Vuoden 2021 toiminta

Tälle sivulle tulemme kokoamaan vuoden 2021 aikana toteuttamamme tapahtumat.

Maaseutunaisten menneitä tapahtumia 2021 löytyy  ” Maaseutunaiset / mennyt toiminta vuonna 2021-2016 ”

 

HELMIKUU 2021

Haikkaanlahden laskiaissunnuntai-tapahtuma 14.2.2021

Tämä koko perheen laskiaistapahtuma on jo muodostunut perinteeksi Taipalsaarella.  Vallitsevien kokoontumisrajoitusten vuoksi, ei maaseutuseurat voi ottaa riskiä, tämän suuren suosion saavuttaneen tapahtuman järjestämisestä. Viime vuosina on ollut noin 400-500 osallistujaa. Nyt olisi 7. peräkkäinen kerta tapahtumalle, mutta edellä mainitusta syystä nyt on tapahtumana peruttu.

Mäki Haikkaanlahdella kuitenkin on, samassa paikassa kuten ennenkin. Siinä voi käydä laskemassa omilla välineillä ja omalla vastuulla.  Mäki on laskettavissa  la 13 ja su 14.2.2021.

Mäki oli hyvässä kunnossa, tai oikeammin sanottuna kaksi mäkeä. Tänä vuonna Suutarin Marko löysi lunta mäkeen huomattavasti helpommalla, kuin viimeksi. Viime tapahtumaan 2020 jouduttiin lunta haalimaan Lappeenrannan keinojäiltä, muutaman rekkakuorman verran.

Lauantaina ja sunnuntaina mäenlaskun hurmasta nautittiin usean laskijan riemulla. Sopivasti ilman ruuhkia perhekunnat  piipahtivat mäenlaskussa omine välineineen.

 

 

 

MAALISKUU  2021

Ilmainen hissilippu jäsenille & jäsenperheille käytettäväksi lasketteluun yhden kerran Joutsenon Myllymäessä arkipäivisin (ti-pe) 8.3. – 31.3.2021 välisenä aikana

Tämä tapahtuma kuitenkin onnistui kaikkien perumisten keskellä. Toivottavasti mahdollisimman moni käytti tarjottua mahdollisuutta. Kokonaiskuvaa kävijöistä ei edellisten vuosien tapaan saanut muodostettua, poikkeuksellisen toteutuksen johdosta. Itse ainakin kävin lumilautaa ulkoiluttamassa, sattuen vielä erittäin kaunis päivä tähänkin ulkoiluun. 

Tämän laskettelutapahtuman organisoijana ja ILMAISEN LASKETTELULIPUN mahdollistajana on MTK Kaakkois-Suomen  maaseutunuoret. Yhteistyömme puitteissa he ovat kutsuneet myös Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet & jäsenperheet mukaan tähän omatoimiseen laskettelutapahtumaan ja ilmaisen laskettelulipun käyttäjiksi. ISO KIITOS seurojemme puolesta MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuorille !

ARKIPÄIVISIN (ti-pe) 8.3. – 31.3.2021 VÄLISENÄ AIKANA jäsen & jäsenperhe voi käydä laskettelemassa Myllymäessä ja saa TÄNÄ AIKANA  3 tunnin ILMAISEN HISSILIPPUN itselleen & perheen jäsenille. Tämän edun voi hyödyntää vain yhden kerran 8.3.-31.3.2021 välisenä aikana.  Mahdolliset välineiden vuokraukset jokainen maksaa itse.

Tarkista Myllymäen aukioloajat ja koronaohjeistus Myllymäen www-sivuilta:

https://www.myllymaki.com/uutiset.html?190292

Aiempina vuosina on ollut myös ulkoilun ja laskettelun ohessa tarjolla laskettelurinteen alatuvalla ilmaiseksi kahvia, mehua, pullaa ja grillimakkaraa, mutta tänä vuonna tätä ei voida toteuttaa koronamääräysten vuoksi.  

Jäsenet ovat saaneet jäsentiedotteen mukana lipun, jonka täyttämällä voi saada ilmaisen hissilipun ( 3 tuntia) käyttöönsä. Edun voi hyödyntää vain kerran,. Mikäli olet MTK:n jäsen, lipuketta ei tarvita vaan MTK:n jäsenkortti riittä

************************************************************************************************
Tarvittaessa lisätietoja antavat: Maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikko, puh. 040 – 5075842, maaseutunaisten
sihteeri Heli Sahlman, puh. 0400-257897 ja MTK Taipalsaari ry:n sihteeri Sari Kantonen, puh. 050 – 3058382

 

HUHTIKUU  2021

Taipalsaaren koululaisten oma metsänistutustapahtuma huhti-toukokuun vaihteessa

Siirtynyt mahdollisesti syksyyn 2021??

