikin tyytyväisenä paikalta arpajaispalkinto mukanaan. Arpajaisista saadut tuotot käytetään yhdistyksessä edelleen toiminnan kehittämiseen jäsenistölle.

Opintomatka Västänkvarn peltopäivään 6.7.2017 Inkooseen

Västankvarn peltopäivä

 Yhteiselle opintomatkalle Västänkvarn peltopäivään Inkooseen osallistui lähes 40 osallistujaa

Opintomatkan järjestäjinä olivat Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat yhteistyössä Nuijamaan ja Joutsenon maamiesseuran kanssa. Västänkvarn peltopäivä oli kesän huippukohta maatalouden ammattilaisille; niin perinteisen tavan kuin luomutuotantoa harjoittaville maatilayrityksille.  Taipalsaarelta matkalle osallistui 5 osallistujaa. Opintomatkasta ja peltopäivästä ohessa tarkemmin:Västänkvarn peltopäivä 6.7.2017 esite 

Peltopäivässä sai tutustua asiantuntijoiden opastuksella tai omatoimisesti peltopäivän monipuoliseen ohjelmatarjontaan

Peltopäivän koekentälle oli tehty valmiiksi tutustumista helpottava kenttäkierros. Kierroksella sai tutustua asioihin asiantuntijoiden opastuksella ruuduilla näkyviin asioihin tai kiertää kierrosta omatoimisesti. Avuksesi oli kyltitetty kierrokset ja lisätty sinne video-opasteita, joita voi käyttää mobiililaitteilla.

Havaintokentillä pääsi tutustumaan mm.

laajoihin lajikekokeisiin, vertailtavissa ensimmäistä kertaa Suomen tärkeimmät viljalajikkeet

viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeisiin, kasvinsuojelu-, peittaus- ja siemenmääräkokeita

erikoiskasveihin mm. kumina, öljypellava, tattari, rehumaissi ja soija

luomutietoa mm. lajikkeista

kerääjä- ja saneerauskasveihin

IPM-kasvinsuojeluun

kasvinsuojeluruiskun suutinten valintaan ja suojakaistoihin

laajaan konekenttään ja työnäytöksiin

monipuolisiin asiantuntijapalveluihin mm. maan rakenteen ja vesitalouden vaikutukseen satoon

pienryhmätoimintaan

Kannatti lähteä mukaan – opintomatkan hinta oli vain 10 euroa/osallistuja


HEINÄKUU-2017 VAIHDE       

Taipalsaari-päivät tapahtumat pe-su 30.6 – 2.7.2017


Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avajaiset ja minimaaseutunäyttely- ja perinnepäivä Röytyssä sunnuntaina 2.7.2017 klo 11.00-15.00.

Tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa! Maaseudun perinnepäivässä kohtasi historia ja tämän päivän maaseudun elinkeinot.

Vanhojen traktorityökoneiden avomuseon avaus oli perinnepäivän kohokohta.

WP_20160703_12_39_39_ProAvomuseon on koottu  Taipalsaaren alueelta harvinaisia vanhoja traktorityökoneita lähtien 1940 luvulta alkanen. Talkooväen voimin näitä museoon tulevia vanhoja traktorityökoneita koottu  yhteensä 34 kpl museokentälle. Museon virallisen avauksen suoritti Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen.

Maaseudun perinnepäivän muu ohjelma sisälsi teemaan liittyen erilaisia perinnetyönäytöksiä, vanhoja koneita mutta myös tämän päivän maaseudun ja sen toimijoiden esittelyä. Maistuva maaseutu osastolta sai ostaa paikallisten tuottajien lähiruokaa (mm. Innalanmäen Tilan ja Suutarin maatilan lihatuotteita) paikan päällä nautittavaksi ja myös kotiin vietäväksi.

