YHTEENVETOA VUODELTA 2018
Vuosi 2018 oli toiminnassamme; niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin toiminnassa varsin vilkas. Maa-ja kotitalousnaisten vuoden 2018 teemana jatkui ” Maistuva maaseutu”. Tämä teema sopi myös yhteisesti ” maaseutuseurojen” toiminnalle vuonna 2018. Vuonna 2018 korostimme toiminnassamme asioita, jotka lisäsivät yhteisöllisyyttä jäsenten välillä sekä antoivat jäsenille virkistystä arjen askareihin. Toiminnassamme myös korostui yhdessä tekeminen; niin jäsenten kanssa kuin myös muiden alueella toimivien yhdistysten kanssa. Jäsenmäärämme kasvoi niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla vahvasti vuonna 2018. Maamiesseuran jäsenmäärä kasvoi 37 uudella jäsenellä ja maaseutunaisten osalla lähes kahdella kymmenellä uudella jäsenellä.
Ohessa on koottu yhteenveto kuukausittain vuoden 2018 toiminnastamme ja tapahtumistamme kuukausittain. Tapahtumat ovat aikajärjestyksessä tammikuusta 2018 joulukuuhun 2018.
Maamiesseuran puolelta lähetettiin jäsenkirjeitä jäsenille 3 kertaa vuodessa ja maaseutunaisten osalla yksi vuoden 2018 alussa. Jäsenkirjeissä kerrottiin vuoden aikana toteutettavasta toiminnasta ja tapahtumista. Maamiesseuran vuoden 2018 ensimmäisen jäsenkirjeen mukana lähetettiin maamiesseuran jäsenille myös vuoden 2018 jäsenmaksulasku (15 €/jäsen). Myös maaseutunaisten jäsenmaksun oli 15€/jäsen vuonna 2017.
Ohessa jäsenkirjeet sekä myös maamiesseuran ja maaseutunaisten vuoden 2018 toimintasuunnitelmat, joista voi tutustua seurojen koko vuoden 2018 tapahtumiin
- Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma vuonna 2018 kuvin
- Taipalsaaren maamiesseuran TOIMINTASUUNNITELMA 2018
- Maaseutunaiset-Toiminta suunnitelma_2018
- Maamiesseuran jäsenkirje 1 – 2018
- Taipalsaaren maamiesseuran jäsenkirje 2 – 2018
- Maamiesseuran jäsenkirje 3 – 2018
Maaseutunaisten jäsenkirjeet 2018
TOIMINTAMME KUUKAUSITTAIN VUONNA 2018
TAMMIKUU 2018
Tammikuussa pidetätiin maamiesseuran johtokunnan ja maaseutunaisten hallituksen vuoden 2018 ensimmäiset kokoukset.
Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n ensimmäinen hallituksen kokous oli 4.1.2018 ja maamiesseuralla ensimmäinen johtokunnan kokous on 22.1.2018.
Kokouksissa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2018 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä myös vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu. Jäsenistön kannattaakin vielä näin alkuvuodesta esittää toiveita ja esityksiä alkaneen vuoden osalla, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2018 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa
Maaseutunaisten liikunnallinen ” Loikkaa liikkeelle” kampanja alkoi 28.1.2018 Väinölässä
Taipalsaaren maaseutunaisten vuoden 2018 toiminta aloitettiin perinteisesti liikunnallisissa merkeissä !
Nostalgisen jumppatunnin vetäjänä toimi Raili Leino Väinölässä 28.1.2018 klo 11.00 – 11.45.
Tapahtumassa kymmenkunta reipasta reippailijaa voimisteli iloinen mieli ja pilke silmäkulmassa vanhaan malliin.
Samalla muisteltiin, miten koulun voimistelutunnit menikään silloin joskus muinoin.
HELMIKUU 2018
Koko perheen laskiaisriehassa viihdyttiin laskiaissunnuntaina 11.2.2018 Haikkaanlahden metsästysmajalla
Koko perheen laskiaisrieha laskiaissunnuntaina 11.2.2018 sai niin lapset, lapsiperheet kun vähän vanhemmankin väen liikkeelle. Haikkaanlahden metsästysmajalle tuli laskiaisen viettoon peräti 500-600 henkeä.
Ei ihme, että huippupitkässä ja hyvässä laskiaismäessä riitti vilskettä koko päivän. Mäenlaskukilpailuunkin osallistui peräti 49 osanottajaa. Mäenlaskumestaruus ratkaistiin laskun pituuden mukaan. Voittajat laski peräti 100 metrin liut ( Kirsti Juvakka ja Marjo Toikkanen). Kolmas tila meni Ulla Aitto-ojalle 97 metrin laskulla.
Paitsi huippupitkä laskiaismäki toinen erityisesti lasten suosikki oli ponitalutusratsastus. Koko tapahtuman ajan lapset jonottivat vuoroaan päästä poniratsastukselle.
Buffetissa laskiaisväki pääsi nauttimaan perinteistä laskiaishernekeittoa, ruisleipää sekä kahvia, mehua ja laskiaispullaa. Arvat kävivät myös hyvin kaupan; ehkäpä sen takia, että lähes joka arpa antoi voiton ostajalleen.
Tapahtuman vastuulliset järjestäjät olivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset. Myös kunta sekä Taipalsaaren koulut olivat aktiivisesti tapahtuman takana. Laskiaistapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.
Tapahtuma sai myös myönteistä julkisuutta maakunnan mediassa; mm. Etelä-Saimaa lehdessä tapahtumasta oli koko sivun juttu.
Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille laskiaistapahtumassa käyneille sekä myös yhteistyökumppaneille, jotka olivat tukemassa tapahtuman onnistunutta toteutusta. Vuoden päästä taas uudelleen tavataan laskiaismäessä laskiaissunnuntaina Haikkaanlahden metsästysmajalla.
MAALISKUU 2018
Osallistujat viihtyivät teatteriretkellä 3.3.2018 Kouvolan teatteriin sekä paluumatkalla vierailusta Polven juustolassa
Väki viihtyi yhteisellä teatterimatkalla.
Lauantaiaamulla 3.3.2018 yhdentoista pintaan starttasi bussi Taipalsaaren kirkolta kohti Kouvolan teatteria. Väkeä oli bussintäydeltä mukana. Kouvona teatterissa esityksenä oli säveltäjä Unto Monosen elämään perustuva ”Satumaa”. Näytelmä oli oikein viihdyttävä ja sitä todisti myös salintäyteinen yleisömäärä. Monelle mukana olleelle varmaan palautui mieleen 1950-60 luvun ajat ja tuolloinen iltamakulttuuri,
Teatteri esityksen jälkeen retki suuntautui vielä kohti Polven Juustolaa. Siellä Lasse Rainio kertoi Juustolan historiaa, jonka jälkeen nautittiin Taina Rainion tekemää Juustopaistikeittoa.
Se olikin tosi maukasta ja niinpä keittoreseptiä pyydettiinkin monen toimesta omaan käyttöön. Ruokailun jälkeen vielä jälkiruuaksi maisteltiin juustoja ja juotiin kahvia.
