Vuoden 2020 toiminta

Tälle sivulle on koottu tapahtunutta toimintaamme vuonna 2020

Tuleva vuosi 2020 pitää sisällään taas monenlaisia ja mielenkiintoisia tapahtumia jäsenillemme ja jäsenperheillemme.

Edellisvuosien tapaan olemme painottaneet toiminnassamme asioita, jotka ovat lisänneet  yhteisöllisyyttä jäsentemme välillä sekä antaneet virkistystä niin arjen askareihin kuin myös ammatillista tukea. Vuonna 2020 toiminnassamme on korostunut yhteistyö muiden kuntamme alueella toimivien yhdistysten kanssa. Näin toimien  olemme voineet yhdessä tarjota laajemmalle väelle mukavia tapahtumia kuin myös yhteisin voimin paremmin ne laadukkaasti toteuttaa.

Tälle sivulle olemme koonneet vuoden 2020 aikana toteuttamame tapahtumat ; niin maamiesseuran kuin maaseutunaistenkin osalla.

TAMMIKUU  2020

 9.1.2020 pidetiin maaseutunaisten hallituksen ensimmäinen kokous.

Kokouksissa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2020 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2020 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa  

11.1.2020  maaseutunaiset kuntoilemassa kirkonkylän kuntosalilla.

 

Taipalsaaren maaseutunaiset aloittivat vuoden kuntoilemalla kirkonkylän kuntosalilla Hyvinvointiluotsi Hanna Bohm ohjauksessa. Reipasta kuntoilua aamu kymmeneltä huhkimassa noin 20 kunnostaan huolehtivaa maaseudumme naista.

 

 

 

29.1.2020 pidetiin maamiesseuran johtokunnan juhlakokous, vuoden 2020 ensimmäinen kokous.

Maamiesseuralle tästä kokouksesta teki juhlakokouksen, historian siipien havina, Tällä päivämäärällä 29.1.1900 pidettiin Taipalsaaren maamiesseuran perustava kokous. 

Ennen varsinaista kokousta Eero Juntunen selvitti johtokunnalle 120-vuotisjuhlassa julkaistavan historiateoksen tilanteen. Eeron tyylille kuuluen, saimme hyvin selkeän kuvan tilanteesta. Aineiston keräys, haastattelut, kuten kokonaisuus kaikkiaan on historiatoimituskunnan ”veturin” Eeron näpeissä. Johtokunnalla ei pienintäkään epäilystä, ettei historiateos olisi valmis julkaistavaksi juhlassa 27.9.2020.

Varsinaisessa kokouksessa käsiteltävinä asioina oli vuoden 2020 alun toimenpiteiden ja tapahtumien tarkempi suunnittelu sekä maamiesseuran osalla vuoden 2019 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen valmistelu kevätkokoukselle. Ilahduttavasti johtokunnalle tuotiin hyväksyttäväksi 5 uuden jäsenen liittyminen, yksimielisesti toivotettiin mukaan toimintaan. Näin alkuvuodesta jäsenistön kannattaa esittää myös lisätoiveista alkaneelle vuodelle, jolloin niitä voidaan huomioida vuoden 2020 tapahtumien ja toiminnan toteuttamisessa.

Puheenjohtajana jatkaa Asko Saikko ja varapj. Marko Suutari, sihteerinä Raili Leino. Johtokunnan jäsenet Sari Kantonen, Jarmo Kallio, Arto Kiljunen, Veikko Saira, Teija Arponen, Markku Hulkkonen, Simo Vitikainen.

Varajäsenet: Jarmo Fennander, Olli Pöysti, Marko Kannelniemi, Markku Talka, Matti Kuitto, Nina Lappalainen

Helmikuu

Vanhojen valokuvia tallennettiin Röytyn kotiseutalolla 4.-5.2020 klo 14.00-18.00

Taipalsaaren  maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistä historiakirjaa varten etsitään nyt VALOKUVIA vuodesta 1900 aina tähän päivään saakka.