Syödään yhdessä” tapahtumassa Jänkasaloin WPK:n väki yhdessä  Taipalsaaren maaseutuseurojen väen kanssa valmisti ja tarjoili tapahtumassa kävijöille paikallista Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua maukasta lihasoppaa nautittavaksi uuden avatun Röytyn pihaton yhteisen pöydän ääressä. Maistuva maaseutu oli sanamukaisesti tapahtumassa tarjolla.

Myös lukuisa määrä yhteistyötahoja oli mukana perinnepäivän toteuttamisessa.

Lapsille oli myös omaa ohjelmaa; mm. kepparikisa kolmessa luokassa sekä Röytyn kotiseututalon pihapiirissä ollut kotieläinhaka lapinlehmineen.

Tohtor-Taikuri Ilkka Vertanen esitti myös tyylikästä taikuutta Jänkasalosta päivän aikana. Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän tapahtumassa vierailevia. Myös Saimaan ympäriajon museoajoneuvojen pysähdyspaikka oli tapahtuman yhteydessä. Siispä perinnepäivä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle!

Myös vesistöasiat ” Pisarahankkeen” myötä oli esillä ja myös Taipalsaarella toteutettu laajamittainen ” kosteikkorakentaminen”, jolla vaikutetaan merkittävästi vesistöjen puhtaana pysymiseen niin Pien-Saimaalla kuin laajemminkin.

Tapahtuma tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle! Päivän aikana laskettiin Röytyssä vierailleen noin 1000 henkeä.  Katso päivän tarkempi ohjelma:Maaseudun perinnepäivän 2.7.2017 Röytyssä ohjelma


KESÄKUU-2017    

Kosteikkopyöräily ja  maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma teemalla ” Impi saunoo” sai väen pyörille 10.6.2017

Tapahtuma toteutettiin Taipalsaaren maamiesseuran, maaseutunaisten ja nuorisoseuran yhteistyönä-

Lautalla JänkäsaloonTaipalsaaren kosteikkopyöräily kiinnosti ja niinpä lähes 40 osallistujaa tuli mukaan tapahtumaan. Pyöräily leppoisassa tunnelmassa kauniita maaseutu-ja järvimaisemia ihaillen tapahtui reitillä Röytty-Rehula–Laukniemi- SuurJänkäsalo reitillä oheisohjelmineen.  Tässä liikuntatapahtumassa mukana olivat myös maaseutunaiset ” Impi saunoo ” teemalla.   Kosteikkopyöräilylle lähdettiin Röytystä klo 10.00 ja myös matkan varrelta liittyi mukaan pyöräilijöitä.

Matti Karhun kosteikkoReitin varrella tutustuttiin Matti Karhun omistamaan laajaan hyvin rakennettuun kosteikkoon Laukniemen kylällä.

Paikalla oli myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen johtaja Ilkka Räsänen kertomassa kosteikkorakentamisen merkityksestä Taipalsaarella ja niiden myönteisestä vaikutuksesta vesistön säilymiseen puhtaana.

Impi saunoivat 10.6.2017

Reitin päätepisteessä osallistuttiin ” Avoimet kylät” tapahtumaan Jänkäsalossa lossirannassa, jossa Jänkäsalon kyläyhdistys oli järjestänyt mukavaa yhdessäoloa lossirannassa.

Ja mikä mukavinta, mukana ollut Marko Suutarin ” mobiilisauna” tarjosi makoisat löylyt ” Impi saunoo” teemalla naisväelle ja myös meille miehillekin.

Kiitos mukana pyöräilleille sekä Jänkäsalon vieraanvaraisille kyläläisille mukavasta tapahtumasta.

TOUKOKUU-2017

Nasta ”Leijona” pe-su 5-7.5. Hattulassa (Parolannummen panssariprikaati) (Täynnä)

Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Yhdistyksestämme Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija, Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.


”Koululaisten oma perunamaa”- projektin käynnistys yhteistyössä Taipalsaaren koulutoimen kanssa.