Kiitos matkassa mukana olleille mukavasta seurasta ja reissusta.
Ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Myllymäessä Joutsenossa sunnuntaina 10.3.2018 klo 10.00-14.00 sai väenliikkeelle ja tapahtumassa oli ennätysmäärä väkeä
Maaliskuun toisena viikonloppuna lauantaina 10.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, hiihdettiin ja lasketeltiin jo perinteisen talvivirkistyspäivän merkeissä Myllymäessä (os. Myllymäentie 83, Joutseno)MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.
MTK Kaakkois-Suomi tarjosi jäsenilleen sekä myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenille mukavan ohjelman, jossa mm. oli mm. seuraavaa tarjolla:
ilmainen hissilippu ( 4h) laskettelurinteeseen
alamajalla tarjolla makkaraa, mehua, kahvia, teetä ja munkkeja ilmaiseksi
ulkoilua omaan tahtiin, leikkimielisiä kisailuja sekä mukavaa yhdessäoloa koko perheelle
Tapahtumassa oli mukana myös lukuisa joukko yhteistyökumppaneita mukana.
Tällä kertaa tapahtumassa oli aikaisempaa enemmän väkeä; myös meiltä Taipalsaarelta.. Ja tapahtumassa oli tosi mukava henki ja meininki niin mäessä kuin mäen allakin taukotuvalla ja sen viereisellä kentällä. Winter fun.. sitä se oli sanan parhaimmassa merkityksessä. Iso kiitos MTK Kaakkois-Suomen nuorille tuottajille hyvin toteutetusta tapahtumasta.
Maamiesseuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 22.3.2018 klo klo 19.15 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla. Kokouksen alussa oli KAIKILLE AVOIN MIELENKIITOINEN KOKOUSESITLMÄ ” Taipalsaaren tapahtumat 1918″
Tietokirjailija PENTTI PYLKÖN mielenkiintoinen esitelmä ”TAIPALSAAREN TAPAHTUMAT 1918” veti Taipalsaaren valtuustosalin täyteen väkeä torstai-iltana 22.3.2018
Tilaisuuteen osallistuville oli tarjolla klo 19.15 alkaen ilmaiset pullakahvit ennen esitelmää.
Esitelmässään ” Taipalsaaren tapahtumat 1918” metsänhoitaja, tietokirjailija PENTTI PYLKKÖ kertoi sisällissodan tapahtumista Taipalsaarella 100 vuotta sitten.
Esitelmä oli erinomainen ja valtuustosalin täyteinen väki kuunteli esitelmää mielenkiinnolla. Pentti Pylkkö valotti 100 vuotta sitten sisällissodan kulkua ja tapahtumia Taipalsaaren kunnan alueellaerinomaisen mielenkiintoisella tavalla.
ESITELMÄ OLI KAIKILLE AVOIN TILAISUUS niinpä paikalla olikin peräti 77 henkeä kuulemassa esitelmää. Pentille iso kiitos meidän kaikkien puolesta.
Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko ja tuottajien puheenjohtaja Ilpo Kolhonen luovuttivat tietokirjailija Pentti Pylkölle kiitoksena esitelmästä ” Taipalsaaren vanhat koneet” kirjan.
MTK Taipalsaaren tuottajien kevätkokous oli ennen esitelmää ja kahveja. Maamiesseuran kevätkokous puolestaan esitelmän jälkeen. Molemmat kokoukset sujuivat sopuisasti ja hyvässä hengessä. kokouksille. Maamiesseuran kevätkokouksessa vahvistettiin vuoden 2017 toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen 2017.
HUHTIKUU 2018
Pasi Havukaisen kirjailijavierailu 18.4.2018 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnankirjastolla
Taipalsaaren kirjastolle oli saapunut salillinen väkeä kuulemaan, kun Pasi Havukainen esitteli esikoisromaaninsa ”Korpikoski ja kylähullu” kirjoittamiseen ja tekemiseen liittyviä vaiheita ja kirjan sisältöä.
”Korpikoski ja kylähullu” on satiirinen tarina rikospoliisi Korpikoskesta ja kylähullu Sivosesta. Tarinassa liikutaan Taipalsaaren ja Lappeenrannan seudulla. Rikospoliisia työllistävät esimerkiksi liivijengi Hell Susi ja virolainen huijarirakennusmies. Tarinassa riittää monenlaisia käänteitä arkielämästä murhaan saakka.
Pasi Havukainen kertoili, että tähän hänen ensimmäiseen varsinaisen romaanin kirjoittamiseen meni noin puoli vuotta. Kaikki tämä työn ohessa, mikä tarkoittaa kirjoittamista iltaisin ja öisin, kun muu perhe oli jo yöpuulla. Mutta nyt on saatu urakka valmiiksi ja kirja julkaistu. Kirjaa on saatavissa kustantajan Nina Laakson ( NL-tuotanto) kautta samoin kuin verkkokauppa Amazonista. Romaania ollaan myös kääntämässä englannin kielelle, joten myös kansainvälinen leivitys on tiedossa jatkossa.
Pasi kertoili myös, että seuraavakin romaanin kirjoittaminen on käynnistynyt, joten ” Korpikoskelle ja kylähullulle” on tulossa jatkoa jossain vaiheessa.
Väki oli tyytyväinen kirjailijailtaan ja tunniksi ajateltu tapahtuma venyi runsaan keskustelun ja kysymysten myötä puolitoistatuntiseksi.
Parhaat kiitokset Pasille mielenkiintoisesta kirjaesittelystä.
Nasta ”Katarina 2018 ” pe-su 20.-21.4.2018 Dragsvikissä
Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää. Tälläkin kertaa Nasta ” Katariina 2018″ harjoitukseen maaseutunaisista osallistuivat Heli Sahlman, Johanna Kahra ja Kirsti Paronen
TOUKOKUU 2018
Tutustumis-/ostosilta HALOSELLA Lappeenrannassa ke 16.5.2018 klo 19.00 – 21.00
Paikalla oli pukeutumisneuvojia ja tilaisuudessa saatuiin myös opastusta huivien sidontaan.
Väkeä oli kiitettävästi paikalla; noin 30 osallistujaa. Illan aikana normaalihintaisista tuotteista saatiin -20% alennus.
Vaatteita esiteltiin kiinnostavasti muotinäytöksen kera. Niinpä Haloselta löytyikin vaatteita ja jalkineita niin naisille, miehille, nuorille kuin lapsillekin.
Ja varsin moni osallistujista lähtikin tapahtumasta ” pehmeän paketin” kanssa tyytyväisenä kotiin.
Lämmin kiitos järjestäjille ja Halosen väelle mukavasta tapahtumasta.
”Taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi ” tapahtuma Taipalsaaren koululaisille 22.5.2018
Taipalsaaren koululaisille järjestettiin metsänistutustapahtuma tiistaina 22.5.2018 klo 09.00-14.00 Ampujalan kylällä /Antti ja Lempi Hakulin perikunnan maalla.
Tämän tapahtuman koululaisille toteuttivat koulujen kanssa yhteistyössä Taipalsaaren maamiesseura, tuottajat, maaseutunaiset ja metsänhoitoyhdistys.