4..-5.2.2020 pidettiin Röytyn koitiseututalolla vanhojen valkokuvien tallennuspäivä.  Tiistaina 4.2. paikalla oli 14 osallistujaa ja keskivikkona 5.2. paikalle saapui 16 osallistujaa kuvien ja vanhoja lehtileikkeiden kera.  Historiakirjan kirjoittaja tietokirjailija Pentti Pylkkö tallensi kuvat ja myös kuviin liittyvät tarinat saatiin talteen.

Myös 3 historiahaastattua saatiin nauhalle päivien aikana.

 Valokuvia ei tarvinnut jättää historiakirjan tekijälle, vaan jokainen sai ne heti tallennuksen jälkeen mukaasi. 

Molempina kuvien tallennuspäivinä väkeä kävi tasaisesesti . Kuvien skannausta odotellessa oli hyvä nauttia tarjolla olleesta kahvista ja kahvileivistä. Järjestäjien puolelta iso kiitos kaikille paikalle saapuneille ja vanhoja valokuvia tuoneille.

Tuleva historiakirja sisältää Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotisen historian sekä maaseutunaisten lähes 50 vuotisen historian.  Valokuvat tulevat olemaan historiakirjassa keskeisellä sijalla.

Kuvia ja historia-aineistoa otetaan edelleen vastaan  mielellään. Jos Sinulla on maittujen seurojen toimintaan liittyen tietoja tai valokuvia, olisimme kiitollisia, jos saisimme niitä käyttöömme. 

Historiakirja julkaistaan 27.9.2020 Taipalsaaren maamiesseuran 120 v. juhlassa.

 

Lisätietoja antaa: historiatoimikunnan puh.joht. Eero Juntunen, puh. 0400-372857;  eero.juntunen@pp1.inet.fi

Maaseutunaisten viinitasting perjantaina 7.2.2020 klo 18.00 Saimaanharjun kohtaamispaikka Luodossa

Viinitasting toteutettiin Sari  Taskilan opastuksella.  Osallistumismaksulla  10 euroa/osallistuja, saatiin paljon viinitietoutta. Viinejä maisteltiin juustojen kera, että ilman. Saimme todeta, kuinka erilaisten juustojen vaikutus makutuntemukseen muuttui saman viinin kohdalla, Tämä vain yhtenä opituista asioista mainiten. Tilaisuus oli oikein hyvin järjestetty,  reilu parituntinen viini tietoisku. Viini-illasta poistuttiin, kukin taholleen harjoittelemaan tämän vaikean lajin sisäistämistä. 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Päiväretki Viipuriin lauantaina 22.2.2020

Lähdettiin Taipalsaaren kirkolta klo 09.00.   

 

Lauantai aamuna lähti bussikyyti kohti Viipuria. Kun kaikki matkailijat oli saatu bussiin, niin ensimmäinen pysähdys oli tietysti Nuijamaalla rahanvaihto pisteessä.  Siitä sitten Suomen ja Venäjän raja-asemien läpi. Ensikertalaisia ihmetytti miten usein tuota passia piti näyttää tuolla Venäjän puolella.

 

 
 
 
Viipurissa ensimmäiset kyytiläiset jäivät pois jo ennen pellava kauppaa,  mutta suurin osa matkailijoista meni ostamaan erilaisia pellava tuotteita. Myös kauppahalli kuului ns. pakolliseen kierrokseen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostosten jälkeen oli vuorossa ruokailu ja matkailijat olivat jo jakaantunut pienempiin ryhmiin ja kävivät syömässä eripaikoissa. 
Kotimatkalla pysähdyttiin vielä Karuselli-kaupassa. 
Venäjän rajalla jouduimme odottelemaan ja sattui vielä sähkökatkos samaan aikaan. Odottavan aika on pitkä, mutta huumorin avulla selvisimme siitäkin. 

 

 

 

 

Matkan järjestelyistä vastasi Taipalsaaren maaseutunaiset ry.