 

 Kaikki Taipalsaaren koulujen oppilaat ( n. 500 oppilasta) pääsevät istuttamaan ohjatusti
omat taimet kunnan osoittamalle maalle ja maaseutuseurojen ohjauksessa.

Tästä tulee ” Taipalsaaren koululaisten oma ” hiilinielu”, jonka myötä koululaiset pääsevät
seuraamaan ” oman metsän kasvua”.

 

On samalla Taipalsaari 450 vuotta tapahtuma koululaisille.

Jos korona-tilanne estää keväällä tämän toteutuksen, voidaan se toteuttaa
syyskuussa 2021

KESÄKUU  2021

 

Taipalsaaren maamiesseura ry:n kevätkokous pidettiin torstaina 10.6.2021 klo 18.30 

Röytyn pihatossa Leikonrannantie 1 

 

Esillä oli sääntöjen 6 §:n määräämät asiat ja vuoden 2021 jäsenmaksu.

Osallistujia olisi kyllä mahtunut lisääkin, kuten kuvassa näkyy. Asiat saatiin kuitenkin päätösvaltaisessa kouksessa käsiteltyä, kokouksen puheenjohtajan Risto Parosen jämäkässä otteessa.

Eero päivitti tilanteen kirjan osalta. On hyvässä mallissa.

Tietenkin nautimme kokouskahvit, kera maistuvan pullan / pitkon.

 

Johtokunta

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Polkupyöräretki Peltoin kylälle ja uuden lintutornin avajaiset, sekä tutustuminen Nisosen kosteikkoon.      la 12.6.2021 alkaen klo 12.00

 
 

Esillä oli myös laajemminkin Saimaan saaristoreitin pyöräilymahdollisuuksien esille tuonti ja uutuutena suunnitteilla oleva Taipalsaaren ”kosteikkopyöräilyreitistö” sekä  Saimaan vesistöjen hoito kosteikkorakentamisen avulla.

Katso oheinen tapahtumaesite: TAIPALSAAREN KOSTEIKKOPYÖRÄILY 12.6.2021 ESITE

 Mukana tapahtumassa yhteistyötahona Lappeenrannan seudun ympäristötoimi / Raija Aura, sekä Taipalsaaren kunta. Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Myötätuuli saatteli reippaat kosteikkopyöräilijät Nisosen kosteikolle Peltoin lintutornin avajaisiin. Kiitos mukana pyöräilleille. Ja iso kiitos Leväsen seudun kyläyhdistys ry :lle mukavasta tapahtumasta ja tarjoiluista.

Tarjolla pientä suolaista ja makeaa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                           
 
 
 
 
 
Tapahtuman järjestäjinä: Leväsen seudun kyläyhdistys ry,  Taipalsaaren maamiesseura, Taipalsaaren kunta ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Röytyn katon uudelleen tervaus

Röytyn pihaton haapalautakatto tervattiin kesällä 2019 ensimmäisen kerran pihaton valmistuttua.

Nyt on aika tehdä uudelleen tervaus, jotta pihaton upea haapalautakatto saadaan säilymään mahdollisimman hyvin ja pitkään tulevina vuosina.

 

Tervaushomma hoidetaan maamiesseuran ja kotiseutuyhdistyksen yhteistyönä talkoilla, kuten aikaisemminkin. Aitoa mäntypuusta valmistettua hautatervaa onkin jo varattuna tähän tapahtumaan.

Tervaustapahtuman tarkempi ajankohta täsmentyy sen mukaan, miten kevät ja ilmat etenee toukokuussa. Tervaustalkoot hoidetaan 5-10 miehen talkoolaisvoimin. Kuten edelliselläkin kerralla, tervaus kiinnostanee myös ”ohikulkijoita” ja tapahtumalla tullee olemaan seuraajia samalla tapaa kuin kesäkuussa 2019, kun katto ensi kerran tervattiin. Aito tervan tuoksu leijui silloin 2-3 viikkoa kirkonkylän raitilla ja sitä moni ohikulkija ihasteli. Näin varmaan myös tänä keväänä.