Taipalsaaren kouluista Vehkataipaleen koulusta kaikki oppilaat osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi kirkonkylän koululta 1-2 luokat ( n. 40 oppilasta + opettajat ja ohjaajat) ja Saimaanharjun yhtenäiskoululta 5A luokka (18 oppilasta). Kaikkiaan oppilaita osallistuu n. 120 oppilasta tähän tapahtumaan sekä heidän opettajansa.
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan hoiti kaivurilaikutuksen ja tarvittavat männyntaimet sekä istutusputket paikalle.
Tuottajien ja maamiesseuran ja maaseutunaisten toimesta näytetään koululaisille, miten metsän uudistaminen tapahtuu ja miten taimet istutetaan.
Koululaiset myös pääsivät halutessaan jokainen istuttamaan oman männyntaimen järjestäjien opastuksella. Oppilaille annettiin lisäksi kotiin vietävää männyn pottitaimi sekä aiheeseen liittyviä postikortteja & tarroja. Järjestäjien puolelta iso kiitos mukana olleille oppilaille ja heidän opettajilleen ja avustajille. Kaikki oppilaat osallistuivat kiitettävällä innolla ja ahkeruudella taimien istuttamiseen.. kysymyksiä tuli paljona ja niihin vastattiin järjestäjien toimesta.
Tarkoitus oli, että jokainen oppilas pääsee istuttamaan ainakin yhden oman männyntaimen. Intoa oli niin paljon, että oppilaat istuttivat jokainen n. 2-3 taimea ja näin metsää uudistettiin n. 400 istutetun taimen muodossa. Vehkataipaleen koulun 4-6 luokkalaiset jopa antoivat nimet omille istuttamilleen taimille. Joten nyt on heillä oma ” nimikkometsä” kasvamassa.
” Taipalsaaren maaseutuseurat” ovat vuosittain toteuttaneet yhteisiä tapahtumia liittyen maaseudun ja maatalouden elinkeinojen esilletuomiseen kiinnostavalla tavalla. Viimeksi näin koululaisten oman perunamaaprojektin muodossa kesällä 2017.
Nyt koululaisille järjestetyllä metsänistutustapahtumalla tarjottiin Taipalsaaren koululaisille mahdollisuus luonnossa oppimiseen ja osallistavaan opetukseen. Teemalla ” taimesta metsäksi – puusta koulukirjoiksi ja vihkoiksi”
Kunnostustöitä talkoilla Röytyn kotiseututalolla
Toukokuussa valmistellaan lopulliseen muotoon Röytyn pihapiirissä olevan ” vanhojen traktorityökoneiden avomuseon” konekyltit ja infotaulut sekä mahdollisesti vielä täydennetään konekentän vanhojen traktorityökoneiden valikoimaa talven aikana löydetyillä vanhoilla traktorityökoneilla.
Lisäksi aletaan valmistelemaan toukokuun aikana Röytyn pihaton ” kevytkatoksen” tekoa ja valmisteluja.
Vierailu iltaretkenä kirjailija Marjatta Kurenniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 klo 18.00 (os. Kurenniementie 274)
Kirjailija Marjatta Kurenniemen syntymästä on kulunut 100 vuotta.
Toteutetulla vierailulla oli mahdollisuus tutustua hänen kotipaikkaansa Taipalsaarella. Maaseutunaiset järjestivät iltaretkenä vierailun kirjailija Marjatta Kureniemen kotipaikkaan Kurenniemeen ke 23.5.2018 klo 18.00. Retkellä tutustuttiin kirjailijan sukutilaan, jossa kaikki on säilytetty ennallaan sellaisena kuin sukutila oli Marjatta Kurenniemen eläessä. Vierailijoita opastivat tilalla Marjatta Kurenniemen lapset Mikko ja Marja.
Vierailu kiinnosti ja niinpä väkeä oli ennätyksellisesti mukana; peräti 36 osallistujaa. Lämpimät kiitokset Mikolle ja Marjalle esittelystä.
KESÄKUU 2018
Taipalsaaren kosteikkopyöräily ja maaseutunaisten Impin päivän liikuntatapahtuma sai väen liikkeelle 9.6.2018 klo 10.00-15.00
Kosteikkopyöräilyn reitillä saatiin nauttia Taipalsaaren kauniista järvi- ja maaseutumaisemista sekä tutustua Taipalsaarella aktiivisesti toteutettuun kosteikkorakentamiseen, jolla tähdätään Pien-Saimaan vesistöjen tilan parantamiseen.
Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Taipalsaaren maamiesseura ry, Taipalsaaren maaseutunaiset ry, Taipalsaaren nuorisoseura ry ja Lappeenrannan Seudun ympäristötoimi.
Nyt jo 3. kerran toteutettava Taipalsaaren kosteikkopyöräily oli kaikille avoin tapahtuma ja siihen olivat tervetulleita osallistumaan niin paikalliset asukkaan kuin myös kesäänsä Taipalsaarella viettävät kesäasukkaat sekä lähikuntien pyöräilijät. Kosteikkopyöräilyn reitin pituus oli tällä kertaa n. 16 km.
Sää suosi ja väki viihtyi kosteikkopyöräilyllä. Osana kosteikkopyöräilyä myös Taipalsaaren suurin kosteikko (Suoniityn kosteikko) ja lintutorni vihittiin käyttöön 50 hengen porukalla. Upea paikka!!.Kannatta käydä !!
Myös muut kosteikkopyöräilyn kohteet olivat kiinnostavia.
Kiitos kosteikkojen rakentajille ja esittelijöille. Myös Haikkaanlahden rantamaisemissa ihastuttiin Innalanmäen tilan ”pitkätukkiin” . Nina Lappalainen esittelin karjaa ja kertoi sen kasvattamisesta. Haikkaanlahden laiturille Marko Suutari oli tuonut omistamansa mobilisaunan, jonka makoisista löylyistä myös nautittiin.
Kosteikkopyöräilyyn osallistuvien kesken arvottiin pieniä palkintoja. Arpajaiset pidettiin paluumatkalla Haikkaanlahden laiturilla pysähdyttäessä, jossa voittajat saivat myös lunastaa saamansa arpavoiton mukaansa. Palkintoja saivat kaikki osallistujat !!
HEINÄKUU 2018
Maaseudun perinnepäivää vietettiin perinteisesti lähes tuhannen kävijän joukolla Röytyn kotiseututalolla sunnuntaina 1.7.2018 klo 11.00-15.00.
Maaseudun perinnepäivässä 1.7.2018 saatiin kokea vanhan ajan maaseutunäyttelyn tunnelmaa sekä tutustua tämän päivän elinvoimaiseen maaseutuun monine toimijoineen.
Tarjolla oli nähtävää ja koettavaa sekä myös maisteltavaa aikuisille ja lapsiperheille kuin myös kesäasukkaille.
Katso oheinen tapahtumaesite: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN OHJELMA RÖYTYSSÄ 1.7.2018
PÄÄLAVALLA OHJELMAA
Tapahtuman aluksi maaseutuseurojen tervehdykset toivat Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen ja kunnan tervehdyksen esitti kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen. Päivän juontajina toimivat Taipalsaaren kippari Eero Juntunen ja maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman.
Tapahtuman alussa oli huomionosoitukset ”100 kosteikon Pien-Saimaa”/Pisara hankkeessa kunnostautuneille. Pien-Saimaan alueella on saatu valmiiksi yli 100 kosteikkoa ja suurin osa näistä on tehty Taipalsaaren alueelle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiitti toimijoita. Samoin puheenvuoron käyttivät Raija Aura ja Marjut Sassi ja kosteikkoasiamies Antti Happonen. Keskeisessä roolissa ovat olleet maanomistajat, joiden toimesta ja maalle kosteikkoja on rakennettu. Niinpä tässä tapahtumassa luovutettiinkin kunniakirjat viimeksi kosteikkoja rakentaneille. Myös kosteikkoasiamies Antti Happosen rooli on ollut keskeinen ja niinpä maaseutuseurojen puolesta myös kiitettiin Antti Happosta ja luovutettiin hänelle pieni muistolahja.
Perinnepäivän ohjelmassa oli myös elävää musiikkia ja laulua. Tästä huolehtivat paikalla olleet ” kipparit” ja myös kutsuvieraana Savitaipaleen Taneli ja Charlotta sekä yllätysvieraan Kuopion virallinen katusoittaja Ulrich Sturm saksofoneineen.
Vanhan ajan keittiö ja patalappunäyttely kuin myös maidon separointinäytös sekä hevosajoneuvo-ja traktorityökonemuseon kokoelmat antoivat mahdollisuuden tutustua maaseudun perinteisiin. Samoin kuin Wanhat Traktorit, joita oli saapunut paikalle lähes parikymmentä. Myös Lemin Rasvanäpit Seppo Holopaisen ja Markku Pesarin johdolla olivat paikalla ja jauhoivat riihitettyjä ruisjauhoja sekä myös myivät niitä kotiin viemiseksi.
Tarjolla oli myös Innalanmäen tilan ylämaan karjan lihasta valmistettua suussa sulavaa lihasoppaa. Tarjoilusta vastaavat Jänkäsalon WPK:n kulinaristit yhdessä maaseutuseurojen edustajien kanssa. Soppa syödään Röytyn pihaton yhteisessä pöydässä 200 hengen voimin. Oli hyvää ja maistuvaa.
Myös lapsille oli omaa ohjelmaa. Jänkäsalon WPK:n tytöt olivat järjestäneet ” kepparikisan”, joka kiinnosti lapsia samoin kuin Tervamäen tallin paikalle tuoma poni. Ehkä suurimman suosion niin lasten kuin varttuneenpienkin osalta sai Tohtori-Taikuri Ilkka Vertanen taikuriesitys ” Tyylikästä taikuutta Jänkäsalosta”
Taipalsaaren uuden kipparin julkistaminen päivän päätteeksi oli myös päivän kohokohtia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen ja vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä julkistivat ja esittelivät uuden kipparin 2-vuotiskaudelle 2018-2019. Uusi kippari oli
Aikaisempien vuosien tapaan perinnepäivässä oli myös mukana yhteistyötahot esittelemässä toimintojaan. Tällä kertaa mukana olivat mm:
Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset ja tuottajat, metsänhoitoyhdistys
Lemin Ravanäpit / ruisjauhojen jauhatus & tervan myynti
Jänkäsalon WPK, … vanha paloauto paikalla, esittelyä & myyntiä (linnunpöntöt, sammutuspeite)
Lpr seudun ympäristötoimi / ” 100 kosteikon Pien-Saimaa / Pisara hanke” osasto
Käsityöläiset
Jässi” hanke: jätevesineuvontapalvelut,
Saimaan Kuitu Oy esittelypiste
Röytyn kotiseututalon kesäkahvio ja käsityöläisten myymälä palvelivat koko päivän kävijöitä. Myös Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot pysähtyivät Taipalsaaren kirkonkylällä su 1.7.2018. Vanhoista autoista kiinnostuneille olikin mielenkiintoista nähtävää maaseudun perinnepäivän ohjelman ohessa.
Tapahtuman järjestäjätahot olivat: Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset, tuottajat, kunta sekä Jänkäsalon WPK
Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00
Rehulan kesätori on mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita. Eri seurat huolehtivat vuorollaan kahvituksen järjestelyistä.
Taipalsaaren maaseutunaisten järjestämänä Rehulan kesätorilla kahviteltiin lauantaina 8.7.2018 klo 10.00 – 12.00.
Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa tarjolla oli kahvia, leivonnaisia ja myös arpoja on kaupan hyvine palkontoineen.
Väkeä kesätorilla on aina ollut kiitettävästi ja väki viihtynyt. Niin myös tällä kertaa. Kahvittelun ohella järjestetyt arpajaiset saivat myös suosiota ja moni poistuikin tyytyväisenä paikalta arpajaispalkinto mukanaan. Arpajaisista saadut tuotot käytetään yhdistyksessä edelleen toiminnan kehittämiseen jäsenistölle.
Kesäteatterimatka keskiviikkoiltana 18.7.2018 Imatran kruununpuiston kesäteatteriin katsomaan hauskaa musiikkikomediaa ” HALUATKO MÖKKILÄISEKSI”
MTK Taipalsaari ry järjesti taas jo 4. kerran perättäin jäsenilleen kesäteatteriretken. Ja kuten ennenkin, tuottajat kutsuivat myös mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.
Osallistujille tarjottiin ilmainen kuljetus sekä väliajalla kahvit&mehu. Pääsylippu oli omakustanteinen. Kesäteatterimatkalle osallistui lähes bussillinen väkeä. Kiitos maamiesseuran ja maaseutunaisten puolesta tuottajille tästä mukavasta kesäteatterimatkasta.
” Haluatko mökkiläiseksi” komediassa aivan tavallinen pariskunta voitti Haluatko mökkiläiseksi –visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta.
Saadakseen mökin omakseen, heidän oli pystyttävä viettämään koko kesä mökillä, ja tietokilpailun tekijät järjestivät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin.
Vauhdikasta menoa riitti koko esityksen ajan ja näytelmällä oli onnellinen loppu. Pariskunta sai kesämökin omakseen.
Erityistä näytöksessä oli myös se, että se vedettiin ammattitaidolla läpi 4 näyttelijän voimin, vaikka roolihahmoja oli näytelmässä kummenkunta jos ei enemmänkin. Ja nähtiinhän näytelmässä myös rooleina arvovieraitakin kuten Sauli ja Paavo.
Vauhdikasta menoa siivittivät tutut kesäiset melodiat
Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 Marko Suutarin maatilalla (Vitsaintie 60, 54920 Taipalsaari) sekä Mikko ja Suoma Suutarin ja Veijo ja Riitta Rikkosen kotipuutarhoissa ajankohtaista tietoa ja nähtävää – mukana 60 osallistujaa
Pellonpiennar- ja puutarhapäivässä 25.7.2018 tutustuttiin ” kasvustojen ääressä ” vilja-nurmi- ja palkokasveihin sekä myös vierailtiin kahdessa erittäin hyvin hoidetussa kotipuutarhassa.
Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Pellonpiennarpäivä 25.7.2018 Taipalsaari
Vilja-, nurmi- ja palkokasvien kasvutilanteeseen tutustuttiin Marko Suutarin maatilalla, jossa kuultiin kasvustojen ääressä asiantuntijoiden ( Samuli Seppänen/Soilfoof Oy ja Eino Heinola/ProAgria ) kertomana ajankohtaiset neuvot ja kommentit kesän kasvutilanteesta. Samalla saatiin myös ajankohtaisia neuvoja tarvittavista viljelytoimista loppukesälle kuin myös kuultiin kierrätysravinteiden käytöstä ja keinoista maan rakenteen parantamiseksi.
Hyvin hoidettuihin kotipuutarhoihin tutustuttiin Markon maatilaa lähellä olevissa Suoma ja Mikko Suutarin kotipuutarhassa
sekä Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa.
Molemmissa kotipuutarhoissa kukkaloisto ja puutarhakasvit olivat rehevimmillään. Riitta ja Veijo Rikkosen kotipuutarhassa oli mm. yli 100 eri kukka – ja kasvilajia nähtävillä ja perennojakin yli 50.
Tilaisuuteen osallistuville oli pellonpiennarkierroksi aluksi myös tarjolla ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu. Väkeä osallistui ennätysmäärä tällä kertaa tapahtumaan- peräti 60 osallistujaa. JOTEN teema ja tilaisuus kiinnosti. Mukavaa oli myös huomata, että tapahtumaan osallistui paljon ” kesätaipalsaarelaisia”.
Iso kiitos Marko Suutarille, Suoma ja Mikko Suutarille sekä Riitta ja Veijo Rikkoselle, kun saimme vierailla maatilalla ja kotipuutarhoissa.
Tilaisuuden järjestivät Taipalsaaren maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajayhdistys yhdessä Soilfood Oy:n ja ProAgrian kanssa
Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Röytyn pihattopikik 28.- 29.7.2018 kokosi Saaga S:n kannattajat Röyttyyn kuninkuusraveihin.
Röytyn kotiseututalon pihapiirissä 28.-29.7.2018 (la – su) pidettiin KAIKILLE AVOIN ja ILMAINEN Röytyn PihattoPiknik & kuninkuusravitapahtuma. Mukavan Piknik tunnelman ohessa päästiin seuraamaan ”livenä” Rovaniemellä samaan aikaan pidettäviä KUNINKUUSRAVEJA.
Oheisessa esitteessä tarkemmin tapahtumasta: Kuninkuusravit Röytyn kisakatsomassa ja Rötyn pihattopik esite
Taipalsaaren ylpeys SAAGA S tavoitteli Rovaniemellä jo 4 perättäistä ravikuningatartitteliä. Joten se oli hyvä syy tulla Röytyn pihattopiknikkiin. Ja samalla aitoon Piknik-henkeen päästiin nauttimaan omista eväistä sekä samalla kannustamaan oman kuntamme ylpeyttä SAAGA S:ää menestykseen.
Röytyn kotiseututalon pihattoon oli tehty ” ulkoilmaravikatsomo”, jonka toteuttamista tukivat myös Taipalsaaren kunta yhdessä Saimaan Kuitu Oy:n kanssa. Myös Taipalsaaren hevosystäväin seura oli mukana tapahtumassa.
Tapahtuma sai väen liikkeelle ja kahtena päivänä tapahtumaan osallistui tosi paljon väkeä. Lauantaina kuningatarkilpailun 1. osalähtöä saapui seuraamaan noin 100 katsojaa ja Saaga S:n saavuttama 2 sija ensimmäisessä osakilpailussa loi kovat odotukset seuraavalle päivälle sunnuntaille. Niinpä sunnuntaina väkeä saapuikin sitten peräti 150 katsojaa paikalla seuraamaan kuningatarkilpailun 2. osalähtöä.
Tunnelma oli ihan ” katossa” , vaikkakin Saaga S ei tällä kertaa sijoittunutkaan toisen ravipäivän osakilpailuissa. Saaga S:lle ja sen omistajalle/valmentajalle Ilkka Pyysalolle sekä ohjastajalle Matti Nisoselle ja muille Saaga S:n taustatahoille annettiin raikuvat aplodit. Oman kunnan ylpeys Saaga S toi hienot puitteet Rovaniemen kuninkuusravien live-seurannalle Röytyssä.
Ilmakin suosi tapahtumaa ja niinpä myös piknik-henkeen eväät ja juomat maistuivat ravien seuraamisen ohella.
Kannatti tulla mukaan ja jännittää ja elää kuningatarlähdöt porukalla Röytyn pihaton pitkän pöydän ääressä.
ELOKUU 2018
Vanhojen traktoreiden historia-ajo lauantaina 11.8.2018 Lappeenrannan linnoitukseen
Kokoontumisajo toteutettiin yhteistyössä Länsi-Saimaan ja eteläisen Lappeenrannan alueen konekerhojen kanssa
Mukana olivat Taipalsaaren Wanhat Masinat, Lemin Rasvanäpit, Lennuksen Avotraktoriklubi Savitaipaleelta, Wilkjärven Winssikerho ja Partalan Siivapyöräkerho. Tapahtumaan saatiin mukaan 48 vanhaa traktoria kuskeineen sekä lisäksi sota-ajan vanha kuorma-auto marssirivistöä johtamaan.
Tapahtumasta lisää:Vanhojen traktoreiden historia-ajo Linnoitukseen 11.8.2018 – tiedote
” Vanhat traktorit” lähtivät kukin oman kerhonsa puitteissa aamulla 11.8.2018 kohti Lappeenrantaa ja saapuvat aamulla Lappeenrantaan aluksi Hankkijalle.
Hankkijalla nautittiin Taipalsaaren maaseutunaisten keittämät aamukahvit ja Hankkijan tarjoamat riisipiirakat savukinkulla. Kahvien jälkeen annettiin tarkemmat ajo-ohjeet linnoitukseen sekä myös luovutettiin Hankkijan eläkkeelle siirtyvälle myymäläpäällikkö Kosti Muukkoselle pieni muistolahja konemiesten puolelta.
Hankkijalta suunnattiin kulkueena Linnoitukseen. Lappeenrannan vanhaan linnoitukseen saavuttiin klo 10.00 näyttävänä vanhojen traktoreiden kulkueena. Vanhojen traktoreiden kulkue kokoontui Linnoituksessa Katariinan aukiolle.
Linnoituksessa oli samanaikaisesti Linnoituksessa oli Lappeenrannan kaupungin järjestämä” Vanhan kaupungin päivien juhla” sekä valtakunnalliset kotiseutupäivät, joten vanhojen traktoreiden kokoontumisajo osaltaan juhlisti sekä tarjosi tapahtumassa kävijöille mielenkiintoisen tutustumiskohteen.
