Vuoden 2020 toiminta

Tälle sivulle on koottu tapahtunutta toimintaamme vuonna 2020

Tuleva vuosi 2020 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Edellisvuosien tapaan olemme painottaneet toiminnassamme asioita, jotka ovat lisänneet  yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antaneet virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Vuonna 2020 toiminnassamme on korostunut yhteistyö muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien  olemme voineet yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

Tälle sivulle olemme koonneet vuoden 2020 aikana toteuttamame tapahtumat ; niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla.

Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotta historiakirjan teko on käynnissä.

Kirja tuleesisältämään Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes
50 vuotisen historian. Kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö. Parhaillaan
kerätään aineistoa vuosien varrelta. Seurojen toiminnasta ja tapahtumista kertovat vanhat
valokuvat tulevat olemaan historiateoksessa keskeisellä sijalla. SIKSI TOIVOMME JÄSENILTÄMME
NIITÄ KÄYTTÖÖMME HISTORIAKIRJAA VARTEEN.

Jotta kuvien saaminen käyttöön olisi helppoa, pidämme Röytyn kotiseututalolla 4. ja 5. 2. 2020 klo 14.00-18.00 VANHOJEN VALOKUVIEN TALLENNUSPÄIVÄT. Tervetuloa kuvien kera paikalle, jolloin voimme tallentaa vanhat kuvasi ja samalla saada tietoa, mistä ja milloin kuvat on otettu ja ketä mahdollisesti on kuvissa.
Valokuvia ei tarvitse jättää historian tekijöille vaan saat ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi.
Kahvitarjoilu paikalle saapuville ! Lisätietoja antaa Eero Juntunen, puh. 0400-372857,
eero.juntunen@pp1.inet.fi

Juhlavuosi on alkanut. Tänä vuonna Taipalsaaren maamiesseura täyttää 120 vuotta.
Taipalsaaren maamiesseura perustettiin tammikuun 29 päivänä vuonna 1900 kuntahuoneelle kutsutussa isäntien kokouksessa.

Tässä kokouksessa kokouksen valittu puheenjohtaja, maanviljelijä Heikki Nokala 120 vuotta sitten esitti paikalle saapuneelle kokousväelle kysymyksen: ” Perustetaanko maamiesseura Taipalsaaren kuntaamme?” Puheenjohtajan kysymykseen vastattiin myöntävästi: ”Perustetaan”. Ja näin lausuttiin syntysanat Taipalsaaren maamiesseuran toiminnalle 120 vuotta sitten.

Vuosien varrella maamiesseuran toiminnassa on pyritty aina huomioimaan kullekin ajanjaksolla tyypilliset piirteet sekä jäsenistön kulloisetkin tarpeet. Tämä on mahdollistanut sen, että seuran toiminta on koettu tarpeelliseksi jäsenistön keskuudessa 120 vuoden ajan. Tämän päivän toiminnassamme korostuu yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyyden edistäminen.

Siksi toteutammekin myös alkaneen vuoden monia tapahtumia yhdessä maaseutunaisten, tuottajien, kotiseutuyhdistyksen, kyläyhdistysten ja muiden tahojen kanssa. Yhdessä olemme enemmän.
Alkanut juhlavuosi sisältää paljon erilaisia tapahtumia jäsenistöllemme. Osa niistä on jo aiemmin hyväksi todettuja tapahtumia, joissa väki on viihtynyt ja osa uusia tapahtumia, joiden kautta entistä monipuolisemmin voimme tarjota mukavaa yhdessäoloa jäsenillemme. 

Jäsenmäärämme on ollut vahvassa kasvussa viime vuosina. Mm. viime vuonna jäsenmäärämme kasvoi 28 uudella jäsenellä.
Vuoden 2020 alkaessa jäsenmäärämme on 272 jäsentä

 

TAMMIKUU  2020

 9.1.2020 pidetiin maaseutunaisten hallituksen ensimmäinen kokous.

Kokouksissa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2020 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2020 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa  

11.1.2020  maaseutunaiset kuntoilemassa kirkonkylän kuntosalilla.

 

Taipalsaaren maaseutunaiset aloittivat vuoden kuntoilemalla kirkonkylän kuntosalilla Hyvinvointiluotsi Hanna Bohm ohjauksessa. Reipasta kuntoilua aamu kymmeneltä huhkimassa noin 20 kunnostaan huolehtivaa maaseudumme naista.

 

 

 

29.1.2020 pidetiin maamiesseuran johtokunnan juhlakokous, vuoden 2020 ensimmäinen kokous.

Maamiesseuralle tästä kokouksesta teki juhlakokouksen, historian siipien havina, Tällä päivämäärällä 29.1.1900 pidettiin Taipalsaaren maamiesseuran perustava kokous. 

Ennen varsinaista kokousta Eero Juntunen selvitti johtokunnalle 120-vuotisjuhlassa julkaistavan historiateoksen tilanteen. Eeron tyylille kuuluen, saimme hyvin selkeän kuvan tilanteesta. Aineiston keräys, haastattelut, kuten kokonaisuus kaikkiaan on historiatoimituskunnan ”veturin” Eeron näpeissä. Johtokunnalla ei pienintäkään epäilystä, ettei historiateos olisi valmis julkaistavaksi juhlassa 27.9.2020.