HEINÄKUU  2021

Maaseudun perinnepäivä Röytyssä su 4.7.2021 klo 11.00-15.00

Maaseudun perinnepäivä oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Tapahtuma oli osana Taipalsaari-päivien 2. – 4.7.2021 ohjelmaa. Perinnepäivässä tulee olemaan monipuolinen ohjelman Röytyn kotiseututalolla. Katso tarkempi ohjelma oheisesta: MAASEUDUN PERINNEPÄIVÄN 4.7.2021 OHJELMA RÖYTYSSÄ- versio 24.6

Esillä vanhoja traktoreita, työkoneita, työmenetelmiä, työnäytöksiä sekä paljon muuta! Uutena elementtinä tapahtumassa mm. ”draamakierros”, jota Raili Leino on valmistellut. Tapahtuma on myös osana Taipalsaaren kunnan 450 vuotta juhlavuoden ohjelmaa.
Tapahtumassa julkistetaan myös nyt valmisteilla oleva Taipalsaaren maamiesseuran 120 vuotta historiakirja

Hevosajoneuvomuseossa on nähtävänä Liisa Siitosen perinnevillasukkanäyttely. Lapsiperheiden ihasteltavaksi on kotieläimiä, Suutarin kartanon lampaita on piha-aitauksessa. Myös Marko Suutari ratsuhevosineen vierailee tapahtumassa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi osallistuu tapahtumaan omalla esittelyosastollaan, Pääsee myös kokeilemaan käkden ja silmän tarkkuutta Taipalsaaren Reserviupseerikerho ry;n järjestämässä EKO-ase ammunnassa ( vaaraton- vain säde lähtee maalilaitteeseen). Tämä ohjelmanumero on ollut suosittu aiempina vuosina, tämä on jälleen mahdollista kokea perinnepäivässä.

Röytyn pihatossa tarjoillaan lähiruokaa , Lemin Rasvanäppien soppatykissä valmistettua maukasta lihakeittoa.  Keitto valmistetaan paikallisen Innalanmäen tilan Ylämaan karjan lihasta. Hyvän keiton kruunaa jälkiruuaksi tarjoiltavat kahvit ja letut. Runsaasti yhteistyökumppaneita esittelemässä toimintaansa. Taipalsaaren lainajyvämakasiini-museo avoinna perinnepäivänä.

Taipalsaaren kippari Osmo Savolainen juontaa ohjelman.                                                                                                                                                                                                    Maaseudun perinnepäivän pätteeksi klo 16.00 alkaen mahdollisuus osallistua Taiplasaaren 450 juhlavuoden ” Eloa ennen ja nyt” draamilliseen opaskierrokseen.

Tervetuloa, hienoon kesäiseen tapahtumaan.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

MTK Taipalsaaren kesäteatterimatka 15.7.2021 Parikkalaan .

MTK Taipalsaari ry järjestI taas jo 6. kerran jäsenilleen kesäteatteriretken. Tuottajat kutsuivat mukaan Taipalsaaren maamiesseuran ja maaseutunaisten jäsenet perheineen tälle kesäteatteriretkelle.  

Parikkalan katetulla areenalla Simpelejärven opiston teatteriryhmä Parikanpäreet esittivät hulvattoman vauhdikkaan musiikkikomedian Latotanssit. Esityksen tapahtumat ajoittuivat 1970-luvun alkupuolelle.

Bussi Parikkalaan lähti Taipalsaaren kirkonkylältä 31 kesäteatterista innostunutta kyydissä. 

Väliaikakahvia nautiessamme alkoi reilu sade. Esityksen jatkuessa väliajan jälkeen sade oli niin voimakasta, että äänentoistolaitteet jäivät vaimeiksi. Esitys keskeytettiin hetkeksi, ehkä noin 10 minuutin paussi. Toinen puoliaika aloitettiin uudestaan alusta, joten puolentoistatunnin esityksestä tuli sitten hieman pidempi.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Kuninkuusravit ja pihattopiknik Röytyn pihatossa lauantaina 31.7.2021 klo 13.00-17.00

Ja niin ravattiim kunkkarit Röytyn pihatto katsomossa. Harmi, että ei tällä kertaa ollut Etelä-Karjalasta ravureita mukana. Mutta hyvä oli ravitunnelma ja kepparihepatkin juoksi lasten ohjastamana pihaton nurmella livelähetyksen innoittamana.