Katariinan torilla tavattiin myös Linnoituksen vastavalittu uusi isäntä Sari Lehtinen. Konemiesten puolelta esitettiin Sarille ” konemiesten onnittelut” sekä annettiin Sarille vanhojen traktoreiden yhteiskäynnistyksen muodossa pienimuotoinen ” serenadi” Sarille.
Vanhojen traktoreiden historia-ajolla haluttiin tuoda esille maatalouden koneellistumisen historiaa ja merkitys suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon keskeisenä tekijänä niin menneiden vuosien saatossa kuin myös tänä päivänä. Ja myös kulttuurimielessä. Onhan vanhojen traktoreiden kunnostus ja ylläpito myös vanhojen asioiden vaalimista ja näin myös kulttuurin ylläpitoa.
Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeisellä aukioloviikolla paljon väkeä
Röytyn kotiseututalon kesäkahvilan viimeinen aukioloviikko oli varsinainen yleilömenestys. Jokaiselle päivälle riitti vielä väkeä kahvittelemaan ja erityisesti torstain kuntapäivä kahvituksineen sai väen liikkeelle. Kaikkiaan väkeä kävi kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla vähän yli 400 henkeä.
Viimeisen viikon kahvittelun järjestämisestä vastasivat Taipalsaaren maamiesseura ja maaseutunaiset yhdessä.
Jokaiselle aukiolopäivälle oli oma teemaohjelma. Tämä ehkäpä sai väen liikkeelle ja näin jokaiselle kävijälle oli mieleistä ohjelmaan kahvittelun lomaan. Tarkemmin viikon teemapäivistä oheisessa esitteessä:
Myös päätöspäivänä sunnuntaina kävi vielä 70 kahvittelijaa Röytyssä.
KIITOKSET TE KAIKKI IHANAT IHMISET, jotka vierailitte kahvittelemassa viimeisellä aukioloviikolla Röytyssä. Ja yhtä ISO KIITOS niille lukuisille talkoolaisille, jotka leipoivat viimeiselle viikolla maistuvat pullat ja herkut kuin myös olivat tiskin takana palvelemassa asiakkaita.
Lappeenrannan Maaseutunaisten puutarhavierailu tiistaina 28.8.2018 klo 17-19.00 Jokelan Pajun tilalle
Lappeenrannan Maatalousnaiset ry järjestävät puutarhavierailun Jokelan Pajun tilalle (Juvakkalantie 205, Rapattila/Lappeenranta) tiistaina 28.8.2018 klo 17.00 – 19.00.
Yrittäjä Kirsi Uronen kertoo toiminnastaan ja opastaa pajutöissä. Tilavierailun hinta on 20 euroa/henkilö.
Lappeenrannan Maatalousnaiset toivottavat retkelle tervetulleeksi myös naapurikuntien maaseutunaiset.
Sitovat ilmoittautumiset retkelle ti 21.8.2018 mennessä sähköpostilla sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi
tai puhelimitse 040 – 544 7768.
SYYSKUU 2018
Taipalsaaren koululaiset viihtyivät ”AgrOlympic” -kisailussa lauantaina 8.9.2018
Taipalsaaren koulutoimi järjesti perinteisen koululaisten liikunta-ja urheilukilpailupäivän 8.9.2018. Tähän tapahtumaan oli koulujen puolelta toivottu ” oheisohjelmaa”, jolloin mahdollisimman moni oppilas voisi osallistua urheilun ohella tähän itselle mieleiseen oheisohjelmaan.
Maaseutuseurat on vuosittain pyrkinyt järjestämään Taipalsaaren koulujen kanssa jonkun aktiviteetin, jossa voidaan tuoda mielenkiintoisella tavalla oppilaille esille maaseutua ja sen elinkeinoja. Tästä hyvän esimerkkinä oli kesällä 2017 toteutettu ” kirkonkylän koulun oma perunamaa-projekti”.
Tällä kertaa toteutettiin ” AgrOlympic-kisailu” koululaisten liikuntapäivän oheisohjelmana, jonka kautta leikin ja mielenkiintoisten kisailujen muodossa tuotiin esille maaseutua ja sen elinkeinoja.
Kisailuun osallistui lähes 300 oppilasta. Myös oppilaiden vanhemmat olivat seuraamassa tapahtumaa runsain joukoin. Tapahtuma oli näin samalla ” kodin ja koulun” yhteinen päivä. Myös median edustajat olivat paikalla ja tapahtumasta oli laajahkot jutut niin Etelä-Saimaa lehdessä kuin myös Länsi Saimaan Sanomissa.
Etelä-Saimaa lehden juttu 8.9.2018 verkkolehti- AgrOlympic kisailut
Kisailussa oli tehtäväkenttä 1- 6 luokkalaisille ja oma 7- 9 luokkalaisille. Molemmille ryhmille oli tehtäväkentällä 8 erillistä tehtäväpistettä, joilla kisailtiin ja myös opittiin leikin ja tehtävien myötä maaseudun elämästä ja elinkeinoista.
Oppilaat ja opettajat antoivat myös palautetta tapahtumasta:
– pisteet mukavia ja pieniä lapsia innostavia
– jonottamista jossakin kohdassa liikaa, osan mielestä meni sopivasti
– vaivaa oli nähty pisteiden keksimisessä
– talkoolaisia kiiteltiin paljon, selittivät pisteet rennosti
– trippimehut oli mukava yllätys monen mielestä
– koneet ja laiteet oli kysyttyjä ja monen mielestä parhaat
AgrOlympic- kisailu tapahtui Saimaanharjun yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevalla ulkoilualueella ( Saimaanharjun montulla) klo 09.00 – 13.00. Tapahtuman järjestäjinä olivat maamiesseura, tuottajta ja maaseutunaiset. Tapahtuma toteutettiin talkooperiaatteella ja peräti 21 talkoolaista oli järjestelyissä ja tapahtumapisteillä mukana.
Kunta arvosti myös AgrOlympic- kisailun järjestäneitä talkoolaisia ja niinpä kunnan toimesta järjestettiin talkoolaisille erillinen kakkukahvitilaisuus vielä ti 25.9.2018 klo 14.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun ruokalassa.
Nasta ”Niksula ” pe-su 7.-9.9.2018 Niinisalo
Naisten Valmiusliitto ry (www.naistenvalmiusliitto.fi) on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on yksi jäsenjärjestöistä. Liiton järjestämiin koulutuksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Nasta harjoituksia järjestetään vuosittain yleensä kaksi. Vaikka harjoituksiin otetaan noin 400 osallistujaa, täytyvät halutuimmat kurssit yleensä heti ilmoittautumisen alettua. Taipalsaaren maaseutunaiset ry:stä Nasta harjoituksiin ovat osallistunut ainakin Teija , Heli ja Johanna, joilta voit kysellä lisää.
” Laidunkauden lopettajaiset” pidettiin 21.9.2018 Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 1, Taipalsaari)
Taipalsaaren Wanhat masinat konekerho järjesti vanhojen traktoreiden historia-ajoon 11.8.2018 osallistuneiden paikallisten konekerhojen edustajille (Lemin Rasvanäpit) yhteisen illanvieton.
Illan kutsujina ja isäntinä toimivat Haikkaanlahden vanhan kansakoulun omistajina ja Taipalsaaren Wanhat masinat konekerhon aktiiveina toimivat Jarmo Koivunen ja Pertti Koivunen.
Tapahtumassa muisteltiin kesän 2018 aikana toteutettuja konemiesten tapaamisia ja tapahtumia sekä suunniteltiin tulevia tapahtumia ja yhteistyömuotoja niissä.
Sauna ja pientä purtavaan kului luonnollisesti ” vanhojen masinistien” iltaohjelmaan myös. Illassa päästiin maistelemaan mm. ” Jannen kiusausta”. Illan ohjelmaa vauhditti myös musiikki ja Taipalsaaren kipparin roolissa Raili Leino.
Elokuussa 2017 vastaavan tapahtuman järjestivät ” Lemin rasvanäpit” konekerho ja nyt toteutettu ” laidunkauden lopettajaiset” oli osaltaan ”vastavierailu” tälle viime vuoden tapahtumalle.
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhä 23.9.2018 Taipalsaaren kirkossa
Maaseutuväen sadonkorjuukirkkopyhällä kunnioitettiin kesän ja syksyn sadonkorjuuta.
Maamiesseura, maaseutunaiset ja tuottajat yhdessä Taipalsaaren sydänyhdistyksen kanssa auttoivat Taipalsaaren seurakuntaa maaseutuväen kirkkopyhän toteutuksessa koristelemalla sadonkorjuun mukaisesti kirkon sekä osallistumalla avustajina kirkonmeiningin toteuttamiseen.
Kirkonmeiningin jälkeen tarjolla oli keitto- ja kahvitarjoilu seurakuntatalolla ( Savilahdentie 18 A). Kirkkokahvit täytekaakun kera tarjoiltiin Taipalsaaren Maaseutunaisten toimesta.
Kirkkokahvien jälkeen vietettiin Taipalsaaren Sydänyhdistys ry:n 30-vuotisjuhlaa arvokkaine ohjelmineen. Erityisesti tenori Markus Leivon lauluesitykset sykähdytti. Väkeä paikalla ja juhlassa oli yli 50 henkeä.
Katso ohjelma: Kutsu Taipalsaaren sydänyhdistys 30v juhlaan 23.9.2018
LOKAKUU 2018
Opintomatka Moskovaan ” AgroSalon ja Kultainen syksy ” maatalous- ja konenäyttelyihin 9.-12.10.2018
Tällä kertaa meitä näyttelyyn osallistuneita oli 12 henkilöä ja matka tehtiin junalla Vainikkalasta Moskovaan ja takaisin. Lähtö tapahtui tiistai-iltana 9.10.2018 Vainikkalasta ja yö vietetään Tolstoi-junassa makuuvaunussa. Perillä Moskovassa oltiin 10.10.2018 klo 09.20, jonka jälkeen hoidettiin majoittuminen Cosmos-hotelliin, joka oli Kultainen syksy näyttelyalueen läheisyydessä.
Näyttelymatkalla oli mahdollisuus tutustua kahteen laajaan maatalous-elintarvike-ja konenäyttelyyn saman matkan yhteydessä
Ensi tutustuttiin 10.10.2018 Kultainen syksy (Golden Autumn) maatalous-elintarviketalouden näyttelyyn. Näyttely on Venäjän tunnetuin vuosittain Venäjällä toteutettava maatalous-elintarviketuotannon erikoisnäyttely. Nyt järjestetty näyttely oli 20- vuotisjuhlanäyttely ja niinpä avaajana oli pääministeri Dmitri Medvedev 10.10.2018. Ja väentungos ja ruuha olikin sen mukainen avajaispäivänä.
Näyttelyssä korostui Venäjän eri alueiden maatalous-ja elintarviketuotannon esittely sekä myös kotieläintalous on vahvasti esillä. Näyttely sisälsi laajat sisähallit, jossa niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin esittelevät tuotteitaan ja laitteitaan osastoillaan.
Saman aikaisesti ” Kultainen syksy” näyttelyn ohella Moskovassa järjestettiin myös AgroSalon maatalouskonenäyttely, jossa oli erittäin laajasti esillä maatalouden koneet (työkoneet, traktorit, puimurit ja muut erikoiskoneet). Niinpä päästiin tutustumaa myös tähän maatalouskonenäyttelyyn 11.10.2018. Näyttelyssä olikin edustettuina paitsi venäläiset konevalmistajat myös lähes kaikki länsimaiset keskeiset konevalmistajat.
AgroSalon onkin Venäjän tärkein maatalouskonenäyttely tänä päivänä. Se järjestetään vain joka toinen vuosi. Näyttely järjestettiin Krokus-näyttelykeskuksessa, joka on n. 70 km etäisyydellä Moskovan keskuksesta. Sinne pääsi kuitenkin mukavasti metrolla keskustasta reilussa puolessa tunnissa.
AgroSalon konenäyttely oli tosi hyvä ja kiinnostava. Näyttelyssä oltiin koko päivä ja illaksi sitten palattiin palattiin metrolla Moskovan keskustaan. Ennen paluumatkaa ja junalle lähtöä tutustuttiin vielä Moskovan keskustan nähtävyyksiin.
Punaisella torilla ja sen viereisessä Gum tavaratalossa riitti ihmeteltävää. Kotimatkalle lähdettiin torstai-iltana yöjunalla klo 23.10 ja yöpyminen tapahtui taas junassa. Perjantaina aamulla saavuttiin klo 09.14 Vainikkalaan.
Opintomatkan vetäjänä toimi maamiesseuran sihteeri Eero Juntunen, joka on jo useamman kerran vieraillut ko. näyttelysissä (mm. vuonna 2016).
Kiitokset kaikille mukana olleille. Matka oli antoisa ja kaikin puolin onnistunut.
Näyttelyissä saatiin varsin hyvä käsitys, millaisilla koneilla maailmalla maataloutta harjoitetaan tänä päivänä.
Miesten ja naisten yhteinen thai-ruokakurssi lauantaina 13.10.2018 klo 12.00 -15.00 Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä (os. Ankeriaantie 10, 54915 Saimaanharju)
Miesten ja naisten yhteisellä Thai-ruokakurssilla perehdyttiin Thai-ruokien valmistukseen ammattilaisten opastuksella Saimaanharjun yhtenäiskoulun opetuskeittiössä. Kaikkiaan ruokakurssille osallistui 17 henkilöä.
Pitopalvelu Sam Phi Nongin henkilökunnan opastuksella valmistamme maistuvan thaimaalaisen ateriakokonaisuuden sekä pääsemme myös tutustumaan thaimaalaisen ruokakulttuurin ja ruoanvalmistuksen saloihin. Kurssin opettajina toimivat Jani ja Sudarat Kettunen.
Heidän johdollaan 17 hengen voimin valmistettiin ensin yhdessä yhdessä kevätkääryleitä. Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja valmistettiin Tom Yam kanakeittoa, porsasta hapanimeläkastikkeessa ja lohta vihreässä curryssa.
Jälkiruuaksi valmistettiin makeaa riisiä, mangoa ja kookosmaitokastiketta . Lisäksi keitettiin thaimaalaista jasmiiniriisiä.