Varsinaisessa kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2020 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä maamiesseuran osalla vuoden 2019 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu kevätkokoukselle. Ilahduttavasti johtokunnalle tuotiin hyväksyttäväksi 5 uuden jäsenen liittyminen, yksimielisesti toivotettiin mukaan toimintaan. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2020 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa.

Puheenjohtajana jatkaa Asko Saikko ja varapj. Marko Suutari, sihteerinä Raili Leino. Johtokunnan jäsenet Sari Kantonen, Jarmo Kallio, Arto Kiljunen, Veikko Saira, Teija Arponen, Markku Hulkkonen, Simo Vitikainen.

Varajäsenet: Jarmo Fennander, Olli Pöysti, Marko Kannelniemi, Markku Talka, Matti Kuitto, Nina Lappalainen

Helmikuu

Vanhojen valokuvia tallennettiin Röytyn kotiseutalolla 4.-5.2020 klo 14.00-18.00

Taipalsaaren  maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistä historiakirjaa varten etsitään nyt VALOKUVIA vuodesta 1900 aina tähän päivään saakka.

4..-5.2.2020 pidettiin Röytyn koitiseututalolla vanhojen valkokuvien tallennuspäivä.  Tiistaina 4.2. paikalla oli 14 osallistujaa ja keskivikkona 5.2. paikalle saapui 16 osallistujaa kuvien ja vanhoja lehtileikkeiden kera.  Historiakirjan kirjoittaja tietokirjailija Pentti Pylkkö tallensi kuvat ja myös kuviin liittyvät tarinat saatiin talteen.

Myös 3 historiahaastattua saatiin nauhalle päivien aikana.

 Valokuvia ei tarvinnut jättää historiakirjan tekijälle, vaan jokainen sai ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi. 

Molempina kuvien tallennuspäivinä väkeä kävi tasaisesesti . Kuvien skannausta odotellessa oli hyvä nauttia tarjolla olleesta kahvista ja kahvileivistä. Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille paikalle saapuneille ja vanhoja valokuvia tuoneille.

Tuleva historiakirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes 50 vuotisen historian.  Valokuvat tulevat olemaan historiakirjassa keskeisellä sijalla.

Kuvia ja historia-aineistoa otetaan edelleen vastaan  mielellään. Jos Sinulla on maittujen seurojen toimintaan liittyen tietoja tai valokuvia, olisimme kiitollisia, jos saisimme niitä käyttöömme. 

Historiakirja julkaistaan 27.9.2020 Taipalsaaren maamiesseuran 120 v. juhlassa.

 

Lisätietoja antaa: historiatoimikunnan puh.joht. Eero Juntunen, puh. 0400-372857;  eero.juntunen@pp1.inet.fi

Maaseutunaisten viinitasting perjantaina 7.2.2020 klo 18.00 Saimaanharjun kohtaamispaikka Luodossa

Viinitasting toteutettiin Sari  Taskilan opastuksella.  Osallistumismaksulla  10 euroa/osallistuja, saatiin paljon viinitietoutta. Viinejä maisteltiin juustojen kera, että ilman. Saimme todeta, kuinka erilaisten juustojen vaikutus makutuntemukseen muuttui saman viinin kohdalla, Tämä vain yhtenä opituista asioista mainiten. Tilaisuus oli oikein hyvin järjestetty,  reilu parituntinen viini tietoisku. Viini-illasta poistuttiin, kukin taholleen harjoittelemaan tämän vaikean lajin sisäistämistä. 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Päiväretki Viipuriin lauantaina 22.2.2020

Lähdettiin Taipalsaaren kirkolta klo 09.00.   

 

Lauantai aamuna lähti bussikyyti kohti Viipuria. Kun kaikki matkailijat oli saatu bussiin, niin ensimmäinen pysähdys oli tietysti Nuijamaalla rahanvaihto pisteessä.  Siitä sitten Suomen ja Venäjän raja-asemien läpi. Ensikertalaisia ihmetytti miten usein tuota passia piti näyttää tuolla Venäjän puolella.

 

 
 
 
Viipurissa ensimmäiset kyytiläiset jäivät pois jo ennen pellava kauppaa,  mutta suurin osa matkailijoista meni ostamaan erilaisia pellava tuotteita. Myös kauppahalli kuului ns. pakolliseen kierrokseen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostosten jälkeen oli vuorossa ruokailu ja matkailijat olivat jo jakaantunut pienempiin ryhmiin ja kävivät syömässä eripaikoissa. 
Kotimatkalla pysähdyttiin vielä Karuselli-kaupassa. 
Venäjän rajalla jouduimme odottelemaan ja sattui vielä sähkökatkos samaan aikaan. Odottavan aika on pitkä, mutta huumorin avulla selvisimme siitäkin. 

 

 

 

 

Matkan järjestelyistä vastasi Taipalsaaren maaseutunaiset ry.