 

 

Kuninkuusravit 2021 ravattiin Seinäjoella. Röytyn pihattoon järjestettiin aikaisempien vuosien tapaan ” ravikatsomo”, jossa voitiin live-lähetyksenä seurata kuninkuusraveja Seinäjoelta. Katseltiin todella isolta näytöltä.

Ja samalla vietettiin mukavaa yhteistä iltapäivää piknik-tunnelmassa omien eväiden ja virvokkeiden  parissa.

Tapahtuma oli osana Taipalsaaren kunnan 450 v  juhlavuoden tapahtumatarjontaa.
Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

__________________________________________________________________________________________________________________

ELOKUU 2021

Taipalsaaren koululaisten oman 450 v  juhlavuoden hiilinielumetsän valmistelut 

Taipalsaaren kunta on osoittanut koululaisten oman 450 v juhlavuoden ”HIILINIELUMETSÄN” paikaksi puolen hehtaarin joutomaapalstan Pappilanniemeen menevän tien varrelta.

 

Kuvassa istustuspalsta ennen raivausta ja raivauksen jälkeen

Tälle palstalle Taipalsaaren koulujen kaikki oppilaat pääsevät istuttamaan oman puuntaimen ja näin siitä muodostuu Taipalsaaren koululaisten oma 450 v juhlavuoden metsä. Tistai-iltapäivän kuluessa 10.8.2021  Taipalsaaren maamiesseuran ja MTK Taipalsaari ry:n miehet talkoilla raivasivat pusikoituneen joutomaan, jolle taimien istuttaminen tapahtuu ohjatusti tulevan syyskuun alkupuolella opetustoimen kanssa sovittavana ajankohtana. Joutomalle jätettiin jo sillä olevia männyn taimia sekä myös valikoiden lehtipuita. Näin perustettava metsästä tulee sekapuumetsä.  Maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala huolehtivat tarvittavasta koululaisten ohjauksesta ja opastuksesta, istutusvälineistä sekä taimien hankinnasta.

SYYSKUU  2021

 

Taipalsaaren koululaiset istuttavat oman 450 v ”hiilinielumetsän” 16 -17.9.2021

Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden osana Taipalsaaren maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala järjestivät yhdessä kaikille Taipalsaaren koululaisille koululaisten oman 450 v ” HIILINIELUMETSÄN” istuttamisen.

 

 Taipalsaaren kirkonkylän koulun oppilaat saapuvat istuttamaat omat taimensa torstaina 16.9. 2021 ja perjantaina istutusvuorossa on Vehkataipaleen koulun oppilaat sekä ”eräluokka” perjantaina Saimaanharjun yhtenäiskoululta. Saimaanharjun yhtenäiskoulun oppilaille luovutetaan maamiesseuran, tuottajien ja metsänhoitoyhdistyksen antamina omat kuusentaimet istutusohjeineen 20.9. alkavalla viikolla ja näin myös he pääsevät omatoimisesti istuttamaan omat  taimet haluamilleen paikoille.

” Hiilinielumetsä” sijaitsee Taipalsaaren kunnan omistamalla puolen hehtaarin joutomaapalstalla Pappilanniemeen menevän tien varrella lähellä kirkonkylää.

Koulujen oppilaat saapuivat porrastetusti opettajien ohjaamina taimia istuttamaan. Maamiesseura, MTK Taipalsaari ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala huolehtivat tarvittavasta koululaisten ohjauksesta ja opastuksesta, istutusvälineistä sekä taimien hankinnasta. Istutettavasta metsästä tulee sekapuumetsä.

Näin koulut ja koululaiset pääsevät seuraamaan Taipalsaaren koululaisten oman ”hiilinielumetsän” kasvua ja hoitoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koululaisten oma hiilinielumetsä sai lopullisen silauksen, kun palastan viereen pystytettiin vielä 17.11.2021 isohko infokyltti, jossa kerrotaan koululaisten oman hiilinielumetsän perustamisesta. 

 

LOKAKUU  2021

 

Leipää Saimaan rannoilta- historiakirjan julkistaminen Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 10) lauantaina 2.10.2021 

Historiakirjan julkistaminen toteutettiin 2.10.2021 klo 11.30 alkaen Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla ennen traktorin taitoajonäytöstä & kilpailuja Historiakirjassa on kerrottu näistä taitoajokilpailuista, joten Taipalsaaren maamiesseuran historia muuttuu eläväksi elämäksi taitoajojen myötä.