Istutuksen iloa nuorimmillaTaipalsaaren Kirkonkylän koululaiset istutti oman perunamaan Röytyn kotiseututalon viereiselle pellolle

160 oppilasta sen teki yhdessä opettajiensa ja ohjaajien voimin. Jokainen luokka vuorollaan tuli istuttamaan oman perunapenkin ja laittoi tekemänsä tunnuskyltin istuttamansa perunapenkin päähän, jolloin voi seurat tulevana kesänä oman perunamaan kasvua. ISO KIITOS AHKERILLE JA INNOKKAILLE KOULULAISILLE.

Koululaisten perunamaalla on kasvamassa nyt SIIKLIÄ, ANNA BELLAA JA VELOXIA.  Näin koululaisille tarjoutui mahdollisuus osallistavaan oppimiseen sekä mahdollisuus nähdä, kuinka kasvatetaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.

Tämä on myös Suomi 100 vuotta teeman mukainen tapa tuoda suomalaista ruokakulttuuria tutuksi tämän päivän koululaisille. Tapahtuman päätteeksi koululaisille jaettiin myös pieni yllätyslahja mukaan otettavaksi.

Koululaisten perunamaan ” pehtoorina” toimii kesällä Markku Siitonen ja hän huolehtii perunamaan kasvusta ja hoidosta.

Nyt sitten toivotaan kesälle suotuisia säitä ja hyviä olosuhteita perunan kasvulle.

Syksyllä sitten jatketaan perunan noston merkeissä.

Lisää tietoa tapahtumasta oheisessa liitteessä:Taipalsaaren koululaisten oma perunamaa tiedote 29.5.2017

 


HUHTIKUU -2017

Opintomatka Tarttoon Maamess – 2017 näyttelyyn 21.-23.4.2017

Opintomatkalla tutustuttiin Maamess-2017 näyttelyyn, jossa oli esillä laajasti maa-ja metsätalouden konevalikoimat sekä elintarvike- puutarhatuotanto ja metsätalous. Maamess-2017 näyttelyssä kävi tänä vuonna yli 40.000 kävijää.

WP_20170421_14_38_33_ProMaamess-2017 näyttely oli mielenkiintoinen näyttely ja matkallemme osallistui maksimimäärä lähtijöitä; yhteensä 28 osallistujaa. Mukana oli väkeä Taipalsaarelta, Lemiltä, Joutsenosta, Savitaipaleelta ja myös Miehikkälästä ja jopa Kotkasta. Miesten ohella myös Taipalsaaren maaseutunaisten edustajia oli mukana matkalla. Monipuolinen osallistujajoukko antoikin mukavan mahdollisuuden matkan kuluessa vaihtaa ajatuksia ja kehitellä uusia ideoita.

WP_20170422_12_54_50_ProNäyttelyssä päästiin näkemään Virona maatalouden nykykuva ja näyttely tarjosikin monipuolisen kattauksen niin koneiden muodossa kuin myös Viron elintarviketuotannon , puutarhatuotannon kuin myös metsätalouden koneistuksen osalla. Näyttelykentällä ulkona oli katseltavaa samoin kuin 5 sisähallissa.

Näyttelypäivän päätteeksi tutustuminen Eestin lokakuussa 2016 avattuun kansallismuseoon olin myös katsomien arvoinen kohde. Näyttelypäivän päätteeksi yhdessä nautittu illallinen Tarton perinteisessä ” Pussirohu-kelder- ravintolassa” (Ruutikellari) kruunasi näyttelypäivän.

Meno- ja tulomatkalla aika ei myöskään käynyt pitkäksi. Joukosta löytyi ohjelman esittäjiä; mm. laulumiehiä Lemin suunnalta.

Salpalinjaan ja Salpalinjamuseoon tutustuttiin 15 retkeläisen voimin lauantaina 8.4. Miehikkälässä.