 

 

 

Alkuvuoden merkittävin tapatumamme oli laskiaissunnuntaina 23.2.2020 klo 11.00 -15.00 toteuttamamme ” koko perheen laskiaisrieha” Haikkaanlahden metsästysmajalla( Vitsaintie 49, Taipalsaari )

 

Tämän vuotisen tapahtuman onnistumista pidettiin suorastaan mahdottomana, ainakin joittenkin mielestä, eikä yhtään kummastuta. Luonnonvoima oli kerrassaan päättänyt vaikeuttaa mäen syntymistä perinteiseen kohteeseen. Lunta ei taivaalta siunaantunut, ei sitten millään. Vettä sen sijaan satoi sitäkin vuolaammin, sekä lämpöasteet pehmensivät parkkipellot ajamattomaan kuntoon. Järjestäjiltä ei kuitenkaan usko laskiaislaskuihin mennyt, varsinkin kun Suutarin Marko painavalla toteamuksella lupasi lunta olevan. 

Todella Markon lupaukseen voitiin luottaa, vaikka taivaalta yhä vettä tulikin. Lähipelloilta kerätty kaikki mahdollinen lumi, sekä lunta tuotettiin Lappeenrannasta muutama kuorma, minkä Marko tampparilla levitti rinteeseen aivan viime hetkillä. Näin saatiin rinteeseen lasku-urat syntymään ja pulkat alas mäkeä kiitämään. Liikenteen ohjaajat saivat vierailijoiden autot hyvin soviteltua vaihtoehtoisiin parkkialueisiin. Edeltänyt ilma, muuta kuin talvinen, ei kuitenkaan ollut peloitellut ihmisiä liikaa, vai lisäsikö uteliaisuus rinnettä kohtaan? Sunnuntaina vesisade oli loppunut, aurinko hieman pilkisteli taivaalla. 

 


Ohjelmassa oli mäenlaskua  turvallisessa laskiaismäessä, hevosajelua,
pikkuponitalutusta lapsille, VPK paloauto paikalla, leikkimielisiä kisailuja sekä arpajaiset palkintoineen.
Buffetista tarjolla makkaraa, lettuja, hernekeittoa, kahvia, teetä ja mehua sekä pullaa.
Laskiaistapahtumamme on myös yhteinen kaikille Taipalsaaren koululaisille. Tapahtuma on
kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus. Tapahtumassa vieraili lähes 400 henkeä.

 

 

Tiukat sekunttitaistelut käyneet kilpailijat, onnellisina palkintopulkat kainalossa. Tulokset: 1) Adeliina Friman, aika 12,37 sek. 2) Lauri Puonti 12,51 3) Eetu Ruuska 12,94 4) Lili Salovaara 14,20 5) Kristian Friman 14,42 6) Neea Vento 14,43 7) Janette Ahokainen 14,46 8) Leo Hovilehto 15,11 9) Aapo Virtanen 16,27 10) Aaro Repo 16,83 11) Ninni Härkönen 17,02 12) Aleksi Fennander 18,26  13-16) Jenni Vento, Essi Salovaara, Tilda Kontunen, Samuel Amoroso, ei aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Taipalsaaren VPK:n kalustoa esillä.  Arvanmyyntiä ja  runsas palkintopöytä. Pikkuponi sai kuljettaa pieniä ratsastajia aivan täysaikaisesti.

Lettupannulla valmistui lettu, jos toinenkin, hillon kera maisteluun. 

 

 

 

 

 

Lauantaina 7.3.2020 klo 10.00 -14.00 koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä.    Myllymäentie 83, Joutseno

Ilmaiset lasketteluliput (4 tuntia) ja kahvi- makkaratarjoilu. Yhteistyötahona MTK Kaakkois-Suomen nuoret tuottajat

Myllymäen ulkoilupäivässä 7.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, lasketellen suksilla, laudalla että pulkalla. Hiihtämään ei tänä vuonna oikein päässyt, kun lunta ei olliut kuin laskettelurinteissä. Rinteet olivat loistavassa kunnossa, oli todella nautinnollista laskea. Sää oli myös erittäin harvinaisen hyvä, ajatellen kuluvaa talvea, vettä ei satanut. Ei satanut mitään ja ihme kyllä aurinko pilkahti hetkittäin. Mikä oli ulkoillessa n. +5 asteen lämmössä. Osallistumalla leikkimielisiin kisailuihin tai muuten viettää koko perheen yhdessäoloa.

Yhteistyökumppanit olivat näyttävästi esillä omine rasteineen, jaken mielenkiintoista tuotetietoutta, vaikka pienien kilpailujen säestämänä.

Alamajalla saatiin nauttia hyvin grillattuja makkaroita. Mehun, kahvin tai teen seuraksi mutusteltiin makoisia munkkeja. 

MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.

Kiitos jälleen kerran,  MTK Kaakkois- Suomen maaseutunuoret hienosta päivästä. Tapaamisia taas ensi vuonna odotellaan.

 

 

Tiistaina 10.3.2020 illalla pidettiin sääntömääräinen kevätkokous ja kokouksen jälkeen kaikille avoin ja mielenkiintoinen professori Jarmo Partasen pitämä esitelmä klo 20.15 alkaen.