 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on kertomus Taipalsaaren maamiesseura ry ja Taipalsaaren Maaseutunaiset ry:n vaiheista 1900 luvulta lähtien tähän päivään. Se on samalla kuvaus maaseudun suuresta muutoksesta 120 vuoden ajalta niin Taipalsaarella kuin laajemminkin. Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan kirjoittajat ovat Eero Juntunen, Pentti Pylkkö keskellä ja Marja-Liisa Juntunen.

Erityisesti täytyy muistaa ja huomioida Eero Juntusen osuus kirjan synnyssä. Eeron toimiessa ”primus motorina” koko projektissa. Yhtään toisia tämän hienon historiakirjan tekoon vaikuttavia väheksymättä, ilman Eeron pyyteettömän sitkeää tarmokasta paneutumista, ei kirjaa olisi koskaan tullut. 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan laajuus on 352 sivua sisältäen myös 122 valokuvaa eri vuosikymmeniltä. Historiakirjassa on neljää osaa. Ensimmäisen osa, pääkirjoittajana Pentti Pylkkö, kertoo maamiesseuran ja maaseudun tapahtumista 120 vuoden ajalta (1900-2020). Toisessa osassa kerrotaan maamiesseuran ja maaseutunaisten yhteistyössä toteuttamista tapahtumista, kuten karjapäivistä ja Röytyn perinnepäivistä. Kirjan kolmas osa kertoo vuodesta 1972 maamiesseuran yhteydessä toimineiden maatalousnaisten ja vuonna 2006 omaksi yhdistykseksi rekisteröityneiden maaseutunaisten historiasta. Tämän osan on kirjoittanut Marja-Liisa Juntunen. Neljännessä osassa Pentti Pylkkö muistelee ” Elämää 1940-luvun maalaistalossa”.

Pöytäkirjojen ja erilaisten arkistoihin tallennettujen kirjallisten dokumenttien kautta saatua tietoa on täydennetty lukuisisilla ihmisten haastatteluilla ja heidän kertomuksilla.  Kaikkiaan historiakirjaa varten on haastateltu 55 eri henkilöä. Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on myös elävä osa Taipalsaaren kunnan lähihistoriaa kunnan viettäessä tänä vuonna 450 v juhlavuottaan.

Julkistamisen jälkeen kirjaa sai vielä paikan päältä  ennakkotilaushintaan. Muu saatavuus kerrotaan alla.

4.10.2021 lähtien kirjaa voi ostaa sekä noutaa  M-Market Taipalsaaren kaupasta (osoite: Savitaipaleentie 2, 54920 Taipalsaari).. Samoin ennakkoon ennen 2.10.2021 historiakirjan tilanneet voivat noutaa ennakkohinnalla  ( 25 euroa) varaamansa kirjan M-Market Taipalsaaresta .

Tilauksia vastaanottaa myös  historiatoimikunnan puheenjohtaja Eero Juntunen. Voit jättää tilauksen Eero Juntuselle sähköpostilla: eero.juntunen@pp1.inet.fi  tai puhelimitse, puh. 0400-372857. Mikäli haluat, että kirjatilauspostitetaan vastaanottajalle, postituskulu on 8,90 euroa /kirjalähetys.

Historiakirjan myyntihinta jäsenille 30€ ja ei-jäsenille 35€ noudettuna M-Market Taipalsaaren kaupasta. Postitettuna kirjan hintaan lisätään postituskulu, mikä on 8.90 euroa/lähetys.

 

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjasta ennakkotilauksen jättäneet voivat noutaa tilaamansa kirjan tästä noutopisteestä sekä myös suorittaa maksun (25 euroa/kirja) noudon yhteydessä M-Market Taipalsaaren kassalle joko käteisenä rahana tai kortilla maksaen.  Tarvittaessa kirjan toimituksesta voi sopia Eero Juntusen kanssa.

M-Market Taipalsaaren kassalla on nimilista ennakkotilauksen jättäneistä, johon kaupan kassahenkilö merkitsee ylös ne henkilöt, jotka käyvät noutamassa ja maksamassa ennakkoon tilaamansa historiakirjan. 