Salpalinja museolla retkeläiset toivotti tervetulleeksi ” luutnantti Rissanen” alias Kari Suoknuutti. Hän kertoi aluksi Salpalinjamuseon toiminnasta ja sen pihapiirissä olevista Salpalinjan rakenteista ja Salpalinjan rakentamisesta.

Ryhmä maastossa salpalinjalla 8.4.2017Reilun tunnin esittelyn jälkeen siirryttiin maastoon ja oppaina oppaina toimivat lappeenrantalaiset salpalinjaoppaat Pekka ja Matti Kivinen, joiden asiantuntevalla opastuksella saatiin aimo annos tietoa Salpalinja rakentamisesta ja Salpalinja sisältämistä rakenteista. Samoin päästiin tutustumaan  maastoon Salpalinjan rakenteisiin ja siinä riittikin ihmeteltävää.

Reitin varrella on useita tutustumiskohteita, joissa oppaamme kertoivat Salpalinjan rakentamisesta ja itse linjasta.

Reitin varrella oli  myös laavu, jossa voitiin paistaa makkaraa ja nauttia eväistä. Tutustumisreitin pituus on oli tällä kertaa maastossa noin 3-4 km.

Sää suosi ja retkeläiset viihtyivät.

Maaseutunaiset ja maamiesseura tarjosivat ilmaisen kuljetuksen (bussimatka Taipalsaari-Lpr-Miehikkälä ja takaisin) jäsenilleen.

Opastus ja museon pääsylippu 15€/ osallistuja (ei jäsenet 30€) olivat omakustanteiset.

 MAALISKUU -2017

 Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 30.3.2017 klo 19.30 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla.

WP_20170330_20_38_52_ProTilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ja sen jälkeen on kokousesitelmä. Kokousesitelmän piti rajavartiomestari Mika Albertsson. Esitelmän aiheena ”Pitkä tie kotiin”.

Esitelmässä Mika Albertsson kertoi ryhmä Taipaleen toiminnasta vs. 1939-44 sotien aikana kaatuneiden ja kadonneiden sotavainajien etsinnästä. Esitelmä oli mielenkiintoinen ja salin valtuustosalin täyteinen yleisö antoikin tunnustusta ja raikuvat aplodit illan pääesiintyjälle. Esitystä täydensi myös Terttu Ravin runoesitykset ennen ja jälkeen luentoa. Hän lausui Yrjö Jylhän ”Kiirastuli” teoksesta Taipaleen tapahtumiin liittyvät runot. Esitelmä herätti vilkkaan keskustelun ja kysymyksiä olisi riittänyt enemmänkin kuin varattu aika antoi periksi.

WP_20170330_20_56_22_ProMaamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien varapuheenjohtaja Ilpo Kolhonen kiittivät illan esiintyjiä ja luovuttivat kiitoksena Mika Albertssonille ja Terttu Raville ” Taipalsaaren vanhat koneet” teokset. Esitelmää oli saapunut kuuntelemaan jäsenistön lisäksi myös laajalti väkeä kauempaakin. Moni totesikin, että esitelmän teema sopi hyvin  myös Suomi 100 vuotta juhlavuoden tapahtumaksi Taipalsaarella. Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus.

Esitelmän jälkeen päästiin pitämään varsinainen kevätkokous. Siinä käsiteltiin sääntöjen 6§ mukaiset asiat. Kokouksen puheenjohtaja Ilpo Kolhonen johdolla kokous vedettiin nopeasti päätökseen ja kotimatkalle päästiin klo 22.00 illan päätteeksi.

Tuottajien kevätkokous oli ollut  klo 18.00 alkaen samassa paikassa. Kahvit ja kokousesitelmä olivat yhteiset molemmille kokouksille.