 

 

 

Alkuvuoden merkittävin tapatumamme oli laskiaissunnuntaina 23.2.2020 klo 11.00 -15.00 toteuttamamme ” koko perheen laskiaisrieha” Haikkaanlahden metsästysmajalla( Vitsaintie 49, Taipalsaari )

 

Tämän vuotisen tapahtuman onnistumista pidettiin suorastaan mahdottomana, ainakin joittenkin mielestä, eikä yhtään kummastuta. Luonnonvoima oli kerrassaan päättänyt vaikeuttaa mäen syntymistä perinteiseen kohteeseen. Lunta ei taivaalta siunaantunut, ei sitten millään. Vettä sen sijaan satoi sitäkin vuolaammin, sekä lämpöasteet pehmensivät parkkipellot ajamattomaan kuntoon. Järjestäjiltä ei kuitenkaan usko laskiaislaskuihin mennyt, varsinkin kun Suutarin Marko painavalla toteamuksella lupasi lunta olevan. 

Todella Markon lupaukseen voitiin luottaa, vaikka taivaalta yhä vettä tulikin. Lähipelloilta kerätty kaikki mahdollinen lumi, sekä lunta tuotettiin Lappeenrannasta muutama kuorma, minkä Marko tampparilla levitti rinteeseen aivan viime hetkillä. Näin saatiin rinteeseen lasku-urat syntymään ja pulkat alas mäkeä kiitämään. Liikenteen ohjaajat saivat vierailijoiden autot hyvin soviteltua vaihtoehtoisiin parkkialueisiin. Edeltänyt ilma, muuta kuin talvinen, ei kuitenkaan ollut peloitellut ihmisiä liikaa, vai lisäsikö uteliaisuus rinnettä kohtaan? Sunnuntaina vesisade oli loppunut, aurinko hieman pilkisteli taivaalla. 

 


Ohjelmassa oli mäenlaskua  turvallisessa laskiaismäessä, hevosajelua,
pikkuponitalutusta lapsille, VPK paloauto paikalla, leikkimielisiä kisailuja sekä arpajaiset palkintoineen.
Buffetista tarjolla makkaraa, lettuja, hernekeittoa, kahvia, teetä ja mehua sekä pullaa.
Laskiaistapahtumamme on myös yhteinen kaikille Taipalsaaren koululaisille. Tapahtuma on
kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus. Tapahtumassa vieraili lähes 400 henkeä.

 

 

Tiukat sekunttitaistelut käyneet kilpailijat, onnellisina palkintopulkat kainalossa. Tulokset: 1) Adeliina Friman, aika 12,37 sek. 2) Lauri Puonti 12,51 3) Eetu Ruuska 12,94 4) Lili Salovaara 14,20 5) Kristian Friman 14,42 6) Neea Vento 14,43 7) Janette Ahokainen 14,46 8) Leo Hovilehto 15,11 9) Aapo Virtanen 16,27 10) Aaro Repo 16,83 11) Ninni Härkönen 17,02 12) Aleksi Fennander 18,26  13-16) Jenni Vento, Essi Salovaara, Tilda Kontunen, Samuel Amoroso, ei aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Taipalsaaren VPK:n kalustoa esillä.  Arvanmyyntiä ja  runsas palkintopöytä. Pikkuponi sai kuljettaa pieniä ratsastajia aivan täysaikaisesti.

Lettupannulla valmistui lettu, jos toinenkin, hillon kera maisteluun. 