Traktorin taitoajokilpailut Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla (Vitsaintie 10)  2.10.2021 

Traktorin taitoajokilpailuilla on pitkä historia Taipalsaaren maamiesseuran toiminnassa. Niitä on järjestetty maamiesseuran toimesta vuodesta 1965 alkaen lähes vuosittain aina 1990 luvulle saakka. Haikkaanlahden koulun kenttä on ollut useimmiten näiden taitoajokilpailujen tapahtumapaikkana. Yhteistyötahona kilpailujen järjestelyissä on ollut myös Taipalsaaren 4 H yhdistys. Viimeiset taitoajokilpailut järjestettiin vuonna 1998, jossa osallistujia oli myös naapurikunnista.

Kilpailussa on ollut sekä taitoajoa että kirjallisia tehtäviä. Kuvaus vuodelta 1977: ”Koe alkoi kenttään piirrettyyn vajaan ajolla, jossa piti kääntyä. Tämän jälkeen seurasi pujottelu eteenpäin ja peruutuspujottelu. Sitten seurasi peruutus lankulle, tarkoituksena saada pyörät osumaan lankun selkään. Ajon jälkeen seurasi kirjallinen koe, jossa oli konetuntemusta, työsuojelua ja yleistietoutta koskevia kysymyksiä.”

 

 

 

Vanhoja muistoja palautetettiin mieliin, kun Haikkaanlahden vanhalla kansakoululla pidettiin lauantaina 2.10.2021 klo 12.00 alkaen historiallinen traktorin taitoajonäytös & kilpailu. Ajot järjestettiin vahoilla  vm. -64 Massey Ferguson traktoreilla ja samaan malliin kuin ne toteutettiin 1960 -70 luvulla. Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma.

Taitoajokilpailuun osallistui kaikkiaan 11 osallistujaa. Miesten sarjassa voiton vei Olli Pöysti, toiseksi tuli Asko Saikko ja kolmanneksi Timo Karhu. Naisten sarjassa voiton vei Nina Lappalainen.

Tapahtumaan oli myös kutsuttu vuodesta 1965 alkaen toteutetuissa kilpailuissa sijoittuneita henkilöitä mukaan. Näin he pääsivät muistelemaan sekä kertomaan kokemuksiaan kilpailuista vuosikymmenten takaa, mutta myös halutessaan osallistumaan itse taitoajokisaankin. Lapsille oli järjestetty oma polkutraktoritaitoajorata, jossa he pääsivät näyttämään taitojaan.  Tapahtuma oli osa Taipalsaaren kunnan 450 v juhlavuoden ohjelmatarjontaa.

 

MARRASKUU  2021

Sääntömääräiset kokoukset samana iltana 22.11.2021

Taipalsaaren maamiesseura ry:n sääntömääräinen SYYSKOKOUS pidettiin Taipalsaaren kunnantalolla ( os. Kellomäentie , Taipalsaaari) klo 18.30 alkaen. 

Kokoustilana oli kunnantalon alakerrassa oleva  Messi-kabnetti. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen syyskokoukselle määräämät asiat eli hyväksyttiin vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin  johtokuntaan erovuorossa olevien jäsenten tilalle jäsenet. Teija Arponen ja Arto Kiljunen valittiin uudelleen vuosiksi 2022-2024. Ohessa liitteenä kokouksen hyväksymä  vuoden 2022 toimintasuunnitelma Taipalsaaren maamiesseuran toimintasuunnitelma 2022

 

Pieni juhlahetki koettiin kokouksen alussa, kun seuran pitkäaikainen jäsen Paavo Turkia lahjoitti omistamansa Ferguson vm.1951 traktorin  ja 3 työkonetta Taipalsaaren maamiesseura ry:lle . Maamiesseura tulee jatkossa Fergusonin omistajana huolehtimaan sen kunnosta ja säilytyksestä huolelle. Lahjoitetut työkoneen sijoitetaan puolestaan Röytyn yhteydessa olevaan vanhjojen traktorityökoneiden museoon. Puheenjohtaja Asko Saikko kiitti Paavo Turkiaa lahjoituksesta ja kokousväki antoi raikuvat taputukset päälle päätteekisi lahjoittajalle.