Lopuksi sitten nautittiin tämä yhdessä laitettu Thai ruokakokonaisuus yhteisen pöydän ääressä.
Kaikki Thai-ruokalajit alkupaloista jälkiruokaan ovat maistuvia. Ehkäpä lohisoppa vihreällä curryllä oli se kaikkein maistuvin kokonaisuus.
Kiitokset kurssilaisille. Olipa mukava nelituntinen Thai-ruokaa yhdessä kokatessa ja ennenkaikkea sitä yhdessä nauttiessamme.
Sudaratille ja Janille iso kiitos myös. Teidän johdolla ja opastuksella oppi meni perille ja hyvää tuli. Teitä ja Pitopalvelu Sam Phi Nongia voi suositella. . (https://www.thaimaalainenpitopalvelu.fi/ ja https://www.facebook.com/samphinong/ )
Kurssin hinta oli 20 euroa/henkilö sisältäen opastuksen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun
MARRASKUU 2018
SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET JA NIIHIN LIITTYEN KAIKILLE AVOIN ESITELMÄ TORSTAINA 22.11.2018 Taipalsaaren kunnantalolla veti valtuustosalin täyteen väkeä
Taipalsaaren maaseutunaiset ry:n varsinainen kokous oli klo 18.00 alkaen ja Taipalsaaren maamiesseura ry:n syyskokous yhteisen esitelmän ja kahvi-ja ruokatarjoilun jälkeen n. klo 21.00 alkaen
Ennen esitelmää oli tarjolla kaikille ilmainen kahvi- ja ohrapuurotarjoilu klo 19.15 alkaen ja varsinainen esitelmä alkoi klo 19.35.
ESITELMÄN piti FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Esitelmän aiheena oli ”Taipalsaaren historiahanke: elämää Saimaan rannoilla esihistoriasta nykypäivään” Hankkeen päätoimittaja on FT Kristiina Korjonen-Kuusipuro
Esitelmä oli kaikille avoin tilaisuus ja niinpä väkeä tuli ennätyspaljon paikalle; peräti 89 henkeä.
Esitelmässään Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoi historiateoksen rakentumisesta ja teoksen tämän hetkisestä tilanteesta.
Hän valotti myös tutkimustyötä, jota kirjaa varten oli tehty. Hankkeessa on myös neljä muuta kirjoittajaa ja hanketta valvoo historiatoimikunta, johon kuuluu Taipalsaaren kunnan ja seurakunnan edustajia.
Ilta tarjisi ainutlaatuisen mahdollisuuden jo ennakkoon kuulla tulevasta Taipalsaaren kunta 450 vuotta paikallishistoriateoksen sisällöstä kuin myös keskustella historiateoksen päätoimittaja Kristiina Korjonen-Kuusipuron kanssa. Esitelmän pohjalta syntyikin varsin vilkas keskustelu.
Taipalsaaren historiateos valmistuu syksyn 2020 lopulla lopulliseen muotoon ja näin sillä juhlistetaan osaltaan Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaa vuonna 2021.
Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen käytti myös puheenvuoron ja antoi tilaisuudessa katsauksen uuden kunnanjohtajan valintatilanteesta.
Esitelmän jälkeen Taipalsaaren maamiesseuran toimesta luovutettiin stipendit maatalous-metsä-ja puutarhakouluista valmistuneille taipalsaarelaisille nuorille. Tällä kertaa stipendin saivat Antti Koivunen ja Jarkko Lehtonen. Molemmat nuoret olivat suorittaneet keväällä 2018 metsäkoneenkuljettajan ammattitutkinnon Mikkelin ammattiopistosta.
Maamiesseuran syyskokouksessa käsiteltiin sääntöjen 6§ pykälän mukaiset asiat. Johtokuntaan erovuorossa olevien jäsenet tilalle valittiin uusina jäseninä Arto Kiljunen ja Teija Arponen-Latto. Lisäksi vahvistettiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio.
JOULUKUU 2018
Pikkujouluristeily Tallinaan joulumarkkinoille 1.-2.12.2018 (lauantai-sunnuntai)
Maaseutuseurojen yhteisenä vuoden lopun tapahtumana oli suunniteltu toteutettavaksi pikkujouluristeily Tallinaan.
Minimitavoite pikkujoulumatkan toteuttamiseen oli 40 henkeä. Valitettavasti emme saaneet määräaikaan ( 27.10.2018) mennessä riittävästi ennakkoilmoittautuneita mukaan, joten tällä kertaa jouduimme perumaan tämän maaseutuseurojen yhteisen pikkujoulumatkan.
Kato tarkempi ohjelma ja matka-aikataulu: Tallinna pikkujoulumatka esite
Reinikkalan tonttumaa tapahtuma 11.12.2018 klo 18.00-20.00 sai väen liikkeelle
Tiistai-illan 11.12.2018 hämärtyessä tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatteli taas väkeä runsain joukoin jo jouluperinteeksi muodostuneeseen Reinikkalan tonttumaa –joulutapahtumaan Taipalsaaren Kilkinsaarenn kylällä.
Tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran peräkkäin. Kilkinsaaren kylän väki sekä seurakunta ja maaseutuseurat toimivat tapahtuman järjestäjinä.
Tällä kertaa paikalle tulikin ennätysmäärä väkeä. Parituntisen aikana Reinikkalan tonttumassa vieraili toista sataa henkilöä. Lapsiperheiden runsas määrä oli iloinen yllätys järjestäjille
Tapahtuma oli kaikille avoin tilaisuus.
Tarkemmin tapahtumasta oheisessa esitteessä: REINIKKALAN TONTTUMAA- tapahtuma 11.12.2018
Tapahtumassa oli joulun teemaan liittyvää ohjelmaa koko perheelle. Tilaisuuden avasivat Raimo Turunen ja Asko Saikko. Seurakunnan terveiset ja joulun sanomasta kertoivat kirkkoherrat Luntinen ja Koskimäki.
Tuomo Valtonen kertoi vanhoista perinteistä sekä esitteli teemaan liittyen erilaisia soittokelloja, joita oli ennen käytössä. Myös lapset pääsivät kokeilemaan erilaisten kellojen ääniä.
Tapahtumassa kuultiin myös lasten esittämänä jouluisia lauluja sekä Tapio Niemen jouluisia muisteluja.
Illan kohokohta oli perinteinen Kilkkinsaaren miesten esittämänä ” Tiernapojat” joulukuvaelma. Mukava yhdessä olo, kuulumisten vaihto sekä vapaamuotoinen seurustelu oli myös tärkeä osa tapahtuman sisältöä.
Lapsille joulupukin ja muorin vierailu tapahtuman päätteeksi oli kohokohta ja Joulupukki muoreineen saikin paljon toivomuksia lapsilta jouluun liittyen. Tarjolla oli myös mehua ja pipareita.
Näin vuonna 2018
Täydennämme vuoden varrella www-sivuillemme aina ajankohtaiset asiat ja mahdolliset muutokset. Joten kannattaa seurata www-sivujamme kuukausittain.
No comments.