 

Aloitettiin pullakahveilla klo 19.15 , jonka jälkeen ennen kevätkokousta Eero Juntunen selvitti maamiesseura 120-vuotta historiakirjan tämän hetken tilanteen. Kirjan valmistuminen etenee hyvin aikataulussa, Eero keräsikin ennakkotilauksia runsaasti. Puolensataa kuulijaa oli innokkaana odottanut illan pääesityksen alkua, odotus palkittiin erittäin mielenkiintoisella esitelmällä.

Professori Jarmo Partanen LUT – yliopistosta .  Esitelmän aiheena ” Olemme suuren äärellä –  vedestä ja ilmasta polttoainetta”.  Esitelmässään professori Jarmo Partanen kertoi LUT-yliopiston ainutlaatuisesta tutkimustyöstä synteettisten polttoaineiden valmistukseen liittyen. Jo nyt on saatu tekniikka toimivaksi laboratoriomittakaavassa pienessä koelaitoksessa LUT -yliopistolla.

Muutaman vuoden kuluttua tämä mullistava teknologia on tekemässä läpimurron , jolloin vaikkapa sementti-ja kemiantehtaiden jätekaasuista voidaan valmistaa fossiilista öljyä korvaavia polttoaineita autoille ja laivoille ja lentokoneille.   

Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittämässä Jarmo Partasta valaisevasta esitelmästä, monelle hyvin vieraasta ja ihmeellisestä aiheesta. Vastapainoksi ”tulevaisuuden professorille” luovutettiin kirja hieman vanhemmasta teknologiasta, Taipalsaaren Vanhat Koneet kirja, valaisee tekniikkaa vuosia-/ vuosikymmeniä taaksepäin.

 

Sari Taskila kertoi Saimaanharjulla sijaitsevasta Kohtaamispaikka Luodosta.  Kohtaamispaikka Luoto on Taipalsaarelaisten yhteinen tila, mihin voi tulla keskustelemaan ja viihtymään. Tilaa voi käyttää esimerkiksi järjestöjen ja yhdistysten tapaamisissa ja tilaisuuksissa. Tilaa on myös vuokrattavissa yksityiseen käyttöön. Kohtaamispaikalla on facebook-sivu, mistä pystyy seuraamaan tulevia tapahtumia.

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

KESÄKUU  2020

Röytyn kotiseututalon pihaton kevytkatoksen tervaus talkootyönä yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa  kesäkuun alkussa 1-2.6.2020 (maanantai-tiistai) klo 09.00 alkaen

Röytyn kotiseututalon pihaton katto tehtiin talkoilla alkukesästä 2019.  Homma oli oikea ” talkoohengen” näytös.  Kaikkiaan lähes 40 talkoolaista osallistui tähän hommaan ja talkootuntejakin tehtiin peräti 2200 tuntia.

Röytyn pihaton katon osalla viime kesänä päätettiin, että keväällä 2020 koko komea haapalautainen katto vielä viimeistellään tervaamalla se aidolla tervalla.  Aitoa kotimaista tervaa tähän hommaan hankittiin jo viime vuoden lopulla; peräti 60 litraa. 

Tervaaminen on vähän ilmoista kiinni, mutta nyt näyttää kelit kesäkuun alussa sellaiselta, että , katto päästään tervaamaan. Eli on riittävän lämmintä ja aurinkoista luvassa sään osalta.

Ja hommahan tehdään taas talkootyönä maamiesseuran ja kotiseutuyhidistyksen voimin. Tervaustalkoot kiinnostanevat myös laajemminkin väkeä ,joten paikalle voi tulla Röytyn pihapiiriin seuraamaan tervaustalkoiden sujumista.

TERVANTUOKSUA TALKOISSA
Terva tuoksui tänään Taipalsaaren kirkonkylässä, kun maamiesseuran ja kotiseutuyhdistyksen 12 uutteraa talkoolaista ahersi Röytyn pihanton haapalautakaton kimpussa ja tervasi sitä. Tänään maanantaina 1.6.2020 saatiin kunnantalon puoleinen kattolape tervattua ja toistakin puolta päästiin jo aloittelemaan niin pitkään kuin hautatervaa riitti.
Tervapulaan onneksi löydettiin ratkaisu, kun Taipaleen seurakunnan vinkistä käväisimme illalla Lemillä, jossa parhaillaan tervataan Lemin kirkon paanukattoa. Ja niinpä sieltä saatiin 50 litraa lisää aitoa hautatervaa.
Joten HUOMENNA tiistaina 2.6.2020 klo 09.00 alkaen TAAS TERVATAAN ja saatetaan loppuun pihaton katon tervaus talkooväen voimin.

Kuvan mahdollinen sisältö: ainakin yksi henkilö, kasvi, puu, ulkoilma ja luonto
Kuvan mahdollinen sisältö: ainakin yksi henkilö, puu, ulkoilma ja luonto

 

 

Impinpäivän ulkoilu Sarviniemessä  to 11.6.2020 klo 17

Impinpäivän liikunta ja ulkoilutapahtuma on maaseutunaisten toimintaan perinteisesti kuuluva tapahtuma alkukesästä.

 

Tällä kertaa mentiin Taipalsaaren Sarviniemeen, joka on aivan upea ulkoilupaikka.  Ja paikka missä voi viihtyä tulistelemalla, kahvittelemalla ja pientä purtavaa nuotiolla tekemällä

Tänään vietimme Impinpäivää. Maaseutunaisten monivuotinen perinne on saanut alkunsa 1997 Impin ilta-ajoista ja sitä on jatkettu sen jälkeen vuosittain. Sen jälkeen Impin päivään on sisältynyt retkeilyä, reippailua, keppijumppaa ja sauvakävelyä, milloin missäkin Taipalsaaren kylässä. Tänä vuonna päätimme tutustua Sarviniemeen. Paikalle saavuttiin pääsääntöisesti autolla, mutta olipa muutama urhea lähtenyt liikkeelle myös polkupyörällä. Paikalle oli kerääntynyt reilu parikymmentä ”Impiä” ja ”Iiroa”. Alueen omistaa metsähallitus ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on sen vuokrannut 2017 ja sen jälkeen kunnostanut sitä. Säätiön edustajan Mari Matikaisen johdolla kiersimme aluetta ja hän kertoi siellä tehdyistä muutoksista; vanhaa on purettu ja uutta rakennettu. Tällä hetkellä sieltä löytyy nuotiopaikat, käymälät, uimakopit, grillauskatokset yms. Sarviniemestä on lautta yhteys Kyläniemeen ja Puumalaan. Kierroksen päätteeksi istuimme grillikatoksessa vaihtamassa kuulumisia ja söimme eväitä ja kuuntelimme haitarin soittoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapahtuman järjesti: Taipalsaaren Maaseutunaiset

_________________________________________________________________________________________________________

 

”Maaseudun perinnettä ja tätä päivää” -tapahtuma Röytyn pihatossa sunnuntaina 28.6.2020 klo 11.00-13.00 

TAIPALSAARI-PÄIVÄN peruuntumisen johdosta halusimme kuitenkin tarjota pienemmässä muodossa, tämän tapahtuman.

Katso esite: Maaseudun perinnettä ja tätä päivää Röytyssä 28.6.2020 esite

Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa toi terveiset presidentin virtuaalivierailulta Sarviniemeen. Kunnanjohtajan käyskennellessä väen keskuudessa vapaamuotoisesti rupatellen, sekä evästyksiä tulevaan kuunnellen.

Mari Matikainen Virkistysaluesäätiöstä kertoi Sarviniemeen rakennetuista hienoista laavuista, sekä Virkistysaluesäätiön toiminnasta. 

Esillä oli myös pyöräilijöille vasta avattu ” Saimaan saaristoreitti”, myös reittikarttoja jaossa .

Vanhemman sortin traktoreita oli marssinut paikalle oikein hyvä kokoelma. Tietty näiden koneiden, sekä muutaman hienon edellisten vuosikymmenien auton läsnäolo keräsi runsaasti mielipiteiden vaihtajia ympärilleen.

Innalanmäen myyntipiste oli juuri sopivasti täysin ohittamattomassa paikassa, käydessä kohti paistetun letun tuoksua. Enne lettujonoon siirtymistä, ehti hyvin tutustua myyntipöydän runsaaseen tarjontaan. Mukaansa ostaen.

Kahvittelua ja makoisia lettuja oli nautinto mutustella kaikkien yhteisessä olohuoneessa. Kesäkuun alussa uuden tervapinnoitteen saaneen pihaton katon suojassa. 
 
 

 

Lettutarjoilu/Kahvit ilmaiseksi 200 ensimmäiselle tapahtumassa vierailevalle, tähän oli varauduttu. Tämä osoittautuikin oikein osuvaksi arvioksi, lettuja ja kahvia riitti kaikille halukkaille. Lettumestari Paulin ranne oli kuin rasvattu, viuhtoessa makoisia lettuja jonottajien iloksi lautaselle. Arvioimme kävijämääräksi jotakuinkin 190 , nojaten muutamaan jäljelle jääneeseen kahvikuppiin ja muihin tarpeisiin.

Lapsille oli myös tarjolla jännitystä lettukestien ohessa. Nimittäin ” ONNENPYÖRÄ ” .  Jokainen pyörittäjä sai pienen lahjan ja onnekkaimmille tarjolla oli Etelä-Karjalan suurimmat jäätelöpallot siitä maakunnan kuulusta TSV:n nuorten pitämästä jätskikioskista kirkon vierestä. Valitettavasti jäätelö palkinnon jakaminen jouduttiin lopettamaan, jäätelön loputtua jätskikioskista ennen aikojaan. Helteiset päivät olivat lisänneet tämän kesäisen herkun menekkiä odottamattomalla tavalla, mutta silti onnenpyörän pyörittäjillä oli hauskaa ja mukavaa.

Selvästi ihmiset olivat jo kaivanneet tapahtumia kaikkien rajoitusten keskellä, ilmeet kertoivat sen.

Tapahtuman järjesti : Taipalsaaren maaseutuseurat yhdessä 

HEINÄKUU  2020

Kahvitus Rehulan kesätorilla lauantaina 4.7.2020 klo 10.00 – 12.00

Rehulan kesätori on mukava paikka tavat tuttuja ja myös kesäasukkaita. Eri seurat huolehtivat vuorollaan kahvituksen järjestelyistä.

Taipalsaaren maaseutunaisten järjestämänä Rehulan kesätorilla kahviteltiin lauantaina 4.7.2020 klo 10.00 – 12.00.

 

Kuten ennenkin niin myös tällä kertaa tarjolla oli kahvia, leivonnaisia, käsitöitä, ym.

Arpajaisia ei tänä vuonna järjestetty. 

 

 

 

 

 

Sää suosi jälleen kerran Rehulan kesätorilla niin myyjiä kuin torivieraitakin. Torilla oli paljon myyjiä ja erilaisia tuotteita käsitöistä leivonnaisiin. Kahviosta oli ostettavissa pullaa, munkkeja, raparperipiirakkaa, omenakakkua kasvis- ja kinkkupiirakkaa. Ensimmäiset kahvin ostajat tulivat jo vähän ennen avausaikaa kyselemään joko myynti on aloitettu. 

Kahvia oli varattu 12 litraa, mutta nyt kävi niin että keskenkaiken piti lähteä keittämään lisää kun termarit tyhjenivät. Kahvileivätkin myytiin kaikki. Oli mukava parituntinen myyntitiskin takana kun ostajat jaksoivat jonottaa turvarajoja noudattaen eikä tullut yletöntä ryysistä.
 
Kiitokset kaikille, hyvää kesän jatkoa.

 

Kosteikkoklinikka Asko ja Maija Saikon kosteikolla 7.7.2020 klo 17.00-20.00 (os. Suolahdentie 461, 54930 Levänen) 

Tapahtumassa kerrottiin  asiantuntijoiden toimesta kosteikon hoidosta ja kunnostuksesta Asko ja Maija Saikon kosteikolla.

Taipalsaarella on viime vuosien aikana rakennettu kosteikkoja ehkä enemmän kuin missään muussa kunnassa Suomessa.  Pien-Saimaan ympäristössä on  jo yli 100 toimivaa kosteikkoa. Kosteikkojen merkitys vesistöjen kunnon kohentajina on saanut arvostusta. Myös kosteikkojen rakentajille on annettu kiitosta tästä työstä.

Kosteikkojen toimivuus kuitenkin edellyttää, että kosteikkojen keräämää humusta poistetaan aika-ajoin. Niinpä tämä teema on haluttu ottaa tämän vuoden ” pellonpiennar”-tapahtuman teemaksi. 

 

Vinkkejä ja opastusta annettiin kosteikkojen hoitoon

  • Asko Saikko, kosteikon isäntä ja Taipalsaaren maamiesseuran puheenjohtaja avasi tilaisuuden ja kertoi omia kokemuksiaan kosteikostaan.
  • Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoi PISARA+ hankkeesta sekä Pien-Saimaan kunnostuksesta
  • Simo Sihvo Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta opasti kosteikkojen hoidosta ja kunnostuksesta.

Loppuilta oli vapaata keskustelua ja seurustelua, vaihdettiin kuulumisia ja kokemuksia. 

 

 


Kosteikkoklinikka kiinnosti, yli 80 kävijää saapui Asko ja Maija Saikon kosteikolle. Tilaisuudessa kuultiin tärkeää asiaa kosteikoiden hoidosta sekä niiden merkityksestä vesistöjen kunnostuksessa. Samalla nautittiin myös makoisista hilloletuista, kahvista ja grillimakkaroista. Kiitokset Askolle ja Maijalle sekä Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle hyvistä järjestelyistä. Auringonpaistekin osaltaan loi illalle onnistuneet puitteet. ja sopii kaikenikäisille, myös lapsiperheille. 

Tilaisuus oli maksuton ja avoin.

Tilaisuuden järjesti: Taipalsaaren maamiesseura ja tuottajat, sekä PISARA+ hanke

 

 

ELOKUU 2020

 

Wanhat masinat konekerhon miehet mukana 8.8.2020  Lappeenrannan Vanhan kaupungin päivässä 

 

Taipalsaaren Wanhat Masinat konekerhon miehet osallistuivat maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikon johdolla ja  6 vanhan traktorin voimin  Lappeenrannan Vanhan kaupungin päivään 8.8.2020  Lappeenrannan linnoituksessa. 

Tänä vuonna ei ollut tarkoitus järjestää varsianaista ” vanhojen traktoreiden historia-ajoa” Linnoitukseen, mutta Lappeenrannan kaupungin pyynnöstä  ” historia-ajo” kuitenkin totettiin vähän pienemmin voimin.  Lemin Rasvanäpit konekerho kantoi päävastuun osanottajien saamiseksi. Ja ihan hyvällä tuloksella, koskapa vähän yli parikymmentä vanhojen traktorien omistajaa toi koneet esille Linnoitukseen.

Vanhan kaupungin  juhlassa vanhat traktorit ja niihin liittyvä historia ja asiat kiinnostivat kovasti tapahtumassa vierrailleita. Voisi ehka jopa sanoa, että tämä vanhojen traktoreiden osasto oli tapahtuman mielenkiintoisimmasta päästä.  Myös Linnoituksen vasta valittu uusi isäntä   Ari Piispanen kävi tervehtimässä ” masinistejä” ja kuulemassa terveisiä konemiehiltä.

 

 

 

 

SYYSKUU  2020

”Taipalsaaren koululaisten oma metsän hiilinielu” tapahtuma

Tätä tapahtumaa ei ole koronan vuoksi peruttu vaan siirretty toteutettavaksi keväällä 2021 huhti-toukokuun vaihteessa.  Tapahtuma on tuolloin myös osana Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden tapahtumia

Taipalsaaren sivistystoimen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta päätettiin  yhdessä, että tämä jo viime keväälle 2020 suunniteltu Taipalsaaren koulujen ja  Taipalsaaren maaseutuseurojen yhteinen koululaistapahtuma toteutetaan ensi keväänä 2021  ja näin se tulee olemaan osana Taipalsaaren kunnan 450 vuotta  juhlavuoden tapahtumia. 

Huhti- toukokuun vaihteessa 2021 toteutetaan Taipalsaaren koulujen ja maaseutuseurojen yhteinen metsäprojekti, jonka puitteissa Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan maaseutuseurojen ohjauksessa omat puuntaimet kunnan osoittamalle metsäpalstalle. Tavoitteena on, että myös jatkossa tulevina vuosina aina aloittavat 1 luokkalaiset istuttavat ko. palstalle omat puuntaimet. Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan ” Taipalsaaren koululaisten  oman metsän hiilinielua” sekä havainnoimaan sitä ja myös hyödyntämään sitä osallistavassa oppimisessa.

 

Maaseutunaisten järjestämänä sienikurssi Jänkäsalossa  19.9.2020

Sieniretki Jänkäsalossa   la 19.9.2020 klo 12.
Poimimme lähialueelta sieniä, tunnistamme niitä ja keskustelemme niiden käytöstä ravintona.
Ohjaajina sienineuvoja Tuija Turunen.

 

Sieniretki Jänkäsaloon tapahtumassa 10 maaseutunaista tutustui sienineuvoja Tuija Turusen johdolla sienimaailman saloihin. Aurinkoinen sää suosi meitä komeissa Jänkäsalon maisemissa,josta löytyi sienien lisäksi muitakin luonnonantimia. Kiitos Airille hyvistä tarjoiluista. Tuijan monista neuvoista tässä alla muutamia:

* Puna- ja jättisipulit ovat hyviä sieniruokien kanssa
* Myrkky ei siirry käsissä eli jos käsittelet ensin myrkyllistä sientä ja sen jälkeen syötävää sientä
* Sieniä voi maistaa ( kun sienen tietysti ensin tunnistaa) eli ottaa suuhun ja sylkäistä pois
* Sienikirjoissa kannattaa suosia uudempia painoksia sillä tutkimus menee sielläkin eteenpäin, uudempia kirjailijoita mm Lasse Kosonen, Jarkko Korhonen ja Mauri Lahti
* Suomen sieniseuralle voi laittaa sieniä tunnistettavaksi mutta silloin sienet on kuvatta kasvupaikallaan joka suunnasta sekä halkaistuna

 
Taipalsaaren maaseutunaiset.
 

Taipalsaaren maamiesseuran 120 v juhla 27.9.2020 Taipalsaaren kirkonkylän koulun liikuntasalissa on SIIRRETTY!

Tapahtuma on jouduttu siirtämään johonkin myöhempään ajankohtaan, todennäköisesti vuoteen 2021.

Koronaviruspandemian näyttäessä lisääntyneitä tapauksia, olemme joutuneet tekemään tämän päätöksen.

 

120 vuotisjuhla on Taipalsaaren  maamiesseuran vuoden kohokohta.  Juhlat alkavat juhlajumalanpalveluksella klo 10.00 Taipalsaaren kirkossa.  Juhlajumalanpalveluksessa mukana piispa Seppo Häkkinen. Jumalanpalveluksen jälkeen siirrytään kirkonkylän koulun liikuntasaliin, jossa itse pääjuhla tapahtuu.

Juhalassa tulee olemaan monipuolinen ohjelma .

Yhtenä juhlan kohokohtana tulee olemaan  ” Maaseudun historiaa miesten ja naisten voimin Taipalsaarella” historiakirjan sisällön esittely.

Kirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä myös maatalousnaisten lähes 50 vuotisen historian.

Historiakirjan kirjoittajana on metsänhoitaja, tietokirjailija Pentti Pylkkö.  Painettuna kirja tulee ilmestymään vähän myöhemmin koppuvuodesta tai vuoden 2021 alussa, jollon sen julkistamisella myös juhlistetaan Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuotta.

Juhlassa tulaan myös muistamaan seuran pitkäaikaisia hallintohenkilöitä .

 

LOKAKUU 2020

” Miesten ruokakurssi”  lauantaina 24.10.2020 klo 15.00 – 18.00 Haikkaanlahden  vanhalla kansakoululla.

Tämä jo perinteeksi 2010 -luvulla muodostunut miesten tapahtuma toteutettiin taas lokakuun loppupuolella.  

Taipalsaaren maamiesseuran järjestämä ”kala- ja riistaruokaa Taipalsaaren tapaan” miesten ruokakurssi innosti 17 mieskokkia yhteisen herkkuaterian kokkailuun lauantaina 24.10.2020 Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla.
”Uroskokkien” ohjaajina toimivat Ella-Biia Pekurinen ja Maija Saikko sekä kalaruokien osalla Marko Suutari.
 
 
 

 

 

Lauantai-iltapäivän kuluessa kokkailtiin 4 ruokalajin juhla-ateria, joka sitten kurssin lopuksi nautittiin yhdessä mukavassa seurassa ja tunnelmassa.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kylläpä maistui ja saatiin taas hyviä oppeja myös kotiin vietäväksi !
Se on ” NAM” , sano !

 

Miesten ja naisten kuntosali (ohjattu)

Tämäkin tapahtuma siirretty johonkin hamaaseen tulevaisuuteen!

Pidetään Taipalsaaren kirkonkylän koulun yhteydessä olevalla kuntosalilla. Tapahtumaan hankitaan pätevaä ammattiohjaaja kertomaan, miten kuntosali harjoittelu kannattaa aloittaa ja miten harjoittelulla voi vaikuttaa kukin omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tapahtuman tarkempi pitoajankohta selviää kesän kynnyksellä.

 

MARRASKUU 2020

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin torstaina12.11.2020 klo 18.00 alkaen Taipalsaaren kunnantalolla (Kellomäentie 1, Taipalsaari)

Aikaisempien vuosien tapaan myös tänä syksynä pidettiin  maamiesseuran ja tuottajien  sääntömmääräiset kokoukset samana iltana samassa paikassa. Tuottajat pitivät oma kokouksen  klo 17.00 alkaen .

Tuottajien kokouksen jälkeen oli yhteinen ohrapuurotarjoilu klo 18.00 ja sen jälkeen maamiesseuran virallinen syyskokous, jossa käsiteltiin sääntöjen 6 § mukaiset asiat. Kokouksen päätteeksi kuultiin sitten kaikille avoin ja ilmainen esitelmä, jonka piti agronomi, tutkija ja mv. Juuso Joona aiheesta ” Uudistavan viljelyn periaatteet”.

 

Virallisessa syyskokouksessa vahvistettiin vuoden  toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021. 

Erovuorossa olleet johtokunnan jäsenet ( Sari Kantonen, Veikko Saira ja Jarmo Kallio) valittiin edelleen vuosiksi 2021-2023 sekä nykyinen puheenjohtaja Asko Saikko edelleen puheenjohtajaksi seuraavalle 3-vuotiskaudelle ( vv. 2021.2023)                                                                                                                                                                             

Kaikkiaan kokouksessa oli 20 osallistujaa, joka näin korona-aikaan oli ihan sopiva määrä ajatellen kokouspaikkaa ja turvaetäisyyksiä.

Agronomi, tutkija ja mv. Juuso Joonan esitelmä oli erittäin mielenkiintoinen ja se kesti keskusteluineen peräti tunnin. Aihe kiinnosti ja varmaan sai monet  miettimään, miten viljelijät tosiaan voivat olla ” ilmasto-ongelman ratkaisijoita” tulevaiuudessa ja samalla ” uudistavalla viljelyllä”     myös parantaa omaa tilansa kannattavuutta. 

 

 

 

 

JOULUKUU 2020

 

Reinikkalan tonttumaa joulujotapahtuma 8.12.2020 klo 18.00-20.00 

Tämän jälleen kiihtyneen koronaviruspandemian aiheuttamana, Reinikkalan joulutapahtuma on PERUTTU. 

Polku Reinikkalan tonttumaahan

Joudumme valitettavasti perumaan perinteisen Reinikkalan
Joulutapahtuman,yhä vain jylläävän Korona-viruksen takia.
 
Ollaan varovaisia,noudatetaan viranomaisten ohjeita,pikemmin
päästään normaaliin elämänrytmiin.
 
Oikein hyvää lähestyvää Joulunaikaa,
pj, Asko Saikko
 

Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021

 

Vuosi 2020  on kohta lopuillaan.  Parhaimmat kiitoksemme niin seurojemme jäsenille kuin yhteistökumppaneillemme kuluneesta vuodesta sekä aktiivisesta osallistumisestanne seurojemme järjestämiin tapahtumiin niissä puitteissä, mitä  COVID-19 koronapandemialta  on pystytty toteuttamaan.

Toivokaamme  kaikki, että nyt käyttöön otetut ohjeet ja rajoitteet purevat koronapandemian kukistamiseksi ja pääsemme näin ensi vuoden 2021 kuluessa jo normaaliin elämän rytmiin kiinni sekä toteuttamaan toimintasuunnitelmiemme mukaiset tapahtumat jäsenistöllemme.  

 
 

 

 

No comments.