 Tutustuminen raakaravintoon lauantaina 25.3.2017

”Kakkuja ja namuja elävän raakaravinnon keinoin”-kurssi pidettiin Saimaanharjun koulun kotitalousluokassa. 17458213_1896710677238896_4886782588156797272_n[1]

Paikalla oli 11 innokasta oppijaa. Ensin Irma kertoi meille raakaravinnosta yleensä ja sitten hän teki meille suklaavaahtoa maistiaisiksi. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään ja sitten yleiskoneet alkoivat tekemään työtään.

Jokainen ryhmä valmisti 2 eri tuotetta ja niinpä lopuksi kahvin tai teen kera pääsimme nauttimaan marjapiirakkaa, pähkinäsydämiä, key lime piirakkaa, hedelmänamuja, vadelma-mustikka-suklaakakkua ja makoisia patukoita. Kiitokset Irmalle ja ahkerille oppilaille

Koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä 11.3.2017 klo 10.00 -14.00.

17191239_1889710721272225_6608663145202934513_n[1]Joutsenon Myllymäessä aurinko paistoi ja väki viihtyi. Laskettelun riemua, iloisia ilmeitä, mukavaa yhdessä oloa, kisailuja ja buffetistäa herkullista vatsantäytettä grillimakkaran, kahvin, mehun ja munkin kera. Kiitos järjestelyistä Kaakkois-Suomen tuottajaliitoin nuorille tuottajille !!

HELMIKUU-2017  

Sunnuntaina 26.2.2017 klo 12.00- 15.00 koko perheen laskiaistapahtuma  kokosi Haikkaanlahdellae väkeä mäenlaskuun ja yhdessä oloon.

Tänä vuonna jo neljättä kertaa järjestetty koko perheen laskiaisrieha kokosi laskiaissunnuntaina väkeä ennätysmäärän mäenlaskuun ja talvisiin aktiviteetteihin Haikkaanlahden metsästysmajalle. Arviolta 350- 400 henkeä osallistui tapahtumaan.

 Kuva 1. Mäenlasku oli parasta (kuva Timo Lautala)

Paikalla oli runsaasi lapsiperheitä, koululaisia ja myös varttuneempaa väkeä. Tapahtumasta oli välitetty tietoa Taipalsaaren kouluille ja koululaisten vanhemmilla Wilman kautta ja niinpä laskiaisrieha tarjoisikin monelle koululaiselle vanhempineen mukavan hiihtoloman alkutapahtuman. Taipalsaaren kunnan puolelta tapahtumaan toi myös tervehdyksen sivistysjohtaja Vesa Pakarinen.

Mäenlasku on se juttu tässä tapahtumassa; näin todettiin monella suulla. Tyylistä väliä, kunhan saa kunnon pitkät liut.

Ja näin myös tapahtui. Marko Suutarin johdolla oli tehty superhyvä, pitkä ja turvallinen liukumäki metsästysmajan läheiselle pellolla ja siitäpä oli hyvä laskea. Myös hevosajelu reellä oli monen lapsen suosikkinumero tapahtumassa.

Kuva 2. Hevosajelu reellä oli lasten suosikki (kuva Timo Lautala)Mäenlaskukilpailu oli osana tapahtumaa ja se sai suuren suosion. Haikkaanlahden laskiaisriehan mäenlaskukilpailun voitti Kirsi Hämäläinen, toinen oli Hannu Tikka ja kolmas sija meni Mikko Hämäläiselle.

Paremmuus ratkaistiin sen perusteella, kuka laski pisimmälle. Voittaja liukui peräti 98 metriä ja toiseksi tullut pääsi 92 metriin ja kolmanneksi tullut 90 metriin. Kaikki mäkikilpailuun osallistuneet palkittiin pienillä maistiaisilla ja 13 parasta sai palkinnoksi pulkat.

Laskiais-169

Metsästysmajan pihapiirissä saatiin nauttia buffetin tarjoamista herkuista.

Tarjolla oli perinteistä hernekeittoa ja ruisleipää sekä grillimakkaraa kuin myös kahvia ja teetä pullan kera palan painikkeeksi. Myös arpajaiset saivat suuren suosion runsaine palkintoineen.

WP_20170303_001LähiTapiolan standilla oli mahdollisuus osallistua 100 euron arvoisen rahastolahjakortin arvontaan.  Arvouksen kohteena oli lyhdyssä olevien tuikkujen määrä.

Parhaiten lyhdyssä olleiden tuikkujen määrän arvasi Saana Rimpisalo Taipalsaarelta ja hän sai palkinnoksi 100 euron arvoisen rahastolahjakortin.  Onnittelut !!

 Laskiaistunnelma ylläpiti myös tapahtumassa esiintynyt tangokuningas Jukka Hallikainen, joka

Laskiaisväki oli tyytyväinen tapahtumaan ja niinpä monen kommentit olivatkin: tämä pitää toteuttaa myös ensi vuonna. Tapahtuma kun tarjoaa koko perheelle mukavaa yhdessäoloa. Järjestäjien taholta todettiinkin, että vuoden päästä tavataan laskiaissunnuntaina samoissa merkeissä.

Kirjailija Marja Björkin vierailu torstaina 2.2. klo 18-19.30 Lappeenrannan kirjastossa.

Marja Björk on julkaisut vuosina 2008-2016 kuusi kirjaa, joista uusinta ”Lainaa vain” käsitellään laajimmin tapaamisessa. Kirjailija on kertonut seuraavan olevan kirjoilleen yhteistä: Luon henkilöhahmoja, joiden elämäntyyli ja arvot, teot ja ratkaisut saavat lukijan vastahankaan, ihmisiä, jotka iljettävät lukijaa ja elävät ihmisten mielestä väärin. Tarvitsen vastenmielisiä tyyppejä, jotka lukija lopussa hyväksyy ja joita hän ymmärtää ja ehkä jopa rakastaa.Marja Björk, kuva_Ville_Juurikkala[1]

Torstaina 2.2. klo 18-19.30 kirjailija Marja Björk kertoi työstään ja kirjoistaan Lappeenrannan pääkirjaston Tarinasalissa. Hän kertoi tuotannostaan ja uusimmasta teoksestaan Lainaa vain, joka ilmestyi syksyllä 2016 ja kertoo ylivelkaantuneen perheen tarinan. Björk kirjoittaa näennäisen kepeästi syvää ja monikerroksista tarinaa. Hän tarttui henkilöidensä kipupisteisiin tarkasti ja valppaasti, tui esille oleellisia ajan ilmiöitä ja sai lukijan rakastamaan henkilöitä, joiden valintoja vastustaa. Marja Björk on kirjoittanut mm. transsukupuolisen lapsen tarinan Poika, joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana ja on käännetty hollanniksi ja tanskaksi. Hän on käsitellyt tabuaiheita myös teoksessaan Mustalaisäidin kehtolaulu.

Kuva/Ville Juurikkala

Haastattelijana toimi Heli Sahlman. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Taipalsaaren maaseutunaisten kanssa. Tapahtuma oli osa Naisvoimaa – viikkoa ja maaseutunaiset järjestivät sen kirjaston kanssa yhteistyössä.

TAMMIKUU-2017    

Maaseutunaisten vuoden 2017 liikunnallinen aloitus 21.1.2017 klo 14 Väinölässä

Osallistujat-TRE liikunta 21.1.2017 VäinöläTapahtumassa tutustuttiin TRE terapiaan – tapahtuma kokosi parikymmentä innokasta osallistujaa mukavaan tapahtumaan.

Trauma Releasing Exercises eli TRE on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutukset ilmenevät nopeasti. TRE-harjoitus käynnistää luonnollisen palautusmekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Ohjaajana toimi Satu Pusa. Järjestäjänä maaseutunaiset.

****************************************************************************************************************************************************

 

No comments.