 

 

 

 

 

Lauantaina 7.3.2020 klo 10.00 -14.00 koko perheen ulkoilu- ja laskettelutapahtuma Joutsenon Myllymäessä.    Myllymäentie 83, Joutseno

Ilmaiset lasketteluliput (4 tuntia) ja kahvi- makkaratarjoilu. Yhteistyötahona MTK Kaakkois-Suomen nuoret tuottajat

Myllymäen ulkoilupäivässä 7.3.2018 klo 10.00 – 14.00 ulkoiltiin, lasketellen suksilla, laudalla että pulkalla. Hiihtämään ei tänä vuonna oikein päässyt, kun lunta ei olliut kuin laskettelurinteissä. Rinteet olivat loistavassa kunnossa, oli todella nautinnollista laskea. Sää oli myös erittäin harvinaisen hyvä, ajatellen kuluvaa talvea, vettä ei satanut. Ei satanut mitään ja ihme kyllä aurinko pilkahti hetkittäin. Mikä oli ulkoillessa n. +5 asteen lämmössä. Osallistumalla leikkimielisiin kisailuihin tai muuten viettää koko perheen yhdessäoloa.

Yhteistyökumppanit olivat näyttävästi esillä omine rasteineen, jaken mielenkiintoista tuotetietoutta, vaikka pienien kilpailujen säestämänä.

Alamajalla saatiin nauttia hyvin grillattuja makkaroita. Mehun, kahvin tai teen seuraksi mutusteltiin makoisia munkkeja. 

MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuoret oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä. Yhteistyömme merkeissä he olivat myös kutsuneet Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tähän yhteiseen upeaan tapahtumaan.

Kiitos jälleen kerran,  MTK Kaakkois- Suomen maaseutunuoret hienosta päivästä. Tapaamisia taas ensi vuonna odotellaan.

 

 

Tiistaina 10.3.2020 illalla pidettiin sääntömääräinen kevätkokous ja kokouksen jälkeen kaikille avoin ja mielenkiintoinen professori Jarmo Partasen pitämä esitelmä klo 20.15 alkaen.

 

Aloitettiin pullakahveilla klo 19.15 , jonka jälkeen ennen kevätkokousta Eero Juntunen selvitti maamiesseura 120-vuotta historiakirjan tämän hetken tilanteen. Kirjan valmistuminen etenee hyvin aikataulussa, Eero keräsikin ennakkotilauksia runsaasti. Puolensataa kuulijaa oli innokkaana odottanut illan pääesityksen alkua, odotus palkittiin erittäin mielenkiintoisella esitelmällä.

Professori Jarmo Partanen LUT – yliopistosta .  Esitelmän aiheena ” Olemme suuren äärellä –  vedestä ja ilmasta polttoainetta”.  Esitelmässään professori Jarmo Partanen kertoi LUT-yliopiston ainutlaatuisesta tutkimustyöstä synteettisten polttoaineiden valmistukseen liittyen. Jo nyt on saatu tekniikka toimivaksi laboratoriomittakaavassa pienessä koelaitoksessa LUT -yliopistolla.

Muutaman vuoden kuluttua tämä mullistava teknologia on tekemässä läpimurron , jolloin vaikkapa sementti-ja kemiantehtaiden jätekaasuista voidaan valmistaa fossiilista öljyä korvaavia polttoaineita autoille ja laivoille ja lentokoneille.   

Asko Saikko ja Ilpo Kolhonen kiittämässä Jarmo Partasta valaisevasta esitelmästä, monelle hyvin vieraasta ja ihmeellisestä aiheesta. Vastapainoksi ”tulevaisuuden professorille” luovutettiin kirja hieman vanhemmasta teknologiasta, Taipalsaaren Vanhat Koneet kirja, valaisee tekniikkaa vuosia-/ vuosikymmeniä taaksepäin.

 

Sari Taskila kertoi Saimaanharjulla sijaitsevasta Kohtaamispaikka Luodosta.  Kohtaamispaikka Luoto on Taipalsaarelaisten yhteinen tila, mihin voi tulla keskustelemaan ja viihtymään. Tilaa voi käyttää esimerkiksi järjestöjen ja yhdistysten tapaamisissa ja tilaisuuksissa. Tilaa on myös vuokrattavissa yksityiseen käyttöön. Kohtaamispaikalla on facebook-sivu, mistä pystyy seuraamaan tulevia tapahtumia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments.