Vuoden 2021 toiminta

Tälle sivulle tulemme kokoamaan vuoden 2021 aikana toteuttamamme tapahtumat.

Maaseutunaisten menneitä tapahtumia 2021 löytyy  ” Maaseutunaiset / mennyt toiminta vuonna 2021-2016 ”

 

HELMIKUU 2021

Haikkaanlahden laskiaissunnuntai-tapahtuma 14.2.2021

Tämä koko perheen laskiaistapahtuma on jo muodostunut perinteeksi Taipalsaarella.  Vallitsevien kokoontumisrajoitusten vuoksi, ei maaseutuseurat voi ottaa riskiä, tämän suuren suosion saavuttaneen tapahtuman järjestämisestä. Viime vuosina on ollut noin 400-500 osallistujaa. Nyt olisi 7. peräkkäinen kerta tapahtumalle, mutta edellä mainitusta syystä nyt on tapahtumana peruttu.

Mäki Haikkaanlahdella kuitenkin on, samassa paikassa kuten ennenkin. Siinä voi käydä laskemassa omilla välineillä ja omalla vastuulla.  Mäki on laskettavissa  la 13 ja su 14.2.2021.

Mäki oli hyvässä kunnossa, tai oikeammin sanottuna kaksi mäkeä. Tänä vuonna Suutarin Marko löysi lunta mäkeen huomattavasti helpommalla, kuin viimeksi. Viime tapahtumaan 2020 jouduttiin lunta haalimaan Lappeenrannan keinojäiltä, muutaman rekkakuorman verran.

Lauantaina ja sunnuntaina mäenlaskun hurmasta nautittiin usean laskijan riemulla. Sopivasti ilman ruuhkia perhekunnat  piipahtivat mäenlaskussa omine välineineen.

 

 

 

MAALISKUU  2021

Ilmainen hissilippu jäsenille & jäsenperheille käytettäväksi lasketteluun yhden kerran Joutsenon Myllymäessä arkipäivisin (ti-pe) 8.3. – 31.3.2021 välisenä aikana

Tämä tapahtuma kuitenkin onnistui kaikkien perumisten keskellä. Toivottavasti mahdollisimman moni käytti tarjottua mahdollisuutta. Kokonaiskuvaa kävijöistä ei edellisten vuosien tapaan saanut muodostettua, poikkeuksellisen toteutuksen johdosta. Itse ainakin kävin lumilautaa ulkoiluttamassa, sattuen vielä erittäin kaunis päivä tähänkin ulkoiluun. 

Tämän laskettelutapahtuman organisoijana ja ILMAISEN LASKETTELULIPUN mahdollistajana on MTK Kaakkois-Suomen  maaseutunuoret. Yhteistyömme puitteissa he ovat kutsuneet myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet & jäsenperheet mukaan tähän omatoimiseen laskettelutapahtumaan ja ilmaisen laskettelulipun käyttäjiksi. ISO KIITOS seurojemme puolesta MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuorille !

ARKIPÄIVISIN (ti-pe) 8.3. – 31.3.2021 VÄLISENÄ AIKANA jäsen & jäsenperhe voi käydä laskettelemassa Myllymäessä ja saa TÄNÄ AIKANA  3 tunnin ILMAISEN HISSILIPPUN itselleen & perheen jäsenille. Tämän edun voi hyödyntää vain yhden kerran 8.3.-31.3.2021 välisenä aikana.  Mahdolliset välineiden vuokraukset jokainen maksaa itse.

Tarkista Myllymäen aukioloajat ja koronaohjeistus Myllymäen www-sivuilta:

https://www.myllymaki.com/uutiset.html?190292

Aiempina vuosina on ollut myös ulkoilun ja laskettelun ohessa tarjolla laskettelurinteen alatuvalla ilmaiseksi kahvia, mehua, pullaa ja grillimakkaraa, mutta tänä vuonna tätä ei voida toteuttaa koronamääräysten vuoksi.  

Jäsenet ovat saaneet jäsentiedotteen mukana lipun, jonka täyttämällä voi saada ilmaisen hissilipun ( 3 tuntia) käyttöönsä. Edun voi hyödyntää vain kerran,. Mikäli olet MTK:n jäsen, lipuketta ei tarvita vaan MTK:n jäsenkortti riittä

************************************************************************************************
Tarvittaessa lisätietoja antavat: Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko, puh. 040 – 5075842, maaseutunaisten
sihteeri Heli Sahlman, puh. 0400-257897 ja MTK Taipalsaari ry:n sihteeri Sari Kantonen, puh. 050 – 3058382

 

HUHTIKUU  2021

Taipalsaaren koululaisten oma metsänistutustapahtuma huhti-toukokuun vaihteessa

Siirtynyt mahdollisesti syksyyn 2021??

 

 Kaikki Taipalsaaren koulujen oppilaat ( n. 500 oppilasta) pääsevät istuttamaan ohjatusti
omat taimet kunnan osoittamalle maalle ja maaseutuseurojen ohjauksessa.

Tästä tulee ” Taipalsaaren koululaisten oma ” hiilinielu”, jonka myötä koululaiset pääsevät
seuraamaan ” oman metsän kasvua”.

 

On samalla Taipalsaari 450 vuotta tapahtuma koululaisille.

Jos korona-tilanne estää keväällä tämän toteutuksen, voidaan se toteuttaa
syyskuussa 2021

KESÄKUU  2021

 

Taipalsaaren maamiesseura ry:n kevätkokous pidettiin torstaina 10.6.2021 klo 18.30 

Röytyn pihatossa Leikonrannantie 1 

 

Esillä oli sääntöjen 6 §:n määräämät asiat ja vuoden 2021 jäsenmaksu.

Osallistujia olisi kyllä mahtunut lisääkin, kuten kuvassa näkyy. Asiat saatiin kuitenkin päätösvaltaisessa kouksessa käsiteltyä, kokouksen puheenjohtajan Risto Parosen jämäkässä otteessa.

Eero päivitti tilanteen kirjan osalta. On hyvässä mallissa.

Tietenkin nautimme kokouskahvit, kera maistuvan pullan / pitkon.

 

Johtokunta

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Polkupyöräretki Peltoin kylälle ja uuden lintutornin avajaiset, sekä tutustuminen Nisosen kosteikkoon.      la 12.6.2021 alkaen klo 12.00

 
 

Esillä oli myös laajemminkin Saimaan saaristoreitin pyöräilymahdollisuuksien esille tuonti ja uutuutena suunnitteilla oleva Taipalsaaren ”kosteikkopyöräilyreitistö” sekä  Saimaan vesistöjen hoito kosteikkorakentamisen avulla.

Katso oheinen tapahtumaesite: TAIPALSAAREN KOSTEIKKOPYÖRÄILY 12.6.2021 ESITE

 Mukana tapahtumassa yhteistyötahona Lappeenrannan seudun ympäristötoimi / Raija Aura, sekä Taipalsaaren kunta. Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Myötätuuli saatteli reippaat kosteikkopyöräilijät Nisosen kosteikolle Peltoin lintutornin avajaisiin. Kiitos mukana pyöräilleille. Ja iso kiitos Leväsen seudun kyläyhdistys ry :lle mukavasta tapahtumasta ja tarjoiluista.

Tarjolla pientä suolaista ja makeaa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                           
 
 
 
 
 
Tapahtuman järjestäjinä: Leväsen seudun kyläyhdistys ry,  Taipalsaaren maamiesseura, Taipalsaaren kunta ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Röytyn katon uudelleen tervaus

Röytyn pihaton haapalautakatto tervattiin kesällä 2019 ensimmäisen kerran pihaton valmistuttua.

Nyt on aika tehdä uudelleen tervaus, jotta pihaton upea haapalautakatto saadaan säilymään mahdollisimman hyvin ja pitkään tulevina vuosina.

 

Tervaushomma hoidetaan maamiesseuran ja kotiseutuyhdistyksen yhteistyönä talkoilla, kuten aikaisemminkin. Aitoa mäntypuusta valmistettua hautatervaa onkin jo varattuna tähän tapahtumaan.

Tervaustapahtuman tarkempi ajankohta täsmentyy sen mukaan, miten kevät ja ilmat etenee toukokuussa. Tervaustalkoot hoidetaan 5-10 miehen talkoolaisvoimin. Kuten edelliselläkin kerralla, tervaus kiinnostanee myös ”ohikulkijoita” ja tapahtumalla tullee olemaan seuraajia samalla tapaa kuin kesäkuussa 2019, kun katto ensi kerran tervattiin. Aito tervan tuoksu leijui silloin 2-3 viikkoa kirkonkylän raitilla ja sitä moni ohikulkija ihasteli. Näin varmaan myös tänä keväänä.

HEINÄKUU  2021

Maaseudun perinnepäivä Röytyssä su 4.7.2021 klo 11.00-15.00

Maaseudun perinnepäivä oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Tapahtuma oli osana Taipalsaari-päivien 2. – 4.7.2021 ohjelmaa. Perinnepäivässä tulee olemaan monipuolinen ohjelman Röytyn kotiseututalolla. Katso tarkempi ohjelma oheisesta: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN 4.7.2021 OHJELMA RÖYTYSSÄ- versio 24.6

Esillä vanhoja traktoreita, työkoneita, työmenetelmiä, työnäytöksiä sekä paljon muuta! Uutena elementtinä tapahtumassa mm. ”draamakierros”, jota Raili Leino on valmistellut. Tapahtuma on myös osana Taipalsaaren kunnan 450 vuotta juhlavuoden ohjelmaa.
Tapahtumassa julkistetaan myös nyt valmisteilla oleva Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotta historiakirja

Hevosajoneuvomuseossa on nähtävänä Liisa Siitosen perinnevillasukkanäyttely. Lapsiperheiden ihasteltavaksi on kotieläimiä, Suutarin kartanon lampaita on piha-aitauksessa. Myös Marko Suutari ratsuhevosineen vierailee tapahtumassa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi osallistuu tapahtumaan omalla esittelyosastollaan, Pääsee myös kokeilemaan käkden ja silmän tarkkuutta Taipalsaaren Reserviupseerikerho ry;n järjestämässä EKO-ase ammunnassa ( vaaraton- vain säde lähtee maalilaitteeseen). Tämä ohjelmanumero on ollut suosittu aiempina vuosina, tämä on jälleen mahdollista kokea perinnepäivässä.

Röytyn pihatossa tarjoillaan lähiruokaa , Lemin Rasvanäppien soppatykissä valmistettua maukasta lihakeittoa.  Keitto valmistetaan paikallisen Innalanmäen tilan Ylämaan karjan lihasta. Hyvän keiton kruunaa jälkiruuaksi tarjoiltavat kahvit ja letut. Runsaasti yhteistyökumppaneita esittelemässä toimintaansa. Taipalsaaren lainajyvämakasiini-museo avoinna perinnepäivänä.

Taipalsaaren kippari Osmo Savolainen juontaa ohjelman.                                                                                                                                                                                                    Maaseudun perinnepäivän pätteeksi klo 16.00 alkaen mahdollisuus osallistua Taiplasaaren 450 juhlavuoden ” Eloa ennen ja nyt” draamilliseen opaskierrokseen.

Tervetuloa, hienoon kesäiseen tapahtumaan.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

MTK Taipalsaaren kesäteatterimatka 15.7.2021 Parikkalaan .

MTK Taipalsaari ry järjestI taas jo 6. kerran jäsenilleen kesäteatteriretken. Tuottajat kutsuivat mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.  

Parikkalan katetulla areenalla Simpelejärven opiston teatteriryhmä Parikanpäreet esittivät hulvattoman vauhdikkaan musiikkikomedian Latotanssit. Esityksen tapahtumat ajoittuivat 1970-luvun alkupuolelle.

Bussi Parikkalaan lähti Taipalsaaren kirkonkylältä 31 kesäteatterista innostunutta kyydissä. 

Väliaikakahvia nautiessamme alkoi reilu sade. Esityksen jatkuessa väliajan jälkeen sade oli niin voimakasta, että äänentoistolaitteet jäivät vaimeiksi. Esitys keskeytettiin hetkeksi, ehkä noin 10 minuutin paussi. Toinen puoliaika aloitettiin uudestaan alusta, joten puolentoistatunnin esityksestä tuli sitten hieman pidempi.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Kuninkuusravit ja pihattopiknik Röytyn pihatossa lauantaina 31.7.2021 klo 13.00-17.00

Ja niin ravattiim kunkkarit Röytyn pihatto katsomossa. Harmi, että ei tällä kertaa ollut Etelä-Karjalasta ravureita mukana. Mutta hyvä oli ravitunnelma ja kepparihepatkin juoksi lasten ohjastamana pihaton nurmella livelähetyksen innoittamana.

 

 

Kuninkuusravit 2021 ravattiin Seinäjoella. Röytyn pihattoon järjestettiin aikaisempien vuosien tapaan ” ravikatsomo”, jossa voitiin live-lähetyksenä seurata kuninkuusraveja Seinäjoelta. Katseltiin todella isolta näytöltä.

Ja samalla vietettiin mukavaa yhteistä iltapäivää piknik-tunnelmassa omien eväiden ja virvokkeiden  parissa.

Tapahtuma oli osana Taipalsaaren kunnan 450 v  juhlavuoden tapahtumatarjontaa.
Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Pellonpiennartapahtuma heinäkuun aikana 

Paikka ja tarkempi tapahtuman päivämäärä täsmentyy kevään aikana.  Teeman puitteissa suunnittelun alla mahdoillinen ” pellonpiennarretki” Joutsenon suunnalle.

Siihen liitettynä myös joku muu mielenkiintoinen tutustumiskohde.

 

 

 

 

 

Historiaretki Kannakselle (Muolaa-Äyräpää-Summa)yhdessä Taipalsaaren reserviläisten kanssa. 

Valitettavasti jää odottelemaan sopivampaa ajankohtaa, elikkä kun matkustus taas sallitaan.

 Retkellä seurattaisiin ” taipalsaarelaisten veteraanien sotatietä /talvisota” . Näin
tällä olisi kytkös Taipalsaaren historiaan sota-ajan osalta. Retki voidaan toteuttaa myös
loppukesästä, jos koronatilanne estää sen toteuttamisen keväällä. Taipalsaaren kippari Osmo
Savolainen olisi mahdollinen retken vetäjä? . Retken osallistujamäärä 30-45 henkeä.

No comments.