 

Merkittävänä asiana kokouksessa oli myös seuran sääntömuutos ja sen ensimmäinen käsittely.  Sääntömuutosta oli valmisteltu johtokunnan toimesta kesän 2021 aikana. Sääntömuutoksessa merkittävin muutos oli siirtyminen 1 kokouksen käytäntöön. Samoin johtokunnan jäsenten määrä alenee 9 jäsenestä 6 jäseneen ja ikäpykälä  poistetaan johtokunnan jäsenten osalta. Kokous hyväksyi yksimielisesti sääntömuutoksen

 

 

 

Kokouksen jälkeen noin klo 19.30 oli perinteinen ohrapuurotarjoilu, joka oli yhteinen MTK-Taipalsaari ry:n kanssa. MTK Taipalsaari ry piti oman vuosikouksen samoin kunnantalolla 22.11.2021 klo 18.00 alkaen.

 

 

 

Taipalsaaren tulet tapahtuma 27.11.2021 klo 13.30 – 17.30 Röytyn kotiseututalon ja Väinölän seurantalon pihapiirissä

 

 

 

Taipalsaaren Tulet oli koko perheen tapahtuma, jossa tehtiin paikallishistoriaa ja  pitäjän syntyaikoja eläväksi. Taipalsaari on perustettu v.1571. Käsityöpajat, tuoksuva ruoka, musiikki, elävä tuli ja vaatetus veivät keskiaikaiseen tunnelmaan talven ja joulun kynnyksellä.  Kunnan 450 juhlavuoden merkeissä  oli ilmainen puurotarjoilu Väinölässä klo 13.30 alkaen.

Paikalliset käsityöläiset ja pienyrittäjät saivat tulla tulla mukaan tapahtuman henkeen sopivilla tuotteilla tai ohjelmalla. Taipalsaaren kunta , Taipaleen seurakunta ja Taipalsaaren historian harrastajat olivat tapahtuman järjestäjinä.

 

Myös  Taipalsaaren maamiesseura  ja Lions Club Taipalsaari olivat  mukana tapahtumassa ja hoitivat tapahtumaan elävien tulien järjestämisen sekä ylläpidon tapahtuman aikana klo 15.00-17.30 Röytyn kotiseututalon pihapiirissä.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

JOULUKUU  2021

Reinikkalan tonttumaa joulutapahtuma 14.12.2021 klo 18.00-20.00  ( os. Hovinmäentie 140, 54930 Levänen)

 

 

Reinikkalan Tonttumaa-tapahtumassa virittäydyttiin jouluiseen tunnelmaan Reinikkalan metsän siimeksessä. Tunnelmallinen elävillä tulilla valaistu polku johdatti väkeä Reinikkalan Tonttumaa- tapahtumapaikalle Taipalsaaren Kilkinsaaren kylällä.

 

Tapahtuma oli kaikille avoin.

 

Reinikkalan Tonttumaa – tapahtumassa toteutuivat jouluun liittyvät perinteet. Luonnon keskellä Reinikkalan satumaisessa metsässä saatiin kuulla joulun sanomaa ja joulurunot ja yhteislaulut kuuluivat myös illan ohjelmaan.

 

 

Lapsille ja lapsiperheille ehkä odotetuin hetki oli kuitenkin se, kun JOULUPUKKI tuli vierailulle Reinikkalan Tonttumaa tapahtumaan. Karkkeja ja pipareita pukin kontista paikalle tuleville.

 

 

 

 

 

 

 

 

Illan edoton KOHOKOHTA oli myös paikallisten Kilkinsaaren miesten toimesta toteutettava perinteinen ”KILKINSAAREN TIERNAPOJAT joulukuvaelma.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Kilkinsaaren väki ja Taipalsaaren maamiesseura.

 

Järjestäjät toivottivat kaikki lämpimästi tervetulleeksi yhteiseen Reinikkalan Tonttumaa – tapahtumaan.

 

 

Historiaretki Kannakselle (Muolaa-Äyräpää-Summa)yhdessä Taipalsaaren reserviläisten kanssa. 

Valitettavasti jää odottelemaan sopivampaa ajankohtaa, elikkä kun matkustus taas sallitaan.

 Retkellä seurattaisiin ” taipalsaarelaisten veteraanien sotatietä /talvisota” . Näin
tällä olisi kytkös Taipalsaaren historiaan sota-ajan osalta. Retki voidaan toteuttaa myös
loppukesästä, jos koronatilanne estää sen toteuttamisen keväällä. Taipalsaaren kippari Osmo
Savolainen olisi mahdollinen retken vetäjä? . Retken osallistujamäärä 30-45 henkeä.

No comments.